|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1861 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010
Cytat:
|
|
#1862 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010
Madzia dalej mam to gowno na stopie
nie zmniejszyło sie, nie przestało boleć , i dalej jest czerwone. Pop no wujek złota roczka super sie spisał , ciekawe co jeszcze robi ta złota raczka No co ty Koglus przecież to nie argument , równie dobrze moze we wrześniu chorować i sa wieksze szanse , ze tak wlasnie bedzie , albo wogole ( patrz Ani małe cyborgi ) moj starszy tez jakos szczególnie nie chorował , po pojsciu do przedszkola . Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2013-03-18 o 20:33 |
|
|
|
#1863 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam wiecej argumentow za poslaniem jej do przedszkola ale tz sie uparl. On zawsze mysli o innych i tu zal mu niani ze nagle jej odmowimy a ma ciezka sytuacje finansowa. Nas te 200 zl nie zbawi a dla niej te 500 to duzo. Moze ma racje. Niech jeszcze troche niania ja poszkoli
|
#1864 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poczytaj jeszcze o mykoplaźmie http://www.☠☠☠☠☠☠☠/newsy/a487-Mykoplazma_w_pigulce szymek miał tylko kaszel . Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Jutro Londym , a tam piździ jak w kieleckim , no ale damy radę . Z domu muszę wyjechać 3:30 więc zaraz spać się udaję . Oby tylko nie lało , bo się wkurzę . TZ w domu zostaje , ale ma luzik , bo dzieciaki do przedszkola odstawi .
|
|
#1865 |
|
Zakorzenienie
|
Evi moj od czasu do czasu kupuje sobie jajko niespodzienke , ja nie otwieram tego badziewia , odrazu wywalam , jak on sobie chce otworzyc to jego sprawa , ale ogólnie wszystko w koszu ląduje . Kiedys chyba lepsze niespodzianki mieli a teraz chyba swistak na emerytce i wpychaja takie shity
![]() ---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ---------- Ania moj młody dzisiaj był w szkole bez czapki , ocieplilo sie bo było mega zimno . Napewno nie jest zimniej niż u was , a słyszałam ze wiosny do świat nie bedzie ( w PL)---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- Asiulek jeżeli to jest jedyny najwazniejszy argument tz- ta , to dobrym rozwiązaniem byłoby nagranie jej nowego dziecka do bawienia , moze masz gdzieś kogoś kto szuka , albo tz . Szkoda zmarnować takiej szansy, niedosc ze tanio to .... Jak juz wcześniej było pisane . Zaś z drugiej strony co sie nie odwlecze to nie uciecze . Fajnie ze tz tez pomyślał o niani tym bardziej ze ma zła sytuacje materialna . |
|
|
|
#1866 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1867 |
|
Zakorzenienie
|
Powiem tak- gdybym ja sama miała zadecydować- mała poszłaby od kwietnia ale, że mamy zadecydować razem to musimy się dogadać. Tż-ta argumenty mnie przekonują więc chyba odpuszczę, choć nie powiem- z lekkim poczuciem zawiedzenia
![]() Jak tak sobie pomyślałam o takim dniu wolnym od pracy gdzie Wercia by była w przedszkolu... mmmm... żyć nie umierać No ale... spadam na ziemię. 4 czerwca idziemy na festyn organizowany na terenie przedszkola (z okazji dnia matki i ojca). Dostałyśmy zaproszenie od pani dyrektor ---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- A właśnie, jeśli chodzi o kasę to gdyby mała mi chorowała (oczywiście mam nadzieję, że tak nie będzie ) to jeszcze by mnie to przedrożyło, bo nie dość, że za przedszkole zapłacić to niani jeszcze. Tego też się boję od września mam nadzieję, że wtedy częściej dziadkowie dadzą radę się nią zająć.
|
#1868 |
|
Zakorzenienie
|
Koglus w tej kwesti znajda sie i za i przeciw argumenty , wiec pozostawmy to bez konkretnej odpowiedzi.
Ja osobiście wolałabym puścić teraz , ale argument Asiulka tz- ta tez do mnie przemawia jeżeli chodzi o nianie . I wydaje mi sie ze wiosna jest lepsza pora na pójście do przedszkola , gdzie jest mniej wirusów i okazji do zlapania grypy kataru w porównaniu do jesieni . Widać po dzieciach kiedy choruja . My naszczescie mamy darmowe leki dla dzieci i wizyty lekarskie . Asiulek moze jeszcze cos sie wyjaśni , a moze niania sobie sama cos nagra , mowilas jej cos wogole czy jeszcze nic ? A moze tak poprostu ma byc . |
|
|
|
#1869 |
|
Zakorzenienie
|
Monka- to nie jest taka niania jak np. Mama izz. Ona pierwszy raz tak sobie dorabia. Po znajomosci. Jej corka to kobieta brata tz. Jak sie dowiedziala ze bedziemy szukac to zaproponowala swoja mame, ze jej spyta. Nudzila sie na emeryturze. Wychowala 4 dzieci i 4 wnukow. Ona sie zgodzila i tak zostalo. Jak my jej odmowimy to juz pewnie niczego szukac nie bedzie. Zal mi jej. Ona nawet urlop przezywa, ze miesiac jej nie widzi. Dzwoni co u niej. No skarb po prostu...
|
#1870 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1871 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) ja ostatnio byłam na play group moja załapala kaszel i mały tez kaszle Teraz lerzymy w łóżkach o oglądamy baje
|
|
#1872 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ja teraz smarkam non stop drzewa pyląprzypomniałyście mi o tym odrobaczaniu ,chyba też profilaktycznie zrobię ,a co podajecie pyrantelum? bo pamiętam my jako dzieci właśnie profilaktycznie dostawałyśmy ,ale wtedy jeszcze nie było zawiesiny tylko trzeba było takie wielkie tabletki rozgryzać bleee ochyda też się muszę kiedyś przy okazji lekarki zapytać Cytat:
![]() ja pamiętam jak po porodzie brałam żelazo bo miałam niskie to masakrycznie to wspominam ,siedziałam godzinami na kiblu i wyłam ,koszmar jakiś ,odstawiłam nie brałam Cytat:
Cytat:
dzięki za przesyłki ![]() Cytat:
Cytat:
Bao zdrówka dla Kubusia |
|||||||
|
|
|
#1873 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aha No żal bedzie sie rozstawac ![]() ---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ---------- Cytat:
moje śpią , no niebo , cisza i spokoj .Tak powinno byc wszędzie , no bajera , za leki nie płacisz i nie martwisz sie czy cie stać czy kupic lek czy cos do jedzenia , a najlepsze jest to ze nie ma podziału i warunków kto ma płacić a kto nie . Wszystkie dzieci maja taki przywilej . I antykoncepcja darmowa Libra ejj ty sie uspokoj tfu tfu trzepnac cie ? zyczylabys pięknej i zgrabnej figury a nie wiecej czubkow , mało mi ? ![]() ---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ---------- Libra oczywiscie stanowczosc i cierpliwość , przekupstwo i spryt , kombinowanie do granic możliwości i szantaż oraz kompromis - polecam na poczatku nauki samodzielnego jedzenia i małymi kroczkami . Wiem ze jedne czasem wykluczają drugie ale no inaczej sie nie da . Długo karmiłam młodego .Powiedziałam dość . Musiał jesc , jadł motywowany zastraszany wyrzej wymienionymi metodami . Do tej pory sie zawiesza przy jedzeniu .Troche ta walka potrwa , wiec luuuz . Nie ma jak rada z której nic nie wynika Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2013-03-18 o 21:40 |
||
|
|
|
#1874 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój to potrafi sam bona puścić i wypalić na cały głos "mamo puściłaś bąka " nauka starszego brata ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() będę próbować ale jak to wyjdzie to zobaczymy. Evi ja kinderek nie kupuję nie dość że zabawki sam szajs to i czekolada badziewna ,jak mój starszy był mały to były naprawdę super zabaweczki Asiulek to w takim razie jednak zostańcie przy tej niani skoro się umawialiście z nią do września Dzisiejsza nauka jazdy z przyczepką poszła nie najgorzej ,jeszcze muszę poćwiczyć cofanie
|
||||
|
|
|
#1875 |
|
Zakorzenienie
|
Edzia jak tam świętowanie dzisiaj było
![]() Libra e co ty chcesz od czekolady kinder , śmaćna przecie jeśt , ja tam wciagam , jakbym mogła wszystkimi otworami na raz to bym hurtem pochlaniala Jutro tez cwiczycie ? Ile ci to zajęło ? A do przyczepki nie trzeba czasem jakiegoś egzaminu? czy ty tylko po ogrodzie , zagrodzie będziesz z nią śmigac .Wyjdzie wyjdzie , nie ma bata , dzieciaki prędzej czy pózniej kapituluja i same jedzą . Moj mały za to wcina jakos jak skończył rok , nie dał sie karmić , hurtem ciuchy na poczatku pralam bo zafajdany był cały , aż po siuraka . Wiesz co u nas to jest na odwrót , ja baka puszcze i na Jajala zwalam
|
|
|
|
#1876 |
|
Zakorzenienie
|
Pocieszylyscie mnie ze nie tylko my karmimy 3 latka. Jeszcze trzy tygodnie temu latalismy za nią po całym domu i karmilismy. Ale pewnego dnia została na cały dzien z sąsiadką. A ona ma zasadę ze je sie przy stole. No i przy nie nie latała po całym domu. To dało mi do myślenia. Więc wprowadzilam zasadę ze je sie przy stole i do momentuaz. Ie pozwolę nie moze odejść. Wyjątek to oczywiście wc.
A teraz wprowadzamy samodzielne jedzenie. U mnie działa straszak ze bedzie spała dzisiaj sama.
|
#1877 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
biedny kot ale go urzadziły ---------- Dopisano o 23:52 ---------- Poprzedni post napisano o 23:50 ---------- Cytat:
moze akurat wercia sie zaaklimatyzuje
|
|
#1878 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo po drodze do pracy ma dużą biedronę i tam mają cały asortyment. U nas gorzej i nie wszystko jest. Już parę razy przedwcześnie pytał panie gdzie jest towar skoro jest w gazetce ![]() Nie kupuję kinder niespodzianki bo jest stanowczo za droga i do tego własnie badziewiaste zabaweczki, niczemu nie służące. Czasami się zdarzy ale naprawdę to rzadkość. Nie mam fejsa Cytat:
. Przez parę lat można się zżyć bardzo mocno.Zawsze możesz wystawić Waszej niani referencje a jak nie chce już innych dzieciaków to dobrze mieć w razie choroby i innej sytuacji taką osobę, na którą można liczyć.
|
|
#1879 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1880 |
|
Zakorzenienie
|
niee ale amelia mu pieknie sto lat przez fona zaspiewała
w sobote bedzie balanga ale sie karmi nabzdryngole bede miec porywy w miejscu ![]() schowałam sanki dupoloty nartki plastikowe wieszam pranie i lukam w okno , o deszcz pada chwila chwila jakis wielki jest lukam jeszcze raz a tam snieg mnóstwo sniegu o mama mia 3 godz sypało teraz przestój idziemy dzis z tz na zakupy wchodzimy do zoologicznego po pokarm dla ryb naprzeciwko był rowerowy amelia zobaczyła rowerki biegowe i mówi chce tam wejsc tz mówi idziemy do zoologicznego tato zrozum ty idziesz tam a ja do rowerowego rozumiesz ![]() w sklepie super wklada do koszyczka rzeczy dla niej potrzebne albo trzyma je tak długo w rekach az dojdziemy do kasy zebysmy cichaczem nie odłozyli a jak próbujey jej wyperswadować kupno słyszymy , mamus ale mi to niezbedne ---------- Dopisano o 00:16 ---------- Poprzedni post napisano o 00:09 ---------- co do jajka niepodzianki to lubie a dlatego ze daje jej tylko połowe druga mam skrzetnie w papierku schowaną , nie ma ryku zaspokoje jej rzadze słodyczowa a co do badziewi to macie racje najbardziej mnie wkurzaja te latawce i jakies zabawki które sie kreci rzuca itp
|
#1881 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1882 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Megi rozumiem Ciebie z tym pyłem. Ja sobie tak radziłam że najpierw wszystko spryskiwaczem z wodą traktowałam i ściany i meble, a później wycierałam, to ten kurz nie latał znowu żeby opaść chwile po wytarciu kurzu
|
|
|
#1883 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie trzeba mieć egzaminu to przyczepa jednoosiowa ładowność do 500kg Taa albo jedza albo nie jedzą ,mój starszy potrafił wyć godzinę nad talerzem zupy aż w końcu i tak jej nie zjadł Cytat:
|
||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1884 |
|
Zakorzenienie
|
Ale ja też karmię Igora
W przedszkolu z dziećmi je sam. W domu różnie. Jak sam się bierze za zupę, to masakra i maksymalnie 10 łyżek tylko, a najczęściej 3. Za to drugie lepiej. Ale oczywiście drugie to jest jedno wielkie ALBO, bo je TYLKO albo kotleta, albo ziemniaki. Dwóch rzeczy przy jednym posiłku nie. Z warzyw dostaje ogórka świeżego do obiadu czyli po obiedzie, bo jak położę mu na talerz to oleje kotleta i zje tylko ogórka. Innych warzyw niet - w zupie ewentualnie.
|
#1885 |
|
Zakorzenienie
|
Edzia
w przyrodzie nic nie ginie . Ejj wiesz , ze ja chyba karmi wogole nie pilam nie czułam potrzeby .Koglus a wiesz ze nie wiem , tzn wydaje mi sie ze pewnie jest jakaś granica wieku a moze nie , przydałoby sie to sprawdzić Libra ej no starszy zje albo nie zje , ale karmić go juz nie karmisz , a o to sie rozchodzi . To widzę ze ja mam supcio , ale ja sie namczylam z młodym , wiec jakaś równowaga musi byc . Eee hola hola Megi a co ty tu jeszcze robisz , wynocha na porodowke - żartuje , siedź sobie z nami . Nie wiem jak dla ciebie , ale to męczące jak cie ludzie pytają " jeszcze nie, a kiedy , no idź juz urodz " itd tak jakby to od ciebie zależało . ![]() A wiecie ze u nas jest jakaś inna gladz , bo u nas pyłu wogole nie było , tak cos z kimś sie zgadalysmy , ze innej nie ma , ale nie jestem pewna . ---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:43 ---------- Megi Wiesz co jak ci sie mała urodzi to poprostu któregoś dnia stwierdzisz definitywnie koniec , wiesz dla czego , bo poprostu braknie ci możliwości , w tym samym czasie nakarmić mała i Igorka , nie da rady na dłuższa metę . |
|
|
|
#1886 |
|
Zakorzenienie
|
megi- u nas identycznie, jak położę jej ogórka czy pomidora (i inne warzywa) to zje tylko i wyłącznie to a resztę oleje totalnie. Dlatego te dodatki daje jej jak juz zje cos konkretnego.
Wercia uwielbia wszelkie warzywa i owoce (no poza cytrusami) z naciskiem na warzywa. marchewki to dwie wielkie dziennie zjeść potrafi, rzodkiewek to cały pęczek... Dlatego już nie mogę się doczekać lata. Nie będę miała problemów z posiłkami dla niej niestety tylko tym mogłaby żyć. Jeszcze naleśniki, pierogi ruskie i ewentualnie zupki robione przez babcię (te jej lepiej podchodzą niż moje ) ale wszystko w śladowych ilościach. Wczoraj nałożylam jej 1/4 woreczka ryżu, polalam sosem, wrzuciłam 2 male kawaleczki mięsa i buraczki tarte. Zjadła z tego: jeden kawałeczek mięsa (żuła 5 minut), ze 4 łyżeczki ryżu i buraczki. I była baaaaardzo najedzona Co do karmienia- raczej je sama. Chyba, że widzę, że cos jej nie idzie to wcisnę jej ze 2-3 łyżeczki ale bardzo rzadko... siada przy stoliku i "je" sama. ---------- Dopisano o 08:54 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- Ja ostatnio chyba przestawiam się na nowy czas bo budzę się o 5.45 i nie ma siły żebym usnęła. czuję się po prostu wyspana. I tak sobie leże i czekam aż mała zawoła "mamusiu, wyspałam się, mogę przyjść'?- zwykle jest to o 6- 6.15
Weroniczka (05.04.2010r) "Ktoś" ( tp. 3.12.2014 ) Edytowane przez ASIULEK_23 Czas edycji: 2013-03-19 o 07:52 |
|
|
|
#1887 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
I po pierwszej nocy z lekiem jest poprawa-nie kaszlała WCALE. Wypytałam farmaceutkę z ten lek i mówiła, że zdarzają się efekty o których poisałyście (nadmierne uspokojenie, otępienie jakby), ale bardzo rzadko i ponoć to stary, ale skuteczny w wielu przypadkach lek. I lekarka dała żeby sprawdzić czy jej kaszel może być alergiczny właśnie, bo on jest głównie lekiem przeciwhistaminowym Cytat:
![]() Cytat:
Za owocami też nie przepada-banan i jabłko, i się latem przekonała do malin z krzaczka...resztę jej przemycam
|
|
|
#1888 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak właśnie postanowiliśmy... Moja za to tartej marchewki nie zje, musi mieć w całości
|
|
#1889 |
|
Zakorzenienie
|
nie miałąm jak wczoraj odpisać, byłam sama do 22ej z dziećmi, mały marudny, cały dzień spedził przed tv i laptopem
Kubuś z katarem już jakby lepiej, inhalacje z soli, nasivin, wapno i plasterki na ubranko chyba pomogły. Przynajmniej ciurkiem mu nie leci za to zaczął kaszleć rano takim duszącym kaszlem nie wiem czy nie ma temp. bo coś ciepły mi sie wydaje![]() Asia - ja bym małej nie dawała małej do przedszkola, bałabym sie sezonu przeziębieniowego i tego, ze dziecko wchodzi w zgraną juz grupę dzieci (wiem wiem, dzieci szybko nawiązują znajomości, ale jak to ja cykałabym sie, ze się nie odnajdzie). a jakby co to ja chetnie Twoją nianię bym wzięła, szkoda, ze pół polski nas dzieli ![]() jeny ale nas zasypało, a sypie i wieje strasznie gdzie ta wiosna do cholery jasnej?
|
#1890 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No właśnie szkoda, że my tak daleko mieszkamy, problem byłby rozwiązany ![]() U nas też sypie śnieg i strasznie wieje. A ja muszę iść na zakupy. Dziś w planach szaszłyki Mała właśnie je kaszkę z sokiem... hmmm... je to za dużo powiedziane- przelewa z miseczki do kubka... ale pozwalam bo co któraś łyzeczka trafia jednak do buzi
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:56.

poradzi sobie w życiu 

nie zmniejszyło sie, nie przestało boleć , i dalej jest czerwone.

jeżeli chodzi o nianie . I wydaje mi sie ze wiosna jest lepsza pora na pójście do przedszkola , gdzie jest mniej wirusów i okazji do zlapania grypy kataru w porównaniu do jesieni . Widać po dzieciach kiedy choruja .
Teraz lerzymy w łóżkach o oglądamy baje 

drzewa pylą
tfu tfu trzepnac cie ?
.
, oczywiscie po moim tz- cie 
Jutro będzie moja sesese