![]() |
#1801 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Wizażanki we Francji ?
Dzięki, w sumie połowę tańsza, nie pomyślałam o YR
![]() Cytat:
Cytat:
Jestem na razie do połowy stycznia. Czy zostanę na dłużej zależy to od uczelni, od promotorki, od tego czy napiszę dwa rozdziały magisterki. Polaków poznałam jak dotąd chyba najwięcej no i fajnie na początek, ale boję się odezwać do ludzi na wykładzie, bo nie rozumiem wszystkiego co do mnie mówią, ja sama mówię z błędami, więc widzę, że oni nie chcą też wchodzić w dłuższe rozmowy. To dopiero moje pierwsze 2 tygodnie tutaj, może niedługo będzie lepiej. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1802 |
Zadomowienie
|
zywieczdroj, nie jestem na Erazmusie, przyjechalam tu na stale ze wzgledu na chlopaka Francuza. Obecnie ucze sie na uniwersytecie w Montpellier, jestem na kursie semestralnym jezyka francuskiego dla obcokrajowcow. Na brak znajomych nie narzekam, Polakow na moim instytucie nie ma, jest jeden, z ktorym zdarzylam sie juz zakolegowac - co najlepsze, na wspolnym obiedzie w cantine spotkalismy 3 Polki, ktore sa tutaj na Erazmusie
![]() ![]() Edytowane przez Harika Czas edycji: 2014-09-26 o 09:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1803 |
Zakorzenienie
|
moze pytanie wyda sie glupie ale widzialyscie gdzies w jakims sklepie mydelniczke ? taka zamykana? raz widzialam ale jedynie w komplecie z kubkiem i etui na szczoteczke a ja chce kupic zwykla zamykana mydelniczke a tu sa jedynie takie z jedna strona tzn . ze sie polozy na tym tylko mydlo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1804 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1805 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Poważnie ? ![]() Są w Auchan, Leclerc itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1806 |
Zakorzenienie
|
Znalazłam . W giga czy jakoś tak.
Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1807 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, a gdzie kupujecie kolorowke? Chodzi mi o podklady, cienie, tusze, szminki, lakiery do paznokci... raczej dobrej jakosci. Weszlam dzis do Yves Rocher, ale niestety maly wybor.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1808 |
Zakorzenienie
|
Ja kolorowki prawie nie uzywam wiec na dlugo mi starcza jak juz kupie.
Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1809 |
Raczkowanie
|
juz nie Francja
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1810 |
Zadomowienie
|
Yuuuhuuu zrobilismy wczoraj z TZem pierogi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1811 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() TŻ trochę ubolewa no, ale cóż ![]() Aż mnie naszła ochota po Twoim wpisie żeby spróbować, ale już wiem jak to się skończy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1812 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Envoyé depuis mon GT-S5839i avec Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1813 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na mnie dz+ala lepiej niz te sklepowe ![]() ---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ---------- Cytat:
![]() alez sie paskudnie zrobilo za oknem:/ brr..
![]() |
![]() |
#1814 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny widzialyscie co sie wczoraj dzialo w Langwedocji?? Bylam wczoraj w Montpellier w szkole. Takich opadow i tak zalanego miasta chyba nigdy nie widzialam, mimo, ze podobne rzeczy dzieja sie tez we Wroclawiu. Utknelam, bo nic nie jezdzilo, ani tramwaje, ani autobusy, ani pociagi... moj TZ musial po mnie przyjechac, co bylo nie lada wyzwaniem... http://www.midilibre.fr/2014/09/29/i...es,1057998.php
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1815 |
Zadomowienie
|
Irenkaa fajnie, ze mialas udane wakacje i duzo zwiedzilas.
Harika widzialam to zalane Montpellier w tv w wiadomosciach i w gazecie La Provence, ktora mam zwyczaj czytac codziennie. Z tego co czytalam i widzialam w tv jest to miasto, ktore od czasu do czasu zalewa. Marsylie jakos te wszystkie kataklizmy omijaja, jestem w tym miescie juz tyle lat i nigdy sie z kataklizmami tu nie spotkalam, a byly w tym czasie np polamane drzewa w Nicei itp. Bylo tu dosc niedawno jakies male tornado, ale nie w samej Marsylii tylko blisko obok. Sa tu dosc czesto lekkie trzesienia ziemi, ale takie slabe ledwo odczuwalne, ostatnie bylo niedawno. Jezeli chodzi o pierogi, to gdybym je lepila z faisselle to bym go najpierw dobrze odcedzila z tej smietany, a moze nawet odcisnela przez pieluszke tetrowa, tak jak odciskam ziemniaki do kartaczy. Robie pierogi dosc czesto z roznym farszem np. miesnym, pieczarkowym, na slodko i na slono. Najczesciej robie do tych miesnych, czy pieczarkowych sos pomidorowy wiec jest to wtedy bardziej domowe ravioli niz tradycyjne polskie pierogi. Zawsze mi wychodza ok i dobrze sie lepia z tego przepisu na ciasto do pierogow https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...8&postcount=73 Co do sernikow wychodza mi tu dobrze z serkow typu Philadelphia, wiec nie lamie glowy i nie szukam innych. Jezeli chodzi o makijaz kolorowy, lubie firme Gemey Maybelline, cenowo podobny do Ives Rocher, a jakosciowo moim zdaniem duzo lepszy. Np. ja ktora lubie mocno umalowane oczy eyeliner smoky eyes itp. nie tylko na wieczor, to np. te ich wszystkie tusze do rzes z serii collossal, czy volum express effet faux cils, sa dla mnie super. Najtansze kosmetyki markowe to na wyprzedazach w promocjach lub w sklepie Tati cosmétiques przez caly rok. W duzych marketach oprocz Monoprix, kosmetyki sa zawsze troche tansze niz w drogeriach. Co do samotnosci, mam swoja duza rodzine tutaj, swoje zycie zabiegane, wiec nie mam czasu na samotnosc. Z Polakami nie mam tu specjalnie kontaktu, bo malo ich tu jest, ale jak ja mowie biegle swobodnie po francusku, tak samo jak i po polsku, to dla mnie nie ma roznicy w kontaktach miedzyludzkich, czy to Polak, Francuz, czy inny. Jest mi zupelnie obojetne jakiej narodowosci, jakiego pochodzenia jest dana osoba, albo mi odpowiada charakterem, albo nie. Kawalek mojego sernika z serkow typu Philadelphia. Jest to sernik typu Isaura z polewa czekoladowa. Wiedenski z tych serkow tez wychodzi mi dobrze.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2014-10-04 o 08:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1816 |
Zadomowienie
|
Francuzi czesciej uzywaja do mycia ciala takiej recznikowej rekawicy, tzw. gant de toilette tego typu
http://elise241.blogspot.fr/2014/04/...-toilette.html jest moim zdaniem higieniczniejsza od gabki, bo mozna ja normalnie w pralce wyprac, wygotowac, wyprasowac, tak jak i reczniki. Takie rekawice wchodza tu najczesciej juz w sklad kompletow recznikowych, ale mozna je kupic tez oddzielnie. Czesciej mozna tez spotkac sie z taka siatkowa myjka (tez widoczne na tej stronie internetowej powyzej) jakie sa tez popularne i w Polsce niz z gabka, ale gabki tez mozna znalezc, albo w duzych maketach, lub w sklepach typu bazar, albo na marszy (na targu).
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1817 |
Zadomowienie
|
Lazurowa, to prawda, zdarzaja sie podtopienia w calym departamencie, szczegolnie o tej porze roku. Jednak rzadko na taka skale. Poczatkowo mowiono, ze to najwiekszy opad od 11 lat, pozniej slyszalam wersje, ze najwiekszy kataklizm naturalny od lat 90tych ubieglego wieku, a nawet slyszalam, ze od lat 70tych. Zdania sa podzielone... Niemniej jednak powodz odbija sie czkawka na calym regionie - w srode moj pociag byl spozniony jedyne 50 minut, natomiast w czwartek wszystkie pociagi byly odwolane ze wgledu na awarie mostu w Sète (most stanal pionowo...).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1818 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kupiłam taką myjkę i się rozwaliła zaraz, więc dziękuję. Poza tym ja lubię szorstką gąbkę do masażu antycellulitowego i żeby przy okazji żel pod prysznic się spienił. Niestety nie spotkałam nadal nigdzie takiej gąbki Syrenki jaka jest u nas. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1819 |
Zakorzenienie
|
Czy są jakieś francuskie sklepy online z niedrogimi kosmetykami?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1820 |
Zakorzenienie
|
Jesli chodzi.o pielegnacje to zajrzyjcie do lidla. Maly wybor ale faktycznie tanio. Adres sklepu latwo znalesc www.lidl.fr
Co do kolorowki ja najbardziej lubie podklad max factor a tej marki tu nie ma. Wlasnie mi sie skonczyl i mam jeszcze troszke gosh ale z niego jestem malo zadowolona. Jednak nie bede szukala odpowiednika tylko kupie sobie za miesiac jak bede w Krakowie. Tu jest problem z podkladami bo brakuje tych bardzo jasnych odcieni. Envoyé depuis mon GT-S5839i avec Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1821 |
Zadomowienie
|
Co masz na myśli ?
Sklepy online francuskich marek ? Sklepy internetowe kosmetyków z całego świata, ale tańszych niż w standardowych punktach sprzedaży ? W jakim przedziale mieszczą się według Ciebie "niedrogie kosmetyki". Chętnie bym pomogła, ale nie wiem czego oczekujesz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1822 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1823 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja na szczęście znalazłam odpowiedni dla siebie z Bourjois, niestety jest tylko w jednym sklepie obok mnie ![]()
![]() |
![]() |
#1824 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A i przekazuje info bo mieszkasz w Paryzu. Wczoraj bylam kolo metra charles michel w sklepie typu stocque de marques a tam byl caly kosz makijazu l oreal za 4 euro sztuka. Wyszukalam sobie i maskare i eyeliner w pedzelku i puder brazujacy glamshine bo lubie go uzywac zamiast rozu. Za te 3 kosmetyki dalam 12 euro. Envoyé depuis mon GT-S5839i avec Tapatalk Edytowane przez Rena Czas edycji: 2014-10-08 o 09:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1825 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawet ten sam odcień co jest na zdjęciu ![]() Szkoda, że tak ciężko dostać ten podkład ![]() Oo widzisz, dzięki za informacje ![]() ![]() Lubię sklepy typu stocque de marques, ale niestety znam ich tutaj mało ![]()
![]() |
![]() |
#1826 |
Zakorzenienie
|
Skoro nie znacie żadnego sklepu internetowego to może doradzicie w kwestii telefonu? Potrzebuję francuskiego numeru i ciężko mi go zdobyć. Chcę coś bez abonamentu. Słyszałam, że free mobile jest fajne, ale do kupienia tylko przez internet, a niestety swoją kartą z banku nie mogę tego kupić (mimo, że mam też francuską, ale debetową).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1827 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1828 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tylko po kupnie bedziesz musiala sie zarejestrowac przez internet, ale tutaj to przy kazdej karcie jest praktykowane.
![]() |
![]() |
#1829 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam sfr red i mam nielimitowane polaczenia na cala Francje nielimitowane na stacjonarne do Polski i duzy pakiet internetu. A nie jest to duzy koszt miesieczny. Envoyé depuis mon GT-S5839i avec Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1830 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak czy inaczej normalnie idziesz do sklepu ( sfr, orange itp.) kupujesz kartę, wypełniasz formularz z danymi a potem w każdym tabac'u możesz kupić doładowanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:53.