QLAIRA - wątek zbiorczy - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-07, 10:41   #1801
konspiracja
Zakorzenienie

Dot.: QLAIRA - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez morrigan1986 Pokaż wiadomość
Ja biorę Q już 3 lata. Nie mam porównania do innych tabletek, ale pajączków i żylaków brak, a jestem genetycznie obciążona. Cellulit bez zmian, nie powiększył się od tych 3 lat. Zatrzymywania wody nie zauważyłam, ale ja co jakiś czas robię sobie kurację z herbatką pokrzywową. W ogóle cera jest ładna, libido ekstra, nie przytyłam.

Może ktoś jeszcze?

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-07, 11:20   #1802
CzerwonaDziewczyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość

Może ktoś jeszcze?
no cóż, ja nie biorę bardzo długo, bo jakieś 5 miesięcy. Pajączków nie mam, zatrzymywania wody nie zauważyłam, schudłam trochę , ale libido trochę mi się obniżyło, ale w stosunku do moich poprzednich tabletek jest z nim o niebo lepiej
Stary 2012-09-07, 15:52   #1803
olkka16
Rozeznanie

Mi po novynette zaczęły się problemy z nogami, żyłami i lekarz zmienił mi właśnie na Qlairę - jako mniej inwazyjne. Nie wiem jak to faktycznie wygląda jeśli chodzi o skład itd bo po prostu się nie znam, ale co prawda to prawda- okropne bóle w łydkach zniknęły, pajączków nie przybyło.
Stary 2012-09-11, 21:42   #1804
AndziaAtena
Przyczajenie

Dziewczyny pomóżcie!
Właśnie zaczynam stosować Qlairę i mam pytanie odnośnie ulotki a mianowicie to co jest w niej napisane gdyż nie wiem do końca jak to rozumieć: Tekst jest z ulotki tabletek:

" Co należy zrobić jeśli wystąpią wymioty lub ciężka biegunka?
Jeżeli wymioty wystąpiły w ciągu 3 do 4 godzin od przyjęcia tabletki zawierającej substancję czynną lub wystąpiła ciężka biegunka, istnieje ryzyko, że substancje czynne z tabletki nie zostały całkowicie wchłonięte do organizmu.
Sytuacja ta jest bardzo podobna do pominięcia tabletki. Po wystąpieniu wymiotów lub biegunki należy jak najszybciej przyjąć kolejną tabletkę. Należy ją w miarę możliwości przyjąć przed upływem 12 godzin od ustalonej pory przyjmowania tabletki. Jeżeli nie jest to możliwe, lub upłynęło już 12 godzin, należy postępować według zasad podanych w rozdziale "Pominięcie zażycia leku Qlaira". Jeśli kobieta nie chce zmieniać przyjętego wcześniej schematu zażywania tabletek, należy zażyć odpowiednią tabletkę z innego pudełka"

Czy dobrze rozumiem co jest napisane w ulotce a mianowicie: jeżeli wystąpią u mnie wymioty bądź biegunka po zażyciu tabletki np. w 5 dniu brania tabletek to oznacza, że natychmiast powinnam wziąć tabletkę przeznaczoną na 6 dzień??? Jeśli tak to w 6 dniu mam brać tabletkę z 7 dnia i tak dalej? w końcu pod koniec brania opakowania tabletek w 28 dniu zabraknie mi tabletki;/ i co wtedy?

Nie wiem czy któraś mnie rozumie co mi chodzi;/ Jeśli tak to proszę o pomoc, będę bardzo wdzięczna

(dopiero zaczynam brać Q i chcę być przygotowana na każdą możliwą ewentualność która może mnie zaskoczyć dlatego pytam)
Pozdrawiam
AndziaAtena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 21:44   #1805
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AndziaAtena Pokaż wiadomość
Dziewczyny pomóżcie!
Właśnie zaczynam stosować Qlairę i mam pytanie odnośnie ulotki a mianowicie to co jest w niej napisane gdyż nie wiem do końca jak to rozumieć: Tekst jest z ulotki tabletek:

" Co należy zrobić jeśli wystąpią wymioty lub ciężka biegunka?
Jeżeli wymioty wystąpiły w ciągu 3 do 4 godzin od przyjęcia tabletki zawierającej substancję czynną lub wystąpiła ciężka biegunka, istnieje ryzyko, że substancje czynne z tabletki nie zostały całkowicie wchłonięte do organizmu.
Sytuacja ta jest bardzo podobna do pominięcia tabletki. Po wystąpieniu wymiotów lub biegunki należy jak najszybciej przyjąć kolejną tabletkę. Należy ją w miarę możliwości przyjąć przed upływem 12 godzin od ustalonej pory przyjmowania tabletki. Jeżeli nie jest to możliwe, lub upłynęło już 12 godzin, należy postępować według zasad podanych w rozdziale "Pominięcie zażycia leku Qlaira". Jeśli kobieta nie chce zmieniać przyjętego wcześniej schematu zażywania tabletek, należy zażyć odpowiednią tabletkę z innego pudełka"

Czy dobrze rozumiem co jest napisane w ulotce a mianowicie: jeżeli wystąpią u mnie wymioty bądź biegunka po zażyciu tabletki np. w 5 dniu brania tabletek to oznacza, że natychmiast powinnam wziąć tabletkę przeznaczoną na 6 dzień??? Jeśli tak to w 6 dniu mam brać tabletkę z 7 dnia i tak dalej? w końcu pod koniec brania opakowania tabletek w 28 dniu zabraknie mi tabletki;/ i co wtedy?

Nie wiem czy któraś mnie rozumie co mi chodzi;/ Jeśli tak to proszę o pomoc, będę bardzo wdzięczna

(dopiero zaczynam brać Q i chcę być przygotowana na każdą możliwą ewentualność która może mnie zaskoczyć dlatego pytam)
Pozdrawiam
Dobrze rozumiesz.
Nic Ci nie zabraknie, po prostu skończysz opakowanie dzień wcześniej.
Stary 2012-09-13, 12:56   #1806
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olkka16 Pokaż wiadomość
Mi po novynette zaczęły się problemy z nogami, żyłami i lekarz zmienił mi właśnie na Qlairę - jako mniej inwazyjne. Nie wiem jak to faktycznie wygląda jeśli chodzi o skład itd bo po prostu się nie znam, ale co prawda to prawda- okropne bóle w łydkach zniknęły, pajączków nie przybyło.
a jak długo bierzesz już? i tamte pajączki po novynette Ci zniknęły czy nie?

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
Stary 2012-09-14, 13:19   #1807
olkka16
Rozeznanie

Biorę od stycznia. Pajączki nie znikną nie ma co się łudzić- można je lekko rozjaśnić kremami albo usunąć np laserem jeśli komuś bardzo przeszkadzają. Cieszę się, że nie robią się nowe, bo już dość problemów mam z rozstępami żeby się jeszcze tym martwić waga cały czas powolutku spada mi w dół przy Q, z czego też jestem bardzo zadowolona

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-17, 15:53   #1808
lukeluke76
Przyczajenie

Exclamation Dot.: QLAIRA - wątek zbiorczy

witam posiadam 4 opakowania Qlairy jezeli ktos by potrzebowal prosze pisac
lukeluke76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-20, 09:04   #1809
dudi
Przyczajenie

Ja niestety nie jestem zachwycona tymi tabletkami. Nigdy więcej!
1. Biorę je od 4 miesięcy. dostałam je na złagodzenie napięcia przedmiesiączkowego (bo zawsze 2 dni wcześniej byłam bardzo nerwowa i płaczliwa). No to się zmieniło - teraz nieprzerwanie od 4 miesięcy taka jestem.

2. Problemy z cerą miały się skończyć - niestety tak się nie stało. Wręcz zaczęło mi wysypywać dekolt i plecy - jak nigdy!

3. Przy każdym większym stresie dostaję okresu i ten stan utrzymuje się jakiś tydzień! Nigdy wcześniej tak nie miałam.

4. Jedyny plus, że schudłam 3 kg.

Wcześniej brałam Diane 35 - wszyscy tak narzekają i krytykują. A mi pasowały bardzo! nie miałam aż takich stanów depresyjnych, okres był co do dnia, a z cera była o niebo, albo i 2 nieba lepsza niż przy tym gównie.

Qlairze mówię NIE NIE NIE!
dudi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-20, 12:38   #1810
CzerwonaDziewczyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dudi Pokaż wiadomość
Ja niestety nie jestem zachwycona tymi tabletkami. Nigdy więcej!
1. Biorę je od 4 miesięcy. dostałam je na złagodzenie napięcia przedmiesiączkowego (bo zawsze 2 dni wcześniej byłam bardzo nerwowa i płaczliwa). No to się zmieniło - teraz nieprzerwanie od 4 miesięcy taka jestem.

2. Problemy z cerą miały się skończyć - niestety tak się nie stało. Wręcz zaczęło mi wysypywać dekolt i plecy - jak nigdy!

3. Przy każdym większym stresie dostaję okresu i ten stan utrzymuje się jakiś tydzień! Nigdy wcześniej tak nie miałam.

4. Jedyny plus, że schudłam 3 kg.

Wcześniej brałam Diane 35 - wszyscy tak narzekają i krytykują. A mi pasowały bardzo! nie miałam aż takich stanów depresyjnych, okres był co do dnia, a z cera była o niebo, albo i 2 nieba lepsza niż przy tym gównie.

Qlairze mówię NIE NIE NIE!
Każdy inaczej reaguje na tabletki, to że wiele dziewczyn narzeka na Diane 35 nie oznacza, że nie będą pasować nikomu.
Dużo osób zachwala Microgynon - ja się po nim czułam fatalnie. A po Qlairze czuję się tak, jakbym w ogóle nie brała tabletek, tylko okres regularny i brak napięcia przedmiesiączkowego.
Stary 2012-09-22, 12:13   #1811
puciuxD
Przyczajenie

Dzień dobry Biorę tabletki antykoncepcyjne Qlaira od 16 dni ( dzisiaj będzie 17 tabletka). Wczoraj jak kochałam się z moim chłopakiem, to pękła nam prezerwatywa i skończył właściwie we mnie, a nie w prezerwatywie (używamy prezerwatyw, ponieważ boję się trochę ciąży, a w tym roku piszę maturę, więc nie chciałabym urodzić w maju dzieciątka). Trochę się boję, czy jestem zabezpieczona, ponieważ przed ostatnim okresem przez kilka dni miałam brązową wydzielinę przez 2 dni i dopiero na 3 dostałam okres i nie wiem właściwie czy wzięłam tą 1 tabletkę w 1 dzień okresu czy w 3... Ponieważ w tej brązowej wydzielinie było trochę krwi, ale wzięłam tabletkę jak się pojawiło więcej. Czy jestem zabezpieczona? Czy mogę się obawiać ciąży? Dodam jeszcze, że od 3 dni mam takie jakby plamienie, na początku brązowe teraz mam czerwone. Wiem, że to normalne i czy to oznacza, że tabletki działają? Proszę szybko o odpowiedź, bo boję się, że nie jestem dobrze zabezpieczona...
puciuxD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-22, 12:50   #1812
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez puciuxD Pokaż wiadomość
Dzień dobry Biorę tabletki antykoncepcyjne Qlaira od 16 dni ( dzisiaj będzie 17 tabletka). Wczoraj jak kochałam się z moim chłopakiem, to pękła nam prezerwatywa i skończył właściwie we mnie, a nie w prezerwatywie (używamy prezerwatyw, ponieważ boję się trochę ciąży, a w tym roku piszę maturę, więc nie chciałabym urodzić w maju dzieciątka). Trochę się boję, czy jestem zabezpieczona, ponieważ przed ostatnim okresem przez kilka dni miałam brązową wydzielinę przez 2 dni i dopiero na 3 dostałam okres i nie wiem właściwie czy wzięłam tą 1 tabletkę w 1 dzień okresu czy w 3... Ponieważ w tej brązowej wydzielinie było trochę krwi, ale wzięłam tabletkę jak się pojawiło więcej. Czy jestem zabezpieczona? Czy mogę się obawiać ciąży? Dodam jeszcze, że od 3 dni mam takie jakby plamienie, na początku brązowe teraz mam czerwone. Wiem, że to normalne i czy to oznacza, że tabletki działają? Proszę szybko o odpowiedź, bo boję się, że nie jestem dobrze zabezpieczona...
Jeśli brałaś tabletki dobrze to jesteś bezpieczna i nie masz się czego obawiać. Nawet jeśli wzięłaś pierwszą tab. 3 dnia miesiączki to jest ok, bo po tygodniu jest się już w pełni bezpiecznym.
Nie wiem po co się męczysz z prezerwatywami, też pisze w tym roku maturę i co z tego? trzeba sobie zdać sprawę z tego, że ta metoda działa i dzidzi nie będzie
I tak, te plamienia na początku są w normie. Jeśli będą w 2-3 opakowaniu pod koniec przyjmowania może to oznaczać, że tabletki nie trzymają cyklu i musisz je zmienić (a w przypadku Qlairy to bardzo częste zjawisko) na inne. Nie oznacza to, że nie jesteś bezpieczna-jesteś, tylko chodzi tu o to, żeby te plamienia nie były uciązliwe.
Stary 2012-09-22, 14:26   #1813
puciuxD
Przyczajenie

Dziękuje bardzo za odpowiedź. I przepraszam, że napisałam dwa razy, także w innym wątku, ale dopiero później pomyślałam, żeby napisać w tym, gdzie jest odnośnie tych tabletek.
Wiem, że ta metoda jest skuteczna, ale dużo czytałam, że dziewczyny zachodziły w ciążę pomimo brania tabletek, właściwie nie wiem ile w tym prawdy, a ile kłamstwa, bo dla mnie to raczej niemożliwe skoro nie ma owulacji. Aczkolwiek masz rację, że muszę uwierzyć i czerpać większe przyjemności z seksu.
Tabletki biorę dobrze, nie zapominam i o tej samej godzinie Co do plamienia to od 3 dni pobolewa mnie właśnie w okolicach jajników i jak wczoraj było troszkę krwi od czasu do czasu, to dzisiaj już jest jej trochę więcej.. Czy to normalne? Ogólnie czuję się tak jakbym miała okres -.-
puciuxD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-28, 20:55   #1814
Lion2
Przyczajenie

Witam!
Mam do sprzedania 3 opakowania tabletek Qlaira. Cena za opakowanie 40 zł, cena za 3 sztuki 100 zł.
Lion2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-03, 12:44   #1815
mobo_25
Przyczajenie

Cześć dziewczyny, to mój pierwszy post, bo nie znalazłam nigdzie podobnego problemu a biorę dopiero trzecie opakowanie, także jeszcze jestem niepewna co do działania tych tabletek.
Problem następujący:16 dnia zapomniałam przyjąć tabletkę, 17 przyjęłam dwie (jedna brakująca). Po dwóch dniach (mimo, że brałam dalej normalnie tabletki) wystąpiło plamienie/miesiączka, ginekolog poradził przerwe 4 dni, ale na opakowaniu jest napisane, że powinnam brać je dalej.
Może ktoś miał podobny problem i ma poradę?
Pozdrawiam
mobo_25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-10-05, 17:30   #1816
Safia
Raczkowanie

Pytanie do Wrocławianek, stosujących Qlairę- gdzie najtaniej kupić te tabsy?
Stary 2012-10-05, 21:56   #1817
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez safia Pokaż wiadomość
pytanie do wrocławianek, stosujących qlairę- gdzie najtaniej kupić te tabsy?
Na stronie doz-u?

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą

Edytowane przez konspiracja
Czas edycji: 2012-10-05 o 21:58
Stary 2012-10-06, 14:16   #1818
Safia
Raczkowanie

Na stronie DOZ-u Qlaira kosztuje 46 zł z groszami, a wiem, że podobno można kupić nawet za 38-40 zł.
Stary 2012-10-06, 21:01   #1819
88_Achaja
Przyczajenie

Hej dziewczyny!
Ja dopiero pierwszy raz tu się wpisuję, ale śledzę ten wątek od samego początku. Sama stosuję Qlairę już 3 rok i muszę przyznać, że jest ok. Wcześniej stosowałam YAZ i miałam straszne migreny, więc zmiana na Qlairę była dla mnie wybawieniem.
88_Achaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-07, 09:55   #1820
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez Safia Pokaż wiadomość
Na stronie DOZ-u Qlaira kosztuje 46 zł z groszami, a wiem, że podobno można kupić nawet za 38-40 zł.
Ja za swoją chyba 40 płacę, ale nie wiedzialam czy to malo czy nie apteka na Legnickiej.
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-07, 12:53   #1821
Safia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moniczorek Pokaż wiadomość
Ja za swoją chyba 40 płacę, ale nie wiedzialam czy to malo czy nie apteka na Legnickiej.
A która dokładnie to apteka? Bo jest ich kilka na Legnickiej.
Stary 2012-10-07, 22:00   #1822
88_Achaja
Przyczajenie

Na Śląsku niestety próżno szukać Qlairy poniżej 45zł.
Stary 2012-10-07, 22:04   #1823
olkka16
Rozeznanie

Ja kupuję za 43zł (na Śląsku) więc chyba zależy jaka apteka
Stary 2012-10-07, 22:29   #1824
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
A która dokładnie to apteka? Bo jest ich kilka na Legnickiej.
Nie wiem jaki to numer...ale przy Popowicach, na wysokości Kauflandu...ale po drugiej stronie ulicy, w takim nowym pomarańczowym bloku ze skośnymi oknami
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-08, 06:41   #1825
CzerwonaDziewczyna
Zakorzenienie

Cytat:
Pytanie do Wrocławianek, stosujących Qlairę- gdzie najtaniej kupić te tabsy?
A ja mam to samo pytanie do poznanianek: póki co najtaniej znalazłam za 45zł...
Stary 2012-10-08, 07:59   #1826
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
Ja swoje pierwsze opakowanie kupiłam za 52 zeta, wiec 46 wydała mi się bardzo ok

Cytat:
Napisane przez moniczorek Pokaż wiadomość
Nie wiem jaki to numer...ale przy Popowicach, na wysokości Kauflandu...ale po drugiej stronie ulicy, w takim nowym pomarańczowym bloku ze skośnymi oknami
Dzięki, spróbuje znaleźć...

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
Stary 2012-10-08, 17:52   #1827
Safia
Raczkowanie

Dzięki Moniczorek, następnym razem przejadę się tam i obczaję
A tymczasem dziś kupiłam Qlairę w Silesii na Grunwaldzie za 42 zł
Stary 2012-10-08, 20:02   #1828
88_Achaja
Przyczajenie

Dziewczyny! Też macie tak, że ceny Qlairy lekko szaleją?? Ja raz kupiłam za około 45 zł, a w następnym miesiącu już było 48zł. Oczywiście w tej samej aptece...
Stary 2012-10-13, 10:34   #1829
BETI2508
Przyczajenie

sprzedaz

Edytowane przez Frutti
Czas edycji: 2012-10-13 o 19:19
BETI2508 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 22:34   #1830
yes
Zakorzenienie

Hej dziewczyny! Przez ostatnie kilka dni robiłam wywiad w aptekach o cenę Qlairy iii

najtaniej znalazłam za 42 zł, a najdrożej za 56! różnica kolosalna moim zdaniem

A myślałam że poniżej 45zł już nie znajdę

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości