|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1861 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;)
Cytat:
co prawda zupa bogata, z mięsem, ziemniakami itd, ale mój mąż nie dałby rady jedząc nawet 2 czy 3x więcej.i oczywiście, że nie musicie wierzyć, że 400 zł wystarczy. inną sprawą jest to, że niektórym rodzinom MUSI tyle wystarczyć. ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ---------- Cytat:
Edytowane przez marynka42 Czas edycji: 2016-02-01 o 16:11 |
||
|
|
|
#1862 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale sory, 400zl na dwie osoby nie miesci mi sie w glowie. W dodatku jedna osoba w ciazy i jeszcze w tej kwocie jest chemia. Autorko tamtego posta, mam nadzieje, ze przerzuciliscie sie na maslo, a nie na miks tluszczowy w kostce udający maslo. Co do owocow, my jemy duzo. Jemy jeszcze wiecej od kiedy robimy smothie. Dzieci brak.
|
|
#1863 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1864 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
średnia to 600, może 700 zł miesięcznie.
Edytowane przez marynka42 Czas edycji: 2016-02-01 o 16:18 |
|
|
|
|
#1865 |
|
Zakorzenienie
|
Ale te zapasy musieliscie kupic/zrobic z czegos
|
#1866 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1867 |
|
Zakorzenienie
|
Tytuł wątku brzmi "ile wydajecie na jedzenie.... " prawda ?
Fajnie poczytać kto, jak, ile bez zbędnego oceniania i złośliwości ![]() Bo w tym wątku chyba o coś innego chodzi ? Każdy żyje inaczej, ma inne przyzwyczajenia , potrzeby czy możliwości finansowe i niech tak zostanie ![]() W temacie polecam fajne forum http://forum.gazeta.pl/forum/f,20012,Oszczedzamy.html
|
#1868 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale własnie: własne rzeczy za darmo/ z wymiany + podawanie kwoty z miesiaca kiedy sie wyjadało z zamrażarki i zapasy. Moja babcia tez prawie nic nie kupowała, poza chlebem, masłem i słodyczami (podejrzewam że nie chciało im się robić bo było huk roboty przy gospodarce). Mieli duże gospodarstwo rolne, własne kury na jajka i mięsne, własne kaczki i gęsi, czasem indyki, włąsne świnie bite 2 razy w roku, króliki , własny wielki sad, własny wielki warzywnik, własne zboża - mąke mieli z młyna który mielił ich pszenicę + zwierzeta jadły zboża i ziemniaki z ich włąsnych pól , Własne kartofle, kukurydzę, groch , fasolę , łąki na siano, + własne buraki cukrowe z których liście szły na kiszonki dla krów i koni na zimę. Oni na produkcji jedzenia zarabiali, bo oprócz wytwarzania jedzenia na włąsny uzytek, zyli ze sprzedazy mleka, byczków i świń na mięso, oraz jaj bo nie przejadali tyle ile się kury niosły. Oraz buraków cukrowych, rzepaku, pszenicy i zyta. owoców- mieli wielkie pole porzeczek, sad wisni na sprzedaż. tak naparwdę, tacy ludzie sa samowystarczalni i jeśli coś w ogóle kupują, to wcelu zaoszczędzenia sobie pracy a pieniądze na to mają ze sprzedazy... zywnosci. To jest zupełnie nieadekwana sytuacja. Nie da sie porównać wydatków osoby z miasta co sobie moze co najwyzej w doniczce rzeżuchy nahodować, a osoby mającej nawet niewielkie gospodarstwo rolne, choćby kawałek sadu i warzywnika.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2016-02-01 o 16:22 |
|
|
|
|
#1869 |
|
Zakorzenienie
|
no mnie też to czasem zastanawia jak ktoś mówi że wydaje x na jedzenie ale to dlatego że mieszka w małym mieście bo w większym by wydawał więcej, z zaznaczeniem że nie jada na mieście. no ok rozumiem ceny na mieście będą się różnic w stolicy i małej mieścinie, tak samo z dostępem do wspomnianych wcześniej mięs eko. ale w większych sklepach chyba nie powinno być różnicy między miastami. oglądam gazetki różnych sklepów i tam są ceny podane dla wszystkich nie ma że w mieście x to kosztuje tyle a w mieście y tyle. no i moja mama w małej miejscowości też płaci więcej za większość rzeczy niż by zapłaciła w pobliskim mieście (ten sam towar w mieście np 5 zł a tam 6) a to dlatego że konkurencja jest praktycznie zerowa i sprzedawca może sobie zarzucić większą cenę bo wie że jak ktoś ma małe zakupy zrobić to i tak kupi u niego choć drożej niż jakby miał jechać do miasta
|
|
|
|
#1870 |
|
Zakorzenienie
|
zgadzam się, pewnie kupując wszystko w sklepie, wydawałabym na nas koło 1000 zł, ale to już gdybanie. i jak pisałam, mnie nie dziwi, że ktoś wydaje np. 2000 tys. na dwie osoby, kupując lepsze jakościowo i smakowo gatunki ryb. i również nie dziwi mnie, jesli student wyda 300 zł na siebie. każdy je inaczej, każdy je inne ilości, zyje w innym mieście, ma inne możliwości.
|
|
|
|
#1871 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę, że mój ulubiony temat odżył
![]() Z ciekawości aż zrobiłam eksperyment- miałam 700 zł w bonach i płaciłam przez cały styczeń za zakupy spożywcze+chemia tymi bonami dopłacając końcówki. Na styczeń zeszło to 700 zł plus z końcówek i drobnych zakupów dodatkowe 200 zł z konta. Czyli 900 zł w tym: duży proszek do prania (koło 50 zł), wózek na zakupy (70 zł), płyn do płukania tkanin (10 zł), tabletki do zmywarki (35 zł) plus inne rzeczy użytkowe (ręczniki papierowe, chusteczki itd) Czyli na samo jedzenie wyszło jakieś max 700 zł na dwie osoby.
|
#1872 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Yep.
|
||
|
|
|
#1873 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1874 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem strasznie dużo zależy od nawyków żywieniowych i zakupowych. Ja np. nie kupuję owoców gdy są drogie, tylko kupuję te, na które w danej chwili jest sezon i w związku z tym są tanie. Kilku rzeczy, które nabijają budżety w ogóle nie kupuję np. orzechy, słodycze, soki bo nie mogę ich jeść albo nie lubię. Nie kupuję gotowych przekąsek takich jak paluszki, jogurty owocowe, małe serki.
A z drugiej strony wcale nie czuję się jakbym się ograniczała, jeśli mam ochotę na coś droższego to po prostu to biorę i wrzucam do koszyka. No i staram się robić zakupy tak, by żywność się nie marnowała, nie wyrzucam jedzenia i raczej nie mam problemu z tym, że zostają mi resztki w lodówce.
|
#1875 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez marynka42 Czas edycji: 2016-02-01 o 16:50 |
|
|
|
|
#1876 |
|
Zakorzenienie
|
tak się zaczęłam zastanawiać i wcale bym się nie zdziwiła jakby moja ciotka miesięcznie na jedzenie na 2 dorosłe osoby przeznaczała do 400 zł. z tym że własne ziemniaki, jajka, niektóre warzywa plus sami zbierają grzyby. no jak zrobi obiad ziemniaki, jajko sadzone i sałatka ze słoika własnej roboty to koszt takiego obiadu to dla niej praktycznie nic. a u niej obiad to albo zupa albo ziemniaki z czymś albo jakieś mączne dania. nie robi żadnych wymyślnych rzeczy. no ale nie można powiedzieć że jedzą zdrowo, owoców praktycznie nie jedzą, nie patrzy na to czy coś jest zdrowe czy nie bardziej na ceny (i to nie dlatego że musi po prostu zamiast wydać na lepsze jedzenie woli na co inne). żadnych droższych ryb i mięs
|
|
|
|
#1877 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie wiem co musialabym mieć w zamrażalce, żeby jeść za 6zł na dzień. Marynka, jestes w stanie mi napisać przykladowy jadlospis waszej rodziny? Z ciekawości pytam.
|
|
#1878 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1879 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
EDIT doczytalam, że kupujecie razowe.
Z tobą chcę oglądać rzeki, co samotnie płyną Gwiazdy nad łąkami w środku lasu i jagód czarnych... Tyranozaury Edytowane przez PaulinciaKWC Czas edycji: 2016-02-01 o 17:45 |
|
|
|
|
#1880 |
|
żona bez ogona
|
Podziwiam te pary, które potrafią przeżyć za ok. 400 zł miesięcznie, codziennie gotując obiady, serio
![]() My na dwie osoby wydajemy ok. 1100-1300 złotych na samo jedzenie, a nie jemy nic ekstrawaganckiego ani jakoś mocno eko Ok. 2 razy w miesiącu zamówimy pizzę, ok. 2 razy w tygodniu czipsy czy piwo, tyle z szaleństw. Nie kupujemy też gotowych rzeczy typu mrożone pierogi czy krokiety, praktycznie wcale słodyczy, win. Nie pijemy napojów gazowanych ani coli, tylko wodę, czasami sok. Nie wiem na co idą te pieniądze, czy rozplanowuję wcześniej wydatki czy nie, zawsze tyle wychodzi
|
|
#1881 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zrobię sobie 24 zł na dwa dni: obiad, zupa pomidorowa + pierogi z mięsem Marchew, pietruszka 2 zł Korpusy 2,50 zł Koncentrat 1,50 zł Mąka 1,50 Cebula 1 (z ugotowanych korpusów biorę mięso do pierogów) nie liczyłam przypraw i oleju? śniadania i kolacje na dwa dni: chleb 5 zł Pomidory 2 szt. 1 zł Ser 150 gram 2 zł (za tyle ostatnio w biedronce kupowałam) Kiełbasa żywiecka 100 gram 2,50 Serek albo masło 2 zł Jogurty naturalne biedronka 4sztuki 4x0,80 Jabłka (mam drzewo) 0 zł Koktajl do picia (mleko 0,5 litra + moje truskawki ze słoika) 1,50 wyszło coś koło 26 zł na dwa dni. a przecież ja mówiłam o miesiącach, że wyjadam zapasy, czyli np. bigos ze słoika nie kosztuje mnie tego dnia nic. ---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- ja nie jestem w przeciwieństwo do Ciebie ekspertem żywieniowym, nie przygotowuję też męzowi jedzenia. Edytowane przez marynka42 Czas edycji: 2016-02-01 o 17:48 |
||
|
|
|
#1882 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko, że w korpusach jest tyle mięsa, że nawet mój kot by się nie najadł. Nie bez powodu kosztują 2-3zł za kg.
|
|
|
|
#1883 |
|
Naczelna Nastolatka
|
dobra, ja naprawdę jestem w stanie uwierzyć w wiele rzeczy, ale bez kitu, korpusy kupuję często w różnych sklepach, nie wyobrażam sobie jak można zrobić nadzienie do pierogów z mięsa? (jakiego mięsa???) z korpusów.
|
#1884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeżeli ktoś zupy i takiego drugiego dania nie uznaję, pójdę na łatwiznę: obiad: bigos ze słoika chleb 5 zł Pomidory 2 szt. 1 zł Ser 150 gram 2 zł (za tyle ostatnio w biedronce kupowałam) Kiełbasa żywiecka 100 gram 2,50 Serek albo masło 2 zł Jogurty naturalne biedronka 4sztuki 4x0,80 Jabłka (mam drzewo) 0 zł Koktajl do picia (mleko 0,5 litra + moje truskawki ze słoika) 1,50 koszt jeszcze mniejszy i tak, wspominałam, że 400 zł wydaję, jeśli jem zapasy. ale widzę, że nawet powtarzanie czegoś kilka razy nie przynosi efektu i stale trzeba coś udowadniać. Edytowane przez marynka42 Czas edycji: 2016-02-01 o 18:00 |
|
|
|
|
#1885 |
|
Naczelna Nastolatka
|
już to było, materializujący się bigos, bezkosztowy
|
#1886 |
|
BAN stały
|
Ok. 300-400 zł dla jednej osoby czyli tylko dla mnie
![]() Jestem weganką, więc odpada kupowanie mięsa, ryb, serów, jajek, mleka, itd. Kupuję głównie warzywa, owoce, jakieś zboża (ryż, kasze), mleka roślinne, czasem jakieś wegańskie słodycze... EDIT: zapomniałam jeszcze o strączkowych - soczewica, ciecierzyca. Stosunkowo tanie, a można się najeść No i orzechy - też często są w moim menu.
Edytowane przez palomama Czas edycji: 2016-02-01 o 18:04 |
|
|
|
#1887 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1888 |
|
Zakorzenienie
|
Nic dziwnego, że twój facet nie najada się tymi kanapkami skoro robicie 12 (8 dla niego +ze 4 dla ciebie) kanapek z 10dg kiełbasy i 15 dg sera.
Edytowane przez _czarny_kot Czas edycji: 2016-02-01 o 18:03 |
|
|
|
#1889 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rosól i 5 dań z korpusów za 1,7zł już był, to Futbolowa zdaje się.
|
|
#1890 |
|
Zakorzenienie
|
Z tanich rzeczy możesz kupować ćwiartki po 4zł. Przynajmniej jest w nich mięso, a nie same kości jak korpusy.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:00.

co prawda zupa bogata, z mięsem, ziemniakami itd, ale mój mąż nie dałby rady jedząc nawet 2 czy 3x więcej.
ale sory, 400zl na dwie osoby nie miesci mi sie w glowie. W dodatku jedna osoba w ciazy i jeszcze w tej kwocie jest chemia. Autorko tamtego posta, mam nadzieje, ze przerzuciliscie sie na maslo, a nie na miks tluszczowy w kostce udający maslo.