izotek - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-03, 09:07   #1861
vilandravalo
Raczkowanie

Dot.: izotek

Cytat:
Napisane przez kankanatancze Pokaż wiadomość
i dalej uwazasz ze podjelas dobra decyzje?warto jest miec te wszystkie skutki uboczne dla czystej buzi ? jestem ciekawa opinii bo sama zastanawiam sie nad rozpoczeciem tego leku ale obawiam sie skutkow ubocznych..
Ja nie żałuję niczego i zrobiłabym to jeszcze raz trzeci miesiąc po, cera i plecy piękne jak nigdy
vilandravalo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 12:12   #1862
arturowaaa
Raczkowanie

Cytat:
i dalej uwazasz ze podjelas dobra decyzje?warto jest miec te wszystkie skutki uboczne dla czystej buzi ? jestem ciekawa opinii bo sama zastanawiam sie nad rozpoczeciem tego leku ale obawiam sie skutkow ubocznych..
moja derma postawiła mnie pod ścianą.. byłam na wizycie z wynikami, wypisała mi receptę i kazała tego samego dnia wziąć już jedną tabletkę.. wykupiłam lek, biorę..ale nie wiem czy dobrze zrobiłam. Boje się, ale chęć posiadania pięknej cery jest silniejsza... Marzę o tym, żeby tak jak moja siostra nie stosować żadnych korektorów, podkładów, kremów bb i innych mazideł..jedynie kreska, rzęsy i w drogę.. aj

30.10.2014r.
- pierwsza tabletka Izoteku
arturowaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 13:11   #1863
bleuclair
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phideaux Pokaż wiadomość
Tylko że teraz, jak zajdziesz w ciążę, płód będzie niemal na sto procent uszkodzony. Ale o tym na pewno już wiesz

Wczoraj zauważyłam małą wysypkę na dłoni no i ten nos mi strasznie dokucza Muszę kupić ten spray
O jakim sprayu mowa? Bo i mnie co jakiś czas wyskakuje wysypka na dłoniach...

---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ----------

Cytat:
Napisane przez kropelkaa Pokaż wiadomość
Powodzenia ja stosuje tylko prezerwatywy, ale pewnie niedługo zdecyduje się też na tabletki anty tak dla świętego spokoju

nie chcę nikogo urazić czy coś, ale nie potrafiłabym całkowicie ze względu na lek zrezygnować z seksu (nie jestem jakaś niewyżyta tylko mówię ogólnie ) wydaje mi się, że wszystko da się "pogodzić" a tak na dłuższą mete przez leczenie i abstynencje mógłby ucierpieć na tym związek, ale każdy ma prawo wyboru, swój rozum, wie co robi i żyje

ja biorę tabl. podczas kolacji zazwyczaj o stałej porze

Minął tydzień mojej kuracji Izotekiem i jak na razie czuje jakbym nie brała żadnego leku wyskoczyła mi na brodzie mała gulka, ale pewnie to przed zbliżającym się okresem i na szczęście nic więcej się nie dzieje, oby tak dalej
U mnie jest trochę inna sytuacja, bo nie uprawialiśmy jeszcze nigdy ze sobą seksu, dlatego uznaliśmy, że się jeszcze wstrzymamy na czas kuracji Pewnie gdybyśmy już przed kuracją współżyli ze sobą trudniej byłoby z tego zrezygnować Tabletek nie chcę brać bo i badania mam dość kiepskie, a ja jestem panikarą i jakbyśmy mieli stosować samą prezerwatywę tylko to co miesiąc bym umierała ze strachu (pewnie dlatego,że ja w ogóle nie mam w tych sprawach doświadczenia)
bleuclair jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 13:48   #1864
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paula_95 Pokaż wiadomość
Biorę codziennie 40 mg, od 18 września bodajże. Owszem, łojotok prawie zredukowany, krosty też <3, ale do tego okropna wysypka na całym ciele, suche oczy, o ustach nawet nie mówię , do tego problemy z żołądkiem. No, ale nie poddaję się, nie poddaję
Paula bierzesz całą dawkę za jednym razem, prawda?

Co do zamglenia - też tak mam ... Patrzę się, po czym mam wrażenie że cały obraz jest zamazany. Ale ja już wcześniej czasami miałam podobną sytuację, np jak patrzyłam zbyt długo w jeden punkt, to soczewka niemalże 'zsuwała' mi się z oka, dziwne uczucie.

Też miałam w jednym miejscu na dłoni wysypkę, a potem strasznie suchą skórę, ale połączyłam to z faktem, iż zawsze na tą część dłoni wylewałam podkład przed nałożeniem pędzlem, a potem musiałam umyć, trochę mocniej pocierając ... stąd wydawało mi się że: wrażliwa skóra całego ciała + podkład + intensywne mycie = podrażnienie tego miejsca.

Aha i okres - mam za sobą pierwszy okres w trakcie kuracji i był dużo bardziej krwawy niż do tej pory :/ W dodatku dużo bardziej bolał mnie brzuch.

A póki co to samo - zaczerwieniona twarz, zwłaszcza broda i policzki, żadnych wyprysków, chodzę bez makijażu. Od siebie polecam na noc masło kakaowe z Ziajki - gruba warstwa na noc, rano buźka jest miękka, a wysuszenie znika jak ręką odjął
withi_as jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 14:34   #1865
Izet
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez withi_as Pokaż wiadomość
Od siebie polecam na noc masło kakaowe z Ziajki - gruba warstwa na noc, rano buźka jest miękka, a wysuszenie znika jak ręką odjął
Już kilka postów wcześniej przeczytałam, że jesteś z niego zadowolona, dzisiaj kupiłam, zobaczymy jak na mnie podziała
Izet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 15:49   #1866
arturowaaa
Raczkowanie

dziewczyny, jak myślicie czy zwykły krem Nivea albo ten http://www.pharmaceris.pl/pl/pielegn...-moistatic/404 będzie dawał radę?

30.10.2014r.
Stary 2014-11-03, 16:55   #1867
Paula_95
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bleuclair Pokaż wiadomość
Bo i mnie co jakiś czas wyskakuje wysypka na dłoniach..
U mnie to samo...wyglądam jak narkomanka, do tego takie białe plamy na całym ciele, swędzące, jakbym miała jakąś chorobę skóry.

Cytat:
Napisane przez withi_as Pokaż wiadomość
Paula bierzesz całą dawkę za jednym razem, prawda?

Co do zamglenia - też tak mam ... Patrzę się, po czym mam wrażenie że cały obraz jest zamazany. Ale ja już wcześniej czasami miałam podobną sytuację, np jak patrzyłam zbyt długo w jeden punkt, to soczewka niemalże 'zsuwała' mi się z oka, dziwne uczucie.

Też miałam w jednym miejscu na dłoni wysypkę, a potem strasznie suchą skórę, ale połączyłam to z faktem, iż zawsze na tą część dłoni wylewałam podkład przed nałożeniem pędzlem, a potem musiałam umyć, trochę mocniej pocierając ... stąd wydawało mi się że: wrażliwa skóra całego ciała + podkład + intensywne mycie = podrażnienie tego miejsca.

Aha i okres - mam za sobą pierwszy okres w trakcie kuracji i był dużo bardziej krwawy niż do tej pory :/ W dodatku dużo bardziej bolał mnie brzuch.

A póki co to samo - zaczerwieniona twarz, zwłaszcza broda i policzki, żadnych wyprysków, chodzę bez makijażu. Od siebie polecam na noc masło kakaowe z Ziajki - gruba warstwa na noc, rano buźka jest miękka, a wysuszenie znika jak ręką odjął
Tak, dziennie biorę 40 mg, czemu pytasz? To ty wysłałaś do mnie wiadomość na priv'a z pytaniem o cenę? Kupiłaś w tej aptece? na rondzie Starzyńskiego? Ja ostatnio pojechałam, pani dzień wcześniej przez tel powiedziała, że będzie 120 zł, a na drugi dzień, że 140 zł chamstwo...i kazali mi cały dzień czekać, rano mi powiedzieli, że po 19 będzie, więc po wykładach z Ochoty tłukłam się na to rondo i dopiero dostałam, a potem z ronda do Warszawy Wileńskiej tyle zachodu po tabletki

Cytat:
Napisane przez arturowaaa Pokaż wiadomość
dziewczyny, jak myślicie czy zwykły krem Nivea albo ten http://www.pharmaceris.pl/pl/pielegn...-moistatic/404 będzie dawał radę?
Wiesz co, musisz sama wyczuć, niektórzy w ogóle niczego nie używają, inni tylko kremu bambino, a ja np. potrzebowałam Cetaphilu, teraz używam Fitomedu z olejkiem pomarańczowym czy coś.
Ale z racji tego, że teraz zima idzie, to polecałabym kupić coś cięższego, tłustszego

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 17:02   #1868
withi_as
Zakorzenienie

Paula pytałam o to, czy bierzesz 40mg od razu czy dzielisz np po 20mg. Nie, za daleko tam mam - kupiłam w końcu na Ochocie
Stary 2014-11-03, 17:54   #1869
arturowaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Paula_95 Pokaż wiadomość
Wiesz co, musisz sama wyczuć, niektórzy w ogóle niczego nie używają, inni tylko kremu bambino, a ja np. potrzebowałam Cetaphilu, teraz używam Fitomedu z olejkiem pomarańczowym czy coś.
Ale z racji tego, że teraz zima idzie, to polecałabym kupić coś cięższego, tłustszego
na razie nie mam "suchości" ale mam te kremy i chciałabym je zużyć,zanim kupię coś nowego

30.10.2014r.
Stary 2014-11-03, 18:35   #1870
kankanatancze
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Izet Pokaż wiadomość
ehh nie jest to takie proste niestety. U mnie wyglądało to tak, że jak odstawiłam hormony było bardzo źle na twarzy, miałam wtedy taką sytuacje w życiu, że musiałam tą twarz szybko ogarnąć więc wróciłam do hormonów, wzięłam antybiotyk i serie zabiegów u dermatologa. Pomogło, ale później zaczęłam się zastanawiać to będzie jak będę musiała odstawić leki anty na dłużej. Izotek wydawał (i dalej wydaje) mi się ostatnią deską ratunku. Nawet jeśli sie poddam, to nie będę żałowała że spróbowałam, po prostu następnym razem kiedy trądzik wróci nie chce się zastanawiać "a może trzeba było spróbować tego Izoteku". Będę wiedziała ze skutki uboczne mnie przerosły i tyle. A pewnie wiele osób z tego wątku doskonale wie, że jak człowiek patrzy na swoją zasyfioną twarz to "zjadłby" cokolwiek, co mogłoby pomóc.
wiem doskonale o tym ze chec pieknej buzi jest bardzo silna i lepiej sprobowac cos i zalowac niz nie zrobic tego i zalowac ze sie tego nie zrobilo
ale mam wieeeeelkie obawy co do izoteku poniewaz po antybiotyku tetralyslu ktory zazywalam w lutym zaczely mi wypadac wlosy i trwa to do tej pory !! i brzuch bolał codziennie wieczorem
dlatego tak bardzo obawiam sie izoteku wiedzac ze jest jeszcze silniejszy od tetralysalu ,niczego sie bardziej nie boje oprocz tego ze wlosy beda leciec jeszcze bardziej a wlosy mam naprawde piekne i dlugie (stosuje rozne wcierki szampony odzywki przeciw wypadaniu i nicc)
mam 17 lat a moja buzia wyglada tak
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kk.jpg (31,1 KB, 31 załadowań)
kankanatancze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 18:52   #1871
Iwona75
Zakorzenienie

Cytat:
wiem doskonale o tym ze chec pieknej buzi jest bardzo silna i lepiej sprobowac cos i zalowac niz nie zrobic tego i zalowac ze sie tego nie zrobilo
ale mam wieeeeelkie obawy co do izoteku poniewaz po antybiotyku tetralyslu ktory zazywalam w lutym zaczely mi wypadac wlosy i trwa to do tej pory !! i brzuch bolał codziennie wieczorem
dlatego tak bardzo obawiam sie izoteku wiedzac ze jest jeszcze silniejszy od tetralysalu ,niczego sie bardziej nie boje oprocz tego ze wlosy beda leciec jeszcze bardziej a wlosy mam naprawde piekne i dlugie (stosuje rozne wcierki szampony odzywki przeciw wypadaniu i nicc)

Od maja tego roku do końca lipca brałamUnidox.Antybiotyk wykonczył mi zołądek i nic poza tym.Trądzik i łojotok pozostał.W tej chwili zazywam trzecie opakowanie Izoteku i wierz mi,odzuwam mniejsze skutki uboczne niż w trakcie brania antybiotyku.Cera już teraz jest idealna.
Nigdy nie wiesz jak twój organizm zareaguje na lek.Dla niektórych antybiotyk może okazać się gorszy w skutkach ubocznych niż Izotek.
Zawsze możesz przerwac kurację jeśli skutki uboczne będą duże.Retinoidy doustne mozna sosowac na wiele sposobów.To nie antybiotyk,że musisz wziąć dawkę o określonej godzinie.Moja dermatolog mówi,że można brać je nawet co drugi dzień,nawet co dwa dni jeśli częściej się nie da.
Najczęściej jednak niezbyt duża,codzienna dawka nie daje jakichś dotkliwych skutków ubocznych.Najgorzej jest o nich czytać i się nakręcać.Wszystko zrzucac na Izotek.
Prawda jest taka,że wiedząc co ten lek może powodować łatwiej znaleźć u siebie te objawy.
Ja na początku też narzekałam na samopoczucie.Bolała mnie głowa,byłam senna,zmęczona,słaba.Nie wiem do końca czy to wina leku.
Przypominam sobie że już nieraz się tak czułam przed kuracją.
Nawet jeśli na początku może się coś dziać organizm przyzwyczai się do leku .Nie popadajmy w paranoję.Nie są to lekkie leki ale ludzie muszą brać wiele innych lekarstw na różne choroby i gdybyśmy wczytali się w ulotkę miały by również mnóstwo skutków ubocznych.

Dopóki nie spróbujesz nie bedziesz wiedzieć jak Izotek na ciebie działa a odstawić możesz zawsze

Iwona75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 19:49   #1872
Izet
Przyczajenie

Cytat:
Powiem Ci tak, ja brałam Tetralysal dwa miesiące i miałam w tedy akurat bardzo gęste, jak na mnie, włosy, po Izoteku zaczęły wypadać. Więc jak widzisz nie ma żadnych prawidłowości. Do niczego nie będę Cię namawiać, bo sama nie wiem jak długo wytrzymam z izo, ale ja Twoim miejscu bym spróbowała. Trzeba obserwować organizm i reagować na niepokojące sygnały, ja mam taki zamiar. Jak zacznie dziać się coś złego to odstawiam i już. Pamiętaj, że blizny też później trudno się leczy (wiem coś o tym), a im dłużej zostawisz trądzik nieleczony tym będzie ich więcej, więc jeśli dermatolog nie widzi już innej szansy poza izo to może warto spróbować, albo odwiedzić innego dermatologa
Izet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 21:53   #1873
kankanatancze
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Iwona75 Pokaż wiadomość
Od maja tego roku do końca lipca brałamUnidox.Antybiotyk wykonczył mi zołądek i nic poza tym.Trądzik i łojotok pozostał.W tej chwili zazywam trzecie opakowanie Izoteku i wierz mi,odzuwam mniejsze skutki uboczne niż w trakcie brania antybiotyku.Cera już teraz jest idealna.
Nigdy nie wiesz jak twój organizm zareaguje na lek.Dla niektórych antybiotyk może okazać się gorszy w skutkach ubocznych niż Izotek.
Zawsze możesz przerwac kurację jeśli skutki uboczne będą duże.Retinoidy doustne mozna sosowac na wiele sposobów.To nie antybiotyk,że musisz wziąć dawkę o określonej godzinie.Moja dermatolog mówi,że można brać je nawet co drugi dzień,nawet co dwa dni jeśli częściej się nie da.
Najczęściej jednak niezbyt duża,codzienna dawka nie daje jakichś dotkliwych skutków ubocznych.Najgorzej jest o nich czytać i się nakręcać.Wszystko zrzucac na Izotek.
Prawda jest taka,że wiedząc co ten lek może powodować łatwiej znaleźć u siebie te objawy.
Ja na początku też narzekałam na samopoczucie.Bolała mnie głowa,byłam senna,zmęczona,słaba.Nie wiem do końca czy to wina leku.
Przypominam sobie że już nieraz się tak czułam przed kuracją.
Nawet jeśli na początku może się coś dziać organizm przyzwyczai się do leku .Nie popadajmy w paranoję.Nie są to lekkie leki ale ludzie muszą brać wiele innych lekarstw na różne choroby i gdybyśmy wczytali się w ulotkę miały by również mnóstwo skutków ubocznych.

Dopóki nie spróbujesz nie bedziesz wiedzieć jak Izotek na ciebie działa a odstawić możesz zawsze

dziękuje ,naprawdę podniosłaś mnie na duchu w tygodniu wybiore się do derm i zobaczymy co mi powie
Stary 2014-11-03, 22:36   #1874
adri_
BAN stały

Cytat:
Napisane przez phideaux Pokaż wiadomość
W mojej aptece taką dawkę można kupić za 90 zł.

Bleuclair, współczuję problemów z włosami. Próbowałaś łykać Revalid? Pamiętam, że kilka lat temu bardzo mi pomógł (łykałam trzy tabletki dziennie).

wlasnie tez stosowalam kiedys revalid, ale krotko bo ciezko mi bylo pamietac o lykaniu tych tabletek w ciagu dnia.

sprobuje tych okladow na oczy... moze to pomoze
adri_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 08:02   #1875
PannaMB
Przyczajenie

[QUOTE=
mam 17 lat a moja buzia wyglada tak[/QUOTE]

Ja też początkowo brałam Tetralysal i po miesiącu jak poszłam na badania krwi i pokazałam wyniki mojej dermatolog kazała mi natychmiast przerwać stosowanie tego leku. Tak mi spadła ilość białych krwinek, że niestety nie mogłam kontynuować kuracji. Kiedy krew wróciła do normy zdecydowałam się na izotek i bałam się potwórki bo przecież lek jest silniejszy. A tu miłe zaskoczenie bo wyniki idealne tylko cholesterol trochę podwyższony, więc dopóki nie spróbujesz to się nie dowiesz jak ten lek działa na Ciebie. Zawsze, jakby było coś nie tak, możesz przecież przerwać kuracje i tyle
PannaMB jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-04, 14:41   #1876
kate_jk
Raczkowanie

przed kuracja izo lekarze maja obowiazek zastosowac tetracykline, mnie nie pomoglo ani to, ani to, ale podczas obu kuracji byly dni lepsze i gorsze, nawet takie ze nie mialam sily wstac z lozka, teraz biore najmniejsza dawke, dwa razy w tygodniu, i bede brac tak przez jakis czas, bo jak tylko odstawie to wszystko wraca o podwojonej sile;/
kate_jk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 15:46   #1877
kankanatancze
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PannaMB Pokaż wiadomość
Ja też początkowo brałam Tetralysal i po miesiącu jak poszłam na badania krwi i pokazałam wyniki mojej dermatolog kazała mi natychmiast przerwać stosowanie tego leku. Tak mi spadła ilość białych krwinek, że niestety nie mogłam kontynuować kuracji. Kiedy krew wróciła do normy zdecydowałam się na izotek i bałam się potwórki bo przecież lek jest silniejszy. A tu miłe zaskoczenie bo wyniki idealne tylko cholesterol trochę podwyższony, więc dopóki nie spróbujesz to się nie dowiesz jak ten lek działa na Ciebie. Zawsze, jakby było coś nie tak, możesz przecież przerwać kuracje i tyle
a jakie mialas objawy przy obnizeniu bialych krwinek?
Stary 2014-11-04, 17:34   #1878
adri_
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kate_jk Pokaż wiadomość
przed kuracja izo lekarze maja obowiazek zastosowac tetracykline, mnie nie pomoglo ani to, ani to, ale podczas obu kuracji byly dni lepsze i gorsze, nawet takie ze nie mialam sily wstac z lozka, teraz biore najmniejsza dawke, dwa razy w tygodniu, i bede brac tak przez jakis czas, bo jak tylko odstawie to wszystko wraca o podwojonej sile;/

ojeny i który raz masz juz nawrót?
dziewczyny czy zdarza wam sie zapomniec o polknieciu tabletek? czy wtedy nadrabiacie jednodniową porcję kolejnego dnia czy nie?
adri_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 17:44   #1879
withi_as
Zakorzenienie

Nie, nie wolno 'nadrabiać', po prostu następnego dnia lepiej pamiętać. Mi się to nigdy nie zdarza, może dlatego, że jestem bardzo zdyscyplinowaną osobą i po prostu pamiętam - jeżeli boisz się że zapomnisz o tabletce to ustal sobie konkretnie kiedy bierzesz, przykładowo ja zawsze wszystko biorę w trakcie śniadania i między innymi dlatego pamiętam. Po jakimś czasie wchodzi w nawyk.

Pamiętam jak brałam 150dni Tetralysal dwukrotnie, to po skończonej kuracji czułam jakąś taką dziwną pustkę, na zasadzie: ale że co, że nie muszę brać już tabletek?

Co do wyników w trakcie brania antybiotyku czy izoteku - u mnie przez całe dwie kuracje Tetrą wyniki miałam piękne, a osłonowo nic nie brałam, poza naturalną osłoną, czyli duże ilości kiszonych produktów, kefirów i maślanek - i było ok. Póki co teraz też jest dobrze. Wszystko zależy od organizmu

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-04, 19:05   #1880
Saphire_Blue
Raczkowanie

Witajcie

Śledzę ten wątek jakiś czas, udało mi się przekopać przez całe 63 strony i postanowiłam również się odezwać,, w końcu jakoś raźniej wiedzieć, że nie jest się samym z tym problemem. Od początku października przyjmuję Aknenormin, jak na razie na zmianę 20mg i 40mg. Zdecydowałam się na kurację głównie ze względu na bardzo nasilony łojotok i dużą skłonność do tworzenia blizn. Szczerze mówiąc żałuję, że nie wiedziałam o istnieniu tego leku parę lat wcześniej - teraz moja twarz być może nie byłaby taka "podziurawiona". W zasadzie poza tym, że troszkę bardziej "wysycham" i miewam krótkie migreny nic specjalnego się u mnie nie dzieje, resztę najczęściej występujących objawów miewałam już zanim zaczęłam przyjmować lek, a klimatyzacja w pracy niestety nasila wysuszenie i powoduje zaczerwienienia skóry i oczu, jak się okazało wpłynęła też na skórę głowy (ŁZS), przez co jeszcze przed kuracją zaczęły mi troszkę bardziej wypadać włosy. Czasem tak trudno dojść do sedna problemu . Mam nadzieję, że nawilżacz powietrza choć troszkę złagodzi objawy.
Saphire_Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 19:15   #1881
PannaMB
Przyczajenie

Cytat:
a jakie mialas objawy przy obnizeniu bialych krwinek?
Czułam się bardzo dobrze, dlatego trochę zdziwiły mnie te wyniki. Przy Izoteku też bardzo dobrze się czuje, gdyby nie strasznie suche usta nie miałabym na co narzekać
PannaMB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 21:05   #1882
Kasia3481
Przyczajenie

Cześć wszystkim
Od ponad 2 tygodni biorę Izotek. Oprócz wysychania ust i bólu głowy nie odczuwam żadnych skutków ubocznych. Martwi mnie natomiast, że moja skóra nie jest przesuszona jak u większości osób, które się wypowiadały. Nie wiem czy to zmiana kremu nawilżającego (przedtem używałam Eucerin, ale cena była wysoka, więc postanowiłam kupić zwykły, nawilżający Nivea.. dawno go nie używałam i zauważyłam, że długo się wchłania, a ja się po nim "świecę"). Polecacie jakieś kremy nawilżające, których używacie/ używaliście podczas kuracji?
Kasia3481 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 22:00   #1883
arturowaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kasia3481 Pokaż wiadomość
Cześć wszystkim
Od ponad 2 tygodni biorę Izotek. Oprócz wysychania ust i bólu głowy nie odczuwam żadnych skutków ubocznych. Martwi mnie natomiast, że moja skóra nie jest przesuszona jak u większości osób, które się wypowiadały. Nie wiem czy to zmiana kremu nawilżającego (przedtem używałam Eucerin, ale cena była wysoka, więc postanowiłam kupić zwykły, nawilżający Nivea.. dawno go nie używałam i zauważyłam, że długo się wchłania, a ja się po nim "świecę"). Polecacie jakieś kremy nawilżające, których używacie/ używaliście podczas kuracji?
hej kilka postow wyzej dziewczyny polecaly cetaphil i krem kakaowy z ziaji, tez kiedys go uzywalam i byl dobry. osobiscie polecam Alantan w zolto-bialej tubce i lzejszy Alantan Dermoline.

czy podczas kuracji mozna stosowac odzywke do rzes? ja mam akurat long 4 lashes.

30.10.2014r.
Stary 2014-11-04, 23:08   #1884
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Saphire_Blue Pokaż wiadomość
Witajcie

Śledzę ten wątek jakiś czas, udało mi się przekopać przez całe 63 strony i postanowiłam również się odezwać,, w końcu jakoś raźniej wiedzieć, że nie jest się samym z tym problemem. Od początku października przyjmuję Aknenormin, jak na razie na zmianę 20mg i 40mg. Zdecydowałam się na kurację głównie ze względu na bardzo nasilony łojotok i dużą skłonność do tworzenia blizn. Szczerze mówiąc żałuję, że nie wiedziałam o istnieniu tego leku parę lat wcześniej - teraz moja twarz być może nie byłaby taka "podziurawiona". W zasadzie poza tym, że troszkę bardziej "wysycham" i miewam krótkie migreny nic specjalnego się u mnie nie dzieje, resztę najczęściej występujących objawów miewałam już zanim zaczęłam przyjmować lek, a klimatyzacja w pracy niestety nasila wysuszenie i powoduje zaczerwienienia skóry i oczu, jak się okazało wpłynęła też na skórę głowy (ŁZS), przez co jeszcze przed kuracją zaczęły mi troszkę bardziej wypadać włosy. Czasem tak trudno dojść do sedna problemu . Mam nadzieję, że nawilżacz powietrza choć troszkę złagodzi objawy.
Nie pomyślałam o tym, dobry pomysł Powietrze mam już suche w mieszkaniu..
Cytat:
Napisane przez arturowaaa Pokaż wiadomość
hej kilka postow wyzej dziewczyny polecaly cetaphil i krem kakaowy z ziaji, tez kiedys go uzywalam i byl dobry. osobiscie polecam Alantan w zolto-bialej tubce i lzejszy Alantan Dermoline.

czy podczas kuracji mozna stosowac odzywke do rzes? ja mam akurat long 4 lashes.
A dlaczego nie?

Tak pisałyście o tetralysalu, zastanawiam się czy w ogóle jest jakaś osoba, której ten antybiotyk, lub jakiś inny pomógł na stałe a nie tylko tymczasowo..Ja byłam bardzo długo na antybiotyku, u prywatnego, bardzo drogiego lekarza, a problem po zakończeniu kuracji wracał zawsze. Nie mówiąc już o tym, że po ponad roku brania leków nikt nie zasugerował badań krwi

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2014-11-04 o 23:11
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-05, 06:39   #1885
bleuclair
Zakorzenienie

Ja również mogę powiedzieć, że w czasie gdy zażywałam Tetrarysal to czułam się gorzej niż podczas zażywania Izoteku, tzn wiecznie bolał mnie brzuch i miałam mdłości po zażyciu leku. Tu tego nie odczuwam, gdyby nie wypadanie włosów,byłoby naprawdę znośnie.
Tetrarysal brałam trzykrotnie- pierwszy raz przez 3 mc, potem dwa razy po pół roku i zawsze trądzik wracał mniej więcej 2 tygodnie po odstawieniu. Zresztą i w czasie kuracji nie było idealnie, trądzik był po prostu trochę mniejszy.

Edytowane przez bleuclair
Czas edycji: 2014-11-05 o 06:41
bleuclair jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-05, 08:56   #1886
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Nie pomyślałam o tym, dobry pomysł Powietrze mam już suche w mieszkaniu..
Sama dopiero o tym pomyślałam, męczę się w klimie już ponad rok, ale dopiero teraz powiązałam wątki, zauważyłam że nigdzie indziej moja skóra nie jest w tak agonalnym stanie jak w pracy, największe zaczerwienienie i od razu też swędzi cała głowa, więc to na pewno od tego Zamówiłam taki mini nawilżacz na usb/baterie, koszt jest niewielki a zawsze można spróbować

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Tak pisałyście o tetralysalu, zastanawiam się czy w ogóle jest jakaś osoba, której ten antybiotyk, lub jakiś inny pomógł na stałe a nie tylko tymczasowo..Ja byłam bardzo długo na antybiotyku, u prywatnego, bardzo drogiego lekarza, a problem po zakończeniu kuracji wracał zawsze. Nie mówiąc już o tym, że po ponad roku brania leków nikt nie zasugerował badań krwi
Mnie moja dermatolog powiedziała wprost, że nie ma sensu, żebym brała Tetralysal, uznała że to pomoże mi co najwyżej na chwilę, tym bardziej, że po krótkiej przerwie wróciłam do antykoncepcji. Wolała już, żebym wróciła do Duacu, a receptę na Tetralysal wypisała mi tylko w razie gdybym Duacu nie dostała(były jakieś problemy w hurtowniach), na szczęście dorwałam go w aptece
Stary 2014-11-05, 09:16   #1887
arturowaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez adri_ Pokaż wiadomość
ojeny i który raz masz juz nawrót?
dziewczyny czy zdarza wam sie zapomniec o polknieciu tabletek? czy wtedy nadrabiacie jednodniową porcję kolejnego dnia czy nie?
ustaw sobie przypomnienie w telefonie

30.10.2014r.
Stary 2014-11-05, 11:14   #1888
Kasia3481
Przyczajenie

Dzięki, na pewno sprawdzę
Mam jeszcze kilka pytań, ponieważ to poczatek mojej przygody z Izotekiem. Pierwsze dotyczy wypadania włosów (czego się panicznie obawiam)- po jakim czasie to nastąpiło u Was? A drugie odnośnie aktywności fizycznej, bo w ulotce podkreślają aby jej unikać, ale fitness 3-4 razy w tygodniu to chyba nie aż takie przeciążenie? Macie jakieś doświadczenia? Za 2 tygodnie mam wizytę u dermatologa, więc wypytam jeszcze pewnie o wszystko, bo ostatnio byłam zbyt skupiona na dawkowaniu itd (w końcu dla mnie to moment przełomowy ).
Kasia3481 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-05, 11:35   #1889
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasia3481 Pokaż wiadomość
Dzięki, na pewno sprawdzę
Mam jeszcze kilka pytań, ponieważ to poczatek mojej przygody z Izotekiem. Pierwsze dotyczy wypadania włosów (czego się panicznie obawiam)- po jakim czasie to nastąpiło u Was? A drugie odnośnie aktywności fizycznej, bo w ulotce podkreślają aby jej unikać, ale fitness 3-4 razy w tygodniu to chyba nie aż takie przeciążenie? Macie jakieś doświadczenia? Za 2 tygodnie mam wizytę u dermatologa, więc wypytam jeszcze pewnie o wszystko, bo ostatnio byłam zbyt skupiona na dawkowaniu itd (w końcu dla mnie to moment przełomowy ).
Wypadanie włosów to kwestia indywidualna - jednym wypadają bardziej, innym mniej lub w ogóle. Z reguł dziewczyny piszą że zauważają to jakoś na początku kuracji, w pierwszych tygodniach.

Co do aktywności fizycznej - zaznaczone jest iż może wystąpić osłabienie mięśniowe. U mnie w pierwszym tygodniu faktycznie coś takiego czułam, ale normalnie chodzę na basen, +/- 3 razy w tygodniu i obecnie czuję się wspaniale, także myślę że bez problemu możesz chodzić. Znasz siebie, jak będziesz osłabiona to po prostu sobie odpuść i tyle w temacie. Generalnie nie ma przeciwwskazań do uprawiania sportów, a nawet jest to wskazane - toż aktywność fizyczna obniża stężenie cholesterolu, a to jest u nas priorytetowe
Stary 2014-11-05, 11:48   #1890
Saphire_Blue
Raczkowanie

Zgadzam się z tym co napisała koleżanka powyżej. Wypadanie włosów jest kwestią indywidualną,, mnie wypadały już zanim zaczęłam łykać izo i nie zwiększyło się nic jak na razie.

Co do ćwiczeń fitness - ja ćwiczę do 6 razy w tygodniu i jest ok, jeśli czuję jakiś większy ból to po prostu odpuszczam sobie ćwiczenie, albo zwalniam. Jak już boli to raczej przy rozciąganiu.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości