|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1801 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Dlaczego nie chudnę???
Cytat:
![]() Ja napisze tyle: popelniasz tak podstawoe bledy dieteytczne, ze mi szkoda czasu aby je skorygowac - bo Tobie szkoda aby poszukac odpowiedzi ![]() Moze jakas dobra dusza Cie urtauje i odpisze ![]()
![]() |
![]() |
#1802 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A jakbyś nie wiedziała to forum jest właśnie po to aby szukać odpowiedzi - ktoś coś wie to mówi a nie każe szukać-po co wtedy istnienie forum-google by wystarczyło i artykuły na necie. Jak nie masz nic do powiedzenia to nie pisz i tyle.. proste? Po co w ogóle wypowiadasz się w wątku "Dlaczego nie chudnę?" skoro jasnowidzem nie jesteś - załóż własny wątek. szkoda że nie szkoda Ci czasu na takie nic nie wnoszące odpowiedzi ...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1803 |
BAN stały
|
Spróbuj się na początek oczyścić. Jakiś dzień- 2 na samej wodzie. Ogranicz sól bo zatrzymuje wode, a i dobre są też takie naturalne suplementy przy odchudzaniu np. jakis blonnik, przyspieszają przemianę materii. Na Twoim miejscu zaczęłabym się też więcej ruszać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1804 | |
Zadomowienie
|
Rubi, żadnego oczyszczania i suplementów. Jedno mija się z drugim. Po pierwsze, wyeliminuj całkowicie gotowe produkty typu sosy, musli itp. (one mają sporo ukrytego cukru). Druga sprawa, staraj się codziennie jeść sporo warzyw i nie unikaj mięsa/ryb i tłuszczu. Jogurty itp. zamieniłabym na jajka. Nawet 2 dziennie możesz zjeść. Ogranicz do minimum potrawy mączne , w tym chleb (węglowodany - od nich się tyje). Jeśli masz ochotę na owoc to z niskim indeksem glikemicznym (miękkie, drobnopestkowe). Banany to najgorsze owoce przy odchudzaniu.
Z mojej strony to wszystko. Ekspertem nie jestem (mogę się mylić). Klora wie więcej, ale .... chyba nie ma ochoty pisać ![]() ![]()
"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..." Edytowane przez akot80 Czas edycji: 2012-08-03 o 15:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1805 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() No i czytanie chyba nie jest popularne , szczególnie to ze zrozumieniem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1806 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Dzięki dziewczyny. Spróbuje ograniczyć węgle i cukry. Cytat:
![]() ![]() Co do czytania to niestety ale odechciało mi się jak doszłam do połowy stron, wątpię że wiele jest osób co czytają od A do Z posty sprzed nie wiadomo jakiego czasu i często odbiegające od właściwego tematu - jak teraz mój, Twój i Klory - czegoś takiego się odechciewa czytać, więc proszę nie zaśmiecajmy już bezsensownymi uwagami i przekomarzankami które wplatają się między wartościowe wypowiedzi...
Edytowane przez rubi11 Czas edycji: 2012-08-03 o 19:56 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1807 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie wierze, ze nawet zerknelas na jakis temat lub na ten watek, bo co strone piszemy o podstawowych bledach. Tu jest wspolny mianownik dla wszystkich. Poza tym ja nie ze zlosliwosci napisalam Ci, ze nie odpisze...nie bylam w stanie nawet jakbym chciala i wyjasnilam Ci dlaczego. Widocznie nie bylas zainteresowana odpowiedzia, skoro do dzis nie ma podstawowych informacji z Twojej strony. Jesli bez nich ktokolwiek bedzie Ci doradzal, to jego sprawa, ale ja nie jestem w stanie, i watpie aby taka pomoc byla wartosciowa. I o ile potrafie zrozumiec, ze mozesz nie miec pojecia co robisz zle i jakie bledy popedzasz, to jakos nie ogarniam na zdrowy rozsadek jak mozna wymienic co sie je i pytac czemu sie przytylo 4kg? Na jakiej podstawie mamy Ci odpowiedziec, skoro nie wiem ile jesz, jak jesz ani nic o Tobie, wiem tylko jakie produkty zjadlas w ciągu dnia, a to za malo.
![]() |
![]() |
#1808 |
Zadomowienie
|
Czytam, czytam, kombinuję, liczę, myślę i ... d.u.p.a. Jak mam jeść przy niskim budżecie? Nic nie chudnę od 26 lipca. Klora, Joanna - do Was prośba o pomoc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1809 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego „waga” stoi w miejscu?
http://potreningu.pl/diety/artykuly/...stoi-w-miejscu
![]() |
#1810 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1811 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Omijam owoce, skupiam się na warzywach - teraz jest sezon wiec nie jest drogo, kupuje kapusty, kalfiora, brokuly, salaty, rzodkiewke, pomidory, papryke, cukinie...glownie tyle. Z miesa: stawiam na podroby - tanie i wartosciowe, poza tym tanio tutaj juz nie bedzie, miecho niestety jest drogie, ale staram sie kupowac np. calego kurczaka raczej niz wedliny. Nie boje sie tlustych mies, wiec tez mnie to ratuje, bo najchudsze kawalki wolowiny czy wieporzowiny sa najdrozsze. Wiec kupuje zeberka czesto lub karkowke ![]() Tluszcze: maslo, olej kokosowy, smalec. No i gotuje rosol co tydzien i daje go do sosow lub dorzucam do niego mieso i warzywa i jem jak taki gulasz. Jeszcze kwestia ryb...tu tez ciezko o tansze zamienniki, ale makrele, szprotki sa zupelnie przywoite. Do tego jajka, moze masz kolo siebie jakas mozliwosc kupna wiejskich jaj prosto od kurki? Jajka w miescie (przynajmniej u mnie) wiejskie i eko sa dosc drogie. Ale i tak tansze niz mieso.
![]() |
![]() |
#1812 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1813 |
Zadomowienie
|
Dzięki, Klora. Z Joanną już też rozmawiałam i podobnie mi doradziła. Spróbuję z podrobami (tylko wątróbkę do tej pory jadłam). Kurczaka całego nie umiałabym obrobić. Jajka rzeczywiście taniej wychodzę i zjadam co najmniej jedno dziennie. Masło też jem. Olej kokosowy za drogi. Włączę za to oliwę z oliwek. Warzyw niestety wszystkich nie lubię i nie wszystkie mogę, ale pokombinuję. Jeszcze raz dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1814 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Tluszcz wart inwestycji. A co za problem z kurakiem? ![]()
![]() |
![]() |
#1815 |
Zadomowienie
|
Klora, chwilowo kiepsko u mnie z finansami, więc muszę pozostać przy maśle (4,3 zł za 200g, więc taniej niż olej kokosowy - gdzie go kupujesz? jak w smaku?), ewentualnie oliwie. Co do kury, nigdy sama nie obrabiałam całej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1816 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() ![]() Okresu niestety nadal brak.. na śniadanie 2jajka, pół puszki tuńczyka, pomidory potem pierś z kurczaka (na oko 100g, wagi nie mam), brokuły, 30 g ryżu brązowego(też na oko ![]() później kawałek szynki (mniej wiecej takiej samej wielkości jak kurczak), ryż - też jakieś 30 g, 2 łyżki oliwy z oliwek serek wiejski, troche miodu, jabłko Co powiecie? W sumie dodałam jedynie ryż na dobrą sprawę... Ja czuje sie najedzona ale jedząc 1000 kalorii też często czułam sie najedzona ![]()
,,Wierzę w różowy kolor. Wierzę, że śmiech to najlepszy sposób na spalenie kalorii. Wierzę w całowanie się, w wiele pocałunków. Wierzę w to, że szczęśliwe dziewczyny są najładniejsze. Wierzę, że jutro też jest dzień i wierzę w cuda."
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1817 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja tyle jadam w polowie dnia co Ty caly dzien. Z tym najedzeniem to nie ma co sie sugerowac, poki jestesmy metabolicznie uszkodzeni nie odczuwamy glodu/sytosci poprawnie. Uboga ta dieta, duzo bialka, malo wegli i malo tluszczu - jak chcesz odzyskac okres to musisz przestac sie bac kalorii i tluszczu.
![]() |
![]() |
#1818 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() ![]() ![]() I. śniadanie (ok.9): 2 kromki ciemnego pieczywa z wędliną, jakimś serkiem/ twarożek z jedną kromką pieczywa/ mała miseczka muesli lub płatków owsianych z mlekiem II. obiad (12-13): jakieś mięso i sałatka, czasem do tego brązowy ryż III. podwieczorek (15): garść orzechów nerkowca lub włoskich/ świeże owoce o niskim IG, np. maliny IV. kolacja (17-18): serek wiejski/ twarożek/ jogurt naturalny z kilkoma łyżkami płatków orkiszowych lub owsianych/ gotowane brokuły/ sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką. Do tego 2-3 razy w tygodniu chodzę na godzinny aqua aerobik i w ciągu dnia staram się sporo ruszać. Nie wiem jeszcze jakie ćwiczenia mogłabym wykonywać ![]() Bardzo proszę o pomoc, nie wiem już sama co robić. Od lek. mam ogólne zalecenia związane z hiperinsulinemią (zero cukru, dozwolone: nabiał, mięso, wędliny, warzywa). Poza tym dochodzi kwestia mojej alergii pokarmowej na sporo produktów (marchew, seler, jabłko, większość owoców cytrusowych, dlatego z owoców toleruję: maliny, banany- których nie jem ze względu na wysoki IG, jagody, winogrona- też odpadają). Z góry dziękuję za wszelkie sugestie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1819 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1820 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1821 |
Zadomowienie
|
Nie, tu chodzi o węglowodany, które w organizmie zamieniają się w cukry.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1822 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
No wlasnie pieczywo nie jest wartosciowe. Ma niska wartosc zywieniowa. Oczywiscie sa tam witaminy i mineraly ale ze wzgledu na zawrtosc skladnikow antyodzywczych nie ma to wiekszego znaczenia. Zboza zawieraja lektyny, kwas fitynowy, gluten...to wystarczy aby byly niewartosciowe, I co z tego ze sa bogate np. w wit B jak nie przyswoisz ich? Ponadto za duzo cukru, za duzo kalorii...ja nie widze zadnego pozytku z pieczywa ![]() Patrzymy na gestosc odzywcza czyli natezenie skladnikow odzywczych na kcal i niestety zboża sa na przegranej pozycji. Podusmowujac: - mala gestosc odzywcza - lektyny, kwas fitynowy, gluten - duzo kalorii, wysoki IG - produkt mocnoprzetworzony Dodatkowo zawarte tluszcze w pieczywie - wielonienasycone - sa moco wrazliwe na temperature, tlen, swiatlo...chleb sie piecze, kwasy tluszczowe w reakcji z cieplem utlenaija sie twrazac grozne dla zdrowia susbstancje (sa dowody ze rakotworcze).
![]() |
![]() |
#1823 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nie "wywyższam" pieczywa itp., po prostu chciałabym się odżywiać wg zbilansowanej diety, a też nikt mi nigdy nie kazał rezygnować z pieczywa, nawet lekarze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1824 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1825 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Łopatologicznie dla mnie: jaki rodzaj mięsa byłby w porządku (i jakie jego części?), bo ja przez 2 lata niemal wcale nie jadałam mięsa, jeśli już to właśnie tylko kurczaka i jakies chude szynki. Węgle z ziemniaków, kasz, ryżu są spoko? A płatki owsiane? Chleb pełnoziarnisty? Bo po przeczytaniu kilku artykułów na ten temat odrzuciłam to ze swojej diety i teraz jestem całkiem skołowana - jeśc czy darowac sobie ![]()
,,Wierzę w różowy kolor. Wierzę, że śmiech to najlepszy sposób na spalenie kalorii. Wierzę w całowanie się, w wiele pocałunków. Wierzę w to, że szczęśliwe dziewczyny są najładniejsze. Wierzę, że jutro też jest dzień i wierzę w cuda."
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1826 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1827 |
Raczkowanie
|
Ok, a co do drugiej części mojego pytania - jeśc zboża, ziemniaki? Przecież w założeniach diety paleo sie je odrzuca, więc teraz juz sama nie wiem.
Wiem że to długotrwały proces, ale kiedy już wszystko sie ureguluje w moim organizmie czy przy jedzeniu tego samego w takich samych porcjach zaczne gubic tłuszcz (wagę)? czy też będę musiała znowu conieco obcinac, modyfikowac?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1828 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zboza odpowiednio przygotowane aby zminimalizopwac szkodliwe substancje tez sie stosuje, ale gra nie warta swieczki ![]()
![]() |
![]() |
#1829 |
Raczkowanie
|
Przepraszam, jeśli to nie jest odpowiedni wątek, ale nurtuje mnie ostatnio pewna kwestia.
Czy przy wzroście 172cm można zdrowo schudnąć poniżej 49kg? Przez ostatnie 2-3 lata sukcesywnie traciłam na wadze (żadnych głodówek, broń Boże), ale ostatnio moja waga stanęła w miejscu. Jem często, ale w małych porcjach, kolacja tylko białkowa, więcej się ruszam, ale mój organizm ostatnio po prostu zastopował, mimo że ciągle mam dużo tłuszczyku na brzuchu (najbardziej lubi ujawniać się w postacji wałeczków podczas siedzenia ![]()
![]() |
![]() |
#1830 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:19.