|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1861 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokr
Cytat:
Po 1 nie zniechęcam ,bo napisałam wcześniej ,że są regiony w Polsce jeszcze nieprzesycone i można tam bardzo fajnie żyć jako weterynarz. Swoje wypowiedzi kieruje dla regionów miast akademickich i uważam,że są prawdziwe. Po 2 nie uważam się za wieczną studentkę , nigdy nie miałam problemów z nauką, a prowadze normalne życie ( nie siedze wiecznie w ksiazkach).gdybym poszla na medycyne napewno nie zmarnowalabym tego czasu, a wrecz probowałabym go nadrobić. Po 3 owszem nigdzie po studiach nie zarobisz duzo, tylko masz lepsze perspektywy. Taki stomatolog czy lekarz otwierając swój gabinet może go sobie zwrocic w kilka - kilkanascie lat ,a ja znam wielu lekarzy ktorzy otworzyli za ogromna kase gabinety i zarabiają, ale nigdy to im sie nie zwroci i myśle ,że więcej by zarobili jakby tylko swój lokal wynajeli...
wymiana: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post74173491 Szukam: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post42321386 Edytowane przez Melody_89 Czas edycji: 2013-08-20 o 18:30 |
|
|
|
|
|
#1862 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokr
tak z ciekawości dlaczego wcześniej nie poszłaś na medycynę?
bo od dawna wiadomo że sytuacja wetów jest gorsza niż lekarzy to masz rację z tymi miastami akademickimi, sama słyszałam że w Warszawie jest już taki przesyt że nikt nie przyjmuje na staż (co śmieszne weta na SGGW jest pierwsza w rankingach możliwości zatrudnienia) Ja chciałabym wrócić w swoje rejony po studiach, czyli na wieś, no i nie chciałabym na stałe wyjeżdżać z kraju: myślę że zawód weta można połączyć z wieloma fajnymi kursami, albo założyć własną hodowlę zwierząt (jako dodatkowe źródło dochodu) nie wierzę w to że własny gabinet się nie zwraca, jeśli umie się pozyskać i zatrzymać klienta opłaca się to dużo bardziej niż pracować u kogoś czy jak to ujęłaś wynajmować swój lokal
Edytowane przez micraneska Czas edycji: 2013-08-20 o 18:37 |
|
|
|
|
#1863 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Rodzice również zaoferowali mi pomoc w otworzeniu gabinetu. Byłam teraz na praktykach u naprawde świetnych lekarzy , którzy mają wiedzę ,sprzęt i wieloosobowy zespół,ale ciężko jest pozyskać klienta bo gabinetów jest mnóstwo. Poza tym są właściciele, którzy nie chcą płacić za swojego pupila- niestety Zaznaczam uważam, że to jest dobry zawód ,ale jeszcze dużo w nim brakuje. Dlatego chcialabym zmienic swoją droge zawodowa.
wymiana: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post74173491 Szukam: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post42321386 Edytowane przez Melody_89 Czas edycji: 2013-08-20 o 18:51 |
|
|
|
|
|
#1864 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem czy wiesz że jak skończysz medycynę to z któregoś zawodu będziesz musiała zrezygnować, gdzieś czytałam że nie można posiadać tych dwóch tytułów i wykonywać jednocześnie pracę weterynarza i lekarza.
Szkoda tylko że zmarnowałaś czas i całą harówę studiując wetę W każdym zawodzie trzeba jakoś zaczynać, w miastach gdzie na każdej ulicy jest lecznica faktycznie będzie problem, ale w mniejszych miastach gdzie wokół wsie, nie powinno być aż takiego problemu. A co do tego że ludzie nie chcą płacić za leczenie zwierząt to się zmienia, widzę to nawet po swojej wsi,zmienia się na lepsze (tylko niestety jest coraz mniej zwierząt gospodarskich i wszyscy weci leczą kotki i pieski, co wiadomo wywołuje konkurencję) W moim mieście są 3 lecznice (w tym IW, żadna z nich nie jest otwarta 24h, jedna tylko 2 razy w tygodniu) - a kancelarii adwokackich 20! - a wciąż młodzi prawnicy otwierają własne i nawet udaje im się wybić (choć wiadomo koszt własnej kancelarii dużo, dużo niższy) Osobiście nie mam ochoty chodzić do żadnego z wetów w mojej okolicy, dlatego uważam że dobry weterynarz z dobrym nastawieniem (a nie osoba wydzierająca się na właściciela z byle powodu) ma duże szanse
Edytowane przez micraneska Czas edycji: 2013-08-20 o 19:03 |
|
|
|
|
#1865 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie uważam ,że zmarnowałam czas ( może tylko troche) przecież wiele chorob jest niemal identycznych ,ma tą samą patogeneze, podobne zmiany , leczenie. Przecież wiedzę, którą zdobylam na studiach nikt mi nie zabierze. Poza tym mogę się nie dostać , mam zawód i może wszystko ułoży się tak ,że znajde prace, otworze coś swojego i będę spełniona zawodowo Nitk tego nie wie, życie pokaże ![]() ---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ---------- Cytat:
a jak będzie za 10-15 lat nikt nie wie Mam nadzieję ,że kiedyś weterynaria będzie na takim poziomie jak zagranicą :będą specjalizacje , więcej dużych klinik, praca w zespołach wieloosobowych (a nie same malutkie gabineciki) i większe możliwości - to jest moje marzenie pracować w takim zespole. Może dlatego ciągnie mnie na lekarski
wymiana: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post74173491 Szukam: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post42321386 Edytowane przez Melody_89 Czas edycji: 2013-08-20 o 19:27 |
||
|
|
|
|
#1866 |
|
Zadomowienie
|
u mnie wybór jest prosty i w zasadzie oczywisty
weta albo kierunki humanistyczne (nikomu nie ubliżając) bo jestem po humanie podchodzę do tego tak: wiem że będę miała dużo lepsze perspektywy niż studiując kierunek związany z profilem klasy, kierunki techniczne to też nie moja bajka, a wbrew powszechnej opinii niewiele kierunków medycznych jest opłacalnych odnośnie lekarskiego: nie kręci mnie praca z ludźmi, może to śmieszne ale nie chcę spędzić życia na słuchaniu narzekań na NFZ, lekarzy itd (oczywiście weta to też praca z ludźmi), stomatologia też odpadła w przedbiegach a o farmacji nigdy nie myślałam (nie pałałam aż taką miłością do chemii, a studia zawsze wydawały mi się nudne, oczywiście rynek dla farmaceutów jest coraz mniej przyjazny - bo weterynarzom technicy nie zajmują miejsc pracy) mnie podoba się i praca w dużym zespole i praca w małym, spokojnym gabineciku a specjalizacje dla wetów są coraz bardziej powszechne, oczywiście w dużych klinikach
Edytowane przez micraneska Czas edycji: 2013-08-20 o 19:57 |
|
|
|
|
#1867 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wazne jest ,żeby praca dawała satysfakcje !
wymiana: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post74173491 Szukam: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post42321386 Edytowane przez Melody_89 Czas edycji: 2013-08-20 o 19:47 |
|
|
|
|
|
#1868 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, czy ja dobrze rozumiem, że dla weterynarzy od dużych zwierząt (czyli tych gospodarskich typu świnki, krówki, koniki) jest wiecej pracy i łatwiej o nią?
Nie wiem, czy już widziałyście terminy matury 2014. 12.05 w poniedziałek biologia, a 16.05 w piątek chemia.
|
|
#1869 | |
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#1870 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zreszta jest to całkiem inny wymiar pracy: terenowa, trzeba dużo jeździć , ale ma się stałych klientów i jeśli leczysz kilka stad oraz stosujesz prewencje masz całkiem dobrą robote ![]() Oczywiście są miejsca w Polsce ,gdzie jest więcej i mniej gospodarstw z krówkami , świnkami i drobiem ![]() Terminy całkiem ok
wymiana: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post74173491 Szukam: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post42321386 Edytowane przez Melody_89 Czas edycji: 2013-08-20 o 23:20 |
|
|
|
|
|
#1871 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1872 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja tez nigdy nie zakladalam,ze bede pracowac w duzych zwierzetach i nadal nie zakladam. Tak jak mowisz nie mam do tego predyspozycji jestem szczupla i sredniego wzrostu ,a przede wszystkim mnie to nie kreci Teraz nie ma juz weterynarzy od wszystkiego:leczysz albo krowy, albo swinie, albo drob ,albo konie, albo male zwierzeta a na studiach przynajmniej z moich obserwacji jesli Cie nie interesuja duze zwierzeta to mozesz robic naprawde minimum
wymiana: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post74173491 Szukam: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post42321386 Edytowane przez Melody_89 Czas edycji: 2013-08-21 o 09:36 |
|
|
|
|
|
#1873 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Odp: Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub ki
|
|
|
|
|
#1874 |
|
Rozeznanie
|
Ja też pierwszy raz
![]() Biologia,chemia, fizyka
|
|
|
|
|
#1875 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też pierwszy raz. Biologia i chemia
![]()
|
|
|
|
|
#1876 |
|
Raczkowanie
|
Ja prawdopodobnie też biologia i chemia
|
|
|
|
|
#1877 |
|
Zadomowienie
|
Odp: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokre
Ja biologia podstawa i waham sie czy brac chemie podstawe.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1878 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Odp: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1879 |
|
Raczkowanie
|
Widzę, że wszystkie dziewczyny po raz pierwszy
PowodzeniaCzy jest jakaś, która pisze maturę po raz drugi tak jak ja ? Aaaa i dziewczyny, które w 2014 piszą maturę po raz pierwszy. Pamiętajcie, aby dać z siebie 100000% za pierwszym razem, żeby później (tak jak ja) nie żałować, że się zmarnowało klasę maturalną i pozwoliło marzeniom się oddalić. Mam jednak nadzieję, że uda mi się to wszystko odkręcić przez rok w każdym razie, lepiej się przemęczyć przed maturą niż stracić rok (chociaż i to wg mnie nie jest wielką tragedią ).
|
|
|
|
|
#1880 | |
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Odp: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kie
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#1881 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1882 |
|
Raczkowanie
|
Czy mógłby mi ktoś bardziej obeznany/doświadczony napisać jak to jest z tym kluczem z biologii?
Bo zewsząd słyszę opinie, że trzeba pisać dokładnie tak jak w kluczu, jedno słowo inaczej i wyzerowane zadanie, a tam są przecież tylko przykładowe odpowiedzi i powinna się liczyć każda, która zachowuje sens. |
|
|
|
|
#1883 |
|
Raczkowanie
|
Azulaya,
a gdzie się później wybierasz?
|
|
|
|
|
#1884 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może nie musi być słowo w słowo jak w kluczu, ale MUSI być absolutnie zgodnie z prawdą. Czasem odpowiedź, która również jest poprawna nie zawiera się w kluczu i też dostaniesz za nią punkty.
"A może kłamał, bo nie chciał powiedzieć nam prawdy?!" talia: 68-67-66-65-64-63 Edytowane przez Hayasakaa Czas edycji: 2013-08-23 o 22:20 |
|
|
|
|
|
#1885 |
|
Zadomowienie
|
i niestety musisz mieć trochę szczęścia by wiedzieć co dopisać do swojej odpowiedzi
w arkuszach przewija się mnóstwo podobnych zadań i niestety jest tak że na jedno musisz odpowiedzieć na parę linijek z wielkim wyjaśnieniem a w drugim w innym arkuszu prawie identycznym wystarczy jak napiszesz jedną linijkę matura z biologii niestety zależy w dużej ilości od szczęścia i oczywiście od humoru egzaminatora bo jeden uzna odpowiedź a drugi już nie
|
|
|
#1886 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#1887 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna l
To prawda, ja przez całą pierwszą klasę miałam rośliny i grzyby, dopiero w drugiej pojawił się człowiek co było dla mnie znacznie ciekawsze. I masz rację na pielęgniarstwo wystarczy podstawa, więc po co się męczyć nad rozszerzeniem, skoro ono i tak w niczym nie pomoże. Byłam zdziwiona gdy się dowiedziałam, że jeśli na dany kierunek wymagany jest PP to jeśli ja przykładowo miałabym 60% z rozszerzenia a inna osoba 70% z postawy to ona ma naliczone więcej punktów rekrutacyjnych.
|
|
|
|
|
#1888 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna l
rozszerzenie jest mnożone x2 (tak mi się wydaje)
|
|
|
|
|
#1889 |
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medyc
|
|
|
|
|
#1890 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:33.

Rodzice również zaoferowali mi pomoc w otworzeniu gabinetu.

w każdym razie, lepiej się przemęczyć przed maturą niż stracić rok (chociaż i to wg mnie nie jest wielką tragedią
Weterynaria moim celem