Farbowanie henną - część IV - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury

Notka

Pielęgnacja włosów i fryzury Podyskutuj o pielęgnacji włosów kręconych, prostych, farbowanych, blond. Sprawdź modne fryzury: cięcia, koloryzacje, fryzury na ślub, wesele, Komunię, Sylwestra.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-15, 12:51   #1801
Joanku
Zadomowienie

Dot.: Farbowanie henną - część IV

U mnie lepiej po dokładnym oczyszczaniu.
Na 'brudne włosy' sebum mi blokowalo koloryzacje :/
Joanku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-15, 18:14   #1802
bociek1709
Raczkowanie

Cześć Dziewczyny.

Moje pierwsze zetknięcie z henną miało miejsce 26 lat temu. Wtedy to była radziecka chna. Dawała przecudowny intensywnie marchewkowo-rudy kolor. Zalewałam ją gorącą wodą i po delikatnym przestygnięciu na głowę, jakieś dwie godziny trzymania i od razu mycie szamponem plus odżywka (Mrs Potters, pamiętam do dziś ) Po 6 latach przeszłam na wygodne w użyciu farby drogeryjne i tak sobie dwadzieścia lat doprowadziłam włosy do stanu, który kojarzy się z wyleniałą wiewiórką. Postanowiłam przeprosić się z henną. Pierwsze hennowanie Khadi Red. No nie był to efekt, który pamiętałam, włosy wyszły zdecydowanie za ciemne jak na mój gust. Nie wiem co mnie podkusiło stosować się karnie do zaleceń, czyli leżakowanie, dodatek cytryny, mycie po 48 godzinach, skoro nie byłam nowicjuszką. Potem zamówiłam hennę z pola_henny BAQ ze zbioru monsunowego. Drugie hennowanie, tym razem bez cytryny, ale znowu dojrzewanie I ZONK, zamiast wymarzonej marchewki, ciemny niemal burgundowy kolor Czuję się w tym kolorze gorzej niż źle, jak swoja własna cioteczna babka ze strony szwagra mojego stryjecznego wuja Zaczęły się poszukiwania jak tą czerwień zmyć. Cynamon + oliwa + miód + cytryna miks zastosowany raz - efekt niewidoczny. Kasja zastosowana raz - podobnie. I tak sobie grzebiąc wynalazłam patent z colą i drugi z borasolem. I pytanie czy któraś z Was stosowała i z jakim skutkiem. Ja to zmyć muszę bo się uduszę

---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ----------

Cytat:
Napisane przez Joanku Pokaż wiadomość
Mi tez nie
Może masz mocno zniszczone włosy, że nie trzymają farby?
A może za krótko siedzisz w hennie?

Dziewczyny miod jest super! !!
Dodałam khadi pure pol na pol z kasja do tego 25g eld tycjan, 3 łyżeczki cynamonu, 4 kukumy, na mocnym wywarze z rumianku I miodu. Siedzialam 3h

Jest ogień! Zero czerwieni, intensywny rudy ze zlotymi pasmami, włosy błyszczą.
Suuuuper
Tego mi trzeba, tylko jeszcze bardziej ogniście!!!!!

Edytowane przez bociek1709
Czas edycji: 2014-12-15 o 18:17
bociek1709 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-16, 16:16   #1803
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lekkaatletka Pokaż wiadomość
Z Waszego doświadczenia: lepiej hennować odrosty suche czy po umyciu?
suche po umyciu

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

Cytat:
Napisane przez bociek1709 Pokaż wiadomość
Zaczęły się poszukiwania jak tą czerwień zmyć. Cynamon + oliwa + miód + cytryna miks zastosowany raz - efekt niewidoczny. Kasja zastosowana raz - podobnie. I tak sobie grzebiąc wynalazłam patent z colą i drugi z borasolem. I pytanie czy któraś z Was stosowała i z jakim skutkiem. Ja to zmyć muszę bo się uduszę
Pewnie wyjściowy kolor był za ciemny, na co kładłaś? Plus hennowałas 2 krotnie całość? To moze a nawet musi przyciemnić. Napisz też ile trzymaaś na głowie. Jak całą noc, to się nie dziwię.
cytryna, cynamon , oliwa? Cynamon przyciemnia hennę. Jak już to zrób sobie maseczkę zakwaszającą (odżywka bez silikonów i poliquaterniów + ocet jabłkowy lub sok z sytryny 2:1) jak to nie podziała, to kąpiel rozjasniająca ( chemia )

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2014-12-16 o 16:20
rousse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-16, 16:26   #1804
alternative1
Zadomowienie

na włosowym forum było ostatnio o papce z wit c i szamponu i rozjaśnia, efekty na zdjęciach są.
alternative1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-16, 16:43   #1805
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez alternative1 Pokaż wiadomość
na włosowym forum było ostatnio o papce z wit c i szamponu i rozjaśnia, efekty na zdjęciach są.
Pewnie tak, bo wit c to kwas, więc rozjaśnia na tej samej zasadzie co ocet i cytryna . Osobiście szamponu z sls na głowie bym długo nie trzymała, wyobrażam sobie, ze to moze wysuszyc
Cola to też "kwas" (zawiera kwasy) , borasol to kwas, wiec pewnei mozna, ale po co komplikować jak są inne produkty pod reką.
Imo zakwaszanie zmieni kolor najwyżej o pół tonu, może 1 ton, to nie "zmywa" henny tylko ją redukuje.

---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ----------

Cytat:
Napisane przez basakatua Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedź! Z tym indygo - mam dosypać go trochę do tego ciemnego brązu? Dużo?
Sorry, że dopiero teraz odpowiadam. Nie wiem, bo ja nie stosuje indygo tylko wiem, jaka siłę ma henna herbatki jej nie ruszą. Może ktos inny dokładnie Ci podpowie

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2014-12-16 o 16:44
Stary 2014-12-16, 18:36   #1806
bociek1709
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

Pewnie wyjściowy kolor był za ciemny, na co kładłaś? Plus hennowałas 2 krotnie całość? To moze a nawet musi przyciemnić. Napisz też ile trzymaaś na głowie. Jak całą noc, to się nie dziwię.
cytryna, cynamon , oliwa? Cynamon przyciemnia hennę. Jak już to zrób sobie maseczkę zakwaszającą (odżywka bez silikonów i poliquaterniów + ocet jabłkowy lub sok z sytryny 2:1) jak to nie podziała, to kąpiel rozjasniająca ( chemia )
A gdzie tam ciemny Kładłam na baaaaardzo zmytą farbę pure paprika, kolor trącał o ryżawy jasny blond, tylko odrosty były mysie. Ale tak hennowałam całość, tak, jak przed laty i teraz jest porażka, kiedyś włosy nie ciemniały aż tak bardzo, ale kiedyś hennę kładłam zaraz po rozrobieniu z wodą, a teraz za dużo się naczytałam i teraz się wkurzam sama na siebie. Na głowie trzymałam 2,5 godziny. Cynamon przyciemnia??? To mnie zaskoczyłaś, bo wszędzie piszą, że ma właściwości delikatnie rozjasniające... Chemię wykluczam

---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ----------

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
Pewnie tak, bo wit c to kwas, więc rozjaśnia na tej samej zasadzie co ocet i cytryna . Osobiście szamponu z sls na głowie bym długo nie trzymała, wyobrażam sobie, ze to moze wysuszyc
Cola to też "kwas" (zawiera kwasy) , borasol to kwas, wiec pewnei mozna, ale po co komplikować jak są inne produkty pod reką.
Imo zakwaszanie zmieni kolor najwyżej o pół tonu, może 1 ton, to nie "zmywa" henny tylko ją redukuje.
Hmmm, a tutaj Dziewczyna pisze, że kwas nie rozjaśnia henny a ją wypłukuje...

http://kascysko.blogspot.com/2014/08...k-wypukac.html

Nie wyobrażam sobie psiukania włosow colą - za dużo tam "dobrodziejstw", ale ten borasol mnie nęci tym bardziej, że jest to środek odkażający, natomiast chciałabym się dowiedzieć czy ktoś ten patent stosował i z jakim skutkiem. Nie chcę znowu się rozczarować

Gdzieś jeszcze coś było o szamponie przeciwłupieżowym, tylko nie wiem czy hennę też "łapie"

bociek1709 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-16, 19:42   #1807
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez bociek1709 Pokaż wiadomość
Cynamon przyciemnia??? To mnie zaskoczyłaś, bo wszędzie piszą, że ma właściwości delikatnie rozjasniające... Chemię wykluczam [COLOR="Silver"]
hmmm... o ile wiem, dodaje się go do henny, żeby wzmocnic kolor, tak jak inne olejki eteryczne, np. goździkowy. Jak się mylę, to niech nasze hennowe guru hennaya mnie poprawi Moja wiedza w temacie nie jest az tak duża. W sumie, to fakt, nie wiem, czy po hennowaniu przyciemnia, ale na pewno nie wypłukuje i nie rozjaśnia bo czemu i jak?

Cytat:
Hmmm, a tutaj Dziewczyna pisze, że kwas nie rozjaśnia henny a ją wypłukuje...

http://kascysko.blogspot.com/2014/08...k-wypukac.html
I...?
Tu pisze o wypłukiwaniu indygo, nie henny Pozatym blogi są nie są jakąś wyrocznią. Choś racja, że indygo lubi środowisko zasadowe, a kwaśne pomaga go wypłukać.
Co do henny jest - kwas redukuje hennę, tu nie ma co udowadniac, jesli znasz chemię, zachodzi tu reakcja redukcji , odwrotność utleniania a o utlenianiu się henny słyszałaś pewnie. Ale efekt jest czasowy, dopóki znowu się nie utleni.

Cytat:
Nie wyobrażam sobie psiukania włosow colą - za dużo tam "dobrodziejstw", ale ten borasol mnie nęci tym bardziej, że jest to środek odkażający, natomiast chciałabym się dowiedzieć czy ktoś ten patent stosował i z jakim skutkiem. Nie chcę znowu się rozczarować

Gdzieś jeszcze coś było o szamponie przeciwłupieżowym, tylko nie wiem czy hennę też "łapie"
Zależy jaka cola... Cocacola to sama natura. Nie ma tam sztucznych aromatów, barwnikow, konserwantów. Ale też nie lałabym tego na włosy, bo lepka
Barsol to z kolei po prostu chemikalium.

Szampon przeciwłupieżowy henny nie łapie

Trzymałaś 2,5 h raz , czy dukrotnie na całość?

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2014-12-16 o 19:46
Stary 2014-12-17, 16:16   #1808
Cukiiereczek
Raczkowanie

Dziewczyny, a ile ja mam tą hennę trzymać na głowie? Wcześniej myślałam, że z 8 godzin, bo radziłyście żeby to robić na noc, a teraz jak czytam że wy trzymacie 2,5- 3 godziny to już zgłupiałam. Podkreślam, że maluję całość i chcę żeby wyszły bardziej rude niż czerwone

I tak wogóle to najpierw umyć włosy, wysuszyć i dopiero nakładać hennę?

Cukiiereczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-17, 16:18   #1809
Joanku
Zadomowienie

Ja po 6ciu miałam bardzo czerwone ; (wchodzące w mahoń. Ja bym chyba potrzymała krócej ale z drugiej strony ja nie potrzebuje takiego efektu jak reszta dziewczyn i może nie powinnam nic mówić żeby Ci w głowie nie mieszać
Powiem tak:
Jak robiłam całą głowę to max 4 h trzymałam w imię rudości.
Stary 2014-12-19, 01:04   #1810
VoiceOfSilence_
Przyczajenie

Hej dziewczyny!

Dzisiaj pod wpływem impulsu zakupiłam hennę w kolorze ciemnego brązu Khadi. Ogólnie mam włosy farbowane na czarno (długość do ramion) i ok 2-3 cm odrostów w kolorze ciemnego blondu wpadającego w mysi jasny brąz (włosów nie farbowałam ponad 2 miesiące). Dodam też, że moje włosy są w kiepskiej kondycji, sporo się łamie, robię co mogę, żeby im pomóc, ale maski i oleje niezbyt pomagają... No i właśnie dzisiaj pomyślałam sobie, że henna może pomóc moim włosom, zakupiłam ciemny brąz, bo chce wyjść z czerni, ponieważ odrosty dają mi się we znaki, nie chce katować włosów chemią. Stąd moje pytania: czy to dobry pomysł z tą ciemno brązową henną? Jakiego efektu i koloru mogę się spodziewać? Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem, czy nakładać ją na włosy.

Edytowane przez VoiceOfSilence_
Czas edycji: 2014-12-19 o 01:07
VoiceOfSilence_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-19, 07:19   #1811
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Kolor przy ciemnym blodzie pewnie wyjdzie... ciemno brazowy serio.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-19, 10:56   #1812
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez Cukiiereczek Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a ile ja mam tą hennę trzymać na głowie? Wcześniej myślałam, że z 8 godzin, bo radziłyście żeby to robić na noc, a teraz jak czytam że wy trzymacie 2,5- 3 godziny to już zgłupiałam. Podkreślam, że maluję całość i chcę żeby wyszły bardziej rude niż czerwone

I tak wogóle to najpierw umyć włosy, wysuszyć i dopiero nakładać hennę?
ja raz trzymałam 14 godzin

ja nakładam na wilgotne włosy- lepiej po prostu się nakłada

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-19, 13:35   #1813
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Ja czasem trzymam całą noc
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-20, 14:56   #1814
alternative1
Zadomowienie

dziś chyba pohennuję sobie odrosty. dodam łyżeczkę miodu do porcji i może skrobię. a jutro gloss z jakimś bingospa, bo musze zdenkować
Stary 2014-12-20, 21:48   #1815
metalowaa
Raczkowanie

Dziś hennowałam nareszcie
Pole henny+łyżka kurkumy+łyżeczka cynamonu+łyżka miodu+mocny rumianek i wyszło RUDO mega rudo
Generalnie moje najbardziej rude farbowanie nie licząc pierwszego razu

metalowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-20, 23:07   #1816
alternative1
Zadomowienie

właśnie, mogłam dodać kurkumę...
u mnie z mrożonki . henna z pola na mocnym rumianku + glut z siemienia + resztka heenary i tulsi (pewnie po 2łyżeczki) + cynamon + dziś dodałam łyżeczkę miodu.
metalowaa dawaj zdjęcia
Stary 2014-12-21, 00:46   #1817
metalowaa
Raczkowanie

Cytat:
właśnie, mogłam dodać kurkumę...
u mnie z mrożonki . henna z pola na mocnym rumianku + glut z siemienia + resztka heenary i tulsi (pewnie po 2łyżeczki) + cynamon + dziś dodałam łyżeczkę miodu.
metalowaa dawaj zdjęcia
Dam dam, ale dziś jak ok. 15 spłukiwałam to już było ciemno

To tyle o ile udało mi się zrobić, bez słońca
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1130465.jpg (103,8 KB, 87 załadowań)

Edytowane przez metalowaa
Czas edycji: 2014-12-21 o 23:15
Stary 2014-12-22, 14:24   #1818
Cukiiereczek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez metalowaa Pokaż wiadomość

Jakie piękne wyszły

Cukiiereczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-22, 15:08   #1819
rousse
BAN stały

Dziewczyny, jestem w szoku Dzisiaj fryzjerka powąchała moje włosy i rozpoznała zapach henny (z pola, po dwóch myciach i odżywce nadal pachną sianem ) W ogóle zebrałam u fryzjera mnóstwo komplementów za włosy, jakie piękne i zdrowe. Idę się na nie dalej patrzeć
Stary 2014-12-22, 15:09   #1820
Joanku
Zadomowienie

Daj i nam popatrzeć!
Stary 2014-12-22, 15:11   #1821
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Joanku Pokaż wiadomość
Daj i nam popatrzeć!
dałabym, ale u mnie już ciemnogród zdjęcie nie wyjdzie dobre, może po świętach strzelę fotkę
Stary 2014-12-22, 15:38   #1822
alternative1
Zadomowienie

Cytat:

jakie ładne
i gęste i grube i falki
Stary 2014-12-22, 18:11   #1823
metalowaa
Raczkowanie

A dziękuję

Stary 2014-12-22, 19:26   #1824
kropaa
Raczkowanie

Cześć dziewczyny, farbuję włosy henną khadi red i zastanawiam się nad zastosowaniem odżywki, maski wax, słyszałam że może być problem z późniejszym farbowaniem odrostów. Macie jakieś doświadczenia?
kropaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-22, 22:04   #1825
alternative1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kropaa Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, farbuję włosy henną khadi red i zastanawiam się nad zastosowaniem odżywki, maski wax, słyszałam że może być problem z późniejszym farbowaniem odrostów. Macie jakieś doświadczenia?
jaki wax? biovax? ja używam biovaxa i nie ma problemów żadnych. no ostatnio przeczytałam, że henna utrudnia dostanie się składnikom masek i odżywek do środka . rózne legendy krążą
Stary 2014-12-23, 13:29   #1826
kropaa
Raczkowanie

Cytat:
jaki wax? biovax? ja używam biovaxa i nie ma problemów żadnych. no ostatnio przeczytałam, że henna utrudnia dostanie się składnikom masek i odżywek do środka . rózne legendy krążą
Konkretnie chodzi mi o ten preparat: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...ra-wersja.html poleciła mi go znajoma znajomych i chciałam zasięgnąć opinii dziewczyn, które stosują te dwa specyfiki na raz (czyli maska Wax i henna Khadi) i jakie są ich odczucia
kropaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-23, 13:31   #1827
201605161428
Konto usunięte

A moze wy mi doradzicie dziewczyny. Mam rozjasniane do blondy wlosy i zapuszczam naturalki (pol na pol obecnie). Myslalam o bezbarwnej hennie na wzmocnienie. Tylko troche sie boje czy to nie wejdzie w jakas reakcje z farbowancami?
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-23, 13:31   #1828
Joanku
Zadomowienie

Cukierek wrzucaj fotki jak tylko zmyjesz! !!! ;**
Stary 2014-12-23, 13:34   #1829
paula.cw
Zakorzenienie

Ja mieszałam z różnymi maskami i za każdym razem efekt był taki sam więc moim zdaniem nie wpływa na koloryzację a przyjemniej się nakłada.

Podzielę się przygodami z ombre.
Kupiłam rozjaśniacz joanny bo już kiedyś nim rozjaśniałam. Wizualnie efekt fajny. Jak Feniks. Końce były mocno żarówiaste ale do blondu nie schodziłam bo i tak były oporne. Niestety moje włosy strasznie źle to przyjęły i musiałam ściąć jakieś 5 cm włosów takie były suche... Więc nie polecam.

Muszę przyznać że zdradziłam hennę. już wspominałam wcześniej że zachciało mi się brązu i dzisiaj się pofarbowałam. Jak już będę przekonana że to jest to to wrócę do henny tylko tym razem w wersji brąz
paula.cw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-23, 16:36   #1830
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:

chciałabym bardzo uzyskać taki kolor
czym farbujesz? jaki jest twoj wyjściowy kolor

ja caly czas hennuję z pola henny, ale teraz, pomimo normalnych proporcji kolor mi wyszedł strasznie ciemny

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów i fryzury

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości