Harry Potter? - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-30, 14:23   #1861
magrest
Zakorzenienie

GG do magrest
Dot.: Harry Potter?

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Tak, ale jednak mógł dać mu kogoś do pomocy albo chociaż cokolwiek więcej mu o tym powiedzieć. A Dumbledore (dawno czytałam książkę, mogę się mylić) chyba nie uprzedził tak naprawdę Harry'ego, jak bardzo będzie ta misja niebezpieczna... A tak naprawdę gdyby nie Ron i Hermiona (którzy zresztą też mieli po 16 lat), to zostałby z tym sam. I tak mieli wiele szczęścia, bo przecież niejednokrotnie byli w wielkim niebezpieczeństwie.
Ja tez dawno czytałam i juz wszystkiego nie pamiętam, ale do pomocy i ochorny miał właśnie Snape'a i Zakon Feniksa :tak:
magrest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 15:06   #1862
Hargalaten
Zadomowienie

Miał, ale z tego co pamiętam, nie chciał narażać innych ludzi na śmierć z jego powodu.

A ja Dumbledore'a nie żałowałam. Niespecjalnie go lubiłam. Najbardziej wkurzyła mnie śmierć Lupina, mojego ulubionego bohatera od pierwszej sceny z nim w Więźniu Azkabanu. To było chamstwo co Rowling zrobiła.
Hargalaten jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 15:21   #1863
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Hargalaten Pokaż wiadomość
Miał, ale z tego co pamiętam, nie chciał narażać innych ludzi na śmierć z jego powodu.

A ja Dumbledore'a nie żałowałam. Niespecjalnie go lubiłam. Najbardziej wkurzyła mnie śmierć Lupina, mojego ulubionego bohatera od pierwszej sceny z nim w Więźniu Azkabanu. To było chamstwo co Rowling zrobiła.
Bardzo możliwe Muszę jeszcze raz ponownie przeczytać 7. tom, bo czytałam tylko 2 razy i mało co pamiętam. O co pokłócili się Harry z Ronem, że Ron odszedł i wrócił do Nory? Ni grzyba nie mogę sobie tego przypomnieć i mnie to męczy

A co do Lupina - jego i Tonks było mi strasznie żal. Tak samo jak Freda... Sądzę jednak, że kogoś musiała uśmiercić - dziwne by było, gdyby dosłownie wszyscy przeżyli. Byłyście pewne, że nie zginą Ron ani Hermiona, czy myślałyście, że może jednak?... Ja przed przeczytaniem słyszałam plotę, że właśnie oni giną razem z Nevillem I byłam trochę przerażona
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 15:40   #1864
Hargalaten
Zadomowienie

Też słyszałam tą plotę! Ale sądziłąm, że albo umrze Harry, albo właśnie kilka postaci pobocznych. Fakt, gdyby nie umarł nikt, to byłoby zbyt cukierkowo i zakończenia bym za nic nie przełknęła... No ale, czemu akurat musiała uśmiercić ich? Z całą sympatią do Neville'a, ale jego mniej by mi było szkoda.

Też nie pamiętam, o co się pokłócili... Hmm... Ron był na "dopalaczu" przez horkruks, dlatego był zły... Chyba było coś o tym, że nie wiedzą co robić, Ron zaczął się żalić, że w domu jest tak miło i fajnie, Harry się wkurzył i zaczęli się gryźć. Ale czy to to?
Stary 2010-08-30, 15:47   #1865
Praan
Wtajemniczenie

Cytat:
A mam pytanie do dziewczyn, które czytały już 7. tom Więc też napiszę na biało: nie czułyście po lekturze złości do Dumbledore'a? Przez 6 tomów Rowling robiła z niego postać wręcz krystaliczną - mądry, pomocny, odważny... A tu nagle okazuje się, że jednak nie był taki bez wad. Sterował Harrym, wykorzystał też w pewnym sensie Snape'a (fakt, że karząc Snape'owi zabić siebie chciał też pomóc Draco, ale jednak jego celem było też umrzeć z honorem, a nie zeżartym przez "zarazę" z pierścienia). wiedział przecież, że Snape zostanie znienawidzony przez wszystkich... Nikogo nie wtajemniczał w swoje plany, ale chętnie korzystał z ich pomocy... 7. tom tak naprawdę zmienił całe moje wyobrażenie o nim.
Mi się to podobało, cieszę się, że nawet Wielki i Święty Dumbledore okazał się człowiekiem z krwi i kości. Mądrzejszy od innych, dlatego musiał stawiać czoła dużo większym moralnym dylematom. To są trudne kwestie i podoba mi się, że Rowling umieściła coś takiego w swoich książkach. Bo jak już mówiłam one się rozwijają tak jak i rozwija się człowiek.
Poza tym, czy oni w ostatnim tomie nie mają po 18 lat? hm hm?
Stary 2010-08-30, 16:16   #1866
Naomi21
Zakorzenienie

Snape Moja ukochana postać z "HP", byłam w nim normalnie zakochana
Stary 2010-08-30, 17:03   #1867
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Też słyszałam tą plotę! Ale sądziłąm, że albo umrze Harry, albo właśnie kilka postaci pobocznych. Fakt, gdyby nie umarł nikt, to byłoby zbyt cukierkowo i zakończenia bym za nic nie przełknęła... No ale, czemu akurat musiała uśmiercić ich? Z całą sympatią do Neville'a, ale jego mniej by mi było szkoda.

Też nie pamiętam, o co się pokłócili... Hmm... Ron był na "dopalaczu" przez horkruks, dlatego był zły... Chyba było coś o tym, że nie wiedzą co robić, Ron zaczął się żalić, że w domu jest tak miło i fajnie, Harry się wkurzył i zaczęli się gryźć. Ale czy to to?
Ooo było coś takiego! Oni zdobyli naszyjnik z horkruksem i chyba przez to Harry (albo Ron?) stał się taki dziwny... I chyba masz rację z tym, co mówił Ron. Pamiętam, że Hermiona płakała za Ronem

Mnie zawsze jedno dziwiło - Harry wiedział, że Ron kocha Hermionę, a Hermiona Rona, więc czy nie mógł nawzajem im tego powiedzieć?! Przecież wiadomo było, że sami się nie odważą... No i zastanawiałam się, jak to możliwe, że Harry nosi okulary. Sądziłam, że skoro magią można naprawić kości, to wzrok tym bardziej

---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ----------

Cytat:
Napisane przez Praan Pokaż wiadomość
Mi się to podobało, cieszę się, że nawet Wielki i Święty Dumbledore okazał się człowiekiem z krwi i kości. Mądrzejszy od innych, dlatego musiał stawiać czoła dużo większym moralnym dylematom. To są trudne kwestie i podoba mi się, że Rowling umieściła coś takiego w swoich książkach. Bo jak już mówiłam one się rozwijają tak jak i rozwija się człowiek.
Poza tym, czy oni w ostatnim tomie nie mają po 18 lat? hm hm?
Na końcu 6. tomu Dumbledore daje Harry'emu misję - Harry ma wtedy 16 lat, więc w 7. tomie ma chyba 17 Ale za to Ron chyba szybciej kończy 18... Ron 17 lat skończył chyba jakoś w 6. tomie już, bo miał wcześniej urodziny i mógł się już teleportować. Dobrze pamiętam? Kurczę, ostatnio oglądałam filmy o Harrym, a nie czytałam od daaaawna książek i pamiętam bardzo mało szczegółów
Stary 2010-08-30, 18:29   #1868
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Harry na początku 7 tomu obchodzil 17 urodziny i stawał się pełnoletni. Ron miał urodziny w marcu, a Hermiona we wrześniu poprzedniego roku, czyli była starsza od Harry'ego prawie o rok. Uczniowie Hogwartu byli przyjmowani do szkoły nie na podstawie kalendarzowego roku urodzenia, tam liczono inaczej, bodajże od września jednego roku do sierpnia następnego.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 21:15   #1869
kasiencja
Pani Buka

Cytat:
Opisałaś i mnie
Wydaje mi się, że dla nikogo jak dla nas te książki nie będą aż tak kultowe. Dorastałyśmy mniej więcej z bohaterami, tak jak wychodziły kolejne części, więc wszystko przeżywałyśmy o wiele mocniej. I szczerze bardzo się cieszę, że na kolejne tomy trzeba było czekać, bo za szybko i za wiele by się działo na raz jakbym miała je po raz pierwszy przeczytać na raz
to także pasuje do mnie pierwsze 3 cześci pożyczyłam od kolegi, ale od 4 wzwyż niecierpliwie czekałam na premierę
a na samym początku nie lubiłam Pottera, bo wydawało mi się głupie, że wszyscy o tym tyle gadają ale poszłam na 1 część filmu i... no

a moja ukochana postać to Lupin

kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 21:31   #1870
maddzia007
Zakorzenienie

Właśnie zaczynam oglądać Księcia Półkrwi
maddzia007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 22:01   #1871
blague
Raczkowanie

Poczytałam wasze posty i naszło mnie na przeczytanie 7 części. Akurat przed premierą filmu przypomnę sobie fabułę, którą mało pamiętam.

A moją ulubioną postacią był Voldemort.
blague jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 22:18   #1872
Praan
Wtajemniczenie

Moją ulubioną częścią jest Więzień Azkabanu, a za nią ulubioną postacią stał się Syriusz
Dlatego przy czytaniu drugi raz 5 części, płakałam odkąd oni tylko wyruszyli do Ministerstwa bo wiedziałam jak to się skończy. Masakra, wiem
I uwielbiam Hermionę!
Stary 2010-08-31, 09:48   #1873
Hargalaten
Zadomowienie

Cytat:
Moją ulubioną częścią jest Więzień Azkabanu
Podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami! Jednak moją ulubioną postacią jest Remus Lupin. To był dół, jak zginął w siódmej części. Czemuuuuuu?!
Stary 2010-08-31, 12:11   #1874
invisible_01
Zakorzeniona

A ja jakoś 3. tom najmniej lubię... Nie wiem, dlaczego Najbardziej chyba lubię "Czarę ognia", "Księcia Półkrwi" i "Insygnia Śmierci". Zresztą, ciężko to stwierdzić, każdy tom ma coś w sobie. Nie potrafię chyba wybrać ulubionej postaci... Ale tak jak Wy płakałam, kiedy umierał Syriusz i Dumbledore.
Stary 2010-09-04, 12:39   #1875
Andzya77
Raczkowanie

Przeczytałam wszystkie tomy Harrego Pottera. Pamiętam jak zaczytywała sie do później nocy a rano do pracy. Ze wszystkich części najbardziej lubię trzecia "Harry Potter i więzień Azkabanu" . A ulubionymi bohaterami są Syriusz Black i bracia Fred i George Wesley.
Andzya77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-07, 00:42   #1876
Kropek90
Raczkowanie

Przeczytałam z 3 może 4 części. Nie powiem lekko i przyjemnie się czyta. Wciąga.
Ale teraz już chyba wyrosłam .

--> To już!
Kropek90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-07, 16:35   #1877
caarolaaa
Zakorzenienie

w nastepnym tygodniu będe miała więcej czasu i biorę się za 7 część, tak żeby sobie wszystko dobrze przypomniec
ja mam nadzieję, że nigdy nie wyrosnę z HP i nawet jak będe już dużo starsza będe mogła wrócić sobie do tego świata magii
caarolaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-08, 19:50   #1878
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Kropek90 Pokaż wiadomość
Przeczytałam z 3 może 4 części. Nie powiem lekko i przyjemnie się czyta. Wciąga.
Ale teraz już chyba wyrosłam .
Ja z Harry'ego chyba nigdy nie wyrosnę
Stary 2010-09-09, 11:44   #1879
pitahaya
Zakorzenienie

Cytat:
ja tez nie a kiedy mi sie juz zdaje, ze moze tak sie stac to czytam i upewniam sie, ze mi to jednak nie grozi...
Stary 2010-09-09, 12:53   #1880
Praan
Wtajemniczenie

ja nie musze "chybać", ja wiem, że ja i Harry tworzymy integralną całość
Stary 2010-09-09, 13:15   #1881
Kropek90
Raczkowanie

Cytat:
Ja po prostu już nie mam czasu na czytanie . I może też dlatego.

--> To już!
Kropek90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-09, 22:50   #1882
caarolaaa
Zakorzenienie

Cytat:
ja nie musze "chybać", ja wiem, że ja i Harry tworzymy integralną całość
dobrze powiedziane
caarolaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-23, 03:06   #1883
mesarka
MUSEarka

Nie wiem jak inaczej Wam to pokazać, więc podrzucam po prostu profil na FCB:

http://www.facebook.com/harrypottermovie

Trailer 1 części HP i IŚ

Oglądała cała rozemocjonowana. Czy to normalne, że te trailery tak na mnie działają? Ta muzyka, szybkie zmiany akcji.. ahhh. Na końcu to w ogóle jak usłyszałam Hedwiga's Theme to się popłakałam.

Jestem nienormalna. Dziękuję. Do widzenia.
23.11.2012 Łódź
14.07.2013 Berlin
14.06.2015 Warszawa OWF

21.08.2016 Kraków LMF
22.06.2019 Kraków
mesarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-23, 07:53   #1884

Ja chcę Historię Hogwartu
ville jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-23, 14:56   #1885
Hargalaten
Zadomowienie

Żadna z nas nie wyrośnie, bo Harry to jednak bardzo duża część naszego dzieciństwa . Tego aż tak łatwo się nie pozbywa.
Trailerów nie oglądam, zaznaczam od razu. Nie chcę oglądać kawałków filmu, chcę mieć wszystko, w miarę możliwości, 'nowe' .
Stary 2010-09-23, 15:45   #1886
Amambada
Wtajemniczenie

obejzałam trailer i stwierdziłam, że koniecznie musze znalezc czas żeby przypomnieć sobie siódemke wcześniejsze pamiętam bo czytałam po kilka razy, a z 7 jest mały zonk xD
Amambada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-23, 16:02   #1887
KamilaEwa
Raczkowanie

Cytat:
Żadna z nas nie wyrośnie, bo Harry to jednak bardzo duża część naszego dzieciństwa . Tego aż tak łatwo się nie pozbywa.
zgadzam się !
Ja już czekam z utęsknieniem na listopadowego Harrego i chyba też muszę przeczytać siódemkę jeszcze raz dla odświeżenia :P

I’ve loved and I’ve lost .

KamilaEwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-23, 17:05   #1888
mircia14
Zakorzenienie

ojaa szukałam takiego wątku
Dołączam jako wielka fanka Pottera od zawsze Nigdy nie wyrosnę z tych książek, po prostu je uwielbiam Nie mogę się doczekać 7 w kinach.
Teraz poszłam o krok dalej i wypożyczyłam sobie 7 HP po angielsku. Zobaczymy
mircia14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-23, 17:34   #1889
KamilaEwa
Raczkowanie

o matko po angielsku ! ale w bibliotece gdzies u siebie? ciekawe czy w Łodzi by gdzieś byl w bibliotece po angielsku....

I’ve loved and I’ve lost .

KamilaEwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-23, 17:36   #1890
Hargalaten
Zadomowienie

Ja siódemkę po angielsku kupiłam od razu, tak jak szóstkę. Z doświadczenia wiem, że najtrudniejsze w tym wszystkim to dopasowanie magicznych nazw do polskich odpowiedników.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości