|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy temat do nowego wątku ! ![]() |
|||
. Chwyty, obroty i pierwsze zęby – letnie maluszki robią postępy! |
![]() ![]() ![]() ![]() |
5 | 8,93% |
Pierwsze miesiące szybko zleciały, a dzieci jeszcze nam wypiękniały. |
0 | 0% |
Drodzy państwo, oto wątek najpiękniejszych na świecie dzieciątek! |
6 | 10,71% |
Pierwsze ząbki i w głos śmiechy - cudnie rosną Nam pociechy. |
16 | 28,57% |
Nasi chłopcy i dziewczęta, już czekają kiedy święta. |
1 | 1,79% |
Pierwsze ząbki dzieci mają i już zupki zajadają. |
3 | 5,36% |
Już tak dobrze się wszystkie znamy, ze swoje dzieci wesoło swatamy! |
1 | 1,79% |
To już pierwsze ząbki i zabawy, a my dalej się wspieramy. |
0 | 0% |
Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. |
24 | 42,86% |
Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1861 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
hej
melduje że jestem i żyje - zajęcia na uczelni i przygotowania do sobotnich chrzcin pochłaniają mój cał czas ![]() może wieczorkiem wpadne do Was na dłużej Ale z grubsza: gratulacje nowych Tygodni ![]() zdróka dla chorych i przeziębionych mamuś i dzieciaczków wczoraj któraś pytała Żanetka chyba o podgrzewacz - ja mam Baby Ono i jest super. Podgrzewa mi się w nim woda na mleko w butelce - jak się np w nocy obudzi to tylko mleko wsypuje mieszam i gotowe raz dwa ![]() ![]()
![]() |
#1862 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
|
![]() ![]() |
![]() |
#1863 |
Zakorzenienie
|
Brumek a Ja będę umożliwiała Emilie oglądania TV , chce aby oglądała bajki niemieckie i nauczyła się języka.Mój mąż właśnie w taki sposób umie perfekt niemiecki i w przedszkolu kiedy inne dzieci uczyły się słówek po niemiecku on je już dawno umiał, potem było tak samo w szkole. Nie będę robiła tego w taki sposób aby siedziałą24h przed Tv tylko w rozsądkiem, ale nie będzie tak, że Tv będzie dla niej niedostępny.
MAMY Karmiace piersią co dzisiaj macie na obiad ? mi brakuje już pomysłów ![]() Edytowane przez zanetaa88 Czas edycji: 2011-10-19 o 12:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#1864 |
Rozeznanie
|
Witam sieę
![]() Mam zaleglosci bo czasu mi ostatnio brakowalo na wizaz ![]() Z Karolinką wszystko wporzadku ![]() ![]() ![]() Dzis bedzie jadla swoj pierwszy posilek ze sloiczka ![]() ![]() ![]() To lece nadrabiać..
#1865 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ide do klubu, bo podobno cos tam mialam zrobic... a potem na bioderka. ---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- Cytat:
z dwojka swoich jest gorzej, bo cudze to wiesz ze po tygodniu masz z glowy, mozesz nawet przekupic bajkami bo nie ty wychowujesz... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1866 |
BAN stały
|
Cześć Kochane
![]() Iza dziś po szczepieniu na zółtaczke-następne w 13-ym miesiacu zycia. W poniedziałek byłam ja ,Krystian i Szymon u lekarza.Oni wirusówka,ja nadal zapalenie oskrzeli+ten ogromny ból stawów-dostałam skierowanie na wyniki czy aby to nie zapalenie stawów. Dziś byłam ze sobą i Krystkiem-Krystian zapalenie gardła a ja nadal zmiany w oskrzelach,zmaina antybiotyku,leki na stawy.... Maks ma gorączke. Mam szpital w domu,apteka zarobiła na naszej rodzinie na razie 360 zł.Super!!! Scio ndziękujemy z Izunią!!! ![]() ![]() Brumku co za lekarka ![]() Kuruj sie ![]() Wszystkim dzieciaczkom kończącym kolejne tygodnie ![]() Brawa za nabyte umiejętności ![]() Trochę nadrabiam ale mam jeszcze 6 stron. Marinko kocham węze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1867 | |
Zadomowienie
|
Coooo? A co na to dermatolog? Nie da się tego wyleczyć? Może lekarza trzeba zmienić?
Cytat:
Ja także dostałam zalecenia od ortopedy do szerokiego pieluchowania i kupiłam tą flanelową pieluchę na rzepy, co polecały dziewczyny z allegro. Bardzo to ułatwiło sprawę. A od czasu kiedy minęły upały z odparzeniami nie mamy problemów. Zbiorowe gratulacje ![]() oraz kciuki za szczepienia ![]() Dziękuję jeszcze raz za życzenia zdrowia. Dziś czuję się już o niebo lepiej. Jak ból głowy minął, to oczom mym okazał się obraz zniszczeń - mieszkanie wygląda jak po przejściu trąby powietrznej. Wszędzie rzeczy Kropki. Kto by pomyślał, że ona ma dopiero 3 miesiące. Wygląda jakby sama je porozrzucała ![]() No i mamy nowy dźwięk. Największą frajdą od kilku dni jest mówienie Aaaa ze śliną w gardle. Przez to jest taki bulgoczący dźwięk jak przy płukaniu gardła. Strasznie to śmieszne. Lecę dalej sprzątać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1868 | |
Zakorzenienie
|
Jestem
![]() ![]() Cytat:
![]() Mój produkuje hektolitry śliny, w dodatku pluje nią i nauczył się bańki robić ![]() Co do spania - to nie jest reakcja po szczepieniu? Bo u nas to tak wyglądalo - szczepienie w piątek, a on piątek i sobotę przespał prawie cały czas... Brumek, śpiworek super się sprawdza, zwłaszcza jeśli jedziemy np do kogoś, na zasadzie - z samochodu kilka metrów przejść i do domu. Oszczędzam tym sposobem dziecku ubierania dodatkowych warstw, kombinezonów itp, zapakuję w śpiworek, w domu odpinam i po problemie ![]() ![]() Wszystkie fajne, ten ostatni ma ten plus że dziecko może rękami machać a i tak ma ciepło, w pozostałych trzeba ręce ze śpiworka uwolnić ![]() Patik, bardzo ładne ubranko ![]() ![]() agadus, brawa dla Natalii! Brunetka, dla Ali ![]() iustyna, ja już mamę szkolę odnośnie karmienia małego. Dobrze że to rozumna i w miarę słuchająca istota ![]() Lilka, ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1869 | |
Zakorzenienie
|
Halo halo
![]() My juz po zakupach i spacerku. Tym razem mamuśka się obkupiła ![]() ![]() Wczoraj byliśmy u teściów, teściowa była bardzo grzeczna ![]() ![]() Nati, Ala ![]() Karolinka ![]() Chore mamusie duuuuuuuuuuuużo zdrówka ![]() ![]() Agula mój też się ślini, podnosi główkę do przodu jakby do siadania (ale spokojnie jeszcze nie siądzie ![]() Cytat:
Brumku ja mam taki kombinezonik do fotelika. Musimy mieć z rękawkami bo Domek musi mieć swobode, musi móc ruszać rączkami bo inaczej się denerwuje ![]() Mój synek tez nie lubi momentu ubierania kurki, czapki... Ale jak tylko pojadę wózkiem albo wezmę fotelik do ręki to zasypia ![]() Edytowane przez Natka_ Czas edycji: 2011-10-19 o 13:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1870 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Agadus, ![]() ![]() O Brunetko, to dla Alicji też ![]() Łomatko i Lilkowa Karolinka ![]() Cytat:
![]() Boziu, to moja zakonnicą będzie ![]() ![]() A co do chrzcin, to mam stracha jak to w kościele będzie, w wózku jeszcze bym ją jakoś może ululała, a tak na rękach...ona strasznie ciekawska i szwędaczkę pewnie włączy... Aż wstyd się przyznać, ale jeszcze z nią w ogóle w kościele nie bylismy... Chyba w tą nd zrobię próbę... Cytat:
Cytat:
![]() Kurcze, mnie zdjęcie turbanu nie pomogło... ![]() TV - moja będzie oglądać pod kontrolą, toż to dziecko XXI wieku ![]() Słodycze - chciałabym uniknąć, ale pewnie się nie da u teściowej szczególnie. Widzę jak u kuzynostwa ciocia wnukowi po cichaczu daje. Mały traktuje te słodycze jak skarby, liże przez papierek nawet, aż żal, ale wiem że dla zdrowia nie dostaje... Cicia się śmieje, że mops powinni nasłać na rodziców małego ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1871 |
Zakorzenienie
|
Brumku tak jak Ania pisze, śpiworek się taki przydaje, bo ja np. wsadzam w niego "domowego" Domka bez potrzeby opatulania go i denerwowania
![]() Szatkę kupiła moja siostra czyli matka chrzestna Dominika, zamówiła na allegro wraz ze świecą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1872 |
Zakorzenienie
|
Tak wiecie co się zastanawiam,
chcemy uniakć niby Tv, komputera, słodyczy - cukru. Jakieś ograniczenia wprowadzić - z rozsądkiem oczywiście zrozumiałe, ale myślę że im więcej się ogranicza tym bardziej im starsze to tego chce bo " zakazany owoc lepiej smakuje" Ja jakoś podchodzę do tego w ten sposób, że jak pozwolę to dziecko nie będzie bardziej ciągnęło do tego co bym zabroniła, widzę to po swoich przykładzie.Kiedy mama mi zabraniała na dyskoteki jeździć to bardziej mnie na nie ciągnęło i kombinowałam cokolwiek aby się na niej pojawić : poprawiłam oceny, sprzątałam mieszkanie, a mama i tak trzymała się tego, że dopiero jak skończę szkołe, a kiedy mi już pozwoliła to nie było to to, pojeździłam może z pół roku a potem nic mnie w niej nie kręciło... Laptopy- za nie długo będę zamiast książek w szkole. Tv- jak nie oglądnie tego co chce w domu, oglądnie w internecie, jak nie u siebie to u kolegi/koleżanki Słodycze - dziecko naje się je do syta raz, dwa trzy będzie bolał brzuch będzie wiedziało że słodycze to nie taka fajna bajka, albo jak zaczną się zęby psuć. Oczywiście będzie mówione, że nie za dużo bo nie zdrowo, ale jakie dziecko tego słucha ![]() nie wiem czy mnie rozumiecie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1873 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() u nas też ryk przy ubieraniu ale już od samego początku, nienawidzi ubierać rękawków no i potem kurtka i czapka to dramat, drze się jakby go ktoś ze skóry obdzierał ![]() tv- u nas też będzie ale tylko "odpowiednie" bajki. Kolezanka córci pozwalała własnie oglądać i to jest niesamowite jak to dziecko szybko i ładnie zaczęło mówić, ile piosenek i tekstów umie na pamięć i jaka jest rezolutna w porównaniu do innych znanych mi dzieci które niekoniecznie oglądały to co powinny albo zostały zostawione same sobie bez czynników stymulujących ich rozwój w postaci zainteresowania rodziców ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1874 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
No i słodycze mu wydzielam, np. dostaje kostkę czekolady a nie ile chce, jak dostanie żelki, to dostaje 5 a nie całe opakowanie. Mój chrześniak (wtedy miał 4 lata) był tak pazerny na czekoladę, że potrafił całą zjeść a potem wymiotować, bo go zemdliło i brzuch bolał ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1875 | |
Zakorzenienie
|
heja
![]() Cytat:
albo 20dag lepszej wędliny bez chleba raz...
![]() |
#1876 | |
Zakorzenienie
|
hejka
Dużo zdrówka dla wszystkich chorusków ![]() Co do TV to Filip dopiero niedawno zaczął oglądać bajki, przeważnie włączam mu na youtubie. Telewizor jakoś go mało interesuje, ale i tak jest włączony krótko, przeważnie obejrzę rano chwile tvn24 i DDTVN, a potem wieczorem Fakty i jak Glutki usną to coś obejrzymy. Za to u teściów telewizor gra chyba cały czas co mnei mega wk.. bo i tak jest głośno z dzieciakami a tu jeszcze to pudło warczy. No i już się powoli naucyzli że jak my przychodzimy to wyłączają telewizor, bo przyjechałąm z nimi pogadać a nie oglądać tv.. agulaabar Lila ślini się jak buldog, jak lezy w leżaczku to muszę jej tetrę pod szyję podkładać bo zaraz bluzkę ma mokrą. głowe też tak ciąga niby do siadania a spaniem to się tylko ciesz ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- Co do słodyczy to znowu zgadzam sie z iustyną ![]() U nas zasada jest taka że słodyczy nie ma do obiadu, jeśli obiad jest zjedzony to czasem do podwieczorku dostanie coś słodkiego, no ale on nie je nie wiadomo czego - będzie to jakiś biszkopt, domowe ciasto, czy serek homogenizowany Nie może tego przeboleć nasza babcia (Filipa prbabcia) która mieszka obok nas i jak Filip do niej pójdzie to od razu mu wciska jakieś ciastka ![]() Tłumaczę jej za każdym razem że nie wolno mu dawać a ta mi mówi że przeciez on chce... ![]() no jak mu pokazuje pudełko to nie dziwne że chce. ![]() Ale na szczęście Filip jest nauczony do jedzenia dużo owoców i nabiału - codziennie dostaje je na drugie śniadanie więc je bardzo lubi i już przydarzyło się parę razy że miał do wyboru ciastko i owoc to wybrał owoc ![]()
Edytowane przez youyou Czas edycji: 2011-10-19 o 13:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1877 |
Zakorzenienie
|
Nie będę wymieniać Was kochane dziewczyny
![]() Tylko podziękuję wszystkim na raz w imieniu Alicji ![]() ![]() ![]() DZIĘKUJEMY ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1878 |
Wtajemniczenie
|
Witam się i ja.
Co do słodyczy i TV to też uważam, że wolno ale z umiarem. Jest wiele edukacyjnych bajek i nie trzeba od razu dziecka cartoon network męczyć ![]() Chyba przechwaliłam Domka i dziś o 4 w nocy miał bóle brzuszka. Wzięłam go na siebie, pomasowałam i tak zasnęła Owieczka na mamisinym brzuchu. Dospaliśmy do 6.30, jedzonko, drzemka 10 minut (a mama radochę miała, że dziecko zasnęło i że do 8mej pośpi) i o 7mej "wstawaj szkoda dnia" ![]() Miałam dziś odwiedziny kuzynostwa z 8miesięcznym Kajtem ![]() ![]() Dostaliśmy kolejny wór ciuszków, ale połowy nie wykorzystamy bo Kajtula zimowy jest i teraz większość z krótkim rękawem dali. A takie ładne ![]()
#1879 |
Zadomowienie
|
Iustyna i Youyou, no właśnie tak bym chciała, wydzielane, jasne zasady kiedy i ile. No i byłoby super gdyby dziecko zdecydowało wybrać owocka czy serek zamist czekolady. Sama bym poległa...
---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- Cartoon to już w ogóle niedzieciowy jest... |
![]() ![]() |
![]() |
#1880 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale mam dzisiaj humor ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1881 |
Wtajemniczenie
|
Taaa...zima 2021
![]()
#1882 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nawet nie strasz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Moja też wielce zainteresowana turbanem na głowie ![]() ![]() Ja chyba kupię sama i szatę i świecę, nie będę nikogo obarczać wydatkiem. Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
nic nie wiem ![]() Cytat:
rozumiemy- też mam podobny tok myślenia jak Ty. ![]() Spacer odhaczony, zimno, szaro, buro i do ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1883 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja kupiłam sama, co prawda chrzestna spytała czy ma coś kupić, ale gdybym liczyła na chrzestnego to by dziecko bez świecy zostało ![]() Szatkę możesz trzymać Ty, może chrzestna, zresztą wszystko jedno - podaje się ją księdzu, i on nakłada na dziecko, mówi "stałeś się nowym stworzeniem....[...] dlatego otrzymujesz białą szatę". Na pewno się zorientujesz kiedy podać ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1884 |
Zakorzenienie
|
Patik Ja kupowałam szatkę sama, bo sama chciałam wybrać wzór, kolor nici, i wzór aniołka czy czegoś na szatkę. Wolę proste beż żadnej koronki, a wiem że gdybym poprosiła czy gdyby się ktoś zadeklarował, że kupi szatkę to byłabym nie zadowolona.Świecę u Nas kupił teściu, ale kupiłam bym też ją sama bo na all są fajne zestawy ze świecą + szatka i na świecy może być imię,ale za póżno to wyczaiłam, a teściu się już zadeklarował że kupi.
I nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie Sakrament Chrztu zaczynał się po kazaniu. Nam ksiądz wszystko pokazywał jednym okiem co mamy robić i kiedy wstać. Jak masz czas to zajdź do siebie do Kościoła na jakiś Chrzest. Tak jak Ania pisze, słuchaj co ksiądz mówi, szatkę trzyma moja siostra- chrzestna, Emilie trzymał mąż, świecę trzymał chrzestny.Świecę zapalał Nam ministrant.Ja trzymałam pieluchę żeby powycierać potem jej główkę została polana W ogóle chyba sprzedam ten strój z chrztu, muszę to przedyskutować z D. Edytowane przez zanetaa88 Czas edycji: 2011-10-19 o 15:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#1885 |
Zakorzenienie
|
Patik przepraszam, że tak późno odpisuje.
U nas było 18 osób na chrzcinach. Sama nie robiłam wszystkiego, moja mama przyszykowała kotlety, ja robiłam jajka faszerowane, surówki do obiadu, pomidorki, ogóreczki itp. Moja siostra zrobiła 4 ciasta, siostra Tż zrobiła 2 sałatki do wędliny, teściowa udka faszerowane i ciasto. Poza tym była jeszcze kupiona wędlinka, napoje i tort. I tak za dużo tego było, bo prawie wszystko zostało. |
![]() ![]() |
![]() |
#1886 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ps.mój jutro też kończy 3 miesiace ![]() Cytat:
![]() ja mam 2 latka nie jest lekko ale później będzie łatwiej przynajmniej mam taka nadzieje ![]() Cytat:
![]() któraś pytała o zmianę szczepionki nie można zmieniąc 5w1 na 6w1 i odwrotnie. My walczymy z ciemieniuchą ![]() ![]() W przyszłym tyg chyba pójdziemy na 2 dawkę szczepień. U Nas zimno więc doszło mi palenie w piecu ![]() a zapomniałam się pochwalić że straszy śpi na dorosłym wyrku a Bruno śpi w łóżeczku jak królewicz ![]() ![]() Edytowane przez blondynkapoznan Czas edycji: 2011-10-19 o 15:45 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1887 | |||
Zakorzenienie
|
Czesc
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Brzuch pewnie boli od mleka, bo comfort łatwiejszy do strawienia niz zwykły, może spróbuj ha. My mamy zalecenie do półroku być na bezlaktozowym mleku ![]() Cytat:
![]() Co do tv i słodyczy. Jak najbardziej, ale nie maluchowi. Bo udowodnione jest, ze dziecko do lat 3 nie wyniesie z oglądania tv nic. Bo sie skupia na migotaniu, a nie na treści. Później bajki, ale bardziej na dvd niz w tv. I godzina, półtorej dziennie, nie całe dnie. Co do słodyczy będę ograiczać. Nawyki żywieniowe kształtują się bardzo wcześnie. Widze to np. u dziecka jednej znajomej, które na propozycje soku odpowiada, ze woli wode, słodyczy tez nie pochłania nie wiadomo ile. Z tym, że od małego nie dostawał słodyczy na tygodniu (owoce, nabiał tak), słodyczy były w niedziele i w święta, specjalne okazje. Byłyśmy dzis na kontroli u fizjoterapeuty, Cwiczenia pomagają ![]() ![]() Nie spała prawie cały dzień i marudna jest ![]() Brawa dla Aluni ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1888 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1889 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki ![]() Sama spędzam wieczór ( z Sarką, oczywiście ![]() Potrzebuję towarzystwa ![]() Kto mnie przytuli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1890 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:27.