Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-10, 18:42   #1891
alazif
Raczkowanie

GG do alazif
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

Cytat:
Napisane przez iKarolajnaa Pokaż wiadomość
nie, nie! chodziło mi o owoce, że to to same ww i cukry. W całym jadłospisie nie ma ich tak dużo
uf juz sie przerazilam A poza tym to trzeba wybrać się na jakieś białkowe zakupy.

A czym jest mobilizacja,hm?

cel-50.
obecnie-54
alazif jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 18:45   #1892
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez sailormoon00011 Pokaż wiadomość
wczorajsze U:

Śn:
herbata z cytryną, owsianka: 4 łyżki płatków, 3 daktyle, parę orzechów włoskich,50g musli crunchy tropical, łyżeczka miodu, ok 200g jog. naturalnego

II śn: (szkoła) grahamka 100g z masłem i szynką pieczoną

O: kotlet schabowy, dużo kaszy gryczanej, ponad 200g warzyw z mrożonki+fasola czerwona z puszki, kukurydza, curry,chili,trochę ketchupu
po: inka z mlekiem, 3 jabłka

P/K : 3 kromki chleba orkiszowego +dużo szynki wieprzowej pieczonej(uwielbiam ) + szczypiorek ; miska pestek dyni , herbata z cytryną

po K: (ok godz przed snem) miska twarogu z kakao + 2 orzechy włoskie
podoba mi się, ale chyba bym dorzuciła do IIŚ jakiś owoc

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 18:45   #1893
cytrusekxD
Zadomowienie

Moje dzisiejsze UW:
sniadanie:2 kromki razowca( z chleba mini) z szynka i ketchupem, 120g sera bialego chudego z dzemem

IIsniadanie:jablko

Obiad: (szkolny) 1 ziemniak, surowka wielowazywna, kawalek karczku, chochelka zupy grzybowej

Podwieczorek:fitella truskawkowa, PUDDING CZEKOLADOWY, duza garsc rodzynek

Kolacja: 2 kromki grahama(z chleba mini) z szynka, 120g sera bialego chudego z dzemem

I jak??
Podwieczorek byl chyba duzy, nie?-
cytrusekxD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 18:50   #1894
aoii
Rozeznanie

chciałam wam podziekować bez tego forum, a szczególnie jadłospisów dziewczyn z Pe, waga by nie ruszyła na pewno, a dzięki wam w trzy tyg jest w końcu kilo w góre ( mimo że ten ostatni tydzień średnio sie starałam XD ) wiem, że to nie jest wiele, ale jeszcze nie dawno chyba bym umarła widząc na wadze więcej.

dzisiejsze PEeee / dzisiaj sobie poszalałam z czekoladą. spóźniony dzień kobiet :P /

ś: (tata robił ;p) wielki paluch przekrojony na pół, podpieczony na patelni na tartym czosnku z masełkiem, twarogiem presidenta ze szczypiorkiem, szynka, sałata, ogórek, rzodkiewka + 0,5l inki świątecznej z mlekiem 2%
po: czekoladka kawowa z czekoladowych kreacji XD

w szkole: (mało lekcji było) jabłko, 3 czekoladki ( paski takie jak merci, lidlowkie, oni maja taka dobrą czekoo! <3 i mają 3 kostki, nie dwie jak merci;p)

2ś: 250g maślanki truskawkowo-rabarbarowej z siemieniem, bransami, otrębami pszennymi + lód rożek śmietankowy w czekoladzie

o: 2 kapuśniaki w sosie pomidorowym
d: kolejna czekoladka a la merci - z kawałkami orzechów + 0.5l zielonej z miętą

p: kinder mleczna kanapka! <3 + jabłko

k: rogal z czekoladą + reszta maślanki (150g) + herbata earl grey
i kolejna czekoladka, kawowa- z białą czekoladą XD

teraz uzupełniam braki wody w organiźmie. wydaje mi się że dużo pije, a wieczorem zawsze mnie suszy ;p pewnie nie odmówie sobie jeszcze jednej czekoladki, chociaż patrząc na to wagowo to zjadłam już ponad pół czekolady xD

poszę komentować
Stary 2009-03-10, 19:00   #1895
sailormoon00011
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
podoba mi się, ale chyba bym dorzuciła do IIŚ jakiś owoc
dziękuję przeważnie jem owoce na II ale w szkole to zbytnio czasu nie ma by o tym myśleć i rano jak zwykle zbytnio się spieszę by cos jeszcze wziąć Nadrobiłam troszkę po obiedzie
sailormoon00011 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 19:00   #1896
Dermoza
Raczkowanie

Moje dzisiejsze R

I - musli z jogurtem naturalnym małym plus cynamon, kiwi (dodam, ze nie potrafie wiecej zjesc, po prostu mi sie nie miesci brzuszku)

II- banan zmiksowany z jedna szklanka mleka i cynamon- mniam

III- sałatka z kapusty pekinskiej, pomidora, czerwonej fasoli, kukurydzy, sera feta polana oliwa z oliwek i bazylia

IV- rosol (musialam zjesc, nie lubie jedzenia wyrzucac)

V- tunczyk w sosie wlasnym z kukurydza

wypilam dzis 2 kawy z mlekiem i 2 lyz cuku kazda (kocham kawe!)

wypilam tez czerwona i zielona herbatke.

Prosze o ocene

W trakcie zmian
Dermoza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 19:06   #1897
vana
Raczkowanie

GG do vana

Cytat:
Napisane przez aoii Pokaż wiadomość
chciałam wam podziekować bez tego forum, a szczególnie jadłospisów dziewczyn z Pe, waga by nie ruszyła na pewno, a dzięki wam w trzy tyg jest w końcu kilo w góre ( mimo że ten ostatni tydzień średnio sie starałam XD ) wiem, że to nie jest wiele, ale jeszcze nie dawno chyba bym umarła widząc na wadze więcej. no, jesteś! zastanawiałam się, gdzie Ty się podziewasz, Tyyy! gratulacje, choć 1kg/3tyg. to nie tak dużo ale ważne, że w górę!

dzisiejsze PEeee / dzisiaj sobie poszalałam z czekoladą. spóźniony dzień kobiet :P /

ś: (tata robił ;p) wielki paluch przekrojony na pół, podpieczony na patelni na tartym czosnku z masełkiem, twarogiem presidenta ze szczypiorkiem, szynka, sałata, ogórek, rzodkiewka + 0,5l inki świątecznej z mlekiem 2% widać, że tata robił, bo masło jest! pyyycha!
po: czekoladka kawowa z czekoladowych kreacji XD + banan mógł wpaść

w szkole: (mało lekcji było) jabłko, 3 czekoladki ( paski takie jak merci, lidlowkie, oni maja taka dobrą czekoo! <3 i mają 3 kostki, nie dwie jak merci;p) lubię te czekoladki! najbardziej chyba truskawkowe a z jakiej okazji mało lekcjiii?

2ś: 250g maślanki truskawkowo-rabarbarowej z siemieniem, bransami, otrębami pszennymi + lód rożek śmietankowy w czekoladzie ładnie

o: 2 kapuśniaki w sosie pomidorowym mało mogły chociaż ziemniaki wpaść do tego...

i kolejna czekoladka, kawowa- z białą czekoladą XD tutaj też mało, to nie kolacjaaa

teraz uzupełniam braki wody w organiźmie. wydaje mi się że dużo pije, a wieczorem zawsze mnie suszy ;p pewnie nie odmówie sobie jeszcze jednej czekoladki, chociaż patrząc na to wagowo to zjadłam już ponad pół czekolady xD

poszę komentować
coś mi się wydaje, że złapały Cię lekkie wyrzuty i z racji tego, że zjadłaś 'sporo' słodyczy, odmawiasz sobie pełnych posiłków. (ale chciałabym się mylić ). nie wiem, może rzeczywiście masz apetyt na słodkie, ale chyba nie sposób się najeść mleczną kanapką albo rogalikiem z czeko. jeśli masz miejsce na picie, to na jedzenie też byś na pewno znalazła- zastanów się, czy rzeczywiście nie powinnaś zjeść czegoś konkretnego, w końcu dzień się jeszcze nie skończył ściskam Cię mocno i mam nadzieję, że wszystko zmierza ku lepszemu
walczę!
vana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 19:11   #1898
Amoni
Raczkowanie

GG do Amoni Send a message via Skype™ to Amoni

Dobry wieczór

W/P-chyba powoli się rozkręcam

Śniadanie:5 łyzek musli, serek wiejski 200 g, 2 łyżeczki dżemu wiśniowego,cynamon. Kostka białej czeko, czekoladka z nadzieniem orzechowym
II Sń.:Podwójna kanapka z polędwicą masłem i rzeżuchą, jabłko
Obiad: 1,5 kotleta mielonego, surówka z kiszonej kapusty(ziemniaczków brak, wiem)
P: 6 biszkoptów, garść pistacji, 6 krakersów, herbatnik, z 2 porządne kulki sorbetu malinowego <3
Kolacja(będzie):sałatka caprese: mozzarella,pomidory w plastry polane oliwą z oliwek i octem jabłkowym(zamiast winnego) i ziołami, kromka chleba orkiszowego(spora ta kroma)

Może być? Prosze o ocenę...
Koniec siedzenia w domu!
,,Bo we mnie kwitnie już wiosna..."
Amoni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 19:16   #1899
aoii
Rozeznanie

ale kapuśniaków nigdy nie jemy z ziemniakami, to kapusta i mielone zbite koltleciki takie fajne XD 2 to taka normalna porcja nawet tata tyle je ;p
i rogal to była rogaaaaal. taki z prawdziwego zdarzenia większy od normalnej drożdzówki, nie taki se poduszkowiec jak 7days ;p

no przyznam że bez głupich myśli sie nie obeszlo, ale mam ważniejsze sprawy na głowie ( jak np brak bibliografii do prezentacji XD ) niż przejmowanie się czekoladą, ale dzisiaj naprawde pozwoliłam sobie jeść na co chciałam

dziękuje bardzooooo )
ale Twój też chce zobaczyć ;p
Stary 2009-03-10, 19:18   #1900
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez cytrusekxD Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze UW:
sniadanie:2 kromki razowca( z chleba mini) z szynka i ketchupem, 120g sera bialego chudego z dzemem

IIsniadanie:jablko

Obiad: (szkolny) 1 ziemniak, surowka wielowazywna, kawalek karczku, chochelka zupy grzybowej

Podwieczorek:fitella truskawkowa, PUDDING CZEKOLADOWY, duza garsc rodzynek

Kolacja: 2 kromki grahama(z chleba mini) z szynka, 120g sera bialego chudego z dzemem

I jak??
Podwieczorek byl chyba duzy, nie?-
nie bardzo mało dziś, bardzo.

Cytat:
chciałam wam podziekować bez tego forum, a szczególnie jadłospisów dziewczyn z Pe, waga by nie ruszyła na pewno, a dzięki wam w trzy tyg jest w końcu kilo w góre ( mimo że ten ostatni tydzień średnio sie starałam XD ) wiem, że to nie jest wiele, ale jeszcze nie dawno chyba bym umarła widząc na wadze więcej.

ś: (tata robił ;p) wielki paluch przekrojony na pół, podpieczony na patelni na tartym czosnku z masełkiem, twarogiem presidenta ze szczypiorkiem, szynka, sałata, ogórek, rzodkiewka + 0,5l inki świątecznej z mlekiem 2%
po: czekoladka kawowa z czekoladowych kreacji XD

w szkole: (mało lekcji było) jabłko, 3 czekoladki ( paski takie jak merci, lidlowkie, oni maja taka dobrą czekoo! <3 i mają 3 kostki, nie dwie jak merci;p)

2ś: 250g maślanki truskawkowo-rabarbarowej z siemieniem, bransami, otrębami pszennymi + lód rożek śmietankowy w czekoladzie

o: 2 kapuśniaki w sosie pomidorowym

i kolejna czekoladka, kawowa- z białą czekoladą XD

poszę komentować
ooo! mam pytanie do Ciebie! dobra jest ta Inka świąteczna? bo bardzo mnie kusi

Cytat:
Napisane przez sailormoon00011 Pokaż wiadomość
dziękuję przeważnie jem owoce na II ale w szkole to zbytnio czasu nie ma by o tym myśleć i rano jak zwykle zbytnio się spieszę by cos jeszcze wziąć Nadrobiłam troszkę po obiedzie
Cytat:
Napisane przez Amoni Pokaż wiadomość
Dobry wieczór

W/P-chyba powoli się rozkręcam

Śniadanie:5 łyzek musli, serek wiejski 200 g, 2 łyżeczki dżemu wiśniowego,cynamon. Kostka białej czeko, czekoladka z nadzieniem orzechowym
II Sń.:Podwójna kanapka z polędwicą masłem i rzeżuchą, jabłko
Obiad: 1,5 kotleta mielonego, surówka z kiszonej kapusty(ziemniaczków brak, wiem)
P: 6 biszkoptów, garść pistacji, 6 krakersów, herbatnik, z 2 porządne kulki sorbetu malinowego <3
Kolacja(będzie):sałatka caprese: mozzarella,pomidory w plastry polane oliwą z oliwek i octem jabłkowym(zamiast winnego) i ziołami, kromka chleba orkiszowego(spora ta kroma)

Może być? Prosze o ocenę...
chyba bardzo powoli się rozkręcasz

Stary 2009-03-10, 19:22   #1901
iKarolajnaa
Raczkowanie

GG do iKarolajnaa

oceni ktoś moje R ?
7:30 - pół grejpfruta, owsianka z 4 duużych łyżek płatków, 200ml mleka 0,5%, łyżki otrębów, 50g twarogu chudego i kapki miodu); zielona herbata
11:00 - serek homo naturalny (Tesco'wski, więc 5% tłuszczu) z małą mandarynką, łyżką słonecznika i orzechem włoskim, nie wiem, czy może być takie połączenie... kawa 3w1 z pyszną pianką
13:30 - razowiec z pasztetem sojowym i papryką; zielona herbata
16:30 - ok 75g makaronu pełnoziarnistego z białym chudym serem i startym jabłkiem, łyżeczka cynamonu
19:30 - puszka tuńczyka wsw, kilka paseczków marchewki, pół pomidora

zmasowany atak na cellulit !

'be my teddy bear ! '
próbuję zaakceptować siebie. ot co.
iKarolajnaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 19:24   #1902
cytrusekxD
Zadomowienie

Cytat:
nie bardzo mało dziś, bardzo.

A oprocz obiadu, jak??
Bo obiad wiem ze maly, ale tyle w szkole daja.
Stary 2009-03-10, 19:24   #1903
aoii
Rozeznanie

Cytat:
ooo! mam pytanie do Ciebie! dobra jest ta Inka świąteczna? bo bardzo mnie kusi
też mnie kusiła i kupiłam tylko dlatego, że znalazłam w careffourze za 4, 30 a normalnie jest u mnie za 7zł
i jak nie przepadałam wcześniej za cynamonem, tak ta kawa naprawdę mi smakuje można sobie przedłużyć świeta ;p
Stary 2009-03-10, 19:33   #1904
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
też mnie kusiła i kupiłam tylko dlatego, że znalazłam w careffourze za 4, 30 a normalnie jest u mnie za 7zł
i jak nie przepadałam wcześniej za cynamonem, tak ta kawa naprawdę mi smakuje można sobie przedłużyć świeta ;p
to chyba kupię u mnie jest po 5, więc... a czuć tak faaaajnie te przyprawy?

Cytrusek, no wszędzie mało chleb mini, chudy twaróg, jeden ziemniak, na IIŚ jabłko... oszukujesz sama siebie!!

mój dzisiejszy grahamkowy jadlospis:

I dwie grahamki z wędliną drobiową i keczupem, wieśniak 200gr z wkrojonymi rzodkiewkami i szczypiorkiem, kilka rzodkiewek

II kubuś, jogurt naturalny z musli morelowym

III zupka grzybowa, ziemniaczki, szpinak, sałatka pokropiona olejem z pestek winogron, pierś z kurczaka w panierce z serem zółtym, papryką i pieczarkami w środku
d: kinder bueno white

IV grahamka z serem białym i wedliną, snickers (widzialam reklamę, no i nie mogłam nie isc do sklepu po niego;P)

V buła żytnia (wielka) z maselkiem i serem zoltym, jajecznica z porem, dwa jablka

teraz jem twarog z maslem orzechowym i dzemem morelowym

i jak?

Stary 2009-03-10, 19:46   #1905
cytrusekxD
Zadomowienie

Cytat:

Cytrusek, no wszędzie mało chleb mini, chudy twaróg, jeden ziemniak, na IIŚ jabłko... oszukujesz sama siebie!!
Wiesz nie chce tak od razu przeskoczyc o np.500kcal.Chudy twarog ogolnie u nas w domu sie je, wiec innego nie ma, a ten jeden ziemniak to niestety tyle na stolowce dostalam.A co myslisz o podwieczorku??Bo wydaje mi sie ze jest duzy??
A co do Twojego jadlospisu, super!

Edytowane przez cytrusekxD
Czas edycji: 2009-03-10 o 19:47
Stary 2009-03-10, 19:48   #1906
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez cytrusekxD Pokaż wiadomość
Wiesz nie chce tak od razu przeskoczyc o np.500kcal.Chudy twarog ogolnie u nas w domu sie je, wiec innego nie ma, a ten jeden ziemniak to niestety tyle na stolowce dostalam.A co myslisz o podwieczorku??Bo wydaje mi sie ze jest duzy??
A co do Twojego jadlospisu, super!
ale Ty nie zwiększasz w ogole... :/

Stary 2009-03-10, 20:06   #1907
mavika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mongan75 Pokaż wiadomość
nie znam sie na kcal, ale tutaj jest ich 2000 ? ale skoro na tym tyjesz, to dobrze przelamujesz sie troche do słodkosci?

W Twoim jadlospisie jest bardzo duzo produktow nabialowych (mleko, wiejski, jogurt) w porownaniu do białka i warzyyyyw ... co nei znaczy ze musisz koneicznie jesc warzywa, ale bialko przydalo by sie zeby odbudowac organizm po ed. I prawie w ogole nie ma u Ciebie węgli? Zadnego pieczywa...
nie licze kalorii, sadze ze "na oko" bedzie tyle. Poza tym jak zauwazylas tyje wiec i ze slodyczami sie nie rozpedzam...troche mnie to przeraza ale nie poddaje sie bo czuje sie po prostu swietnie! co do serka to byla taka przekaska miedzy 1 a 2 sniadaniem wiec starczylo, a obiad musialam zrobic na szybko bo wrocilam do domu o 16 glodna a piersi nie rozmrozilam - taki spontan. co do salatki to tez dziwilo mnie taki polaczenie (zamiast brzoskwini jadlam tez z jablkiem, mozna dodac sledzia) ale jest to teraz jedna z moich ulubionych salatek! polecam! acha, a owsianka jest slodka bo dodaje slodzik

moj dzisiejszy:

sniadanie - jak wczoraj tylko zamiast wiorkow garstka mieszanki studenckiej
2 sniadanie: jak wczoraj (plaster taki ok 20g tej wedliny ) sok tym razem marchewkowy tymbarka

obiad: SAJGONKI z ryzem i surowka, sos ostry

kolacja: 2 kromki z konca chleba krolewskiego z guacamole, salatka z pekiny, brzoskwini i mieszanki kukurydza, groszek, marchew z jogurtem naturalnym
Stary 2009-03-10, 21:00   #1908
cytrusekxD
Zadomowienie

Cytat:
ale Ty nie zwiększasz w ogole... :/
Zwiekszylam troche.Przedwczoraj zjadlam 1000kcal,a dzisiaj ok.1300kcal.Wiem, ze to malo, ale wydaje mi sie ze zawsze cos
Stary 2009-03-10, 21:06   #1909
sailormoon00011
Raczkowanie

Cytat:

I dwie grahamki z wędliną drobiową i keczupem, wieśniak 200gr z wkrojonymi rzodkiewkami i szczypiorkiem, kilka rzodkiewek

II kubuś, jogurt naturalny z musli morelowym

III zupka grzybowa, ziemniaczki, szpinak, sałatka pokropiona olejem z pestek winogron, pierś z kurczaka w panierce z serem zółtym, papryką i pieczarkami w środku świetny obiadek

IV grahamka z serem białym i wedliną, snickers (widzialam reklamę, no i nie mogłam nie isc do sklepu po niego;P) snickers to mój ulubiony baton

V buła żytnia (wielka) z maselkiem i serem zoltym, jajecznica z porem, dwa jablka

teraz jem twarog z maslem orzechowym i dzemem morelowym mniam

i jak?
jak zwykle świetnie i pysznie! zazdroszczę metabolizmu
sailormoon00011 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 21:09   #1910
Jorelia
Rozeznanie

R: Mogę prosić o ocenę?

I. Owsianka: trzy łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów, dużo jagód, gruby plaster twarogu półtłustego, odrobina mleka 2%.
II. Pół grahamki z jajkiem na twardo, papryką i kiełkami,
kawa z mlekiem.
III. Serek homo naturalny z migdałami i starym jabłuszkiem.
IV. Tak z 1/4 woreczka kaszy, trochę kalafiora, fasolka szparagowa (coby białko było ).
V. Sałatka z sałaty, ogórka kiszonego, rzodkiewki i dwóch łyżek serka wiejskiego + trochę maminej sałatki z kalafiora, marchwi, groszku i podobno jogurtu naturalnego(choć ja podejrzewam, że mnie zrobiła w konia i dodała majonez )
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 22:06   #1911
Aralka
Zakorzenienie

GG do Aralka Send a message via Skype™ to Aralka

U
Śniadanie
Bułka jakaś ziarnista chyba z wędliną, pastą tofu, pomidorem i papryką ; jabłko
II Śniadanie
Kanapka z 2 średnich kromek chleba ziarnistego z wędliną
Obiad
Gołąbek, ziemniaki ; jabłko
Kolacja
Kisiel, 2 jabłka

Stary 2009-03-10, 22:13   #1912
la novia
Raczkowanie

Cześć dziewczyny

Wklejam raz jeszcze moje R z wczoraj i gdyby był ktoś mógł ocenić, będę wdzięczna

I: serek wiejski light ze startym jabłkiem i łyżką dżemu bez cukru i cynamonem, pomarańcza.

II: 2 kanapki z chleba razowego posmarowanego serkiem homo naturalnym z polędwicą i ogórkiem kwaszonym.

III: pierś z kurczaka smażona na małej ilości oleju, podduszone pieczarki z papryką, surówka z kapusty lodowej w sosie jogurtowym i surówka z białek kapusty***

III: owsianka z 2 łyżek płatków owsianych, 1 łyżki otrębów pszennych, starte jbłko, cynamon, łyżeczka dżemu bez cukru, 40g białego sera chudego 0%, mleko 0,5% - szklanka.

IV: sałatka- 100g piersi z kurczaka gotowanej na parze, ogórek kwaszony i 3 łyżeczki serka wiejskiego light.

*** przygotowywała to mama więc podejrzewam, że do surówki wkradła się mała łyżka majonezu, a w podduszonych pieczarkach trochę masła. Dziś nie miałam możliwości przyrządzić nic sama, tak jak przez cały weekend z resztą.

Bardzo proszę o ocenę jadłospisu, będę wdzięczna

A i przy okazji wklejam również moje dzisiejsze R

I: owsianka z 2 łyżek płatków, 40g białego sera chudego, szklanka mleka 0,5%, 2 łyżki dżemu bez cukru, starte jabłko, cynamon

II: 1 pieczywo razowe z pestkami dyni (62kcal) posmarowane grubo serkiem naturalnym homo, plaster polędwicy. Pół szklanki jogurtu naturalnego do picia ze startym jabłkiem, odrobiną białego sera i cynamonem.

III: naleśniki z serem ok. 400 kcal
25g mąki żytniej razowej 73,5kcal
25g mąki tortowej 87kcal
pół szklanki mleka 0,5% 36 kcal
jajko 80 kcal
+ 50g sera białego chudego, łyżka serka homo naturalnego, starte jabłko, łyżka duża dżemu bez cukru, cynamon. (Ok. 100 kcal)

naleśniki smażyłam na teflonie posmarowanym delikatnie oliwą z oliwek.

IV: 100g serka naturalnego homo + kilka orzechów włoskich ok. 10g(64kcal), pół pomidora

V: sałatka z 100g piersi z kurczaka gotowanej na parze z ogórkiem kwaszonym, pomidorem i połową serka wiejskiego light.

Będę bardzo wdzięczna za opinie i rady, chciałabym żebyście napisały mi czy taka ilość jedzenia jest ok czy jem za dużo jak na R, co powinnam jeszcze uwzględnić, co zredukować?
Każda rada i opinia jest dla mnie cenna
dziękuję i pozdrawiam
la novia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 23:22   #1913
Dermoza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dermoza Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze R

I - musli z jogurtem naturalnym małym plus cynamon, kiwi (dodam, ze nie potrafie wiecej zjesc, po prostu mi sie nie miesci brzuszku)

II- banan zmiksowany z jedna szklanka mleka i cynamon- mniam

III- sałatka z kapusty pekinskiej, pomidora, czerwonej fasoli, kukurydzy, sera feta polana oliwa z oliwek i bazylia

IV- rosol (musialam zjesc, nie lubie jedzenia wyrzucac)

V- tunczyk w sosie wlasnym z kukurydza

wypilam dzis 2 kawy z mlekiem i 2 lyz cuku kazda (kocham kawe!)

Prosze o ocene

W trakcie zmian
Dermoza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-11, 02:12   #1914
Truuuskawek
Raczkowanie

Elle- zgodzę się z Tobą jest o wiele ciekawszych rzeczy do robienia niż liczenie kcal każdego dnia. Tyle, że trzeba się tego oduczyc jakoś Co nie zmienia faktu, że szczęśliwym raczej nikogo nie czyni taka monotonna czynnośc.

Jako, że nie mogę śpiochac to ocenię kilka jadłospisów ;p

Cytat:
Napisane przez Jorelia Pokaż wiadomość
R: Mogę prosić o ocenę?

I. Owsianka: trzy łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów, dużo jagód, gruby plaster twarogu półtłustego, odrobina mleka 2%. 3 łyżki owsianych to nie zbyt wiele, może dorzucisz jeszcze jedną? i mam nadzieję, że ten plaster twarogu serio był gruby. Tego mleka to możesz dac więcej niż odrobinę omg, jagodyyyyy ale mi smaka narobiłaś XD ogólnie to ładne śniadanko tylko więcej owsianych mogło byc.
II. Pół grahamki z jajkiem na twardo, papryką i kiełkami, dlaczego pół grahamki? Trzeba było całą zjeśc tutaj łączysz nnkt-żółtko z ww-bułka, ale nie są to jakieś tragiczne ilości, więc raczej Ci to nie zaszkodzi.
kawa z mlekiem.
III. Serek homo naturalny z migdałami i starym jabłuszkiem. ponownie-ww łączysz z nnkt.
IV. Tak z 1/4 woreczka kaszy, trochę kalafiora, fasolka szparagowa (coby białko było ). gryczanej się rozumie coś tak skromnie
V. Sałatka z sałaty, ogórka kiszonego, rzodkiewki i dwóch łyżek serka wiejskiego + trochę maminej sałatki z kalafiora, marchwi, groszku i podobno jogurtu naturalnego(choć ja podejrzewam, że mnie zrobiła w konia i dodała majonez ) oj tam, matule to mają zwyczaj taki :P ale mało, bo w prawdzie ja tutaj widzę same warzywa.
Hm, łączysz nnkt z ww- I błąd. Drugi jest taki, że nie widzę żadnego ciepłego posiłku gdzie obiad wcięło? Na kolację mogłaś coś jeszcze wrzucic, bo widzę tylko śladowe ilości wieśniaka i jogo.

Cytat:
Napisane przez Aralka Pokaż wiadomość
U
Śniadanie
Bułka jakaś ziarnista chyba z wędliną, pastą tofu, pomidorem i papryką ; jabłko skromnie troszku jak na śniadanie. Uważam, że powinnaś zjeśc nieco więcej np. jakiś jogo do tego jeszcze, wedle uznania
II Śniadanie
Kanapka z 2 średnich kromek chleba ziarnistego z wędliną nie smarujesz pieczywa masłem? także mało, wrzuc jakiś owoc.
Obiad
Gołąbek, ziemniaki ; jabłko nie jadasz deserów? To jest U w prawdzie, więc możesz śmiało wcinac. Mam nadzieję, że ten gołąbek był spory to samo tyczy się ziemniaków.

a podwieczorek gdzie wcięło?
Kolacja
Kisiel, 2 jabłka prawdę mówiąc to nic konkretnego. Zjedz jakąś kanapkę do tego.

Brak nnkt, białka także raczej nie widac, chyba że z wędliny ale to tyle co kot napłakał ;x ilościowo- mało. Nie miałaś apetytu?

Cytat:
Napisane przez la novia Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny

Wklejam raz jeszcze moje R z wczoraj i gdyby był ktoś mógł ocenić, będę wdzięczna

I: serek wiejski light ze startym jabłkiem i łyżką dżemu bez cukru i cynamonem, pomarańcza. mało. Dziwne to Twoje śniadanie. Najadłaś się nim? Powinno byc największym posiłkiem w ciągu dnia.

II: 2 kanapki z chleba razowego posmarowanego serkiem homo naturalnym z polędwicą i ogórkiem kwaszonym. Ok

III: pierś z kurczaka smażona na małej ilości oleju, podduszone pieczarki z papryką, surówka z kapusty lodowej w sosie jogurtowym i surówka z białek kapusty*** lepiej smażyc na oliwie z oliwek jeśli już. Brakuje ww typu kasza, makaron razowy itp.

III: owsianka z 2 łyżek płatków owsianych, 1 łyżki otrębów pszennych, starte jbłko, cynamon, łyżeczka dżemu bez cukru, 40g białego sera chudego 0%, mleko 0,5% - szklanka. Zapewne jadłaś podwieczorek po 16, a owoce wcinamy na R do 16. Dopuszczalne są 2 owocki a na śniadanie już zjadłaś. Owsianka nadaje się na śniadanie, w pierwszej połowie dnia.
IV: sałatka- 100g piersi z kurczaka gotowanej na parze, ogórek kwaszony i 3 łyżeczki serka wiejskiego light. Mogłaś już zjeśc całego wieśniaka.

Nie widzę nnkt. Reszta jw.

*** przygotowywała to mama więc podejrzewam, że do surówki wkradła się mała łyżka majonezu, a w podduszonych pieczarkach trochę masła. Dziś nie miałam możliwości przyrządzić nic sama, tak jak przez cały weekend z resztą.

Bardzo proszę o ocenę jadłospisu, będę wdzięczna

A i przy okazji wklejam również moje dzisiejsze R

I: owsianka z 2 łyżek płatków, 40g białego sera chudego, szklanka mleka 0,5%, 2 łyżki dżemu bez cukru, starte jabłko, cynamon Ponownie- mało. 2 łyżki tylko? Daj więcej, 4 spokojnie mogą byc.

II: 1 pieczywo razowe z pestkami dyni (62kcal) posmarowane grubo serkiem naturalnym homo, plaster polędwicy. Pół szklanki jogurtu naturalnego do picia ze startym jabłkiem, odrobiną białego sera i cynamonem. Ładnie

III: naleśniki z serem ok. 400 kcal
25g mąki żytniej razowej 73,5kcal
25g mąki tortowej 87kcal
pół szklanki mleka 0,5% 36 kcal
jajko 80 kcal
+ 50g sera białego chudego, łyżka serka homo naturalnego, starte jabłko, łyżka duża dżemu bez cukru, cynamon. (Ok. 100 kcal)

naleśniki smażyłam na teflonie posmarowanym delikatnie oliwą z oliwek.
Z tym dżemem to bym uważała. Może i nie ma cukru, a są takie haczyki jak substytuty. W tym przypadku zapewne będzie to słodzik. Łączysz nnkt- oliwę z ww, ale w niewielkim stopniu.

IV: 100g serka naturalnego homo + kilka orzechów włoskich ok. 10g(64kcal), pół pomidora ok

V: sałatka z 100g piersi z kurczaka gotowanej na parze z ogórkiem kwaszonym, pomidorem i połową serka wiejskiego light. to samo co dnia wczorajszego. Przydałoby się małe urozmaicenie i to samo- zjedz cały serek.

Będę bardzo wdzięczna za opinie i rady, chciałabym żebyście napisały mi czy taka ilość jedzenia jest ok czy jem za dużo jak na R, co powinnam jeszcze uwzględnić, co zredukować?
Każda rada i opinia jest dla mnie cenna
dziękuję i pozdrawiam
Wszystko jw. Śniadanie za małe to ma byc paliwo na cały dzień. Zjesz obfite śniadanie- przyspieszysz metabolizm na cały dzień.

Cytat:
Napisane przez Dermoza Pokaż wiadomość
Napisane przez Dermoza
Moje dzisiejsze R

I - musli z jogurtem naturalnym małym plus cynamon, kiwi (dodam, ze nie potrafie wiecej zjesc, po prostu mi sie nie miesci brzuszku) Śniadanie to najważniejszy posiłek, więc spróbuj zjeśc więcej- nie zaszkodzi. Lepiej gdybyś sama zrobiła owsiankę, bo takie kupne musli ma w składnie cukier. Brak białka.

II- banan zmiksowany z jedna szklanka mleka i cynamon- mniam ponownie brak białka.

III- sałatka z kapusty pekinskiej, pomidora, czerwonej fasoli, kukurydzy, sera feta polana oliwa z oliwek i bazylia ser feta na R odpada

IV- rosol (musialam zjesc, nie lubie jedzenia wyrzucac) rosół także, ale rozumiem. Następnym razem zjedz na obiad białko+ww+warzywa, a na podwieczorek proponuję homo nat. + nnkt-orzechy.

V- tunczyk w sosie wlasnym z kukurydza kukurydza również out na R.

wypilam dzis 2 kawy z mlekiem i 2 lyz cuku kazda (kocham kawe!) staraj się nie słodzic.

Prosze o ocene
jw. popełniasz błędy, ale z czasem nauczysz się odpowiednio komponowac posiłki. Przede wszystkim zapraszam do wnikliwej lektury 10 PŻ http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=199694
Truuuskawek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-11, 07:23   #1915
iKarolajnaa
Raczkowanie

GG do iKarolajnaa

Cytat:
oceni ktoś moje R ?
7:30 - pół grejpfruta, owsianka z 4 duużych łyżek płatków, 200ml mleka 0,5%, łyżki otrębów, 50g twarogu chudego i kapki miodu); zielona herbata
11:00 - serek homo naturalny (Tesco'wski, więc 5% tłuszczu) z małą mandarynką, łyżką słonecznika i orzechem włoskim, nie wiem, czy może być takie połączenie... kawa 3w1 z pyszną pianką
13:30 - razowiec z pasztetem sojowym i papryką; zielona herbata
16:30 - ok 75g makaronu pełnoziarnistego z białym chudym serem i startym jabłkiem, łyżeczka cynamonu
up, up

'be my teddy bear ! '
Stary 2009-03-11, 11:07   #1916
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
oceni ktoś moje R ?
7:30 - pół grejpfruta, owsianka z 4 duużych łyżek płatków, 200ml mleka 0,5%, łyżki otrębów, 50g twarogu chudego i kapki miodu); zielona herbata -ok, super śnaidanie, jest białko, ww, owoc choć to mleko zamień na 1,5 % lub 2% bo takie 0,5 to sama woda.
11:00 - serek homo naturalny (Tesco'wski, więc 5% tłuszczu) z małą mandarynką, łyżką słonecznika i orzechem włoskim, nie wiem, czy może być takie połączenie... kawa 3w1 z pyszną pianką- ok, co prawda mandarynka to ww, ale to dopuszczalne ilości
13:30 - razowiec z pasztetem sojowym i papryką; zielona herbata - ok
16:30 - ok 75g makaronu pełnoziarnistego z białym chudym serem i startym jabłkiem, łyżeczka cynamonu - super
19:30 - puszka tuńczyka wsw, kilka paseczków marchewki, pół pomidora - ok
Ładnie
Stary 2009-03-11, 11:29   #1917
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

Cytat:

I dwie grahamki z wędliną drobiową i keczupem, wieśniak 200gr z wkrojonymi rzodkiewkami i szczypiorkiem, kilka rzodkiewek o mniamm, dawno nie jadłam wieśniaka "na słono"

II kubuś, jogurt naturalny z musli morelowym a Ty jaki miałaś smak?

III zupka grzybowa, ziemniaczki, szpinak, sałatka pokropiona olejem z pestek winogron, pierś z kurczaka w panierce z serem zółtym, papryką i pieczarkami w środkuejjjj nigdy nie jadłam szpinakujakoś dzięki filmom mnie odrzuca od niego

IV grahamka z serem białym i wedliną, snickers (widzialam reklamę, no i nie mogłam nie isc do sklepu po niego;P) ha ha ha

V buła żytnia (wielka) z maselkiem i serem zoltym, jajecznica z porem, dwa jablka jajeccccka zostawwww na wielkanoc

teraz jem twarog z maslem orzechowym i dzemem morelowym

i jak?
jak? no cóż...jeśli mam być szczera to...supersmacznie jak zawsze

Cytat:
oceni ktoś moje R ?
7:30 - pół grejpfruta, owsianka z 4 duużych łyżek płatków, 200ml mleka 0,5%, łyżki otrębów, 50g twarogu chudego i kapki miodu); zielona herbatawg mnie ładnie
11:00 - serek homo naturalny (Tesco'wski, więc 5% tłuszczu) z małą mandarynką, łyżką słonecznika i orzechem włoskim, nie wiem, czy może być takie połączenie... kawa 3w1 z pyszną pianką taka kawa chyba odpada na R, ale mandarynka to węgle serek białko a orzechy tłuszcze-nie łączymy tegoale małe ilości ww więc...
13:30 - razowiec z pasztetem sojowym i papryką; zielona herbata chyba ok(ile razowca było?)
16:30 - ok 75g makaronu pełnoziarnistego z białym chudym serem i startym jabłkiem, łyżeczka cynamonu na R owoce w pierwszej połowie dnia, a 75g po ugot czy przed?
hmm, o której chodzisz spać?

Vanuś-sos sama nie wiem jaki-kiedyś nazywałam go "tajemniczym". Jest baaaaardzo pyszny, ale to kupna kanapka i nie wiem z czego jest robiony, podejrzewam, że majonez lub czasami sos czosnkowy, a ostatnio wyczuwam posmak cebuli, ale skąd i w jakiej postaci-mega tajemnica rónież dla mnie(oczywiście cebula nie jest surowa. Sernik owszem domowydzieło sąsiadki-"cioci"czek kokosową też uwielbiam i w ogóle wsjo kokosowe a rybka nie wiem jaka Babcia smażyła/przygotowywała, a ja po smaku nie poznam

Izuś- ja Kubusia pijam tylko z bananem sernik od "cioci"-sąsiadki. Jeśli o budyń chodzi to możesz kupić ze słodkiej chwili cappuccino z kawałkami czekolady parówki i ser osobno- łączone przez Kikę maślanka być może z biedronkipo prostu była sobie w lodówce to ją sobie "skubnęłam" ale polecam

Wczorajsze P:
Iśn- grahamka z masełkiem, serem i szynką, porcja sałatki wielowarzywnej z majonezem, herbata, banan

w drodze do szkoły 2 ciastka

IIśn- kupna kanapka szkolna-tym razem wielka buła z serem, wędlinką, warzywkami i sosem oczywiście, kubuś BANANOWY
b)1/2 paczki draży, deser "smakija"

jabłko w oczekiwaniu na obiadek

O- barszcz czerwony z buraczkami i wieeeeeelką porcją ziemniaków (Babcia dodaje np skwarki do barszczu), pierogi z serem i truskawkami polane śmietaną z cukrem, kompot truskawkowy

cappuccino, delicje, mars

P- tutaj byłam królikiem doświadczalnym, ponieważ sąsiadka po raz pierwszy w życiu robiła strogonowa i zaraz przybiegła abyśmy z Babcią go "przetestowały" a więc talerz strogonowa z 2 kromkami z maselkiem, herbata

kisiel sch

K- kanapki z masełkiem i dżemem, bułka maślana "maczana" w kakao, 2 kubki kakao

po doszły biszkopty i kefirrrro

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"

Edytowane przez kika171
Czas edycji: 2009-03-11 o 11:30
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-11, 12:13   #1918
la novia
Raczkowanie

Cytat:
6:30 - ok 75g makaronu pełnoziarnistego z białym chudym serem i startym jabłkiem, łyżeczka cynamonu na R owoce w pierwszej połowie dnia, a 75g po ugot czy przed?
No właśnie jak to jest???
na opakowaniu makaronu razowego lubelli napisane jest, że 100g to 345 kcal i jak to rozumieć, 100 g ugotowanego makaronu czy ważonego na sucho?
Jak powinno się odmierzać wagę przed gotowaniem czy po?
W sumie z ryżem jest podobnie. A Wy jak praktykujecie?
dziś na obiad będę gotowała makaron i nie wiem czy odmierzyć na sucho czy po ugotowaniu, wolałabym na sucho :p hehehe

pozdrawiam

ps. Wielkie dzięki dla Truuuuskawki za ocenę jadłospisów, wdzięczna jestem będę pracowała nad wskazówkami!
la novia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-11, 13:36   #1919
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

Cytat:
Napisane przez la novia Pokaż wiadomość
No właśnie jak to jest???
na opakowaniu makaronu razowego lubelli napisane jest, że 100g to 345 kcal i jak to rozumieć, 100 g ugotowanego makaronu czy ważonego na sucho?
Jak powinno się odmierzać wagę przed gotowaniem czy po?
W sumie z ryżem jest podobnie. A Wy jak praktykujecie?
dziś na obiad będę gotowała makaron i nie wiem czy odmierzyć na sucho czy po ugotowaniu, wolałabym na sucho :p hehehe

pozdrawiam

ps. Wielkie dzięki dla Truuuuskawki za ocenę jadłospisów, wdzięczna jestem będę pracowała nad wskazówkami!
to jest tak, że kalorycznośc na opakowaniu=suchy produkt 345kcal przypada na 100 gr makaronu nieugotowanego

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-11, 15:08   #1920
iKarolajnaa
Raczkowanie

GG do iKarolajnaa

funky87, kika171 - dzięki za ocenę Makaronu było 75g przed ugotowaniem, a z razowca zawsze robię kanapkę, czyli dwie kromki Spać chodzę po 23.

'be my teddy bear ! '
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości