Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 _________ - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-16, 14:08   #1861
88natka
Zadomowienie

Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
A z ciekawosci wiesz moze czego odpowiednikiem jest aptamil?Bo kolezanka takim karmi i mowi ze podobno najlepsze mleko,ale w sumie nie zaglebialam sie w temat,bo poki co nas nie dotyczy.

No no,wiadomo.Moja Wiki ma zakodowane to,ze slodycze je sie dopiero po normalnym posilku.
Gosia aptamil to bebilon a cow and gate to bebiko. Pomyliło mi się dopiero teraz zauważyłam.

niespodzianka
88natka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-16, 14:59   #1862
MoniaHan
Wtajemniczenie

Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___

ja tez Hani dawalam aptamil jak ja dokarmialam, nic jej po nim nie bylo.

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-16, 15:39   #1863
rybka13
Zakorzenienie

O jaaa weszlam na maila... dawno mnie tam nie bylo, bo mialam 2str zdjec do obejrzenia Nie dam rady wszystkiego komentowac
Wszystkie dzieci cudne, kibice i kibicki pierwsza klasa
Michalek, Oskarek, Szymonek, Tymonek i Eryczekk to duuuuze chlopaki, widac, ze lubia zjesc, hahah

aaalegna Twoj Sebus mnie zauroczyl, moze byc moim zieciem...?

Zazdroszcze ze wasze dzieci maja takie dlugie kudelki, mojej nic prawie nie urosly. Maly lysolek z niej, dobrze ze sie chociaz nie wytarly te co ma z tylu
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-16, 15:42   #1864
gosia261282
Gang Iren

Eryk tez lysolek,na zel wlosow mu nie postawie jeszcze
Stary 2012-06-16, 16:13   #1865
Karinio
Zakorzenienie

Jak się mój synek urodził,to mu mieszałam moje mleko z mm.A jak zanikło mój pokarm,to tylko Aptamil.
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-16, 16:39   #1866
tynka88
Zadomowienie

ale dzis upalnie... bylismy na spacerku , a teraz czekamy az sie troche ochłodzi i dopiero wyjdziemy, Mateuszek śpi, moje dziecko zeby nie zapeszyc ,ale zmienilo sie o 360 stopni, pewnie mu te problemy brzuszkowe minely i daltego teraz jest o niebo lepiej.

EMigra z tym lizakiem masz racje, ze nie powinnno sie za wczesnie przyzwyczajac do slodkiego, ale z drugiej strony i mleczko i herbatki które czesto podajemy chyab tez sa slodkie, wiec juz sama nie wiem. Oczywiscie mały nie zjada całego lizaka ,tylko daje mu liznac ze 3 razy

Konia współczuje Ci tej choroby, masakra chorowac , a jeszcze majac male dziecko, w TWoim przypadku dwójke to juz w ogole. Ja strasznie przezylam swoja chorobe, miedzy innymi dlatego ze nie moglam dawac swojego mleczka maluszkowi a pozniej pokarm stopniowo zanikał.Trzymaj sie i wracaj szybko do zdrówka

tynka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-16, 16:58   #1867
88natka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rybka13 Pokaż wiadomość
O jaaa weszlam na maila... dawno mnie tam nie bylo, bo mialam 2str zdjec do obejrzenia Nie dam rady wszystkiego komentowac
Wszystkie dzieci cudne, kibice i kibicki pierwsza klasa
Michalek, Oskarek, Szymonek, Tymonek i Eryczekk to duuuuze chlopaki, widac, ze lubia zjesc, hahah

aaalegna Twoj Sebus mnie zauroczyl, moze byc moim zieciem...?

Zazdroszcze ze wasze dzieci maja takie dlugie kudelki, mojej nic prawie nie urosly. Maly lysolek z niej, dobrze ze sie chociaz nie wytarly te co ma z tylu
Moja też z tylu ma krótkie a z przodu tylko meszek.

Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
ale dzis upalnie... bylismy na spacerku , a teraz czekamy az sie troche ochłodzi i dopiero wyjdziemy, Mateuszek śpi, moje dziecko zeby nie zapeszyc ,ale zmienilo sie o 360 stopni, pewnie mu te problemy brzuszkowe minely i daltego teraz jest o niebo lepiej.

EMigra z tym lizakiem masz racje, ze nie powinnno sie za wczesnie przyzwyczajac do slodkiego, ale z drugiej strony i mleczko i herbatki które czesto podajemy chyab tez sa slodkie, wiec juz sama nie wiem. Oczywiscie mały nie zjada całego lizaka ,tylko daje mu liznac ze 3 razy

Konia współczuje Ci tej choroby, masakra chorowac , a jeszcze majac male dziecko, w TWoim przypadku dwójke to juz w ogole. Ja strasznie przezylam swoja chorobe, miedzy innymi dlatego ze nie moglam dawac swojego mleczka maluszkowi a pozniej pokarm stopniowo zanikał.Trzymaj sie i wracaj szybko do zdrówka
A choroba Ci już całkiem przeszła? Super że Mateuszek taki śpioszek

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ----------

Nowe dziewczyny pochwalcie się swoimi pociechami oczywiście jeśli chcecieI

niespodzianka
Stary 2012-06-16, 17:00   #1868
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

U nas właśnie zaczęło padać ufff udało mi się przed deszczem schować suszarkę mój tz pojechał do pracy ale zrobiłam dzisiaj kawał dobrej roboty

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-16, 17:09   #1869
cziqua
Zadomowienie

moje dziecie znowu dalo w nocy popalic
pobudka o 23.30 1.00 2.30[zasnal o 4] 5.00 i wzielam go o tej 5 do lozka i pospalismy az do 6.40 i tak juz ktorys dzien z kolei. baki ne pozwalaja mu spac a robimy masaz brzuszka 2x dziennie i kropelki podajemy. za to w dzien cudowne dziecko .
a w zalaczniku Filip przed spacerkiem[ z czapki zrezygnowalismy i lezala w wozku]
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0616.jpg (93,0 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0617.jpg (92,7 KB, 19 załadowań)

Filip Jan

16.04.2012
godzina 16:30
najszczęśliwszy dzień w moim życiu
narodziny syna Filipa!!!

cziqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-16, 17:34   #1870
Karinio
Zakorzenienie

cziqua,jaki fajny maluszek Też mam takie skarpetki ( avek ) jeszcze ma szare z napisem i love dady
Ja bym się chętnie pochwaliła swoim synkiem,ale nie na forum publicznym.

---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ----------

Cytat:
Napisane przez nowaken Pokaż wiadomość
U nas właśnie zaczęło padać ufff udało mi się przed deszczem schować suszarkę mój tz pojechał do pracy ale zrobiłam dzisiaj kawał dobrej roboty
U mnie też właśnie pada,mam dość tej pogody.I zazdraszczam,jak czytam że u niektórych upalnie.
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-16, 17:42   #1871
balbinka20
Rozeznanie

GG do balbinka20

Hejjj

Dziewczyny,gdzie Wy macie tą ładną pogodę,co?? U mnie jakby się wściekło od rana leje i wieje,że głowę chce urwać Z resztą-co mi po ładnej pogodzie,jak i tak byśmy w domu siedzieli. Bo Julka rozłożyło na amen. Całą noc czuwałam,bo te wstrętne gluty tak mu zatkały nosogardło,że aż na go ciągnęło. Tomasz ma dziś wolne, to mam kogoś na wymianę.Wysłałam go po olbas oil i rozpylę go w pokoju-może mu ulży. Bo fridą się już nie wyrabiam... A taki biedak smutny leży,że aż nam się płakać chce... Nawet go zabawki nie interesują,tylko by spał

No a wieczorem meczzzzzzzzzzzzz Która zakłady przyjmuje?? Wg mnie znów będzie remis-jakoś nie wierzę w wygraną

Dziewczyny,czy to jest normalne,że Julek nie umie sie z plecków na boczek obrócić? Bo Wy piszecie,że Wasze to robią,a mój się wcale nie garnie... Nawet Laurka Evvci to potrafi,a przecież urodziła się przed terminem...

Julian:22.03.2012
Leon:26.02.2015
Iiiii nadchodzi nowe ❤️

Edytowane przez balbinka20
Czas edycji: 2012-06-16 o 17:56
balbinka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-16, 17:57   #1872
Flowerbombka
Zadomowienie

Cziqua przystojniak z Filipka...i super strój ma..

Konia ale Cię dorwało...zdrówka życzę Co do mm to nie pomogę bo nie mam doświadczenia...

Balbinka
biedny Juleczek...oby szybko do zdrowia wrócił
Co do meczu to ja mam nadzieje że będzie 1:0 dla nas i tak obstawiam

Aphtin kilkukrotnie już użyty działa chyba bo syncio ma mniej tego paskudztwa...co do siuśków to czytałam i jak Aphtin by nie pomógł to bym zastoowała tą metodę

Morfik chyba przechodzi skok ( w poniedziałek będzie miał 8 tygodni)...jest strasznie marudny, już 2 razy mi sie rozkrzyczał nie do opanowania...no i zmęczony tak, trze oczka a nie może usnąc bidulek...a do tego masakryczne się ślini

Plus dzisiejszego dna jest tak że kupiłam sobie świetną i stosunkowo niedrogą sukienkę na świadkowane u bliskiej kumpel 7 lipca

Edytowane przez Flowerbombka
Czas edycji: 2012-06-16 o 18:03
Flowerbombka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-16, 18:03   #1873
88natka
Zadomowienie

Balbinka moja potrafi na łóżku bo wiadomo że się trochę ugina a w łóżeczku jeszcze nie. No i robi tak jak córeczka emigry próbuje siadać. Potrafi chwycić sie tak mocno za palce że ja tylko ciągnę do góry a ona siada, oczywiście nie za każdym razem.
Biedny Julek niech szybko wraca do zdrowia.
Ja zaszaleję i powiem 3:0 dla Polski a co

niespodzianka
Stary 2012-06-16, 18:10   #1874
balbinka20
Rozeznanie

GG do balbinka20

Flow a jak u Morfika z jedzonkiem? Przeszkadza mu to paskudztwo??

A i odradzam zakup Pampers Active Fit. Lipa jak nie wiem... O ile siku trzymają,to przy grubszej sprawie wszystko wyłazi I takim oto sposobem co tylko kupa jest to i zmianę garderoby trzeba uskuteczniać... I jak ta głupia kupiłam jeszcze 1 opak trójek i jedno czwórek.. Ale chyba je sprzedam...I wrócę do naszym zdaniem najlepszych-Simply Dry

88natka u nas w łózku materac też jest miękki,nawet bardzo. A on mimo to leży tak jak go polożę...Z boczku na plecki umie,ale odwrotnie już nie... Za to wiecie co umie? Śmiać się jak te dzieci z tych różnych filmików na yt: Za☠☠☠iste to jest

A co do wyniku to może jak Czesi samobóje strzelą to będzie 3:0...

Iiiii nadchodzi nowe ❤️

Czas edycji: 2012-06-16 o 18:14
Stary 2012-06-16, 18:14   #1875
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
Napisane przez balbinka20 Pokaż wiadomość
Hejjj

Dziewczyny,gdzie Wy macie tą ładną pogodę,co?? U mnie jakby się wściekło od rana leje i wieje,że głowę chce urwać Z resztą-co mi po ładnej pogodzie,jak i tak byśmy w domu siedzieli. Bo Julka rozłożyło na amen. Całą noc czuwałam,bo te wstrętne gluty tak mu zatkały nosogardło,że aż na go ciągnęło. Tomasz ma dziś wolne, to mam kogoś na wymianę.Wysłałam go po olbas oil i rozpylę go w pokoju-może mu ulży. Bo fridą się już nie wyrabiam... A taki biedak smutny leży,że aż nam się płakać chce... Nawet go zabawki nie interesują,tylko by spał

No a wieczorem meczzzzzzzzzzzzz Która zakłady przyjmuje?? Wg mnie znów będzie remis-jakoś nie wierzę w wygraną

Dziewczyny,czy to jest normalne,że Julek nie umie sie z plecków na boczek obrócić? Bo Wy piszecie,że Wasze to robią,a mój się wcale nie garnie... Nawet Laurka Evvci to potrafi,a przecież urodziła się przed terminem...
Balbinka zdrówka dla Juleczka biedny się namęczy Myślę ze to kiedy dziecko zaczyna np przewracać np. z plecków na boczek jest kwestią bardzo indywidualną i nie ma co porównywać jednego dziecka do drugiego. Zobaczysz przyjdzie dzień że się obróci i nawet nie będziesz widziała kiedy i jak

Stary 2012-06-16, 18:14   #1876
cziqua
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Flowerbombka Pokaż wiadomość
Cziqua przystojniak z Filipka...i super strój ma..

Konia ale Cię dorwało...zdrówka życzę Co do mm to nie pomogę bo nie mam doświadczenia...

Balbinka
biedny Juleczek...oby szybko do zdrowia wrócił
Co do meczu to ja mam nadzieje że będzie 1:0 dla nas i tak obstawiam

Aphtin kilkukrotnie już użyty działa chyba bo syncio ma mniej tego paskudztwa...co do siuśków to czytałam i jak Aphtin by nie pomógł to bym zastoowała tą metodę

Morfik chyba przechodzi skok ( w poniedziałek będzie miał 8 tygodni)...jest strasznie marudny, już 2 razy mi sie rozkrzyczał nie do opanowania...no i zmęczony tak, trze oczka a nie może usnąc bidulek...a do tego masakryczne się ślini

Plus dzisiejszego dna jest tak że kupiłam sobie świetną i stosunkowo niedrogą sukienkę na świadkowane u bliskiej kumpel 7 lipca

no nasz Mickey Mouse

mój Filip też sięostatnio strasznie ślini piąstki i paluszki wkłada do buzi puszcza niesamowicie smrodlawe bzdurki ale za to jak moje dziecię się śmieje normalnie taki śmieszek że w środku nocy jak lola do matki strzeli to nie wiadomo jak bym nie była zmęczona to pysk się uśmiecha

a powiedzcie mi są może próbki mm? bo my szukalismy odpowiedniego mm dla Filipa to po tym szukaniu mam w domu puszkę bebilon HA i karton Humany plus dopiero za 3 podejsciem udało sie dopasowac Hipp comfort combiotic ale jakby nie to nie wiem miałabym chyba jeszcze kilka rozpoczetych opakowan które na nic mi sie nie przydadzą chyba że kawe sobie będę zabielac

Filip Jan

16.04.2012
narodziny syna Filipa!!!

Stary 2012-06-16, 18:15   #1877
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość
cziqua,jaki fajny maluszek Też mam takie skarpetki ( avek ) jeszcze ma szare z napisem i love dady
Ja bym się chętnie pochwaliła swoim synkiem,ale nie na forum publicznym.

---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ----------

U mnie też właśnie pada,mam dość tej pogody.I zazdraszczam,jak czytam że u niektórych upalnie.
Te skarpetki popularne.Tez je mamy
Na pierwszej stronie mamy napisane co i jak z dostepem do maila
Tez zazdroszcze tym co maja ladna pogode

Cytat:

Mysle ze nie masz sie czym martwic.Ma jeszcze na to czas

Cytat:
Napisane przez 88natka Pokaż wiadomość
Ja zaszaleję i powiem 3:0 dla Polski a co
O jaka optymistka
Ja mowie,ze 2:1 dla nas.
Stary 2012-06-16, 18:16   #1878
Flowerbombka
Zadomowienie

Wiesz co Balbinka wydaje mi się że z jedzeniem jest ok...smoka też ciumka z ochotą, więc na szczęście chyba go to nie boli...
Flowerbombka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-16, 18:16   #1879
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

A moja Ania kończy dzisiaj 2 miesiące

Stary 2012-06-16, 18:17   #1880
balbinka20
Rozeznanie

GG do balbinka20

Laski mnie się pokręciło,żę dziś18 a dziś dopiero 16.Mecz za dwa dni.. Ale dałam du.py

Dzięki dziewczyny za pocieszenie

I dla Ani w dniu jej miesięcznicy

Iiiii nadchodzi nowe ❤️

Czas edycji: 2012-06-16 o 18:20
Stary 2012-06-16, 18:19   #1881
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
A i odradzam zakup Pampers Active Fit. Lipa jak nie wiem... O ile siku trzymają,to przy grubszej sprawie wszystko wyłazi I takim oto sposobem co tylko kupa jest to i zmianę garderoby trzeba uskuteczniać... I jak ta głupia kupiłam jeszcze 1 opak trójek i jedno czwórek.. Ale chyba je sprzedam...I wrócę do naszym zdaniem najlepszych-Simply Dry
A nam nic nie wylazi z Activ Fit
Ale wolimy Baby Dry,a tych Simply Dry jeszcze nie mielismy,musimy wyprobowac.
Stary 2012-06-16, 18:21   #1882
cziqua
Zadomowienie

Cytat:
Mój Filip też

Cytat:
Laski mnie się pokręciło,żę dziś18 a dziś dopiero 16.Mecz za dwa dni.. Ale dałam du.py
e jeśli chodzi Ci o Polskę to mecz dzisiaj

Filip Jan

16.04.2012
narodziny syna Filipa!!!

Stary 2012-06-16, 18:21   #1883
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

Cytat:
No co ty...Dzis jest mecz przeciez
Stary 2012-06-16, 18:22   #1884
cziqua
Zadomowienie

Cytat:
\
my jedziemy na sleep & play i jakos dają rade ale co tam Filip kupę raz na 5 dni robi

Filip Jan

16.04.2012
narodziny syna Filipa!!!

Stary 2012-06-16, 18:23   #1885
balbinka20
Rozeznanie

GG do balbinka20

Zgłupiałam już.. Bo dorwałam taką polską gazetę w UK wydawaną "Nasze strony" i tam pisze,że mecz Polska-Czechy jest w poniedziałek... Teraz na fejsa zerkam a tam od cholery arykułow i demotów na których pisze,że to dziś... Co jest?

Iiiii nadchodzi nowe ❤️
Stary 2012-06-16, 18:23   #1886
88natka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cziqua Pokaż wiadomość
no nasz Mickey Mouse

mój Filip też sięostatnio strasznie ślini piąstki i paluszki wkłada do buzi puszcza niesamowicie smrodlawe bzdurki ale za to jak moje dziecię się śmieje normalnie taki śmieszek że w środku nocy jak lola do matki strzeli to nie wiadomo jak bym nie była zmęczona to pysk się uśmiecha

a powiedzcie mi są może próbki mm? bo my szukalismy odpowiedniego mm dla Filipa to po tym szukaniu mam w domu puszkę bebilon HA i karton Humany plus dopiero za 3 podejsciem udało sie dopasowac Hipp comfort combiotic ale jakby nie to nie wiem miałabym chyba jeszcze kilka rozpoczetych opakowan które na nic mi sie nie przydadzą chyba że kawe sobie będę zabielac
Nie widziałam nigdy w proszku ale wiem że są płynne w kartoniku. Uratowało nas parę razy przy wyjściach. Przystojniak z Twojego synka.

Nowakiem wszystkiego najlepszego dla Ani
Balbinka ale mecz jest dziś.

niespodzianka
Stary 2012-06-16, 18:28   #1887
balbinka20
Rozeznanie

GG do balbinka20

Cytat:
Fajne są,takie mięciusie i milusie. Bo te Active to wg mnie są sztywne i takie niemiłe w dotyku,jakbym dziecku tekturę na tyłek zakładała...

---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ----------

Cziqua nie wiem jak u Was ale mu mamy w sklepach takie próbki w kartonikach... Już rozrobione.

Iiiii nadchodzi nowe ❤️
Stary 2012-06-16, 18:29   #1888
88natka
Zadomowienie

Cziqa wszystkiego najlepszego dla Filipka
ja nie lubię tylko newborn z pampersów bo śmierdzą chemią. Teraz mamy baby dry pampersa i są dobre dziś w Tesco kupiliśmy 2x 92 za 22 funty.

niespodzianka
Stary 2012-06-16, 18:50   #1889
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
Napisane przez cziqua Pokaż wiadomość
Mój Filip też
dla Filipka

---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ----------

Postanowiłam że coś Wam wszystkim pokaże a nie tylko w klubie ale proszę się nie śmiać

http://moja-slonecznakuchnia.blogspot.com/

i najlepsze jest to że co raz bardziej mnie to wciąga

Stary 2012-06-16, 18:59   #1890
rybka13
Zakorzenienie

Gosia i natka A ja z kolei nie jestem zbytnio zadowolona z Pampers Baby Dry, i kupa i siku czesto nam przelatuja, a pilnuje aby pielucha byla dobrze zalozona. Mysle ze moze u nas sa one za luzne w nozkach... ale na brzuszku sa ok. 2.byly za male. Zamierzam inne poprobowac jak te sie skoncza.
Mysle, ze z pieluchami trzeba poprobowac bo nie kazdemu pasuja te same. Ale to by trzeba co rozmiar probowac, czyli u nas co miesiac

balbinka to Polacy na emigracji widocznie nie doinformowani Zaufaj wizazowi- mecz jest dzisiaj

Flower, to moze nie sa plesniawki? Mi polozna mowila, ze plesniawki ma i dziecko i matka. I jest to straszny bol-u matki piersi, u dziecka gardelka i nie chce ono wtedy jesc bo tak boli :/

cziqua fajny Myszek Miki Na mailu jest moja Myszka Miki

Balbinka mialam Ci juz kiedys pisac - fajnymi tekstami czasem sypiesz Nieraz nie rozumiem o co caman, widac ze jestes sporo mlodsza ode mnie, bo ja wielu wyrazen mlodziezowych nie znam

U mnie tez pogoda butelkowa... :/
Tylko butelki brak hahahha

---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ----------

Nowaken tu nie ma nic do smiacia, wlasnie wczoraj podziwialam
Szkoda, ze nie mozesz sie podzielic tymi pysznosciami... ten deserek zjadlabym.

Ostatnio 2 razy snilo mi sie pole truskawkowe, nie zeby mi sie tak bardzo ich chcialo, chyba przez to ze ciagle o nich ktos tu pisze
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości