|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1801 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Co upiekłyście na niedzielę ;)))
Cytat:
(faktycznie, nieskromnie mówiąc, jestem z niego zadowolona - ponieważ zawsze mógł się udać gorzeeej...hihi)A pyszny był, oj był! O - mogę zatem polecić najpopularniejszy nań przepis ze strony WŻ (początkowo chciałam skorzystać z tego podanego na blogu 'Moje Wypieki' ale stwierdziłam, że nieco zbyt ciężkie jest...) ^^ Do pieczenia wedle przepisów na ciacha z KS także się już od dłuższego czasu przymierzam - może nie w tę, ale w przyszłą niedzielę...kto wie ![]() Jak do tej pory inspirowałam się tamtejszymi jedynie obiadowymi daniami... |
|
|
|
|
#1802 |
|
Zadomowienie
|
A ja bym chciala w koncu zrobic jakies obiadowe danie z tamtej strony
- mam nadzieje, ze wkrotce ktores wyprobuje, moze jakies spaghetti- bo widzialam, ze sa tam interesujace przepisy z kuchni wloskiej![]() A za tydzien bede chciala zrobic jakis torcik z okazji walentynek dla mojego misiaczka ogladalam dzisiaj rozne torty ale jeszcze nie wiem na co sie zdecydowac myslalam nad jakims dobrym czekoladowym torcikiem mam nadzieje, ze w koncu cos wybiore
|
|
|
|
#1803 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dzisiaj upiekłam puszysty sernik z brzoskwiniami
![]()
|
|
|
|
#1804 |
|
Zakorzenienie
|
a ja drożdżówki kokosowe
![]() a przepis stąd: http://kuchniaagaty.blogspot.com/201...-kokosowe.html
Edytowane przez *Catherrine* Czas edycji: 2011-02-06 o 00:39 |
|
|
|
#1805 |
|
Zadomowienie
|
ja natomiast bardzo lubie robic sernik z masa toffi na wierzchu i posypuje na koncu platkami migdalow
pycha, robilam ten serniczek na swieta calej rodzince smakowal. a sernik z brzoskwiniami zawsze robila moja mama. A moja siostra robi bardzo dobry sernik z ananasem z posypka z wiorkow kokosowych
|
|
|
|
#1806 |
|
Raczkowanie
|
Kobitki, znalazłam przepis na sernik z diety Dukana, wygląda na łatwy w wykonaniu, ale skrobi kukurydzianej i słodzika do ust nie wezmę, czym to zastąpić?. Ile łyżek cukru zastąpi słodzik? Nie musi być zbyt słodki.
Zmiksuję truskawki z miodem i poleję. I jaką makę/zagęszczacz wsypać ? To jest sernik bez mąki, wsypuje się tylko ten zapychacz ,więc może być chyba mąka kasztanowa albo orzechowa? Poratujcie, mam ochotę na sernik ale jestem leniem i ma być łatwy (serniki na zimno odpadają!). |
|
|
|
#1807 |
|
Zakorzenienie
|
Znowu muffinki - kakaowo-cynamonowe z marmoladą.
A w najbliższym czasie mam w planach ciacho marchewkowe i dwa ciasta z bloga Dorotuś, o te: http://mojewypieki.blox.pl/2011/02/K...-bananami.html i http://mojewypieki.blox.pl/2011/01/R...ekoladowe.html
|
|
|
|
#1808 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1809 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1 tabletka słodziku-1 lyzeczka cukru (ja używam słodziku Cologran z Lidla, kiedyś słodziłam 3 lyzeczkami cukru, teraz jak słodzę to 3 tabletkami słodziku. Na sernik dukana dawałam ok.20 tabl na 500 g sera) Zagęszczaczem jest w tym serniku skrobia ![]() http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/N...ki-sernik.html tu masz też łatwy sernik, ale czuć sam ser wlasciwie, bardziej mi smakowal dukanowy |
|
|
|
|
#1810 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny macie może jakieś wypróbowane przepisy ciasta torciki z masą? interesuje mnie ciasto, torcik śmietankowo czekoladowo plus kawowy lub cappuccino
|
|
|
|
#1811 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki, wypróbuję, opiszę!
|
|
|
|
#1812 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Proszę o przepis. Na samą ich nazwę |
|
|
|
|
#1813 |
|
Zakorzenienie
|
Daszko, to jest ten sam przepis, który ostatnio tu wstawialam, tylko do ciasta dodaję jeszcze cynamon
|
|
|
|
#1814 |
|
Zadomowienie
|
Daszka - ja mam na kompie ten przepis na sernik z masa toffi, bo to byl wogole pomysl mojej ukochanej siostrzyczki, wzielam go od niej bo bardzo ten serniczeka smakowal mojemu misiowi i prosil mnie abym upiekla dla niego
Ten sernik jest naprawde pycha![]() Wklejam przepis: Sernik z masą toffi Ciasto kruche (zrobiłam je bardzo cienkie, aby tylko przykryło dno blachy) 1 szkl mąki 1/4 szkl cukru 2 żółtka (białka, które pozostaną z tych białek zużyjesz do masy serowej. Najlepiej wlać je do wysokiej miski, w której później będziesz ubijała pianę do masy serowej) 1/4 kostki masła (ja użyłam masła o zawartości 82% tłuszczu) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Blachę posmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie wylepiłam dno blachy ciastem. Masa serowa 1,5 kg sera mielonego (ja kupiłam 2 wiaderka sera Dr. Oetker "Twaróg aksamitny" i z tego wzięłam 1 i pół wiaderka sera) 1,5 szkl cukru 7 jajek 3 torebki budyniu śmietankowego każdy po 40 g aromat migdałowy (mała buteleczka) 3/4 kostki masła 1. Masło i cukier ucierasz mikserem, dodajesz żółtka z 7 jaj (białka wlewasz do wysokiej miski, o której wspominałam przy cieście kruchym) i dalej ucierasz na jednolitą masę. 2. Dodajesz mielony ser - ucierasz mikserem na jednolitą masę 3. dodajesz kolejno 3 budynie - ucierasz mikserem na jednolitą masę 4. dodajesz aromat migdałowy - ucierasz mikserem 5. na koniec dodajesz ubitą na sztywno pianę z białek (z 7 jaj + 2 jaj zużytych do ciasta kruchego). Całość nie miksujesz tylko wprowadzasz delikatnie mieszając dużą łyżką, tak aby utworzyło jednolitą masę. Masę serową wylewasz na wcześniej wyłożone ciasto kruche i wygładzasz wierzch łopatką do ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładasz do piekarnika i pieczesz dotąd aż wierzch się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika brzegi sernika trzeba odkroić od papieru, tak aby zapadł się równo. Gdy sernik przestygnie można wyłożyć masę toffi. Jeśli kupisz gotową masę toffi to jest ona bardzo ścisła. Dlatego polecam Ci przełożyć masę do małego garnka, a ten do miski z bardzo gorącą wodą. Należy chwilę pomieszać łyżką. Masa powinna się lekko roztopić i nadawać się rozsmarowania. Na wierzch posypałam płatki migdałowe, ale myślę, że nieźle smakowałoby z drobnymi kawałkami orzechów. Płatki delikatnie przyklepujemy widelcem, tak aby przylepiły się do masy toffi. Smacznego!! PS. ja użyłam blachy o wymiarach 40 na 25 cm. Moja siostra uzywala sera twarogowego Oetkera- natomiast ja uzylam Presidenta- wiaderko o masie 1kg, kupionie w biedronce bodajze za 8zl. I tez byl bardzo pyszny ![]() A masa kajmakowa byla firmy Bakalland- tez kupiona w biedronce, mala puszka, koszt niecale 5zl. Tak jak wczesniej napisalam robilam z 1kg sera wiec zmniejszylam proporcje troche: bo zamiast 7 jajek - dalam 5. Cukru dalam 1 szklanke zamiast 1,5. I dalam 2 budyne po 40 gram zamiast 3. A masla dalam 1/2 kostki. Aaaa i uzylam aromatu pomaranczowego nie migdalowego, migdal mi troche nie pasowal ![]() Bo moja siostra uzywa masy kajmakowej z kauflanda, natomiast u mnie niestety tego sklepu nie ma, musialabym specjalnie do lodzi jechac po niego , wiec jak pokzaly sie te gotowe masy w biedronce to zakupilam juz tam ![]() ---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- Sernik z ananasami: Skladniki: a) ciasto kruche: 1 szkl mąki 1/4 szkl cukru 2 żółtka (białka, które pozostaną z tych białek zużyjesz do masy serowej. Najlepiej wlać je do wysokiej miski, w której później będziesz ubijała pianę do masy serowej) 1/4 kostki masła (ja użyłam masła o zawartości 82% tłuszczu) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Blachę posmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie wylepiłam dno blachy ciastem. Masa serowa: - 1kg sera twarogowego z wiaderka. - 1 szklanka cukru. - 5 jajek. - 2 torebki budyniu śmietankowego ( każdy po 40 gram). - aromat pomarańczowy. - 1/2 kostki masełka. - puszka ananasow. wykonanie masy serowej: 1. Masło i cukier ucierasz mikserem, dodajesz żółtka z 5 jaj (białka wlewasz do wysokiej miski, o której wspominałam przy cieście kruchym) i dalej ucierasz na jednolitą masę. 2.Dodajesz mielony ser - ucierasz mikserem na jednolitą masę. 3. Dodajesz kolejno 2 budynie śmietankowe - ucierasz mikserem na jednolitą masę. 4. Dodajesz aromat pomarańczowy - ucierasz mikserem. 5. Dodajesz ananasy pokrojone na male kawaleczki, mieszasz lyżką drewnianą. 6. Na koniec dodajesz ubitą na sztywno pianę z białek (z 5 jaj + 2 jaj zużytych do ciasta kruchego).Całość nie miksujesz tylko wprowadzasz delikatnie mieszając dużą łyżką, tak aby utworzyło jednolitą masę. Masę serową wylewasz na wcześniej wyłożone ciasto kruche i wygładzasz wierzch łopatką do ciasta. 7. Nastepnie przygotowyjesz kruszonke: Na jej wykonanie bedzie potrzebne: -1/4 kostki masła. -paczka wiorek kokosowych (100 gram). - 1/2 szklanki cukru. Wiorki kokosowe mieszasz z cukrem i maslem (robimy to paluszkami zeby maslo dobrze polaczylo sie z cukrem i kokosem)- tworzy sie tzw. kruszonka, ktora rozprowadzamy na wierzchu sernika. Tak przygotowane ciasto wkładasz do piekarnika i pieczesz dotąd aż wierzch się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika brzegi sernika trzeba odkroić od papieru, tak aby zapadł się równo. Musi sie piec przynajmniej godzine- jednak dobrze by bylo gdybysmy sprawdzaly na biezaco bo kazda z nas ma inny piekarnik. Wiem, ze moja siostra piekla w takiej temperaturze jaka byla podana na opakowaniu tego serka twarogowego oetkera- bodajze 180 stopni C. W dodatku ma piekarnik z termoobiegiem, ja mam zwykly gazowy wiec pieklam tak pomiedzy 3 a 4. (spokojnie jakas godzine i 15 minut- tyle ile normalnie piecze sie sernik, wy znacie swoje piekarniki wiec bedziecie wiedzialy ile czasu trzeba piec czy ciut dluzej przytrzymac czy krocej). Aaaa i ja w obu przypadkach uzywalam duzej blachy o wymiarach 25/36. Moja siostra natomiast piecze w wiekszej 25 na 40- i przewaznie robi z 1,5 kg masy serowej a jak ma tylko 1 kilogram sera to poprostu nadrabia spodem, troszczeczke grubszy spod robi. Smacznego ![]()
Edytowane przez uwielbiam_owoce22 Czas edycji: 2011-02-08 o 12:39 |
|
|
|
#1815 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak mi się właśnie wydała znajoma ta nazwa. Ale dobrze wiedzieć, że można tak urozmaicić ten przepis. Ile dajesz tego cynamonu na normalną porcję ciasta?Uwielbiam_owoce22 (ja też;-) przepięknie ci dziękuję za te przepisy i opisy do nich! Niedawno robiłam sernik z brzoskwiniami ze Smacznego Wizażu i rodzinka bardzo chwaliła, więc nowe przepisy serniczkowe tez na pewno wykorzystam. Masz możliwość zapytać siostry o tą masę toffi/kajmakową z Kauflanda (jaki producent?), bo u mnie jest ten sklep, to bym ją tam kupiła. Ale rozumiem, że z biedronkową masą też wyszedł OK? Edytowane przez Daszka Czas edycji: 2011-02-08 o 14:43 |
|
|
|
|
#1816 |
|
Zakorzenienie
|
Daję łyżeczkę - dwie.
|
|
|
|
#1817 |
|
Zadomowienie
|
Daszka - napewno bedzie ci bardzo smakowal ten serniczek
ja ci radze najpierw zrobic ta wersje z toffi i migdalami- smakuje nieziemsko To byl wogole pomysl mojej siostry, bo stala u niej puszka kajmaku![]() Ja kajmak kupilam w biedronce- firma bakalland ( bardzo dobry wyszedl- spokojnie wystarczyla 1 puszka wazaca 500gram- tylko przed wylozeniem wlozylam puszke do gotujacej sie wody w garnku i te toffi sie roztopilo i bylo bardzo latwo je rozprowadzic na serniku- oczywiscie sernik musi ostygnac zanim nalozysz toffi i posypiesz platkami migdalow). A moja siostra uzywala masy kajmakowej z kauflanda: ja tez w zeszlym roku kupowalam tam kajmak i byl tylko 1 firmy ( roznica byla taka , ze byl dostepny w roznych rozmiarach mianowicie niecale 500gram i 900 gram chyba). Ten prawie kilogramowy kosztowal w zeslzym roku cos kolo 12 zl. A te male byly po 6 z groszami. Wiec mowie ci kochana w kauflandzie z tego co miw iadomo jest tylko jeden producent tej masy tylko roznia sie rozmiarami- jednak do tego sernika wystarczy spokojnie mala puszka- cos kolo 500 gram. Bo to znajduje sie na polce gdzie jeszcze obok leza puszki z mlekiem skondensowanym do gotowania. Jednak chyba taniej to wychodzi jak sie kupi w biedronce- bo ja ostatnio tam placilam 4,50za 1 puszeczke- to chyba jeszcze taniej niz w kauflandzie i z tego co mi wiadomo jest dostepna w biedronce w 3 smakach: kajmak, kokosowa, orzechowa. Orzechowa jest podobno wysmienita do wafelkow bo moja siostra przekladala nia wafle. Ta biedronkowa masa toffi praktycznie niczym sie nie roznila od tej co kiedys kupowalam w kauflandzie a jest tansza. Tylko w biedronce byly dostepne male puszki, tych kilogramowych nie ma. Pozdrawiam
Edytowane przez uwielbiam_owoce22 Czas edycji: 2011-02-08 o 18:48 |
|
|
|
#1818 | |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#1819 |
|
Zadomowienie
|
Ja jak ostatnio bylam w biedronce, bylo to juz po swietach, spokojnie polowa stycznia to te masy kajmakowe nadal byly dostepne w sprzedazy w 3 smakach. Bylam sama zdziwiona bo myslalam, ze wycofaja odrazu po bozym narodzeniu
![]() W tym sklepie gdzie ja roblam zakupy to te masy byly rzucone jak ta polka z budyniami, cukrami waniliowymi, kakaem, tymi ciastami w proszku Gellve. Mysle, ze te masy im schodzily bo byly w bardzo aktrakcyjnych cenach - mala puszka 4,50 gdzie w kauflandzie trzeba by bylo dac z 6zl spokojnie ![]() Popatrz na polkach a jak najwyzej nie znajdziesz to w kauflandzie te masy kajmakowe sa dostepne caly rok ![]() Ciesze sie, ze moglam sluzyc pomoca, mam nadzieje, ze serniczek bedzie smakowal daj pozniej znac czy wyszedl pozdrawiam
Edytowane przez uwielbiam_owoce22 Czas edycji: 2011-02-09 o 11:28 |
|
|
|
#1820 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1821 |
|
La Moderatoiure
|
Ja wczoraj piekłam chrust. Pierwszy raz
|
|
|
|
#1822 |
|
Zadomowienie
|
Zblizaja sie wielkimi krokami walentynki a ja nie wiem jakie ciasto upiec w niedziele z okazji walentynek. Jade do chlopaka i tam bede chciala cos zrobic bo jak upieke jutro to na poniedzialek juz nic nie bedzie. Niestety mam ograniczony wybor bo u niego piekarnik jest popsuty wiec tylko wchodzi w gre jakies ciasto bez pieczenia.
Bylam na stronie kwestii smaku ale tyle tam jest smakolykow, ze nie wiem na co sie zdecydowac? czy zrobic torcik truflowy a moze torcik mocha. nie mam pojecia
|
|
|
|
#1823 |
|
Zakorzenienie
|
Mam fajny przepis na ciasto bez pieczenia, dostałam od koleżanki i już wypróbowywałam
- bardzo polecam!CIASTO TOFFI składniki: 8 paczek herbatników (80szt.) 1 puszka masy toffi margaryna 250g 1 szkl. mąki krupczatki 2 łyżki mąki pszennej 0,5l śmietany 30% (można 18% albo 12% też) 2 opakowania śmietan-fix 1l mleka płatki migdałowe albo wiórki kokosowe cukier waniliowy 16g cukier 4 łyżki cukier puder przygotowanie: Z litra mleka odlac szklankę, resztę zagotowac z margaryną i 4 łyżkami cukru. W szklance mleka wymieszac mąki i cukier waniliowy. Wlac to na gotujące się mleko i zagotowac całosc mieszając. Blachę wyłożyc herbatnikami, zalac gorącym kremem budyniowym. Na to wyłożyc herbatniki, następnie toffi z puszki, znowu herbatniki. Śmietanę ubic ze śmietan-fixem i cukrem pudrem (do smaku) i wyłożyc na ciasto. Wierzch ciasta posypac płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. Smacznego!
|
#1824 |
|
Zadomowienie
|
dziekuje za przepis
pewnie to cos w stylu 3 bita
|
|
|
|
#1825 |
|
Zakorzenienie
|
Proszę
![]() Nie wiem, nie robiłam nigdy 3bita, a te batoniki kojarzą mi się z twardym herbatnikiem i czekoladą, a tu czekolady nie ma, a herbatniki są mieściutkie od masy ![]() Mmmm, aż mi się zachciało tego ciasta... Ja będę robic na niedzielę pijane rodzynki : http://mojepysznosci.blox.pl/2009/10...-rodzynki.html
|
#1826 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() U mnie toffi robi się w innej kolejności biszkopt-> śmietana->biszkopt->masa krówkowa chętnie kiedyś wypróbuje
|
|
|
|
|
#1827 |
|
Zakorzenienie
|
[1=d45d073d235b2c61bfba836 ad9283865b35be1e1_67da090 142ca2;24990830]Ciekawy przepis na szybkie i pyszne ciasto
![]() U mnie toffi robi się w innej kolejności biszkopt-> śmietana->biszkopt->masa krówkowa chętnie kiedyś wypróbuje[/QUOTE]Z biszkoptem też musi byc fajne Masa toffi jest cięższa niż śmietana.. ta śmietana nie zniknie, w sensie że wsiąknie za bardzo jak się da ją tak na spód?
|
#1828 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1829 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1830 |
|
Zadomowienie
|
Interesujace sa te pijane rodzynki
bede musiala kiedys upiec takie ciacho
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:04.

Wykorzystalam przepis podany na stronie kwestii smaku

Tak mi się właśnie wydała znajoma ta nazwa. Ale dobrze wiedzieć, że można tak urozmaicić ten przepis. Ile dajesz tego cynamonu na normalną porcję ciasta?