|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1801 |
Raczkowanie
|
Dot.: JAK ZROBIĆ BIŻUTERIĘ-KURS Dla Totalnie Zielonych ;)
Watek przeczytany od deski do deski, odnosniki obejrzane, wydrukowane, pozakreslane - dzis robie pierwsze zakupy (o ile nie zasne nad klawiatura). Kupuje na allegro. Tam najwiekszy wybor. Znalazlam ciekawa oferte u nutsy i elizaakcesoria - i tu mam wlasnie problem: atrakcyjne cenowo sa zakupy kamieni w ilosci hurtowej (np.33 sztuki) a z drugiej strony nie wiem czy az tyle kameni jest mi potrzebnych (jednego rodzaju). Kusi mnie cena ale jak podlicze wszystko to wyjdzie spora sumka
![]() Pozdrawiam Was serdecznie - jestescie moim nowym nałogiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1802 |
BAN stały
|
Dziewczyny extra watek
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1803 |
Zadomowienie
|
SERDELOWA trzymam kciuki za pierwsze zakupy. Co do kupowania na sznury - to ja tak właśnie kupuję. Cena nieporównywalnie lepsza niż na sztuki, ale czasem pozostała część leży sobie, i leży... bo nie bardzo mam co zrobić z resztkami - za mało na naszyjnik, a jak zrobię bransoletkę, to klientki pytają o naszyjnik do kompletu
![]()
![]() |
#1804 |
Raczkowanie
|
witaj, wiem wiem, czytalam to w ktoryms twoim poscie - ale widzisz Ty jestes juz perfekcjonistka i masz klientki na swoje cuda a ja zaczynam dopiero i jak podliczylam wlasnie to na same kamienie w elizaakcesoria powinnam wydac 120 zl a gdzie resta
![]() Patrze caly czas (juz tak siedze od 17 ![]() ![]() ![]() Edytowane przez serdelowa Czas edycji: 2008-12-03 o 00:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1805 |
Rozeznanie
|
serdelowa, linka powinna każda przejść przez poskręcaną rurkę, gorzej z drutem. Ja kiedyś próbowałam 0,7 przecisnąć, ciężko było, ale w końcu się udało.
Co do kamieni, to myślę, że na początek lepiej kupić na sztuki. W mniejszych ilościach, ale więcej rodzajów. Ja w pierwszym zamówieniu kupiłam masę zbędnych rzeczy, które leżą bezużytecznie do tej pory. Trzymam kciuki i czekam na pierwsze Twoje prace ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1806 |
Zadomowienie
|
Ja pod kamienie i rurki daję żyłkę wędkarską ok. 0,4mm - ona zawsze przejdzie. Musisz w opisie rurek sprawdzać zawsze ich średnicę, bo bardzo się różnią - chyba od 0,9 do 2 mm.
Jeśli chodzi o mnie to zajmuję się biżu dopiero od września. Kupiłam w międzyczasie wiele niepotrzebnych rzeczy. Na szczęście siostra sprzedaje moje "twory" w pracy i wreszcie bilans wyszedł na "0" - a ja mam jeszcze sporo materiałów, więc dopiero teraz zaczęłam zarabiać ![]() Po swoim pierwszym zamówieniu - zrobiłam jeszcze jedno, bo wielu rzeczy mi brakowało - choć to pierwsze na dobre ponad 100zł. Doświadczenie przychodzi z czasem. Ostnio na giełdzie wpadłam w szał zakupów i kilka sznurów leży mi teraz bezużytecznych, ale coś wykombinuję, bo nie lubię, jak coś tak leży bezczynnie ![]() Kupując zawsze zwracaj uwagę na wielkość kamieni i półfabrykatów - czasem (ba!!! zazwyczaj!!!) produkty wydają się dużo większe, a gdy otwiera się paczkę... ![]()
![]() |
#1807 |
Raczkowanie
|
witam poranie (oczy mam jak kret - ledwo je widac ale znowu siedzei patrze na kamyczki, bigle i przekladki - wczoraj poszlam spac po drugiej...) z ta wielkoscia kamieni to masz racje ale i z tym sobie poradzilam - wzielam od syna kawałek plasteliny, od meza suwmiarkę i porobiłam sobie kuleczki od 0,6 do 1,6 - plastelinowe ale mam wyobrazenie jakie beda w rzeczywistosci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1808 |
Zadomowienie
|
serdelowa no co Ty ? jakie się zniechęcę, nawet tak nie mysl na starcie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1809 |
Raczkowanie
|
nemala dziekuje bardzo - coz wierze w siebie, moze jeden komplet powstanie
![]() Sswoja droga to pierwsza probe do zamowienia robilam juz w sierpniu... ceny byly nizsze - chyba to taka przedswiateczna "promocja" z tymi wyższymi cenami pisze wiekszymi literami bo chyba juz ośleplam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1810 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1811 |
Zadomowienie
|
Ja mam popyt na bransoletki z crackli, natomiast plastkiki sobie leżą
![]() ![]()
![]() |
#1812 |
Wtajemniczenie
|
Serdelowa, na pewno warto zacząć uczyć się na tańszych materiałach - szkle i posrebrzanych elementach. Na kamienie (tym bardziej w sznurach), przyjdzie czas. Pamiętaj też o przekładkach, bo one potrafią bardzo urozmaicić prace.
I nie zapomnij o narzędziach - okrągłe szczypce to podstawa! Szczypce tnące da się od biedy zastąpić obcinaczką do paznokci ![]() Myślę, że dobrą alternatywą dla allegro może być sklep www.swiatkoralikow2.pl - dużo szkiełek i półfabrykatów i błyskawiczna przesyłka. Bardzo ich lubię ostatnio ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1813 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1814 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
I zerknęłam: Witamy w sklepie hurtowym (...) Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą Minimalna wartość zamówienia wynosi 500 zł brutto dla mnie nierealne... Edytowane przez serdelowa Czas edycji: 2008-12-03 o 11:20 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1815 |
Rozeznanie
|
Ja kupuje na allegro - zaczęłam od półfakbrykatów (linki,kulki itp) Teraz szukam kamyczków
![]() ![]() Faktycznie opłaca się kupic długie sznury a czasem można trafic na szniur kamyków w bardzo atrakcyjnej cenie - tylko trzeba dobrze szukać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1816 |
Rozeznanie
|
serdelowa, zerknij tu http://www.swiatkoralikow2.pl/index.php , to jest sprzedaż detaliczna.
Ja też myślę ,że lepiej ćwiczyć na tańszych materiałach, najlepiej koralikach szklanych. Ja mam takie w neutralnych kolarach ( czarny, brązowy) zawsze mogą się gdzieś przydać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1817 |
Wtajemniczenie
|
Serdelowa, no faktycznie na początek sporo tego jest potrzebne - szczególnie półfabrykatów. Dlatego warto zrobić przemyślane i w miarę różnorodne zakupy. Jakbyś potrzebowała pomocy, zapraszam na GG
![]() Edytowane przez kulkam Czas edycji: 2008-12-03 o 12:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1818 |
BAN stały
|
ja z moich pierwszych zakupów jedyną rzeczą, którą kupiłam i uważam, że to był trafiony zakup to...szczypce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1819 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A kamyczki można dokupywac partiami jak juz ma sie pomysł co z nich zrobić |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1820 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ps. obiad w piekarniku - ja znowu przed ekranem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1821 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny chcę zaczac robic kolczyki i mam jedno pytanko:
Czy lepiej kupić szpile te niewyprostowane i samemu je potem prostowac (czy sie w ogole da?) czy lepiej kupic proste wyselekcjonowane? A może lepiej kupić sobie drut srebrny i samemu zaplatać te pętelki z obu stron lub np. lutownicą robić kuleczki na dole drutu? I czy taki drut łatwo wyprostować? Prosiłabym o odpowiedź bo w sumie już wiem co mam kupić tylko mam problem właśnie z tym drutem czy szpilami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1822 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Mam nadzieję ze ci chociaz troszke pomogłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1823 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() O to prostowanie to wlasnie dlatego pytalam, bo na allegro na obrazku sa powyginane szpile, a sa tez do kupienia proste ale drozej i jest ich mniej ![]() ![]() ![]() A jak topisz nad gazowka? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1824 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W mojej pierwszej paczce były szczypce - to najlepsza inwestycja - przemyśl to ![]() Wątpię, aby mąż takie miał ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1825 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kuleczki na drucikach robie tak; ucinam drut tyle ile potrzebuję + ok 0,5-1 cm na "topienie" za jeden koniec chwytam szczypcami i trzymam bezposrednio nad ogniem drut musi być idealnie w pozycji pionowej a koniec topiony na srodku płomienia i musi zrobic się rozżarzony (czerwony) w pewnym momencie srebro zacznie sie topic tworzac kulkę i tu trzeba wyczuc moment kiedy skończyć ![]() Po tym zabiegu tylko wybielanie poniewaz w czacie topienia drut czarnieje. Do wybielania (sposób domowy) używam roztworu kwasowego (nauczyłam sie tego z tego watku) czyli paczka kwasku cytrynowego w proszku + 3-4 łyżki wody i do tego wrzucamy srebro na chwilke, wyjmujemy, płuczemy i polerujemy bawełaniana szmatką, no mi wychodza ładne, ale musiałam poćwiczyć ![]() tu masz link do watku o samodzielnym robieniu róznych półfabrykarów, moze sie przydac ![]() Jakby co pytaj ![]() Edytowane przez nemala Czas edycji: 2008-12-03 o 23:11 Powód: poprawka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1826 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Już miałam właśnie zamawiać ![]() http://www.allegro.pl/item498704891_..._2cm_4szt.html a te ktore ja chcve zamowic u wichereq tak: http://www.allegro.pl/item478225317_...mm_marmon.html jak myslisz nadaja sie? Edytowane przez iwona200 Czas edycji: 2008-12-03 o 23:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1827 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ED; te co chcesz kupic nie są srebrne tylko srebrzone ja cały czas pisze o srebrze, a z posrebrzanymi jest tak że po czasie farba z nich złazi i sa brzydkie Edytowane przez nemala Czas edycji: 2008-12-03 o 23:23 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1828 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() I chyba teraz za pierwszym razem nawet nie bede zamawiac tego srebrnego drutu tylko szpilki i gwozdzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1829 |
Wtajemniczenie
|
Jesli chodzi o posrebrzane szpilki, polecam Astari (nie na allegro, to jest sklep), nie polecam CJ, bo obłażą. A te posrebrzane szpilki, do których wysłałaś linka mają na końcach loopiki, a nie główki - dużo taniej wychodzi zrobić je samemu z drutu. A drut posrebrzany najlepszy ma Piinecha (czy jakoś tak) albo poszukaj w Empiku. Na srebro faktycznie nie ma co się od razu porywać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1830 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:33.