|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1861 |
BAN stały
|
Dot.: Amatorki - czyli mam prawo jazdy i co dalej? - cz. II
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1862 |
Zakorzenienie
|
Papiszu... mam znajomego, którego znajomy zajmuje się "robieniem" samochodów do sprzedaży, w tym między innymi przeprzyjemnym wstawianiem zaślepek po wywaleniu airbagów (dopiero po podłączeniu do kompa pokazuje błąd...) i nie kupiłabym samochodu po samym tylko obejrzeniu...bez podłączenia go do komputera, więc doskonale Cię rozumiem i popieram
![]() ![]()
![]() |
#1863 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tamten golf, który daliśmy do aso był zrobiony naprawdę ekstra... żaden laik nie powiedziałby, że jest w takim stanie. Wczoraj oglądaliśmy Lupo, ale złom do potęgi ![]() ![]() Co nie zmienia faktu że zakochałam się w tym aucie i inne dla mnie nie istnieja ![]() Znaleźliśmy fajną Corsę z fabrycznym gazem, z kraju, z 2004r za 14tys, także muszę pomyśleć nad nią, trzeba by było trochę dołożyć... A wczoraj o 2 w nocy jechałam Cinquecento 700tką z jakieś dobre 30km. Te auta powinny być zabronione ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1864 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1865 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Tysiak za rozrząd ? może 500zł plus wymiana 100zł. Bezwypadkowy, wychuchany do 10tys. z małym przebiegiem ? Może w Matrixie ![]() Ogólnie jeszcze kilka lat temu byłem noga z motoryzacji, czytałem podglądałem, teraz sam staram sie wymieniać, płyn chłodniczy, termostat, przepływkę czy krokowca, opłaca sie i to bardzo za zaoszczędzone pieniążki jadę na wakacje. "Bogacze" jadą do ASO i płacą 160zł za godzinkę pracy lub podniesienie maski i mogą im wmówić dosłownie cuda, znam przypadek że kolesiowi nie wymienili w ogóle części i jeszcze skasowali za robociznę, skapnął sie po roku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1866 |
... choć nie Westwood
|
Ja też uważam, że taki dogłębny przegląd przy autach do 10k to trochę przesada. Tu znaleźć model bez jakiejkolwiek rysy, malej stłuczki czy coś to naprawdę fart. Trzeba sprawdzić u mechanika i wynająć miernik lakieru i to wg mnie wystarczy spokojnie. Ja tak zrobiłam i nie narzekam.
![]() |
![]() |
#1867 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie mała stłuczka, a samochód skasowany do połowy bez poduszek i z wadliwymi pasami to jednak różnica
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1868 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1869 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]() Sama upatrzyłaś sobie auto, które nie było sprzedawane w Polsce. Więc się teraz nie dziw, że co drugie które oglądasz czy oglądać będziesz będzie składakiem. Bo przy sprowadzanych autach ryzyko jest baaardzo duże. Ale jeśli oglądasz auto, będące od początku w Polsce i jeden właściciel to miernik w zupełności wystarczy, dlatego najlepiej właśnie takich aut szukać- jeśli starsze to w ogole najlepiej z czarnymi tablicami. I tu lepiej przejechać calą Polskę i mieć auto pewne i przebadane. Teraz nawet nowe auta są niekiedy po dachowaniu czy wypadkach, więc nawet wtedy nie ma pewności. ZAWSZE przy kupnie auta jest ryzyko. Nie mówię, że sprawdzanie w ASO jest złe. Sama jakbym kupowała NOWSZE auto to będę sprawdzać. Ale przy aucie do 10 tysięcy, naprawdę szkoda było mi dać 1/5 wartości auta na samo jego sprawdzenie. Najważniejsze to sprawdzić podstawy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1870 |
Zadomowienie
|
Ja na całe szczęście mam i ojca i TŻ'a , którzy się znają na samochodach
![]() Jestem szczęściarą ![]() No,a tak poza tym to sobię jeżdżę ![]() ![]() Samej jest mi fajnie,ale obecność TŻ'a wywołuje u mnie robienie jakiś totalnie głupich błędów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1871 |
BAN stały
|
Moim zdaniem dla młodego kierowcy autko za 10 tysi spokojnie starczy, oczywiście można drożej, chodź powiem że drożej może trochę "zmrozić" świeżego kierowcę, otarcie rysa czy mała stłuczka drogim autem jest dotkliwa w kosztach, stąd znam przypadki nerwów i poczucia presji
![]() Do dychy spokojnie można autko na bene kupić, bez ideału, na pierwsze dwa, trzy lata, tanie auto łatwo sprzedać, części tanie, mało elektroniki, przy ewentualnej przygodzie drogowej "nie żal" ![]() Jeśli nie znamy sie na autach tym bardziej nie pakowałbym się w jakieś golfy, hondy, bo wiadomo że to ulubione auta handlarzy i sportowców\szpanerów. Zacznijmy spokojnie to koszta nas nie zjedzą, lepiej kupić autko za 7 tysi a trzy sobie zostawić na ew. naprawy, przy takim aucie te trzy tysiące to pół auta wymienisz ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1872 |
Zakorzenienie
|
Vivienne jak sama stwierdziłaś nie znajdę Lupo w takim stanie (od pierwszego właściciela, z czarnymi tablicami itp.) więc..
![]() ![]() ![]() Już nawet zaczęłam brać pod uwagę 1.0 benzynę, myślałam że to muł będzie, ale ostatnio właśnie oglądaliśmy 1.0 i fajnie jechał. Pali podobno 6l.. Maxior no Lupo to chyba nie należy do ulubionych aut sportowców i lanserów ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1873 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
Co do tej 1/5 wartości auta, to nie mówię, że tyle wydasz lub wydałaś. Odnoszę się do swoich doświadczeń w szukaniu samochodu. Już nie mówiąc, że w niektórych ASO ceny przeglądów sięgają nawet 400 zł. I ja kupowałam auto do 10 tys. I w sumie konkretnie oglądałam tylko moją rolkę (w której notabene się wtedy zakochałam, choć teraz nie wiem czemu :P), a inne wcześniej oglądał mój ojciec z mechanikiem, te, które im wpisałam na listę. I jakby miał je oglądać wszystkie w ASO to trochę by wyszło ![]() Już nie mówiąc o ASO, które też lubi kręcić. Znajomy przy przeglądzie auta usłyszał, że zawieszenie jest ok (a go dosłownie nie było), nie odkryli przedniej maski i prawego błotnika podróbek... także mnie to nie przekonuje do końca. A bezpieczeństwo to przede wszystkim kierowca, nie wolno aż tak ufać samochodom. Chcesz bezpieczeństwa? To szukaj Audi lub Volvo, i to max dziesięcioletnich. Im starsze auto, tym niższy poziom bezpieczeństwa, nie ma co ukrywać. A im więcej bajerów tym bardziej lubią się psuć. Więc coś za coś.
nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem Edytowane przez Vivienne Czas edycji: 2010-11-13 o 16:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1874 |
BAN stały
|
Vivienne pozostaje mi sie tylko z tobą zgodzić (szok
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1875 |
Zakorzenienie
|
No widzisz, Ty osobiście nie szukałaś auta
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mam wrażenie, że piszesz do mnie jak do jakiejś, sorry, idiotki, która wymaga nie wiadomo czego od auta ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1876 |
BAN stały
|
Papiszynka tu nikt ci nie marudzi
![]() Tylko ja na początku tez patrzyłem na to tak jak ty i auta przez trzy miesiące nie kupiłem, a bo lakier na drzwiach inny, a bo szczeliny między nimi nie równe, wszędzie widziałem bite składaki ![]() Auto dziesięcioletnie "musi" być postłuczkowe, są tylko mniej lub bardziej. Może być lepiej zrobione lub gorzej. Co do poduszek NIGDY nie ma 100% pewności ich zadziałania w używanym aucie, nawet jeśli komputer zgłasza gotowość systemu do działania. A to że poduchy były wystrzelone jeszcze nic nie oznacza, wystarczy wymienić taśmy poduchy, ew. napinacze przy pasach, reset kompa i wsio. Mogą wystrzelić przy 20-30km na godzinę bo sie zagapiłaś na światłach i bum! to nie oznacza że auto nadaje sie na złom no nie ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1877 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1878 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1879 | |||
... choć nie Westwood
|
Kto powiedział, że nie szukałam? Bez przesady, to, że nie dotykałam każdego auta, które mi przypasowało osobiście, to nie znaczy, że nie szukałam. Wertowałam Allegro, szukałam informacji użytkowników o każdym modelu, w końcu wytypowałam parę modeli aut. A za szukanie wziął się ojciec, bo po prostu lepiej się na tym zna. I wybrał najlepszy model (olaboga sprowadzany
![]() Cytat:
Cytat:
![]() I nie uważam Cię za idiotkę, spokojnie, wręcz przeciwnie, fajnie, że szukasz auta w jak najlepszym stanie, a nie dajesz się wykorzystać. Tak tylko wspominam, że każdy medal ma dwa końce, a niestety, w większości nawet sprawdzając auto, nie da się mieć stuprocentowej pewności co do jego bezpieczeństwa, czy się chce czy nie ![]() Cytat:
I życzę jak najlepszego zakupu auta ![]() ![]()
nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem Edytowane przez Vivienne Czas edycji: 2010-11-13 o 19:41 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1880 |
Zakorzenienie
|
Wetnę się w Waszą dyskusję ze swoim problemem
![]() Szukam zimowych opon (w tym roku tylko 2 sztuki kupuję, bo 2 jeszcze się nadają ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1881 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1882 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2509 to jest tydzień i rok produkcji, w tym przypadku 25 tydzień 2009 roku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1883 | |
BAN stały
|
Cytat:
Co do twardnienia hmn opona czy letnia czy zimowa i tak leży w piwnicy przez pół roku ... czy później ją wywalasz ? no pewno że nie bo zakładasz na następny sezon ![]() Opony nie używane są dodatkowo nasmarowane środkiem zabezpieczającym, więc spokojnie są ok ![]() Oczywiście pamiętajmy że zimówki bieżnik minimum cztery milimetry ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1884 |
Raczkowanie
|
Witam Wszystkich
![]() prawo jazdy odebrałam w zeszły wtorek i postanowiłam dołączyć do wątku. Moje pierwsze jazdy pozostawiają wiele do życzenia, mój największy koszmar to ronda. Na kursie byłam na takich bez sygnalizacji może kilka razy i generalnie brak mi zdecydowania żeby na to rondo wjechać ![]()
![]() |
#1885 |
Zadomowienie
|
A mnie jakoś tak dziś jazda zbrzydła... Ogólnie trochę się najeździłam to tu,to tam... Ale jestem zniechęcona... Mam nadzieję,że to tylko chwilowe...
Zafundowałam dziś Mojemu mycie na automatycznej myjni ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1886 |
BAN stały
|
No trenujcie trenujcie, niedługo zima, trudniejsze warunki to trening się przyda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1887 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak sobie kalkuluję i właściwie to moja droga do pracy autem jest tylko ok. 5 min krótsza niż droga komunikacją miejską. Dzisiaj zderzyły się tramwaje na środku skrzyżowania i jechałam sporo dłużej. I tak się zastanawiam czy jak dojdzie do tego śnieg, zaspy = mniej miejsc parkingowych to chyba bardziej będzie mi sie opłacało jechać autobusem... ale wtedy pewnie wyjdę z wprawy... Hmmm muszę się jeszcze nad tym zastanowić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1888 |
BAN stały
|
_Lenka sie nie lękaj
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1889 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale pochwalę się, że obawiałam się że wszyscy będą na mnie trąbić, wyprzedzać, drzeć się: "baba za kierownicą" a tu NIC. Zresztą ja wyznaję tylko i wyłącznie kulturalną jazdę, nie wpycham się, nie zajeżdzam drogi, tylko kulturalnie czekam aż ktos mnie wpusci i zawsze dziękuję. I wcale nie czekam godzinami, wystarczy się uśmiechnąć, to takie proste ![]() Żal mi jak patrzę na użytkowników dróg, którzy dopiero co wyjechali spod domu, cały dzień przed nimi a oni już frustracje wyładowują na samochodzie i innych kierowcach....... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1890 |
... choć nie Westwood
|
A ja dziś dostałam wezwanie do straży miejskiej i to przez ojca, bo źle zaparkował (miałam ważne spotkanie, brak miejsc, a że ojciec w pobliżu to mówię: "masz czas i kluczyki, to łap, jeździj i poszukaj miejsca, ja pędzę", a on co? Zaparkował częściowo na chodniku, częściowo na trawniku i na dodatek na zakazie zatrzymywania
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:53.