Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-28, 15:13   #1861
agateq
goniąca własny ogon..

Dot.: Jak zatrzymać spadek wagi?

Kiedyś słyszałam o tym, że siemie lniane jest dość specyficzne i trzeba odczekać jakiś czas.... Na moich hormonach mam tę samą info co na Twoich, wiadomo

I mam jeszcze jedno pytanie, mocno ciekawskie, być może odpowiedź jest banalna:
dlaczego w diecie lekkostrawnej poleca się utarte bądź pieczone jabłko, a nie surowe? Czym się różni to drobno starte od kawałka ukrojonego owocu? Chodzi o to, że ono jest już mniejsze objętościowo/bardziej miękkie i organizm ma ułatwioną "robotę" niż przy samodzielnym jego "zmiękczaniu" itd. już podczas trawienia?

Mam nadzieję, że nie namotałam i wiadomo o mi co chodzi

Instagram

Edytowane przez agateq
Czas edycji: 2012-10-29 o 10:27
agateq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 12:29   #1862
Solciuchna
Zakorzenienie

Tak, chodzi o to, że jest rozmiękczone, tak samo jest w przypadku gotowanej marchewki.
Solciuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 13:39   #1863
agateq
goniąca własny ogon..

Cytat:
Napisane przez Solciuchna Pokaż wiadomość
Tak, chodzi o to, że jest rozmiękczone, tak samo jest w przypadku gotowanej marchewki.
dziękuję

Instagram
agateq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-04, 20:06   #1864
aboleth
Raczkowanie

Dot.: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY

Witam,
gdy wypije mleko bardzo boli mnie brzuch i ogólnie źle się czuje lecz znalazłam produkt zastępczy czyli mleko z obniżoną zawartością laktozy ale po jajkach kurzych też się źle czuje i tu moje pytanie czy można jakoś je zastapić ?
aboleth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-05, 18:17   #1865
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aboleth Pokaż wiadomość
Witam,
gdy wypije mleko bardzo boli mnie brzuch i ogólnie źle się czuje lecz znalazłam produkt zastępczy czyli mleko z obniżoną zawartością laktozy ale po jajkach kurzych też się źle czuje i tu moje pytanie czy można jakoś je zastapić ?
Widziałam bodajże w Almie substytuty jajka, na pewno istnieje coś takiego Sprawdź półki z produktami sojowymi.
Stary 2012-11-07, 00:01   #1866
bianeczka
Przyczajenie

Witam. Wątek nazywa się szybkie pytanie więc zamiast zakładać nowy wątek podpytam się tutaj.
Niedawno miałam operację i niestety jako że miała ona miejsce w obrębie jamy ustnej skazana jestem na dosc długą dietę płynną.
Niby miło i przyjemnie, głodna nie chodzę, chudnę ale już obawiam się efektu jojo
Więc pierwsze pytanie jak jego uniknąć.
Druga sprawa, po wszelakich zabiegach chirurgicznych dla szybszego powrotu do zdrowia sugerowane jest spożycie sporej ilości białka. W jaki sposób w diecie płynnej gdzie głównie jem koktajle warzywne i owocowe umieścić jak najwięcej białka?
bianeczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 00:42   #1867
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bianeczka Pokaż wiadomość
Witam. Wątek nazywa się szybkie pytanie więc zamiast zakładać nowy wątek podpytam się tutaj.
Niedawno miałam operację i niestety jako że miała ona miejsce w obrębie jamy ustnej skazana jestem na dosc długą dietę płynną.
Niby miło i przyjemnie, głodna nie chodzę, chudnę ale już obawiam się efektu jojo
Więc pierwsze pytanie jak jego uniknąć.
Druga sprawa, po wszelakich zabiegach chirurgicznych dla szybszego powrotu do zdrowia sugerowane jest spożycie sporej ilości białka. W jaki sposób w diecie płynnej gdzie głównie jem koktajle warzywne i owocowe umieścić jak najwięcej białka?
Stopniowo i powoli dodawać pokarmy o stałym stanie skupienia Tzn. najpierw może rzeczy lekkostrawne, potem 1 porcja dziennie czegoś mniej lekkostrawnego, i tak tydzień za tygodniem zmieniać menu.

A co do 2. - odżywki białkowe? Możesz do takiej bazy dodać owoce/warzywa
Stary 2012-11-11, 20:51   #1868
northraxx
Gość

Efekt jojo po operacji ?
To raczej dość rzadkie... Wystarczy się odpowiednio odżywiać i żaden tam efekt jojo Ci nie grozi : )
Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-12, 10:45   #1869
Solciuchna
Zakorzenienie

Ok, to teraz ja mam pytanie - czy łykanie pigułek ma negatywny wpływ na żołądek? Tzn. takich pigułek jak witaminy, suplementy (jak Omega 3) ?
Stary 2012-11-12, 21:45   #1870
Antarktyda
Raczkowanie

a ja mam takie pytania, może i banalne, ale jeżeli ktoś zna odpowiedź to bardzo proszę o pomoc

Mianowicie:

1. Czy jak nie jem na noc a piję herbatę czarną z cytryną i CUKREM to bardzo źle? Duże zaburzenie w diecie? Jakoś nie umiem się odzwyczaić od słodzenia herbaty z cytryną a często mam chęć na nią tuż przed snem.. (1,5łyżeczki)

2. Czy zatąpienie cukru białego cukrem brązowym to dobre rozwiązanie? Czy to jakaś duża różnica czy praktycznie minimalna?

3. Ktoś słyszał coś na temat jedzenia grejpfrutów na diecie? Ja słyszałam, kolega mi doradził (podobno na sobie testował), żeby jeść grejpfruta przed snem i to pomaga spalać tłuszcz. Fajnie, tylko, że wszędzie się czyta, że nie można jeść owocy po 15

4. Ile kalorii i zła może mieć w sobie gorąca czekolada z najzwyklejszego automatu? Zgrzeszyłam dzisiaj pijąc ją na uczelni i miałam wyrzuty sumienia, ale było mi zimno.

"
Antarktyda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-12, 22:15   #1871
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Antarktyda Pokaż wiadomość
a ja mam takie pytania, może i banalne, ale jeżeli ktoś zna odpowiedź to bardzo proszę o pomoc

Mianowicie:

1. Czy jak nie jem na noc a piję herbatę czarną z cytryną i CUKREM to bardzo źle? Duże zaburzenie w diecie? Jakoś nie umiem się odzwyczaić od słodzenia herbaty z cytryną a często mam chęć na nią tuż przed snem.. (1,5łyżeczki)

2. Czy zatąpienie cukru białego cukrem brązowym to dobre rozwiązanie? Czy to jakaś duża różnica czy praktycznie minimalna?

3. Ktoś słyszał coś na temat jedzenia grejpfrutów na diecie? Ja słyszałam, kolega mi doradził (podobno na sobie testował), żeby jeść grejpfruta przed snem i to pomaga spalać tłuszcz. Fajnie, tylko, że wszędzie się czyta, że nie można jeść owocy po 15

4. Ile kalorii i zła może mieć w sobie gorąca czekolada z najzwyklejszego automatu? Zgrzeszyłam dzisiaj pijąc ją na uczelni i miałam wyrzuty sumienia, ale było mi zimno.
Nie wiem od czego zacząć

Generalnie najlepiej jest wyeliminować wszelki cukier z diety, ale jak nie możesz obejść się bez słodkiego smaku, to zastąp cukier naturalnymi słodzikami jak stewia, agawa albo ksylitol (cukier brzozowy). Cukier brązowy to niestety też cukier i tylko minimalnie lepszy wybór

Grejpfruty wedle badań mają pozytywny wpływ na odchudzanie, ponoć ich zapach tak działa Ponadto poczytaj sobie : https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...76&postcount=8

I pliz, bez gadania o tym, co jeść a czego nie jeść w danych ramach czasowych Nie masz w brzuchu krasnoludków, które od godziny 15 zaczynają odkładać Ci tłuszcz w boczki!!! Poczytaj o jedzeniu węglowodanów na noc, google nie gryzie Możesz też poczytać ten wątek, temat wielokrotnie wałkowany.

A gorąca czekolada nie wiem ile ma kcal. I w sumie nie patrz na kalorie, bo to najmniej istotna rzecz przy odchudzaniu. Ważniejsza jest kompozycja BTW.

Edytowane przez Solciuchna
Czas edycji: 2012-11-12 o 22:19
Stary 2012-11-12, 22:33   #1872
Antarktyda
Raczkowanie

Dziękuję bardzo za fachową poradę Solciuchna
Tak, wiem, jestem zielona w tych sprawach i szczerze to przyznaję oraz rozumiem, że mogę być żenująca i męcząca dla tych co wiedzą więcej więc tymbardziej dziękuję za wyrozumiałą i miłą odpowiedź
Taaak, google nie gryzie, ale tyle tam teorii można wyczytać.. że już się dosłownie gubię! Są naprawdę przeróżne. Np. o tych grejpfrutach - gdzieś czytałam, żeby jeść codziennie wieczorem, gdzie indziej, że właśnie (przepraszam, znów wspomnę o porze jedzenia, ale tylko na potrzeby tegoż przykładu ) przed 15, a najlepszy był temat, żeby NIE MOŻNA jeść grejpfrutów bo bodajże amerykańscy naukowcy udowodnili, że wzmożona jest wówczas zachorowalność na raka piersi aż trzykrotnie
Oczywiście w to nie wierzę i jem sobie je spokojnie, ale tak chciałam odnieść się co do tego, co można znaleźć w googlach.

Dziękuję za propozycję słodzenia, jednak przyszedł mi jeden pomysł jeszcze do głowy w trakcie czytania.. Miód byłby złym zamiennikiem? (nie duże ilości, jedynie do herbaty, czy owsianki). A i jeszcze, jeżeli mogę, to co do tych różnych wymienionych wyżej substancji słodzących - jak to mniej więcej oczywiście przedstawia się cenowo?

No i jeszcze mam jedno pytanie! Budyń pewnie też lepiej jest wykluczyć, prawda? (zakładam, że tak, przez ten nieszczęsny cukier) Niedawno przeglądałam temat owsiankowy i tam dziewczyny często piszą, że robią owsiankę na/z budyniu/niem. Co o tym sądzisz?

Przepraszam ponownie, jeżeli moje pytania są zbyt głupie i dziękuję za poświęconą im uwagę

"
Antarktyda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-12, 22:50   #1873
Solciuchna
Zakorzenienie

Wiesz co, generalnie wszystko co czytam dzielę przez 4 Warto po prostu zdać się na własny rozum i logikę.

Nie ma co stosować się do tych wszystkich zasad, jest tylko jedna zasada : KAŻDY JEST INNY. Każdego organizm będzie reagował inaczej, jedni będą woleli zjeść słodkie śniadanie i białko na noc, innym będzie służył model całkowicie przeciwny. Także jedyne na czym powinnaś polegać to testowanie na sobie samej i trzymanie się tego, po czym czujesz się dobrze tudzież widzisz pozytywne efekty

Co do miodu - ma on dobroczynne działanie niestety tylko "na zimno", wysoka temperatura zabija jego wartościowe składniki. Także możesz po prostu zjeść od czasu do czasu łyżkę miodu i tyle

Cenowo, no to również niestety, najtaniej przedstawiają się sztuczne chemiczne słodziki, jak aspartam czy acesulfan K. Ale ostatnio wyczaiłam w Almie słodzik w tabletkach ze stewii za niecałe 10 zł - taki wydatek raz na jakiś długi czas to nie jest nic strasznego A do herbaty jest w sam raz

Hmm, a owsianka z budyniu? Nie słyszałam o takiej... Za to kiedyś przeglądałam dietetyczne przepisy na słodkości i niektórzy korzystali ze mąki/skrobii kukurydzianej do wypieków zamiast zwykłej mąki. Kiedyś był większy problem z dostępnością takiego wynalazku, i jedna dziewczyna znalazła w Lidlu taki pudding w proszku, w torebkach, co w składzie ma samą skrobię, bez cukru.

W każdym razie osobiście nie podzielam tego zamiłowania do słodkich/węglowodanowych śniadań, zupełnie mi to nie służy, bo zaraz po nich nabieram apetytu jak smok na słodkie O wiele bardziej wolę omlet albo jajecznicę.

---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ----------

Btw, jak chcesz to poczytaj sobie serwisy :
http://potreningu.pl/artykuly/lista
http://www.super-sylwetka.pl/
Stary 2012-11-14, 11:03   #1874
kalinka9
Raczkowanie

Pisałaś że wolisz omlet, mam pytanko jak robisz, bo jedni robią mleko mąka jajka, a inni mówią omlet z samych jajek z szynką np.?
kalinka9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-15, 13:22   #1875
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalinka9 Pokaż wiadomość
Pisałaś że wolisz omlet, mam pytanko jak robisz, bo jedni robią mleko mąka jajka, a inni mówią omlet z samych jajek z szynką np.?
Tak, same jajka roztrzepuję z przyprawami i np. drobniutko posiekaną cebulką, szczypiorkiem czy kawałkami mięska A na to można jeszcze coś nałożyć (np. duszone warzywa) i zawinąć
Stary 2012-11-15, 14:16   #1876
Przeczyszczenie
Raczkowanie

Mam takie pytanko. Czy mogę zjeść warzywa na patelnię z mięsem mielonym (podpiekane na patelni, z cebulką w środku).?? Bo słyszałam, że jak się jest na redukcji to nie powinno się mieszać węglowodanów z tłuszczami i nie wiem czy takie połączenie ma z tym coś wspólnego proszę o szybką odpowiedz, jestem troche głodna

---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ----------

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jak jestem na R to mogę zjeść na obiad dwa gołąbki z mięsem.?? Jest tam chyba tłuszcz i węglowodany a ich podobno nie wolno mieszac
II Cel: 50

Skalpel Ewy Chodakowskiej- od 22.04
Przeczyszczenie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-15, 16:13   #1877
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Przeczyszczenie Pokaż wiadomość
Mam takie pytanko. Czy mogę zjeść warzywa na patelnię z mięsem mielonym (podpiekane na patelni, z cebulką w środku).?? Bo słyszałam, że jak się jest na redukcji to nie powinno się mieszać węglowodanów z tłuszczami i nie wiem czy takie połączenie ma z tym coś wspólnego proszę o szybką odpowiedz, jestem troche głodna
Warzywa zawierają jakieś śladowe ilości węglowodanów, tak samo białka i tłuszczu, także w "potocznej dietetycznej mowie" nie do końca traktuje się je jak węglowodany I możesz jeść je ze wszystkim Poza tym warzyw w ogóle nie wliczaj do bilansu.

Warzywa, które należy traktować tak jak inne węglowodany to ziemniaki, gotowana marchew i buraki - mają wysoki IG.

Cytat:
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jak jestem na R to mogę zjeść na obiad dwa gołąbki z mięsem.?? Jest tam chyba tłuszcz i węglowodany a ich podobno nie wolno mieszac
Wiesz, to nie do końca tak, że ich nie wolno mieszać. W gołąbkach bardziej martwiłaby mnie jakość dodatków (np. sos) i tego mielonego mięsa
Stary 2012-11-16, 10:10   #1878
nikiii
Zadomowienie

GG do nikiii

A ja mam takie pytanie : pracuję od 9 do 17, rano ok 8:00 jem śniadanie, o 12:00 przychodzi catering z obiadem, o 15:00 jem podwieczorek, w domu jestem przed 18:00 lub 19:30 (gdy idę na siłownię) i wtedy na kolację jem to, co akurat było na obiad, czyli przeważnie zupy, żadnych kotletów smażonych Czy bardzo to szkodzi diecie?

Po siłowni zawsze jestem głodna jak wilk i zawsze po zjedzeniu kolacji nadal odczuwam głód. Czypowinnam go zaspokajać czy zlekceważyć?

I takie mam też niezwiązane z odżywianiem, ale może ktoś odpowie. Ćwiczę zwykle 1,5godziny z czego ok 40minut stanowią aeroby. Przestałam widzieć efekty- zwiększyć liczbę ćwiczeń siłowych czy aeroby?
Będę wdzięczna za pomoc
nikiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-16, 18:27   #1879
Przeczyszczenie
Raczkowanie

Hej, mam takie pytanko ^^
Chodzi o to, że czasem zdarza się, że jem późno kolację. Chce ją jeść po treningu (40 minut steper). Wyszło raz tak, że ćwiczyłam tak po 20:00, więc skonczyłam przed 9. Zjadłam jednak kolację mimo takiej pory. Czy mogę jeść tak późno kolacje, czy lepiej nie jeść jej wtedy wcale.?? Oczywiście staram się jeść wtedy posiłek białkowy
II Cel: 50

Skalpel Ewy Chodakowskiej- od 22.04
Przeczyszczenie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-19, 10:00   #1880
Magda_ZaletyDiety
Przyczajenie

Cytat:
Chodzi o to, że czasem zdarza się, że jem późno kolację. Chce ją jeść po treningu (40 minut steper). Wyszło raz tak, że ćwiczyłam tak po 20:00, więc skonczyłam przed 9. Zjadłam jednak kolację mimo takiej pory. Czy mogę jeść tak późno kolacje, czy lepiej nie jeść jej wtedy wcale.?? Oczywiście staram się jeść wtedy posiłek białkowy
Wszystko zależy od tego o której idziesz spać. Ogólnie ostatni posiłek powinniśmy spożywać najpóźniej na 2-3 godziny przed snem. Jeśli jednak od razu po treningu kładziesz się spać i tak dobrze by było zjeść drobny posiłek po treningu. Najlepiej żeby to był produkt białkowy (jogurt, twarożek, wędlina, jajko). Wtedy masz pewność, że Twój organizm przetworzy go w mięśnie a nie tłuszczyk (jak w przypadku posiłku bogatego w węglowodany)

---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ----------

Cytat:
Napisane przez nikiii Pokaż wiadomość
A ja mam takie pytanie : pracuję od 9 do 17, rano ok 8:00 jem śniadanie, o 12:00 przychodzi catering z obiadem, o 15:00 jem podwieczorek, w domu jestem przed 18:00 lub 19:30 (gdy idę na siłownię) i wtedy na kolację jem to, co akurat było na obiad, czyli przeważnie zupy, żadnych kotletów smażonych Czy bardzo to szkodzi diecie?

Po siłowni zawsze jestem głodna jak wilk i zawsze po zjedzeniu kolacji nadal odczuwam głód. Czypowinnam go zaspokajać czy zlekceważyć?

I takie mam też niezwiązane z odżywianiem, ale może ktoś odpowie. Ćwiczę zwykle 1,5godziny z czego ok 40minut stanowią aeroby. Przestałam widzieć efekty- zwiększyć liczbę ćwiczeń siłowych czy aeroby?
Będę wdzięczna za pomoc
Nic dziwnego, że po siłowni jesteś głodna - raz dlatego, że ostatni posiłek jesz bardzo wcześnie (18-19) a dwa dlatego, że wysiłek fizyczny przyspiesza nasz metabolizm i opróżnianie żołądka. Na Twoim miejscu dorzuciłabym małą białkową przekąskę po treningu. I pamiętaj, że przy zdrowej diecie (nawet odchudzającej!) nie powinniśmy czuć się głodni. Nie wiem jak dokładnie wygląda Twoja dieta ale jeśli chodzi o ćwiczenia to pamiętaj też, że jeśli mamy źle zbilansowaną (w całości) dietę to w pewnym momencie trening (bez różnicy jaki by był) przestaje skutkować. Pamiętaj, że wysiłek fizyczny i zbilansowana dieta ZAWSZE powinny iść w parze
Magda_ZaletyDiety jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-19, 21:31   #1881
Daria awaria
Przyczajenie

Hejka Dziewczyny! Mam takie pytanie. Czy można łączyć suplementy diety? Od dwóch tygodni biorę Centrum oraz Capivit A+E. Latem zaczęłam walkę z Helicobacter, męczyły mnie strasznie mdłości, ale przeszło. Teraz, od paru dni znów powróciły. Czy to możliwe, że to od złego dobrania, a raczej zmiksowania suplementów ? Bardzo proszę o odpowiedź, gdyż zależy mi na zdrowych i mocnych paznokciach (stąd witaminy), a z drugiej strony mdłości to wcale przyjemne odczucie...
Daria awaria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-19, 22:34   #1882
nikiii
Zadomowienie

GG do nikiii

Cytat:
Napisane przez Magda_ZaletyDiety Pokaż wiadomość
Wszystko zależy od tego o której idziesz spać. Ogólnie ostatni posiłek powinniśmy spożywać najpóźniej na 2-3 godziny przed snem. Jeśli jednak od razu po treningu kładziesz się spać i tak dobrze by było zjeść drobny posiłek po treningu. Najlepiej żeby to był produkt białkowy (jogurt, twarożek, wędlina, jajko). Wtedy masz pewność, że Twój organizm przetworzy go w mięśnie a nie tłuszczyk (jak w przypadku posiłku bogatego w węglowodany)

---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ----------

Nic dziwnego, że po siłowni jesteś głodna - raz dlatego, że ostatni posiłek jesz bardzo wcześnie (18-19) a dwa dlatego, że wysiłek fizyczny przyspiesza nasz metabolizm i opróżnianie żołądka. Na Twoim miejscu dorzuciłabym małą białkową przekąskę po treningu. I pamiętaj, że przy zdrowej diecie (nawet odchudzającej!) nie powinniśmy czuć się głodni. Nie wiem jak dokładnie wygląda Twoja dieta ale jeśli chodzi o ćwiczenia to pamiętaj też, że jeśli mamy źle zbilansowaną (w całości) dietę to w pewnym momencie trening (bez różnicy jaki by był) przestaje skutkować. Pamiętaj, że wysiłek fizyczny i zbilansowana dieta ZAWSZE powinny iść w parze
Dziękuję za odpowiedź Dietę staram się mieć zbilansowaną, choć mam tendencję do nadwyżek węgli, a niedoborów białka
nikiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-19, 23:40   #1883
aam
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Daria awaria Pokaż wiadomość
Hejka Dziewczyny! Mam takie pytanie. Czy można łączyć suplementy diety? Od dwóch tygodni biorę Centrum oraz Capivit A+E. Latem zaczęłam walkę z Helicobacter, męczyły mnie strasznie mdłości, ale przeszło. Teraz, od paru dni znów powróciły. Czy to możliwe, że to od złego dobrania, a raczej zmiksowania suplementów ? Bardzo proszę o odpowiedź, gdyż zależy mi na zdrowych i mocnych paznokciach (stąd witaminy), a z drugiej strony mdłości to wcale przyjemne odczucie...
Oczywiście że NIE MOŻNA, przynajmniej tak jak Ty to zrobiłaś. W jednym i drugim powtarzają Ci się te same witaminy skutkiem czego je przedawkowujesz. Na opakowaniach jest napisane w jakich dawkach są witaminy i ile to stanowi % dziennego zapotrzebowania.
aam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-19, 23:52   #1884
Daria awaria
Przyczajenie

Przedobrzyłam Właśnie przeczytałam, że przedawkowanie wit A objawia sie m.in przez nudności. I wsio jasne.. Dziękuję za odpowiedź. Tylko jeszce pytanie - czy teraz lepiej odstawić całkiem witaminy, czy łykać tylko jeden ?
Daria awaria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-20, 11:08   #1885
charlie charlie
Zadomowienie

mogę jeść omlety na R? z dwóch jajek i mąki - chcę kupić mąkę 2000 - będzie ok?
Stary 2012-11-20, 20:19   #1886
Lady in Blue
Zakorzenienie

Nie wiem czy to jest odpowiedni wątek (nie znalazłam odpowiedniego)

Moje pytanie odnosi się do diety przy zażywaniu sterydów. Co jeść? A czego lepiej unikać? Od jutra zaczynam brać Metypred w dawce 4 mg na dzień, po dwóch tyg schodzę do połowy.

W ogóle na Wizażu nigdzie nie zauważyłam takiego zbiorczego wątku nt sterydów
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 14:08   #1887
Magda_ZaletyDiety
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
Nie wiem czy to jest odpowiedni wątek (nie znalazłam odpowiedniego)

Moje pytanie odnosi się do diety przy zażywaniu sterydów. Co jeść? A czego lepiej unikać? Od jutra zaczynam brać Metypred w dawce 4 mg na dzień, po dwóch tyg schodzę do połowy.

W ogóle na Wizażu nigdzie nie zauważyłam takiego zbiorczego wątku nt sterydów
A powiedz dlaczego bierzesz Metypred? Astma, zapalenie wątroby, zapalenie jelita grubego, choroby skóry, inne? W zależności od tego co Ci jest dieta powinna wyglądać troszkę inaczej..
Stary 2012-11-21, 15:55   #1888
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magda_ZaletyDiety Pokaż wiadomość
A powiedz dlaczego bierzesz Metypred? Astma, zapalenie wątroby, zapalenie jelita grubego, choroby skóry, inne? W zależności od tego co Ci jest dieta powinna wyglądać troszkę inaczej..
Mam problemy ze stawami w jednym palcu prawej ręki. Sterydy to już ostateczność, bo niestety nic do tej pory co przepisała (leki i fizykoterapia) mi reumatolog nie pomagało - a leczę się już od sierpnia
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Edytowane przez Lady in Blue
Czas edycji: 2012-11-21 o 15:57
Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 17:27   #1889
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikiii Pokaż wiadomość

Będę wdzięczna za pomoc
Ad. 1 - nie
Ad. 2 - zawsze zjedz coś po treningu (najlepiej białko + węgle proste, np. kurczak + ryż)
Ad. 3 - zwiększ siłowe

Cytat:
Zawsze jeść coś po treningu, nawet pół godziny przed snem.

Cytat:
Napisane przez Daria awaria Pokaż wiadomość
A łykasz je po/do posiłku czy na pusty żołądek?

Cytat:
Napisane przez charlie charlie Pokaż wiadomość
mogę jeść omlety na R? z dwóch jajek i mąki - chcę kupić mąkę 2000 - będzie ok?
Jasne, że możesz, kwestia tego, ile tej mąki będzie całościowo w Twojej diecie. Ale omlet od czasu do czasu na pełnym ziarnie nie przeszkadza w R
Stary 2012-11-21, 17:39   #1890
Magda_ZaletyDiety
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
Mam problemy ze stawami w jednym palcu prawej ręki. Sterydy to już ostateczność, bo niestety nic do tej pory co przepisała (leki i fizykoterapia) mi reumatolog nie pomagało - a leczę się już od sierpnia
Największy problem jaki będzie sprawiał ten lek w przypadku rzs to zwiększenie wydalania potasu a zatrzymywanie sodu w organizmie. Dieta powinna więc być bogata w potas a ograniczająca sód. Praktycznie: odpada dosalanie i doprawianie (vegetą, maggi, kostkami rosołowymi i wszystkimi przyprawami "all in one"), odpadają też wszystkie sosy, zupy w proszku i wszystko co jest wysoko przetworzone - słodycze też. Z drugiej strony (żeby uzupełnić potas) powinnaś włączyć do diety takie produkty jak: soki z marchwi, czerwonej porzeczki, pomidory, pomarańcze - ogólnie w dużej ilości warzywa i owoce (odpadają oczywiście te kiszone czy marynowane). Oprócz tego powinnaś zwrócić uwagę na ilość witaminy C i wit. z grupy B - bardzo często przy rzs występują ich niedobory. Ogólnie jeśli zadbasz o to aby w jadłospisie było dużo świeżych warzyw i owoców to nie powinnaś mieć problemu z niedoborami Mam nadzieję, że troszkę pomogłam.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 5 (0 użytkowników i 5 gości)

Zasady wysyłania wiadomości