Technik farmacji -warto? - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-17, 21:16   #1801
Lucyferyna
BAN stały

Dot.: Technik farmacji -warto?

Cytat:
Napisane przez carmen20 Pokaż wiadomość
chodzi Ci o styczniowy ? jak tak to daj meila to Ci wyśle
Ja też poproszę ten test mój mail lucynam9@gmail.com
Lucyferyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 06:06   #1802
PP1820
Raczkowanie

GG do PP1820

[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;25790400]a ja czytałam ze tyle ludzi nie zdało poniewaz wyszła dziwna sprawa z receptę mianowicie w składzie była Pabialgina P która nie jest już produkowana i ludzie nie wiedzieli co robić. Ale jak jest na prawdę nie mam pojęcia[/QUOTE]
Z tym też racja, na tym też dużo ludzi poległo.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
27.08.11.
PP1820 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 07:48   #1803
Lilith36
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez martynusia222 Pokaż wiadomość
Nie ma egzaminów, rozmowa kwalifikacyjna, pytań typu dlaczego tak szkoła i ten kierunek itp. nie pamiętam już...
W Medyku w Rzeszowie jest egzamin i to naprawdę ciężki... Nie jest tak we wszystkich medykach?

Lilith36 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 14:01   #1804
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PP1820 Pokaż wiadomość
Wiecie jak tam w Waszych miastach poszły tegoroczne egzaminy styczniowe? U nas w Rzeszowie ponoć zdało 20 osób na wszystkie szkoły ale chyba nie liczono szkoły z Warzywnej (najlepszej u nas) ale choćby nawet ją wliczono to i tak wyszło by z 40 osób może. To jakaś paranoja. Z tego co nam nauczyciel dziś mówił, podobno podnieśli poprzeczkę i chcą ulewać więcej ludzi na egzaminach, bo po prostu jest nas za dużo, a zdarza się też tak, że ludzie którzy zdali egzamin i tak nie mają wiedzy jak przychodzi co do czego. Zaczynam się na poważnie bać tego projektu i teorii, choć dopiero jestem na I roku
Może po prostu w tej szkole nie bylo egzaminów w styczniu. Z tego co wiem ten styczniowy egzamin jest tylko w szkolach co maja nabór na semestr letni, jednak większość szkół ma nabór na semestr zimowy czyli na wrzesień.
Średnio w styczniu zdaje w PL ok 250 osób a w czerwcu ok 4500

---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;25790400]a ja czytałam ze tyle ludzi nie zdało poniewaz wyszła dziwna sprawa z receptę mianowicie w składzie była Pabialgina P która nie jest już produkowana i ludzie nie wiedzieli co robić. Ale jak jest na prawdę nie mam pojęcia[/QUOTE]
Z tego powodu, że Pabialginy P nie ma już w obrocie napewno nie mógł nikt oblać. Oblali dlatego, że najprawdopodobniej zaczęli brać Coffeinum et Natrium benzoicum z tabletek, a to trzeba było wziąć z substancji, bo przecież jest to "pulvis pro receptura". Niestety wiele osób zmylił fakt, że w załącznikach do arkusza egzaminacyjnego była monografia z FP dotycząca tabletek... i dlatego wzięli to z tabletek i pooblewali. Takie jest moje zdanie. Tylko teraz pytanie dlaczego w załącznikach do arkusza egzaminacyjnego nie było monografii dotyczącej substancji recepturowej? I drugie pytanie dlaczego zdający nie wiedzieli, że jest coś takiego jak Coffeinum et Natrium benz. czyżby nigdy nie robili leków z tym składnikiem na ćwiczeniach z TPLu?

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ----------

Cytat:
Napisane przez Lilith36 Pokaż wiadomość
W Medyku w Rzeszowie jest egzamin i to naprawdę ciężki... Nie jest tak we wszystkich medykach?
Może dlatego wszyscy z tej szkoły zdają egzamin na technika, jak pisała PP 180, że po egzaminie przyjmują do tej szkoły tylko najlepszych, a nie wszystkich "jak leci"...
Dr PajChiWo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 16:04   #1805
PP1820
Raczkowanie

GG do PP1820

Cytat:
Napisane przez Dr PajChiWo Pokaż wiadomość
Może dlatego wszyscy z tej szkoły zdają egzamin na technika, jak pisała PP 180, że po egzaminie przyjmują do tej szkoły tylko najlepszych, a nie wszystkich "jak leci"...
No, ta szkoła nie ma sobie równych. Ale jak się temu przyjrzeć to nie ma się co dziwić, przecież tam idą ludzie z pojęciem o chemii, związani z chemią na studiach itp.,którzy taki egzamin wstępny jak i końcowy zdają bez problemów. A w prywatnych? Przyjmują "zielonych", dają szanse każdemu i też stąd taka rozpiętość jak przychodzą wyniki... to tak tylko w porównaniu.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
27.08.11.

Edytowane przez PP1820
Czas edycji: 2011-03-18 o 16:16
PP1820 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 19:37   #1806
Lilith36
Rozeznanie

Racja. Ale egzamin na Warzywnej jest z anatomii/fizjologii człowieka, i z jakiejś tam znajomości leków. Więc chemii w tym raczej nie ma. Na samym techniku też przecież doskonale radzą sobie osoby, które w ogóle nie miały jakiejś większej styczności z ta dziedziną nauki. W każdym razie ja zamierzam startować do Medyka w tym roku Trzymajcie kciuki ^^

Stary 2011-03-19, 09:04   #1807
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lilith36 Pokaż wiadomość
Racja. Ale egzamin na Warzywnej jest z anatomii/fizjologii człowieka, i z jakiejś tam znajomości leków. Więc chemii w tym raczej nie ma. Na samym techniku też przecież doskonale radzą sobie osoby, które w ogóle nie miały jakiejś większej styczności z ta dziedziną nauki. W każdym razie ja zamierzam startować do Medyka w tym roku Trzymajcie kciuki ^^
Ejj chyba nie masz racji
Zajrzałem na strone tej szkoly i wyczytalem ze egzamin z botaniki i z chemii... co ty na to?
http://www.medyk-studium.pl/default.php?act=rekrutacja

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-19, 11:40   #1808
Lilith36
Rozeznanie

W tamtym roku był test z botaniki właśnie i ze znajomości leków. Może to właśnie rozumieją pod nazwą chemia? ;-) Bo dopiero przy rekrutacji dostajesz takie jakby wymagania, zagadnienia, z których będzie egzamin. I jest właśnie znajomość leków.

Stary 2011-03-19, 13:48   #1809
Lucyferyna
BAN stały

czy ktoś z forumowiczów chodzi do TEB w Gnieźnie?
Lucyferyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-19, 19:54   #1810
martaj145
Zadomowienie

hej, czy ma ktoś z Was notatki, materiały z ekonomii/prawa którymi móglby sie podzielić? niestety pytania na egzaminie są i z tego, a ja praktycznie nie mam nic czy ktoś pomoże?
Stary 2011-03-19, 21:09   #1811
19agusia91
Zakorzenienie

Też będziecie rozpoznawać surowce? Znaczy dostaniecie mieszanki kilku ziół i rozpoznać co jest czym, rodzina, nazwa łacińska i na co działa?
Hula Hop
440/5000 minut
19agusia91 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-19, 21:39   #1812
carmen20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez martaj145 Pokaż wiadomość
hej, czy ma ktoś z Was notatki, materiały z ekonomii/prawa którymi móglby sie podzielić? niestety pytania na egzaminie są i z tego, a ja praktycznie nie mam nic czy ktoś pomoże?
ja niestety nie miałam jeszcze tego przedmiotu, ale może warto zajrzeć do pozycji wymaganej literatury

---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ----------

Cytat:
Napisane przez 19agusia91 Pokaż wiadomość
Też będziecie rozpoznawać surowce? Znaczy dostaniecie mieszanki kilku ziół i rozpoznać co jest czym, rodzina, nazwa łacińska i na co działa?
my jak narazie nic takiego nie mieliśmy, a na którym jesteś roku ?
carmen20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-19, 23:11   #1813
19agusia91
Zakorzenienie

na pierwszym. Dostaliśmy na razie dziesięć, mamy sobie je poopisywać i na koniec roku zaliczenie, z tego co pamiętam 6 surowców zmieszanych dostaniemy.
Hula Hop
440/5000 minut
Stary 2011-03-19, 23:19   #1814
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
na pierwszym. Dostaliśmy na razie dziesięć, mamy sobie je poopisywać i na koniec roku zaliczenie, z tego co pamiętam 6 surowców zmieszanych dostaniemy.
Nie jest to nic nadzwyczajnego, po prostu tak wygląda farmakognozja
Stary 2011-03-20, 16:15   #1815
carmen20
Zadomowienie

Cytat:
Nie jest to nic nadzwyczajnego, po prostu tak wygląda farmakognozja
dla mnie jest nadzwyczajne bo u mnie czegoś takiego nie ma i myślę, że mieć nie będziemy

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-20, 18:25   #1816
19agusia91
Zakorzenienie

Ciekawa jestem jak to wyjdzie, bo jeśli dostanę korzeń omanu i łopianu to będe strzelać, bo jak dla mnie sproszkowane wyglądają dokładnie tak samo.
Hula Hop
440/5000 minut
Stary 2011-03-20, 18:49   #1817
macystick
Raczkowanie

Cytat:
Ciekawa jestem jak to wyjdzie, bo jeśli dostanę korzeń omanu i łopianu to będe strzelać, bo jak dla mnie sproszkowane wyglądają dokładnie tak samo.
Jeśli to nie tajemnica to w jakiej szkole się uczysz ?
macystick jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-20, 21:47   #1818
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
dla mnie jest nadzwyczajne bo u mnie czegoś takiego nie ma i myślę, że mieć nie będziemy
No i dziwić się potem, że tyle osób oblewa egzamin, jeśli tak wyglądają ćwiczenia praktyczne...
To jak u Was wyglądają ćwiczenia z farmakognozji?
Strach pomyśleć jak wyglądają ćwiczenia z TPL-u, a potem się dziwić, że zdający nie wiedzą, że istnieje Coffeini et Natrii benzoas "pro receptura" i piszą takie dyrdymały w projektach, że biorą z tabletek...
Stary 2011-03-20, 21:55   #1819
miodova
Raczkowanie

Cytat:
No i dziwić się potem, że tyle osób oblewa egzamin, jeśli tak wyglądają ćwiczenia praktyczne...
Strach pomyśleć jak wyglądają ćwiczenia z TPL-u, a potem się dziwić, że zdający nie wiedzą, że istnieje Coffeini et Natrii benzoas "pro receptura" i piszą takie dyrdymały w projektach, że biorą z tabletek...
Tylko, że w tej kwestii wina jest chyba bardziej po stronie wykładowcy..? Od niego zależy jak prowadzi zajęcia. Ja od TPL-u miałam babkę, która łapała fazy i potrafiła nam 4 godziny opowiadać o pacjentach i kto na co choruje.

Poza tym, moim zdaniem, miasta, gdzie znajdują się Akademie Medyczne mają lepsze warunki, ponieważ w Studium przeważnie też uczą profesorowie 'zapożyczeni' z Akademii, natomiast w mniejszych miastach bywa nawet tak, że TPL'u (ćwiczeń!) naucza magister chemii..
Stary 2011-03-20, 22:39   #1820
carmen20
Zadomowienie

Cytat:
nie mamy ćwiczeń z gnozji ale z tego co mi wiadomo na egzaminie nie rozpoznaje się surowców wiec nie wiem czemu mam przez to oblać egzamin

i jeszcze tak sie składa, że gnozję mamy z dr z uniwersytetu medycznego, więc myślę, że nie mogę narzekać na jej kompetencje

i również nie rozumiem w taki sposób gnozja ma związek z ćwiczeniami z TPLu przecież od tego są dwie różne osoby
Stary 2011-03-20, 23:25   #1821
Lisanka
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Hej, pracuje ktoś w farmacji? Planuję rozpocząć pracę w tym kierunku i poszukuję kogoś, kto opowiedziałby mi jak wygląda zatrudnienie w placówce typu apteki medyczne. Praca opinie zarobki i takie tam. Z góry dzięki.
Lisanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-21, 07:11   #1822
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez miodova Pokaż wiadomość
Tylko, że w tej kwestii wina jest chyba bardziej po stronie wykładowcy..? Od niego zależy jak prowadzi zajęcia. Ja od TPL-u miałam babkę, która łapała fazy i potrafiła nam 4 godziny opowiadać o pacjentach i kto na co choruje.

Poza tym, moim zdaniem, miasta, gdzie znajdują się Akademie Medyczne mają lepsze warunki, ponieważ w Studium przeważnie też uczą profesorowie 'zapożyczeni' z Akademii, natomiast w mniejszych miastach bywa nawet tak, że TPL'u (ćwiczeń!) naucza magister chemii..
Oczywiście masz bardzo dużo racji. Znam takiech co właśnie takie dyrdymały opowiadają na wykładzie, a potem egzaminowani nie wiedzą jak wygląda destylacja wody w TPL-u. Niestety jeszcze większą niż nauczyciele winę za ten stan rzeczy ponoszą właściciele szkół, czyli najczęściej osoby prywatne lub jakieś dziwne spółki, które nastawione na zyski ze ściąganych z słuchaczy opłat na poczet czesnego "oszczędzają" na wyposażeniu pracowni. Sytuacja w której TPLu uczy chemik nie mający pojęcia o wytwarzaniu postaci leku nadaje się do doniesienia do Kuratorium!!! Jest duża szansa na to, że jego uczniowie obleją egzamin z kretesem. Jak słyszę o czymś takim to mi się tak ciśnienie podnosi, że nie masz pojęcia! Uczniowie płacą po 300 zł na miesiąc i słuchają takich "głodnych kawałków" a potem jak pooblewają egzaminy to się nikt nimi nie interesuje.
Mam propozycję: Wpisujcie dziadowskie szkoły, które kąsają kasę, a rzetelnie nie uczą, żeby przestrzec Wizażanki przed pójściem tam i czystą stratą kasy!!!
Poza tym z tym co piszesz, że w miastach gdzie są AMy jest lepsza kadra to nie do końca się zgodzę w świetle tego co napisała PP 1820 - w Rzeszowie jest szkoła która jej zdaniem kształci na bardzo wysokim poziomie a z tego co wiem tam nie ma Akademii Medycznej! A więc jak się chce to można i uczelni do tego nie potrzeba!

---------- Dopisano o 07:07 ---------- Poprzedni post napisano o 06:51 ----------

Cytat:

i jeszcze tak sie składa, że gnozję mamy z dr z uniwersytetu medycznego, więc myślę, że nie mogę narzekać na jej kompetencje
Nie chciałbym tu podważać niczyich kompetencji, powiem krótko: Znam magistrów dużo lepiej uczących niż Profesorowie doktorzy habilitowani...
To, że ktoś ma tytuł naukowy oczywiście oznacza, że pracuje on/bądź pracował naukowo, ale NIEKONIECZNIE oznacza, że jest to dobry nauczyciel/dydaktyk!!! Nie zaobserwowaliście niekiedy, że im wyższy tytuł naukowy tym bardziej skomplikowanie mówi i tym trudniej go zrozumieć? Napewno wynika to z jego dużej wiedzy teoretycznej ale nie musi iść w parze z precyzyjnym i w miarę dostępnym językiem, którym mówi do słuchaczy. To się liczy najbardziej w sytuacji gdy część słuchaczy nie ma matury i trzeba do nich mówić tak żeby zrozumieli!!!
Absolutnie nie myślcie sobie, że chcę tu kogoś obrazić! Po prostu nauczyciel powinien wiedzieć co ma mówić i w jaki sposób. Ci co uczą studentów, najczęściej są przyzwyczajeni, że ci studenci są po kursie z anatomii i fizjologii człowieka i dopiero wtedy zaczynają farmakologię czy gnozję /na studiach to jest na 2 lub 3 roku/ a tu w studium od razu trzeba o tym mówić i słuchacze nie zawsze rozumieją jak taki wypada z działaniem parasympatycznym na receptor cholinergiczny itd. Każdy sobie wtedy myśli: O jaki on mądry, ale co z tego jak nikt nic z tego poza nim samym nie kuma...
Mam nadzieję, że się ze mną zgadzacie

---------- Dopisano o 07:11 ---------- Poprzedni post napisano o 07:07 ----------

Cytat:
nie mamy ćwiczeń z gnozji ale z tego co mi wiadomo na egzaminie nie rozpoznaje się surowców wiec nie wiem czemu mam przez to oblać egzamin
Doprecyzuję Twoją wypowiedź:
Do ostatniego egzaminu nie było zadania na rozpoznawanie surowców, co nie oznacza wcale, że się wkrótce nie pojawi takowe...
wiecie przecież dokładnie, że egzamin to nie musi być recepta do zrobienia...
A jak ktoś nie wie to niech poczyta sobie informator na stronie CKE
oto link:
http://www.bip.cke.edu.pl/?cid=140
pod numerem 43 jest dla TeFa

Edytowane przez Dr PajChiWo
Czas edycji: 2011-03-21 o 06:55
Stary 2011-03-21, 10:16   #1823
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
U nas tak wyglądają właśnie ćwiczenia z gnozji. Jestem na drugim roku. Na ćwiczeniach sobie oglądamy,a potem zaliczenie np.:z korzeni-losujemy mieszankę 5 rozdrobnionych korzeni i mówimy co tam jest. Za 5 trafionych bdb,za 4db,3dst itd.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-21, 13:22   #1824
carmen20
Zadomowienie

Cytat:

Nie chciałbym tu podważać niczyich kompetencji, powiem krótko: Znam magistrów dużo lepiej uczących niż Profesorowie doktorzy habilitowani...
To, że ktoś ma tytuł naukowy oczywiście oznacza, że pracuje on/bądź pracował naukowo, ale NIEKONIECZNIE oznacza, że jest to dobry nauczyciel/dydaktyk!!! Nie zaobserwowaliście niekiedy, że im wyższy tytuł naukowy tym bardziej skomplikowanie mówi i tym trudniej go zrozumieć? Napewno wynika to z jego dużej wiedzy teoretycznej ale nie musi iść w parze z precyzyjnym i w miarę dostępnym językiem, którym mówi do słuchaczy. To się liczy najbardziej w sytuacji gdy część słuchaczy nie ma matury i trzeba do nich mówić tak żeby zrozumieli!!!
Absolutnie nie myślcie sobie, że chcę tu kogoś obrazić! Po prostu nauczyciel powinien wiedzieć co ma mówić i w jaki sposób. Ci co uczą studentów, najczęściej są przyzwyczajeni, że ci studenci są po kursie z anatomii i fizjologii człowieka i dopiero wtedy zaczynają farmakologię czy gnozję /na studiach to jest na 2 lub 3 roku/ a tu w studium od razu trzeba o tym mówić i słuchacze nie zawsze rozumieją jak taki wypada z działaniem parasympatycznym na receptor cholinergiczny itd. Każdy sobie wtedy myśli: O jaki on mądry, ale co z tego jak nikt nic z tego poza nim samym nie kuma...
Mam nadzieję, że się ze mną zgadzacie
nie miałam na myśli kompetencji wszystkich nauczycieli z tytułem dr tylko tę jedną konkretną osobę

Cytat:
Doprecyzuję Twoją wypowiedź:
Do ostatniego egzaminu nie było zadania na rozpoznawanie surowców, co nie oznacza wcale, że się wkrótce nie pojawi takowe...
wiecie przecież dokładnie, że egzamin to nie musi być recepta do zrobienia...
A jak ktoś nie wie to niech poczyta sobie informator na stronie CKE
oto link:
http://www.bip.cke.edu.pl/?cid=140
pod numerem 43 jest dla TeFa
"Opracowanie projektu realizacji i wykonania prac z zakresu przygotowania leku
recepturowego według recepty lub wykonanie leku galenowego według
Farmakopei."

hmm... co innego jak nie recepta ? do projektu dadzą mi surowiec i będę opisywać jak go rozpoznaję ?
Stary 2011-03-21, 13:58   #1825
martynusia222
Zakorzenienie

Pomocy
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć przeliczanie kropli, tj waga pojedynczej kropli oraz dawki max w kroplach... Kurcze nigdy nie miałam najmniejszego problemu z tplem, ale tego jakoś nie moge do końca skumać
dla przykładu
Rp.
2% Sol. Papaverinii h/chlor
Tinct. Belladonnae aa 10,0
m.f gutt.
s. 3 x 20 kropli
Stary 2011-03-21, 14:55   #1826
moooniaaaa
Zakorzenienie

Ma ktoś może w swoich zbiorach arkusz egzaminacyjny,w którym w recepcie do wykonania były czopki?
Albo pamięta czy w którymś roku taki projekt był?
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-21, 15:53   #1827
edytka8787
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Ma ktoś może w swoich zbiorach arkusz egzaminacyjny,w którym w recepcie do wykonania były czopki?
Nigdy nie bylo czopek. Raczej dadza cos w czym najczesciej sa niezgodnosci
Stary 2011-03-21, 16:30   #1828
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4
Konto usunięte

Cytat:
Pomocy
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć przeliczanie kropli, tj waga pojedynczej kropli oraz dawki max w kroplach... Kurcze nigdy nie miałam najmniejszego problemu z tplem, ale tego jakoś nie moge do końca skumać
dla przykładu
Rp.
m.f gutt.
s. 3 x 20 kropli
jeśli masz ćwiczenia z receptury Krawczyńskiego to na stronie 14 pisze ile wazy jedna kropla oraz ile w jednym gramie jest kropli danej substancji.
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-21, 22:50   #1829
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Pomocy
dla przykładu
Rp.
m.f gutt.
s. 3 x 20 kropli
Załóżmy, że kropla nalewki ma masę 20mg a roztworu papaweryny 50mg. Średnia masa kropli to będzie wówczas 20+50=70, 70/2=35mg
A więc średnia masa kropli w tym leku to 35mg.
Pacjent jednorazowo przyjmuje 20 kropli czyli 20x35mg=700mg tego leku, a dobowo 3x20x35mg czyli 60kroplix35mg=2800mg czyli 2,8g tego leku dobowo.
no i obliczasz dawkę dla papaweryny:
Jeśli papaweryny w całym leku jest: 0,2g to w 0,7g czyli w dawce jednorazwoej jest x.
0,2-----20,0
x-------0,7
7mg papaweryny jednorazowo
21mg dobowo
Tak samo liczysz dla pokrzyku i po krzyku

---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

Cytat:
nie miałam na myśli kompetencji wszystkich nauczycieli z tytułem dr tylko tę jedną konkretną osobę

"Opracowanie projektu realizacji i wykonania prac z zakresu przygotowania leku
recepturowego według recepty lub wykonanie leku galenowego według
Farmakopei."

hmm... co innego jak nie recepta ? do projektu dadzą mi surowiec i będę opisywać jak go rozpoznaję ?
OK masz rację! A nie może być tak, że jak Ci przyjdzie wykonać lek galenowy, jak sama piszesz powyżej, to trzeba będzie wybrać surowiec z którego masz przygotować lek?

---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ----------

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Nigdy do tej pory w historii odkąd są egzaminy organizowane przez CKE nie było czopków. Parę razy były proszki dzielone złożone, parę razy mieszanki i raz krople do nosa. Tylko te postaci leku były. Nie było nigdy maści, czopków, kremów itd.
Najczęściej powtarzają się proszki złożone, dzielone...
Stary 2011-03-21, 22:51   #1830
carmen20
Zadomowienie

Cytat:
OK masz rację! A nie może być tak, że jak Ci przyjdzie wykonać lek galenowy, jak sama piszesz powyżej, to trzeba będzie wybrać surowiec z którego masz przygotować lek?
nie no błagam Cię ! przecież nie będę opisywać jak wygląda dany surowiec i jak go odróżnić od innych

dobra koniec tematu, bo widzę, że należysz do osób które zawsze wszystko widzą najlepiej i zawsze mają rację a wiec koniec tematu
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości