|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1891 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII
Cytat:
A poza tym to trzeba wybrać się na jakieś białkowe zakupy.
|
|
#1892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1893 |
|
Zadomowienie
|
Moje dzisiejsze UW:
sniadanie:2 kromki razowca( z chleba mini) z szynka i ketchupem, 120g sera bialego chudego z dzemem IIsniadanie:jablko Obiad: (szkolny) 1 ziemniak, surowka wielowazywna, kawalek karczku, chochelka zupy grzybowej Podwieczorek:fitella truskawkowa, PUDDING CZEKOLADOWY , duza garsc rodzynekKolacja: 2 kromki grahama(z chleba mini) z szynka, 120g sera bialego chudego z dzemem ![]() I jak?? Podwieczorek byl chyba duzy, nie ?-
|
#1894 |
|
Rozeznanie
|
chciałam wam podziekować
( mimo że ten ostatni tydzień średnio sie starałam XD ) wiem, że to nie jest wiele, ale jeszcze nie dawno chyba bym umarła widząc na wadze więcej.dzisiejsze PEeee / dzisiaj sobie poszalałam z czekoladą. spóźniony dzień kobiet :P / ś: (tata robił ;p) wielki paluch przekrojony na pół, podpieczony na patelni na tartym czosnku z masełkiem, twarogiem presidenta ze szczypiorkiem, szynka, sałata, ogórek, rzodkiewka + 0,5l inki świątecznej z mlekiem 2% po: czekoladka kawowa z czekoladowych kreacji XD w szkole: (mało lekcji było) jabłko, 3 czekoladki ( paski takie jak merci, lidlowkie, oni maja taka dobrą czekoo! <3 i mają 3 kostki, nie dwie jak merci;p) 2ś: 250g maślanki truskawkowo-rabarbarowej z siemieniem, bransami, otrębami pszennymi + lód rożek śmietankowy w czekoladzie o: 2 kapuśniaki w sosie pomidorowym d: kolejna czekoladka a la merci - z kawałkami orzechów + 0.5l zielonej z miętą p: kinder mleczna kanapka! <3 + jabłko k: rogal z czekoladą + reszta maślanki (150g) + herbata earl grey i kolejna czekoladka, kawowa- z białą czekoladą XD teraz uzupełniam braki wody w organiźmie. wydaje mi się że dużo pije, a wieczorem zawsze mnie suszy ;p pewnie nie odmówie sobie jeszcze jednej czekoladki, chociaż patrząc na to wagowo to zjadłam już ponad pół czekolady xD poszę komentować
|
|
#1895 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1896 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze R
![]() I - musli z jogurtem naturalnym małym plus cynamon, kiwi (dodam, ze nie potrafie wiecej zjesc, po prostu mi sie nie miesci brzuszku )II- banan zmiksowany z jedna szklanka mleka i cynamon- mniam ![]() III- sałatka z kapusty pekinskiej, pomidora, czerwonej fasoli, kukurydzy, sera feta polana oliwa z oliwek i bazylia IV- rosol (musialam zjesc, nie lubie jedzenia wyrzucac) V- tunczyk w sosie wlasnym z kukurydza wypilam dzis 2 kawy z mlekiem i 2 lyz cuku kazda (kocham kawe!) wypilam tez czerwona i zielona herbatke. Prosze o ocene
|
|
#1897 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
). nie wiem, może rzeczywiście masz apetyt na słodkie, ale chyba nie sposób się najeść mleczną kanapką albo rogalikiem z czeko. jeśli masz miejsce na picie, to na jedzenie też byś na pewno znalazła- zastanów się, czy rzeczywiście nie powinnaś zjeść czegoś konkretnego, w końcu dzień się jeszcze nie skończył ściskam Cię mocno i mam nadzieję, że wszystko zmierza ku lepszemu
|
|
|
#1898 |
|
Raczkowanie
|
Dobry wieczór
![]() W/P-chyba powoli się rozkręcam ![]() Śniadanie:5 łyzek musli, serek wiejski 200 g, 2 łyżeczki dżemu wiśniowego,cynamon. Kostka białej czeko, czekoladka z nadzieniem orzechowym II Sń.:Podwójna kanapka z polędwicą masłem i rzeżuchą, jabłko Obiad: 1,5 kotleta mielonego, surówka z kiszonej kapusty(ziemniaczków brak, wiem )P: 6 biszkoptów, garść pistacji, 6 krakersów, herbatnik, z 2 porządne kulki sorbetu malinowego <3 Kolacja(będzie):sałatka caprese: mozzarella,pomidory w plastry polane oliwą z oliwek i octem jabłkowym(zamiast winnego) i ziołami, kromka chleba orkiszowego(spora ta kroma )Może być? Prosze o ocenę...
|
#1899 |
|
Rozeznanie
|
ale kapuśniaków nigdy nie jemy z ziemniakami, to kapusta i mielone zbite koltleciki takie fajne XD 2 to taka normalna porcja nawet tata tyle je ;p
i rogal to była rogaaaaal. taki z prawdziwego zdarzenia większy od normalnej drożdzówki, nie taki se poduszkowiec jak 7days ;p no przyznam że bez głupich myśli sie nie obeszlo, ale mam ważniejsze sprawy na głowie ( jak np brak bibliografii do prezentacji XD ) niż przejmowanie się czekoladą, ale dzisiaj naprawde pozwoliłam sobie jeść na co chciałam ![]() dziękuje bardzooooo ![]() )ale Twój też chce zobaczyć ;p
|
|
#1900 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1901 |
|
Raczkowanie
|
oceni ktoś moje R ?
![]() 7:30 - pół grejpfruta, owsianka z 4 duużych łyżek płatków, 200ml mleka 0,5%, łyżki otrębów, 50g twarogu chudego i kapki miodu); zielona herbata 11:00 - serek homo naturalny (Tesco'wski, więc 5% tłuszczu) z małą mandarynką, łyżką słonecznika i orzechem włoskim, nie wiem, czy może być takie połączenie... kawa 3w1 z pyszną pianką 13:30 - razowiec z pasztetem sojowym i papryką; zielona herbata 16:30 - ok 75g makaronu pełnoziarnistego z białym chudym serem i startym jabłkiem, łyżeczka cynamonu 19:30 - puszka tuńczyka wsw, kilka paseczków marchewki, pół pomidora
|
|
#1902 |
|
Zadomowienie
|
A oprocz obiadu, jak??
Bo obiad wiem ze maly, ale tyle w szkole daja.
|
#1903 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() i jak nie przepadałam wcześniej za cynamonem, tak ta kawa naprawdę mi smakuje można sobie przedłużyć świeta ;p
|
|
|
#1904 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie jest po 5, więc... a czuć tak faaaajnie te przyprawy? Cytrusek, no wszędzie mało chleb mini, chudy twaróg, jeden ziemniak, na IIŚ jabłko... oszukujesz sama siebie!!mój dzisiejszy grahamkowy jadlospis: I dwie grahamki z wędliną drobiową i keczupem, wieśniak 200gr z wkrojonymi rzodkiewkami i szczypiorkiem, kilka rzodkiewek ![]() II kubuś, jogurt naturalny z musli morelowym III zupka grzybowa, ziemniaczki, szpinak , sałatka pokropiona olejem z pestek winogron, pierś z kurczaka w panierce z serem zółtym, papryką i pieczarkami w środkud: kinder bueno white ![]() IV grahamka z serem białym i wedliną, snickers (widzialam reklamę, no i nie mogłam nie isc do sklepu po niego;P)V buła żytnia (wielka ) z maselkiem i serem zoltym, jajecznica z porem , dwa jablkateraz jem twarog z maslem orzechowym i dzemem morelowym i jak?
|
|
|
#1905 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do Twojego jadlospisu, super!
Zdrowo się odżywiam Ćwiczę Zapuszczam włosy Edytowane przez cytrusekxD Czas edycji: 2009-03-10 o 19:47 |
|
|
|
|
#1906 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1907 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do salatki to tez dziwilo mnie taki polaczenie (zamiast brzoskwini jadlam tez z jablkiem, mozna dodac sledzia) ale jest to teraz jedna z moich ulubionych salatek! polecam! acha, a owsianka jest slodka bo dodaje slodzik ![]() moj dzisiejszy: sniadanie - jak wczoraj tylko zamiast wiorkow garstka mieszanki studenckiej 2 sniadanie: jak wczoraj (plaster taki ok 20g tej wedliny ) sok tym razem marchewkowy tymbarkaobiad: SAJGONKI z ryzem i surowka, sos ostrykolacja: 2 kromki z konca chleba krolewskiego z guacamole, salatka z pekiny, brzoskwini i mieszanki kukurydza, groszek, marchew z jogurtem naturalnym |
|
|
|
|
#1908 |
|
Zadomowienie
|
Zwiekszylam troche.Przedwczoraj zjadlam 1000kcal,a dzisiaj ok.1300kcal.Wiem, ze to malo, ale wydaje mi sie ze zawsze cos
|
#1909 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1910 |
|
Rozeznanie
|
R: Mogę prosić o ocenę?
![]() I. Owsianka: trzy łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów, dużo jagód , gruby plaster twarogu półtłustego, odrobina mleka 2%.II. Pół grahamki z jajkiem na twardo, papryką i kiełkami, kawa z mlekiem. III. Serek homo naturalny z migdałami i starym jabłuszkiem. IV. Tak z 1/4 woreczka kaszy, trochę kalafiora, fasolka szparagowa (coby białko było ).V. Sałatka z sałaty, ogórka kiszonego, rzodkiewki i dwóch łyżek serka wiejskiego + trochę maminej sałatki z kalafiora, marchwi, groszku i podobno jogurtu naturalnego(choć ja podejrzewam, że mnie zrobiła w konia i dodała majonez )
|
|
|
|
#1911 |
|
Zakorzenienie
|
U
Śniadanie Bułka jakaś ziarnista chyba z wędliną, pastą tofu, pomidorem i papryką ; jabłko II Śniadanie Kanapka z 2 średnich kromek chleba ziarnistego z wędliną Obiad Gołąbek, ziemniaki ; jabłko Kolacja Kisiel, 2 jabłka
|
|
|
|
#1912 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() Wklejam raz jeszcze moje R z wczoraj i gdyby był ktoś mógł ocenić, będę wdzięczna ![]() I: serek wiejski light ze startym jabłkiem i łyżką dżemu bez cukru i cynamonem, pomarańcza. II: 2 kanapki z chleba razowego posmarowanego serkiem homo naturalnym z polędwicą i ogórkiem kwaszonym. III: pierś z kurczaka smażona na małej ilości oleju, podduszone pieczarki z papryką, surówka z kapusty lodowej w sosie jogurtowym i surówka z białek kapusty*** III: owsianka z 2 łyżek płatków owsianych, 1 łyżki otrębów pszennych, starte jbłko, cynamon, łyżeczka dżemu bez cukru, 40g białego sera chudego 0%, mleko 0,5% - szklanka. IV: sałatka- 100g piersi z kurczaka gotowanej na parze, ogórek kwaszony i 3 łyżeczki serka wiejskiego light. *** przygotowywała to mama więc podejrzewam, że do surówki wkradła się mała łyżka majonezu, a w podduszonych pieczarkach trochę masła. Dziś nie miałam możliwości przyrządzić nic sama, tak jak przez cały weekend z resztą. Bardzo proszę o ocenę jadłospisu, będę wdzięczna A i przy okazji wklejam również moje dzisiejsze R I: owsianka z 2 łyżek płatków, 40g białego sera chudego, szklanka mleka 0,5%, 2 łyżki dżemu bez cukru, starte jabłko, cynamon II: 1 pieczywo razowe z pestkami dyni (62kcal) posmarowane grubo serkiem naturalnym homo, plaster polędwicy. Pół szklanki jogurtu naturalnego do picia ze startym jabłkiem, odrobiną białego sera i cynamonem. III: naleśniki z serem ok. 400 kcal 25g mąki żytniej razowej 73,5kcal 25g mąki tortowej 87kcal pół szklanki mleka 0,5% 36 kcal jajko 80 kcal + 50g sera białego chudego, łyżka serka homo naturalnego, starte jabłko, łyżka duża dżemu bez cukru, cynamon. (Ok. 100 kcal) naleśniki smażyłam na teflonie posmarowanym delikatnie oliwą z oliwek. IV: 100g serka naturalnego homo + kilka orzechów włoskich ok. 10g(64kcal), pół pomidora V: sałatka z 100g piersi z kurczaka gotowanej na parze z ogórkiem kwaszonym, pomidorem i połową serka wiejskiego light. Będę bardzo wdzięczna za opinie i rady, chciałabym żebyście napisały mi czy taka ilość jedzenia jest ok czy jem za dużo jak na R, co powinnam jeszcze uwzględnić, co zredukować? Każda rada i opinia jest dla mnie cenna ![]() dziękuję i pozdrawiam |
|
|
|
#1913 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1914 | |||
|
Raczkowanie
|
Elle- zgodzę się z Tobą
jest o wiele ciekawszych rzeczy do robienia niż liczenie kcal każdego dnia. Tyle, że trzeba się tego oduczyc jakoś Co nie zmienia faktu, że szczęśliwym raczej nikogo nie czyni taka monotonna czynnośc.Jako, że nie mogę śpiochac to ocenię kilka jadłospisów ;p Cytat:
gdzie obiad wcięło? Na kolację mogłaś coś jeszcze wrzucic, bo widzę tylko śladowe ilości wieśniaka i jogo.Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#1915 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1916 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1917 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() smacznie jak zawszeCytat:
![]() Vanuś-sos sama nie wiem jaki-kiedyś nazywałam go "tajemniczym". Jest baaaaardzo pyszny, ale to kupna kanapka i nie wiem z czego jest robiony, podejrzewam, że majonez lub czasami sos czosnkowy, a ostatnio wyczuwam posmak cebuli, ale skąd i w jakiej postaci-mega tajemnica rónież dla mnie . Sernik owszem domowy dzieło sąsiadki-"cioci" czek kokosową też uwielbiam i w ogóle wsjo kokosowe Babcia smażyła/przygotowywała, a ja po smaku nie poznam![]() Izuś- ja Kubusia pijam tylko z bananem sernik od "cioci"-sąsiadki. Jeśli o budyń chodzi to możesz kupić ze słodkiej chwili cappuccino z kawałkami czekolady maślanka być może z biedronki po prostu była sobie w lodówce to ją sobie "skubnęłam"Wczorajsze P: Iśn- grahamka z masełkiem, serem i szynką, porcja sałatki wielowarzywnej z majonezem, herbata, banan w drodze do szkoły 2 ciastka IIśn- kupna kanapka szkolna-tym razem wielka buła z serem, wędlinką, warzywkami i sosem oczywiście, kubuś BANANOWY ![]() b)1/2 paczki draży, deser "smakija" jabłko w oczekiwaniu na obiadek O- barszcz czerwony z buraczkami i wieeeeeelką porcją ziemniaków (Babcia dodaje np skwarki do barszczu cappuccino, delicje, mars P- tutaj byłam królikiem doświadczalnym, ponieważ sąsiadka po raz pierwszy w życiu robiła strogonowa i zaraz przybiegła abyśmy z Babcią go "przetestowały" a więc talerz strogonowa z 2 kromkami z maselkiem, herbatakisiel sch K- kanapki z masełkiem i dżemem, bułka maślana "maczana" w kakao, 2 kubki kakao po doszły biszkopty i kefirrrro
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" Edytowane przez kika171 Czas edycji: 2009-03-11 o 11:30 |
||
|
|
|
#1918 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na opakowaniu makaronu razowego lubelli napisane jest, że 100g to 345 kcal i jak to rozumieć, 100 g ugotowanego makaronu czy ważonego na sucho? Jak powinno się odmierzać wagę przed gotowaniem czy po? W sumie z ryżem jest podobnie. A Wy jak praktykujecie? dziś na obiad będę gotowała makaron i nie wiem czy odmierzyć na sucho czy po ugotowaniu, wolałabym na sucho :p hehehe pozdrawiam ![]() ps. Wielkie dzięki dla Truuuuskawki za ocenę jadłospisów, wdzięczna jestem będę pracowała nad wskazówkami!
|
|
|
|
|
#1919 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
345kcal przypada na 100 gr makaronu nieugotowanego
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
|
|
|
|
#1920 |
|
Raczkowanie
|
funky87, kika171 - dzięki za ocenę
Makaronu było 75g przed ugotowaniem, a z razowca zawsze robię kanapkę, czyli dwie kromki Spać chodzę po 23.
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:52.

A poza tym to trzeba wybrać się na jakieś białkowe zakupy.

) + szczypiorek ; miska pestek dyni , herbata z cytryną
a z jakiej okazji mało lekcjiii?
mogły chociaż ziemniaki wpaść do tego...
). nie wiem, może rzeczywiście masz apetyt na słodkie, ale chyba nie sposób się najeść mleczną kanapką albo rogalikiem z czeko. jeśli masz miejsce na picie, to na jedzenie też byś na pewno znalazła- zastanów się, czy rzeczywiście nie powinnaś zjeść czegoś konkretnego, w końcu dzień się jeszcze nie skończył 

) z maselkiem i serem zoltym, jajecznica z porem

gdzie obiad wcięło? Na kolację mogłaś coś jeszcze wrzucic, bo widzę tylko śladowe ilości wieśniaka i jogo.