|
|
#1801 |
|
BAN stały
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
Ja też poproszę ten test mój mail lucynam9@gmail.com
|
|
|
|
#1802 |
|
Raczkowanie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;25790400]a ja czytałam ze tyle ludzi nie zdało poniewaz wyszła dziwna sprawa z receptę mianowicie w składzie była Pabialgina P która nie jest już produkowana i ludzie nie wiedzieli co robić. Ale jak jest na prawdę nie mam pojęcia[/QUOTE]
Z tym też racja, na tym też dużo ludzi poległo.
|
#1803 |
|
Rozeznanie
|
W Medyku w Rzeszowie jest egzamin i to naprawdę ciężki... Nie jest tak we wszystkich medykach?
|
#1804 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Średnio w styczniu zdaje w PL ok 250 osób a w czerwcu ok 4500 ![]() ---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- [1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;25790400]a ja czytałam ze tyle ludzi nie zdało poniewaz wyszła dziwna sprawa z receptę mianowicie w składzie była Pabialgina P która nie jest już produkowana i ludzie nie wiedzieli co robić. Ale jak jest na prawdę nie mam pojęcia[/QUOTE] Z tego powodu, że Pabialginy P nie ma już w obrocie napewno nie mógł nikt oblać. Oblali dlatego, że najprawdopodobniej zaczęli brać Coffeinum et Natrium benzoicum z tabletek, a to trzeba było wziąć z substancji, bo przecież jest to "pulvis pro receptura". Niestety wiele osób zmylił fakt, że w załącznikach do arkusza egzaminacyjnego była monografia z FP dotycząca tabletek... i dlatego wzięli to z tabletek i pooblewali. Takie jest moje zdanie. Tylko teraz pytanie dlaczego w załącznikach do arkusza egzaminacyjnego nie było monografii dotyczącej substancji recepturowej? I drugie pytanie dlaczego zdający nie wiedzieli, że jest coś takiego jak Coffeinum et Natrium benz. czyżby nigdy nie robili leków z tym składnikiem na ćwiczeniach z TPLu? ---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- Może dlatego wszyscy z tej szkoły zdają egzamin na technika, jak pisała PP 180, że po egzaminie przyjmują do tej szkoły tylko najlepszych, a nie wszystkich "jak leci"... |
|
|
|
|
#1805 |
|
Raczkowanie
|
No, ta szkoła nie ma sobie równych. Ale jak się temu przyjrzeć to nie ma się co dziwić, przecież tam idą ludzie z pojęciem o chemii, związani z chemią na studiach itp.,którzy taki egzamin wstępny jak i końcowy zdają bez problemów. A w prywatnych? Przyjmują "zielonych", dają szanse każdemu i też stąd taka rozpiętość jak przychodzą wyniki... to tak tylko w porównaniu.
Po to mam oczy, by samodzielnie oglądać świat, nie potrzebuję pomocy innych. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Farmacja 2010/2012- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 27.08.11. Edytowane przez PP1820 Czas edycji: 2011-03-18 o 16:16 |
|
|
|
#1806 |
|
Rozeznanie
|
Racja. Ale egzamin na Warzywnej jest z anatomii/fizjologii człowieka, i z jakiejś tam znajomości leków. Więc chemii w tym raczej nie ma. Na samym techniku też przecież doskonale radzą sobie osoby, które w ogóle nie miały jakiejś większej styczności z ta dziedziną nauki. W każdym razie ja zamierzam startować do Medyka w tym roku
Trzymajcie kciuki ^^
|
#1807 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zajrzałem na strone tej szkoly i wyczytalem ze egzamin z botaniki i z chemii... co ty na to? http://www.medyk-studium.pl/default.php?act=rekrutacja |
|
|
|
|
#1808 |
|
Rozeznanie
|
W tamtym roku był test z botaniki właśnie i ze znajomości leków. Może to właśnie rozumieją pod nazwą chemia? ;-) Bo dopiero przy rekrutacji dostajesz takie jakby wymagania, zagadnienia, z których będzie egzamin. I jest właśnie znajomość leków.
|
#1809 |
|
BAN stały
|
czy ktoś z forumowiczów chodzi do TEB w Gnieźnie?
|
|
|
|
#1810 |
|
Zadomowienie
|
hej, czy ma ktoś z Was notatki, materiały z ekonomii/prawa którymi móglby sie podzielić? niestety pytania na egzaminie są i z tego, a ja praktycznie nie mam nic
czy ktoś pomoże?
|
|
#1811 | |
|
Zakorzenienie
|
Też będziecie rozpoznawać surowce? Znaczy dostaniecie mieszanki kilku ziół i rozpoznać co jest czym, rodzina, nazwa łacińska i na co działa?
|
|
|
|
#1812 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ---------- my jak narazie nic takiego nie mieliśmy, a na którym jesteś roku ? |
|
|
|
|
#1813 | |
|
Zakorzenienie
|
na pierwszym. Dostaliśmy na razie dziesięć, mamy sobie je poopisywać i na koniec roku zaliczenie, z tego co pamiętam 6 surowców zmieszanych dostaniemy.
|
|
|
|
#1814 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1815 |
|
Zadomowienie
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1816 | |
|
Zakorzenienie
|
Ciekawa jestem jak to wyjdzie, bo jeśli dostanę korzeń omanu i łopianu to będe strzelać, bo jak dla mnie sproszkowane wyglądają dokładnie tak samo.
|
|
|
|
#1817 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1818 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To jak u Was wyglądają ćwiczenia z farmakognozji? Strach pomyśleć jak wyglądają ćwiczenia z TPL-u, a potem się dziwić, że zdający nie wiedzą, że istnieje Coffeini et Natrii benzoas "pro receptura" i piszą takie dyrdymały w projektach, że biorą z tabletek... |
|
|
|
|
#1819 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym, moim zdaniem, miasta, gdzie znajdują się Akademie Medyczne mają lepsze warunki, ponieważ w Studium przeważnie też uczą profesorowie 'zapożyczeni' z Akademii, natomiast w mniejszych miastach bywa nawet tak, że TPL'u (ćwiczeń!) naucza magister chemii..
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1820 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale z tego co mi wiadomo na egzaminie nie rozpoznaje się surowców wiec nie wiem czemu mam przez to oblać egzamin ![]() i jeszcze tak sie składa, że gnozję mamy z dr z uniwersytetu medycznego, więc myślę, że nie mogę narzekać na jej kompetencje i również nie rozumiem w taki sposób gnozja ma związek z ćwiczeniami z TPLu przecież od tego są dwie różne osoby
|
|
|
|
|
#1821 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Hej, pracuje ktoś w farmacji? Planuję rozpocząć pracę w tym kierunku i poszukuję kogoś, kto opowiedziałby mi jak wygląda zatrudnienie w placówce typu apteki medyczne. Praca opinie zarobki i takie tam. Z góry dzięki.
|
|
|
|
#1822 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam propozycję: Wpisujcie dziadowskie szkoły, które kąsają kasę, a rzetelnie nie uczą, żeby przestrzec Wizażanki przed pójściem tam i czystą stratą kasy!!! Poza tym z tym co piszesz, że w miastach gdzie są AMy jest lepsza kadra to nie do końca się zgodzę w świetle tego co napisała PP 1820 - w Rzeszowie jest szkoła która jej zdaniem kształci na bardzo wysokim poziomie a z tego co wiem tam nie ma Akademii Medycznej! A więc jak się chce to można i uczelni do tego nie potrzeba! ---------- Dopisano o 07:07 ---------- Poprzedni post napisano o 06:51 ---------- Cytat:
To, że ktoś ma tytuł naukowy oczywiście oznacza, że pracuje on/bądź pracował naukowo, ale NIEKONIECZNIE oznacza, że jest to dobry nauczyciel/dydaktyk!!! Nie zaobserwowaliście niekiedy, że im wyższy tytuł naukowy tym bardziej skomplikowanie mówi i tym trudniej go zrozumieć? Napewno wynika to z jego dużej wiedzy teoretycznej ale nie musi iść w parze z precyzyjnym i w miarę dostępnym językiem, którym mówi do słuchaczy. To się liczy najbardziej w sytuacji gdy część słuchaczy nie ma matury i trzeba do nich mówić tak żeby zrozumieli!!! Absolutnie nie myślcie sobie, że chcę tu kogoś obrazić! Po prostu nauczyciel powinien wiedzieć co ma mówić i w jaki sposób. Ci co uczą studentów, najczęściej są przyzwyczajeni, że ci studenci są po kursie z anatomii i fizjologii człowieka i dopiero wtedy zaczynają farmakologię czy gnozję /na studiach to jest na 2 lub 3 roku/ a tu w studium od razu trzeba o tym mówić i słuchacze nie zawsze rozumieją jak taki wypada z działaniem parasympatycznym na receptor cholinergiczny itd. Każdy sobie wtedy myśli: O jaki on mądry, ale co z tego jak nikt nic z tego poza nim samym nie kuma... Mam nadzieję, że się ze mną zgadzacie ![]() ---------- Dopisano o 07:11 ---------- Poprzedni post napisano o 07:07 ---------- Cytat:
Do ostatniego egzaminu nie było zadania na rozpoznawanie surowców, co nie oznacza wcale, że się wkrótce nie pojawi takowe... wiecie przecież dokładnie, że egzamin to nie musi być recepta do zrobienia... A jak ktoś nie wie to niech poczyta sobie informator na stronie CKE oto link: http://www.bip.cke.edu.pl/?cid=140 pod numerem 43 jest dla TeFa
Edytowane przez Dr PajChiWo Czas edycji: 2011-03-21 o 06:55 |
|||
|
|
|
#1823 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1824 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
recepturowego według recepty lub wykonanie leku galenowego według Farmakopei." hmm... co innego jak nie recepta ? do projektu dadzą mi surowiec i będę opisywać jak go rozpoznaję ?
|
||
|
|
|
#1825 |
|
Zakorzenienie
|
Pomocy
![]() Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć przeliczanie kropli, tj waga pojedynczej kropli oraz dawki max w kroplach... Kurcze nigdy nie miałam najmniejszego problemu z tplem, ale tego jakoś nie moge do końca skumać dla przykładu Rp. 2% Sol. Papaverinii h/chlor Tinct. Belladonnae aa 10,0 m.f gutt. s. 3 x 20 kropli
|
|
#1826 |
|
Zakorzenienie
|
Ma ktoś może w swoich zbiorach arkusz egzaminacyjny,w którym w recepcie do wykonania były czopki?
Albo pamięta czy w którymś roku taki projekt był? |
|
|
|
#1827 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1828 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1829 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A więc średnia masa kropli w tym leku to 35mg. Pacjent jednorazowo przyjmuje 20 kropli czyli 20x35mg=700mg tego leku, a dobowo 3x20x35mg czyli 60kroplix35mg=2800mg czyli 2,8g tego leku dobowo. no i obliczasz dawkę dla papaweryny: Jeśli papaweryny w całym leku jest: 0,2g to w 0,7g czyli w dawce jednorazwoej jest x. 0,2-----20,0 x-------0,7 7mg papaweryny jednorazowo 21mg dobowo Tak samo liczysz dla pokrzyku i po krzyku ![]() ---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- Cytat:
Najczęściej powtarzają się proszki złożone, dzielone... |
|||
|
|
|
#1830 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() dobra koniec tematu, bo widzę, że należysz do osób które zawsze wszystko widzą najlepiej i zawsze mają rację a wiec koniec tematu
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:05.

2010/2012
ale chyba nie liczono szkoły z Warzywnej (najlepszej u nas) ale choćby nawet ją wliczono to i tak wyszło by z 40 osób może. To jakaś paranoja. Z tego co nam nauczyciel dziś mówił, podobno podnieśli poprzeczkę i chcą ulewać więcej ludzi na egzaminach, bo po prostu jest nas za dużo, a zdarza się też tak, że ludzie którzy zdali egzamin i tak nie mają wiedzy jak przychodzi co do czego. Zaczynam się na poważnie bać tego projektu i teorii, choć dopiero jestem na I roku 

czy ktoś pomoże?

ale z tego co mi wiadomo na egzaminie nie rozpoznaje się surowców
przecież od tego są dwie różne osoby