|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1861 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Joga
Tak joga. Lekarz kazał się zgłosić jak nie będzie poprawy. Poprawa jest, ale staw ciągle czuje. Wiec nie jest ok. Bezpośrednio po kontuzji utykalam. Kiedy chodzę na jogę to staw czuje mocniej, czasem lekko boli (nie wiem czy to staw, ale gdzieś tam, a ból to czasem pieczenie). Musze iść jeszcze raz do lekarza. Przerazila mnie wizja endoprotezy. Miałam wczesniacze zwichnięcie stawów biodrowych po urodzeniu.
Uwielbiam joge, daje mi power, ale to nie jest warte zbudowania lub wzmocnienia zwyrodnienia stawu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1862 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Możesz spróbować z jogą leczniczą, dla seniorów, kobiet w ciąży itp., pewnie jest mniej kontuzjogenna. Jeśli przy wykonaniu asan czujesz ból i nie jest to "ból" związany z rozciąganiem to nie powinnaś ich robić. Może lepiej przejść się na coś z elementami jogi, zajęcia typu zdrowy kręgosłup, stretching. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1863 |
Zakorzenienie
|
Tak strasznie mi żal, bo żadna inna aktywność fizyczna do tej pory nie dawała mi tyle energii. Musze się mocno zastanowić co i gdzie robić. Najśmieszniejsze ze pytałam trenerke co robić i ona mówiła ze ćwiczyć i będzie lepiej. Nie wiem kto ma rację, ale nie chce eksperymentować na moich biodrach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1864 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1865 | |
Oby do wiosny
|
Cytat:
Nie odpuściłabym zupełnie, ale nie robiłabym tych asan które wywołują ból. Moja mama jest kwalifikowana do endoprotezy- nauczyciel powiedział, ze absolutnie nie może wykonywać asan z odwodzeniem nóg, a supta baddha konasana, z wyłącznie z podpartymi kolanami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1866 |
Zakorzenienie
|
Śniegowa, to co opisujesz zawsze mogłam robić i na korwkcyjnej w dzieciństwie miałam to polecane. Kontuzję mam po tym
http://www.irunnerblog.com/wp-conten...4/virasana.jpg Z odchylem do tylu. I ja wiedziałam że mi było zabronione kiedyś tak siedzieć ale pomyślałam że jak zrobię to delikatnie to nic się nie stanie. Sama to sobie zrobiłam... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1867 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o radę trenerki to zgadzam się z dziewczynami....ćwiczyć dalej, to co wcześniej skoro boli. To nie jest całkiem rozsądne ![]()
![]() |
![]() |
#1868 | |
Oby do wiosny
|
Cytat:
Wiem, bo Młoda nie może tego robić. Układa pod plecami piramidę, a w zgięcia pod kolanami wkłada pasek lub linę. Na pewno nie jest to pozycja dla wszystkich, szczególnie leżąca wersja. Tak jak mówi Loyd, praktykę trzeba zmodyfikować i dopasować do siebie.
Jeśli znajdziesz link w przypadkowym słowie w moim poście, to jest to ukryta reklama wstawiona przez Wizaż. Gdy chcę się czymś podzielić link wstawiam pod słowo KLIK. 04.11.2015 Edytowane przez Śniegowa Czas edycji: 2015-02-27 o 08:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1869 |
Nie depcze krokusów
|
favianna - zgłoś nauczycielowi, aby modyfikował asany pod Ciebie i tyle możesz zrobić, jeśli nie chcesz rezygnować z formy ruchu, która daje Ci satysfakcję.
Dziwi mnie, że w tej asanie Ci się coś stało, ale ja się nie znam. Mnie boli wciąż po wtorkowych zajęciach otwierających biodra :P
![]() |
![]() |
#1870 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1871 |
Oby do wiosny
|
To wiadomo... Nauczyciel powinien porządnie znać się na rzeczy, nic na siłe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1872 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Zdecydowanie nie powinnaś wykonywać pewnych asan, skoro skutkują takim bólem. A instruktorka powinna jednak zareagować. Nie miałbym zaufania do takiej osoby. Tym bardziej, że mam porównanie do mojej własnej, która reaguje na wszystkie sygnały ćwiczących. Nawet jeśli coś jest 'dozwolone', to jeśli widzi, że ktoś się krzywi z bólu czy niewygody to koryguje anasę tej osobie. A może masz możliwość chodzić na inne zajęcia? Wczoraj doszłam do wniosku, że moje wracanie do jogowej formy odbywa się wolniej niż się spodziewałam. Wciąż czuję duże ograniczenia w ciele. A staram się naprawdę przykładać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1873 |
Zakorzenienie
|
co jak co, ale biodra akurat to ja po jodze chyba czuję najbardziej - a nie mam z nimi żadnych problemów - po prostu to zwiększanie zakresu ruchowego jest w tym stawie chyba dość intensywne, nie bolą mnie, ale chodzi mi się zazwyczaj dziwnie następnego dnia
także nie dziwie się, że jakąś kontuzje można sobie w tym miejscu akurat odnowić
![]() |
#1874 |
Zadomowienie
|
Zaczęłam chodzić na jogę. Wczesniej mialam tylko jej elementy na wfie na studiach. Mam parę pytań, może będziecie w stanie mi pomóc. Jak patrzę na asany z opieraniem się na rękach, choćby na kruka to wiem, że przy moim aktualnym stanie mięsni rąk nie byłabym w stanie ich wykonać. Czy samo systematyczne praktykowanie jogi wystarcza, zeby moc robic takie asany? Czy powinam dolozyc jakis trening silowy? Mozecie polecic, jakie zajecia dobrze sie komponują z jogą?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1875 |
Zakorzenienie
|
To zalezy w jakiej jesteś kondycji. Joga bardzo wzmacnia ciało ale trzeba z nią powoli
![]() U mnie świetnie jogę uzupełnia pilates bo ogólnie wzmacnia ciało.
![]() |
#1876 |
Zakorzenienie
|
Ja na przykład chodzę na siłownię i ćwiczę siłowo, z umiarkowaną intensywnością a i tak na jodze czuję, że mam słabe ręce - i to przy zdecydowanie mniej zaawansowanych pozycjach, także sądzę że jakieś dodatkowe ćwiczenia nie zaszkodzą. Ale ja zawsze miałam słabe ręce a wydaje mi się, że są ludzie, którzy nie robią nic w tym kierunku a mają większą siłę rąk, nie wiem jak to jest.
![]() |
#1877 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1878 |
Zadomowienie
|
No niestety z kondycją u mnie slabo. Pilates też miałam na tym wfie na studiach i mi się mega podobało. Ale nie zauważyłam, zeby mnie jakos specjalnie wzmacniał... dzięki za rady, na pewno jeszcze na coś pochodzę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1879 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() O a co to za odmiana. Idę googlować ![]()
![]() |
![]() |
#1880 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1881 |
Zakorzenienie
|
Ja nie przepadam. Oszczędzam łapki
![]()
![]() |
#1882 |
Zadomowienie
|
Uwazam (jako laik wprawdzie) ze obie moje trenerki byly bardzo dobre... duzo rzeczy ktorych sie wtedy nauczyłam w kwestii np. jak ustawiać ciało pomaga mi teraz na jodze. Ale godzina w tygodniu to jednak bylo malutko. Teraz chce trenowac duzo wiecej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1883 |
Zakorzenienie
|
Polecam
![]() Nie wątpie że miałaś dobrych nauczycieli ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1884 | |
Oby do wiosny
|
Cytat:
Przygotowanie- tak, ale nie pełna pozycja. Początkujący nie jest po prostu w stanie bezpiecznie tego wykonać. ![]() Wg mnie systematyczna praktyka pozwala po pewnym czasie na wykonanie niemal wszystkiego. Niemal, to słowo klucz. Nie kązdy jest w stanie czy nawet powinien robić wszystko. Joga szanuje ograniczenia ciała. Nic na siłę, powolutku ![]() To chyba ta na hamakach |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1885 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dzięki za wsparcie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1886 |
Przyczajenie
|
Ja też tak powoli się wciągam i raczkuję w tej tematyce jogi ; ) takie pytanie mam do was dziewczyny ile czasu wam zajęło się wciągniecie i pochłonięcie się tą jogą ? Bo akurat chciałbym to wiedzieć mniej więcej czasowo jak to się to wszystko akurat przedstawia : ) bo naprawdę mnie to interesuję a joga super sprawa - medytacja taka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1887 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1888 | ||
Oby do wiosny
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1889 |
Raczkowanie
|
hej, a możecie polecić jakieś ćwiczenia na rozciągnięcie mięśni podkolanowych? z nimi mam największy problem :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1890 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też mam z tym problem... Konkretnej rady nie mam, ale widzę, że z dnia na dzień jest coraz lepiej, chociaż frustruje mnie to, bo chciałabym robić takie piękne, głębokie skłony w przód ![]() ![]() Sent from my iPad using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:19.