Listopad- Grudzień 2014- część V :-) - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-25, 07:58   #1891
Zanet84
Zakorzenienie

Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część V :-)

Cytat:
Napisane przez Kostka09 Pokaż wiadomość
Mysle, ze musialabym juz spakowac... Ale nie mam cienkieko szlafroka tylko taki puchaty i mysle czy nie padne z goraca w tym szpitalu...?.
Jaie bierzecie?

Mam pytanie, czy ktoras z Was bedac na l4 w ciazy ponad 30 dni wracala jeszcze na jakis czas do pracy? Czy dotyczą nas tak samo badania przywracajace zdolnosc pracy?
Bo musze wrocic na jeden dzien chociaz do pracy zeby podpisac dokumenty (aneks do umowy o prace) i zastanawiam sie czy bede musiala isc na badania przywracajace mi zdolnosc pracy...?
Ja biorę cienki szlafrok, na porodówkach ponoć dość ciepło jest.

Co do badań przywracających się nie wypowiem, bo nie wracałam i nie wracam w ciąży do pracy...

---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ----------

Cytat:
Napisane przez ela_86 Pokaż wiadomość
Dziekuje reszcie za kciuki xa Jaska

A ja dzis wizytuje
Ostatnio usg nie mialam wiec ciekawe co tam slychac w brzuchu....

A Bozena jeszcze czeka na koszenie....

Kciuki za wizytę

---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ----------

Cytat:
Napisane przez sloneczko_1201 Pokaż wiadomość
Witam się i ja w 36 tc, niech synuś wytrzyma ten tydzień do końca, a będę spokojniejsza.

Żanet super, że wszystko ok na wizycie szkoda, że bez usg zawsze cieszy jak lekarz poda wagę i można sobie uświadomić co tam w brzuszku piszczy.

Ela powodzenia w przedszkolu i na wizycie

Kostka ja biorę taki cienki porannik, bo tam pewnie ciepło strasznie, a i w torbie mniej
Gratuluję kolejnego tc

Co do usg, to ja chodzę prywatnie, więc pewnie musiałabym mu powiedzieć "Panie doktorze, chcę usg". No ale na następnej wizycie zrobimy, chcę wiedzieć co maleństwem czy jeszcze takie maleństwo czy rośnie

---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ----------

Co do tych badań przywracających... to dobrze rozumiem, że po powrocie z L4 i potem macierzyńskiego trzeba robić badania ?
Zanet84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 08:02   #1892
LolaMontez
Wtajemniczenie

Tak Zanet, jak nie ma Cię w pracy dłużej niż 30 dni, bo L4 bo macierzyński to musisz zrobic badania albo okresowe bo dotychczasowe Ci sie skończą, albo kontrolne po nieobecności
Stary 2014-09-25, 08:05   #1893
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LolaMontez Pokaż wiadomość
Tak Zanet, jak nie ma Cię w pracy dłużej niż 30 dni, bo L4 bo macierzyński to musisz zrobic badania albo okresowe bo dotychczasowe Ci sie skończą, albo kontrolne po nieobecności
w sumie tak sobie teraz pomyślałam, że i tak teraz w październiku okresowe mi się kończą...więc tak czy siak po powrocie będę musiała się badać
Stary 2014-09-25, 08:09   #1894
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Zanet84 Pokaż wiadomość
Usg dopiero na nastepnej wizycie dzis potwierdzil w trakcie badania ze glowka do dolu jest . Swoja droga nie wiedzialam ze wtrakcie zwyklego badania lekarz to wyczuwa
Można też się zdziwiłam, jak mi ginka powiedziala na przedostatniej wizycie

a na jaki tydzień przypada Ci następna wizyta? Bo ja idę 10 października, tj. w 35t6d

Cytat:
Napisane przez AnetkaIzabell Pokaż wiadomość
dziewczyny a czemu pieluszkę..nas na SR uczyli, że malucha się ca y czas na rękach trzyma w czasie kąpieli tuż nad wodą..i ręką się myje... po co pielucha tetrowa w wanience?
Ja sobie jakoś nie wyobrażam, że mogłabym trzymać dziecko nad wodą i je myć , no po protu technicznie nie wiem jak to by wyglądało, czy się da tak dziecko umyć ?
Ja robiłam tak, że oplatałam małą lewą ręką i dłonią trzymałam pod paszką ( jej lewą) a kark na przedramieniu, reszta była w wodzie, wody niedużo, pieluszka na spodzie. Ta tetra szybko mnie zaczęła denerwować i w sumie przeszkadzać więc chyba już w 3-4 kąpieli nic nie kładłam na spód

Cytat:
Napisane przez Rosalie01 Pokaż wiadomość

Gratuluje nowych tygodni, a przypadku LolyMontez nowego miesiaca, mi sie 9 zaczal wczoraj

Podziwam was za sile i checi do sprzatania, mnie zdecydowanie syndrom wicia gniazda nie dotyczy nadal nic nie zrobilam
za 9 miesiąc, kiedy on sie właściwie rozpoczyna?
Ja też nie mam siły i ochoty sprzątać, nic nie zrobiłam poza ubraniem jednej partii ciuszków, i tyle.

Cytat:
Ehhh juz 9 miesiąc masakra
Kiedy pakuje ie torby? Cześć juz spakowane? Ja dzis wybrałam moj ukochany szlafroczek i muszę sie przerzucić na szlafrok męża , swój juz odstawie i będzie czyściutki i pachnący do szpitala. Uwielbiam chodzić w szlafroku, No chyba ze jest lato i 30 stopni bo moj jest puchaty i gruby

A tak w ogóle doszliśmy z mężem do wniosku, ze chyba brzuch mi poszedł trochę na dół... Juz tak mnie żołądek nie ucieka i jakoś tak ze 3 dni mi lżej
Moja torba niespakowana i kiedy spakuję to nie wiem
w szlafrokach nie chodzę w ogóle, mam jeden jakiś cienki i bardzo stary, więc ten wezmę. W szpitalu prawie nie uzywałam szlafroka.

Cytat:
Napisane przez Aleaa_ Pokaż wiadomość
Kolejna pazdziernikowa sie rozpakowala...

Wojtek stwierdzil, ze to najlepszy moment na wypychanie i szalenstwa. A tak chcialam pojsc spac wczesniej...
Na zdjeciu juz sie schowal troche

Ide pewnie pod prysznic, choc troche moze pomoze na te plecy...

Moja w nocy się tak wypycha, w ogóle w nocy szaleje ...

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
nadrobiłam do 40 strony. jutro ciąg dalszy, co za dramat! dobranoc
Dobrze Ci idzie

Cytat:
Mysle, ze musialabym juz spakowac... Ale nie mam cienkieko szlafroka tylko taki puchaty i mysle czy nie padne z goraca w tym szpitalu...?.
Jaie bierzecie?
ja mam jeden cienki, myślę, że wystarczy, w szpitalach z reguły jest bardzo ciepło

Cytat:
A ja dzis wizytuje
Ostatnio usg nie mialam wiec ciekawe co tam slychac w brzuchu....
Powodzenia na wizycie i czekamy na wieści
Kciuki za Jasia

Cytat:
Witam się i ja w 36 tc, niech synuś wytrzyma ten tydzień do końca, a będę spokojniejsza.

Jeszcze co do torby to wątpię czy wszystko mi sie zmieści w tej co pożyczyłam od teściowej poprzednio miałam większą a i tak była wypchana, same podkłady ile miejsca zajmują

---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ----------

44 dni do terminu porodu

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 08:09   #1895
mgds
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Monian Pokaż wiadomość
Czy wy kupowałyście jakieś maty do wanienki? Bo tak teraz się zaczęłam zastanawiać.
Nie kupowałam, bo położna oczywiście mówiła, że niepotrzebne, a nawet, że przeszkadzają

Cytat:
Jestem juz jestem

Dziekuje ze pytasz i wszystkim za kciuki

Na wizycie wszystko ok, szyjka sie nie skraca, infekcji poki co nie ma na nastepnej wizycie 36 tc bedzie robil mi chyba gbs, usg i przeplywy w pepowinie.
A na ktg mala tak szalala...chyba z 30 ruchow zaznaczylam istny szal

---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ----------

Jabede uzywac tetry

---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ----------

Super . Odpoczywaj duzo

---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ----------

Przepraszam ze dopiero teraz jestem z Wami, ale musialam troche z mezem posiedziec heh, bo on teraz o 18 dopiero w domu zpracy jest, jeszcze pozno obiad jedlismy i tak zeszlo

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
to ja dodam do tego to, co mi sprzedała bliska koleżanka.
ja sama nie zgłębiałam tematu poważnie w pierwszej ciązy, po prostu stwierdziłam ze nas na to nie stać. i chyba słusznie, jak się okazało.

otóż - moja koleżanka zgłębiła temat komórek macierzystych bardzo mocno, bo jej bliska koleżanka zmagała się bodajże z białaczką i były jej potrzebne komórki macierzyste, żeby odbudowywać szpik.
skąd wziąć komórki macierzyste przeszło dwudziestoletniej dziewczyny? przecież 20 lat temu nie było banków krwi pępowinowej?
otóż informacje, że komórki macierzyste znajdują się tylko w krwi pępowinowej to bzdura, którą właśnie chyba te banki krwi wymyśliły sobie żeby wyciąga od nas kasę... innego wyjaśnienia nie znalazłyśmy. bo komórki macierzyste można zwyczajnie odfiltrować z krwi / szpiku człowieka; nie pamiętam dokładnie z czego, ale nie stanowi to żadnego problemu. robi się to i już.
także pobieranie komórek macierzystych z krwi pępowinowej, przechowywanie ich latami i płacenie za to ogromnej kasy nie ma większego sensu, jeśli w razie potrzeby można to zrobić ot tak, potrzeba chyba na to raptem kilka tygodni, bo CHYBA najpierw podaje się odpowiednie leki które powodują ich zmasowaną produkcję, i te komórki się niczym nie różnią.

inna sprawa to ta, o której pisała melleczka - wszystko zależy od tego, jaka jest etiologia choroby. w/w przeze mnie dziewczyna miała białaczkę uwarunkowaną genetycznie. w związku z czym jej komórki macierzyste zawierały ten "uszkodzony" łańcuch DNA, czyli w jej przypadku na nic się nie zdały. w jej przypadku zbawienny okazałby się przeszczep od osoby trzeciej; rodzinny lub od osoby niespokrewnionej. ale jej własne komórki nie przyniosły żadnego efektu, i nei ma znaczenia czy były pobrane "na bieżąco" czy 20 lat temu, bo są identyczne... i jeśli choroba jest uwarunkowana genetycznie, to na nic się nie zdadzą. mogą się przydać miedzy rodzeństwem, jeśli jest miedzy nimi zgodność tkankowa, ale też wcale nie muszą te komórki być pobrane w momencie urodzenia - można to zrobić jak zajdzie potrzeba.
także po tym czego się dowiedziałam - dla mnei te banki to jeden wielki, nieuzasadniony biznes...
O Silesianno, chodząca encyklopedio, jesteś niezastąpiona w każdej kwestii Dzięki Tobie wyzbyłam się resztek wyrzutów sumienia, że nie będzie nas jednak stać na tą krew pępowinową

Cytat:
Napisane przez Aleaa_ Pokaż wiadomość
Kolejna pazdziernikowa sie rozpakowala...

Wojtek stwierdzil, ze to najlepszy moment na wypychanie i szalenstwa. A tak chcialam pojsc spac wczesniej...
Na zdjeciu juz sie schowal troche

Ide pewnie pod prysznic, choc troche moze pomoze na te plecy...
Wypychanie

Cytat:
Jaie bierzecie?
Biorę gruby, bo tylko taki mam. Próbowałam szukać na all i w sklepach internetowych jakiegoś cieńszego, ale jakos żaden mi nie wpadł w oko, więc pozostanę przy tym co już mam, najwyżej się rozpłynę pod wpływem gorąca albo go nie będę nosić

Cytat:
O Jezuuuu

Cytat:
Indra - nie wiem czy 30 dni jest na skierowanie u nas w praktyce wyglada to tak, ze ja ktos przychodzi po 30 dniowym l4 to jest niezdolny do pracy i musi isc od razu na badania bo nie moze pracowac...nie wiem tylko jak ma sie do tego ciaza...ale musze zadzwonic do kadr..myslalam, zektoras z Was wracala do pracy po dlugim l4 w ciazy.

No ja tez nie nosze szlafrokow wlasnie..chyba pozyczę od mamy cienki tylko on jest jasno fioletowy..

Torbe wlasnie bym chciala spakowac w przyszlym tygodniu, musze tylko te podklady ma lozko kupic jeszcze a to razem z przewijakiem zamowie w poniedzialek.

Wczoraj sobie juz kupilam wode mineralna do porodu i zostawilam w aucie do niej dolaczy torba

Wczoraj kobieta stojaca w kasie uprzywilejowanej przedemna mnie zaskoczyla bo kazala mi isc do przodu chociaz byly tam 2 osoby ciezarne wczesniej to jeszcze mi wode z wozka zaczela wyciagac na tasme zebym nie dzwigala...Przywrocila mi wiare w ludzi

Upieklam ta chalke na wlasna zgube, tzn. mam zgage po niej taka, ze szok

No i panowie od okien wczoraj nie skonczyli i dzisiaj znowu jestem uziemiona w domu bo nie powiedzeli nawet kiedy przyjda skonczyc

Kasiu - milej nauki, mam nadzieje, ze chlopaki pozwola Ci sie pouczyc.

Silesiana - mam pytanie czy Ty ja szyjesz kocyk Minky to dajesz wypelnienie do srodka? I czy przeszywasz przez srodek to wypelnienie tez czy tylko zszywasz po bokach? Bo ja kupilam dosc grube wypelnienie 200 g
(Cokolwiek to znaczy) i teraz wydaje mi sie, ze ten kocyk-kolderka bedzie gruby i mysle czy go przepikowac?
Też już wodę mam, od tygodnia i batonika również wrzuciłam do kieszonki haha

mgds jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 08:13   #1896
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
Można też się zdziwiłam, jak mi ginka powiedziala na przedostatniej wizycie

a na jaki tydzień przypada Ci następna wizyta? Bo ja idę 10 października, tj. w 35t6d

Jeszcze co do torby to wątpię czy wszystko mi sie zmieści w tej co pożyczyłam od teściowej poprzednio miałam większą a i tak była wypchana, same podkłady ile miejsca zajmują

---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ----------

44 dni do terminu porodu
Następna wizyta też w 36 tc, to będzie.....35t5d czyli w kalendarzu ciążowym dzień przed Tobą :P, a wizyta 08.10 - w kalendarzu zwykłym dwa dni przez Tobą
coś mi się tu nie kalkuluje, bo tp mamy ten sam :P

W ogóle jakoś tak mi się ułożyło, że będę mieć 3 wizyty z rzędu (co tydzień) heh
08.10 - usg, przepływy, myślę że gbs
14.10 - bo kończy mi się l4
21.10 - bo kiedyś się zapisałam na nfz

a 2 tyg z hakiem później - TP

Co do torby....myślałam, że pożyczę od rodziców najmniejszą jaką mają (to taka na wyjazd 2-dniowy), ale jak włożyłam do jednego kartonu wszystkie te podpaski, podkłady i inne rzeczy niezbędne to stwierdziłam, że chyba wezmę jednak większą :P bo gdzie szlafrok, ręcznik i takie tam

Edytowane przez Zanet84
Czas edycji: 2014-09-25 o 08:23
Stary 2014-09-25, 08:14   #1897
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

o wlasnie tez kupie wode i jakies przekaski- wrzuce do torby to juz bedzie z glowy

u mnie do tp 38 dni.....

Dominika 04.11.2014

Edytowane przez czekoladka21
Czas edycji: 2014-09-25 o 08:16
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-25, 08:27   #1898
fiorella22
Zadomowienie

Dzien dobry!
Ja uwielbiam szlafroki i mam na stanie w domu trzy.
Do szpitala mam nowy- przed kolano jakby z cienkiego polaru- w fakture minky.

Wczoraj gadalam z kolezanka (ta ktora rodzila 34godz.). Rodzila tak dlugo bo polozna kazala jej pic wode- suma sumarum miala pecherz pelny. Rozwarcie na 10 cm- maly sie wypychal na zewnatrz ale ten pelen pecherz powodowal cofanie sie jego. I tak sie meczyla tyle godzin. Pozniej juz sil nie miala przec i postanowili o cc.

You are not alone
I am here with you...
MJ
fiorella22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 08:30   #1899
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Następna wizyta też w 36 tc, to będzie.....35t5d czyli w kalendarzu ciążowym dzień przed Tobą :P, a wizyta 08.10 - w kalendarzu zwykłym dwa dni przez Tobą
coś mi się tu nie kalkuluje, bo tp mamy ten sam :P

W ogóle jakoś tak mi się ułożyło, że będę mieć 3 wizyty z rzędu (co tydzień) heh
08.10 - usg, przepływy, myślę że gbs
14.10 - bo kończy mi się l4
21.10 - bo kiedyś się zapisałam na nfz

a 2 tyg z hakiem później - TP
No właśnie coś tu nie tak
Ja mialam ostatnią @ 1 lutego i wg tego wychodzi 8 listopada.
Fajnie, że mamy wizytę w tym samym tygodniu ciąży, porównamy sobie bobasy choć stawiam, że moja będzie większa

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
o wlasnie tez kupie wode i jakies przekaski- wrzuce do torby to juz bedzie z glowy

u mnie do tp 38 dni.....
wow!

---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ----------

Cytat:
Napisane przez fiorella22 Pokaż wiadomość
Dzien dobry!

Wczoraj gadalam z kolezanka (ta ktora rodzila 34godz.). Rodzila tak dlugo bo polozna kazala jej pic wode- suma sumarum miala pecherz pelny. Rozwarcie na 10 cm- maly sie wypychal na zewnatrz ale ten pelen pecherz powodowal cofanie sie jego. I tak sie meczyla tyle godzin. Pozniej juz sil nie miala przec i postanowili o cc.
o kurde to dlaczego jej nie cewnikowali??

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 08:31   #1900
Indra83
Wtajemniczenie

Cytat:
Indra pierwsze słyszę ze pracodawca ma 30 dni na skierowanie na badania, oracodawca nie moze przyjąć do pracy pracownika bez aktualnych badań, a 30 dni L4 unieważnia wcześniejsze badania
Racja, przepraszam za wprowadzanie w błąd. W pierwszym dniu po powrocie trzeba wykonać te badania.
W tym przypadku to nie wiem, jak tylko jeden dzień i jak z wyliczaniem kasy za zwolnienie i macierzyński.

Któraś z dziewczyn pisała, że dostała podwyżkę, tylko czy to się liczy?
Ja mam w październiku podwyżkę, malutką bo 1% za staż pracy, ale zus wylicza za ostatni rok z zarobków, to odczuję to dopiero po powrocie z macierzyńskiego.

I jeszcze jedno. Kiedyś pisałyście, ze budżetówka, to co rok podwyżka jakaś skromna, ale jest.
U mnie nie było podwyżki od 6 lat, żadnej. Jedyne pieniądze, jakie dodatkowo dostałam, to właśnie to stażowe 1% za każdy rok po 5 roku pracy oraz kwoty wywalczone przez moją cudowną szefową, która co jakiś czas negocjuje ostro jakieś podwyżki dla dziewczyn pracujących u mnie w dziale, w związku z rozszerzaniem przez nas na własny koszt kwalifikacji i awansem na wyższe stanowisko. Musi też walczyć ze zwiazkami zawodowymi (u mie jest Solidarność), bo te niejednokrotnie próbowały blokować wypłatę premii.
Zwyczajnie się już gubię w tych finansowych sprawach i strasznie złoszczę, jak słyszę, że w Sanepidzie jak pracuję, to mam tyyyyyyyle kasy.
Stary 2014-09-25, 08:33   #1901
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Fajnie, że mamy wizytę w tym samym tygodniu ciąży, porównamy sobie bobasy choć stawiam, że moja będzie większa
też OM miałam 01.02
może jakoś inaczej liczymy sobie dni ja liczę tak, że dzisiaj jestem w trakcie dnia 33t6d, czyli jutro będzie ostatni dzień 34 tygodnia
moja w 32 tc miałam 1850g

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-25, 08:33   #1902
ela_86
Wtajemniczenie

popatrzyłam sobie na listę i patrząc po tp jestem jedną z ostatnich

niektóre będą miały juz miesięczne bobasy, a ja dopiero będę na porodówce, zakładając, że wszystko pójdzie planowo

no i będę miała w głowie Wasze porodowe historie ale wierzę, że wszystkie akcje pójdą szybko i bezproblemowo i tego się trzymajmy
Stary 2014-09-25, 08:34   #1903
Indra83
Wtajemniczenie

Cytat:

wow!

---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ----------

o kurde to dlaczego jej nie cewnikowali??
Ja miałam ostatnią miesiączkę 31.01 i wychodzi termin na 7.11, czyli by nam pasowało.

Ja dużo piłam i miałam pełen pęcherz, trochę się posikałam przy parciu, to położna szybciutko założyła cewnik, sprawnie ściągnęła resztę i tyle, chwilkę to trwało.
Stary 2014-09-25, 08:34   #1904
mgds
Raczkowanie

Cytat:
Co do torby....myślałam, że pożyczę od rodziców najmniejszą jaką mają (to taka na wyjazd 2-dniowy), ale jak włożyłam do jednego kartonu wszystkie te podpaski, podkłady i inne rzeczy niezbędne to stwierdziłam, że chyba wezmę jednak większą :P bo gdzie szlafrok, ręcznik i takie tam
Moja najmniejsza ledwo co pomieściła moje rzeczy czyli tylko to co niezbędne, a gdzie jeszcze ubranie na wyjście (w sumie potrzebne będzie dopiero później, a w najgorszym wypadku założę ponownie to w czym przyjadę na poród hehehe), rzeczy dla małej... dlatego oprócz mojej torby hmm "weekendowej", wezmę jeszcze tą, którą mam do wózka i w nią spróbuję spakować rzeczy dla noworodka

Stary 2014-09-25, 08:35   #1905
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Dzien dobry!

o z minky

dziwne , a nie mogla sie wysikac? mogli jej cewnik zalozyc przeciez

ja mialam cewnik zalozony po porodzie, pamietam ze chwile po tym jak urodzilam to czulam takie parcie na pecherz ze myslalam ze zleje sie na lozko , malz pomogl mi wstac i poszlam do wc a tam ani kropla, no to zalozyla polozna cewnik i odrazu ulge poczulam
na drugi dzien juz normalnie siku lecialo

Dominika 04.11.2014
Stary 2014-09-25, 08:38   #1906
mgds
Raczkowanie

Cytat:
Dzien dobry!

faktura minky najmilsza rzecz na świecie
Biedna...tyle się męczyć tylko przez pęcherz... czyli wychodzi na to, że nie pić w trakcie akcji

Stary 2014-09-25, 08:40   #1907
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
popatrzyłam sobie na listę i patrząc po tp jestem jedną z ostatnich

niektóre będą miały juz miesięczne bobasy, a ja dopiero będę na porodówce, zakładając, że wszystko pójdzie planowo

no i będę miała w głowie Wasze porodowe historie ale wierzę, że wszystkie akcje pójdą szybko i bezproblemowo i tego się trzymajmy
ale wiesz czasem ostatni sa pierwszymi
Cytat:
Napisane przez Indra83 Pokaż wiadomość
Ja miałam ostatnią miesiączkę 31.01 i wychodzi termin na 7.11, czyli by nam pasowało.

ja mialam om 26.01 a tp 2.11
Cytat:
Napisane przez mgds Pokaż wiadomość
Moja najmniejsza ledwo co pomieściła moje rzeczy czyli tylko to co niezbędne, a gdzie jeszcze ubranie na wyjście (w sumie potrzebne będzie dopiero później, a w najgorszym wypadku założę ponownie to w czym przyjadę na poród hehehe), rzeczy dla małej... dlatego oprócz mojej torby hmm "weekendowej", wezmę jeszcze tą, którą mam do wózka i w nią spróbuję spakować rzeczy dla noworodka
niezly pomysl z ta torba wozkowa, w razie czego tez ja wezme

Dominika 04.11.2014
Stary 2014-09-25, 08:44   #1908
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
o z minky

dziwne , a nie mogla sie wysikac? mogli jej cewnik zalozyc przeciez

ja mialam cewnik zalozony po porodzie, pamietam ze chwile po tym jak urodzilam to czulam takie parcie na pecherz ze myslalam ze zleje sie na lozko , malz pomogl mi wstac i poszlam do wc a tam ani kropla, no to zalozyla polozna cewnik i odrazu ulge poczulam
na drugi dzien juz normalnie siku lecialo

nie wiem czemu, ale cewnik mnie jakoś przeraża
nigdy nie miałam założonego...i jakoś mnie to straszy
no ale jak mus to mus
Stary 2014-09-25, 08:48   #1909
LolaMontez
Wtajemniczenie

Cytat:
Racja, przepraszam za wprowadzanie w błąd. W pierwszym dniu po powrocie trzeba wykonać te badania.
W tym przypadku to nie wiem, jak tylko jeden dzień i jak z wyliczaniem kasy za zwolnienie i macierzyński.

Ja mam w październiku podwyżkę, malutką bo 1% za staż pracy, ale zus wylicza za ostatni rok z zarobków, to odczuję to dopiero po powrocie z macierzyńskiego.

I jeszcze jedno. Kiedyś pisałyście, ze budżetówka, to co rok podwyżka jakaś skromna, ale jest.
U mnie nie było podwyżki od 6 lat, żadnej. Jedyne pieniądze, jakie dodatkowo dostałam, to właśnie to stażowe 1% za każdy rok po 5 roku pracy oraz kwoty wywalczone przez moją cudowną szefową, która co jakiś czas negocjuje ostro jakieś podwyżki dla dziewczyn pracujących u mnie w dziale, w związku z rozszerzaniem przez nas na własny koszt kwalifikacji i awansem na wyższe stanowisko. Musi też walczyć ze zwiazkami zawodowymi (u mie jest Solidarność), bo te niejednokrotnie próbowały blokować wypłatę premii.
Zwyczajnie się już gubię w tych finansowych sprawach i strasznie złoszczę, jak słyszę, że w Sanepidzie jak pracuję, to mam tyyyyyyyle kasy.

Mam znajomych w Urzędzie wojewódzkim i w UM i oni maja podwyżki inflacyjne co rok ale tez nie jest to jakaś zawrotna kwota
Stary 2014-09-25, 08:49   #1910
Indra83
Wtajemniczenie

Cytat:
nie wiem czemu, ale cewnik mnie jakoś przeraża
nigdy nie miałam założonego...i jakoś mnie to straszy
no ale jak mus to mus
Cewnik to pikuś, u mnie tak szybko pielęgniarka go założyla i ściągnęła mocz, że ledwo zauważyłam

A jeden dzień w tą czy w tamtą z terminem, to już nie ma znaczenia.

TZ ma wolne to śpi, nawet śniadania nie zjadł, bo tęsknie spoglądał w kierunku kuchni i dawał mi sygnały, że bardzo chciałby, zebym mu leczo podgrzała i podała, ale jakoś nie wyraziłam entuzjazmu, więc zasnął głodny.
Chyba sobie seriala włączę

Ja jem owsianke, ale bardzo lubię i jem rano codziennie
Stary 2014-09-25, 08:50   #1911
LolaMontez
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja dużo piłam i miałam pełen pęcherz, trochę się posikałam przy parciu, to położna szybciutko założyła cewnik, sprawnie ściągnęła resztę i tyle, chwilkę to trwało.
Ja miałam 22.01 i tp na 28.10 ale długie cykle wiec tez pewnie trochę to inaczej

A zakładanie takiego cewnika boli? Nigdy nie miałam zakładanego
Stary 2014-09-25, 08:50   #1912
paulina119a
Zadomowienie

Hejka

Witam sie od razu z rana bo znowu mi dnia zabraknie tak jak wczoraj

Gratuluję nowych tygodni MIESIĘCY udanych wizyt i powrotów do domu

Ja się wzięłam wczoraj za szycie. Kocyk Minky juz czeka na swojego właściciela Dziś siadam do kocyka z wypełnieniem... To raczej będzie kołderka bo taaaaka cieplutka

Kostka ja tą kocyko-kołderkę przepikuję przez środek aby wszystko się kupy trzymało bo bez przeszycia to całe te bebechy będą takie fruwające... a to już mi się nie bardzo podoba...

Silesianna super że już się ogarneliście i wróciłaś do nas. Odpocznij po tej harówce!
Dziewczyny przeprszam ale zmykam... szkoda mi dnia ! Jakiegoś powera dostałam

Miłego dnia i jesli dziś któraś wizytuje to trzymam
Spróbuję zajrzeć później

PS
Ja wcale nie wchodzę na październikowy wątek... nie chcę się niepotrzebnie nakręcać i siać paniki
Stary 2014-09-25, 08:50   #1913
mgds
Raczkowanie

Żanet, podejrzewam, że będzie nam na tyle wszystko jedno, tzn. będziemy chciały się wysikać za wszelką cenę, nieważne przy pomocy czego/kogo, że nawet damy radę z cewnikami

Stary 2014-09-25, 08:52   #1914
Indra83
Wtajemniczenie

Cytat:
Mam znajomych w Urzędzie wojewódzkim i w UM i oni maja podwyżki inflacyjne co rok ale tez nie jest to jakaś zawrotna kwota
Właśnie u mnie na tą inflacyjną nie ma kasy, cóż poradzić.
Za to mam obrotną szefową, która walczy o każdy pieniądz dla nas i dodatkowe zlecenia i bardzo fajne koleżanki w oddziale, więc bardzo chcę tam dalej pracować
Stary 2014-09-25, 08:58   #1915
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mgds Pokaż wiadomość
Żanet, podejrzewam, że będzie nam na tyle wszystko jedno, tzn. będziemy chciały się wysikać za wszelką cenę, nieważne przy pomocy czego/kogo, że nawet damy radę z cewnikami
pewnie masz rację
ale zawsze jak słyszałam słowo "cewnik" to mnie dreszcz przechodził
Stary 2014-09-25, 08:59   #1916
Kostka09
Zakorzenienie

Cytat:
Indra pierwsze słyszę ze pracodawca ma 30 dni na skierowanie na badania, oracodawca nie moze przyjąć do pracy pracownika bez aktualnych badań, a 30 dni L4 unieważnia wcześniejsze badania
Dokladnie, nie mozna dopuscic do pracy bez badan wiec jak sa niewazne to nie da sie pracowac..
Cytat:
ja nie kupie podkladow na lozko
U mnie w szpitalu trzeba...
Cytat:
Wyczytałam na necie ze podczas zwolnienia lekarskiego nie możesz pracować ale możesz składać oświadczenia woli i nie ma przeciwwskazań do podpisania aneksu jeżeli oczywiście wyrazisz na to zgodę
To jeden z kilku artykułów które przeczytałam ��
http://www.umowyoprace.pl/artykul,16...e-choroby.html
Dziekuje, Ci bardzo wlasnie zaczelam szukac i okazuje sie, ze nie ma przeszkod, tylko te moje kadrowe szaleja... Musze tylko znalezc podstawe prawna zeby im to podsunac...
A z drugiej strony jak nie podpisze tego aneksu teraz to on chyba musi czekac na mnie w mojej teczce osobowej az wroce, nie moga go wyrzucic po prostu..? Dobrze mysle? Nawet jezeli zmieni sie dyrektor (bo to nam grozi po wyborach) aneks musi na mnie czekac po macierzynskim..?
Bo na dzien dzisiejszy i tak podwyzka nic mi nie zmienia bo macierzynskie jest przeciez liczone ze sredniej z 12 miesiecy..
Kostka09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 09:05   #1917
LolaMontez
Wtajemniczenie

Cytat:
Dokladnie, nie mozna dopuscic do pracy bez badan wiec jak sa niewazne to nie da sie pracowac..

U mnie w szpitalu trzeba...

Dziekuje, Ci bardzo wlasnie zaczelam szukac i okazuje sie, ze nie ma przeszkod, tylko te moje kadrowe szaleja... Musze tylko znalezc podstawe prawna zeby im to podsunac...
A z drugiej strony jak nie podpisze tego aneksu teraz to on chyba musi czekac na mnie w mojej teczce osobowej az wroce, nie moga go wyrzucic po prostu..? Dobrze mysle? Nawet jezeli zmieni sie dyrektor (bo to nam grozi po wyborach) aneks musi na mnie czekac po macierzynskim..?
Bo na dzien dzisiejszy i tak podwyzka nic mi nie zmienia bo macierzynskie jest przeciez liczone ze sredniej z 12 miesiecy..
Poki nie podpiszesz aneksu to obowiązuje stara umowa, aktualnie rzeczywiście nic Ci to nie daje pod względem finansowym , tylko jedynie to, żeby sie nie okazało po powrocie, ze aneksu nie ma i"nie było" bo cieżko pewnie byłoby udowodnić co i jak szczególnie jak dyrektor ma sie zmienić co do podstawy prawnej to nie lepiej napisać mejla do zusu i niech Ci odpiszą, zawsze to jakaś podkładka

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-25, 09:05   #1918
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Ja miałam 22.01 i tp na 28.10 ale długie cykle wiec tez pewnie trochę to inaczej

A zakładanie takiego cewnika boli? Nigdy nie miałam zakładanego
bolec nie boli ale jest nieprzyjemne

Dominika 04.11.2014
Stary 2014-09-25, 09:07   #1919
GoniaaaS
Rozeznanie

Rosalie gratki 9 miesiaca
Zanet super wiesci po wizycie
Sweet cieszę sie ze Was wypuscili
Sloneczko kolejny tydzien super
Marta jak tam, co tam u Ciebie?
Aleaaa fajnie sie wypchal tak slodko
Ela kciuki za wizyte
Paulinka zazdroszczę zdolnosci ja jakbym sie wzięła za szycie to pewnie krzywe ufo by wyszlo :P

Ja dzis wstalam z miekkim brzuchem jeju jaka ulga oddychać normalnie

Edytowane przez GoniaaaS
Czas edycji: 2014-09-25 o 09:09
GoniaaaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 09:11   #1920
Kostka09
Zakorzenienie

Paulina - dzieki, wlasnie mi sie wydawalo, ze te bebechy
beda fruwaly
Cytat:

Ja pracuje w budzetowce i nie mamy nawet co roku podwyzek inflacyjnych teraz przed wyborami robia jakies wyrownanie, ale to kwoty niewielkie tez i dokladnie jak mowisz teraz nie ma to zadnego znaczenia dopiero po macierzynskim..

Mam kolezanke ktora pracuje w Ka-im sanepidzie i zarabia marnie tzn. podobnie jak ja w budzetowce, tyle, ze maja premie kwartalne w regulaminie i one im wyrownuja troche te zarobki ale tak to bez szalu a to wojewodzki sanepid, od paru lat to wogole sie boja, ze im zlikwiduja laboratorium bo caly czas strasza, ze bede wynajmowac prywatne i taniej to wyjdzie... Wiec lekko nie jest..

---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ----------

Cytat:
Poki nie podpiszesz aneksu to obowiązuje stara umowa, aktualnie rzeczywiście nic Ci to nie daje pod względem finansowym , tylko jedynie to, żeby sie nie okazało po powrocie, ze aneksu nie ma i"nie było" bo cieżko pewnie byłoby udowodnić co i jak szczególnie jak dyrektor ma sie zmienić co do podstawy prawnej to nie lepiej napisać mejla do zusu i niech Ci odpiszą, zawsze to jakaś podkładka
Myslisz, ze oni na takie pytania odpowiadaja? I lezy to w ich kompetencjach?
Bardziej myslalam zeby uderzyc do Radcy Prawnego, albo poprosic kadrowa zeby udala sie do naszych i ich zapytala...tylko to jej dobra wola...

Edytowane przez Kostka09
Czas edycji: 2014-09-25 o 09:19
Kostka09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości