![]() |
#1801 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jesienne Cudaczki Niemowlaczki 2009
Po pierwsze wszystkim dzieciakom "WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO"
Po drugie nie było mnie tryliony lat ponieważ nie miałam dostępu do komputera. Mój mąż miał poważną awarię swojego i ze względu na pracę musiał pożyczyć mój i trochę to trwało. Niby wieczorem dostawałam kompa na godzinę, ale zanim zrobiłam swoje obowiązki to już mi się czas kończył. Co u nas? Bru skończył rok. To fantastyczny mały facecik. Bardzo szybki i bystry, świetnie się razem bawimy Ze względu na pogodę szukamy alternatyw na spędzanie czasu i właśnie jesteśmy na etapie zwiedzania wszelkich dostępnych miejsc dla mam, taty i dziecka w Poznaniu, więc mało nam czasu wolnego zostaje. Może mamy z Poznania mają ochotę gdzieś pohasać? Chodzimy na sale zabaw dla dzieci do lat 5 gdzie można szaleć ze swoim dzieckiem, do kawiarni gdzie są wydzielone miejsca do zabawy, na basen, do lasu zbierać grzyby i nad staw karmić kaczki. Ale najważniejsze, zapisaliśmy się na zajęcia dla dzieci 1-2lat. Podczas nich tańczymy, śpiewamy, gramy, grupa dzieci jest mała, jest świetnie. Bru jest bardzo komunikatywny i uwielbia spędzać czas z dziećmi, dlatego jeżeli któraś ma ochotę ZAPRASZAMY ![]() PS. Od dziś mam kompa i będę systematyczna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1802 |
Raczkowanie
|
A to my
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1803 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() Mój wczoraj właśnie skończył rok, a przed wczoraj imprezował. Torcik wybrałam w końcu od Kandulskiego, taki ze zdjęciem i musze powiedziec, że nie dość że pyszny to i pięknie zdjęcie wyszło. Szczerze polecam. (później obrobie zdjęcia i sie pochwale) Mały ostatnio rezygnuje z drugiej drzemki dziennej i woli poznawac świat i sie bawić. Dla niego super, dla nas troche wiecej bieganiny ![]() W trakcie imprezy tez prawie cały czas z kimś biegał i kwiczał z zachwytu - było nas 11 osób, to miał pełen asortyment prowadzaczy co wyboru... Połozyłam mu różaniec, książeczke, długopis, kieliszek i pieniążek do wyboru na wróżbach i wybrał szelma kase. Tak przebierał w tych przedmiotach, przebierał i wybrał ten najmniejszy i najbardziej niepozorny przedmiot - monete. Ale sie smialismy... KateMwale powiedz gdzie chodzicie na te sale? i gdzie sa zajęcia o których mówisz? Mój maluch ma straszne ciągoty do innych dzieci, ale mało okazji do obcowania z nimi. Chętnie go gdzieś zapiszę. Pozdro ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1804 |
Raczkowanie
|
Mój też śpi tylko raz koło 10-11. Dlatego dość mocno musimy się wysilić, żeby dzień był ciekawy. Dużo bawimy się w domu: zabawy z chustą, piłką, lepimy, tańczymy, śpiewamy (mogę wypisać później nasze zabawy, jak ktoś chce). Na salę zabaw chodzimy do Myk Smyk. To sala zabaw dla dzieci do 5lat, na Polance, myksmyk.pl. Mamy zamiar na dniach odwiedziź Małpi Gaj na Sobieskiego i sale Activ na Warszawskiej (ponoć najlepszy dla małych dzieci z wszystkich Activ). Kawiarnie takie fajne to Guganek w centrum, kawiarnia + sala zabaw + zajęcia edukacyjne dla dzieci gauganek.pl. Ponoć Republika Róż też fajnie dostosowała się dla małych dzieci, ale jeszcze nie byłam. My na zajęcia chodzimy do Wesołych Rybek na Naramowicach bo tu mieszkamy. Na Naramowicach mamy też naszą kochaną kawiarnię-Motylarnię, ale ta najlepsza na ciepłe dni, cudowny duży ogród. Polecam też basen Octopus w Suchym Lesie, jest lepiej zorganizowany dla małych dzieci niż ten na Batorego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1805 |
Raczkowanie
|
Kate ale Wam zazdroszczę takich fajnych miejsc do zabawy,u Nas to tylko basen i nie da się ukryć że ciągle tam przebywamy,może taka sala zabaw u mnie w okolicy byłaby dobrym pomysłem na biznes muszę pogadać z tż on ma do tego głowę. Ale się zimno robi,ja już zakupiłam Filipowi kombinezon na zimę ,chciałam kupić całość od Wójcika z zeszłorocznej kolekcji bo bardziej mi się podoba od tegorocznej, kurtka była przeceniona na 120zł a spodnie na 80zł ale że ja w podejmowaniu samodzielnych decyzji jestem tragiczna to mój brat ją podjął za mnie i kupiliśmy inny zestaw a później pojechaliśmy dalej na zakupy i kupiliśmy u chińczyków kombinezon 3 częściowy za 50zł więc tak Filipo ma dwa kombinezony na zimę.
trochę fotek mojego łazika jesiennego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1806 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Zawsze warto cos ściągnąć od innej mamy... ![]() Cytat:
W kazdym razie musze sie spieszyc bo sie rozmiarówka pokończy i nie bedzie z czego wybierac... ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1807 |
Raczkowanie
|
Zabawy z chustą
Bru (1rok, nie chodzi, raczkuje) lubi ściągać na siebie pranie, koce i przykrywać się tym wszystkim. Uznałam więc, że zabawa z chustą sprawi mu frajdę. Miałam dość dużą kolorową apaszkę, lekko prześwitującą i ona stała się idealnym elementem do zabawy. Co z nią robiliśmy? FALA - podałam Bru jedną końcówkę chusty, ja trzymałam drugą. Zaczęłam nią lekko ruszać, a Bru to naśladował. Raz robiliśmy fale łagodne, innym razem wielki, wydawałam dźwięki "ale nas buja, ale silna fala" WIATR - biegaliśmy po pokoju, a chusta za nami, raz biegałam z Bru na rękach, raz sam (za jedną rękę chodzi) i wydawaliśmy dźwięk "szzzzz szzzzz", głośno lub cicho A KUKU KU - nakładaliśmy chustę na głowę, raz na mnie, raz na niego, podnosząc robiliśmy "a kuku" POD CHUSTĄ - przywiązałam jeden koniec do kojca, a drugi do krzesełka, chusta lekko opadała, a my pod nią raczkowaliśmy tak, żeby miziała nas po buziach Zabawa na okrągło ZABAWA Z PIŁKĄ 1. Kupiłam w Biedronce zestaw bramka + piłka, będzie próbować celować do bramki, a nie jak dotąd wszędzie gdzie popadnie, myślę, że bramkę można zrobić samemu. 2. Będziemy rzucać piłkę do siebie na wzajem, bo Bru bardzo to lubi KÓŁKO GRANIASTE Trzymając się za rączki robimy kółeczko. Chodzimy dookoła i śpiewamy: Kółko graniaste czworokanciaste, kółko nam się połamało cztery grosze kosztowało, a my wszyscy BĘC! W czasie, kiedy mówimy bęc, padamy na podłogę BAŃKI MYDLANE Bru uwielbia i strasznie go śmieszą. Proponuję taką zabawę w łazience. Raz zrobiłam w pokoju i miałam co wycierać. HULA-HOP Wykorzystane trochę inaczej. Do hula hop przywiązałam chustę, Bru stoi w środku kółka. Podnoszę je do góry i opuszczam w dół, Bru się pojawia i znika. KRĘGLE Kupiłam też takie ogromne kręgle, będziemy próbować je rozbić kulą. Zabawa z serii: Jak robi piesek? Zebraliśmy wszystkie nasze maskotki: pieski, kotki, misie itp. Wybrałam te podstawowe wydrukowałam na kartkach A4 rysunek czarno-biały zwierzaka z podpisem np. PIES, KOT, KURA. Kartka była jedna dla mnie, druga dla Bruna. Naszym głównym zwierzakiem był piesek, który się z Brunem przywitał i polizał po policzku. Potem pokazywałam mu maskotkę i kartkę i udawałam dźwięk jaki wydaje dany zwierzak. Bru strasznie się śmiał, oglądał kartkę, miął ją, tulił maskotki . Potem oglądaliśmy książeczki z serii "Zwierzątka na wsi" i słuchaliśmy piosenek "Stary farmer farmę miał ijaja ijaja jooo". Były też tańce, bo wg Bru tańczyć można ciągle |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1808 |
Rozeznanie
|
świetne...
dodam od siebie co lubi Julek: - gonito+chowanego: mama ucieka "głośno" (podśmiewując sie i tupając) a mały goni i nasłuchuje gdzie ta mama mu sie chowa, potem następuje wielkie odnalezienie i radocha; - zaczepialskie zabawki: "zaczepialska zabawka" gilga w różnych miejscach malucha tak żeby wiedział gdzie to nastąpi i zdązył uciec; - układanie, przekładanie i organizowanie przestrzeni: to już po trochu mania mojego malucha, w każdym pudełku robi "swoje porządki"... Zdjęcia ostatnie: Edytowane przez aptekus Czas edycji: 2010-10-11 o 10:11 Powód: doklejam zdjęcia z roczku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1809 |
Raczkowanie
|
KateMwale super masz w tym Poznaniu u nas nie ma takich rzeczy oprócz jednej bawialni, którą musimy dopiero odwiedzić, ale widze Bru ma obcięte włoski nie myle się?
mamaFilipka jaki przystojniaczek i jak ładnie stoi za rączkę Aptekus super urodzinki Ja tylko na chwilę złożyć życzenia Julii od Tancerki ![]() ![]()
![]() |
#1810 |
Rozeznanie
|
dziekuje w imieniu Julki
![]() Dawno nie bylo takiej imprezy...19 osob + 2 dzieci....balony, tort w ksztalcie psa Pluto ![]() ![]() Zdjecia wstawie pozniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1811 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczeta!
![]() WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA KOLEJNYCH ROCZNYCH JUBILATOW! ![]() MamoFilipka przybij piateczke! My tez w kohabitacji od ponad 7 latek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rozkoszny ten Twoj jesienny lazik. To ja tez wkleje troche mojej jesiennej piechurki ![]() Kaasiula a moze wymienic pchacz na taki, ktory nie bedzie atakowal dziecia tymi melodyjkami? Prosty drewniany wozek, z paczka klockow? Ja nie kupuje drozszych rzeczy jesli ich nie wyprobuje, w ten sposob unikam takich kosztownych wpadek. Np. chcialabym aby Tylda miala bujanego konika, ale ona sie tych bujawek boi ![]() ![]() ![]() Kate dzieki za namiary na "hasalnie". My hasamy glownie w parku pod naszym domem i w domu, ale moze kiedys sie wybierzemy. Najblizej mamy do tej bawialni na Polance. A to https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...6&d=1286266017 gdzie? Tez ten MykSmyk? Bo mi sie zdjecia nie zgadzaja z galeria na stronie. Na tych Waszych jest cudnie! ![]() ![]() ![]() Aptekus ojejku, co chwile czytam o urodzinowych tortach i odnawia sie moja "tortowa chcica" ![]() Monetka? To tak podobno po poznansku, nie? ![]() Tylda od kilku miesiecy spi tylko raz, od ok. 11:30, w zaleznosci od dnia, nastroju i sily zmeczenia od 1,5 do 3,5 h. Najczesciej jednak 2,5. Widzialam Julka na zdjeciach. Slodkie minki strzela ![]() ![]() Tancerko, teraz czekam na zdjecia Julki i innego Pluto ![]() My jestesmy teraz na etapie kupowania fotelika. Niestety nie moge kupic fotelika montowanego tylem, bo nie ma takich dobrych fotelikow montowanych bez Isofixa ![]() To zdjecia z wczorajszego wypadu do moich rodzicow. Jesien, niestety. Brr... Ta pani z bablami ![]() ![]() ![]()
Lord, help me be the person my dog thinks I am... Edytowane przez kashin Czas edycji: 2010-10-18 o 09:29 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1812 |
Raczkowanie
|
Tak na szybko. To zdjęcie, które pokazałaś to Gauganek. Natomiast Myk-Smyk to jest to, gdzie ja siedzę w czarnym dresie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1813 |
Raczkowanie
|
Kurcze dziewczyny ale cos nam wątek podupada
![]() Kashin super fotki, powiem Ci że z Ciebie laska, i bardzo ładnie Ci w tej fryzurce, masz proste włosy czy prostujesz? A Matylda jest słodziutka ![]() co do fotelików to ja wczoraj szperałam i znalazłam to http://www.autocentrum.pl/testy/test...ych-adac-2009/ A powiedz czemu nie chcesz ślubu? Ja bym bardzo chciała ale nas nie stać ![]() Hihi trochę wygląda na tym zdjęciu jak byś nie miała zęba ![]() Tancerka gdzie zdjęcia z roczku? Ja wkleje dopiero po 31 bo wtedy odprawiamy ![]()
![]() |
#1814 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczynki
![]() my cały czas podziębieni, Patryk cały czas na jakiś syropkach, wziewnych itp. Jula też niedawno skończyła kurację, miała straszny katar i kaszel, brała Eurespal, wapno, do noska Euphorbium i Atecortin. Niby OK ale jakaś taka przyflegmiona jest jeszcze jest cały czas. Wczoraj miała szczepienie te po 13 miesiącu (chociaż był dzień przez 13 miesiącem i panie pielęgniarki nie za bardzo chciały zrobić ale lekarka wyraziła zgodę ![]() ![]() Kashin, jaka z Ciebie piękna, wysoka i szczupła dziewczynka ![]() ![]() Kaasiula, jak to nie stać Was na ślub? Sam ślub nie jest drogi, chyba, żebyście chcieli z weseliskiem, no to wtedy tak ![]() Tancerko, dawaj ten superowy tort plutowy ![]() Jutro jedziemy na mojego męża chrześniaka imieniny, ma roczek i 10 miesięcy, to na niego tak sie zapatrzyłam w szpitalu jak byłam u siostry w szpitalu po porodzie, że za 11 dni zaszłam w ciążę ![]() Jula od tygodnia już chodzi sama, tzn. tak śmiesznie bo nie umie jeszcze za dobrze i ma sztywne nóżki, chodzi jak pingwinek, ale pokój już przejdzie ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Asiuuuuula Czas edycji: 2010-10-22 o 21:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1815 |
Raczkowanie
|
22.10 mój Filip skończył rok, impreza się udała nawet z moich "teściów" jestem zadowolona ,było bardzo fajnie chociaż momentami strasznie bo Filip miał dwa groźnie wyglądające wypadki ,tak szybko biegał i popisywał się że nie mógł zebrać zakrętów i było bach ale na szczęście nic się nie stało a efekty widać na zdjęciach, dostał dużo prezentów głównie od mojej rodziny bo babcie i rodzice tż stwierdzili że zabawki mu są niepotrzebne
![]() ![]() ![]() wklejam trochę fotek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1816 |
Rozeznanie
|
wszystkiego najlepszego dla Filipka
![]() wow - nawet fajerwerki były! ekstra ![]() ![]() ja zdjęć jeszcze nie mam...tak to jest - tak tż je robi....poza obróbką jest przecież tyle ważniejszych spraw...np. zdjęcia modelek...eh - szewc w dziurawych butach chodzi ![]() ![]() ostatnio jestem bardzo podekscytowana bo wreszcie zamówiliśmy meble pod zabudowę do kuchni...i pojutrze mają montować ![]() ale też wkurzona - już dawno mówiłam, żeby tż zamówił zlew, baterię itp..a on cały czas mówił, że to przecież chwila zamówić...i co się okazało? Oczywiście to co nam się podoba jest tylko na zamówienie i czas realizacji do 3 tyg! masakra.......nie ma co - dziś jedziemy do leroy merlin i bierzemy co będzie... ale doczekać się już nie mogę ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1817 |
Raczkowanie
|
Ale Ci zazdroszczę tancerko urządzania własnego domku, my mieszkamy na razie u moich rodziców i pewnie jeszcze trochę pomieszkamy chociaż moglibyśmy przeprowadzić się do rodziców tż ale to by była ostateczna ostateczność ,mają duzy dom a są sami bo brat tż kupił sobie nowe mieszkanie i wyprowadził się w sierpniu , dostaliśmy działkę od moich rodziców i na wiosnę mieliśmy stawiać swój dom ale mój tz jest jak baran uparty i nie chcę brać w ogóle żadnego kredytu nawet najmniejszego i twierdzi że jak za 10lat postawimy dom za swoją kasę to przecież będzie ok a co źle nam teraz i ciągle ta sama gadka "zobacz czy ktoś z twoich znajomych w wieku 24lat ma to co ty" i tak w koło, no nie mogę powiedzieć że jestem nieszczęśliwa albo coś tylko że tż pracuję od 7 rano do 20.00 prowadzi swoja firmę i jeszcze moją bo ja teraz do pracy nie chcę wrócić,a ja pytam w jakim celu? na co? gdybyśmy mieli ten dom to byłby jakiś cel,postawienie go wykończenie itd...a tak to mimo że stać nas na wszystko to jesteśmy tacy bezdomni, najpierw mnie nastawiał na ten dom a teraz zniszczył moje marzenia i plany co do tego, ostatnio stwierdził że zamieszkamy z jego babcia bo jej dom da się przerobnić na taki jak chcemy, nowoczesny,przeszklony z płaskim dachem ale ja tego nie chce bo to się wiąże z mieszkaniem z jego rodzicami na jednym podwórku. Nieźle Wam na smeciłam ale musiałam komuś się wygadać bo już nie mam siły do tego .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1818 |
Rozeznanie
|
haha ale się uśmiałam
![]() ![]() z tą różnicą , że my już mieszkamy na swoim..i od roku urządzamy mieszkanie - została na właśnie kuchnia i drobne wykończenie łazienki - lustro, sufit z halogenami i wymalowanie tego sufitu i góry ścian .... a moje jak zwykle senne dziecko spało dzisiaj tylko 1,5 w ciągu dnia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1819 |
Raczkowanie
|
tancerko jak już będziesz mieć kuchnie zamontowaną to pochwal się zdjątkiem , z tż-etami nie ma łatwo zawsze na wszystko mają odpowiedz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1820 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
dobrze, że niektórzy ludzie potrafią zdać sobie z tego sprawę ,że zachowali się źle....może odwołasz ten zegarek? ![]() ![]() ja już dostałam pod choinkę tel. z którego korzystam ... w sumie stary się popsuł to tż kupił...i zaznaczył "to już na święta"..., że też nigdy nie zrobi niespodzianki ![]() ja to raczej jestem z takich co nie mówi o czym marzy...np. chciałabym kamerę by móc filmować Julkę jak się rozwija....zaczyna chodzić itp....no, ale cóż - wiem , że nie dostanę , więc po co mówić/wymuszać ... tak już mam ...stety/niestety - zależy jak na to spojrzeć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1821 |
BAN stały
|
Hej mamusie.Dawno mnie tu nie było u Was,ale piszę bo mam problem,przynajmniej tak mi się wydaje...otóż dzisiaj zauważyłam ,że moja Maja ma jedną pierś taką sporawą ,twardą ,wyczuwam ją nawet przez ubranka,a druga jest zupełnie płaska -taka normalna,nic twardego i podejrzanego.Te sutki oby dwa są jednakowe,nie są zaczerwienione ani nic ,tyle,że własnie ten jeden cycek taki jest dziwny.Widać gołym okiem,że różni się od tego drugiego.Kurcze dziewczyny jak ja się boję bardzo co to może być ,bo Majka ogólnie dobrze się rozwija,z tym,że jest drobna,ale prawie mi nie chorowała przez ten rok ,miała ze 3 razy katar tylko i raz na antybiotyku była przez kupki a tu nagle takie coś i wiecie co ja niewiem od kiedy ona tego cycka tak ma,bo ja dopiero dzisiaj to zauważyłam.W internecie szukałam co to może być,ale zupełnie na ten temat nic nie ma.
Dziewczyny lecę dzisiaj do lekarza,bo nie wytrzymam,teraz wyczytałam o różnych straszliwych chorobach ,które mają nieraz takie objawy jak w/w i się załamałam ![]() ![]() Edytowane przez malgosia27 Czas edycji: 2010-10-29 o 08:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1822 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam nadzieje, że wszystko ok. Napisz co się okazało. Ja z Julkiem trzymamy kciuki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1823 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Póki co dostałyśmy skierowanie na morfologię z rozmazem -jutro wyniki i skierowanie do poradni endokrynologicznej.I tutaj mamy problem,bo najbiższy nam endokrynolog dziecięcy przyjmuje 50 km od nas w Łodzi i tam są ponoć długie terminy czekania niestety ![]() ![]() Kurcze naprawdę się boję,każdy mi gada co innego,że to może być,jedni,że to właśnie te hormony,drudzy,że może się uderzyła,bo ona taki szałaput jest,a jeszcze inni ,że może ma nadciągnięte, etc.A sama czytam w tym necie i wychodzi jeszcze co innego. No zobaczymy co będzie dalej. Zamieszczam 2 fotki Majki ,ale robione jedna w czerwcu,a druga jakoś pod koniec lipca ,bo któraś z Was chciała zobaczyć kiedyś jej zdjęcie w kolczykach,teraz obecnie ma zmienione na złote takie kółeczka ![]() Edytowane przez malgosia27 Czas edycji: 2010-11-02 o 20:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1824 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Miałam dwa takie fatalne przejścia z moim małym i jakos sie wylizaliśmy z tego. Cały czas wierzyłam, że wszystko bedzie ok. Tak na marginesie słuzba zdrowia moze nieźle zaleźć za skórę, ale tutaj chodzi o maluszka i trza się zawziąść i działac wszedzie tam gdzie sie da, nawet jak beda krzywo patrzeć... Trzymam kciuki i głowa do góry. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1825 |
Rozeznanie
|
dobrze, że to nic takiego
![]() ![]() a co do poradni endykronologicznej......d zwonilam we wrześniu, powiedzieli, ze mam ponownie zadzwonić w grudniu by zapisać się na przyszły rok ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1826 |
Raczkowanie
|
Kochane dziś do Was ze sprawą
![]() Razem z przyjaciółmi walczymy o nową kuchnię dla Kasi Sekular w konkursie Ikei. Prosimy o głosy, codziennie można oddać jeden głos. Konkurs trwa do 25.11.2010 http://promocje.ikea.pl/kuchniajakma...8933d6c99.html -> przepisujemy kod z obrazka i klikamy "Podoba mi się" Kasię poznałam na na grupie Pomocne e-mamy (gazeta.pl). To takie miejsce gdzie mamy, które mogą pomóc robią to dla tych, które tego potrzebują. Wymieniamy się ubraniami, oddajemy końcówki paczek pieluch, mleka, a czasami wspieramy słowem. Kasia była tą mamą, która potrzebowała trochę innej pomocy. Nazywa się Kasia Sekular. Teraz ma 34 lata. Osiem lat walczy. Choruje na ruchową polineuropatię aksonalną w przebiegu boreliozy. Porusza się o kulach, ma zaburzenia równowagi, zanikają jej nerwy i mięśnie. Dodatkowo choruje na astmę oskrzelową, zaćmę posterydową i jaskrę, a w wyniku zapalenia nerwu wzrokowego straciła wzrok w lewym oku. Codziennie towarzyszy jej ogromny ból, nie pomagają nawet duże dawki leków przeciwbólowych. Ma dla kogo żyć i być, dlatego się nie poddaje. Przy niej jest dwoje wspaniałych dzieci, których choroba również nie ominęła oraz mąż, który pracuje całe dnie, aby utrzymać dom, a także pokryć koszta bardzo drogiego leczenia. Dom i warunki mieszkalne dzieciaków Sytuacja mieszkalna rodziny została sprawdzona przez uczestniczki grupy Pomocne E-mamy, zresztą jak Kasia pisze, zaprasza wszystkich zainteresowanych herbata się znajdzie. Mieszkają w miejscowości Gorzewo, wieś położona między Płockiem, a Gostyninem w województwie Mazowieckim. Ze względu na stan ich mamy, przenieśli się z bloku z 4piętra bez windy do starego domu. Dom jest w stanie opłakanym. Stał z boku, marniał, nie było pieniędzy na remont, odbudowę. To stary 40 letni budynek, szkoła przerobiona na pomieszczenia mieszkalne. Dom ma 2 pokoje. Ściany w każdym miejscu pokrywa grzyb, roznoszący się po jeszcze nie zajętych ścianach. Meble też zaczynają nim przesiąkać. Główne drzwi wejściowe są tak wypaczone, że przy dużych mrozach w zeszłym roku trzeba było je odkuwać, lód rozpuszczając suszarką. Należy też uszczelnić dach bo to on jest głównym winowajcom problemów tego domu. Okna, któresą nieszczelne i Kaśka zaklejała taśmą klejącą i kawałkami szmat bo tak wiało. Dzieci zajmują wspólnie pokój. Ostatnio Kasi udało się kupić łóżko piętrowe za 1zł na allegro, bo do tej pory spały na dwudziestoparoletniej kanapie. Jednak już nie starczyło na materac i wycięła materac ze starek kanapy, żeby nie spały na szczeblach. Informacje o dzieciakach Kacperek to chłopczyk, który od urodzenia borykał się z problemami zdrowotnymi. Jego mama nie zdając sobie sprawy zaraziła go boreliozą, tzw borelioza wrodzona . Choroba powoduje min. bóle mięśni, głowy, poddawany jest leczeniu, nie jest pod opieką fundacji, jego leczenie nie jest refundowane. Dodatkowo to dziecko alergiczne, zarówno od strony pokarmowej jak i skórnej, wymaga odpowiedniej opieki. W związku z połączeniem wszystkich jego dolegliwości często przebywa w szpitalu. Choroba wiążą się z bólem, dlatego głównymi potrzebami są leki przeciwbólowe, przeciwzapalne typu Nurofen dla dzieci, dodatkowo wszelkie ilości, rodzaje leków osłonowych, probiotyków. W wyniku działania antybiotyków, które pomagają jak i sieją spustoszenie w organizmie imają się go różne grzybice oraz problemy żołądkowe co za tym idzie odparzenia pupy. Ktoś może się zapytać, po co w takim razie drugie dziecko, jak była taka chora. Kasia się zabezpieczała, na początku zastrzyki co 3 miesiące, niestety spore powikłania i jej organizm zaczął się wyciszać jak przy menopauzie - takie tłumaczenie pani Ginekolog. Potem przez dwa lata walka o powrót do cyklu, bo nie było tak jak powinno. Gdy wróciły trudne dni - brała pigułki i to nie z taką najniższą dawką... podobno, mogła przy swoich lekach i nie powinny mieć one wpływu na skuteczność antykoncepcji. I okazało się, że Kasia jest w ciąży. Ciąża była trudna, robiła wszelkie badania prenatalne, leżała praktycznie większość ciąży, sporo w szpitalu, bo po amniopunkcji pojawiły się skurcze. Weronika niedługo skończy 12lat, w listopadzie. Ma psychozę dziecięcą, spektrum choroby afektywnej dwubiegunowej. Psychologom trudno określić jej stan, ma prawie 12lat, a emocjonalnie jest na poziomie 6latka. Przez jakiś czas miała indywidualny tryb nauczania, potem stwierdzono, że nauka w normalnej szkole może poprawić jej samopoczucie, w obecnej chwili jest pod obserwacją, nie wiadomo, czy lekcje indywidualne nie zostaną przywrócone. Ostatnio bolał ją brzuch, myślano, że ma to podłoże psychogenne, ale po badaniach okazało się, że ma chorobę wrzodową. Edytowane przez KateMwale Czas edycji: 2010-11-05 o 15:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1827 |
Raczkowanie
|
małgosia27 nie przejmuj się to na pewno nic groźnego, i nie zaczytuj się w internecie bo tam różne głupoty czasem ludzie piszą
Majeczka jest urocza i slicznie jej w tych kolczykach KateMwale wczoraj oddałam głos na ta kuchnie a dzis mi wyskakuje że już głosowałam ale pierwszy raz włączyłam kompa, nie wiem ![]() wiesz mnie bardzo ruszają takie historię bo są ludzie którzy mają wszystko i tego nie doceniają a tacy chorzy i biedni muszą liczyć na łaskę innych, mam nadzieję że wygra!!! Szkoda tylko że ta choroba jest nieuleczalna żal mi ich, tak cierpią, człowiek czasem nie zdaje sobie sprawy jak inni maja ciężko w życiu a sam narzeka, ehh teraz mi wstyd bo ostatnie dni tylko się użalałam nad soba zresztą chyba jesienna aura tak nastraja ![]()
![]() |
#1828 |
Rozeznanie
|
ja tylko na chwilkę pochwalić się zdjęciami z roczku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1829 |
Zakorzenienie
|
Tancerko, w końcu
![]() Śliczne zdjęcia, zawsze z resztą masz super zdjęcia bo zdaje się mąż zawodowo (czy też hobbystycznie) się tym zajmuje a i Ty potrafisz ładnie zrobić i obrobić zdjęcia ![]() ![]() Moja Jula tydzień temu dostała takich czerwonych króst z pęcherzykami w środku z jakąś cieczą. Nie dużo ale po kilka na rękach, dłoniach, prawej nodze i na czole bliżej włosów. Byłam przekonana, że to ospa bo to teraz pora ospy ![]() ![]() ![]() Skoro nie ospa to dziś polecę z nią z nią po syna, zasneła teraz, wstanie i polecimy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1830 |
Raczkowanie
|
Kochana dziękuje. Ikea ma program, który przyjmuje głosy co 24h.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:49.