|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
| tak |
|
501 | 71,57% |
| nie |
|
199 | 28,43% |
| Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1801 | |
|
jestę wieszczę
|
Dot.: Aborcja
Cytat:
Ubzdurałaś sobie, że egoizm i żądza pieniądza prowadzi do aborcji. Masz bardzo wąskie spojrzenie na problem. ---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- a co takiego w realnym świecie robisz dla narodzonych i ich matek?
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#1802 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ---------- Cytat:
|
|
#1803 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Dlatego że ktoś, kto twierdzi, że argumenty typu "nie chcę być złą matką, nie chcę krzywdzić już narodzonego", "nie stać mnie", są denne, a jednocześnie nie robi w realu nic, żeby zaadoptować niechciane dziecko albo wspomóc finansowo ledwo wiążącą koniec z końcem matkę, pokazuje swoim zachowaniem tylko jedno - jest krzykaczem, teoretykiem, któremu zależy tylko na moralizowaniu, a nie na losie tych dzieci.
|
|
#1804 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mydła, oleje, no poo Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2014-04-10 o 10:30 |
|
|
|
|
#1805 |
|
Zakorzenienie
|
Gdyby faktycznie byli zdania jak (1), to by jeszcze było moim zdaniem pół biedy. Mimo wszystko wierność swoim poglądom i ich autentyczność jest w cenie. Ale ja u większości widzę jak (2) - chęć dokopania innym, ściągnięcia w dół, unieszczęśliwienia w imię jakichś urojonych "konsekwencji i wartości", głównie po to, by samemu poczuć się lepszym, bardziej moralnym. Nie ma w tym nawet cienia chęci udzielenia jakiejkolwiek pomocy kobietom faktycznie jej potrzebującym. Do wymądrzania się, nadymania i mieszania z błotem wszelkiej maści dulskie są pierwsze. Gdy pojawia się konieczność udzielenia autentycznej, chrzescijańskiej w pełnym znaczeniu tego słowa pomocy bliźnim - jest "to nie moje, chciało się bzykać, ponoś Konsekwencje". Najbardziej odrażająca, prymitywna, obłudna i zakłamana postawa jaką można sobie wyobrazić.
|
|
|
|
#1806 |
|
Raczkowanie
|
Nie wydaje mi sie że mam wąskie spojzenie na problem, to raczej Ty taki pokazujesz. Ty mówisz o powodach które prowadza do aborcji ja zastanawiam sie i szukam co jest powodem tych powodów.
Nie znam Cie i nie bede sie wypowiadac czy jestes pokojowo nastawiona na swiat ale na forum wysmiewasz sie z czyichs pogladów religijnych. Czy to jest pokojowe nastawienie? |
|
|
|
#1807 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Masz baaardzo zawężone spojrzenie na problem. Wydajesz osądy lekką rączką.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#1808 | |
|
Hrodebert
|
Cytat:
^tyczy się innych niż zawarte w aktualnej ustawie. |
|
|
|
|
#1809 |
|
Raczkowanie
|
Mylisz sie ja nie mam zawężonego spojżenia na problem. Uważasz tak bo napisałam że aborcja jest przez znieczulice oraz egoizm ludzki? radzę dokładnie zastanowic się nad tym co napisałam wtedy może zobaczysz że kłóci sie to z tym co napisałaś. Ale każdy widzi to co chce widzieć. te dwa powody które wymieniłam sa bardzo obszerne wbrew przekonaniu. I nie powodują ograniczonego osądzania. to własnie te powody tłumacza oraz wyjasniają co dzieje się z dzisiejszym społeczeństwem i dlaczego.
|
|
|
|
#1810 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście są to powodu "z wygody", bo każda kobieta musi mieć dziecko, w końcu do tego została stworzona, prawda?
|
|
#1811 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaki procent swojej miesięcznej pensji przekazujesz na uratowane dzieci nienarodzone? W tym te śmiertelnie chore? |
|
|
|
|
#1812 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- Ogólnie wychodzi na to, że osoba, która nie chce mieć dzieci (lub swoich dzieci) nie powinna uprawiać w ogóle seksu, być sama całe życie lub z inną osobą o podobnych poglądach na brak seksu w ich życiu - tylko dlatego, że nie spełnia wymagań społeczeństwa. Pewnie ciężko byłoby jej znaleźć osobę płci przeciwnej o podobnych poglądach, więc zostałaby sama. Nie mogłaby adoptować dziecka. A to wszystko tylko dlatego, że mądrzy ludzie, którzy pragną mieć dzieci nie rozumieją, że ktoś może ich najzwyczajniej nie chcieć. I dla nich lepszym rozwiązaniem jest urodzić i zabić żywe niż dokonać aborcji.
Mydła, oleje, no poo Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2014-04-10 o 12:12 |
|
|
|
|
#1813 |
|
Zadomowienie
|
Ja jestem przeciwna aborcji w większości przypadków ALE - są takie historie które w 100 procentach ja usprawiedliwiają. W dodatku uważam ze usuniecie ciąży jest wystarczająco przykre dla matek, by dokladac do nieo przykrości w postaci szykanowania, wyzywania od zabojczyn itd. To nie takie proste.
A i zgadzam się z tym co jedna z Was zauważyła, że gdyby system pomocy kobietom z niechcianymi dziećmi był lepiej rozwinięty, to może byłoby im lżej i ludzie mieliby prawo gosniej krzyczeć o tym donosisz i oddasz...
|
#1814 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Znieczulicą dla mnie jest ocenianie z góry i "mają rodzić, bo seksić to im się chciało", zamiast pochylenia się nad problemem, zrozumienia i realnej pomocy. W jaki sposób pomagasz takim kobietom i ich dzieciom?
|
|
|
|
|
#1815 | |||
|
Hrodebert
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- Jeżeli staną się wiatropylne ,to owszem tak będzie . |
|||
|
|
|
#1816 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niezły poziom absurdu,co?
|
|
|
|
|
#1817 |
|
Raczkowanie
|
Dalej sie mylisz, ja nigdzie nie napisałam że decyzja o aborcji jest łatwa i przyjemna. Znowu wmawianie mi czegos czego nie napisałam. Oczywiście tej decyzji moze towarzyszyć strach, emocje. Nie neguje tego i nie będę. Ale dalej utrzymuje to co napisałam iż ta znieczulica oraz egoizm prowadzi do tego czynu. jak inaczej wytłumaczyć, że pani w stanie błogoslawionym jest na dobrych studiach i nie chce donosic ciazy bo boi się że ich nie skończy oraz zaprzepaści marzenia o swojej karierze. ja nie neguje wszystkich emocji jakie temu towarzyszą. Tu dokładnie widać to o czym piszę. Ty podajesz przyziemne powody, które dla Ciebie sa wystarczające a ja podaje powody, które sa fundamentem obecnych działań sołeczeństwa.
|
|
|
|
#1818 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Ta dziewczyna skończy studia, zdobędzie pracę i da godne warunki chcianym i kochanym przyszłym dzieciom. Chciałabyś dla swoich dzieci biedy, tułania się z kąta w kąt, czasami braku jedzenia? Jeżeli wymyślona zostanie antykoncepcja dająca 100% pewność, skorzystam z niej, ale nie ma takiej.
|
|
|
|
|
#1819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
|
|
|
#1820 |
|
Raczkowanie
|
Nie jestem matką, być może kiedyś będę ale nie planuję tego w przeciągu najbliższych lat. Nie jestem katoliczką, nie jestem nawet chrześcijanką ale ateistką też NIE jestem - po prostu w moim życiu religia nie istnieje, wychowano mnie bez tego elementu i nie odczuwam potrzeby żeby ten stan zmieniać.
Nie napiszę, że jestem "za aborcją" jako taką (w sensie aktu), ale za to jestem za wolnym wyborem dla KAŻDEJ kobiety. Jeżeli złożyłoby się w moim życiu, że chciałabym/musiałabym wykonać taki zabieg to chciałabym mieć taką LEGALNĄ możliwość i z mojego punktu widzenia innym NIC do tego. Moja macica = moja sprawa + partnera (ojca). Zlepek komórek to dla mnie NIE człowiek - dla mnie człowiek zaczyna się w momencie wykształcania się układu nerwowego, czyli gdzieś ok. 6-7 tygodnia ciąży. Wg mojej logiki powinna być możliwość legalnej aborcji przynajmniej do tego momentu i nikt mi nie wmówi, że to jest morderstwo na człowieku Kobieta może mieć miliard powodów, żeby dziecka nie chcieć i ma do tego prawo. Teksty pt. "jak nie chce dziecka, niech nie uprawia seksu" są dla mnie mega żenujące i z d**y wyjęte. W ogóle pierwsi do osądzania są zawsze Ci, których to w danym momencie nie dotyczy i to też jest mega żenada. ![]() Polska jest w ciemnej d***ie jeśli chodzi o prawa kobiet, to okropne żeby w XXI w. zastraszone, zaszczute kobiety musiały jechać po kryjomu na legalną aborcję np. do Niemiec, a te których nie stać - ryzykować swoje zdrowie i życie, próbując "domowych" sposobów albo oddając się w ręce szarlatanów. Nie jesteśmy zbyt cywilizowani, pokutuje u nas chore przekonanie o "świętości życia poczętego" i zmuszanie kobiet do rodzenia za wszelką cenę (bo przecież może oddać do adopcji itd.). Mnie to szczególnie wk****a, bo nie dotyczą mnie żadne chrześcijańskie zasady, więc jakiekolwiek ograniczenia nakładane na mnie przez katolickich decydentów w te kwestii jawią mi się jako szczególnie chora sytuacja. Możecie się nie zgadzać ale kurde - która się nie zgadza, to niech sobie sama rodzi za wszelką cenę w każdej sytuacji. Jak którejś nie pozwala jej moralność/religia/cokolwiek - okay, mi nic do tego Ale nie można zmuszać innych do życia i myślenia wg własnego kodeksu moralno-religijnego czy jakiegokolwiek tam :P Ja nie czuję się władna do decydowania o cudzej macicy i tak samo innym NIC do mojej.
|
|
|
|
#1821 |
|
Raczkowanie
|
ja sam mimo że jestem katolikiem jestem za dopuszczalnością aborcji w przypadkach które dopuszcza tzw. kompromis aborcyjny. Mam świadomość że nie każda kobieta chce być męczennicą i urodzić i wychowywać dziecko które np. urodziło sie w wyniku brualnego gwałtu czy ma ciężką nieuleczalną chorobę/wadę genetyczną są różne kobiety te które nie dopuszczają nawet aborcji w tych przypadkach moga jak najbardziej urodzić i wychowywać czego w swej retoryce antyaborcyjnej duchowni i działacze katoliccy oraz duża część prawicowych polityków nie dostrzega i chcą nawet to uchylić. Natomiast jestem przeciwko aborcji na tzw. zyczenie. OK kobieto jeśli nie chcesz wychowywać dziecka, a zostało normalnie poczęte, nie jest ciężko chore ani uszkodzone, a ty fizycznie nie jesteś poważnie chora - masz te kilka miesiecy ciąży aby znaleźć mu rodzinę zastępczą i po urodzeniu możesz zrzec się praw rodzicielskich i wszyscy będą zadowoleni i wszystkie osoby będą zadowolone. Nie jestem też za całkowitym zakazem aborcji gdyż był kiedyś taki jeden kraj który całkowicie zakazał aborcji i antykoncepcji - komunistyczna Rumunia. Co działo się wtedy z kobietami i dziećmi w tym kraju polecam obejrzeć dobry film 4 miesiące 3 tygodnie i 2 dni. Jak mówiłem obecne rozwiązanie jest najlepsze potwierdza to, że co chwilę z jednej strony Kościół i prawica chcą całkowicie zakazać aborcji, a feministki i lewica zliberalizować. Zawsze jeśli obie skrajne strony są niezadowolone to znaczy że kompromis jest dobry.
|
|
|
|
#1822 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1823 |
|
Raczkowanie
|
poza okolicznosciami poczęcia w niczym. Tutaj oczywiście też może urodzić i oddać, a nawet i ciężko chore czy z ciężką wadą genetyczną jeśli znajdzie rodzinę, która bedzie chciała się takim dzieckiem zaopiekować. Mówię że są różne kobiety.
Edytowane przez vdk1991 Czas edycji: 2014-04-10 o 13:32 |
|
|
|
#1824 |
|
jestę wieszczę
|
to dlaczego dopuszczasz zabicie pierwszego, a drugiego nie i każesz donosić i oddać? Co to za podwójne standardy? Skoro dla Ciebie to dziecko, to jak można karać dziecko za winy ojca?
|
|
|
|
#1825 |
|
Raczkowanie
|
Konsekwencją gwałtu jest zazwyczaj trauma. Nie oceniam po prostu kobiet po gwałcie. Kobieta po gwałcie jest w innym stanie psychicznym niż kobieta która z własnej woli przespała się czy to ze swoim facetem czy jakimś innym przypadkowym. Więc jeśli ma siły psychiczne albo światopogląd nakazuje urodzić to niech urodzi i odda.
Edytowane przez vdk1991 Czas edycji: 2014-04-10 o 13:53 |
|
|
|
#1826 |
|
po drugiej stronie szafy
|
A zagwarantujesz, że jak urodzi, to nie zacznie się krzyk, że jak to tak oddawać własne dziecko, noszone pod sercem 9 miesięcy?
|
|
#1827 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ---------- zacznie się ostracyzm i wtedy stan psychiczny kobiety też się mocno pogorszy
|
|
|
|
|
#1828 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Ja to jestem autentycznie zaskoczona, że w czasach, kiedy w mediach co chwilę są nagłaśniane historie niemowląt (i nie tylko), które rodzice zabili/wycieńczyli do granic możliwości, ktoś jeszcze może uważać, że lepiej urodzić niechciane.
|
|
#1829 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie też to bardzo dziwi. Lepiej zabić, pobić, zamęczyć dziecko, które już się urodziło?
|
#1830 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zgadzam sie z Toba w calej rozciągłości.I to samo działa w druga strone czyli In Vitro. Niech każdy zyje wg swojego morale,ale bron boże niech mi go nie narzuca,a ja żyjąc w (rzekomym) WOLNYM KRAJU chciałabym miec wolny wybór.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:30.

Zgadzam sie z Toba w calej rozciągłości.