|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1861 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
widze frida na tapecie.. u nas to nadal wróg nr 1... ale wazne ze dziala..katakumba nie martw sie ja na początku tez nie umialam nic wyciągnąć..i lepiej dziala z ta wodą w sprayu.. aha i jak czyszcze jedna dziurkę to zatykam drugą...
my właśnie po wizycie u lekarza... mała waży 7535 gr (we wtorek bedzie miala 3 miesiące) dostala szczepionki..darla sie bardziej przed niz po.. (bylo opuźnienienie i nudzilo jej sie w poczekalni a potem przestraszyła się dziecka ze smokiem )no i hit dnia małej idą zęby !! mamy kupić zel i smarować.. jak bedzie sie darła to paracetamol.. kupki z bialymi obiektami to norma (ale dostalysmy jakieś bakterie do picia na nie) no i wkrótce odstawiamy wit K (jest do końca 3 miesiąca) a wit D3 cały rok mamy brać ![]() mala zasnela chyba ze zmęczenia bo nawet jeść nie chce
|
|
|
|
#1862 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
działa działa tylko przed użyciem fridy psikam jej wodę morską w sprayu i dopiero wtey wciągam glutki.
|
|
|
|
#1863 |
|
Rozeznanie
|
moje piersi wracają do formy
. Mała już się nie pręży i nie drze no i znowu je co 3 - 3,5 godz.xandra niby na gripe water jest napisane żeby dawać dopiero po ukończeniu pierwszego miesiąca ale nie wiem czemu. Moja mała miała 2 tyg jak zaczęłam podawać jej espumisan. Pediatra powiedziała, że mogę dawać do 15 kropelek. Troszkę mam nam się wykruszyło . Drobciaa długo się nie odzywała, Kasia EG, mała 82, JaGaaaa, logest, becia, anbar, LadyM, Sniezynka... gdzie one się podziewają
|
|
|
|
#1864 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To duża dziewczyna jest z Igi. I jeszcze te zęby, a właśnie wczoraj mnie mężol pytał kiedy dzieci zaczynają ząbkowac![]() A jeśli mogę spytac to jaki rozmiar ubranek przerabiacie?? Ucałuj maleńswto i oby dobrze zniosła szczepionki |
|
|
|
|
#1865 |
|
Rozeznanie
|
Scoripnec gratuluję Idze
. Oby dobrze to zniosła a Tobie nie dała za bardzo popalić
|
|
|
|
#1866 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1867 |
|
Zadomowienie
|
kurcze jakas wielka ta moja córa, bo ja juz zaczęlam w 74 ubierac (6-9 mc). Z 68 to mi niedawno wyrosła. A pampki nosimy 3. Ehh te dzieciaki...
|
|
|
|
#1868 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Duuza! Moja dwa tygodnie temu chyba wazyla 6380. Ubranka tez nosimy na 68cm. No i wlasnie trojki tez sie robia przyciasne, choc teoretycznie sa do 9kg... Co do obiektow bialych w kupie to tez dzis zaobserwowalam. I tez wypatruje zebow bo mala slini sie strasznie i drazliwa jakas... Juz zel kupilam z miesiac temu.
|
||
|
|
|
#1869 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
a propos pampersów: te 3 wydają mi się gorsze od 2. Mam wrażenie, że 3 strasznie szybko przemakają. Też tak macie? Chyba muszę wypróbować jakieś inne pieluszki. Może te z Rossmana? Kilka osób widziałam, że je chwali. Mi odpowiadają ichniejsze chusteczki do pupy. No i cena baardzo konkurencyjna
|
||
|
|
|
#1870 |
|
Zakorzenienie
|
a ja opieprzylam tz ze glupoty opowiada bo jego znajomego marysia jest tydzien starsza od poli i lekarz powiedzial podobno ze zeby jej ida. a ja ze ma glupot nie opowiadac...boze, a moze tej mojej marudzie to zeby rosna?? dlatego tak mi rece obgryza??
ja mam sol fizjologiczna w kroplach, ale kupie w takim razie w spray'u no i pozatykam jej dziurke jedna jak druga bede czyscic. na razie spi 15 min, pije herbatke i spi znowu |
|
|
|
#1871 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szkoda ze w uk nie mam rossmana bo te pieluszki sa naprawde baaaardzo dobre. a ja do tej pory tylko pampersy, wiec dosc nieufnie podchodzilam do zmiany. polecam. no i masz racje, cena jest konkurencyjna |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1872 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My jestesmy w active fit i baby dry. Te drugie lepsze jednak. I one sa do 9kg podczas gdy trojki new baby do 7kg. Cytat:
Biedna Pola, daj jej gryzaczka bo Ci reke odgryzie.
|
||
|
|
|
#1873 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kupię jutro z Rossmana. Jakby coś, to będzie na katakumbę
|
|
|
|
|
#1874 |
|
Zakorzenienie
|
ja wam powiem ze 4 sa nie duzo większe od 3 (pampersy) może troche dłuższe..
ale za to jumbo packu zamiast 82 jest 70 wiec coraz drożej to wychodzi..testowaliśmy hugiesy (te droższe) i sa kiepskie juz po jednym siku mala miala mokra pupke.. moze spróbuje te rossmanowe sa w jakiś mnejszych paczkach zeby od razu 80 nie kupować? |
|
|
|
#1875 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
No wlasnie i oszukuja na tych opakowaniach, taz zauwazylam ze im wieksze pieluchy tym mniej ich w opakowaniu. Ja mam pelno kuponow znizkowych na huggies i nie wiem czy sie skusic. Mielismy jedna paczke huggies dla noworodkow i byly gorsze niz pampersy.Dziewczyny a jak sie nazywaja te Rossmanowskie pieluchy? Powiem mamie zeby nam kupila jak bedziemy jechac do Polski.
|
||
|
|
|
#1876 |
|
Zadomowienie
|
A ja się trochę boje Rossmanowskich produktów - BABY DREAM
Miałam ostatnio wkładnki laktacyjne - porażka, jeśli troche mleka wycieknie i one wyschną to robią się strasznie twarde i drażnią sutki, no i chusteczek próbowałam - dla mnie są za suche - kupska nie potrafię nimi zmyc. Ale ostatnio próbowałam chusteczki Dada z biedronki ( niebieskie) i te są bardzo mokre i calkiem fajne. |
|
|
|
#1877 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Też mam takie wrażenie że pampki 3 są mniej chłonne. A poza tym jak mała zrobi siku to są zimne, 2 były cieplutkie . Też używamy active baby bo chyba tych dry nie ma w Polsze
|
|
|
|
|
#1878 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie była u mnie położna-pierwszy raz! Zwróciła uwagę, że Emilka jest jednak dośc żółta, w poniedziałek idziemy na pobranie krwi.Kazała przepajac wodą, ale Emilka nie chce pic nieposłodzonej wody(podobno glukoza zwiększa gazy).
Położna oglądała też moją ranę po cięciu i jednak jest obrzęk, jakieś płyny się tam zbierają i dlatego mnie jeszcze pobolewa.Mam jak najwięcej nagrzewac to miejsce termoforem.Kurcze, wiedziałam, że coś jest nie tak, ech... My na początku używaliśmy pieluszek Huggies, ale mimo że były dośc spore-za bardzo się odciskiwały na skórze, każda gumeczka i fałdka.Jednak bardzo dobrze wchłaniały i pupcia była sucha.Teraz mamy Pampersy i one są delikatniejsze, ale szybko się napełniają i baaardzo puchną-jak Emilka ma body, to ją później uciska. Chusteczki w szpitalu używałam Bambino, są ok.Teraz mamy Nivea Sensitive, naprawdę dobre, bezzapachowe.Później będę testowac Pampers z aloesem, bo takie wczoraj kupił tż |
|
|
|
#1879 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiecie co najbardziej mnie wkurza, że wszędzie mówią, że mleko matki jest wystarczające i nie trzeba dopajac dziecka. Każdy pediatra sie tego trzyma, a jak przyjdzie co do czego to na ucho szepczą, że warto dziecku dodatkowo wodę podawac, albo herbatki. I po co ta obłuda???? ![]() Co do rany po cięciu to ja też miałam tzw krwiaki - były to woreczki z płynem, sztuk 2 i to doś spore bo 4,5 i 5,5 cm długsci, ale już jakiś czas tem się wchłonęły. Podobno tak czasem jest. |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1880 |
|
Zakorzenienie
|
salomea ja małą karmię wyłącznie piersią i niczym nie dopajam
rośnie, przesypia cale noce i dużo sika.. nie widze potrzeby by jej żołądek wodą czy tym bardziej glukozą rozciągać.. myśle ze to zależy od dziecka i np otoczenia.. bo np jak w domu jest ciepło i suche powietrze to maluch moze potrzebować dopajania.. u nas jest 21-22 st i często chodzi nawilżacz.. mala je co 3 godz i wszystko gra.. jesli chodzi o jedzenie to zaczne jej menu rozszerzac w 6 miesiącu..moze tez wtedy zaczne dopajać
|
|
|
|
#1881 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Z husteczek to najbardziej lubie johnson's bo sa bardzo mokre. W sumie wszystkie ich warianty. Te aloesowe dobre na kupe bo troche neutralizuja odorek. ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1882 |
|
Zadomowienie
|
Jeszcze odnośnie dopajania - na początku byłam przeciwna ale jak zobaczyłam, że maleństwu dopajanie pomaga na bączki od razu się przekonałam. Poza tym moja malutka rzadko robi kupsko, a to podobno dlatego ,ze mam bardzo tłusty pokarm, wiec tak czy siak powinnam dopajac.
Martusia jak jest spragniona to sama się butli domaga, a je normalnie tzn co 3-3,5h. Oczywiście nie daję jej jakis strasznych ilości ale raz mi wypiła 60ml wody no i wtedy troszkę się przestraszyłam, ze może odwodniona jest. A w domku mamy ok 24 st. Co do laktacji to ja nie zauważyłam żadnych zaburzeń. |
|
|
|
#1883 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no i im wiekszy rozmiar to coraz wiecej wychodzi za pieluche dzis bylam zobaczyc po ile sa pampersy i hugissy 4, no wiec w zaleznosci od ilosci w paczce od 68 gr do 88 gr a te rossmanowskie po 60 gr wiec sporo taniej ja dzisje testuje, bo od jutra sa w promocji po 27,99 i chce zrobic zapas ale wydaja sie calkiem fajne, tylko czekam na kupsko zeby zobaczyc jak wtedy beda sie zachowywac Cytat:
a lubie dzidzius - calkiem fajne i nie drogie zwlaszcza te takie z niebieskim troche podoba mi sie zapach, a te rozowawe zostawiaja taka tlustwa skorke - tez calkiem fajnie |
||
|
|
|
#1884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet nie próbuje sobie tego wyobrazic.A jak stwierdzono wielkośc tych woreczków-przez usg?? I nie kazali Ci tego rozgrzewac, samo przeszło?Odnosnie dopajania, to ja równiez nie uważam,żeby było potrzebne przy karmieniu piersią. Natura tak to wymysliła,że na początku z piersi leci bardzo rzadkie mleko, które zaspokaja pragnienie dziecka,a potem tłusciejsze.Oczywiście, jak ktoś ma stwierdzone,że mleko jest zawsze tłuściejsze (po czym to lekarz poznaje? ), to chyba powinno się dopajac. Mnie połozne i lekarze odradzali dopajanie...A te herbatki Hippa, to słodzone glukozą są? Chyba jednak posłodzę jej trochę tą wodę, najważniejsze, żeby ta żółtaczka zeszła jak najszybciej... |
|
|
|
|
#1885 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a z kolei woda koperkowa u mnie jest napisane ze od miesiaca wlasnie ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
o bidulko,oby obrzek zszedl,i obys sie czula lepiej z pieluszkami mam te same wnioski,ale jednak wolimy papmki bo nie odciskaja Cytat:
no i mlody spal mi do okolo 5,znaczy za dwadziescia sie obudzil,ja prawie nie spalam bo na kazde chrzakniecie reagowalam ze moze glodny,ech,ale widze ze jednak lepiej go nie budzic ,dopracujemy to.Ale mam inny problem mlody starcil apetyt,je jakos mniej,i z butla zaczyna posypiac,musze sobie zapisac dzisiaj ilosc tego co je,a w piatek za tydzien szczepionka,mam nadzieje ze to chwilowe jest.A moze przesadzam?,bo nie jest ospaly czy cos,normalny,chyba przeszedl na diete i zapomnial mamie powiedziec
|
|
|
#1886 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
widać każdemu coś innego się podoba ![]() Cytat:
a wprowadzenie innych pokarmów też planuję na 6 miesiąc.Cytat:
|
|||
|
|
|
#1887 |
|
Zakorzenienie
|
ja uzywam wkładej jonson&jonson lub penathen (sa identyczne) mialam tez tommie tippie (w zest z aktatorem byly) i tez sa oki..słyszalam ze chicco sa rewelacyjne ale jeszcze ich w zadym sklepie nie widziałam..
co do chusteczek tomi najbardziej pasują NIVEA soft&cośtam i PAMPERS naturals.. ale np pamersa z lawenda są kiepskie.. a najgorsze jakie miałam to huggiesa.. próbowałam tez belli niebieskich i tez są oki. wlaśnie w ramach zdrowej diety upiekłam ciasteczka owsiano-otrębowe.. niby slodycze ale zawsze jakieś zdrowsze (tak se tlumaczę )lisey nie martw sie pewnie u malego to przejściowe z tym jedzeniem.. drama ja też pilam koperek ale musiałm odstawić bo mala ma tendencje do rozwolnienia... i polecam tez do picia hebatkę hippa ziołową taka w torebkach, w składie jest koperek,anyż,rumianek i jest bez cukru Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2009-01-30 o 16:51 |
|
|
|
#1888 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bał sie,że skoro macicę miałam pękniętą to coś innego mogli mi też uszkodzic. I stąd znam wymiary tych krwiaczków. SAMO PRZESZŁO mleko mam tłuste bo - jak odciągnę i trochę postoi to bardzo dużo jest wlaśnie tego tłustego mleka, a rzadszego prawie wcale nie ma. Herbatka Hipp rozpuszczalna ma glukozę Oby Emilka nie miała żółtaczkiCytat:
Nuk - też nie wysychają i nie mam do nich uwag i chyba najbardziej mi pasują Teraz będę próbowaC Belli ale to dopiero jak przyjdzie kurier z zakupami : :
|
||
|
|
|
#1889 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1890 |
|
Zakorzenienie
|
salomea to ja sie dowiedzialam ze mam tluste mleko bo jak stoi to w but 150 ml na dnie z pół cm jest tego rzadszego..
ale jak widac tłustym sie tez mozna napić.. co dzidzia to inne potrzeby.. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:31.

(we wtorek bedzie miala 3 miesiące) dostala szczepionki..darla sie bardziej przed niz po.. (bylo opuźnienienie i nudzilo jej sie w poczekalni a potem przestraszyła się dziecka ze smokiem
)

. Drobciaa długo się nie odzywała, Kasia EG, mała 82, JaGaaaa, logest, becia, anbar, LadyM, Sniezynka... gdzie one się podziewają
. Oby dobrze to zniosła a Tobie nie dała za bardzo popalić 

I tez wypatruje zebow bo mala slini sie strasznie i drazliwa jakas...
Juz zel kupilam z miesiac temu.

.
Oby Emilka nie miała żółtaczki