![]() |
#1861 |
Raczkowanie
|
Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część V :-)
I znowu do nadrabiania mialam ponad 10 stron
![]() Od dwoch dni chodze strasznie zmeczona, mimoze po pracy spie nawet 2-3 godziny to o 20.00 juz ledwo na oczy patrze ![]() Przepraszam, ale nie mam sily sie odniesc do wszystkiego z osobna ![]() Little super, ze was juz ze szpitala wypuscili ![]() Ela niezmiennie trzymam kciuki za synka, zeby szybko sie zaaklimatyzowal w przedszkolu ![]() Fiorella zachwanie kotki jest ewidentnie wynikiem zmian, jakie zaszly w jej zyciu ![]() ![]() Gratuluje nowych tygodni, a przypadku LolyMontez nowego miesiaca, mi sie 9 zaczal wczoraj ![]() Ciesze sie bardzo z samych dobrych wizytowych wiadomosci ![]() Podziwam was za sile i checi do sprzatania, mnie zdecydowanie syndrom wicia gniazda nie dotyczy ![]() ![]() Co do pytan dotyczacych mojej mamy to odpowiem dzisaj albo jutro w klubie, nie bede "zasmiecac" watku. A teraz uciekam spac, dobranoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1862 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czekamy na wiesci co tam u Was i jak mama ![]() Edytowane przez Zanet84 Czas edycji: 2014-09-24 o 20:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1863 |
Wtajemniczenie
|
Ehhh juz 9 miesiąc masakra
![]() Kiedy pakuje ie torby? Cześć juz spakowane? Ja dzis wybrałam moj ukochany szlafroczek i muszę sie przerzucić na szlafrok męża ![]() ![]() A tak w ogóle doszliśmy z mężem do wniosku, ze chyba brzuch mi poszedł trochę na dół... Juz tak mnie żołądek nie ucieka i jakoś tak ze 3 dni mi lżej ![]()
Na ziemi pojawił się cud... Edytowane przez LolaMontez Czas edycji: 2014-09-24 o 20:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#1864 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
to ja dodam do tego to, co mi sprzedała bliska koleżanka. ja sama nie zgłębiałam tematu poważnie w pierwszej ciązy, po prostu stwierdziłam ze nas na to nie stać. i chyba słusznie, jak się okazało. otóż - moja koleżanka zgłębiła temat komórek macierzystych bardzo mocno, bo jej bliska koleżanka zmagała się bodajże z białaczką i były jej potrzebne komórki macierzyste, żeby odbudowywać szpik. skąd wziąć komórki macierzyste przeszło dwudziestoletniej dziewczyny? przecież 20 lat temu nie było banków krwi pępowinowej? otóż informacje, że komórki macierzyste znajdują się tylko w krwi pępowinowej to bzdura, którą właśnie chyba te banki krwi wymyśliły sobie żeby wyciąga od nas kasę... innego wyjaśnienia nie znalazłyśmy. bo komórki macierzyste można zwyczajnie odfiltrować z krwi / szpiku człowieka; nie pamiętam dokładnie z czego, ale nie stanowi to żadnego problemu. robi się to i już. także pobieranie komórek macierzystych z krwi pępowinowej, przechowywanie ich latami i płacenie za to ogromnej kasy nie ma większego sensu, jeśli w razie potrzeby można to zrobić ot tak, potrzeba chyba na to raptem kilka tygodni, bo CHYBA najpierw podaje się odpowiednie leki które powodują ich zmasowaną produkcję, i te komórki się niczym nie różnią. inna sprawa to ta, o której pisała melleczka - wszystko zależy od tego, jaka jest etiologia choroby. w/w przeze mnie dziewczyna miała białaczkę uwarunkowaną genetycznie. w związku z czym jej komórki macierzyste zawierały ten "uszkodzony" łańcuch DNA, czyli w jej przypadku na nic się nie zdały. w jej przypadku zbawienny okazałby się przeszczep od osoby trzeciej; rodzinny lub od osoby niespokrewnionej. ale jej własne komórki nie przyniosły żadnego efektu, i nei ma znaczenia czy były pobrane "na bieżąco" czy 20 lat temu, bo są identyczne... i jeśli choroba jest uwarunkowana genetycznie, to na nic się nie zdadzą. mogą się przydać miedzy rodzeństwem, jeśli jest miedzy nimi zgodność tkankowa, ale też wcale nie muszą te komórki być pobrane w momencie urodzenia - można to zrobić jak zajdzie potrzeba. także po tym czego się dowiedziałam - dla mnei te banki to jeden wielki, nieuzasadniony biznes... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1865 |
Zakorzenienie
|
silesianna, bardzo ciekawe. Fajnie, że poszerzyłaś nieco temat
![]()
#1866 |
Wtajemniczenie
|
Sweet super, że już w domu
![]() Zanet gratulacje udanej wizyty ![]() Oraz gratulacje nowych miesięcy, ostatnich ![]() Ja na chwilę, mały mi się w żebra wbija i dodatkowo mam takie bóle krzyża, że idę się jakoś ułożyć i spróbuje spać. W nocy pewnie będę nadrabiać, tym bardziej że jestem sama ![]() Dobranoc ![]()
#1867 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
ja też postanowiłam się odchwaszczyć i mi zaraz lepiej. Zastanowię się nad tym kremem do depilacji. Może akurat będzie dobrze. Na ten zapach to ocet, ale to już Ania chyba pisała. Cytat:
Apage satanas ![]() Cytat:
Wyprasowałam górę prania i zdycha. Dobranoc Dziewczęta ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1868 |
Zakorzenienie
|
Silesianna, to bardzo ciekawe co piszesz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1869 |
Wtajemniczenie
|
Kolejna pazdziernikowa sie rozpakowala...
Wojtek stwierdzil, ze to najlepszy moment na wypychanie i szalenstwa. A tak chcialam pojsc spac wczesniej... Na zdjeciu juz sie schowal troche ![]() Ide pewnie pod prysznic, choc troche moze pomoze na te plecy...
#1870 | |||||
Zakorzenienie
|
o komórkach macierzystych jeszcze - muszę dopytać tę moją koleżankę, ale mój gugl-szperacz wyszukał, że pobieranie komórek macierzystych to to samo, co robi np. fundacja dkms - to komórki macierzyste kryją się pod pojęciem "zostań dawcą szpiku". ot, ciekawostka. http://www.dkms.pl/pl/faq dowiem się jeszcze niej na dniach i napiszę.
Cytat:
Cytat:
![]() a co do Jaśka - to źle że nie leżakują... odpada jeden punkt odniesienia. ale jakoś trzeba sobie dać z tym radę. są możliwe takie drogi: - zaznaczaj mu wyraźnie, że przyjdziesz godzinę po obiedzie. to nie ważne że on jeszcze nie ogarnia czasu. jak zapyta ile to jesty godzina, to powiedz, że to tyle czasu ile trwa jakiś film / 12 oscinków świnki peppy / 4 razy zdąży w tym czasie ułożyc ulubione puzzle itd. chodzi o to zeby mu poikazać, jaka to jest przestrzeń. nie mów mu że "chwilę po obiedzie" bo będzie czekał od samego obiadu ![]() ![]() - mają w sali zegar? zwykle w salach przedszkolnych są. pokaż mu w domu na zegarze, że przyjdziesz po tym jak mała wskazówka będzie na jedynce a duża na szóstce; albo jak na zegarze będzie "pałka drabinka drabinka jajko" jeśli mają zegar cyfrowy a on nie zna cyfr, lub "jeden trzy trzy zero" jeśli już zna; rysujcie te zegary, jeśli macie jakieś zabawkowe to ustawiajcie je na tę godzinę, żeby nauczył się ją rozpoznawać. jeśli nei maja zegara, to powiedz mu że pani mu odpowie kiedy mama przyjdzie, jak ją zapyta; poproś panią żeby mu zgodnie ze swoim zegarkiem mówiła, że mama przyjdzie za 45/ 30/15 minut. chwilowo jeszcze nie będzie ogarniał ale zacznie. w domu mu pokaż na patyczkach / żetonach, ile to jest 15/30itd. - zrób mu tablicę motywacji - "Jasiek Odważny Przedszkolak"; ustalcie zasady, że nagrodę odważnego przedszkolaka dostaje wtedy, kiedy nie płacze w oczekiwaniu na mamę (łzy wzruszenia jak przychodzisz się nie wliczają, chodzi o ogólne płakanie z tęsknoty w przedszkolu). za każdy dzień niepłakania niech dostaje naklejkę / rysunek na tablicy, umówice się, że zebranie np. 10naklejek skutkuje nagrodą odważnego przedszkolaka - wybierzcie ją już na początku - czy to ma być wyjście do kina, jakaś mała zabawka, wizyta w sali zabaw itd. coś, co lubi i bedzie przyjemne. to takie pomysły na szybko z głowy. można stosować wszystkie na raz, można pojedynczo. no i konsekwencja w tym wszystkim jest cholernie ważna. bo dzieci łatwo dostrzegają słabosci matek i je potem wykorzystują. powtarzaj sobie, że krzywda mu się nie dzieje i a cel jest szczytny ![]() on przede wszystkim musi wiedzieć dokłądnei co go czeka. starannie go o wszystkim informuj ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
i takie samo badanie powinno byc wykonane podczas I fazy porodu, bo jeśli dziecko idzie twarzyczkowo to jest bardzo duże zagrożenie dla matki i dziecka jesli by ryzykować poród sn... nadrobiłam do 40 strony. jutro ciąg dalszy, co za dramat! dobranoc ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1871 |
Wtajemniczenie
|
Sillesianna jestes nieoceniona!!
Po nozkach caluje ![]() Widzisz... dopiero w wakacje rozmawialysmy ze rodzice mowia ze za chwile przyjda i dzieci placza caly dzien. A sama robie to samo mowiac ze po obiedzie chwile sie pobawi i ja przyjde... chyba sama siebie uspokajam ta 'chwila' a dziecko czeka... Dzieki za pomysly! Dzis na poczatek powiem mu ze przyjade o 13.30 i zeby zapytal Pania jak bedzie chcial wiedziec ile jeszcze. A pomyśle o reszcie. Niby wiem ze dzieciaki duzo wiedza, rozumieją a jednak czasem traktuje go jak niemowlaka... a przeciez jest w stanie ogarnąć juz pewne rzeczy... No nic, zobaczymy jak dzis pójdzie...
![]() |
#1872 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaie bierzecie? Mam pytanie, czy ktoras z Was bedac na l4 w ciazy ponad 30 dni wracala jeszcze na jakis czas do pracy? Czy dotyczą nas tak samo badania przywracajace zdolnosc pracy? Bo musze wrocic na jeden dzien chociaz do pracy zeby podpisac dokumenty (aneks do umowy o prace) i zastanawiam sie czy bede musiala isc na badania przywracajace mi zdolnosc pracy...? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1873 |
Wtajemniczenie
|
Dziekuje reszcie za kciuki xa Jaska
![]() A ja dzis wizytuje ![]() Ostatnio usg nie mialam wiec ciekawe co tam slychac w brzuchu.... A Bozena jeszcze czeka na koszenie.... ---------- Dopisano o 06:41 ---------- Poprzedni post napisano o 06:39 ---------- Kostka ja biore cienki szlafrok bo na tych oddzialach bardzo cieplo. Co do badan nie pomogę, nie wiem
#1874 |
Zakorzenienie
|
Kostka ja specjalnie mam cienki szlafrok, w moich grubym byloby chyba za cieplo.
Ogolnie to gardlo mnie boli, lupie mnie w kosciach...mam nadzieje, ze nie bedzie gorzej ![]()
#1875 |
Zadomowienie
|
Witam się i ja w 36 tc, niech synuś wytrzyma ten tydzień do końca, a będę spokojniejsza.
Żanet super, że wszystko ok na wizycie szkoda, że bez usg zawsze cieszy jak lekarz poda wagę i można sobie uświadomić co tam w brzuszku piszczy. Ela powodzenia w przedszkolu i na wizycie ![]() Kostka ja biorę taki cienki porannik, bo tam pewnie ciepło strasznie, a i w torbie mniej ![]()
#1876 |
Wtajemniczenie
|
Cześć
Kostka, ja mam grubszy szlafrok, ale wezmę, nie będę kupować specjalnie, bo i tak nie chodzę, a z tym jednym dniem to musisz się w pracy spytać, bo teoretycznie po 30 dniach trzeba wykonać badania, ale też pracodawca ma 30 dni, żeby cię na nie po powrocie skierować, a wątpię, żeby skierowanie do lekarza czekało już na biurku ![]() Rosalie, ja się wcale nie dziwię, ze nie chce ci się nic robić, przecież jeszcze pracujesz ![]() Syn poszedł do przedszkola, TŻ dziś w domu, bo mu płyt do podwieszania sufitów nie dowieźli, chyba go do mycia podłóg zagonię. Wczoraj wieczorem strasznie bolały mnie plecy, chodziłam jak połamana, ale dziś ok.
#1877 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() powodzenia na wizytach ![]() ja mam 2 szlafroki, jeden gruby miskowaty -uwielbiam go ![]() ---------- Dopisano o 08:00 ---------- Poprzedni post napisano o 07:58 ---------- to mnie tak przedwczoraj bolaly plecy a wczoraj juz nie, dzisiaj nawet w nocy nie odczuwalam bolu
#1878 | |||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Dzień dobry! Chłopaków musiałam zostawić w domu, bo małż zabrał auto do pracy i nie ma jak mi podrzucić... dobrze, że starszy ma tylko 3 godziny dzisiaj... Mam nadzieję, że będą grzeczni, bo muszę jeszcze powtórzyć materiał na tą nieszczęsną poprawkę ![]() U nas dzisiaj jesienna pogoda... zaraz koniec września, ja pierdziele, ja to będę wisieć na telefonie i zdawać Wam relację z parcia ![]()
![]() |
#1879 |
Wtajemniczenie
|
no
Jaś odstawiony do przedszkola, z karteczką "13:30" w kieszonce ![]() nakładłam mu do głowy od rana, przyswoił... zobaczymy czy wdroży w życie ![]() Pani też powiedziałam co i jak i powiedziała, że będzie mu tu pokazywać na zegarku, nie ma sprawy także ![]() ![]() muszę się zabrać za Bożenę..... ![]() jestem podekscytowana przed wizytą ![]() i zła na TŻa..... on to myśli, że jak powie "nic się nie stanie" to tak będzie.... typowy człowiek, który myśli, że wszelkie historie wydarzają się u innych, nie u nas.... grrrrrrrrrr
![]() |
#1880 |
Zakorzenienie
|
moja dzisiaj w nocy plakala ze brzuch ja boli no i miala biegunke, dzisiaj rano juz ok. , ale powiedzialam jej ze jak ja bedzie bolal to ma powiedziec pani w przedszkolu
Ela ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez czekoladka21 Czas edycji: 2014-09-25 o 07:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#1881 |
Zakorzenienie
|
Indra - nie wiem czy 30 dni jest na skierowanie u nas w praktyce wyglada to tak, ze ja ktos przychodzi po 30 dniowym l4 to jest niezdolny do pracy i musi isc od razu na badania bo nie moze pracowac...nie wiem tylko jak ma sie do tego ciaza...ale musze zadzwonic do kadr..myslalam, zektoras z Was wracala do pracy po dlugim l4 w ciazy.
No ja tez nie nosze szlafrokow wlasnie..chyba pozyczę od mamy cienki tylko on jest jasno fioletowy.. ![]() Torbe wlasnie bym chciala spakowac w przyszlym tygodniu, musze tylko te podklady ma lozko kupic jeszcze a to razem z przewijakiem zamowie w poniedzialek. Wczoraj sobie juz kupilam wode mineralna do porodu ![]() ![]() Wczoraj kobieta stojaca w kasie uprzywilejowanej przedemna mnie zaskoczyla bo kazala mi isc do przodu chociaz byly tam 2 osoby ciezarne wczesniej to jeszcze mi wode z wozka zaczela wyciagac na tasme zebym nie dzwigala...Przywrocila mi wiare w ludzi ![]() Upieklam ta chalke na wlasna zgube, tzn. mam zgage po niej taka, ze szok ![]() No i panowie od okien wczoraj nie skonczyli i dzisiaj znowu jestem uziemiona w domu bo nie powiedzeli nawet kiedy przyjda skonczyc ![]() Kasiu - milej nauki, mam nadzieje, ze chlopaki pozwola Ci sie pouczyc. Silesiana - mam pytanie czy Ty ja szyjesz kocyk Minky to dajesz wypelnienie do srodka? I czy przeszywasz przez srodek to wypelnienie tez czy tylko zszywasz po bokach? Bo ja kupilam dosc grube wypelnienie 200 g (Cokolwiek to znaczy) i teraz wydaje mi sie, ze ten kocyk-kolderka bedzie gruby i mysle czy go przepikowac? |
![]() ![]() |
![]() |
#1882 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja wróciłam po ponad 30 dniach po L4 i musiałam zrobic badania. Ty tez musisz jeżeli chcesz wrócić nawet na jeden dzien, to takie przepisy ![]() Mnie sie lekarz przyczepił ale pogadałam i w końcu powiedzial: "jakby Pani pracowała na wysokościach to bym Pani nie dał zaświadczenia" a ja odpowiedziałam: "jakbym pracowała na drabinie to bym nie wróciła" ![]()
![]() |
#1883 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1884 |
Wtajemniczenie
|
Indra pierwsze słyszę ze pracodawca ma 30 dni na skierowanie na badania, oracodawca nie moze przyjąć do pracy pracownika bez aktualnych badań, a 30 dni L4 unieważnia wcześniejsze badania
#1885 |
Zakorzenienie
|
ja nie kupie podkladow na lozko
![]()
#1886 |
Wtajemniczenie
|
U mnie na stronie szpitala jest napisane żeby wziąć 10 szt. Widziałam. Rossmanie takie i w miarę tanie wiec muszę kupic :-/
#1887 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1888 |
Wtajemniczenie
|
Słoneczko
![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ---------- Nie chodzi mi o datę wsteczna tylko o to czy do takiej "pierdoły" jak podpisanie aneksu musisz wracać do pracy? Bo podpisanie tego nie jest Twoja praca a dokumenty zawsze mogliby Ci podrzucić do domu (czysto teoretycznie) ja jak jeżdzę do pracy to podpisuje dokumenty typu, odbiór RMUA, wynagrodzenia czy ostatnio to czy zostaje w ofe czy Zus. Umowę musisz podpisać z data ale nie wiem czy tylko po to musisz wrócić do pracy żeby podpisać, bo nie jest to bezpośrednio Twoją pracą.
#1889 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale wezme moze pare sztuk tych podkladow co dla maluszka mam
![]() |
#1890 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() To jeden z kilku artykułów które przeczytałam ![]() http://www.umowyoprace.pl/artykul,16...e-choroby.html
Na ziemi pojawił się cud... Edytowane przez LolaMontez Czas edycji: 2014-09-25 o 07:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:32.