|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#1801 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 552
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Nie,to nie tak. Ja boje sie tego,ze tycia nie zatrzymam,bo naucze sie zryc. Teraz jem 3000kcal i np w kolacji mam 4 kromki,2serki,4jaja i np jablko ,bo czasowo nie wyrabiam z posilkami. Dietetyk mi powiedziala,ze u mnie nie wazna jest czestotliwosc posilkow,a to ile jem i moge jesc 1duzy albo 8 malych. Ja jem takie 4 duze i juz sie nauczylam tak,ze po 9kromek chleba jem i umiem 800gswojskiego twarogu w jednym posilku zjesc zeby nadrobic kcal.
|
|
|
|
#1802 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 212
|
Cytat:
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1803 | |||
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
Cytat:
sama uwielbiam nabia³ ale- zastanawiam siê, czemu (nie boj±c sie jedzenia jak mowisz, akceptuj±c P i majac dowolno¶c w wielkosci/czestotliwosci porcji) zapychasz siê/dopychasz siê nabia³em? Zamiast tego drugiego serka, czy kolejnej porcji twarogu lepiej zjesc kolejn± garsc orzechów, cale awokado, albo pomidory z oliw± choiazby . Nic w nadmiarze nie jest zdrowe! A nadmiar bia³ka obci±za nerki i zakwsza jak juz powiedziala Sharianna Moja dietetyczka (jakkolwiek oceniac jej kompetencje co do tego mojego "P" Szczegolnie tluszczy NNKT. Np powiedziala ze lepiej zebym zamiast masla uzywala toylko oliwy/oleju kokosowego/smarowala kanapki pasta z awokado, ograniczyla nabial (a przede wszystkim nie traktowala go jako glownego zrodla bialka!) i jadla czasami produkty sojowe.. ---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ---------- Cytat:
bardzo fajnie, mozna czerpac inspiracje jak zawsze ---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ---------- Cytat:
![]() ja wlasnie kupilam wedline z indyka "indyk bez wedzenia" jakis eko eko eko i calkiem ladny ma sklad ale cena......... (w Organicu kupilam) a myslalam swoja droga ze w Kredensie maja "zacne" wedliny
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2013-11-11 o 17:43 |
|||
|
|
|
#1804 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 59
|
¦niadanie
- 3 kromki chleba zytniego - ser lazur 6 plastrów i mas³o - szynka 2 plastry na to koncentrat pomidorowy i cebula oraz ogórek konserwowy - ser cammembrt 5 plastrow i ³y¿ka miodu - jajecznica z cebula z 3 jaj xl - jab³ko 2 ¶niadanie Makaron z serem bia³ym pe³notlustym do tego mase³ko i cukier ( makaron ok 200 g suchego do tego 250 g twarogu z wioski ze ¶mietana i mas³em , 3 ³y¿ki cukru i 2 ³y¿ki mas³a) kocham to i mog³abym tego zje¶æ garnek Obiad Gulasz do tego 2 placki ziemniaczane wielko¶ci talerza na ¶niadanie on czyli takie spore do tego ogórki kiszone A ,ze ja teraz ³akoma to jeszcze jeden taki wielki placek do tego 2 ³y¿ki ¶mietany i 2 ³y¿eczki cukru Podwieczorek Tu by³am najedzona ,ale znalaz³am resztkê makaronu 120 g suchego na oko xd mase³ko ,cukier dodajemy i mój twaróg z wiochy i bon appetit mamy co¶ cudownego 2 delicje Kolacja (bêdzie ) Kefir 400 g lub kubek mleka z miodem Pó³ makreli 2 kromki zytniego Z cammembertem i miodem Szynka mas³em jajkiem ogórkiem cebula i koncentratem Jestem dzi¶ jaka¶ nie najedzona |
|
|
|
#1805 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 97
|
r
I owsianka na mleku, z ricott±,po³ow± banana, gruszk± i orzechami II po³owa banana, ma³e jab³ko chlust jogurtu naturalnego III kasza jaglana gotowana 4 ³y¿ki, sma¿ona ryba na ³y¿ce oleju bez paniery, pomidor, marchew gotowana, 2 ³y¿ki ketchupu IV kromka razowca z misk± zupy jarzynowej V serek wiejski 100g, z 4 plastrami wêdliny, 2 pomidorami i kromk± razowca z mas³em |
|
|
|
#1806 |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 537
|
¦niadanie: dwie kromki grahama + ¶led¼ z chili
Obiad (wsta³am pó¼no...): szasz³yk z kurczakiem, tak na przejedzenie, a na obiad kurczak z sosem z pomidorów i makaron piórka pe³ne ziarno + sok z 2 pomarañczy Podwieczorek: mleko sojowe z p³atkami fitness Kolacja: 2 parówki, jajko sadzone bez t³uszczu, 3 kromki wasy tak na odmianê, pó³ pomidora i dwa ogórki kiszone. Ma³o, du¿o? |
|
|
|
#1807 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e
|
|
#1808 |
|
BAN sta³y
|
Wsta³am o 11, nie ma sensu wciskaæ na si³ê, je¶li jeden posi³ek przespa³am
A te p³atki fitness z czekolada z mlekiem jako podwieczorek po treningu to dobry pomys³? jedni mówi±, ¿eby je¶æ samo bia³ko, inni ¿eby wystrzegaæ siê owoców...
|
|
|
|
#1809 | |||
|
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 126
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ---------- Cytat:
Ja jem pe³nowarto¶ciowy posi³ek po treningu. np jajecznice na odrobinie masla z kromka chleba
|||
|
|
|
#1810 | |
|
BAN sta³y
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1811 | ||
|
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 126
|
Cytat:
Mozna zje¶æ platki owsiane z jogurtem z dodatkiem owocow.
||
|
|
|
#1812 | |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 8
|
Cytat:
Ju¿ nie mogê siê doczekaæ pierwszej wizyty u dietetyka. Jem, ale zbyt ma³o. Tak jak widzê tutaj jad³ospisy to takie jak dziewczyny na R. Z tym ¿e jem obiady robione przez rodziców, a oni uwielbiaj± t³ust± kuchniê... co mnie momentami obrzydza, ale ka¿± mi je¶æ, to muszê.
|
|
|
|
|
#1813 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Sam jad³em te sojowe swego czasu, ale nie za du¿o ze wzglêdu na karagen. Mam refluks i wra¿liwy ¿o³±dek, a karagen nie jest przy takich problemach mile widziany. 3. Ja bym powiedzia³ ¿e bardziej takie spaghetti all' amatriciana z ma³ym urozmaiceniem (papryka i oliwki) 4. Ja jad³em surowe ziarna kakao wiêc mi nie straszna. Najpierw przerzuci³em siê na czekoladê 90% ale w porównaniu z ziarnami wyda³a mi siê s³aba... ![]() 5. A do czego tu przepis, rozdrabniam sobie makrelê, skrapiam j± cytryn± i oprószam grubo zmielonym pieprzem, dodajê ods±czony serek wiejski, pokrojone ogórki i cebulkê, ugotowan± na sypko quinoa, wszystko mieszam, nastêpnie siekam koperek i wrzucam go do jogurtu, którym polewam ca³o¶æ. Proste i szybkie, a Wy mi tu piszecie kiedy ja mam czas tak gotowaæ ![]() 6. Te¿ tak my¶leli¶my dlatego przejrzeli¶my sk³ady chyba wszystkich wêdlin. I powiem Ci ¿e gotowi byli¶my na te 53z³/kg, byleby tylko kupiæ zdrowej, prawdziwej szynki. A tam co? 78% miêsa, woda, bia³ko sojowe, fosforany i konserwanty. Tak prawdziwa "tradycja galicyjska" Jak widaæ zacne u nich s± jedynie ceny. |
|
|
|
|
#1814 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Refluks? To mo¿emy sobie rêkê podaæ
Ja przesta³am je¶æ parówki sojowe i w ogóle te wszystkie potrawy wegetariañskie stylizowane na miêsne (a to co¶ a'la sznycel wiedeñski, a to niby kebab), jak przeczyta³am sk³ad i zobaczy³am, ile faktycznie zawieraj± soi w stosunku do wody, t³uszczu, soli i ró¿nych polepszaczy.Zdarza mi siê je¶æ tofu, ale kupujê naturalne (czasem wêdzone) i sama obrabiam. Generalnie traktujê je jak miêso i podobnie marynujê - samo w sobie jest nieco md³e, za to ¶wietnie ch³onie smak marynat. Jeden z ulubionych pomys³ów - tofu marynowane w sosie sojowym, chilli, czosnku, nastêpnie panierowane w sezamie i sma¿one, serwowane ze szpinakiem
|
|
|
|
#1815 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 336
|
Moje P
¶niadnie :ma³a bu³eczka fitness z serkiem i pomidorem , jab³ko , pomarañcza inaka b³onnkiowa na mleku\ II ¶niadanie :ma³y jogurt naturalny z 1 ³y¿k± p³atków owsianych 2 ma³e kawa³ki szarlotki I tu pojawi³y siê wyrzuty ... obiat :2 ³y¿ki makaronu z tartym jab³kiem kolacja :pó³ szklanki kefiru truskawkowego z granol± truskawkow± |
|
|
|
#1816 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsza R:
Po przebudzeniu: ciep³a woda z sokiem z cytryny i ³y¿eczk± miodu 1. ¿ytnianka na mleku owsianym, z jab³kiem, po³ow± banana, po³ow± du¿ego granatu i nie³uskanym sezamem 2. 3 kromki ¿ytniego razowca z po³ow± avocado, szynk± bez konserwantów i kie³kami broku³a + jajko na miêkko + sa³atka z pomidorów, papryki, cebulki i kiszonego ogórka 3. grillowany filet z kurczaka skropiony oliw±, oprószony grubo zmielonym kolorowym pieprzem oraz skórk± z cytryny + sa³atka z broku³a, kolorowych papryk i szczypiorku, polana jogurtem nat. + pêczak z marchewk±, cebulk±, ogórkiem kiszonym, koperkiem i odrobin± oliwy 4. 2 kawa³ki (w sumie nieca³e 100g) sernika ¶l±skiego + caffe americiano 5. koktajl proteinowy (od¿ywka bia³kowa+mleko migda³owe+otrêby i p³atki ¿ytnie+suszone goji+po³owa banana+mro¿one maliny+po³owa avocado+jagody goji) + do picia: woda, herbata z cytryn±, lipa. melisa dzisiaj ruchu nie by³o, jedynie d³ugi spacer nad wod± i na cmentarz |
|
|
|
#1817 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 620
|
Dziêki
![]() To od razu dzi¶: I jogurt naturalny z domowym musli (p³atki owsiane, ¿ytnie, jêczmienne i pszenne, wiórki kokosowe, p³atki kokosowe, pistacje, nerkowce, orzechy w³oskie, pecan, migda³y, suszona wi¶nia i ¿urawina) i musem jab³kowo-cynamonowym II 2 tosty orkiszowe z mozzarell±, bazyli± i pomidorem, III pe³noziarnisty makaron z domowym ajwarem, papryk±, ³ososiem, oliwkami i parmezanem ¶wiezy sok pomarañczowy IV spora porcja tarty na ¿ytnim cie¶cie z nadzieniem z ricotty, jajek, zió³, duszonego pora i pomidorków koktajlowych , troche buraczków ![]() do picia ponadto: woda, du¿a czarna kawa, herbata porzeczkowa, polopiryna x2
|
|
|
|
#1818 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1819 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 552
|
Skrecilam kostke; c
Czeka mnie jeszcze 6kg,wiec iti moje P sniadanie 4kromki razowca *2lyzki dzemu brzoskwiniowego,lyzka masla *3plastry szynki,ser zolty,pol pomidora,pol ogorka *3lyzki sera twarogowego"moj ulubiony"rukola,szczypior ek *pol makreli wedzonej II 500ml mleka+szklanka kukurydzianych+lyzka wloskich+garsc rodzynek+gArsc migdalow obiad talerz zabielanej pomidorowej z makaronem piers z kurczaka w curry z woreczkim ryzu bialegoo podwieczorek 200g wiesniaka+jablko kolacja 4wiejskie jaja sandwich z 2plastrami sera zoltego,szynka,maslem(2kr omki razwca) kanapka z 3plastrami szynki,rzerzuch±,maslem kanapka z twarogiem tlusym swojskim potem kisiel malinowy nie cwicze nic.siedze caly dzen,staram sie z tym walczyc aby nie myslec o cwiczeniach. |
|
Okazje i pomys³y na prezent
|
|
#1820 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
U/P (ale pewnie to U. bo woda mi sie zatrzymuje w organizmie bo za duzo sole
bezruchowe, i pod odzyskanie @. 10.30 ¦niadanie. owsianka 50g platkow, orzechy wloskie 4, otreby zytnie, jagody goji 2 lyzki, szklanka mleka 2%, plaster twarogu poltlustego; zielona herbata. 14.30 Obiad. filet z lososia 150g (pieczony w folii a wiec w ososie wlasnym plus koperek i swiezy imbir) pol woreczka kaszy gryczanej, salatka z pekinki, caleg pomidora + lyzka stolowa oliwy 18.Podwieczorek. jogurt naturalny 3% z garscia migda³ow, wkrojonym duzym jablkiem, lyzka otrab zytnich; kawa. 21 Kolacja: 2 kromki razowca duze, z maslem (lyzeczka na kromke), 2 duze jajka na twardo, salatka z rzodkiewek (6x), ogorka, kielek i salaty rzymskiej (duzo) - walcze z tendencja do zapychania sie warzywami..... jeden maly drink na bazie soku pomaranczowwego ~24.00
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2013-11-12 o 00:05 |
|
|
|
#1821 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 79
|
P/U
I owsianka: 2 ³y¿ki p³atków, 2 czubate ³y¿ki kaszy jêczmiennej, szkl. mleka 3,2%, cynamon, jab³ka sma¿one bez cukru II pomarañcza III omletowa pizza sma¿ona na oliwie z oliwek (2 du¿e wiejskie jaja, kilka pieczarek, ok. 10 plasterków swojskiej kie³basy, 1/2 cebuli, oregano, sos pomidorowy - koncentrat, oliwa z oliwek, odrobina cukru, przyprawy, plaster goudy) mniam + 200g kefiru 1,5% cappuccino Milki 1/2 na wodzie z dodatkiem mleka 3,2% IV du¿y pomidor z jogurtem + 1/2 cebulki, 2 kromki chleba ¿ytniego z mas³em taki o dzisiaj dzieñ
|
#1822 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 973
|
R
1. Talerz gêstej zupy krem z marchwi z fasol± i ziemniakami + dok³adka; trening si³owy 2. Zupa kalafiorowa z zacierk±, eskalopki z karkówki z kapust± i grzybami, brukselka i ogórki kiszone; 3. Dwa nale¶niki z gotowanym miêsem wo³owym, z serem i domowym sosem czosnkowym (jogurt grecki + wyci¶niêty czosnek); Do filmu - puszka orzeszków ziemnych niesolonych na pó³ z T¯, parê ³yków bezalkoholowego napoju piwnego od wy¿ej wymienionego
|
|
|
|
#1823 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 71
|
P
przed pó³ banana (ze wzglêdu na mszê za babciê, która to msza by³a na 7.00 wiêc nie zd±¿y³am ze ¶niadaniem) ¶niadanie: owsianka (4 ³y¿ki p³atków owsianych, ³y¿ka p³atków kukurydzianych, mleko 2%, p³aska ³y¿eczka cukru, ³y¿eczka kremu orzechowego, kawa³ek jab³ka, trochê wiórek kokosowych, gar¶æ pestek s³onecznika i orzechów ziemnych) II ¶niadanie: dwie kromki chleba wiejskiego z mas³em, polêdwica sopock± i pomidorem, herbata malinowa wafel ry¿owy musli z chipsami bananowymi, orzechami i kokosem, jab³ko obiad: miska zupy pieczarkowej, 7 pierogów z miêsem polanych zasma¿on± cebul±, surówka z buraków, szklanka soku pomarañczowego podwieczorek: szklanka koktajlu (mleko 2%, pó³ banana, ³y¿eczka cukru) kolacja: bu³ka wieloziarnista przekrojona na pó³, ka¿da po³ówka z mas³em, szynk± pieczon±/krucha, serem ¿ó³tym i czerwon± papryk±, szklanka herbaty z owoców le¶nych po: jogurt ananasowy 150g, pasek czekolady marcepanowej
|
|
#1824 | ||||
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 855
|
Cytat:
Nie zmieni³a¶ kompletnie nic, a nawet jest mniej ni¿ by³o. Wci±¿ masz ³adn± redukcjê. Powodzenia. ---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Cytat:
Baaaaaaaaardzo mi siê podoba, w moim gu¶cie ![]() ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ---------- Cytat:
To P mi siê podoba ![]() , dezett i buty_na_plaskim bierzcie przyk³ad. ---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ---------- Cytat:
Posi³ek 2 nazwa³abym przek±sk± poza tym jest wrêcz wzorowo. Tak trzymaj
|
|
#1825 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 204
|
dzisiejsza eRka:
¦niadanie: 2 kawa³ki chleba razowego z szynk± i warzywami, posmarowane cienko jogomajo, zielona herbata II ¶niadanie: serek homo nat 150g z miodem, orzechy w³oskie (gar¶æ), jab³ko Obiad: kasza jêczmienna 50g z warzywami i kurczakiem (130g), ser feta (30g) Podwieczorek: jajko na miêkko, ³y¿eczka jogomajo, plus pokrojone warzywa Kolacja: serek wiejski 200g z rzodkiewkami i zielonym ogórkiem. i jak dzisiaj?
|
#1826 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 973
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1827 |
|
BAN sta³y
|
¦niadanie: mleko sojowe 250 ml + p³atki fitness (które dojem i wyrzucam, sk³ad przera¿a)
II ¶niadanie: 4 kromki (2 kanapki) ze ¶ledziem na raz Lisnera + banan Obiad: ³oso¶ sma¿ony na 3 ³y¿kach oliwy z koperkiem, imbirem, cebul± + 2 ogórki kiszone + 4 ma³e ziemniaczki w mundurku niesolone Podwieczorek: potreningowa owsianka z 3 ³y¿ek + kaki Kolacja: omlet z dwóch jaj planujê... Nie za du¿o tego dzisiaj? Mam wra¿enie, ¿e jak na R to przeginam. Co do ¶ledzików na raz Lisnera - mówcie co chcecie, ja ich nie umiem odstawiæ ;> Policzy³am i wysz³o mi ponad 2000 kcal... To chyba za du¿o. £ososia zjadam ca³ego z biedronki fileta atlantyckiego, czyli pewnie z 300 gram , sma¿onego na oliwie, wiêc to chyba mi tak bardzo zapunktowa³o. I ¶ledzik na raz ma 300 kcal, do tego 4 kromki i banan i jest 500 i na drugie ¶niadanie wychodzi mi a¿ tyle... Edytowane przez Rule Britannia Czas edycji: 2013-11-12 o 17:33 |
|
|
|
#1828 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 325
|
Cytat:
w weekendy jem jeszcze wiêcej. I jak widaæ po podpisie, powoli, ale chudnê
|
|
#1829 | |
|
BAN sta³y
|
Cytat:
Mnie w³a¶nie zale¿y, ¿eby chudn±æ bardziej szybko ni¿ powoli ;D tzn. waga mo¿e i w miejscu staæ, ale cm maj± lecieæ równomiernie wiêc skupiam siê bardziej na æwiczeniach. I same æwiczenia dziennie to jakie¶ 700 kcal, do tego normalne procesy ¿yciowe, na ty³ku te¿ nie siedzê ca³y dzieñ, wiêc w sumie do 2000 kcal chyba jest ok... Pocieszam siê ?
|
|
|
|
|
#1830 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 97
|
Cytat:
![]() dziêki ______________ dzi¶ idealnie nie jest, bo obiad jad³am u te¶ciowej a w jad³ospisie jest po ¶niadaniu zaraz obiad bo nie by³o mnie w domu, wiêc obiad zjad³am zaraz po powrocie wiec dzi¶ tak: r I¶n bu³ka s³onecznikowa krojona na 3 czê¶ci,smarowana ricott±, ze sma¿onym bananem na ³y¿ce oleju,/ z wêdlina i pomidorem II obiad: 2 ma³e kotlety schabowe w panierce, ga³ka ziemniaków, mizeria z pomidora i ogórka z chlustem jogurtu nat. IV gotowana na wodzie kasza jaglana(2³y¿ki) z p³atkami owsianymi(2³y¿ki)+ok 100ml mleka 1,5% z ³y¿k± serka homogenizowanego, ma³ym tartym jab³kiem, ³y¿eczka s³onecznika, szczypta cukru V 2 kromki razowe jedna z mas³em, druga z serkiem kanapkowym, wêdlin± 4 plastry), pomidorem i ogórkiem, jajecznica z 2 jajek na ³y¿ce mas³a z po³ow± cebuli miêdzy czasie jedno ciastko orzechowe Edytowane przez cukierkowa1 Czas edycji: 2013-11-12 o 19:18 |
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:32.

) taka carbonara bolognese 
)

Ju¿ nie mogê siê doczekaæ pierwszej wizyty u dietetyka. Jem, ale zbyt ma³o. Tak jak widzê tutaj jad³ospisy to takie jak dziewczyny na R. Z tym ¿e jem obiady robione przez rodziców, a oni uwielbiaj± t³ust± kuchniê... co mnie momentami obrzydza, ale ka¿± mi je¶æ, to muszê.

-> 40,5 -> 41 -> 41,5 -> 42

105 --> 102,4