Vademecum antykoncepcji! - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-06, 19:56   #1801
Paulina55053
Rozeznanie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Pigułki sa skuteczne od momentu ich przujmowania, nie trzeba czekać az organizm sie do nich przyzwyczaja

Ja mam pytanie z innej beczki. Mam nadzieje ze ktos mi pomoże.
Stosuje tabletki yasminelle juz od dluższego czasu ale zamierzam je zmienic bo mam czeste migreny ale nie w tym rzecz. Mój chłopak pali a ja nie, jednak jak wiadomo bierne palenie szkodzi tak samo jak sama bym paliła. Szukam jakiegoś artykułu który mówi że bierne palenie szkodzi kobietką bioracym tabletki anty jakies badania czy coś w tym stylu zeby mu podsunąć. Chce żeby rzucił palenie bo to uciążliwe jeszcze bardziej odkąd weszła ustawa antynikotynowa...
Podsuncie coś lub doradźcie
Pozdrawiam
Paulina55053 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 20:46   #1802
Annno
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Paulina55053 Pokaż wiadomość
Pigułki sa skuteczne od momentu ich przujmowania, nie trzeba czekać az organizm sie do nich przyzwyczaja
dzięki za odpowiedź, uspokoiłaś mnie
Annno jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 21:29   #1803
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:

Ja mam pytanie z innej beczki. Mam nadzieje ze ktos mi pomoże.
Stosuje tabletki yasminelle juz od dluższego czasu ale zamierzam je zmienic bo mam czeste migreny ale nie w tym rzecz. Mój chłopak pali a ja nie, jednak jak wiadomo bierne palenie szkodzi tak samo jak sama bym paliła. Szukam jakiegoś artykułu który mówi że bierne palenie szkodzi kobietką bioracym tabletki anty jakies badania czy coś w tym stylu zeby mu podsunąć. Chce żeby rzucił palenie bo to uciążliwe jeszcze bardziej odkąd weszła ustawa antynikotynowa...
Podsuncie coś lub doradźcie
Pozdrawiam
Podsuń artykuł o biernym paleniu lub o paleniu przez kobiety biorące anty. Lub porozmawiaj i poproś żeby nie palił przy Tobie. Ale jeśli sam nie będzie chciał rzucić to nic z tego.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 21:43   #1804
Paulina55053
Rozeznanie

Wiem o tym ale grunt to dobra motywacja, zwłaszcza że próbowalam juz wszystkiego i dalej próbuje go motywować, myślalam że znajdzie sie bezposredni artykuł o baleniu biernym przez kobiety biorące tabletki anty, no ale podsune inny.

Mam jeszczy pytanie do dziewczyn które brały yasminelle i które miały migrene. Na jakie tabletki zmieniłyscie?
Stary 2010-12-07, 12:36   #1805
Rossi
Zadomowienie

GG do Rossi

PILNIE proszę o radę. Dostałam właśnie okres i mam pierwsze opakowanie tabletek (Qlaira) jako, że tabletki chciałabym brać rano to nie wiem czy mam wziąść pierwszą tabletkę teraz a jutro normalnie już rano czy zacząć opakowanie dopiero jutro??

Cytat:
Mam jeszczy pytanie do dziewczyn które brały yasminelle i które miały migrene. Na jakie tabletki zmieniłyscie?
Ja mam migreny i neurolog mi powiedziała, że tabletki antykoncepcyjne nasilają więc wątpię czy są jakieś, które nie miałyby takiego działania.
Rossi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-07, 22:24   #1806
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rossi Pokaż wiadomość
PILNIE proszę o radę. Dostałam właśnie okres i mam pierwsze opakowanie tabletek (Qlaira) jako, że tabletki chciałabym brać rano to nie wiem czy mam wziąść pierwszą tabletkę teraz a jutro normalnie już rano czy zacząć opakowanie dopiero jutro??

Masz 24 godziny na wzięcie tabletki.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-08, 12:40   #1807
Rossi
Zadomowienie

GG do Rossi

Cytat:
Napisane przez _Emi_ Pokaż wiadomość
Masz 24 godziny na wzięcie tabletki.
Dzięki za informacje, zdecydowałam się jednak wziąść tabletkę. Znalazłam informacje (odpowiedź ginekologa na innym forum) że pierwszą tabletkę najlepiej wziąść w takim wypadku jak najprędzej, kolejne już o ustalonej porze z dodatkowym zabezpieczeniem przez pierwsze 7dni. Ja wzięłam pierwszą o 14'tej a od dziś o 11'tej. W sumie to nie tak duża różnica więc nie powinno być różnicy.

Edytowane przez Rossi
Czas edycji: 2010-12-08 o 12:42
Rossi jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-12-13, 23:31   #1808
Paulina55053
Rozeznanie

Witam,
dzisiaj biorę ostatnią tabletkę (yasminelle) i jutro zaczynam pierwsze opakowanie Q. Niestety nie znalazłam od kiedy zabezpieczona jestem przed ciązą. Od pierwszej tabletki tak jak to zwykle jest czy jakos inaczej?
Bede wdzięczna za pomoc
Stary 2010-12-26, 12:01   #1809
celestica
Raczkowanie

Mam pytanie... O ile mniej więcej tabletki antykoncepcyjne podniosły Wam ciśnienie? Zastanawiam się nad braniem pigułek w przyszłości, ale mam podwyższone ciśnienie i nie wiem, czy to ma sens
celestica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 12:43   #1810
Paulina55053
Rozeznanie

Ja tez mam podwyzszone zwykle wacha się od 135 do 150 na ponad 100, czasem ponizej. I jakos nie zauważyłam bym powyzej tej granicy miała ciśnienie od kąd biore tabletki. Może cześciej mam ok 150 poprostu. Tabletki biore od ponad 2 lat i dość często mierze ciśnienie ze względu na to ze wlasnie mam troche wyższe niż powinnam.
Stary 2010-12-26, 12:46   #1811
Ewelinka_00
Raczkowanie

Nie wiem, czy we wszystkich tabsach jest napisane, ale w moich była notka, żeby skonsultować się z lekarzem w przypadku problemów z krążeniem i sercem.
Najlepiej to powiedź o tym ginekologowi, gdy będziesz chciała, aby przepisał ci tabsy.
Pomóż zwierzakom!
http://www.pustamiska.pl
Ewelinka_00 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-26, 17:33   #1812
chillie
Raczkowanie

Witam, czy mogłabym liczyć na Waszą pomoc ? Otóż jakie polecacie zabezpieczenie w wieku 16,5 lat? Prezerwatywa + globulka + dni niepłodne będzie dobrym zabezpieczeniem? W te wakacje chciałabym "to" zrobić z moim facetem, mam jeszcze dużo czasu, ale mimo wszystko Obawiam się troche globulek, gdyż ponoć pojawiają się podrażnienia, pieczenie i ogólny dyskomfort. Czy to prawda?

PS. Nie życzę sobie stwierdzeń, że jestem za młoda itp. Po prostu wiem, czego chcę , z Nim znam się już dość długo, 3 lata. Długo myślałam nad tą decyzją, ale teraz jestem pewna.
chillie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 21:54   #1813
lovebird
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chillie Pokaż wiadomość
Witam, czy mogłabym liczyć na Waszą pomoc ? Otóż jakie polecacie zabezpieczenie w wieku 16,5 lat? Prezerwatywa + globulka + dni niepłodne będzie dobrym zabezpieczeniem? W te wakacje chciałabym "to" zrobić z moim facetem, mam jeszcze dużo czasu, ale mimo wszystko Obawiam się troche globulek, gdyż ponoć pojawiają się podrażnienia, pieczenie i ogólny dyskomfort. Czy to prawda?

PS. Nie życzę sobie stwierdzeń, że jestem za młoda itp. Po prostu wiem, czego chcę , z Nim znam się już dość długo, 3 lata. Długo myślałam nad tą decyzją, ale teraz jestem pewna.

Wg mnie prezerwatywy starczą, jak chcesz mieć dodatkowe zabezpieczenie, to możesz z czymś łączyć, ale gumki są chyba z tego wszystkiego najbezpieczniejsze.
A to z kim i w jakim wieku sypiasz, to Twoja sprawa, więc spokojnie

Przyszłość zaczyna się dzisiaj. Nie jutro.
Wymianki
lovebird jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 22:26   #1814
monius9
Zakorzenienie

Cytat:

globulki ponoć faktycznie są niekomfortowe. masz jeszcze mnóstwo czasu, zainteresuj się mnpr, porządną obserwacją cyklu - obserwacja śluzu, mierzenie temperatury; odrobina wiedzy o własnym ciele nikomu nie zaszkodzi, a po kilku cyklach powinnaś umieć już wyznaczyć dni płodne i niepłodne. do tego prezerwatywa kupiona w aptece i będzie ok ;p
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-27, 10:40   #1815
chillie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lovebird Pokaż wiadomość

Wg mnie prezerwatywy starczą, jak chcesz mieć dodatkowe zabezpieczenie, to możesz z czymś łączyć, ale gumki są chyba z tego wszystkiego najbezpieczniejsze.
A to z kim i w jakim wieku sypiasz, to Twoja sprawa, więc spokojnie

Ponoć są takie prezerwatywy, z takimi substancjami jak globulki, to prawda

---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
globulki ponoć faktycznie są niekomfortowe. masz jeszcze mnóstwo czasu, zainteresuj się mnpr, porządną obserwacją cyklu - obserwacja śluzu, mierzenie temperatury; odrobina wiedzy o własnym ciele nikomu nie zaszkodzi, a po kilku cyklach powinnaś umieć już wyznaczyć dni płodne i niepłodne. do tego prezerwatywa kupiona w aptece i będzie ok ;p
Ja mam taki komputerowy kalendarzyk, gdzie wpisuje moje dni krwawienia i samo oblicza dni płodne. Za pewne istnieje możliwość, że to źle pokazuje Więc nie wiem, czy moge się tym kierować, jak myślisz ?
Stary 2010-12-27, 10:41   #1816
celestica
Raczkowanie

Ja stosuję metodę prezerwatywa + globulka i jak na razie w ciąży nie jestem ^^ faktycznie globulka nie jest najbardziej komfortowa, ale w moim przypadku nieprzyjemności ograniczają się jedynie do cieknięcia rozpuszczonej globulki jeszcze jakieś pół godziny po stosunku (niemiłe xD).
Trzeba uważać by dobrze założyć prezerwatywę bo może trzasnąć ;p no i żeby nie było za sucho.

Faktycznie są prezerwatywy ze środkami plemnikobójczymi. Wydaje mi się jednak, że globulka jest skuteczniejsza, chociażby z tego względu, że tej substancji plemnikobójczej jest więcej, więc w razie awarii są mniejsze szanse na wpadkę ;p
Stary 2010-12-27, 13:19   #1817
nicko
Zadomowienie

Chillie komputerowy kalendarzyk, w którym wpisujesz tylko dni krwawienia to można o kant d..y rozbić, nie można tylko tym się kierować. Aby dobrze wyznaczać dni płodne trzeba mierzyć temperaturę.

Globulka nie jest skuteczniejsza od gumki, prezerwatywę można stosować samą, do globulki zawsze trzeba coś dołączyć gdyż nie tworzy wystarczającej bariery ochronnej przed ciążą.
nicko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-27, 14:35   #1818
celestica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nicko Pokaż wiadomość
Globulka nie jest skuteczniejsza od gumki, prezerwatywę można stosować samą, do globulki zawsze trzeba coś dołączyć gdyż nie tworzy wystarczającej bariery ochronnej przed ciążą.
Chodziło mi raczej o to, że mając wyboru prezerwatywę ze środkiem plemnikobójczym i zabezpieczenie prezerwatywa+globulka, wybrałabym tą drugą opcję.
Stary 2010-12-27, 16:37   #1819
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam taki komputerowy kalendarzyk, gdzie wpisuje moje dni krwawienia i samo oblicza dni płodne. Za pewne istnieje możliwość, że to źle pokazuje Więc nie wiem, czy moge się tym kierować, jak myślisz ?
możesz sobie zamiast takiego kalendarzyka równie dobrze pasjansa postawić, skuteczność będzie podobna a zabawy więcej

ja mówię o RZETELNEJ obserwacji cyklu, a nie wyliczeniach rodem z średniowiecza.
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-27, 18:07   #1820
chillie
Raczkowanie

celestica a jakie stosujesz globulki? Bo o pantex się już trochę naczytałam.

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ----------

A jeśli chodzi o mierzenie tepmeratury, to przeczytałam, że wykonuje się je tuż po przebudzeniu w pochwie, albo pod językiem, lub w odbycie i pozostałe dni, od 3 dnia po obniżeniu temperatury są tymi niepłodnymi. Dobrze wszystko wiem
Stary 2010-12-27, 21:51   #1821
nunny
Wtajemniczenie

Dziewczyny mam pytanie... Biorę tabletki od 9 miesięcy, nigdy wcześniej nie kombinowałam z przesuwaniem terminu krwawienia bo nie było takiej potrzeby. Teraz obliczyłam że krwawienie z odstawienia zeszłoby mi sie z sylwestrem a to nie byłaby komfortowa sytuacja, same zreszta wiecie :/ Ale do sedna... Chodzi o to że po prostu nie zrobiłam przerwy (pierwszy dzień wypadałby w zeszły piątek), zaczęłam od razu nowe opakowanie. A teraz zastanawiam sie czy nie mogłabym np. wziąć tylko 7 tabletek z tego opakowania które już zaczęłam i zacząć przerwę w sylwestra, czyli w ten piątek. Cykl zostałby po prostu wydłużony o 7 dni. Co o tym myślicie? Czy lepiej po prostu skończyć całe to opakowanie i wtedy dopiero zrobić przerwę?
nunny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 09:07   #1822
celestica
Raczkowanie

Cytat:
celestica a jakie stosujesz globulki? Bo o pantex się już trochę naczytałam.
Używam właśnie patentex oval
Stary 2010-12-28, 15:36   #1823
nicko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nunny Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie... Biorę tabletki od 9 miesięcy, nigdy wcześniej nie kombinowałam z przesuwaniem terminu krwawienia bo nie było takiej potrzeby. Teraz obliczyłam że krwawienie z odstawienia zeszłoby mi sie z sylwestrem a to nie byłaby komfortowa sytuacja, same zreszta wiecie :/ Ale do sedna... Chodzi o to że po prostu nie zrobiłam przerwy (pierwszy dzień wypadałby w zeszły piątek), zaczęłam od razu nowe opakowanie. A teraz zastanawiam sie czy nie mogłabym np. wziąć tylko 7 tabletek z tego opakowania które już zaczęłam i zacząć przerwę w sylwestra, czyli w ten piątek. Cykl zostałby po prostu wydłużony o 7 dni. Co o tym myślicie? Czy lepiej po prostu skończyć całe to opakowanie i wtedy dopiero zrobić przerwę?
Jak najbardziej możesz tak zrobić, czyli przyjąć tylko 7 pigułek z drugiego opakowania.
nicko jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-12-28, 17:11   #1824
nunny
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nicko Pokaż wiadomość
Jak najbardziej możesz tak zrobić, czyli przyjąć tylko 7 pigułek z drugiego opakowania.
Dziękuje za odpowiedź
nunny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-29, 10:34   #1825
moniska11
Przyczajenie

hej dziewczynymam takie pytanko...przeważnie biorę tebletki o godzinie 21(moje pierwsze opakowanie)i zastanawiam się czy jeśli nie będę mogła wziąć ich o ustalonej godzinie a wezme je np o 19 to będzie wszystko w porządku?wiem że mogę je wziąć w przeciągu 12 godzin od planowanej godziny brania,ale zastanawiem się czy mogę ją wziąć dwie godziny wcześniej....
moniska11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-29, 10:36   #1826
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniska11 Pokaż wiadomość
hej dziewczynymam takie pytanko...przeważnie biorę tebletki o godzinie 21(moje pierwsze opakowanie)i zastanawiam się czy jeśli nie będę mogła wziąć ich o ustalonej godzinie a wezme je np o 19 to będzie wszystko w porządku?wiem że mogę je wziąć w przeciągu 12 godzin od planowanej godziny brania,ale zastanawiem się czy mogę ją wziąć dwie godziny wcześniej....
Możesz. Liczy się stała pora - jak rano to rano, jak wieczorem to wieczorem - nie trzeba trzymać się ściśle jednej godziny. 2godziny wcześniej/później to żaden problem.

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-03, 21:40   #1827
majamarta
Raczkowanie

Dziewczynkio mojedrogie....bywam u was podgladam wasi podczytuje....Tabletki biore niecały rok...Poniewaz 3 latatemu urodziłam blizniaki boje sie juztakich incudentów i sie poprostu boje dlatego boje....Wsystko było ok ..owszem skape miesiaczki alezarazpo skobczeniu opakowaniazawszedostawała m okres....Dzisiaj zazyłam 7 tabletke //patrzea tu krew......wpadłam wszok!!!!1Niewi em co siestało krzyzebola mnie jak na miesiaczke.....Dziewczyny co siestało....Miałyscie mozetak? Niemam czasu czytac cale3go watku......mam 2 małych dzieci ponadto pracuje...jestem ostatnio zalatana i nerwowa....Prosze odpiszciestrasznie siedenerwuje!!!!1
majamarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-06, 21:11   #1828
cypisek72
Raczkowanie

idź do lekarza
cypisek72 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 16:59   #1829
Silii
Przyczajenie

Proszę kliknij w jedną z ikonek Szybkiej Odpowiedzi przy postach, aby uaktywnić to okienko.

---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ----------

Hej. Mam pytanie, szukałam w internecie i na tym forum ale nigdzie nie znalazłam satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Otóż mam cukrzycę, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i prawdopodobnie niedoczynność tarczycy. Czy w związku z tym mogą brać tabletki antykoncepcyjne? Czy istnieje dla mnie więcej przeciwwskazań niż dla zdrowych kobiet?
Silii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 23:54   #1830
viconia87
Przyczajenie

Cześć! Powiedzcie mi czy dobrze wszystko rozumię odnosnie antyoncepcji. Jeśli zaczynam brać pierwsze opakowanie to muszę poczekąć kilka dni zanim zacznie działać. Podczas 7 dniowej przerwy jestem nadal zabezpieczona. Podczas rozpoczęcia nowego opakopwania jestem zabezpieczona od razu pierwszego dnia.
viconia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości