NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ - pytania, porady, wskazówki - wątek zbiorczy! - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-03, 11:51   #1801
klora
Rozeznanie

Dot.: Dlaczego nie chudnę???

Cytat:
Napisane przez rubi11 Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny,
nigdy nie miałam problemów z wagą, zawsze stała w miejscu i można powiedzieć że była ok. Ostatnio jednak przytyłam 4kg i za cholere nie mogę tego zrzucić!
Ćwiczę bardzo dużo (codziennie coś), nie jem dużo, przyjmuję suplementy na odchudzanie (które są g. warte) i waga stoi
Mój przykładowy jadłospis:
Śniadanie 8:00, kromka ciemnego chleba z plasterkiem szynki i sera żółtego i z pomidorem (lub ogórkiem lub papryką), herbata zielona lub czerwona lub mięta.
II śniadanie: muesli z jogurtem naturalnym (czasami dodatkowo z bananem)
Obiad: tu jest problem bo czasami jem jakąś potrawkę chińską (z piersią z kurczaka + sos chiński/słodko kwaśny ze słoika), czasami jakiś kotlet z ziemniakami, czasami sałatkę grecką (sałata, pomidory, papryka, ser feta, sos z torebki na wodzie),a czasami nic (a wtedy jem kolacje ok. 18 po powrocie z pracy do domu).
Kolacja: czasami nie jem nic, czasami jogurt, czasami kromkę ciemnego chleba i tuńczyk z puszki.

Zdaża mi się czasami zgrzeszyć gyrosem. Generalnie największy problem jest z moimi obiadami, bo śniadania wydają mi się ok.
Serio? Moze poczytasz watek najpierw nim cos napiszesz...nam tutaj nie placa za powtarzanie w kolko tego samego Nie mamy tez skanera Twojego jedzenia, nie jesteśmy jasnowidzami zeby powiedziec czemu nie chudniesz, jak nawet nie znamy Twojej wagi, wzrostu, wieku itd.

Ja napisze tyle: popelniasz tak podstawoe bledy dieteytczne, ze mi szkoda czasu aby je skorygowac - bo Tobie szkoda aby poszukac odpowiedzi

Moze jakas dobra dusza Cie urtauje i odpisze

klora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 12:49   #1802
rubi11
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez klora Pokaż wiadomość
Serio? Moze poczytasz watek najpierw nim cos napiszesz...nam tutaj nie placa za powtarzanie w kolko tego samego Nie mamy tez skanera Twojego jedzenia, nie jesteśmy jasnowidzami zeby powiedziec czemu nie chudniesz, jak nawet nie znamy Twojej wagi, wzrostu, wieku itd.

Ja napisze tyle: popelniasz tak podstawoe bledy dieteytczne, ze mi szkoda czasu aby je skorygowac - bo Tobie szkoda aby poszukac odpowiedzi

Moze jakas dobra dusza Cie urtauje i odpisze
Jesteś wyjątkowo uprzejma, aż mi Cie szkoda...

A jakbyś nie wiedziała to forum jest właśnie po to aby szukać odpowiedzi - ktoś coś wie to mówi a nie każe szukać-po co wtedy istnienie forum-google by wystarczyło i artykuły na necie.
Jak nie masz nic do powiedzenia to nie pisz i tyle.. proste?
Po co w ogóle wypowiadasz się w wątku "Dlaczego nie chudnę?" skoro jasnowidzem nie jesteś - załóż własny wątek.

Cytat:
Ja napisze tyle: popelniasz tak podstawoe bledy dieteytczne, ze mi szkoda czasu aby je skorygowac
szkoda że nie szkoda Ci czasu na takie nic nie wnoszące odpowiedzi ...
rubi11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 15:32   #1803
Kinia_F
BAN stały

Spróbuj się na początek oczyścić. Jakiś dzień- 2 na samej wodzie. Ogranicz sól bo zatrzymuje wode, a i dobre są też takie naturalne suplementy przy odchudzaniu np. jakis blonnik, przyspieszają przemianę materii. Na Twoim miejscu zaczęłabym się też więcej ruszać.
Kinia_F jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 15:47   #1804
akot80
Zadomowienie

Rubi, żadnego oczyszczania i suplementów. Jedno mija się z drugim. Po pierwsze, wyeliminuj całkowicie gotowe produkty typu sosy, musli itp. (one mają sporo ukrytego cukru). Druga sprawa, staraj się codziennie jeść sporo warzyw i nie unikaj mięsa/ryb i tłuszczu. Jogurty itp. zamieniłabym na jajka. Nawet 2 dziennie możesz zjeść. Ogranicz do minimum potrawy mączne , w tym chleb (węglowodany - od nich się tyje). Jeśli masz ochotę na owoc to z niskim indeksem glikemicznym (miękkie, drobnopestkowe). Banany to najgorsze owoce przy odchudzaniu.

Z mojej strony to wszystko. Ekspertem nie jestem (mogę się mylić). Klora wie więcej, ale .... chyba nie ma ochoty pisać

"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..."

Edytowane przez akot80
Czas edycji: 2012-08-03 o 15:52
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 17:51   #1805
joanna_ba
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to joanna_ba

Cytat:
Napisane przez akot80 Pokaż wiadomość
Rubi, żadnego oczyszczania i suplementów. Jedno mija się z drugim. Po pierwsze, wyeliminuj całkowicie gotowe produkty typu sosy, musli itp. (one mają sporo ukrytego cukru). Druga sprawa, staraj się codziennie jeść sporo warzyw i nie unikaj mięsa/ryb i tłuszczu. Jogurty itp. zamieniłabym na jajka. Nawet 2 dziennie możesz zjeść. Ogranicz do minimum potrawy mączne , w tym chleb (węglowodany - od nich się tyje). Jeśli masz ochotę na owoc to z niskim indeksem glikemicznym (miękkie, drobnopestkowe). Banany to najgorsze owoce przy odchudzaniu.

Z mojej strony to wszystko. Ekspertem nie jestem (mogę się mylić). Klora wie więcej, ale .... chyba nie ma ochoty pisać
Podpisuję się pod tym . Nie dziwię że Klora ma dość, ja też mam. Wciąż te same pytania i problemy, i już się nie chce pisać ciągle tego samego.

No i czytanie chyba nie jest popularne , szczególnie to ze zrozumieniem
joanna_ba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 19:55   #1806
rubi11
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kinia_F Pokaż wiadomość
Spróbuj się na początek oczyścić. Jakiś dzień- 2 na samej wodzie. Ogranicz sól bo zatrzymuje wode, a i dobre są też takie naturalne suplementy przy odchudzaniu np. jakis blonnik, przyspieszają przemianę materii. Na Twoim miejscu zaczęłabym się też więcej ruszać.
Cytat:

Dzięki dziewczyny. Spróbuje ograniczyć węgle i cukry.

Cytat:
Napisane przez joanna_ba Pokaż wiadomość
Podpisuję się pod tym . Nie dziwię że Klora ma dość, ja też mam. Wciąż te same pytania i problemy, i już się nie chce pisać ciągle tego samego.

No i czytanie chyba nie jest popularne , szczególnie to ze zrozumieniem
joanna to może zamknąć forum? :P Myśle że wszystkie możliwe tematy zostały już wyczerpane, zróbmy zamiast forum wielką zamkniętą bazę wiedzy bez możliwości pisania
Co do czytania to niestety ale odechciało mi się jak doszłam do połowy stron, wątpię że wiele jest osób co czytają od A do Z posty sprzed nie wiadomo jakiego czasu i często odbiegające od właściwego tematu - jak teraz mój, Twój i Klory - czegoś takiego się odechciewa czytać, więc proszę nie zaśmiecajmy już bezsensownymi uwagami i przekomarzankami które wplatają się między wartościowe wypowiedzi...

Edytowane przez rubi11
Czas edycji: 2012-08-03 o 19:56
Stary 2012-08-04, 10:01   #1807
klora
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rubi11 Pokaż wiadomość

joanna to może zamknąć forum? :P Myśle że wszystkie możliwe tematy zostały już wyczerpane, zróbmy zamiast forum wielką zamkniętą bazę wiedzy bez możliwości pisania
Co do czytania to niestety ale odechciało mi się jak doszłam do połowy stron, wątpię że wiele jest osób co czytają od A do Z posty sprzed nie wiadomo jakiego czasu i często odbiegające od właściwego tematu - jak teraz mój, Twój i Klory - czegoś takiego się odechciewa czytać, więc proszę nie zaśmiecajmy już bezsensownymi uwagami i przekomarzankami które wplatają się między wartościowe wypowiedzi...
To nie jest kwestia tylko tego watku. Nie przeczytalas nawet watkow podstawowych dotyczacych komponowania posilkow. To wszystko jest na pierwszej stronie.
Nie wierze, ze nawet zerknelas na jakis temat lub na ten watek, bo co strone piszemy o podstawowych bledach. Tu jest wspolny mianownik dla wszystkich.
Poza tym ja nie ze zlosliwosci napisalam Ci, ze nie odpisze...nie bylam w stanie nawet jakbym chciala i wyjasnilam Ci dlaczego. Widocznie nie bylas zainteresowana odpowiedzia, skoro do dzis nie ma podstawowych informacji z Twojej strony. Jesli bez nich ktokolwiek bedzie Ci doradzal, to jego sprawa, ale ja nie jestem w stanie, i watpie aby taka pomoc byla wartosciowa.
I o ile potrafie zrozumiec, ze mozesz nie miec pojecia co robisz zle i jakie bledy popedzasz, to jakos nie ogarniam na zdrowy rozsadek jak mozna wymienic co sie je i pytac czemu sie przytylo 4kg? Na jakiej podstawie mamy Ci odpowiedziec, skoro nie wiem ile jesz, jak jesz ani nic o Tobie, wiem tylko jakie produkty zjadlas w ciągu dnia, a to za malo.

Stary 2012-08-04, 18:14   #1808
akot80
Zadomowienie

Czytam, czytam, kombinuję, liczę, myślę i ... d.u.p.a. Jak mam jeść przy niskim budżecie? Nic nie chudnę od 26 lipca. Klora, Joanna - do Was prośba o pomoc.

Stary 2012-08-05, 17:53   #1809
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Dlaczego „waga” stoi w miejscu?

http://potreningu.pl/diety/artykuly/...stoi-w-miejscu
Stary 2012-08-06, 08:56   #1810
rubi11
Raczkowanie

Cytat:
To nie jest kwestia tylko tego watku. Nie przeczytalas nawet watkow podstawowych dotyczacych komponowania posilkow. To wszystko jest na pierwszej stronie.
Nie wierze, ze nawet zerknelas na jakis temat lub na ten watek, bo co strone piszemy o podstawowych bledach. Tu jest wspolny mianownik dla wszystkich.
Poza tym ja nie ze zlosliwosci napisalam Ci, ze nie odpisze...nie bylam w stanie nawet jakbym chciala i wyjasnilam Ci dlaczego. Widocznie nie bylas zainteresowana odpowiedzia, skoro do dzis nie ma podstawowych informacji z Twojej strony. Jesli bez nich ktokolwiek bedzie Ci doradzal, to jego sprawa, ale ja nie jestem w stanie, i watpie aby taka pomoc byla wartosciowa.
I o ile potrafie zrozumiec, ze mozesz nie miec pojecia co robisz zle i jakie bledy popedzasz, to jakos nie ogarniam na zdrowy rozsadek jak mozna wymienic co sie je i pytac czemu sie przytylo 4kg? Na jakiej podstawie mamy Ci odpowiedziec, skoro nie wiem ile jesz, jak jesz ani nic o Tobie, wiem tylko jakie produkty zjadlas w ciągu dnia, a to za malo.
Możesz mi wierzyć bądź nie ... przeczytałam początki tego wątku i poza właśnie rozmowami nie na temat, każdy kto tam pisał miał inną opinię i inne porady. Więc napisałam po prostu swoją sytuację, ktoś by chciał ją skomentować rzeczowo to by skomentował, nie to nie (nigdzie tam o pomoc nie prosiłam). A Ty na mnie naskoczyłaś jakbym co najmniej o miesięczny jadłospis do ułożenia tu prosiła.
Stary 2012-08-06, 09:40   #1811
klora
Rozeznanie

Cytat:
Czytam, czytam, kombinuję, liczę, myślę i ... d.u.p.a. Jak mam jeść przy niskim budżecie? Nic nie chudnę od 26 lipca. Klora, Joanna - do Was prośba o pomoc.
Napisze co ja bym zrobiła/robię

Omijam owoce, skupiam się na warzywach - teraz jest sezon wiec nie jest drogo, kupuje kapusty, kalfiora, brokuly, salaty, rzodkiewke, pomidory, papryke, cukinie...glownie tyle.
Z miesa: stawiam na podroby - tanie i wartosciowe, poza tym tanio tutaj juz nie bedzie, miecho niestety jest drogie, ale staram sie kupowac np. calego kurczaka raczej niz wedliny. Nie boje sie tlustych mies, wiec tez mnie to ratuje, bo najchudsze kawalki wolowiny czy wieporzowiny sa najdrozsze. Wiec kupuje zeberka czesto lub karkowke
Tluszcze: maslo, olej kokosowy, smalec.
No i gotuje rosol co tydzien i daje go do sosow lub dorzucam do niego mieso i warzywa i jem jak taki gulasz.
Jeszcze kwestia ryb...tu tez ciezko o tansze zamienniki, ale makrele, szprotki sa zupelnie przywoite.
Do tego jajka, moze masz kolo siebie jakas mozliwosc kupna wiejskich jaj prosto od kurki? Jajka w miescie (przynajmniej u mnie) wiejskie i eko sa dosc drogie. Ale i tak tansze niz mieso.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-06, 11:08   #1812
watacukrowana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez YOUdith Pokaż wiadomość
Pisałam o tym już na różnych wątkach, ale ciągle nie znajduję odpowiedzi. Jem tylko określone produkty tj. chudy nabiał, jajka, mięso, ryby, warzywa, czasem płatki owsiane i ciemne pieczywo, z owoców jabłka i teraz mandarynki. Piję zieloną i czerwoną herbatę. Do smażenia używam wyłącznie oliwy. Moja waga stoi w miejscu, centymetrów też nie ubywa. Nic nie dają ćwiczenia, regularne, małe posiłki. Jak słyszę, że ktoś, kto odżywiał się w taki sposób jak ja zrzucił kilka kilogramów mam ochotę krzyknąć: "Pieprzenie!". Ja od paru miesięcy odżywiam się w ten sposób i nic. Waga i wymiary stoją w miejscu. Dlaczego???
Codziennie dołączyłabym do tego wysyłek fizyczny, minimum godzia ćwiczeń (fitness, rower, ćwiczenia w domu)- wszystko by więcej się ruszać. To z pewnością przyspieszy metabolizm i pomoże Ci spalić tkankę tłuszczową. Warto wypracować sobie nawyk by codziennie więcej się poruszać. Sama dieta często nie wystarczy. Ja trzymam zdrową dietę, przynajmniej 2 razy w tygodniu uprawiam sport, zażywam suplement diety i te działania dają rezultaty pozdrawiam i 3mam kćuki
watacukrowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-06, 12:25   #1813
akot80
Zadomowienie

Dzięki, Klora. Z Joanną już też rozmawiałam i podobnie mi doradziła. Spróbuję z podrobami (tylko wątróbkę do tej pory jadłam). Kurczaka całego nie umiałabym obrobić. Jajka rzeczywiście taniej wychodzę i zjadam co najmniej jedno dziennie. Masło też jem. Olej kokosowy za drogi. Włączę za to oliwę z oliwek. Warzyw niestety wszystkich nie lubię i nie wszystkie mogę, ale pokombinuję. Jeszcze raz dzięki

Stary 2012-08-06, 12:32   #1814
klora
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki, Klora. Z Joanną już też rozmawiałam i podobnie mi doradziła. Spróbuję z podrobami (tylko wątróbkę do tej pory jadłam). Kurczaka całego nie umiałabym obrobić. Jajka rzeczywiście taniej wychodzę i zjadam co najmniej jedno dziennie. Masło też jem. Olej kokosowy za drogi. Włączę za to oliwę z oliwek. Warzyw niestety wszystkich nie lubię i nie wszystkie mogę, ale pokombinuję. Jeszcze raz dzięki
Olej kokosowy kupisz juz za 10 zl /300 g...maslo wiec nie jest duzo tansze, a olej wydajenieszy. Oliwa duzo drozsza na moje oko
Tluszcz wart inwestycji.
A co za problem z kurakiem?

Stary 2012-08-06, 12:38   #1815
akot80
Zadomowienie

Klora, chwilowo kiepsko u mnie z finansami, więc muszę pozostać przy maśle (4,3 zł za 200g, więc taniej niż olej kokosowy - gdzie go kupujesz? jak w smaku?), ewentualnie oliwie. Co do kury, nigdy sama nie obrabiałam całej.

Stary 2012-08-10, 15:41   #1816
InVain
Raczkowanie

Hej wracam z prośba o ocenę mojego jadlospisu, bo dalej nie wiem czy dodawac coś jeszcze, czy może zostawić jak jest (?) - każdgo dnia jem mniej więcej tak samo
Okresu niestety nadal brak..
na śniadanie 2jajka, pół puszki tuńczyka, pomidory
potem pierś z kurczaka (na oko 100g, wagi nie mam), brokuły, 30 g ryżu brązowego(też na oko ) jabłko, łyżka oliwy z oliwek
później kawałek szynki (mniej wiecej takiej samej wielkości jak kurczak), ryż - też jakieś 30 g, 2 łyżki oliwy z oliwek
serek wiejski, troche miodu, jabłko

Co powiecie? W sumie dodałam jedynie ryż na dobrą sprawę... Ja czuje sie najedzona ale jedząc 1000 kalorii też często czułam sie najedzona
,,Wierzę w różowy kolor. Wierzę, że śmiech to najlepszy sposób na spalenie kalorii. Wierzę w całowanie się, w wiele pocałunków. Wierzę w to, że szczęśliwe dziewczyny są najładniejsze. Wierzę, że jutro też jest dzień i wierzę w cuda."

InVain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-10, 15:57   #1817
klora
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez InVain Pokaż wiadomość
Hej wracam z prośba o ocenę mojego jadlospisu, bo dalej nie wiem czy dodawac coś jeszcze, czy może zostawić jak jest (?) - każdgo dnia jem mniej więcej tak samo
Okresu niestety nadal brak..
na śniadanie 2jajka, pół puszki tuńczyka, pomidory
potem pierś z kurczaka (na oko 100g, wagi nie mam), brokuły, 30 g ryżu brązowego(też na oko ) jabłko, łyżka oliwy z oliwek
później kawałek szynki (mniej wiecej takiej samej wielkości jak kurczak), ryż - też jakieś 30 g, 2 łyżki oliwy z oliwek
serek wiejski, troche miodu, jabłko

Co powiecie? W sumie dodałam jedynie ryż na dobrą sprawę... Ja czuje sie najedzona ale jedząc 1000 kalorii też często czułam sie najedzona
Malo kalorii, malo tluszczu, za duzo oliwy, za malo Omega3, piers z kurczaka to cos czego ja osobiscie nie przelkne suche chude miecho
Ja tyle jadam w polowie dnia co Ty caly dzien.
Z tym najedzeniem to nie ma co sie sugerowac, poki jestesmy metabolicznie uszkodzeni nie odczuwamy glodu/sytosci poprawnie.
Uboga ta dieta, duzo bialka, malo wegli i malo tluszczu - jak chcesz odzyskac okres to musisz przestac sie bac kalorii i tluszczu.

Stary 2012-08-11, 17:17   #1818
gwiazdka93
Zakorzenienie

Witam Piszę tutaj, ponieważ mam ogromny problem z chudnięciem. Liczę na jakieś sugestie, pomoc... Może zacznę od początku... Mam 19 lat i jedną przygodę z odchudzaniem za sobą. 6 lat temu zrzuciłam 20 kg w rok jedynie przy diecie (zero słodyczy, lekka kolacja najpóźniej o 18), ważyłam wtedy 53 kg. Po rocznym czasie stabilizacji, pomimo takiej samej diety, zaczęłam powoli tyć i tak w ciągu następnego roku przytyłam do 57 kg. Idąc do liceum, nadal tyłam pomimo mnóstwa wyrzeczeń i doszłam do wagi 60 kg, obecnie ważę 64 kg. Z powodu innych problemów trafiłam do endokrynologa, po badaniach okazało się, że mam sporo problemów hormonalnych, które również wpływają na moją wagę, czego wcześniej nie przypuszczałam Mam tu głównie na myśli niedoczynność tarczycy (ostatnie 3 kg to efekt rozwinięcia się choroby) i hiperinsulinemię. Marzę o zrzuceniu 5 kg, ale nie potrafi schudnąć nawet tego kilograma. Wiem, że często zrzuca się przyczyny tycia na hormony, ale nie o to tutaj chodzi. Brałam również te "typowe" hormony, po których mogłabym tyć, ale nie miało to miejsca, ponieważ bardzo wtedy uważałam Ogólnie na diecie jestem cały czas, ale efektów nie ma żadnych. Mój jadłospis wygląda mniej więcej tak:
I. śniadanie (ok.9): 2 kromki ciemnego pieczywa z wędliną, jakimś serkiem/ twarożek z jedną kromką pieczywa/ mała miseczka muesli lub płatków owsianych z mlekiem
II. obiad (12-13): jakieś mięso i sałatka, czasem do tego brązowy ryż
III. podwieczorek (15): garść orzechów nerkowca lub włoskich/ świeże owoce o niskim IG, np. maliny
IV. kolacja (17-18): serek wiejski/ twarożek/ jogurt naturalny z kilkoma łyżkami płatków orkiszowych lub owsianych/ gotowane brokuły/ sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką.
Do tego 2-3 razy w tygodniu chodzę na godzinny aqua aerobik i w ciągu dnia staram się sporo ruszać. Nie wiem jeszcze jakie ćwiczenia mogłabym wykonywać
Bardzo proszę o pomoc, nie wiem już sama co robić. Od lek. mam ogólne zalecenia związane z hiperinsulinemią (zero cukru, dozwolone: nabiał, mięso, wędliny, warzywa). Poza tym dochodzi kwestia mojej alergii pokarmowej na sporo produktów (marchew, seler, jabłko, większość owoców cytrusowych, dlatego z owoców toleruję: maliny, banany- których nie jem ze względu na wysoki IG, jagody, winogrona- też odpadają). Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-11, 17:57   #1819
joanna_ba
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Od lek. mam ogólne zalecenia związane z hiperinsulinemią (zero cukru, dozwolone: nabiał, mięso, wędliny, warzywa). Poza tym dochodzi kwestia mojej alergii pokarmowej na sporo produktów (marchew, seler, jabłko, większość owoców cytrusowych, dlatego z owoców toleruję: maliny, banany- których nie jem ze względu na wysoki IG, jagody, winogrona- też odpadają). Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
Witam. lekarze mówią 'zero cukru' - to dlaczego jesz cukier w postaci np pieczywa, płatków ? Pieczywo ma wysoki IG - i nie ma znaczenia jakiego rodzaju ono jest.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-11, 18:06   #1820
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joanna_ba Pokaż wiadomość
Witam. lekarze mówią 'zero cukru' - to dlaczego jesz cukier w postaci np pieczywa, płatków ? Pieczywo ma wysoki IG - i nie ma znaczenia jakiego rodzaju ono jest.
Wiadomo, że większość produktów ma w swoim składzie cukier, bez przesady Myślę, że tu chodzi o sztuczny cukier (czy jak to tam nazwać) obecny głównie w słodyczach i ogólnie produktów dosładzanych (np. jogurty, tutaj lek. zabronili jogurtów owocowych, a zamiast nich lepiej podobno dosypać do naturalnego jogurtu płatków żytnich). Wiem, że pieczywo ma wysoki IG, ale jednak nie zrezygnuję z niego całkowicie, bo też ma inne wartości odżywcze.
Stary 2012-08-11, 18:42   #1821
akot80
Zadomowienie

Cytat:
Wiadomo, że większość produktów ma w swoim składzie cukier, bez przesady Myślę, że tu chodzi o sztuczny cukier
Nie, tu chodzi o węglowodany, które w organizmie zamieniają się w cukry.

Stary 2012-08-11, 18:50   #1822
klora
Rozeznanie

Cytat:
Wiadomo, że większość produktów ma w swoim składzie cukier, bez przesady Myślę, że tu chodzi o sztuczny cukier (czy jak to tam nazwać) obecny głównie w słodyczach i ogólnie produktów dosładzanych (np. jogurty, tutaj lek. zabronili jogurtów owocowych, a zamiast nich lepiej podobno dosypać do naturalnego jogurtu płatków żytnich). Wiem, że pieczywo ma wysoki IG, ale jednak nie zrezygnuję z niego całkowicie, bo też ma inne wartości odżywcze.
Cukier to cukier, konczy w krwiobiegu jako czastka glukozy...ale my mowimy o reakcji organizmu na taka ilosc glukozy - czyli trzustka musi nadrobic insulina.
No wlasnie pieczywo nie jest wartosciowe. Ma niska wartosc zywieniowa. Oczywiscie sa tam witaminy i mineraly ale ze wzgledu na zawrtosc skladnikow antyodzywczych nie ma to wiekszego znaczenia. Zboza zawieraja lektyny, kwas fitynowy, gluten...to wystarczy aby byly niewartosciowe, I co z tego ze sa bogate np. w wit B jak nie przyswoisz ich?
Ponadto za duzo cukru, za duzo kalorii...ja nie widze zadnego pozytku z pieczywa
Patrzymy na gestosc odzywcza czyli natezenie skladnikow odzywczych na kcal i niestety zboża sa na przegranej pozycji.
Podusmowujac:
- mala gestosc odzywcza
- lektyny, kwas fitynowy, gluten
- duzo kalorii, wysoki IG
- produkt mocnoprzetworzony
Dodatkowo zawarte tluszcze w pieczywie - wielonienasycone - sa moco wrazliwe na temperature, tlen, swiatlo...chleb sie piecze, kwasy tluszczowe w reakcji z cieplem utlenaija sie twrazac grozne dla zdrowia susbstancje (sa dowody ze rakotworcze).

Stary 2012-08-11, 19:15   #1823
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Cukier to cukier, konczy w krwiobiegu jako czastka glukozy...ale my mowimy o reakcji organizmu na taka ilosc glukozy - czyli trzustka musi nadrobic insulina.
(...)
Patrzymy na gestosc odzywcza czyli natezenie skladnikow odzywczych na kcal i niestety zboża sa na przegranej pozycji.
...
Wiem, oczywiście, sporo czytałam o IG
Ja nie "wywyższam" pieczywa itp., po prostu chciałabym się odżywiać wg zbilansowanej diety, a też nikt mi nigdy nie kazał rezygnować z pieczywa, nawet lekarze.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-08-11, 19:21   #1824
joanna_ba
Raczkowanie

Cytat:
Wiem, oczywiście, sporo czytałam o IG
Ja nie "wywyższam" pieczywa itp., po prostu chciałabym się odżywiać wg zbilansowanej diety, a też nikt mi nigdy nie kazał rezygnować z pieczywa, nawet lekarze.
I nie będą kazać, zdecydowana większość nie ma pojęcia o dietetyce.
Stary 2012-08-14, 16:31   #1825
InVain
Raczkowanie

Cytat:
Malo kalorii, malo tluszczu, za duzo oliwy, za malo Omega3, piers z kurczaka to cos czego ja osobiscie nie przelkne suche chude miecho
Ja tyle jadam w polowie dnia co Ty caly dzien.
Z tym najedzeniem to nie ma co sie sugerowac, poki jestesmy metabolicznie uszkodzeni nie odczuwamy glodu/sytosci poprawnie.
Uboga ta dieta, duzo bialka, malo wegli i malo tluszczu - jak chcesz odzyskac okres to musisz przestac sie bac kalorii i tluszczu.
Na swoje usprawiedliwienie moge powiedziec ze czasami to czuje sie wręcz przeżarta i naprawde nie daje rady w siebie wciskac wiecej
Łopatologicznie dla mnie: jaki rodzaj mięsa byłby w porządku (i jakie jego części?), bo ja przez 2 lata niemal wcale nie jadałam mięsa, jeśli już to właśnie tylko kurczaka i jakies chude szynki. Węgle z ziemniaków, kasz, ryżu są spoko? A płatki owsiane? Chleb pełnoziarnisty? Bo po przeczytaniu kilku artykułów na ten temat odrzuciłam to ze swojej diety i teraz jestem całkiem skołowana - jeśc czy darowac sobie
,,Wierzę w różowy kolor. Wierzę, że śmiech to najlepszy sposób na spalenie kalorii. Wierzę w całowanie się, w wiele pocałunków. Wierzę w to, że szczęśliwe dziewczyny są najładniejsze. Wierzę, że jutro też jest dzień i wierzę w cuda."

Stary 2012-08-14, 17:04   #1826
klora
Rozeznanie

Cytat:
Na swoje usprawiedliwienie moge powiedziec ze czasami to czuje sie wręcz przeżarta i naprawde nie daje rady w siebie wciskac wiecej
Łopatologicznie dla mnie: jaki rodzaj mięsa byłby w porządku (i jakie jego części?), bo ja przez 2 lata niemal wcale nie jadałam mięsa, jeśli już to właśnie tylko kurczaka i jakies chude szynki. Węgle z ziemniaków, kasz, ryżu są spoko? A płatki owsiane? Chleb pełnoziarnisty? Bo po przeczytaniu kilku artykułów na ten temat odrzuciłam to ze swojej diety i teraz jestem całkiem skołowana - jeśc czy darowac sobie
W Twoim przypadku kazde tluste kawalki...i nie dociera do mnie argument, ze czujesz sie przejedzona Mimo, ze sama jadlam jablko i jogurt i pekalam w szfach...czas przestawic pewne mechanizmy, Zoladek masz duzy, zmiesci wiecej Poza tym nikt nie kaze nam objetosciowo sie napychac do bolu, zwieksz ilosc tluszczu.

Stary 2012-08-15, 18:52   #1827
InVain
Raczkowanie

Ok, a co do drugiej części mojego pytania - jeśc zboża, ziemniaki? Przecież w założeniach diety paleo sie je odrzuca, więc teraz juz sama nie wiem.
Wiem że to długotrwały proces, ale kiedy już wszystko sie ureguluje w moim organizmie czy przy jedzeniu tego samego w takich samych porcjach zaczne gubic tłuszcz (wagę)? czy też będę musiała znowu conieco obcinac, modyfikowac?

Stary 2012-08-16, 08:21   #1828
klora
Rozeznanie

Cytat:
Ok, a co do drugiej części mojego pytania - jeśc zboża, ziemniaki? Przecież w założeniach diety paleo sie je odrzuca, więc teraz juz sama nie wiem.
Wiem że to długotrwały proces, ale kiedy już wszystko sie ureguluje w moim organizmie czy przy jedzeniu tego samego w takich samych porcjach zaczne gubic tłuszcz (wagę)? czy też będę musiała znowu conieco obcinac, modyfikowac?
Ziemniak jest ok? Co zlego w nim?
Zboza odpowiednio przygotowane aby zminimalizopwac szkodliwe substancje tez sie stosuje, ale gra nie warta swieczki Niektorzy jedza bialy ryz za to.

Stary 2012-08-17, 08:04   #1829
joaś905
Raczkowanie

Przepraszam, jeśli to nie jest odpowiedni wątek, ale nurtuje mnie ostatnio pewna kwestia.
Czy przy wzroście 172cm można zdrowo schudnąć poniżej 49kg? Przez ostatnie 2-3 lata sukcesywnie traciłam na wadze (żadnych głodówek, broń Boże), ale ostatnio moja waga stanęła w miejscu. Jem często, ale w małych porcjach, kolacja tylko białkowa, więcej się ruszam, ale mój organizm ostatnio po prostu zastopował, mimo że ciągle mam dużo tłuszczyku na brzuchu (najbardziej lubi ujawniać się w postacji wałeczków podczas siedzenia ). Co robię nie tak? Ogółem ciało wygląda szczupło, ale brzuch jest nieproporcjonalnie do niego otłuszczony, nie mam pojęcia dlaczego.

joaś905 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-17, 08:16   #1830
Carrie1
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez joaś905 Pokaż wiadomość
Przepraszam, jeśli to nie jest odpowiedni wątek, ale nurtuje mnie ostatnio pewna kwestia.
Czy przy wzroście 172cm można zdrowo schudnąć poniżej 49kg? Przez ostatnie 2-3 lata sukcesywnie traciłam na wadze (żadnych głodówek, broń Boże), ale ostatnio moja waga stanęła w miejscu. Jem często, ale w małych porcjach, kolacja tylko białkowa, więcej się ruszam, ale mój organizm ostatnio po prostu zastopował, mimo że ciągle mam dużo tłuszczyku na brzuchu (najbardziej lubi ujawniać się w postacji wałeczków podczas siedzenia ). Co robię nie tak? Ogółem ciało wygląda szczupło, ale brzuch jest nieproporcjonalnie do niego otłuszczony, nie mam pojęcia dlaczego.
Może prędzej jakieś ćwiczenia na brzuch? Wagę masz bardzo małą i absolutnie nie chudnij więcej. Przecież już teraz masz niedowagę.
Carrie1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości