|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1861 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Cytat:
parapet jest podzielony na 2 część zarówno w kuchni jak i w sypilani (duży pokój to wielkie okna balkonowe - parapetów brak ![]() pół okna to kwiaty a drugie pół to legowisko kota (na parapecie ma położone skóry muflona na których leży) Smok (kocur niebieski) to ostoja i spokój natomiast Amor (kocur biały) ma 5 m-cy to istna demolka ![]() zrobiłam tak w połowie okna na parapecie stoją duże kwiaty pnące np poupinane na drabinkach (na razie pomaga bo ogranicza poruszanie się między nimi) i dziś cud - jak wróciłam z pracy żaden kwiatek nie zaliczył podłogi (ale nie chwalmy dnia przed zachodem słońca ![]() Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2009-05-13 o 17:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1862 |
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczynki, ale teraz ciężko go tak wyczuć...
Ech moze jakoś dadzą radę i się wybronią, A mó reanimowany już wypuścił korzonki, mają centymetr długości ![]() ![]()
#1863 |
Zakorzenienie
|
Ja przez kocura tez musialam remanent na oknach zrobic bo glupol zasmakowal w Topsinie i zlizywal to paskudztwo ze stroczykow
![]() ![]() A teraz wam pokaze co moje robale mysla o myciu falkow mydlinami - przenosza sie na kwiaty - wiec ostatnio tez je umylam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1864 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1865 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1866 |
Raczkowanie
|
Piękne kwiatki dziewczyny
![]() Maja 77 dziękuję za odpowiedź ![]() Reanimacja kolejnego się ![]() ![]() ![]() DADA90 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1867 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny pomocy!!!! Niby żadnych robali nei zauwazyłam ani innych owadów, ale brzegi liściu u mojego najlepszego falka są w paru miejscach nadszarpane
![]() ![]() ![]() ![]() PS: Dzisiaj rano zauważyłam w zagłębieniu liści (tam gdzie się łączą) jakieś czarne kropeczki. Spekuluje,że to nie ziemia. Może na wszelki wypadek potraktować falka opryskiem na przędziorki? Mam ogród i akurat taki preparat jest pod ręką. Edytowane przez Vika90 Czas edycji: 2009-05-14 o 09:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#1868 |
Raczkowanie
|
Storczykomaniaczki a macie jakies rady co do przesadzania storczyka - cambria
![]() ![]() ![]() ![]() tez mi się zachciało innego storczyka a teraz nie wiem jak sie nim zajmować ![]()
#1869 |
Raczkowanie
|
Lika 306 - Dzieki za odp
![]() ![]() Jola 2243 tak to prawda ![]() ![]() ![]() ![]()
Zaręczona od 12. 06. 2008 ![]() Konsultantka ORIFLAME na poziomie: 0 - 3- 6 - 9 - 12 - 15 - 16 % ![]() Edytowane przez DADA90 Czas edycji: 2009-05-14 o 10:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#1870 |
Zakorzenienie
|
Muszę się wam pochwalić moim dzisiejszym zakupem w Netto: miały być 2 ale w końcu kupiłam 3
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1871 |
Raczkowanie
|
Jolu ale cuda dało Ci się znaleźć
![]() ![]() ![]() ja teraz choruje na fioletowego ![]() ![]()
#1872 |
Zakorzenienie
|
a dziękuję, powiem wam, że to okazja była, bo po 19,99 były, ja myślałam, ze to miniaturki będa, a okazały się takie spore
![]() Dziewczyny znalazłam cosik takiego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=625760871, co o niej myślicie? Edytowane przez jola2243 Czas edycji: 2009-05-14 o 12:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#1873 |
Zadomowienie
|
Jolupiekne te Twoje nowosci
![]() ![]() ![]() Dziewczyny mam do Was pytanie-od kilku dni jeden z moich storczykow ma na lisciu dziwne cos...dodaje zdjecie,mam nadzieje,ze bedziecie w stanie mi pomoc,bo ja nie wiem co to i dlaczego sie pojawilo ![]() bede bardzo wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam Was serdecznie
13.01.2012 -oficjalny kierowca- ![]() ![]() ![]() Edytowane przez bierka83 Czas edycji: 2009-05-14 o 12:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#1874 |
Raczkowanie
|
Ja dopiero zaczynam, storczyka mam od 2 dni. Zeby nie irytowac stalych forumowiczek, przeczytalam kilka podstawowych informacji dotyczacych hodowli. Moj kwiat to Phalaenopsis - hybryda, z tego, co wiem dosc popularny i 'wzglednie latwy' w uprawie;]. Stoi na wystawie polnocno - wschodniej, dzis go podlalam przez wstawienie na 15 min do miski z woda, bo korzenie mial juz srebrzysto-szare, przetarlam mu tez korzonki nadziemne mokrym wacikiem, bo jeszcze nie mam ani zraszacza, ani szklanej doniczki, zeby go wstawic do tacki z woda i kermazytem (chyba taka pisownia). Kupie chyba to drugie, no i jakis nawoz oczywiscie, bo dostalam go prosto z kwiaciarni jako prezent bez dodatkowego sprzetu:P Mozecie jakis nawoz polecic? (wiem, ze pewnie byly juz o tym dyskusje, ale slicznie prosze). Co sadzicie o mojej dotychczasowej opiece? Jakies rady? Czy wystawa nie jest za ciemna? Niby swiatlo caly dzien, ale w sumie bardzo delikatne... Aaaa i czytalam gdzies, ze od maja do wrzesnia mozna uchylac okna w pokoju, zeby kwiatek mial swieze powietrze, ale ja jeszcze tego nie robie, bo wydaje mi sie, ze jest za zimno... Z gory dziekuje za odpowiedz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1875 |
Raczkowanie
|
Jola 2243 - Ten żółtawo limonkowo zielony jakos tak
![]() ![]() Superr dbaj o nie, są przepiekne ![]()
#1876 |
Zakorzenienie
|
Haj dziewczynki, ale cudaczki pokazujecie fju fju!!
Ja się cciałam pochwlaić bo zorbiłam w końcu rożek do keiki, by mu się korzonki wykluły. stwierdzam ze karton po soku to zły pomysł, bo jednak musi byc to plastyczny material. Wykorzystałam więc opakowanie po rogalikach ![]() Przy pryskaniu kermazytu musialam podlozyc histeczke bo wykapuje narmiar wody przy lodyzce, ale najwazniejsze ze jest ok, i ze mam nadzieje keiki pusci korzonki ![]() Chwalę się też pędami które wyrastają ![]() ![]() ![]() ja do netto podskocze po obiedzie moze jeszcze coś bedzie ![]() ![]() ![]() Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2009-05-14 o 14:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#1877 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, a Wy dlugo zajmujecie sie juz storczykami? Takie hobby?
![]() Mnie strasznie korci kupno nastepnego, ale za bardzo nie mam gdzie trzymac..dwa moje stoja na stole i trzeci za bardzo sie juz nie zmiesci i bedzie glupio wygladac..parapety mam tylko i wylacznie poludniowe, do tego bez zaluzji i firanek ( brzmi dziwnie, ale one sa wyzej niz normalnie, a zreszta tylko wynajmuje mieszkanie i nie moge wiercic w scianach itp ). Marzy mi sie taki maly stoliczek jakby pod telefon, mam wolny kawalek sciany i fajnie by sie prezentowalo..teraz musze sie powstrzymac i nabyc najpierw stoliczek, a potem storczyka ![]()
#1878 |
Raczkowanie
|
![]() Kobitki kochane, pomóżcie mi, bo sama nie wiem co mam myśleć o moich nowych nabytkach ![]() Pierwsze zdjęcie to typowy storczyk- nie wiem czy te korzenie wyglądają, aby na pewno na zdrowe, wg. mnie raczej nie bardzo i na dodatek kwiaty nie są takie ładne jak powinny, ale zawijają się im brzegi... Drugie i trzecie zdjęcie to Cambria i ona wg. mnie również nie wygląda dobrze, ani korzenie a już na pewno nie liście, na których są takie jaśniejsze plamy i czarne kreseczki. Wiem trochę na temat tych kwiatów, ale nie aż tak, żeby wiedzieć, jak im pomóc, więc Was proszę o pomoc. Błagam pomóżcie mniej doświadczonej i powiedzcie co sądzicie o moich kwiatuszkach i jak im pomóc ewentualnie... ![]() Nie chcę ich stracić... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
[B] "Czasem cały świat oznacza mniej, niż jeden człowiek którego brak..." "Tęsknie, i nadal nie wierzę..." K.C. Edytowane przez mmuszka2 Czas edycji: 2009-05-14 o 17:45 Powód: zapomniałam o zdjęciach :P |
![]() ![]() |
![]() |
#1879 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1880 |
Zadomowienie
|
Zobaczcie jakie cuda wychodowała sobie MOJA BABCIA !!!
![]() ![]() PS. chyba poprosze ją o prezencik ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1881 |
Zakorzenienie
|
Żółty piegusek prześliczny, a ten biały taki niewinny...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1882 |
Raczkowanie
|
Prosze o odpowiedz...
up! up! |
![]() ![]() |
![]() |
#1883 |
Raczkowanie
|
pussszek
Ja używam odżywki z firmy Biopon do storczyków oczywiście. Moim maleństwom to odpowiada ale wiem, że dobre są też z firmy Pokon czy coś tak ale one są już troszkę droższe. Zreszta w sklepach szczególnie tych dużych masz spory wybór odżywek dla storczyków |
![]() ![]() |
![]() |
#1884 |
Raczkowanie
|
Dzieki wielkie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1885 |
Zadomowienie
|
a czy mi jest w stanie ktos odpowiedziec?? z gory dziekuje
#1886 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1887 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A pierwszy storczyk to na pewno nie jest za zdrowy nie wiem czy to nie wina przesuszenia. Jak nowe to wiadomo co w sklepie z nimi robili. Niektóre korzonki wyglądaja jakby zgniły a potem wyschły. Hm może postaraj sie usunąć te uschłe korzonki a ranki zasyp cynamonem lub węglem drzewnym ale jeśli nie zostanie ich zbyt wiele to poradziłabym pomoc z zastosowaniem worka foliowego. Powinnaś mieć cały opis jak to się robi pare stron cześniej potem poszukam która strona. A jeśli nie zdecydujesz się na worek to konieczne będzie zamgławianie korzonków powietrznych i liści. aby nie straciły wigoru. A kwiatki hmmmm dostałam takiego niedawno i właśnie ma podobne objawy. Tak jakby zwiędły. Liście opadły a kwitki jak z waty nie maja sił podnieść się ale mój był zalany i fatalnym stanie ale walcze ponieważ jest bardzo ładny. Jak na razie zatrzymało się więdnięcie i stoi zamgławiam go przesadziłam do mniejszej doniczki i grzecznie podlewam ale i tak się o niego boje bo to prezent więc wczoraj zamówiłam mikoryze. Może to go wspomoże ![]() A zapomniałam twój Phalaenopsis może się klimatyzować więc nie zdziw się jak odpadnie mu troszke pąckówe albo kwiatków. Ale to zależy już od kwiatuszka czy mu się u ciebie spodoba Edytowane przez ewelinka2026 Czas edycji: 2009-05-15 o 07:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1888 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam serdecznie
![]() |
#1889 |
Raczkowanie
|
Kobitki kochane, pomóżcie mi, bo sama nie wiem co mam myśleć o moich nowych nabytkach
![]() Pierwsze zdjęcie to typowy storczyk- nie wiem czy te korzenie wyglądają, aby na pewno na zdrowe, wg. mnie raczej nie bardzo i na dodatek kwiaty nie są takie ładne jak powinny, ale zawijają się im brzegi... Drugie i trzecie zdjęcie to Cambria i ona wg. mnie również nie wygląda dobrze, ani korzenie a już na pewno nie liście, na których są takie jaśniejsze plamy i czarne kreseczki. Wiem trochę na temat tych kwiatów, ale nie aż tak, żeby wiedzieć, jak im pomóc, więc Was proszę o pomoc. Błagam pomóżcie mniej doświadczonej i powiedzcie co sądzicie o moich kwiatuszkach i jak im pomóc ewentualnie... ![]() Nie chcę ich stracić... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tez mam taki sam problem z jednym falkiem,.. i chyba to prawda że najpierw zgnily a potem sie przesuszyły... tyle że moj za NIC NIE CHCE znów poszczać nowych korzonków... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1890 |
Zakorzenienie
|
esel nie ma zdjęc?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:51.