|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1801 |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
DZięki bierka i luka
![]() ![]() Ewelinka2026 - Dzialaj działaj bo warto! Ja tez ratuję teraz falki. Trzymam kciuki za twoje kwiatuszki ![]() sunshain - śliczne cudo ![]()
Zaręczona od 12. 06. 2008 ![]() Konsultantka ORIFLAME na poziomie: 0 - 3- 6 - 9 - 12 - 15 - 16 % ![]() Edytowane przez DADA90 Czas edycji: 2009-05-09 o 09:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#1802 |
Raczkowanie
|
Norka storczyk, który miał 2 stare pędy i u którego rósł nowy pęd przedłuża wzrost
![]() ![]() W ogóle to mam 7 storczyków i codziennie widzę, że u któregoś pojawia się nowy pęd ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1803 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny zastanawiam się nad rozmnożeniem mojego storczyka
![]() Niby wszystko jasne, pogrzebałam w internecie i już wiem co i jak, ale mam jeden problem ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1804 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny jaka ziemie polecacie do storczykow chodzi o firme? Kobieta w kwiaciarni polecila mi substral/taka w fioletowym opakowaniu/ ktoras z was jej uzywa?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1805 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1806 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1807 |
Zakorzenienie
|
Ciesze sie ze moglam wam dziwczny pomoc
![]() Co do tego podloza Substral - niby jakies czarnawe i maziste ale za to sama natura w nim jest a ten Composan.... ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1808 |
Zakorzenienie
|
No to teraz sie troche pochwale
![]() ![]() Ja wiem ze one maja takie naciapane liscie ale to po ostatnim oprysku wiec narazie tak je zostawiam bo to lekarstwo jest a nie moje zaniedbanie ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-05-10 o 12:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#1809 |
Raczkowanie
|
norka27
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1810 |
Zakorzenienie
|
Spoks to bylo tylko na noc i wcale nie tak ciasno jak na zdjeciu wyglada, chcialam mu nadac ladny ksztalt bo sie wyginal nimilosiernie, ale juz poluzowany - ten drucik bardzo mieciutki jest
![]() Zmienilam te klamerke na takie plastikowe osemki do storczykow, mialam z innego przekwitlego i juz wyglada to calkiem przyzwoicie ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-05-10 o 12:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#1811 |
Raczkowanie
|
A ja mam dylemat.
Kupiłam sobie śliczna miniaturkę i ona jest w koszyczku a to podłoże to po prostu trociny...... i gdzieś tam w głębi dostrzegam cos niepokojącego........ I tu problem ma bardzo dużo korzonków na zewnątrz i nie wiem co robić jak tego koszyczka sie pozbyć. Może ktoś mi coś doradzi bo ja główkuje i boje się ale widze że musze a zreszta mnie nosi że on takie podłoże ma zbite i w glonach ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1812 |
Przyczajenie
|
witam dziewczyny ja mojego kwiatuszka zaatakowanego przez welnowce przemylam woda z ludwikiem nawet go przesadzilam w nowe podloze ale robaki dalej sie pojawiaja wiec dzisiaj kupilam takie tabletki"bros" na robactwo i zobacze co to bedzie mam nadzieje ze one sobie poradza
|
![]() ![]() |
![]() |
#1813 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny od czego zależy ile "trzymają się" kwiaty? Bo u moich storczykach dość szybko przekwitają, a spotykam storczyki, że co nie przyjdę to kwiaty się trzymają i nigdy nie widziałam wspomnianych roslin bez kwiatów.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1814 |
Zakorzenienie
|
Home przeciez ja tobie pisalam ze lepiej plyn kupic niz tabletki no ale nic skoro juz je masz to ci poradze jak to zaaplikowac bo ja mam dokladnie takie same i wiem ze nie latwo je rozpuscic w tej korze. Wiec ja zrobilam tak - ostrym nozem podzielilam te tabete na kilka czesci, jedna tablete rozpuscilam w wysokim naczynku w ktore wsadzilam storczyka tak jak do zwyczajnego podlewania by w podloze ta rozpuszcona tableta nasiakla. Po jakis 30 min wyciagnelam go, odkapalam i wtedy te polamane kawalki powciskalam z roznych stron gleboko pomiedzy kore - szczegolnie w miejscach gdzie byla welna - u mnie sie ona pojawila ponownie po 2 miesiacach od przesadzenia. Po 3 dniach wsadzilam storczyka ponownie do kapieli by podloze nasiaklo a tableta w podlozu sie rozpuscila. I tak widze ze po 2 kapielach w koncu sie rozpuscila i rozlala pomiedzy korzonki ale robale jakby znikly. Trzymam kciuki za walke z robaami - a ty w miedzyczasie caly czas usuwaj pojawiajace sie robale i przemywaj wacikiem galazki i liscie. Kiedys musza sie poddac no nie?
Co do miniaturek - ja juz przesadzilam 3 - wsadz ja do wody by te trociny nasiakly i jesli korzonki nie wylaza z pomiedzy koszyka to zlap pod liscmi za te patyki do podtrzymywania pedow tez i wyciagnij ja - mozesz nawet wziac ja do gory nogami. Jesli korzenie powlazily pomiedzy szczeliny w koszyczku to wtedy delikatnie je powpychaj do koszyka, one po kapieli sa bardziej elastyczne. Jak sie cos urwie no coz... mi tez sie zdazylo. Palcami delikatnie wyciagaj te trociny, zajmnie to kupe czasu ale dasz rade. Musisz mniec jakis pojemnik do wsadzenia jej ponownie - ja znalazlam artykul o trzymaniu orchidei w szkle i dla malucha radzili taka ladna szklaneczke. Tyle ze kora musi byc drobniejsza, nie takie bycze kawalki. Jak znajde link do uprawy w szkle to wysle wieczorkiem bo teraz musze wyjsc. Ok juz mam http://www.orchidarium.pl/forum/read...=0&r=2207&pg=1 i tu http://www.orchidarium.pl/forum/read...hp?f=0&r=23641 (zejdz prawie do dolu strony tam jest fota tego miniaturowego w szklaneczce) Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-05-10 o 16:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#1815 |
Raczkowanie
|
norka
Obawiam się że to wyciąganie nie będzie takie łatwe one po prostu oplątały się w koło ale musze A na wzmiance to jakaś wykątkowa miniaturka. Ma bardzo dużo korzeni a te powietrzne są większe od pędu. Mają ok 30 cm szok i ida w górę takie łosie proste ale to przynajmniej plus bo jak nie uda mi się wytargać tych z koszyczka to zawsze mi zostaną te 4 powietrzne do odżywiania Edytowane przez ewelinka2026 Czas edycji: 2009-05-10 o 16:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#1816 |
Zadomowienie
|
Czesc dziewczyny
![]() ostalam dzis storczyka od tesciowej,pieknie kwitnie tylko liscie troche mnie niepokoja,te przebarwienie(maja biale jakby smugi) i kropelki pod liscmi czy to znak jakiejs choroby?? |
![]() ![]() |
![]() |
#1817 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1818 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
(pewnie nie zauważyłaś, że nawet nick ten sam ![]() A ewelinkę2026 mogę zapewnić, że miniaturka w takiej uprawie ma się bardzo dobrze, nowych korzonków cała masa, nowy listek coraz to dłuższy, a kwiatki trzymają się ciągle od stycznia. I nie kwapią się do przekwitnięcia. Mój TŻ żartuje, że chyba wcisneli mi w ogrodniczym sztuczną roślinkę ![]() Edytowane przez liwias Czas edycji: 2009-05-10 o 19:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1819 |
Raczkowanie
|
a ja dziś znów mam storczyka
![]() ![]() ![]() ![]() tak się zastanawiam nad ta metodą w szklanych osłonkach... ale jednak trochę się boje ![]() przedziorek ___ co do kwitnienia.... ja swojego kilka razy wyciągałam (bo raz wypadł w skutek upadku, później znów patrzyłam, a ostatnio kontrolne oglądanie robiłam korzonków... i od dnia kobiet do dzisiaj mam go tylko... ) ... już przekwita.. bordowy z żyłkami ;( myśle ze takie rzeczy mają niesamowity wpływ na czas kwitnięcia... teraz już bede ostrożniejsza,. |
![]() ![]() |
![]() |
#1820 |
Raczkowanie
|
Właśnie kupiłam w Obi dendrobrium
Normalnie przekwitnięty i za 5 zł Tylko teraz nie wiem co zrobić ![]() ![]() Co z przekwitłym pędem ![]() Co z uschniętymi korzonkami ![]() Przesadzać czy nie ![]() Co do pielęgnacji to wiem mniej więcej To moje pierwsze cudeńko więc prosze o rady Edytowane przez ewelinka2026 Czas edycji: 2009-05-10 o 20:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#1821 |
Zakorzenienie
|
Hehe Liwias a to ci klops - nie wiedzialam ze to ty
![]() ![]() ![]() Ewelinka tak sobie myslalam o tym koszyku i wiesz co - wez nozyczki i potnij ten koszyk, patyczek po patyczku zwyczajnie wyciagniesz z miedzy korzeni. No wiesz w taka kratke tnij od gory i od doly a jak trzeba to i zboku. W koncu to tylko plastik. Mysle ze wiekszosc korzeni sie uratuje. Bierka czy on nie jest pogryziony? Moze cos go ssie? Mi to na chorobe nie wyglada, to sa raczej jakies uszkodzenia mechaniczne. Poogladaj go dokladniej. |
![]() ![]() |
![]() |
#1822 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1823 |
Zakorzenienie
|
Ok sorki za powielony link - zawiesil mi sie komp i mylalam ze tamto przepadlo i jakos sie zdublowalam - musialam resetowac kompa w czasie wysylania wiadomosci
![]() Frida ![]() Liwias ja nie wiedzialam ze to ty na tamtym forum, latwo przeoczyc podobienstwo kwiatkow na 2 roznych forach ![]() Co do koszyka - Ewelinka myslalam i juz mam - wez nozyczk i poobcinaj ten koszyk, kazdy patyk z gory i od dolu i po bokach i wyciagaj z pomiedzy korzeni obciety plastik, moze w ten sposob sie nie polamia? W koncu to tylko plastik. Bierka mi ten kwiat wyglada na pogryzionego. To nie zadna choroba chyba ale jakies uszkodzenia mechaniczne. Poogladaj go z kazdej strony moze ma passazerow na gape? Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-05-10 o 20:41 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1824 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() W szkle trzymam tez kilka dużych falków i odlewam z nich wodę bez problemu. Ważne jest to, że odsączam je 2 razy. Po pierwszym odlaniu czekam trochę czasu i powtarzam operację - bo na dnie zbiera się nadmiar wody, który spływa z kory i ścianek naczynia. Chyba istotne jest też to, że podłoże to same duże kawałki kory (miniaturka ma korę wielkości proporcjonalej do swoich rozmiarów ![]() Wtedy łatwiej przesycha. Powodzenia w odlewaniu. ![]() Fridziu ja przez ciebie dzisiaj nie zasnę !!!!! ![]() A jak mi się jednak uda, to będą mi się śniły twoje cuda! Co w sumie nie byłby takie złe, jak się nad tym zastanowić ... ![]() Edytowane przez liwias Czas edycji: 2009-05-10 o 20:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1825 |
Zakorzenienie
|
Taak cuda.... u mnie to nigdy nie chca tak na raz wszystkie kwitnac, a jak juz maja boczne galazki to glowna juz bez kwiatkow... Niektorzy to maja szcescie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1826 |
Zadomowienie
|
norka wlasnie sie jemu przygladalam i przemknal mi jakis maly czarny robaczek z zaglebienia lisci,skad wychodza nowe lodygi (nie wiem jak to dokladnie opisac)
Dziewczyny powiedzcie co mam zrobic.Boje sie ze przeniesie mi sie to na moje zdrowe orchidee...Moze najlepsze wyjscie to go wywalic ![]() az szkoda mi slow,jak mozna podarowac komuc kwiata w takim stanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1827 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1828 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny pomocy!!!
Mój śliczny kwiatuszek ma problem... od przedostatniego płatka coś sie dzieje i idzie do przodu... są to takie żółtawe plamy a w środku dziurki ... ![]() dodam że codziennie mam conajmniej 3 nowe pączki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1829 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Frido śliczne storczyki to połowa sukcesu, robisz bardzo dobre zdjęcia, wiesz jak je wyeksponować ![]() Muszę się pochwalić, że mój storczyk ma 2 nowe listki, maleńkie pączki na końcu pędu, mnóstwo nowych korzonków, 3 nowe korzenie powietrzne i 5 nowych przedłużeń istniejących już korzeni powietrznych ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1830 |
Raczkowanie
|
Maggie 93 - wydaje mi się, że tak...... wiesz kiedys też nad tym myślałam i zrobiłam tak odsłoniłam to "wieczko" z noska i były tam 2 małe żółte kuleczki jakby nasionka czy cuś.... Gdzieś przeczytałam że jeśli te "nasionka" włoży sie w ten nosek (tam jest taki lepki śluz) to sie je krzyżuje . Zrobiłam tak i do białego kwiatu włożyłam "nasionka" z różowego. Stało sie cos takiego że na "języczku" kwiatuszka zrobiła sie taka zielona kulka i kiat zaczoł różowiec, to byłol takie doswiadczenie tylko ale przestraszyłam sie nie wiedziałam, co sie stanie dalej i bo reszta kwiatków juz dawno przekwitła, tylko ten z zieloną kulką został, przestraszyłam sie i odciełam po 3 oczku gałązke, bo niechciałam stracic swojego pieknego bialego falka miał taaakie ogrooomne kwiaty. Pewnie żle zrobiłam. Panika złym doradcą. Teraz mój biały falek nie kwitnie juz od ponad roku a kolanka ma jakby ususzone pomimo że gałazka jest zielona. Zawaliłam jak zawsze... no ale ludzie uczą się na błędach
![]() ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:30.