![]() |
#1861 |
Zadomowienie
|
Dot.: mamuski styczniowo-lutowe 2009
Spooko
![]() ![]() Mi na USG gen lekarz powiedział, ze połówkowe najlpeiej robić jak najbliżej 22 tc. I tu dylemat...Czy 21t5dc to 22 tc? Czy liczy sie te skończone? A 22ti3 dc to jeszcze 22 czy już 23?? Jak byłam ostatnio i pytali, który tc, to mówiłam 12, a był 12t6dc. I było ok, bo podobno podaje się skończone...Czy jak pójdę np w 21t6dc, to bedzie już 22? Czy lepiej iść w 22 skończonym?? |
![]() ![]() |
![]() |
#1862 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1863 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Sama nie wiem, czy po weekendzie nie zadzwonić i dpoytać się w rejestracji co z tym terminem zrobić - czy może być czy lepiej przełożyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1864 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dziewczyny czekam z niecierpliwoscia na wasze foteczki na brzuszkowym oczywiscie ![]() ![]() ![]() Kasiu nic sie nie przejmuj samochodem - moze jak bysmy kiedy gdzies jechali na zakupy to zajrze do ciebie na 5 minutek ![]() ![]() AMI z tymi ubrankami to masz racje ze rozmiar rozmiarowi nie równy ostatnio kupiłam Marcelinie sweterek w rozmiarze 56 a mała ma juz 4,5 miesiaca - jak wziełam na 74 bo juz w wiekszosci w takich chodzi to sie zlekka zdziwiłam bo wygladał jak na dziecko co ma z 5 lat ![]() ![]() pozdrawiam wszystkie mamusie i sorki ze wam sie w wątek wtraciłam ![]()
![]() |
#1865 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() a jak byś miała być w okolicy to daj znać i przyjeżdżaj - z reguły jestem w domku a co do wtrącania się w wątek - nie wiem jak reszta, ale ja tam nic przeciwko nie mam - zawsze możesz nam przesyłać rady jako bardziej doświadczona w TYCH sprawach ![]() Agusia możesz śmiało przesunąć - ja dziś dzwoniłam o przesunięcie terminu, bo miałam iść 11.09, ale wtedy Robert by ze mną nie pojechał, bo będzie w pracy. Pani Doktor robi usg w pon, wt i czw, ale nie ma jej w dn. 8-10.09 czyli odpadają i pon i wt. Z zapisaniem sie na np. 11-go nie ma problemu na ten moment. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1866 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Kasiu + co do mojego polowkowego, moja ginka idzie pozniej na urlop, wiec tak wzbralam, majwzzej kaze przyjsc pozniej a poza tzm mam jeszcze jedno USG w irysowym szpitalu 19.08 to bedzie 21t4d wiec i tak bede miala robione w bardziej odpowiednim terminie. Juz sama nie wiem jak mam liczyzyc te tyg bo z OM jutro zaczynam 20tc a z ostatniego USG dzis zaczelam 19tc.. no i badz tu czlowieku madry. Moja ginka liczy wg OM to sie dopasowalam. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1867 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A ja nie wiem, czy własnie na to badanie nie pójdę sama - mój TŻ bierze wolne zawsze wtedy, gdy jedziemy do gina (oczywiście odkąd jestem w ciąży ![]() W kazdym razie jest tak, że ja zaklepuję termin, a on później mówi szefowi, kiedy go nie będzie. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1868 |
Raczkowanie
|
![]()
To ja mam pytanko....
Bo w zasadzie jaki lekarz, to inaczej te tygodnie liczy.... mój liczy od daty ostatniej miesiączki... i wypada to na 12t...... ale z kolei gin mojej koleżanki od daty ostatniej miesiączki odjął jej 2 tygodnie i liczy w tę stronę..... I teraz na czym bazować przy obliczaniu połówkowego..... może po prostu wezmę datę zapłodnienia.... i policzę... AKURAT TEGO JESTEM NA 100% pewna |
![]() ![]() |
![]() |
#1869 |
Raczkowanie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1870 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1871 |
Zadomowienie
|
dziewczyny jak u was z ruchami dzidzi w brzuszku,czujecie ruchy?
ja dzis rano poczułam takie no dosc juz solidne kopniecia ! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1872 |
Rozeznanie
|
Witam was moje mamuski kochan
![]() Cały czas od poczatku ciazy sie cieszylam ze tak dobrze to wszystko znosze, zadnych wymiotow, prawie wcale mdlosci, ostatnio nawet przestalam sie zupelnie czuc jak w ciazy, brzuch nie rosnie, waga tez stoi niemal w miejscu, na ruchy jeszcze za wczesnie... I tak spokojnie bylo do przedwczoraj... Az tu nagle zaczelam sie czuc jakbym miala zaraz umrzec;/ Strasznie bolala mnie glowa, takie okropny pulsujacy bol, pozniej juz kazda czesc ciala mi pulsowala, w glowie krecilo mi sie jakbym byla na karuzeli, wymioty, jaki kolwiek ruch to udreka nie do zniesienia, na lezaco zle, na stojaco zle, na siedzaco tez zle... Nie wiem co to bylo ale na szczescie dzisiaj czuje sie lepiej, tylko troche oslabiona. W piatek mam wizyte u gina i juz poprostu sie nie moge doczekac bo jak zwykle mam panike ze z robaczkiem cos nie tak.. A tak z przyjemniejszych spraw to obiecalam sobie ze zakupy dla robaczka zaczne dopiero we wrzesniu ale do pieruna z ta obietnica;p zaczynam juz teraz bo zrobilam sobie liste co trzeba kupic i sporo tego jest a jak teraz zaczne i powoli co miesiac cos bede dokupywac to nie bedzie zle ![]() Buziaki dla wszystkich mamus i brzuszkow ![]()
![]() |
#1873 |
Zadomowienie
|
w pierwszej ciąży to kupowałam ubranka jak tylko 2 kreski na tescie zobaczyłam!teraz chciałam pózniej ale juz nie wytrzymuje i zaczynam kupowac ,pierwsze co to zaczynam szukanie na allegro,potem sklepy !kupuje w kolorach uniwersalnych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1874 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Na razie mam czasem taki jakiś "obcy" brzuch, jakby żył własnym życiem, coś podobnego do motylków ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1875 |
Raczkowanie
|
U mnie Małe się wierci od kilku tygodni (obecnie jestem w 18 tc). Nie kopie, raczej delikatnie dotknięcia i trzepotanie.
Teraz jest najfajniej, potem jak zasunie kopa w wątrobę to paść można ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1876 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak na razie czulam takie delikatne jakby musniecia a od kilku dni tak jakby mi sie cos przekrecilo w srodku. Lokalizacja by pasowala, ale sama nie wiem. Glizdunia mnie okrzyczala, ze nie chwale sie tu brzuszkiem, wiec oto my: Prosze bardzo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1877 |
Zadomowienie
|
Sorry za posta pod postem, ale musze Wam cos pokazac
![]() Bylam dzis na zakupkach i w sklepie Mamas & Papas wynalazlam (w przymierzalni) cosik takiego ![]() Tak bede wygladac za kilka miesiecy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1878 |
Zadomowienie
|
A oto skąd on tam się taki wziął
![]() Bardzo zmyslne i zapina sie na plecach na rzep ![]() Moglam przymierzyc sukienke na wesele w pazdzierniku - czy sie zmieszcze ![]() Edytowane przez siobhan1 Czas edycji: 2008-08-02 o 19:49 Powód: zapomnialam o zalaczniku |
![]() ![]() |
![]() |
#1879 |
Zadomowienie
|
Dalicja Królowaa Nightingle Dziękuję kochane za fachową pomoc odnośnie ubranek
![]() Siobhan Ładnie duży już masz brzuszek, tylko pozazdrościć, mówie o zdjeciu nr 1 bo jakbyś miała taki jak na 2 fotce to by były jaja ![]() Dziewczynki mam pytanko jadę w niedzielę nad morze ![]() i kupiłam dzisiaj krem z filtrem ziajki dla dzieci, jest napisane że filtry są mineralne, nie zawiera filtrów chemicznych i jest dla dzieci już od urodzenia, czy mogę go używać bez obaw, że coś przeniknie do łożyska? Jeśli chodzi o połówkowe to na kartce którą dostaję z każdego usg (cały opis oraz dane) jest na samym dole napisane że powinno być ono wykonane 22-23 tydzień. Bądź tu teraz mądry ![]()
![]() |
#1880 |
Zadomowienie
|
Siobhan - ale fajne brzuszki! Twoj zgrabniejszy , ale ten ten drugi niezły wynalazek , a były większe rozmiary? Na przykład na bliźniaki
![]() Mumi - na filtrach to ja sie niestety nie znam , zresztą nie lubię sie opalać - Może dlatego , że mieszkam nad morzem i filtrem smaruje tylko twarz...A będziesz wystawiać brzuszek na słońce? Może lepiej nie....
#1881 |
Zadomowienie
|
a wiec dziewczyny
![]() ![]() 6,5 cm...ale miara zbyt dokladna nie jest bo dzidziol ma brodę przykutą do piersiątek,taki jakiś pozwijany,jutro zaczynam 14 tydzień. załączam foty ![]() pozdrawiam kochane Was wszystkie!
#1882 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kasiu śliczny dzidziuś!!! ![]() mój też jest na usg spokojny a raczej głównie śpi i jeszcze cięzko go dobudzić-cały tatuś ![]()
![]() |
#1883 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moje na genetycznym miało raptem 5, 5 cm. Tak bardzo chciałabym żeby to była dziewczynka. Od samgo początku ciąży skupiam się nad tym żeby to była dziewczynka ![]() ![]() Zbliżam się do połowy ciąży, normalnie się boję tam iść żeby znowu nie usłyszeć "No kolejny Synek rośnie" |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1884 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1885 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1886 |
Zadomowienie
|
- 5 koszulek bawełnianych lub body - 5 bawełnianych kaftaników - 5 bawełnianych śpioszków (najlepiej na zatrzaski w kroku co ułatwia szybkie, a częste w tym czasie przewijanie) - pajacyki - 2 pary skarpetek bawełnianych lub buciki bawełniane - 2 sweterki + spodenki - czapeczka na dwór (grubość w zależności od pory roku) - 2 czapeczki bawełniane (po kąpieli) - rękawiczki bawełniane (zapobiegają bolesnym zadrapaniom) - kombinezon zimowy jednoczęściowy (opcjonalnie od pory roku) Spanie: - Rożek- becik (cieplutko otula malucha już od urodzenia) - 1 kocyki lekki bawełniany + 1 kocyk cieplejszy (akrylowy lub polarowy) - łóżeczko +materacyk - kołderka + poduszeczka + ochraniacz na szczebelki - poszewki na kołderki (2 komplety na zmianę) - prześcieradło do łóżeczka, ok. 3 szt. - 2 ceratki do łóżeczka Przewijanie: - ok. 40 - 50 pieluch z tetry (jeśli zdecydujecie się na korzystanie z pieluszek tetrowych) lub pieluchy jednorazowe - majteczki z suchą pieluchą (4 szt. – jeśli decydujecie się na stosowanie pieluch tetrowych) - Przewijak (na komodę lub nakładany na łóżeczko) + pokrowiec frotte na przewijak - Chusteczki wilgotne lub waciki bawełniane - Krem przeciw odparzeniom (np. Sudocrem) - 5 pieluch flanelowych (po kąpieli, na przewijak, do przytulenia) Kąpiel i higiena: - 2 ręczniki kąpielowe z kapturem - wanienka do kąpieli - myjka - bezpieczne nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci - szczotka do włosów z miękkiego włosia - termometr do wody - mydełko dziecięce - puder - oliwka dla niemowląt - sterylne gaziki - spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1) - sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska - waciki z bezpiecznymi końcówkami do czyszczenia uszu. - aspirator do noska z filterkami lub gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa Karmienie: - butelka do podawania picia lub karmienia ze smoczkiem o małym przepływie (w rezerwie gdyby okazało się, że są problemy z laktacją) - podgrzewacz do pokarmu (warunek jak wyżej, można więc dokupić gdy sprawa się wyklaruje) - sterylizator do butelek (warunek jak wyżej) - zestaw szczotek do czyszczenia butelek i smoczków (warunek jak wyżej) - termoopakowanie (jak wyżej) Pozostałe rzeczy: - wózek (pamiętaj o folii przeciwdeszczowej i moskitierze przeciwko owadom). - jeśli masz samochód musisz zakupić fotelik samochodowy odpowiedni do wieku i wagi dziecka - proszek do prania ubranek, pościeli i pieluszek malucha Lista rzeczy potrzebnych świeżo upieczonej mamie: - biustonosz do karmienia (2 szt) - wkładki laktacyjne (1 opakowanie) - laktator/odciągacz pokarmu - podkłady higieniczne (3 opakowania) - majteczki jednorazowe 14 szt. - zioła na laktację o ile w zamiarze jest karmienie piersią - koszulka rozpinana lub z rozcięciami na piersiach do karmienia piersią - płyn do higieny intymnej (najlepiej z dodatkiem typu nagietek) DODATKI różne ułatwiające życie - śpiworek, zapobiegający odkrywaniu, dzięki czemu dziecku w trakcie spania jest cieplutko. - podkłady do przewijania wielorazowe lub jednorazowe (szalenie przydatne w trakcie wszelkich wyjść, gdzie nie ma przewijaka, możemy wówczas przewijać bez obawy o czyjąś kanapę) - jeśli karmimy malucha mlekiem modyfikowanym to polecamy pudełko na pokarm, w który mieszczą się trzy odmierzone wcześniej porcje mleka czy herbatki w proszku. Dzięki temu nie zabieramy całej puszki mleka tylko mały pojemniczek. - termometr do pomiaru temperatury ciała (przy niemowlaku najlepiej zainwestować i zakupić termometr z jednosekundowym pomiarem w uchu lub na czole), będziecie błogosławić ten wynalazek J - Mini butelka ze smoczkiem lub specjalna łyżeczka do podawania lekarstw. - Niania elektroniczna, przydatna szczególnie gdy dziecko śpi w innym pokoju niż rodzice, gdy dom jest duży lub posiadacie ogródek w którym dziecko może spać chronione przez „nianię”. - Poduszka do karmienia piersią, bardzo wygodny gadżet dla mamy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1887 |
Raczkowanie
|
Hejka,
Nie mam dziś na nic siły... ledwo chodzę, ledwo oddycham... a humor jakiś pod psem... a jak sobie pomyślę, że jutro o 5.30 trzeba się zwlec do pracy..... ![]() Czy Wy też tak macie??? |
![]() ![]() |
![]() |
#1888 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny
![]()
![]() |
#1889 |
Raczkowanie
|
Jemiołka, to trzymam kciukasy za dziewczynkę no ale z czwartym chłopcem to będziesz miała ochronę, że heeej!
![]() Królowaa, dzięki za fantastyczną wyprawkę! Ja jeszcze nic nie kupuję ale moja Mama już zaczęła cosik robić na drutach, dostając opierdantus od Babci, że za wcześnie ![]() Siobhan, rozumiem Twoją tęsknotę bo ja nie byłam w Polsce od Bożego Narodzenia ale co zrobić... To podróż długa i nie najtańsza. Ale mam nadzieję, że max za 2-3 lata wrócimy do Polski ![]()
#1890 |
Zadomowienie
|
Glizda,
Ile osób, tyle zdań, więc trudno na cos namawiać...Poczytaj, jakie cechy powinien miec wózek jak najbardziej odpowiedni, bezpieczny i komfortowy dla maluszka. Szerokie sziedzisko, odpinany pałąk, regulowana rączka, regulowane oparcie, dobra amortyzacja, łatwość prowadzenia i manewrowania, materiały, które są prztjazne dla skóry dziecka, dobry hamulec. Waznea, ale nie niezbędne (choć ułatwiające zycie): regulowany podnóżek, tapicerka ściągana do prania, przekładana rączka, wentylacja w budce, kosz na zakupy. No i to, co mówiłam. Konieczna weryfikacja na zywo w sklepie. W interneie wszystyko fajnie wygląda. Powodzenia w poszukiwaniach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:28.