|
|
#1861 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko, co chciałybyśmy wiedzieć... cz. 2
Poradźcie!
Według zaleceń szpitalnych mamy mieć usg bioderek między 6-8 tygodniem życia, udało mi się zarejestrować syna na koniec 9 tygodnia. Myślicie, żeby szukać dalej, czy ten tydzień później nie robi różnicy? To samo z okulistą.. Kontrola powinna być w 3 miesiącu życia, a termin będzie wolny w 4 miesiącu (jeszcze nie wiem dokładnie kiedy, ale raczej początek czwartego). Co radzicie?
|
#1862 |
|
Zakorzenienie
|
Według mnie nie robi różnicy.
|
|
|
|
#1863 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem, że brzmię jak z OZM, ale to taki mikrusek..
|
#1864 |
|
Zakorzenienie
|
Nie robi różnicy
|
#1865 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1866 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1867 |
|
Zakorzenienie
|
No to ja w ogóle wciskałabym się na siłę jak najwcześniej.
|
#1868 |
|
Konto usunięte
|
Również prywatnie, to nie jest wielki koszt, jakaś stówa przypuszczam (tyle na Śląsku mniej więcej).
|
|
|
|
#1869 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46814344]Również prywatnie, to nie jest wielki koszt, jakaś stówa przypuszczam (tyle na Śląsku mniej więcej).[/QUOTE]
Generalnie nie chodzi o pieniądze, tylko, że w tym szpitalu mają świetny sprzęt i dobrych lekarzy, mam do nich zaufanie, tylko termin dość odległy. W piątek idziemy na bilans, to jeszcze podpytam lekarza, najwyżej pójdziemy prywatnie i potem na planową wizytę.
|
#1870 |
|
ja.
|
tydzień nie robi różnicy
my byliśmy na usg bioder kiedy Młody miał 10... miesięcy. było ok. ortopeda powiedział, że chodzi o to, iż mniejszego bąbla w razie nieprawidłowości szybciej i łatwiej leczyć, niż mobilnego niespełna roczniaka z bardziej już stwardniałym kośccem.
|
|
|
|
#1871 |
|
Konto usunięte
|
To w takim wypadku ja bym szeroko pieluchowała i czekała na wizytę.
|
|
|
|
#1872 |
|
Zakorzenienie
|
Przecież teraz chyba odradza się zapobiegawcze szerokie pieluchowanie. Bez paniki.
|
|
|
|
#1873 |
|
Zakorzenienie
|
wika82 tydzień nie zrobi różnicy, bo niby co może sie w ciągu 7 dni wydarzyć
![]() najważniejsze że idziecie do specjalisty
|
#1874 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1875 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystko, co chciałybyśmy wiedzieć... cz. 2
Wika, dziewczyny, ale spokojnie. To USG w 6. tygodniu tak naprawdę w zaleceniach jest zdaje się między 6. a 12. Nie później niż w 12-tym. A na zdrowy rozum zgadzam się z Izabelą - co w kwestii bioder może się zmienić w ciągu 7 dni?
A szerokie pieluchowanie na zaś to w ogóle nie jest dobry pomysł.
........................ Edytowane przez brumek Czas edycji: 2014-06-09 o 22:44 |
|
|
|
#1876 |
|
Zadomowienie
|
Słuchajcie, zamówiłam na aukcji buciki/ paputki Viggami takie jak w załączniku. W sklepie nie mogłam kupić bo pani ciągle mówiła że "tak jutro będą dowiezione proszę przyjść" przychodziłam a dostawy dlaejn ie było i tak kilka razy i się wkurzyłam i zamówiłam na aukcji. Tylko mam problem bo okazało się że buciki przyszły bez tych skórzanych profilowanych wkładek. U innych na aukcjach mają wkładki w sklepie też są z wkładkami.
Zapytałam czemu ich nie mam a pan mi odp że u niego na aukcji są bez wkładek, że gdyby były to by zamieścił info że są Z (równie dobrze mógł napisac że są bez...) I że ten producent akurat ma te buciki bez wkładek (to dlaczego w takim razie na innych aukcjach i w sklepach są sprzedawane z wkładkami?) Nie wiem czy naprawdę ta firma nie sprzedaje tych kapci z wkładkami?? Nie wiem czy jest sens się z nim kłócić. Pozostaje mi dokupienie wkładek. Wkurzyłam się.. bo tyle czekałam na te kapcie.. a tu jak zwykle "ubytek" ;/ I że niby zdjęcie jest idealne bo widać czy mają wkładki czy nie... miał takie samo zdjęcie jak ja tu wstawiłam. Serio na tym zdjęciu widać co jest wewnątrz buta?? ;/ Edytowane przez kinia656 Czas edycji: 2014-06-10 o 09:05 |
|
|
|
#1877 |
|
Konto usunięte
|
Mają wkładki, macałam na żywo nieraz w sklepie.
|
|
|
|
#1878 |
|
Zakorzenienie
|
a jak z ceną? była jakaś różnica między tymi co zakupiłaś a tymi na innych aukcjach gdzie pisało, ze wkładki są?
![]() aż z ciekawości zerknęłam na all i te wystawione w najtańszych cenach faktycznie na ogół nie mają wkładek (większość o tym informuje ale nie wszyscy) a wkładki niektórzy mają na osobnych aukcjach
Edytowane przez kotek81 Czas edycji: 2014-06-10 o 09:42 |
|
|
|
#1879 |
|
Rozeznanie
|
To usg bioderek robi się każdemu niemowlakowi czy tylko jak są jakieś wskazania?
|
|
|
|
#1880 |
|
Zakorzenienie
|
każdemu
|
|
|
|
#1881 |
|
ja.
|
nie wszędzie, ją dopiero kiedy zmieniłam przychodnie po skończeniu przez Młodego pół roku dostałam w tej nowej skierowanie, w starej nie dawali
|
|
|
|
#1882 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1883 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli po badaniu fizykalnym neonatolog nie stwierdza nieprawidłowości wtedy zaleca się kolejne badanie fizykalne i usg po 4-6 tygodniach. Tak powinno być, jesli nie jest trzeba się prosić i walczyć o zdrowie dziecka.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2014-06-10 o 12:20 |
|
|
|
|
#1884 |
|
Rozeznanie
|
Taszkin bo właśnie ja mieszkam w Belgii i tu żadnego usg nie robili a do pediatry się idzie jak tylko duża potrzeba jest. A moja mama ma skolioze i ja też i od początku chcę dbać o plecki i bioderka małego żeby u niego zapobiec jakimś wadom. Czyli będę musiała chyba sama o to prosić skoro jest to zalecane.
|
|
|
|
#1885 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1886 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, czy jest sens kupować samochodzik-jeździk dla dwulatki?
Te które oglądam na allegro wydają mi się małe tak dla 1-1,5 roczniaków. Babcia naciska na zakup samochodu bo córka ujeżdża psa (zabawkowego) ![]() Jakie fajne zabawki polecacie dla dwulatki? Coś innego niż Duplo, puzzle, lalki i grające duperele
|
|
|
|
#1887 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1888 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Hulajnoga też, moja miała szał ![]() Polecam takie rzeczy - różne wersje mozaiki dużej: http://www.kurtmedia.pl/product-pol-...e-Mozaika.html Różne nawlekanki: http://www.drewniaczek.eu/pol_m_Zaba...niane-101.html na all też ogrom CIastolina! mata wodna tu akurat xxl, ale są też mniejsze: http://zabawkidoris.eu/pl_PL/p/AQUAD...FQf4wgod2H8ADA pieczątki! Do wody - http://www.drewniaczek.eu/product-po...-Abecadlo.html ogólnie firma ma ogrom takich, tematyczne http://www.drewniaczek.eu/product-po...-naczynia.html gary do mycia ![]() http://www.smyk.com/smart-games-dzie...y-dla-dzieci-p fajna gra |
|
|
|
|
#1889 |
|
Zadomowienie
|
Tak właśnie mi się wydawało, że to beznadziejny pomysł.
Biegówkę mamy właśnie, dostała na 2 urodziny ![]() Szaja, dzięki za pomysły, te koraliki do nawlekania fajne, mała lubi takie rzeczy
|
|
|
|
#1890 |
|
Zadomowienie
|
no właśnie też się zdziwiłam że bez wkładek bo zawsze jak patrzyłam w sklepie to były z wkładkami. Fakt, były tańsze na all.... (cenowo z przesyłką wychodziło 1zł więcej niż jakbym w sklepie kupiła) reszta mniej więcej 10zł więcej... Ale w życiu bym nie przypuszczała że może wkładek nie być... a myślałam że już nic mnie nie zaskoczy ;/
Kupiłam już wkładki skórzane, włożyłam młodemu i jest ok.. tak bardzo chciał takie kapcie, upatrzył i jak w końcu przyszły to uradowany.. bo w sklepie ciągle mnie zbywała z tą dostawą.. Wkurzyłam się z tymi butami.. fakt faktem nie miał napisane na aukcji że jest bez wkładek ani że są wkładki (po prostu nic, cisza na ten temat) ale stwierdziłam że jak wszędzie TAKIE buciki mają wkładki to kto mi będzie "buta" na "części" rozbierał? On się zasłania tym że nie było mowy o wkładkach na aukcji i że na str producenta jest napisane, że "oni nie sa pewni co do tych wkładek" (są profilowane) jeśli chodzi o dzieci i że stopa sama powinna bez wkładek się "profilować" i dlatego sprzedają niby bez... oczywiście zaproponował mi wkładki z innej aukcji za 3,50zł ale wiadomo, z przesyłką byłoby ok. 14 zł (czyli tyle ile dałam za same wkładki w sklepie dzisiaj).... a więc buciki zamiast 30zł kosztowały mnie 45zł.. Nie wiem czy mam mu negatywny komentarz wystawić? ma same plusy, zero neutrali i zero negatywów.. z jednej strony mój błąd bo "dopowiedziałam" sobie te wkładki ale naprawdę nie miałam pojęcia że w ogóle można kupić bez... boska latynoskaCo do zabawki.. mój synek na roczek dostał samochodzik jeździk ale prawidłowo (sam się odpychał) rok później... ale jak miał 3 latka to już trochę przymały był.. natomiast biegowy rowerek kupiłam na 2 urodziny ale tez czekał rok w garażu bo synek jeszcze nie sięgał do ziemi.... Także zależy jaka duża córka :P Edytowane przez kinia656 Czas edycji: 2014-06-10 o 21:45 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:59.

my byliśmy na usg bioder kiedy Młody miał 10... miesięcy. było ok. ortopeda powiedział, że chodzi o to, iż mniejszego bąbla w razie nieprawidłowości szybciej i łatwiej leczyć, niż mobilnego niespełna roczniaka z bardziej już stwardniałym kośccem.