mamuski styczniowo-lutowe 2009 - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-01, 18:19   #1861
AMILAMIJA
Zadomowienie

GG do AMILAMIJA Send a message via Skype™ to AMILAMIJA
Dot.: mamuski styczniowo-lutowe 2009

Spooko I tak sie urodzi, kiedy będzie chciało i będzie miało daleko gdzieś wyliczenia lekarzy i terminy
Mi na USG gen lekarz powiedział, ze połówkowe najlpeiej robić jak najbliżej 22 tc. I tu dylemat...Czy 21t5dc to 22 tc? Czy liczy sie te skończone? A 22ti3 dc to jeszcze 22 czy już 23??
Jak byłam ostatnio i pytali, który tc, to mówiłam 12, a był 12t6dc. I było ok, bo podobno podaje się skończone...Czy jak pójdę np w 21t6dc, to bedzie już 22? Czy lepiej iść w 22 skończonym??
Stary 2008-08-01, 18:33   #1862
roxi1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AMILAMIJA Pokaż wiadomość
Spooko I tak sie urodzi, kiedy będzie chciało i będzie miało daleko gdzieś wyliczenia lekarzy i terminy
Mi na USG gen lekarz powiedział, ze połówkowe najlpeiej robić jak najbliżej 22 tc. I tu dylemat...Czy 21t5dc to 22 tc? Czy liczy sie te skończone? A 22ti3 dc to jeszcze 22 czy już 23??
Jak byłam ostatnio i pytali, który tc, to mówiłam 12, a był 12t6dc. I było ok, bo podobno podaje się skończone...Czy jak pójdę np w 21t6dc, to bedzie już 22? Czy lepiej iść w 22 skończonym??
Jeśli jak najbliżej 22tc, to ja rozumiem, że najpóźniej 21t6d

roxi1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-01, 20:13   #1863
freshona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez roxi1980 Pokaż wiadomość
Ale skoro będziesz miała skończony 20 to chyba jest ok A w końcu, którego września Ty idziesz??

EDIT: ja idę w 21t4d - 15.09
Pokićkały mi się te tygodnie - na tym USG będę w 20 tygodniu nieskończonym - a dokładnie 19t 5d. (1 września)
Sama nie wiem, czy po weekendzie nie zadzwonić i dpoytać się w rejestracji co z tym terminem zrobić - czy może być czy lepiej przełożyć.
freshona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-01, 21:07   #1864
adatka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jukol Pokaż wiadomość
Moj Robaczek ma ok 8 cm sliczny kregoslup,sliczny mozg i slicznie bijace sreduszko w klatce piersiowej nie dostalam zdjecia chyba dlatego ze bylam na Kase Chorych
Kolejna wizyte mam miec pod koniec sierpnia.W karcie ciazy mam wpisane ze dzis jest 14t1d
super wiesci justynko - ciesze sie ,ze wszystko jest dobrze

dziewczyny czekam z niecierpliwoscia na wasze foteczki na
brzuszkowym oczywiscie

Kasiu nic sie nie przejmuj samochodem - moze jak bysmy kiedy gdzies jechali na zakupy to zajrze do ciebie na 5 minutek chocby pogłasiac szkraba

AMI z tymi ubrankami to masz racje ze rozmiar rozmiarowi nie równy
ostatnio kupiłam Marcelinie sweterek w rozmiarze 56 a mała ma juz 4,5 miesiaca - jak wziełam na 74 bo juz w wiekszosci w takich chodzi to sie zlekka zdziwiłam bo wygladał jak na dziecko co ma z 5 lat a znowu body to chodzi w tych co pisze 9-12 miesiacy a gdzie tam jeszcze...

pozdrawiam wszystkie mamusie i sorki ze wam sie w wątek wtraciłam

Stary 2008-08-01, 21:29   #1865
roxi1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adatka Pokaż wiadomość
dziewczyny czekam z niecierpliwoscia na wasze foteczki na
brzuszkowym oczywiscie

Kasiu nic sie nie przejmuj samochodem - moze jak bysmy kiedy gdzies jechali na zakupy to zajrze do ciebie na 5 minutek chocby pogłasiac szkraba
pozdrawiam wszystkie mamusie i sorki ze wam sie w wątek wtraciłam
brzuchacze pokażą się pewnie już niedługo w końcu czas biegnie bardzo szybko... ostatnio tak sobie przypomniałam jak byłam u Ciebie na początku Twojej ciąży, ten maleńki brzuszek, którym się zachwycałyśmy... a teraz "brzuszkowi" już ząbki rosną
a jak byś miała być w okolicy to daj znać i przyjeżdżaj - z reguły jestem w domku
a co do wtrącania się w wątek - nie wiem jak reszta, ale ja tam nic przeciwko nie mam - zawsze możesz nam przesyłać rady jako bardziej doświadczona w TYCH sprawach

Cytat:
Napisane przez freshona Pokaż wiadomość
Pokićkały mi się te tygodnie - na tym USG będę w 20 tygodniu nieskończonym - a dokładnie 19t 5d. (1 września)
Sama nie wiem, czy po weekendzie nie zadzwonić i dpoytać się w rejestracji co z tym terminem zrobić - czy może być czy lepiej przełożyć.
Agusia możesz śmiało przesunąć - ja dziś dzwoniłam o przesunięcie terminu, bo miałam iść 11.09, ale wtedy Robert by ze mną nie pojechał, bo będzie w pracy. Pani Doktor robi usg w pon, wt i czw, ale nie ma jej w dn. 8-10.09 czyli odpadają i pon i wt. Z zapisaniem sie na np. 11-go nie ma problemu na ten moment.

Stary 2008-08-01, 23:02   #1866
siobhan1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
na stronie http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/zgloszenie.jpg znajduje sie zgłoszenie do klubu nutricia - mi przyslali fajny zestaw probek (herbatka, mleko nastepne, obiadek w sloiczku, deserek) i swietna ksiazke o zywieniu niemowlat. wystarczy im to wyslac.
Dziekujemy

Cytat:
Napisane przez Jemiołka Pokaż wiadomość
Witajcie,
chciałam dołączyć do grona mamuś styczniowo-lutowych.
Planowany termin porodu mam na 6 stycznia.
Mdłości już minęły, dzidzia fika w brzuchu, wydaje się że wszystko zakończy się szczęśliwie.
Niestety jeszcze nie wiem czy urodzi się chłopak czy dziewczynka
Pozdrawiam serdecznie.
Witamy nowa mamusie :helo:

Kasiu + co do mojego polowkowego, moja ginka idzie pozniej na urlop, wiec tak wzbralam, majwzzej kaze przyjsc pozniej a poza tzm mam jeszcze jedno USG w irysowym szpitalu 19.08 to bedzie 21t4d wiec i tak bede miala robione w bardziej odpowiednim terminie.
Juz sama nie wiem jak mam liczyzyc te tyg bo z OM jutro zaczynam 20tc a z ostatniego USG dzis zaczelam 19tc.. no i badz tu czlowieku madry. Moja ginka liczy wg OM to sie dopasowalam.
siobhan1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-02, 06:41   #1867
freshona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez roxi1980 Pokaż wiadomość
Agusia możesz śmiało przesunąć - ja dziś dzwoniłam o przesunięcie terminu, bo miałam iść 11.09, ale wtedy Robert by ze mną nie pojechał, bo będzie w pracy. Pani Doktor robi usg w pon, wt i czw, ale nie ma jej w dn. 8-10.09 czyli odpadają i pon i wt. Z zapisaniem sie na np. 11-go nie ma problemu na ten moment.
OK, postaram się to przesunąć (tym bardziej, że godzina jest mi obojętna)- szkoda, że dziś sobota, więc pewnie się tam nie dodzwonię.

A ja nie wiem, czy własnie na to badanie nie pójdę sama - mój TŻ bierze wolne zawsze wtedy, gdy jedziemy do gina (oczywiście odkąd jestem w ciąży ). Nie wiem więc, czy uda mu się załatwić urlop w tym terminie.
W kazdym razie jest tak, że ja zaklepuję termin, a on później mówi szefowi, kiedy go nie będzie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-02, 08:30   #1868
Nightingle
Raczkowanie

GG do Nightingle
Question Dot.: mamuski styczniowo-lutowe 2009

To ja mam pytanko....

Bo w zasadzie jaki lekarz, to inaczej te tygodnie liczy.... mój liczy od daty ostatniej miesiączki... i wypada to na 12t...... ale z kolei gin mojej koleżanki od daty ostatniej miesiączki odjął jej 2 tygodnie i liczy w tę stronę..... I teraz na czym bazować przy obliczaniu połówkowego..... może po prostu wezmę datę zapłodnienia.... i policzę... AKURAT TEGO JESTEM NA 100% pewna
Nightingle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-02, 08:36   #1869
dalicja
Raczkowanie

dalicja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-02, 08:56   #1870
roxi1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nightingle Pokaż wiadomość
To ja mam pytanko....

Bo w zasadzie jaki lekarz, to inaczej te tygodnie liczy.... mój liczy od daty ostatniej miesiączki... i wypada to na 12t...... ale z kolei gin mojej koleżanki od daty ostatniej miesiączki odjął jej 2 tygodnie i liczy w tę stronę..... I teraz na czym bazować przy obliczaniu połówkowego..... może po prostu wezmę datę zapłodnienia.... i policzę... AKURAT TEGO JESTEM NA 100% pewna
W sytuacji kiedy długość ciąży jest w jakikolwiek sposób niepewna przyjmuje się za pewnik długość trwania ciąży wynikłą z CRL w USG między 11 a 14 tc, to najpewniejszy pomiar. Jeśli w tym okresie z usg wychodzi Ci np. 12t0d to po prostu dolicz te 8-9 tygodni od daty usg i na tem termin się zapisz na połówkowe
pozdrawiam

Stary 2008-08-02, 13:40   #1871
krolowaa
Zadomowienie

GG do krolowaa

dziewczyny jak u was z ruchami dzidzi w brzuszku,czujecie ruchy?
ja dzis rano poczułam takie no dosc juz solidne kopniecia !wczesniej czułam ale takie delkatne ,czasami nie byłam pewna czy to dzidzia sie rusza czy w brzuchu jakies wzdecia ,dzis jestem pewna ,super uczucie!

http://otworz-oczy.org/?page=1
krolowaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-02, 14:07   #1872
Glizda87
Rozeznanie

Witam was moje mamuski kochan Czytam was codziennie ale nie pisze bo sil nawet na to nie mam... Pogoda mnie dobija;/

Cały czas od poczatku ciazy sie cieszylam ze tak dobrze to wszystko znosze, zadnych wymiotow, prawie wcale mdlosci, ostatnio nawet przestalam sie zupelnie czuc jak w ciazy, brzuch nie rosnie, waga tez stoi niemal w miejscu, na ruchy jeszcze za wczesnie... I tak spokojnie bylo do przedwczoraj... Az tu nagle zaczelam sie czuc jakbym miala zaraz umrzec;/ Strasznie bolala mnie glowa, takie okropny pulsujacy bol, pozniej juz kazda czesc ciala mi pulsowala, w glowie krecilo mi sie jakbym byla na karuzeli, wymioty, jaki kolwiek ruch to udreka nie do zniesienia, na lezaco zle, na stojaco zle, na siedzaco tez zle... Nie wiem co to bylo ale na szczescie dzisiaj czuje sie lepiej, tylko troche oslabiona. W piatek mam wizyte u gina i juz poprostu sie nie moge doczekac bo jak zwykle mam panike ze z robaczkiem cos nie tak..

A tak z przyjemniejszych spraw to obiecalam sobie ze zakupy dla robaczka zaczne dopiero we wrzesniu ale do pieruna z ta obietnica;p zaczynam juz teraz bo zrobilam sobie liste co trzeba kupic i sporo tego jest a jak teraz zaczne i powoli co miesiac cos bede dokupywac to nie bedzie zle

Buziaki dla wszystkich mamus i brzuszkow mua!
Stary 2008-08-02, 15:18   #1873
krolowaa
Zadomowienie

GG do krolowaa

w pierwszej ciąży to kupowałam ubranka jak tylko 2 kreski na tescie zobaczyłam!teraz chciałam pózniej ale juz nie wytrzymuje i zaczynam kupowac ,pierwsze co to zaczynam szukanie na allegro,potem sklepy !kupuje w kolorach uniwersalnych

Stary 2008-08-02, 16:53   #1874
freshona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez krolowaa Pokaż wiadomość
ja dzis rano poczułam takie no dosc juz solidne kopniecia !wczesniej czułam ale takie delkatne ,czasami nie byłam pewna czy to dzidzia sie rusza czy w brzuchu jakies wzdecia ,dzis jestem pewna ,super uczucie!
Jeszcze ruchów nie czuję. Podobno w pierwszej ciąży odczuwa się je później, tak około 20 tygodnia. Jeśli to kolejna ciąża, to oczywiście wcześniej
Na razie mam czasem taki jakiś "obcy" brzuch, jakby żył własnym życiem, coś podobnego do motylków
Stary 2008-08-02, 17:16   #1875
Jemiołka
Raczkowanie

U mnie Małe się wierci od kilku tygodni (obecnie jestem w 18 tc). Nie kopie, raczej delikatnie dotknięcia i trzepotanie.
Teraz jest najfajniej, potem jak zasunie kopa w wątrobę to paść można
Jemiołka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-02, 19:41   #1876
siobhan1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez krolowaa Pokaż wiadomość
Fajnie macie z tymi ruchami, ja sama nie wiem, czasami wydaje mi sie, ze to jest to a czasami, ze to oje flaki mnie w konia robia.
Jak na razie czulam takie delikatne jakby musniecia a od kilku dni tak jakby mi sie cos przekrecilo w srodku. Lokalizacja by pasowala, ale sama nie wiem.

Glizdunia mnie okrzyczala, ze nie chwale sie tu brzuszkiem, wiec oto my:
Prosze bardzo
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg brzuszek 19tc.jpg (71,2 KB, 45 załadowań)
Stary 2008-08-02, 19:43   #1877
siobhan1
Zadomowienie

Sorry za posta pod postem, ale musze Wam cos pokazac
Bylam dzis na zakupkach i w sklepie Mamas & Papas wynalazlam (w przymierzalni) cosik takiego

Tak bede wygladac za kilka miesiecy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg udawany brzuszek 1.jpg (83,8 KB, 59 załadowań)
Stary 2008-08-02, 19:46   #1878
siobhan1
Zadomowienie

A oto skąd on tam się taki wziął

Bardzo zmyslne i zapina sie na plecach na rzep
Moglam przymierzyc sukienke na wesele w pazdzierniku - czy sie zmieszcze
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg udawany brzuszek 2.jpg (84,6 KB, 47 załadowań)

Edytowane przez siobhan1
Czas edycji: 2008-08-02 o 19:49 Powód: zapomnialam o zalaczniku
Stary 2008-08-02, 19:55   #1879
mumi24
Zadomowienie

Dalicja Królowaa Nightingle Dziękuję kochane za fachową pomoc odnośnie ubranek

Siobhan Ładnie duży już masz brzuszek, tylko pozazdrościć, mówie o zdjeciu nr 1 bo jakbyś miała taki jak na 2 fotce to by były jaja

Dziewczynki mam pytanko jadę w niedzielę nad morze
i kupiłam dzisiaj krem z filtrem ziajki dla dzieci, jest napisane że filtry są mineralne, nie zawiera filtrów chemicznych i jest dla dzieci już od urodzenia, czy mogę go używać bez obaw, że coś przeniknie do łożyska?

Jeśli chodzi o połówkowe to na kartce którą dostaję z każdego usg (cały opis oraz dane) jest na samym dole napisane że powinno być ono wykonane 22-23 tydzień.
Bądź tu teraz mądry

http://s2.pierwszezabki.pl/026/0261949b0.png?3414
mumi24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-02, 22:38   #1880
gosiala
Zadomowienie

Siobhan - ale fajne brzuszki! Twoj zgrabniejszy , ale ten ten drugi niezły wynalazek , a były większe rozmiary? Na przykład na bliźniaki

Mumi - na filtrach to ja sie niestety nie znam , zresztą nie lubię sie opalać - Może dlatego , że mieszkam nad morzem i filtrem smaruje tylko twarz...A będziesz wystawiać brzuszek na słońce? Może lepiej nie....
Stary 2008-08-03, 09:49   #1881
nimfetka
Zadomowienie

a wiec dziewczyny u mnie po genetycznym jak najbardziej wszysko ok ! tylko dzidek był bardzo spokojny..
6,5 cm...ale miara zbyt dokladna nie jest bo dzidziol ma brodę przykutą do piersiątek,taki jakiś pozwijany,jutro zaczynam 14 tydzień.
załączam foty
pozdrawiam kochane Was wszystkie!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg KOT KATARZYNA_2.JPG (84,5 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg KOT KATARZYNA_5.JPG (101,2 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg KOT KATARZYNA_6.JPG (90,2 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg KOT KATARZYNA_9.JPG (80,8 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg KOT KATARZYNA_10.JPG (74,8 KB, 17 załadowań)
Stary 2008-08-03, 09:49   #1882
mumi24
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosiala Pokaż wiadomość
Siobhan - ale fajne brzuszki! Twoj zgrabniejszy , ale ten ten drugi niezły wynalazek , a były większe rozmiary? Na przykład na bliźniaki

Mumi - na filtrach to ja sie niestety nie znam , zresztą nie lubię sie opalać - Może dlatego , że mieszkam nad morzem i filtrem smaruje tylko twarz...A będziesz wystawiać brzuszek na słońce? Może lepiej nie....
Pewnie że nie będę brzuszka na słońce wystawiała ale chcę trochę spacerować brzegiem i generalnie jak sie wystawia skórę na słońce niekoniecznie leżąc plackiem to też sie opalamy, a ja mam jasną karnację i już mnie trochę szczypią ramiona, pozatym boję sie przebariweń o które w ciąży ponoć nietrudno.

Kasiu śliczny dzidziuś!!!
mój też jest na usg spokojny a raczej głównie śpi i jeszcze cięzko go dobudzić-cały tatuś

http://s2.pierwszezabki.pl/026/0261949b0.png?3414
mumi24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-03, 10:26   #1883
Jemiołka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nimfetka Pokaż wiadomość
a wiec dziewczyny u mnie po genetycznym jak najbardziej wszysko ok ! tylko dzidek był bardzo spokojny..
6,5 cm...ale miara zbyt dokladna nie jest bo dzidziol ma brodę przykutą do piersiątek,taki jakiś pozwijany,jutro zaczynam 14 tydzień.
załączam foty
Moja dzidzia też na początku była bardzo spokojna. Dopiero jak zaczęłam się śmiać to sie bobas rozruszał.
Moje na genetycznym miało raptem 5, 5 cm.
Tak bardzo chciałabym żeby to była dziewczynka. Od samgo początku ciąży skupiam się nad tym żeby to była dziewczynka Chłopaków mam już 3
Zbliżam się do połowy ciąży, normalnie się boję tam iść żeby znowu nie usłyszeć "No kolejny Synek rośnie"
Jemiołka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-03, 11:00   #1884
Glizda87
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nimfetka Pokaż wiadomość
załączam foty
Gratuluje dobrych wiesci! Slicznosci to twoje malenstwo juz sie nie moge doczekac az zobacze znowu swoje... byle do piatku
Stary 2008-08-03, 15:14   #1885
krolowaa
Zadomowienie

GG do krolowaa

Cytat:
Napisane przez Jemiołka Pokaż wiadomość
Moja dzidzia też na początku była bardzo spokojna. Dopiero jak zaczęłam się śmiać to sie bobas rozruszał.
Moje na genetycznym miało raptem 5, 5 cm.
Tak bardzo chciałabym żeby to była dziewczynka. Od samgo początku ciąży skupiam się nad tym żeby to była dziewczynka Chłopaków mam już 3
Zbliżam się do połowy ciąży, normalnie się boję tam iść żeby znowu nie usłyszeć "No kolejny Synek rośnie"
w takiej sytuacji pozostaje zyczyc tobie zdrowej slicznej dziewczynki

Stary 2008-08-03, 15:24   #1886
krolowaa
Zadomowienie

GG do krolowaa

- 5 koszulek bawełnianych lub body
- 5 bawełnianych kaftaników
- 5 bawełnianych śpioszków (najlepiej na zatrzaski w kroku co ułatwia szybkie,
a częste w tym czasie przewijanie)

- pajacyki
- 2 pary skarpetek bawełnianych lub buciki bawełniane
- 2 sweterki + spodenki
- czapeczka na dwór (grubość w zależności od pory roku)
- 2 czapeczki bawełniane (po kąpieli)
- rękawiczki bawełniane (zapobiegają bolesnym zadrapaniom)
- kombinezon zimowy jednoczęściowy (opcjonalnie od pory roku)

Spanie:

- Rożek- becik (cieplutko otula malucha już od urodzenia)
- 1 kocyki lekki bawełniany + 1 kocyk cieplejszy (akrylowy lub polarowy)
- łóżeczko +materacyk
- kołderka + poduszeczka + ochraniacz na szczebelki
- poszewki na kołderki (2 komplety na zmianę)
- prześcieradło do łóżeczka, ok. 3 szt.
- 2 ceratki do łóżeczka

Przewijanie:

- ok. 40 - 50 pieluch z tetry (jeśli zdecydujecie się na korzystanie z pieluszek
tetrowych) lub pieluchy jednorazowe

- majteczki z suchą pieluchą (4 szt. – jeśli decydujecie się na stosowanie pieluch
tetrowych)

- Przewijak (na komodę lub nakładany na łóżeczko) + pokrowiec frotte na przewijak
- Chusteczki wilgotne lub waciki bawełniane
- Krem przeciw odparzeniom (np. Sudocrem)
- 5 pieluch flanelowych (po kąpieli, na przewijak, do przytulenia)

Kąpiel i higiena:

- 2 ręczniki kąpielowe z kapturem
- wanienka do kąpieli
- myjka
- bezpieczne nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci
- szczotka do włosów z miękkiego włosia
- termometr do wody
- mydełko dziecięce
- puder
- oliwka dla niemowląt
- sterylne gaziki
- spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1)
- sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska
- waciki z bezpiecznymi końcówkami do czyszczenia uszu.
- aspirator do noska z filterkami lub gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa

Karmienie:

- butelka do podawania picia lub karmienia ze smoczkiem o małym przepływie (w rezerwie gdyby okazało się, że są problemy z laktacją)
- podgrzewacz do pokarmu (warunek jak wyżej, można więc dokupić gdy sprawa się wyklaruje)
- sterylizator do butelek (warunek jak wyżej)
- zestaw szczotek do czyszczenia butelek i smoczków (warunek jak wyżej)
- termoopakowanie (jak wyżej)

Pozostałe rzeczy:

- wózek (pamiętaj o folii przeciwdeszczowej i moskitierze przeciwko owadom).
- jeśli masz samochód musisz zakupić fotelik samochodowy odpowiedni do wieku i wagi dziecka
- proszek do prania ubranek, pościeli i pieluszek malucha

Lista rzeczy potrzebnych świeżo upieczonej mamie:

- biustonosz do karmienia (2 szt)
- wkładki laktacyjne (1 opakowanie)
- laktator/odciągacz pokarmu
- podkłady higieniczne (3 opakowania)
- majteczki jednorazowe 14 szt.
- zioła na laktację o ile w zamiarze jest karmienie piersią
- koszulka rozpinana lub z rozcięciami na piersiach do karmienia piersią
- płyn do higieny intymnej (najlepiej z dodatkiem typu nagietek)

DODATKI różne ułatwiające życie

- śpiworek, zapobiegający odkrywaniu, dzięki czemu dziecku w trakcie spania jest cieplutko.
- podkłady do przewijania wielorazowe lub jednorazowe (szalenie przydatne w trakcie wszelkich wyjść, gdzie nie ma przewijaka, możemy wówczas przewijać bez obawy o czyjąś kanapę)
- jeśli karmimy malucha mlekiem modyfikowanym to polecamy pudełko na pokarm, w który mieszczą się trzy odmierzone wcześniej porcje mleka czy herbatki w proszku. Dzięki temu nie zabieramy całej puszki mleka tylko mały pojemniczek.
- termometr do pomiaru temperatury ciała (przy niemowlaku najlepiej zainwestować i zakupić termometr z jednosekundowym pomiarem w uchu lub na czole), będziecie błogosławić ten wynalazek J
- Mini butelka ze smoczkiem lub specjalna łyżeczka do podawania lekarstw.
- Niania elektroniczna, przydatna szczególnie gdy dziecko śpi w innym pokoju niż rodzice, gdy dom jest duży lub posiadacie ogródek w którym dziecko może spać chronione przez „nianię”.
- Poduszka do karmienia piersią, bardzo wygodny gadżet dla mamy

Stary 2008-08-03, 16:44   #1887
Nightingle
Raczkowanie

GG do Nightingle

Hejka,

Nie mam dziś na nic siły... ledwo chodzę, ledwo oddycham... a humor jakiś pod psem... a jak sobie pomyślę, że jutro o 5.30 trzeba się zwlec do pracy.....

Czy Wy też tak macie???
Nightingle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-03, 20:16   #1888
Glizda87
Rozeznanie

Hej dziewczyny wiem ze niedawno poruszalysmy tu temat wozkow ale mam do was pytanie czy ktoras z was natknela sie na wozeczek TAKO JUMPER i ma o nim jakies zdanie?? Generalnie ja jeszcze jakos specjalnie za pojazdami dla robaczka sie nie rozgladam ale dzisiaj natknelam sie na niego na allegro i tak na pierwszy rzut oka to baaaardzo mi sie podoba, jedyna wada jaka narazie znalazlam to waga ale idealow chyba nie ma;p
Stary 2008-08-03, 20:52   #1889
Seviljanka
Raczkowanie

Jemiołka, to trzymam kciukasy za dziewczynkę no ale z czwartym chłopcem to będziesz miała ochronę, że heeej!

Królowaa, dzięki za fantastyczną wyprawkę! Ja jeszcze nic nie kupuję ale moja Mama już zaczęła cosik robić na drutach, dostając opierdantus od Babci, że za wcześnie Ale już myślę, co kupić i w co zainwestować a na co wydać minimum kasy lub zrezygnować.

Siobhan, rozumiem Twoją tęsknotę bo ja nie byłam w Polsce od Bożego Narodzenia ale co zrobić... To podróż długa i nie najtańsza. Ale mam nadzieję, że max za 2-3 lata wrócimy do Polski
Stary 2008-08-03, 21:50   #1890
AMILAMIJA
Zadomowienie

GG do AMILAMIJA Send a message via Skype™ to AMILAMIJA

Glizda,
Ile osób, tyle zdań, więc trudno na cos namawiać...Poczytaj, jakie cechy powinien miec wózek jak najbardziej odpowiedni, bezpieczny i komfortowy dla maluszka.
Szerokie sziedzisko, odpinany pałąk, regulowana rączka, regulowane oparcie, dobra amortyzacja, łatwość prowadzenia i manewrowania, materiały, które są prztjazne dla skóry dziecka, dobry hamulec. Waznea, ale nie niezbędne (choć ułatwiające zycie): regulowany podnóżek, tapicerka ściągana do prania, przekładana rączka, wentylacja w budce, kosz na zakupy. No i to, co mówiłam. Konieczna weryfikacja na zywo w sklepie. W interneie wszystyko fajnie wygląda.
Powodzenia w poszukiwaniach
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości