|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1861 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II
Cytat:
![]() Co do samego ślubu w Sylwestra, wydawało mi się, że takie rzeczy tylko w Jeżycjadzie - bo ze względów praktycznych ciężko. Wiele lokali jest nastawionych na własne imprezy sylwestrowe, które są droższe od "talerzykowego" i często większe niż takie standardowe wesele na 80-100 osób. Zwyczajnie im się nie opłaca. Inna sprawa, że rzeczywiście goście mogą już mieć inny pomysł na ten wieczór. Cytat:
Jakby ktoś chciał organizować to w ten dzień, to niestety musi liczyć się z tym, że wielu gości może nie przyjść - właśnie ze względu na święta. Jeśli nie jest to najbliższa rodzina, może być problem z gośćmi. Co do fotografa, makijażystki, fryzjerki - nie wszyscy w naszym kraju są katolikami lub są przywiązani do świętowania tego dnia, więc prędzej, czy później znajdą kogoś, dla kogo ta data nie jest problemem. Cytat:
Wielki Piątek jak sama nazwa wskazuje, nigdy nie wypadnie w sobotę ![]() Wydaje mi się, że byłby problem z odprawieniem Mszy ślubnej podczas Triduum Paschalnego (czw, pt, sobota). Ale spotkałam się z parą, która umyśliła sobie brać ślub w wielką sobotę i mieć ogromne weselisko. Jak wyszło w praktyce - nie dowiedziałam się, bo się rozstali na kilka tygodni przed ślubem. W wielkim poście księża podchodzą dość sceptycznie do ślubów i sprawdzają, czy nie łączy się to z wystawnym weselem. Ale jeśli to kwestia eleganckiego obiadu, to nie robią problemów. W poniedziałek wielkanocny często odbywają się śluby (z polskiego podwórka ślub Anny Czartoryskiej) i chrzty.
|
|
|
#1862 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może twoja koleżanka z tego nurtu ![]() Ja tam zapraszałam na ślub bez spiny - poszły zawiadomienia dla znajomych rodziców, dalszej rodziny, osób z którymi nie miałam jakiegoś wielkiego kontaktu. Zaproszeni na ślub też nosem nie kręcili że na wesele nie proszeni. No ale mówię - różnie jest. Według niektórych nie wypada tak robić. |
|
|
|
|
|
#1863 |
|
Zakorzenienie
|
annic Sporo zależy od regionu i sposobu zaproszenia. Niestety w przypadku zaproszeń na sam ślub spotkałam się z a) bezosobowym sms-em wysłanym na kilka dni przed, b)zaproszeniem przez wydarzenie na fb. Dla mnie osobiście problemem była forma zaproszenia, a nie sam fakt poinformowania o samym ślubie.
No i trochę od mentalności zapraszanych - bardzo konserwatywne osoby nie przyszłyby
|
|
#1864 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Przez facebooka miałam zaproszenia od dalszych znajomych, nawet dwa razy się wybrałam. Gdyby to było zaproszenie od rodziny/bliskich znajomych to faktycznie niefajnie. My wysyłaliśmy zaprojektowane przeze mnie zawiadomienia na ozdobnym papierze pocztą, część rozdała mama osobiście (swoim znajomym). U nas właśnie jest w rodzinie niesmak nie jak się zaprosi na ślub sam, tylko jak udaje się że nic się nie dzieje i nie wysyła nawet informacji o ceremonii. Z tego powodu brat dziadka obraził się na kuzynkę - nie że go na wesele nie prosiła ale że zawiadomienia na ślub nie wysłała (mimo że i tak by nie przyszedł). |
|
|
|
|
|
#1865 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1866 |
|
Wtajemniczenie
|
Co do wesela ktore wypada w swieta,typu Boze Narodzenie czy Wielkanoc ,to ja nie widze problemu ,na pewno bym poszla ,ale jezeli to wesele byloby blisko.Gdyby bylo daleko to raczej nie decydowalabym sie na wyjazd.
Co do zaproszen na sam slub ,to nie lubie dostawac,wole dostac zawiadomienie pisemne lub ustne,albo fb czy inne portale.Nie lubie takich zaproszen ,gdyz nie zawsze mam wolne w tym czasie a branie 1 dnia urlopu to niestety u mnie w pracy to ciezko,no i szkoda mi wolnego dnia ,na razie mam 20 dni urlopu.Jak dostaje zaproszenie na sam slub to nie wiem jak ma sie zachowac,zawiadomic ze sie nie zjawie? w pozniejszym terminie wreczyc skromny prezent?No i jak tlumaczyc ,bo nie kazdy rozumie ze mi szkoda dnia urlopu by isc do kosciola na godzinke czy na 30 minut do urzedu.Szczegolnie jest mi glupio jak ktos zaprasza wiel osob na slub a nie robi wesela,a po slubie ma pretensje ze wiele osob nie przyszlo ,bo ktos ma ich w d....e,i dobrze ze nie robili wesela dla takich gosci. |
|
|
|
|
#1867 | ||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja święta też bym wolała spędzić w domu, no ale jakby jednak zaproszono mnie na wesele tego dnia, to bym pewnie poszła ![]() Ale przeraża mnie to, że ludzie nie potrafią już przygotować się do wyjścia na imprezę bez "profesjonalistów" typu fryzjer czy makijażystka...
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2014-11-29 o 15:35 |
||
|
|
|
|
#1868 |
|
Zakorzenienie
|
W Kościele Katolickim śluby są zakazane w Wielkim Poście i Adwencie. Dlatego często odbywają się niezależnie od dnia tygodnia w drugi dzień Bożego Narodzenia i Wielkanocy
|
|
|
|
|
#1869 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
po prostu nie można robić wesela, ale ślub wziąć można jak najbardziej |
|
|
|
|
|
#1870 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() musialam... ---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ---------- Cytat:
zreszta jakby tak sie zastanowic; nigdy przed weselem nie bylam ani na wlosach ani makeupie..
|
|
|
#1871 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Żeby nie było że nikt nic nie mówił My od niektórych osób które nie przyszły na ślub dostaliśmy pocztą ładne kartki z życzeniami i było nam miło, bo nawet tych kartek się nie spodziewaliśmy. Dobrze że tylko tyle bo byłoby mi trochę głupio jakby ktoś prezent wysłał.
|
|
|
|
|
|
#1872 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1873 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To akurat dobrze ci się wydaje, tym bardziej, że w Wielki Piątek mszy świętej nie ma. Ale faktycznie nie wiem, jak byłoby s czwartkiem i sobotą. Praktycznie pewnie nikt by się nie zgodził, ale teoretycznie? Musze kogoś mądrego zapytać. Cytat:
No i ogólnie ślub można wziąć w każdy inny dzień niż sobota
|
||
|
|
|
|
#1874 | ||
|
Raczkowanie
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;49132498]serio?
Cytat:
Cytat:
Wybaczcie. Już wyjaśniam. Chodzi mi o problematycznego fryzjera czy makijaż ze spraw czysto organizacyjnych, bo odmówienie pójścia na ślub/wesele tylko dlatego, że mogę w tym czasie mieć ochotę na książkę+herbatę+kapcie jest dla mnie trochę abstrakcyjne. Ja też święta spędzam w kapciach, ale 26 jest już drugim dniem świąt i nie miałabym osobiście problemu z zorganizowaniem sobie tego dnia inaczej - to w końcu nie jest ślub w wigilię. A ponieważ z zasady chodzę na śluby/wesela tylko do bliskich mi osób, więc spędzenie świąt na rodzinnym weselu nie byłoby dla mnie problemem. W swoim poście raczej głośno się zastanawiałam, czy gdybym ja sama organizowała ślub w taką datę (a w przyszłym roku 26/12 wypada właśnie w sobotę) to czy dla gości nie byłoby to problematyczne właśnie ze względu na ewentualnego fryzjera - a mam znajomych, którzy nie wyobrażają sobie jako gość nie pójść do salonu. sama raczej nie skorzystałabym, no ale ja w ogóle nie jestem na weselach kilka razy w roku :PMasakra, mam nadzieję, że zrozumiałyście mój słowotok Odsuwając na bok chęć spędzenia 26 grudnia w kapciach to czy taki ślub/wesele byłoby dla Was problematyczne?
Edytowane przez Blaires Czas edycji: 2014-11-30 o 01:32 |
||
|
|
|
|
#1875 |
|
Zakorzenienie
|
Ja biorę ślub 27.12 akurat wypada w sobotę. Niektórych gości zapraszam dopiero teraz, ale na sam ślub. W życiu nie przyszłoby mi do głowy obrażać się, że ktoś nie przyjdzie.
z telefonu |
|
|
|
|
#1876 | |
|
Zakorzenienie
|
annic Eleganckie zawiadomienia to jest to, jak idealnie rozegrać takie zaproszenie.
Sorry, nie wyłapałam Cytat:
|
|
|
#1877 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
ja tak jak pisałam, na wesele w święta bym poszła, ale jednak wolałabym, aby nie było takiej sytuacji, bo święta lubię spędzać w domowym zaciszu. w kapciach.
|
|
|
|
#1878 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1879 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mówiąc o bliskiej rodzinie mam na myśli rodzeństwo lub dzieci rodzeństwa moich rodziców. Jeśli rodzina dalsza/ nie tak bliscy znajomi i ślub daleko od domu rodzinnego - nie pojechałabym. W domu bywam i tak rzadko a święta to jedna z niewielu okazji by spędzić tam więcej czasu.
|
|
|
|
|
|
#1880 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Choć jakbym była zaproszona to poszłabym, trudno się mówi Ale nie dałabym oczywiście tego poznać po sobie
|
|
|
|
|
|
#1881 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Raczej chodziło mi o coś w stylu: dla mnie (=według mnie) jako dla gościa (=gdybym miała się postawić w sytuacji gościa)... już nieważne Ale dzięki za odpowiedź ![]() Cytat:
i święta to też jedna z niewielu okazji, kiedy mogę tam być, nie jestem w stanie w ciągu roku wziąć wolnego - dlatego wizja takiego terminu na ślub do mnie jako PM przemawia. ale oczywiście rozumiem, że gościom niekoniecznie. [1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;49147753]szczerze pisząc - tak. Jest tyle innych terminów (4 weekendy x 12 to hmmm 36, odliczając posty, Wielkanoc, to około 30 wolnych sobót!) więc po co między Bożym Narodzeniem a Sylwestrem wciskać jeszcze ślub z weselem? Choć jakbym była zaproszona to poszłabym, trudno się mówi Ale nie dałabym oczywiście tego poznać po sobie [/QUOTE]Jak już wyżej napisałam, takie okazje (BN, Wielkanoc) to dla mnie niemal jedyny czas, kiedy mogę być w domu. ale oczywiście rozumiem, że dla kogoś może to być kiepski pomysł, zarówno z perspektywy PM jak i gości. |
||
|
|
|
|
#1882 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Ślub 26,12 albo 27.12 czy w okresie Wielkanocy nie byłby dla mnie problemem, chętnie bym poszła(oczywiście gdyby odbywał się w okolicy). Makijaż i fryzurę na wesele mogę zrobić sama albo u znajomej.
|
|
#1883 |
|
Przyczajenie
|
inne idiotyczne zachowanie PM? Poproszenie jednego z gości, aby "był ich fotografem przez całe wesele". Czyli PM chce zaoszczędzić i pozbawić zabawy gościa :/
|
|
|
|
|
#1884 |
|
Zakorzenienie
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;49147753]szczerze pisząc - tak. Jest tyle innych terminów (4 weekendy x 12 to hmmm 36, odliczając posty, Wielkanoc, to około 30 wolnych sobót!) więc po co między Bożym Narodzeniem a Sylwestrem wciskać jeszcze ślub z weselem?
[/QUOTE] bo ludzie wtedy mają wolne... tak jak slub w pt np po Bożym Ciele.. wiekszość ma wolne, spokojnie dojedzie, wyjedzie.. ja tam bym poszła, rodzice by zrozumieli... a po 26-28 do 6.01 czyli konca przerwy swiatecznej w pracy dla mnie moglabym do tych rodziców raz jeszcze pojechac ![]() o tez slyszalam.. raz mojego kuzyna zagadali "o to Ty robisz spook filmiki moze nam cos pare razy nakrecisz na slubie i jakos to zmonujesz" to powiedzial ze albo bedzie gosciem albo kamerzystą a otrzymał juz zaproszenie wiec nic nie bedzie nagrywał montował kadrował..
|
|
#1885 |
|
Zakorzenienie
|
Ja osobiście poszłabym na wesele organizowane w Święta przez kogoś z bliskiej rodziny. ALE nie pojechałabym w Święta na wesele do dalekiej rodziny (albo daleko mieszkającej) lub do znajomych, bo to są jednak Święta. Czemu mam spędzać je z obcymi (w dużej części) osobami jeśli wolę pojechać do rodziców czy dziadków? Myślę, ze czesc osob miałoby też problem z namówieniem chłopaka/dziewczyny lub znajomych jako osoby towarzyszące.
To samo z Sylwestrem, Nowym Rokiem.
|
|
#1886 |
|
Zakorzenienie
|
ja tam uwazam ze z tych dni swiątecznych (sama jezdze ok.20.12 i zostaje do sylwestra)
jakbym na 1 popołudnie i noc wyszła to by nikt nie miał za złe. A umiem wygospodarowac dni dla bliskich nie tylko od święta.
|
|
#1887 | |
|
żona bez ogona
|
Cytat:
|
|
|
|
#1888 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
|
|
|
|
#1889 | |
|
żona bez ogona
|
Cytat:
|
|
|
|
#1890 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tutaj też rozróżniłabym pójście na wesele do rodziny (mojej) albo do kogoś z bliskiej paczki znajomych, bo nasi bliscy też tam będą i pójście na wesele jako osoba towarzysząca.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:09.

po prostu nie można robić wesela, ale ślub wziąć można jak najbardziej