|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1861 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Cytat:
parapet jest podzielony na 2 część zarówno w kuchni jak i w sypilani (duży pokój to wielkie okna balkonowe - parapetów brak )pół okna to kwiaty a drugie pół to legowisko kota (na parapecie ma położone skóry muflona na których leży) Smok (kocur niebieski) to ostoja i spokój natomiast Amor (kocur biały) ma 5 m-cy to istna demolka ![]() zrobiłam tak w połowie okna na parapecie stoją duże kwiaty pnące np poupinane na drabinkach (na razie pomaga bo ogranicza poruszanie się między nimi) i dziś cud - jak wróciłam z pracy żaden kwiatek nie zaliczył podłogi (ale nie chwalmy dnia przed zachodem słońca )
Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2009-05-13 o 18:20 |
|
|
|
|
#1862 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczynki, ale teraz ciężko go tak wyczuć...
Ech moze jakoś dadzą radę i się wybronią, A mó reanimowany już wypuścił korzonki, mają centymetr długości
|
#1863 |
|
Zakorzenienie
|
Ja przez kocura tez musialam remanent na oknach zrobic bo glupol zasmakowal w Topsinie i zlizywal to paskudztwo ze stroczykow
Do tego stopnia je uwielbia ze portafi uschle kwiatki ze smieci wyciagac - obserwuje mnie bacznie jak grzebie przy roslinkach i kiedy je wyrzucam ciezko go upilnowac. A teraz wam pokaze co moje robale mysla o myciu falkow mydlinami - przenosza sie na kwiaty - wiec ostatnio tez je umylam |
|
|
|
#1864 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, żeby mojego jednego pobudzić do kwitnienia, aha czytałam, że żeby storek zakwitł trzeba obniżyć temp w nocy, a podnieść ją w dzień, czy to prawda?
|
|
|
|
|
#1865 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1866 |
|
Raczkowanie
|
Piękne kwiatki dziewczyny
Maja 77 dziękuję za odpowiedź Reanimacja kolejnego się wiec czekam na efekty... może w końcu się coś uda![]() DADA90 ziewczyny Pomocy! własnie zauważyłam, jakieś dwie muszki koło moich orchideii :/ kilka dni temu zmieniałam im podłoże i dopiero miały reanimacje i znowu cos! Powkładałam do każdej doniczki takie karteczki żółte lepkie do zwalczania szkodnijków ale o chyba nie wystarczy.... nie wiem co jeszcze zrobic.... poradżcie cos ;/ ja mam pecha jak chodzi o te falki - moja rada poobserwuj podłoże, które wymieniłaś, bo miałam taki przypadek, że kupiłam nowe podłoże (zał.fot.jakiej firmy) z "dodatkiem" czyli latającymi muszkami- ziemiórkami szeroko otwarte |
|
|
|
#1867 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny pomocy!!!! Niby żadnych robali nei zauwazyłam ani innych owadów, ale brzegi liściu u mojego najlepszego falka są w paru miejscach nadszarpane
A nie przenosiłam go nigdzie ani nic nie robiłam z nim. Po prostu na brzegach robią sie takie wysuszenia niewielkie i pod wpływem dotyku robi sie dziura w tym miejscu....POMOCY ![]() PS: Dzisiaj rano zauważyłam w zagłębieniu liści (tam gdzie się łączą) jakieś czarne kropeczki. Spekuluje,że to nie ziemia. Może na wszelki wypadek potraktować falka opryskiem na przędziorki? Mam ogród i akurat taki preparat jest pod ręką. Edytowane przez Vika90 Czas edycji: 2009-05-14 o 10:46 |
|
|
|
#1868 |
|
Raczkowanie
|
Storczykomaniaczki a macie jakies rady co do przesadzania storczyka - cambria
zostały mi 2 ostatnie kwiatki, któe juz niedługo przekwitną, bo straciły juz intensywny kolor. Muszę przesadzić, bo na korze znalazłam ślimaka a do tego jest w ciemnej doniczce i nie wiem jak wygląda podłoże i korzenie. No i włąśnie po czym poznać te zdrowe korzenie są cieniutkie i białe... z tego co doczytałam storczyki z tej odmiany nie kwitna na tych samych pędach, więc moge śmiało przyciąć te uschłe na samym dole![]() tez mi się zachciało innego storczyka a teraz nie wiem jak sie nim zajmować
|
#1869 |
|
Raczkowanie
|
Lika 306 - Dzieki za odp
Ja kupiłam ziemie Substral i jakąs plamet... bla bla nie pamietam nazwy :/ obserwuje podłoze teraz, najwyżej zrobie im oprysk ![]() Jola 2243 tak to prawda Z mojego doświadczenia tak jest JA robie tak, że na noc uchylam okienko w pokoju gdzie są falki, i tyle Pomaga kwitną pieknie
Zaręczona od 12. 06. 2008 Konsultantka ORIFLAME na poziomie: 0 - 3- 6 - 9 - 12 - 15 - 16 % Edytowane przez DADA90 Czas edycji: 2009-05-14 o 11:42 |
|
|
|
#1870 |
|
Zakorzenienie
|
Muszę się wam pochwalić moim dzisiejszym zakupem w Netto: miały być 2 ale w końcu kupiłam 3
. Storczyki miały być dwupędowe, ale przy 2 okazało się w domku po dokładnych oględzinach, że oprócz 2 kwitnących pędów od spodu rośnie jeszcze jeden |
|
|
|
#1871 |
|
Raczkowanie
|
Jolu ale cuda dało Ci się znaleźć
![]() ![]() ![]() ja teraz choruje na fioletowego ciekawe kiedy mąż sie domysli i mi kupi
|
|
#1872 |
|
Zakorzenienie
|
a dziękuję, powiem wam, że to okazja była, bo po 19,99 były, ja myślałam, ze to miniaturki będa, a okazały się takie spore
, u mnie w Netto był tylko jeden regał mały ze storczykami, niewiele już zostałoDziewczyny znalazłam cosik takiego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=625760871, co o niej myślicie? Edytowane przez jola2243 Czas edycji: 2009-05-14 o 13:58 |
|
|
|
#1873 |
|
Zadomowienie
|
Jolupiekne te Twoje nowosci
Ostatnie zdjecie-mam tego samego ale teraz sobie spi Niech sie dobrze chowaja![]() Dziewczyny mam do Was pytanie-od kilku dni jeden z moich storczykow ma na lisciu dziwne cos...dodaje zdjecie,mam nadzieje,ze bedziecie w stanie mi pomoc,bo ja nie wiem co to i dlaczego sie pojawilo dodam,ze jeszcze niedawno kwitl,od jakiegos czasu zaczyna zolknac dolny lisc,a reszta zrobila sie troche miekka.bede bardzo wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam Was serdecznie
13.01.2012 -oficjalny kierowca- Edytowane przez bierka83 Czas edycji: 2009-05-14 o 13:56 |
|
|
|
#1874 |
|
Raczkowanie
|
Ja dopiero zaczynam, storczyka mam od 2 dni. Zeby nie irytowac stalych forumowiczek, przeczytalam kilka podstawowych informacji dotyczacych hodowli. Moj kwiat to Phalaenopsis - hybryda, z tego, co wiem dosc popularny i 'wzglednie latwy' w uprawie;]. Stoi na wystawie polnocno - wschodniej, dzis go podlalam przez wstawienie na 15 min do miski z woda, bo korzenie mial juz srebrzysto-szare, przetarlam mu tez korzonki nadziemne mokrym wacikiem, bo jeszcze nie mam ani zraszacza, ani szklanej doniczki, zeby go wstawic do tacki z woda i kermazytem (chyba taka pisownia). Kupie chyba to drugie, no i jakis nawoz oczywiscie, bo dostalam go prosto z kwiaciarni jako prezent bez dodatkowego sprzetu:P Mozecie jakis nawoz polecic? (wiem, ze pewnie byly juz o tym dyskusje, ale slicznie prosze). Co sadzicie o mojej dotychczasowej opiece? Jakies rady? Czy wystawa nie jest za ciemna? Niby swiatlo caly dzien, ale w sumie bardzo delikatne... Aaaa i czytalam gdzies, ze od maja do wrzesnia mozna uchylac okna w pokoju, zeby kwiatek mial swieze powietrze, ale ja jeszcze tego nie robie, bo wydaje mi sie, ze jest za zimno... Z gory dziekuje za odpowiedz
|
|
|
|
#1875 |
|
Raczkowanie
|
Jola 2243 - Ten żółtawo limonkowo zielony jakos tak
cudowny poprostu! U mnie nie ma tego sklepu ....:/ a szkoda Superr dbaj o nie, są przepiekne
|
#1876 |
|
Zakorzenienie
|
Haj dziewczynki, ale cudaczki pokazujecie fju fju!!
Ja się cciałam pochwlaić bo zorbiłam w końcu rożek do keiki, by mu się korzonki wykluły. stwierdzam ze karton po soku to zły pomysł, bo jednak musi byc to plastyczny material. Wykorzystałam więc opakowanie po rogalikach Przy pryskaniu kermazytu musialam podlozyc histeczke bo wykapuje narmiar wody przy lodyzce, ale najwazniejsze ze jest ok, i ze mam nadzieje keiki pusci korzonki ![]() Chwalę się też pędami które wyrastają będa małe niestety ale najważniejsze, że będą. Aha, pokazuje tez jak odzył jeden sorczykas w kermazycie (korzonki)ja do netto podskocze po obiedzie moze jeszcze coś bedzie bo cieplo na dworzu jest to nie powinny odpasc w akcie oswojenia z domkiem moim
Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2009-05-14 o 15:31 |
|
|
|
#1877 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, a Wy dlugo zajmujecie sie juz storczykami? Takie hobby?
![]() Mnie strasznie korci kupno nastepnego, ale za bardzo nie mam gdzie trzymac..dwa moje stoja na stole i trzeci za bardzo sie juz nie zmiesci i bedzie glupio wygladac..parapety mam tylko i wylacznie poludniowe, do tego bez zaluzji i firanek ( brzmi dziwnie, ale one sa wyzej niz normalnie, a zreszta tylko wynajmuje mieszkanie i nie moge wiercic w scianach itp ). Marzy mi sie taki maly stoliczek jakby pod telefon, mam wolny kawalek sciany i fajnie by sie prezentowalo..teraz musze sie powstrzymac i nabyc najpierw stoliczek, a potem storczyka
|
#1878 |
|
Raczkowanie
|
Kobitki kochane, pomóżcie mi, bo sama nie wiem co mam myśleć o moich nowych nabytkach ... Mowa oczywiście o storczykach...Pierwsze zdjęcie to typowy storczyk- nie wiem czy te korzenie wyglądają, aby na pewno na zdrowe, wg. mnie raczej nie bardzo i na dodatek kwiaty nie są takie ładne jak powinny, ale zawijają się im brzegi... Drugie i trzecie zdjęcie to Cambria i ona wg. mnie również nie wygląda dobrze, ani korzenie a już na pewno nie liście, na których są takie jaśniejsze plamy i czarne kreseczki. Wiem trochę na temat tych kwiatów, ale nie aż tak, żeby wiedzieć, jak im pomóc, więc Was proszę o pomoc. Błagam pomóżcie mniej doświadczonej i powiedzcie co sądzicie o moich kwiatuszkach i jak im pomóc ewentualnie... Nie chcę ich stracić...
[B] "Czasem cały świat oznacza mniej, niż jeden człowiek którego brak..." "Tęsknie, i nadal nie wierzę..." K.C. Edytowane przez mmuszka2 Czas edycji: 2009-05-14 o 18:45 Powód: zapomniałam o zdjęciach :P |
|
|
|
#1879 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1880 |
|
Zadomowienie
|
Zobaczcie jakie cuda wychodowała sobie MOJA BABCIA !!!
![]() ![]() PS. chyba poprosze ją o prezencik ![]() |
|
|
|
#1881 |
|
Zakorzenienie
|
Żółty piegusek prześliczny, a ten biały taki niewinny...
|
|
|
|
#1882 |
|
Raczkowanie
|
Prosze o odpowiedz...
up! up! |
|
|
|
#1883 |
|
Raczkowanie
|
pussszek
Ja używam odżywki z firmy Biopon do storczyków oczywiście. Moim maleństwom to odpowiada ale wiem, że dobre są też z firmy Pokon czy coś tak ale one są już troszkę droższe. Zreszta w sklepach szczególnie tych dużych masz spory wybór odżywek dla storczyków |
|
|
|
#1884 |
|
Raczkowanie
|
Dzieki wielkie
wlasnie jutro wybieram sie na zakupy, wiec zobacze, co uda mi sie znalezc ;]
|
|
|
|
#1885 |
|
Zadomowienie
|
a czy mi jest w stanie ktos odpowiedziec?? z gory dziekuje
|
#1886 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1887 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A pierwszy storczyk to na pewno nie jest za zdrowy nie wiem czy to nie wina przesuszenia. Jak nowe to wiadomo co w sklepie z nimi robili. Niektóre korzonki wyglądaja jakby zgniły a potem wyschły. Hm może postaraj sie usunąć te uschłe korzonki a ranki zasyp cynamonem lub węglem drzewnym ale jeśli nie zostanie ich zbyt wiele to poradziłabym pomoc z zastosowaniem worka foliowego. Powinnaś mieć cały opis jak to się robi pare stron cześniej potem poszukam która strona. A jeśli nie zdecydujesz się na worek to konieczne będzie zamgławianie korzonków powietrznych i liści. aby nie straciły wigoru. A kwiatki hmmmm dostałam takiego niedawno i właśnie ma podobne objawy. Tak jakby zwiędły. Liście opadły a kwitki jak z waty nie maja sił podnieść się ale mój był zalany i fatalnym stanie ale walcze ponieważ jest bardzo ładny. Jak na razie zatrzymało się więdnięcie i stoi zamgławiam go przesadziłam do mniejszej doniczki i grzecznie podlewam ale i tak się o niego boje bo to prezent więc wczoraj zamówiłam mikoryze. Może to go wspomoże ![]() A zapomniałam twój Phalaenopsis może się klimatyzować więc nie zdziw się jak odpadnie mu troszke pąckówe albo kwiatków. Ale to zależy już od kwiatuszka czy mu się u ciebie spodoba Edytowane przez ewelinka2026 Czas edycji: 2009-05-15 o 08:28 |
|
|
|
|
#1888 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pozdrawiam serdecznie
|
|
#1889 |
|
Raczkowanie
|
Kobitki kochane, pomóżcie mi, bo sama nie wiem co mam myśleć o moich nowych nabytkach
... Mowa oczywiście o storczykach...Pierwsze zdjęcie to typowy storczyk- nie wiem czy te korzenie wyglądają, aby na pewno na zdrowe, wg. mnie raczej nie bardzo i na dodatek kwiaty nie są takie ładne jak powinny, ale zawijają się im brzegi... Drugie i trzecie zdjęcie to Cambria i ona wg. mnie również nie wygląda dobrze, ani korzenie a już na pewno nie liście, na których są takie jaśniejsze plamy i czarne kreseczki. Wiem trochę na temat tych kwiatów, ale nie aż tak, żeby wiedzieć, jak im pomóc, więc Was proszę o pomoc. Błagam pomóżcie mniej doświadczonej i powiedzcie co sądzicie o moich kwiatuszkach i jak im pomóc ewentualnie... Nie chcę ich stracić... tez mam taki sam problem z jednym falkiem,.. i chyba to prawda że najpierw zgnily a potem sie przesuszyły... tyle że moj za NIC NIE CHCE znów poszczać nowych korzonków... ![]() |
|
|
|
#1890 |
|
Zakorzenienie
|
esel nie ma zdjęc?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:14.

- ale te najbardziej zwalane kwiaty w domu przymocowalam do miejsca gdzie zawsze stoja tasma dwustronnie klejaca. Wystarczy kawalek takiej tasmy podkleic pod spod doniczki i przykleic calosc w porzadane miejsce, potem nie ma problemu zeby to odkleic. I po jakis 3 miesiacach kot sie znudzil zwalaniem - ale poniewaz ukochal sobie 2 parapety do siedzenia tam ma miejsce akurat na jego dlugosc - zabralam z tamtad kwiaty - nie ma co z kotem walczyc bo one sa uparte hihi - moze zrob mu am wolne do siedzenia a stroczusia przenies w inne miejsce - jesli na tej polce jest dobre swiatlo to spokojna glowa bedzie mu dobrze.
)

Do tego stopnia je uwielbia ze portafi uschle kwiatki ze smieci wyciagac - obserwuje mnie bacznie jak grzebie przy roslinkach i kiedy je wyrzucam ciezko go upilnowac.
wiec czekam na efekty... może w końcu się coś uda
szeroko otwarte 

dodam,ze jeszcze niedawno kwitl,od jakiegos czasu zaczyna zolknac dolny lisc,a reszta zrobila sie troche miekka.
wlasnie jutro wybieram sie na zakupy, wiec zobacze, co uda mi sie znalezc ;]