|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1801 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
|
|
|
|
#1802 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
hej dziewczyny,
szybkie pytanie- czy moge wziąc paracetamol jak karmię- wydaje mi się że mogę, ale wolę potwierdzić. dwa- mam 37,4 temperaturę, karmić? czy butla? trzy- pytanie do "cesarek" jak długo krwawiłyście i czy leciało z was coraz mniej i mniej czy raczej tak okresowo- raz więcej raz mniej, potem prawie wcale i znów dużo? dziś mnie dopadło coś strasznego i boję sie ze sobie coś zrobiłam- uspałam młodego, położyłam do mojego łózka bo chciałam jeszcze pospać z nim z godzinkę albo dwie i złapał mnie taki masakryczny ból...nie wiem co bardziej- czy plecy (kręgosłup odc.lędźwiowy) czy brzuch...kurka wodna- bolało jak skurcz z pleców no i poleciało ze mnie jak z zarzynanej świni- mnóstwo krwi potem mi sie strasznie słabo zrobiło..ledwo się na czworaka utrzymałam żeby nie pasć na łóżko...no i po jakimś czasie-przeszło mi- teraz tylko odczasu do czasu zakłuje mnie lekko podbrzusze ale głowa boli "grypowo" no i gorączkę mam- TŻ pojechał dziś do Poznania wróci wieczorem muszę sobie sama dać radę do tego czasu- nie chcę paniki siać więc nie będę pogotowia wzywać szczególnie że teraz już sie lepiej czuję..tylko ta gorączka mnie martwi jak myślicie mozna ten paracetamol czy przejdzie do mleka?
|
|
#1803 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Swoją drogą mi położna mówiła, że takie do 37,5st (to stan podgorączkowy właściwie a nie gorączka) jest zupełnie normalne na początku karmienia, zwłaszcza przy nawale pokarmowym.Co do krwawienia - radziłabym udać się do lekarza. |
|
|
|
|
#1804 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.Jak ja @rozpoznam? Co do tego bólu - ja czegoś takiego nie miałam Ja zabieram się za ubieranie marudy, czekam na Mamę i idziemy w końcu na ten spacer. |
|
|
|
|
#1805 |
|
Zakorzenienie
|
no tak, ale młody jeszce nie spacerowy, a ja nie mam go dzis zkim zostawić- sami jesteśmy w domu, dlatego szukam tymczasowego ratunku, do lekarza mogę najwczesniej jutro albo wieczorem na pogotowie jak TŻ wróci
Dzięki za odpowiedź
|
|
#1806 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny mam pytanie: Jestem zatrudniona na podstawie umowy o prace na cały etat. Jak byłam na l4 w ciąży, to moja pensja była wyższa od tej co dostawałam pracując (z uwagi na to, że do podstawy wlicz się "13"), teraz na macierzyńskim dostałam mniej i martwię się, wydaje mi się, że powinno byc tyle samo, bo podstawa jest ta sama...czy się mylę?
|
#1807 |
|
BAN stały
|
Cytrynko wydaje mi się że u La'Mbrii to nie @ bo pierwszy pojawia się wg mojej położnej najwczesniej po 4tyg, a jesli karmi się regularnie piersią to dużo później.
|
|
|
|
#1808 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie dziewczyny!
Bardzo przepraszam, że tak obcesowo wczoraj z pytaniem o szczepienia wyskoczyłam, ale dziś byliśmy niby szczepić... ale od początku. ![]() Bardzo dziękuję za pamięć. Ogólnie nie bardzo mi się chciało pisać i czytać, bo mam wrażenie, że wszyscy się lepiej zajmują dzieckiem - wychowaniem i pielęgnacją - niż ja. Nie chciałam się dołować. Czasem mam wrażenie, że moje dziecko będzie gorsze, bo nie dbam odpowiednio o jej rozwój i takie tam... (Alicja Apolonia została ochrzczona 13.02, miała dokładnie 6 tygodni. Nie przejmowaliśmy się tak bardzo organizacją. Dla mnie ta uroczystość była bo musiała być. Mi szkoda było czasu i kasy (w lokalu, osób 27 ). W trakcie Mszy była spokojna, ale był to dla nas spory stres. (Uspokoić dziecko w kościele - nierealne.) Nie inwestowałam w żaden becik, bo dla mnie to wyrzucanie kasy w błoto, ale u nas na wsi chyba mało kto się z kasą liczy, bo pozostałe dziewczynki miały beciki. Jak mi się to nie podoba. Cieszę się, że to już za mną.Przy okazji chrzcin się wkurzyłam. Brat TŻa obiecał karuzelkę. Ja miałam upatrzoną Tiny Love i niby taka miała być. Ostatecznie dostaliśmy jakiś no name, którego nawet na all nie mogę znaleźć! Byłam wściekła, bo mógł się nie oferować karuzelki. Mógł dać kasę albo kupić inne bzdety. Ja nie kupowałam, bo miała być od niego. Grrr. A z kolei bratowa pytała czy chcemy kasę, czy coś dla małej. Oczywiście chcieliśmy kasę, a dostaliśmy jakieś gryzaki. ![]() Resztę napiszę potem, bo Mała marudzi... |
|
|
|
#1809 |
|
Zadomowienie
|
Witam. Muszę sie pochwalić. Karmie
Lilijko To macie ciocie foteczki mojej kochanej córeczki!
|
#1810 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1811 |
|
Zakorzenienie
|
NIE BYŁO MNIE od SOBOTY!!! Nie miałam netu, myślłam, że mnie szlag trafi, jakaś awaria. Teraz zabieram się do czytania. Potem będę pisać i wklejać foty.
Mamy polecam Album Mojego Dziecka Dziewczynka/Chłopiec. Ładniejszego i grubszego nie widziałam. 39 zł EMPiK, już pouzupełniałam. Super.
Edytowane przez muron Czas edycji: 2011-03-02 o 16:38 |
|
|
|
#1812 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1813 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ---------- Cytat:
|
|
|
#1814 |
|
BAN stały
|
Anka_bzzz ja też juz ponad miesiąc po porodzie a dalej łapię dołki, że sobie nie radzę. Cały czas mam wrażenie że 99% mam (nawet z forum) radzi sobie ze swoim dzieckiem, umie je uspokoić, pobawić się z nim, uśpić, a ja nie, ja naleze do tego 1%... Nie mam jakiegos wybitnie niespokojnego dziecka ale mam wrazenie, ze nie umiem się zająć Gabi.
U nas chrzciny tez bez pompy. Siostra kupuje małej ubranko, wiec poprosiłam o jakies takie które jeszcze gdzies bede mogła nałożyć. Beda nasi rodzice, chrzestni i dwoje moich dziadków. Obiad plus ciasto i ja wcale nie uwazam, ze to cos gorszego niz przyjecie w lokalu czy na cala gromadke ludzi. |
|
|
|
#1815 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ---------- Cytat:
|
|
|
#1816 |
|
Przyczajenie
|
witam was znacie jakieś takie śmieszne podanie o dziecko żeby kobieta się zgodziła plis o pomoc
|
|
|
|
#1817 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jestem też zadowolona z tych chusteczek pomarańczowych Pampersa, łądnie pachną, ale małe, cienkie i suche. Jak na razie Huggies. I jak sama niveę namoczę;-) ---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ---------- Cytat:
http://www.grabieniec.pl/pokaz_artyk...d_artykulu=957 ---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ---------- a ja karmiłam tylko 2 tyg, minęły 2 miechy (przedwczoraj) od porodu a u mnie ni ma okresu;-) Niby fajnie, ale chcę już cilest zacząć brać;-)
|
|
|
#1818 |
|
Rozeznanie
|
Justine brawa za cierpliwosc
![]() Mala slodka jest. Lambria z Twojego opisu, mi to brzmi jakbys krwotok miala, skontaktuj sie koniecznie z lekarzem!. Muron juz pisalam, ale sie powtorze, K przesliczna jest Anka moze Ty przemeczona jestes ??, a mama na pewno jestes dobra, to samo Makeupistka, to ze lapiecie dolki, to normalka, ja mialam przy pierwszej corce dokladnie to samo, teraz mam spokojniejsze dziecko, doswiadczenie, no i nie mam dwojki tylko trojke z przodu , wiec cierpliwosci troche wiecej, ale jakby mi nocy nie przesypiala, to nie wiem ile tej cierpliwosci by bylo, bo co innego nie spac w nocy dwie godziny, a co innego spac tylko dwie , a moja poki co jak zarywa to wlasnie dwie, gora dwie i pol godziny, oby jej tak zostalo, choc watpie..U nas chrzciny tez beda skromne, zrobie w domu, moze zamowie jakies jedzenie, bo pewno na pichcenie nie bedzie czasu, sil i ochoty, bez zadnej pompy, ubranko takie jak tu wymagaja, ale tez zastanawiam sie, czy sukni, po starszych nie wykorzystac, bo to ma tylko znaczenie symboliczne, po ochrzczeniu, ksiadz na znak czystosci, kaze malenstwu ubrac biala suknie, a beciki itd.. tu sa nie praktykowane. Poki co to nie mamy chrzestnego, moj brat jak sie domyslalam, wycofal sie, jak co o czego przyszlo , no ale ja na moja rodzinke nigdy liczyc nie moge , az mi glupio, bo pewno znow trzeba bedzie od TZ z rodziny kogos prosic, ehh.Chcialabym juz chrzciny miec za soba, ale z drugiej strony, kwiecien pasuje mi bardziej jak marzec .No, ale sie zobaczy.... Malusia spi po spacerku, jadla raz i usnela znow , od czasu do czasu smieje sie glosno, chyba jej sie cos sni.Wlasnie, czy Wasze 3 tygodniowe dzieciatka, tez sie na glos smialy ??, nieswiadomie oczywiscie, ale tak dzwiecznie i wyraznie to robi, ze mi samej z radosci banan na buzi sie pojawia |
|
|
|
#1819 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ---------- dla mnie opajace to b mało. Ciągle mam w dobrym rozmiarze ok 7 i jest ok ---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ---------- Cytat:
|
|
|
#1820 |
|
Rozeznanie
|
Witam sie!
W ciagu dnia czasu nie mam na nic, ledwo mi sie dzis udalo obiadek zrobic. Mala ciagle wymaga uwagi. Przyszla karuzela, fishera polecam jest sliczna! Szkoda ze mala sie jeszcze nia nie interesuje, ale przy przewijaniu puszczamy jej muzyczki ![]() Poza tym mojego meza dopada baby blueas - dobrze ze w piatek wraca do pracy bo chyba mu sie mierznie w domku.... Ja sie jakos trzymam, choc tez mi sie juz chce wyjsc! U nas chrzciny za miesiac, zdecyduje sie raczej na zakup plaszczyka. Ewentualnie dokupie spodnie do niego gdyby mialo byc zimniej. A impreza bedzie w domku, troszke ludzi duzo sie nazbieralo, ale to tylko najblizsza rodzinka :/ |
|
|
|
#1821 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=make_up_istka;25466 427]Anka_bzzz ja też juz ponad miesiąc po porodzie a dalej łapię dołki, że sobie nie radzę. Cały czas mam wrażenie że 99% mam (nawet z forum) radzi sobie ze swoim dzieckiem, umie je uspokoić, pobawić się z nim, uśpić, a ja nie, ja naleze do tego 1%... Nie mam jakiegos wybitnie niespokojnego dziecka ale mam wrazenie, ze nie umiem się zająć Gabi.
(...)QUOTE] ...to ja się do tego 1% dołączam - może założymy jakiś klub? ![]() takie wątpliwości ma pewnie każda z nas |
|
|
|
#1822 |
|
Rozeznanie
|
Muron zdjęcia super. Miałyscie sesje?
|
|
|
|
#1823 | |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=elizziak;25467440]
Cytat:
Co do chrzcin-my chcemy chrzcic w maju-ale jeszcze wszystko w powijakach...
|
|
#1824 | ||
|
Zakorzenienie
|
s_a_j - jak się mutsy sprawdza?
Cytat:
![]() też się zastanawiam... witaj anka_bzz my chrzcimy 13go marca [7tyg], będzie w lokalu, bo 15 osób => nie mamy tyle miejsca, za dużo zachodu z organizacją [dużo krzeseł, zastawy itp...], o 15 msza, potem obiad, tort,ciacho i kawa i koniec imprezy; a tak wszystko z głowy; becik dostalismy od mojej mam [na razie wykorzystywany jest na spacerach do wózka], ciuszków nie kupuję - dostalismy w paczce białą kurteczkę i sliczny bialy kpl welurkowy - spiochy i coś ala kaftanik z lamówką atłasową i perłowymi guziczkami; i tyle; połowę prezentów młody już pozbierał ![]() Cytat:
|
|
#1825 |
|
Zadomowienie
|
muron widzę ze Ciebie też od soboty wywiało
I masz rację album jest cudowny. Też go zamówiłam i wczoraj przyszedł. Już uzupełniony Polecam z czystym sumieniem Zdjęcia cudne ![]() Dzięki dziewczyny za słowa otuchy....mam nadzieję, że uda mi się wyleczyć z tego świństwa ![]() Nigdy wcześniej nie myślałam, że żołądek może tak boleć mówię Wam poród w porównaniu z tym to był dla mnie pikuś ![]() Najgorsze jest to, że muszę się zająć Małą a TŻ w pracy. Czasami już nie daje rady przez te dolegliwości. Wczoraj z kolei cały dzień chodziłam tak wzdęta, że wyglądałam jak w 5 miesiącu ciąży. Do tego jeszcze biegunka Że też nie można się ciszyć w pełni macierzyństwem....jak nie żołądek, to znowu dzieciaczki Wam chorują. Ja chyba jednak wolę moją chorobę zamiast cierpienia Sary. Jej uśmiech wynagradza mi wszystko. Jejku jak ja kocham to Maleństwo Chrzciny mamy 19 marca na ok. 19 osób. Najbliższa rodzina. Robimy w domu. Teściowa zaoferowała pomoc w gotowaniu i odradziła, zebym robiła obiad, kolacje i słodkie bo się tylko umęczę i tyle Posłuchałam jej....chociaż raz usłyszałam troskę w jej głosie ![]() Ja już obmyślam wystrój stołu....uwielbiam planować takie rzeczy Kupiłam sobie szarą dopasowaną sukienkę ołówkową, po wypłacie muszę upolować jakiś wiosenny płaszczyk na All, kupić buty i wszystko No jeszcze drobiazgi, typu świeczki i kwiaty ![]() I mam dylemat....bardzo cenię sobie pamiątki w postaci zdjęć z takich uroczystości. Niestety nie bardzo ma nam kto zrobić jakieś ładne. Myślałam o fotografie do kościoła, ale nie wiem czy to nie przesada
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/9042 SARA - Mała Księżniczka http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13591 KRÓL ARTUR Edytowane przez MARIKA.S Czas edycji: 2011-03-02 o 18:08 |
|
|
|
#1826 |
|
Zakorzenienie
|
sama jej robiłam zdjęcia, czyli fajne znaczy się?;-)
|
|
#1827 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1828 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1829 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Nie dość że się czuję jak chodzący mlekomat, to jeszcze nie radzę sobie ze wszystkim, a czasu dla siebie i tak prawie wcale - tyle żeby się umyć, ubrać i uczesać, w czasie karmienia coś obejrzeć... Potem wieczorem jak zaśnie to jestem zbyt zmęczona żeby robić coś dla siebie. Muron piękne zdjęcia marleen mam nadzieję, że kiedyś też będę taka spokojna i cierpliwa. Póki co się nie zapowiada ---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- My chrzciny robimy w końcu na Wielkanoc. Na maj nie zostawiamy bo każdy weekend zajęty - komunie, ślub znajomych, nasz ślub... Byłoby już za dużo. A łączyć z naszym ślubem absolutnie nie chcemy. Swoją drogą becików i rożków nie cierpię więc zamierzam ubrać małą w fajny kombinezon lub płaszczyk, najlepiej nie biały, a jasno różowy lub kremowy. Oczywiście tesciowa każe kupić suknię a la balową a ja takich nie cierpię do chrztu... Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2011-03-02 o 18:17 |
|
|
|
|
#1830 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:05.

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
Swoją drogą mi położna mówiła, że takie do 37,5st (to stan podgorączkowy właściwie a nie gorączka) jest zupełnie normalne na początku karmienia, zwłaszcza przy nawale pokarmowym.

została ochrzczona 13.02, miała dokładnie 6 tygodni. Nie przejmowaliśmy się tak bardzo organizacją. Dla mnie ta uroczystość była bo musiała być. Mi szkoda było czasu i kasy (w lokalu, osób 27
). W trakcie Mszy była spokojna, ale był to dla nas spory stres. (Uspokoić dziecko w kościele - nierealne.) Nie inwestowałam w żaden becik, bo dla mnie to wyrzucanie kasy w błoto, ale u nas na wsi
chyba mało kto się z kasą liczy, bo pozostałe dziewczynki miały beciki. Jak mi się to nie podoba. Cieszę się, że to już za mną.

troche popłakał ale puściłam mu Kamila Bednarka (słuchałąm w ciąży) i... zasnął
za to polecam rossmanowskie - niczym nie odbiegają od pampersów