![]() |
#1861 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
nie wiem, czy dobrze zrozumiałam: jak stażysta nie da sobie rady na swoim stanowisku i albo sam odejdzie, albo mu podziękują za współpracę, to wtedy musi oddać całość stypendium? Część, którą otrzymał, czy całosć, którą miał otrzymać przez cały staż?
#1862 |
Zakorzenienie
|
Nie, musi oddać jedynie za badania lekarskie i zostanie wyrejestrowany z UP na okres 90dni.
![]() |
#1863 | |
Zakorzenienie
|
[1=3a032fcd5bcbee239629acd e3cc1a01c42f8ddce_6076227 24de4b;8262068] Nija - jeśli chcesz staż w skarbówce to wiesz, że nic tam groźnego Cię nie czeka. będziesz przerzucać papiery z lewej na prawą, coś-tam pisać, coś podawać, zanosić, przekreślać, wykreślać i zaznaczać. więc w CV możesz pisać bajki - i tak pewnie zrobiłaś, skoro Cię wzięli (
![]() więc rada dla wszystkich: możesz sobie wpisać śmiało w CV: kurs języka angielskiego, niemieckiego, patent żeglarza jachtowego, umiejętność obsługi programów typu microsoft excel, access, podstawowe umiejętności tworzenia www (bo wiesz, że <i> oznacza qrsywę, a <b> pogrubienie), jeśli masz prawo jazdy, to wpisz prawo jazdy, a jeśli masz prawo jazdy, to możesz dodać też, że masz kurs pierwszej pomocy, w dodatku dopisz, że szybko piszesz na klawiaturze, że potrafisz obsługiwać urządzenia biurowe - i to wszystko będzie prawda ![]() Masz rację co do zakresu obowiązków w skarbówce ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Fajnie mi się pracuje, ale cieszę się, że nie złożyłam papierów na studia zaoczne, bo jednak po 8 godzinach pracy + godzina na dojazd w jedną stronę i potem czekanie na autobus = od 5 do 17 jestem poza domem ![]() ![]() Staż kończy mi się 14 stycznia. Powiedzcie mi, co będzie potem z moim ubezpieczeniem, zakładając, że nie pójdę do żadnej szkoły policealnej. Że po tym pół roku stażu będę siedziała w domu. No a od października przyszłego roku planuję już studia dzienne. ![]()
![]() |
#1864 |
Zakorzenienie
|
Up
![]() Mam jeszcze takie pytanie - można w trakcie odbywania stażu zmienić pracodawcę i miejsce stażu? Tak, żebym np. te 3 pierwsze miesiące pracowała w urzędzie skarbowym, a na 3 kolejne miesiące sama znalazła pracodawcę i miejsce stażu trochę bliżej mojego miejsca zamieszkania ;> ![]()
#1865 |
Zakorzenienie
|
[quote=Nija_;8284821]Mam jeszcze takie pytanie - można w trakcie odbywania stażu zmienić pracodawcę i miejsce stażu?[quote]
Nie |
![]() ![]() |
![]() |
#1866 | |
Raczkowanie
|
[quote=Ata77;8290801][quote=Nija_;8284821]Mam jeszcze takie pytanie - można w trakcie odbywania stażu zmienić pracodawcę i miejsce stażu?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1867 | |
Zakorzenienie
|
[quote=aniatko;8302469][quote=Ata77;8290801]
Cytat:
![]() Nie zrozumcie mnie źle, z mojego stażu jestem bardzo zadowolona, chodzi jedynie o odległość i czas, jaki tracę na dojazdy... Za jakieś 2 miesiące wystosuję podobne pismo ![]()
![]() |
#1868 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1869 |
Zakorzenienie
|
a ja mam takie pytanka:
1.sprawozdanie z przebiegu prrz,zawodowego kto wypełnia?? ja czy mój opiekun?? 2.czy ja wszystkie oświadczenia (sprawozdanie,lista obecnosci itd)ja dostarczam czy mój opiekun?? a jak odbywam prz,zawodowe w gastronomii to powinnam miec zrobione badania moczu i krwi??
#1870 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ad.2. Ty dostarczasz. Nie wiem, czy to jest jakoś formalnie uregulowane, ale raczej wątpie, żeby pracodawca sam fatygował sie do urzędu, aby zanieść listę. ![]() ![]() Ad.3. Badania moczu i krwi to chyba te najbardziej podstawowe, jakie robisz gdy idziesz na staż, można nie mieć np. badania okulistycznego, ale nie słyszałam, żeby lekarz zrezygnował z badania moczu i krwi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1871 |
Zakorzenienie
|
dzieki za info
ja nie miałam badan podstawowych robionych,nikt mi nie powiedział,a ja sama nie wiedziałam,byłam u lekarza,ale karteczke wypisał zdolna na prz.zaw.i tyle a i dostałam jakas informacje,ze wynika z niej,ze to pracodawca powinien dostarczac na starych warunkach już sie troche dowiedziałam i dokładnie jak ty piszesz,chyba,ze ta sa nowe warunki macie tu skana i jak to zrozumieć,bo ja zrozumiaam,ze pracodawca musi dostarczać
#1872 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Skierowanie na badania daje UP przed rozpoczęciem stażu. Listy obecności sama nie zanosilam, ale moze dlatego ze w tym samym miejscu (Urzad Skarbowy) było ok 30 stazystów. Być może inaczej to wyglądu w przypadku 1 stazysty w danym miejscu. Sprawozdanie pisze stazysta a kierownik podbija ![]()
![]() |
#1873 |
Raczkowanie
|
A może wiecie, czy jak ja sama sobie załatwiłam ten staż, to
czy musze iść jeszcze do up? czy reszte juz pracodawca załatwia? Bo z tego co ja wiem, to coś tam jeszcze musze załatwić. I właśnie chodzi mi o to, jakie dokumenty mam ze sobą wziąc, bo juz jestem zarejestrowana 8i mój pracodawca też chyba wysłał wniosek. Duzo tego załatwiania tam jest?? |
![]() ![]() |
![]() |
#1874 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1875 |
Raczkowanie
|
Nie nie, źle mnie zrozumiałaś Hosenka,
ja mam jutro iść do up wszystko załatwić. Bo moja "przyszła dyrekcja" ![]() do mnie dzisiaj dzwoniła. I że mam jak najszybciej to załatwić, wiec ide jutro. Na stażu bede od 1 sierpnia. Tylko że jest za późno żeby zadzwonić do up, a jutro jak bede jechać to bedzie za wczesnie (mieszkam daleko i musze wstać na autobus jak up bedzie jeszcze zamkniety). I sie chciałam dowiedzieć jak to wygląda, co bede musiała tam powiedzieć czy podpisać... Żeby nie było że zapomniałam czegoś i bede musiała jeszcze raz tam iść. |
![]() ![]() |
![]() |
#1876 |
Zakorzenienie
|
Ale masz potwierdzone z UP ze rzeczywiscie idziesz na ten staz??
Bo z tego co piszesz,a raczejz pytań o to co masz załatwić wynika że nie.
#1877 |
Raczkowanie
|
Aha, i jeszcze tak w ramach ciekawostki....
Chciałam powiedzieć, że ostatnio coś mnie bardzo zdziwiło w sprawie stażu. Nie wiem czy to jest we wszystkich up, czy tylko w moim, ale natrafiłam na taką ustawe(?) że po odbyciu stażu, pracodawca MUSI zatrudnić stażyste przynajmniej na okres 4 miesięcy( i oczywiście sam za niego płaci wtedy). I jest to pewna informacja jeżeli chodzi o mój up, bo rozmawiałam z samym dyrektorem up. Niby dobrze, bo i wieksza szansa na zatrudnienie by była, jak ktoś na to liczy, i przez jakiś czas wieksze zarobki, i te 4 miesiące wiecej z głowy... Ale np ja miałąm przez to kłopot, bo chce iść na staż tylko na 3-4 miesiące, a pózniej zająć się studiami, i mój pracodawca sie na to zgodził. A pracownika nie potrzebuje wiec jak się dowiedział o tym obowiązku, o którym ja też nie wiemdziałam to już miał zrezygnować ze względu na koszty.... Więc lepiej zapytajcie wczesniej, czy u was też tak jest, bo ja byłam zaskoczona. |
![]() ![]() |
![]() |
#1878 |
Raczkowanie
|
No ja nie wiem jaką to ma wszystko kolejność... :/
Jestem zarejestrowana w up. Byłam na rozmowie u pracodawcy, i wiem że pieiądze mają na pewno na to. Był jeszcze problem z mojej informacji powyżej, ale już rozwiązany. Teraz zadzwonił do mnie dyrektor że mam wszystko załatwić szybko żeby 1 sierpnia juz było bez żadnych komplikacji, i żebym zadzwoniła do ich księgowej albo do up sie dowiedzieć dokładnie co i jak... Ale do up za póżno, a księgowej chyba dzisiaj nie ma.. Jutro jade do up. A topotwierdzenie to powinnam pocztą dostać? czy by do mnie zadzwonili z up? |
![]() ![]() |
![]() |
#1879 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() EDYCJA: Czyli nie masz z UP potwierdzonego stażu.Tak z dnia na dzień to raczej nie załatwisz - mogą mieć pieniądze ale też nie wiesz ile jest osób chętnych na staż (jest coś takiego jak "lista" chętnych na staż, więc jeśli UP dostaje pieniądze to przydzielają staże "po koleji" czyli od osób które się najwcześniej zadeklarowały.
![]() |
#1880 |
Raczkowanie
|
To już nie wiem co mam z tym zrobić
![]() No ale pracodawca mój jak składał to podanie o stażyste to nie musiał wpisać tam mojego nazwiska? a juz zarejestrowana byłam ze dwa tyg temu.. Niby moje miasto nie jest aż takie duże. Najlepiej zrobie chyba jak pojade jednak jutro i chociaż się zapytam, skoro dyrektor kazał... ![]() prosto do władz najwyższych i odwiedze dyrektora up z moim problemem ![]() ![]() ![]() No nic, w każdym razie dziekuje Hosenka* ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1881 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1882 |
Zakorzenienie
|
a jak np pracodawca po stazu chce mnie zatrudnic na jakis tam okres to ja musze sie zgodzić??kurcze ja nie chce tam pracowac,odrabiam staz i uciekam stamtąd
#1883 |
Wtajemniczenie
|
Czy któraś z Was wie, czy jeśli udam się do UP po zaświadzcenie o byciu bezrobotną...(jestem stażystką ale mam status bezrobotnego)...to czy wystawią mi je z adnotacją że w chwili obecnej jestem "bezrobotną ale odbywam staż"?.Czy standardowo ,że zarejestrowana jako bezrobotna od dnia... ?
Potrzebuje takiego świastka do stypendium do szkoły.
![]() |
#1884 |
Zakorzenienie
|
Myśle, że wystawia Ci zaświadczenie, że posiadasz status osoby bezrobotnej. Moga ci tez wystawic, ze pobierasz zasilek w tych okresach
![]() |
#1885 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałaś na myśli chyba stypendium, które przysługuje na stażu. Zasiłek to inna kwestia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1886 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie
![]() |
#1887 |
Rozeznanie
|
Witam, ja mam kilka pytań co do stażu. Wszyscy mi mówią, że cały ten staż łatwo dostać. Wystarczy, że zapytasz czy ktoś by cię nie przyjął, jeśli dajmy na to, pracodawca zgadza się, to składa na ciebie wniosek imienny. No ja właśnie jestem na tym poziomie. Teraz karzą mi czekać, a czekam juz około 2 miesięcy.
![]() ![]() I jak już przyjmą, to ja mam się do nich zgłosić? Skąd będę wiedzieć, że zaczynam staż? I jeszcze mam pytanie czy staż można odrobić w innym województwie np. jak mieszkam w warm.-mazur. To czy mogę odrabiać w mazowieckim? Proszę o odpowiedz. |
![]() ![]() |
![]() |
#1888 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeżeli staż zostanie Ci przydzielony to zadzwonią do Ciebie z UP, poniewaz przed rozpoczeciem trzeba zrobic badania a skierowanie wydaje UP trzeba wiec je odberac. Potem jedzie sie znowu do UP z wynikami badań (tzn z oświadczeniem) a oni wydaja Ci skierowanie na staż. troche jest tego załatwiania, a w przypadku przerwania stażu jest tego jeszcze wiecej ![]()
![]() |
#1889 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() A jeśli chodzi o te badania to należy je zrobić u lekarza rodzinnego tak?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1890 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moze ta twoja koleżanka ma kogoś znajomego w UP który jej to załatwił. Co do badań to robi sie je w konkretnej przychodni (przynajmniej u mnie) - na skierowaniu jest podany adres tej przychodni), bo przeciez u rodzinnego nie zrobisz np. prześwietlenia płuc ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:08.