tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 65 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-11, 20:50   #1921
Tereskaa
Zakorzenienie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez anusia1718192021 Pokaż wiadomość
witam
kochane dziewczynki powiedzcie mi czy okres na 3 tabletce placebo to może wystąpić tylko w postaci "plamienia" bo ja się chyba przyzwyczialam do calkiem czegos innego.. i nie wiem czy to dobrze ze mam tylko plamienie...
Ja też jak dostałam pierwszy okres na Yazie to przez pierwsze dwa dni miałam jedynie plamienia, tak, że tylko wkładki używałam Takie większe krwawienie miałam w 3 i 4 dniu

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
no co suchości to się podpisuję. ale nie wiem czy to wszystko u mnie się nie bierze ze stresu niewyspania i natłoku obowiązków
ech, obawiam się, że to właśnie Yaz wysusza mój TŻ powiedział, że w środku jest bardzo sucho, a ja pewnie przez to nie mogę dojść żadne oliwki, dłuższe gry wstępne nie pomagają w połowie maja mam wizytę u ginekolog i chyba poproszę o zmianę, bo ta suchość mnie dobija

Jem mniej, bramy raju są wąskie

Tereskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 21:19   #1922
kaktusica
Raczkowanie

Panienki, czy bolała którąś z was łydka? Coś jak skurcz?
Zastanawiam się czy to przez tabletki, czy może przez to, że przez ostatnie 3 dni wiekszosc czasu spędzałam z nogą na nogę, właśnie tak, ze kolano wbijało mi się dokładnie w to miejsce, które mnie teraz boli...
kaktusica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 21:21   #1923
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaktusica Pokaż wiadomość
Zastanawiam się czy to przez tabletki, czy może przez to, że przez ostatnie 3 dni wiekszosc czasu spędzałam z nogą na nogę, właśnie tak, ze kolano wbijało mi się dokładnie w to miejsce, które mnie teraz boli...
Ja bym ten ból przypisała jednak uciskowi przez kolano. Przez takie siedzenie może ulec zaburzeniu krążenie w nogach.

Jem mniej, bramy raju są wąskie

Tereskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 21:58   #1924
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
mnie bolały łydki, zdawały mi się ciężkie, raz jedna, potem druga, łapały mnie w nocy skurcze, potem przez parę dni mnie bolały nogi przy kostkach. nie wiem czy to wina Yazu, w każdym razie biorę magnez i jak na razie jest dobrze
Stary 2009-05-11, 22:15   #1925
AmyL
Raczkowanie

Ja jak do tej pory nie odczuwałam żadnych skutków ubocznych, ale teraz czuje jak zaczynają pobolewać mnie piersi... Mam ciągłe plamienia, ale to normalne Boli mnie też żołądek, ale to z powodu stresów w szkole, bo cierpię na nerwice żołądkową, więc nie wiązałam tego z tabsami... ale jak narazie poza tymi dwoma objawami nic nie mam I mam nadzieję, ze nie będę mieć
AmyL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 22:17   #1926
moniquesnails
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do moniquesnails GG do moniquesnails

Ja miałam to samo - zreszta mam to nadal a juz jestem 2tyg od zaprzestania... Ale tak jak mowie... kiedys nogi mnie nie bolały nawet po dlugich dystansach, a odkad zaczelam brac jaz po malym spacerze rwaly mnie lydki i stopy... dretwialy i mrowily.. nawet balam sie o ta cala zakrzepice, ale mam nadzieje, ze to nic takiego i to sie skonczy, tak jak wszystkie objawy niepozadane:/
moniquesnails jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 22:39   #1927
daisy dot
Rozeznanie

biotre YAZ od tyg i nie mam problemu z suchością, jestem zadowolona, ale to dopiero tydzień
daisy dot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 22:42   #1928
AmyL
Raczkowanie

A powie mi ktoś czy to jest normalne przy pierwszych opakowaniach, że ja własnie na odwrót. Nie suchość a mega wilgotność pochwy! :O Może i na plus i może wiąże się z wysokim libido Ale no jednak czasami to trochę krępujące Wie ktoś czy to normalne?
Stary 2009-05-11, 22:43   #1929
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AmyL Pokaż wiadomość
A powie mi ktoś czy to jest normalne przy pierwszych opakowaniach, że ja własnie na odwrót. Nie suchość a mega wilgotność pochwy! :O Może i na plus i może wiąże się z wysokim libido Ale no jednak czasami to trochę krępujące Wie ktoś czy to normalne?
przecież na każdą z nas hormony działają inaczej. ja tu nie widzę nic nienormalnego
Stary 2009-05-11, 22:45   #1930
AmyL
Raczkowanie

No właśnie, ale trochę się zdziwiłam, bo jeszcze na żadnym forum nie spotkałam się z taką sytuacja. Większość dziewczyn narzeka na suchość pochwy i po prostu dziwie się jak mój organizm działa na tą tabletkę. Jakby od razu był gotowy do działania, bo wiedział, że teraz to mi nic nie grozi Czasami mnie to bawi
Stary 2009-05-11, 22:48   #1931
moniquesnails
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do moniquesnails GG do moniquesnails

super:d ja Ci zazdroszczę:p
moniquesnails jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 23:09   #1932
limonka1988
Raczkowanie

Dot.: Nowe tabletki YAZ zamiast Yasminelle ...

Cytat:
Napisane przez Ancolek Pokaż wiadomość
No jestli chodzi o Gdańsk to wcale nie trzeba szukac .. no chyba ze chcesz poniesc mniejsze koszty .. wiec dziwne ze jest problem z dostaniem tymardziej ze tak jak jest to juz mowiono to dosc popularne tabletki coraz wiecej dziewczyn je bierze ..
A co do tego ze chcesz je brac tylko na 2 czy 3 dniowe humorki to uwazam ze nie ma sensu .. poniewaz tez je mialam .. i mimo ze biore tabletyki nadal je mam .. i niewiem czy przejda czy nie .. ale decyzja nalezy do Ciebie ..

ja dostalam te tabsy ze dlatego ze zaznaczylkam ginekolog ze boje sie ze kiedy bede miala przerwe to zapomne potem je brac .. wiec te 4 biale tabletki sa nieaktywne poprosty masz je brac dla rutyny .. zeby nie wypasc z jakiegos ciagu .. i nie zapomiec wziasc . .
pozdrawiam .. ;D

---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ----------

o joj ale to chyba nie jest tego przyczyna przynajmniej tak mni s9ie wydaje .. . aczkolwiek moze jak bedziesz u gin .. to spytaj o to ..
Ja też tak mam, może to być przyczyna, jest o tym w ulotce.
limonka1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 09:52   #1933
soyka
Przyczajenie

hey

Pojawil sie u mnie problem i jestem ciekawa czy komus to tez sie przydazylo....otóż jestem w polowie 2 blistra i mam okropne problemy z brzuchem boli mnie od mniej wiecej polowy 1 blistra, wlasnie wrocilam z badan tzw. proby watrobowej...czekam na wyniki...moj brzuch wyglada jakbym byla w 5 miesiacu ciazy...moja mama jest lekarzem ale o innej specjalizacji i twierdzi ze moze to byc przez te tabletki (wczesniej bralam przez rok mercilon ale nie mialam problemow) w sumie zawsza mialam troszke brzuszka ale nie az tak tymbardziej ze jest on wypukly i twardy nie da sie go nawet wciagnac;( jezeli ktoras miala podobny problem to prosze niech mi napisze co i jak? bo moze przyzyna nie musza byc tabsy...
(w ciazy napewno nie jestem) pozdrawiam
soyka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 11:44   #1934
atroffika
Przyczajenie

A ja mam mały problem że suchość pochwy to już zauważyłam ja biorę 16tabl pierwszego op. dziaiaj pojawił mi się śluz jak przy owulacji(zawsze przy owulacji mialam tez małe krwawienie) i teraz mam to samo i wczoraj się kochaliśmy a dzisiaj ten śluz wystraszyłam sie bo zawsze sucho a teraz mokro i to jak przy owulacji. Przeciez nie mogę miec owulacji biorąc tabletki! w dodatku mam bół w podbrzuszu jak przy okresie. Teraz sie boję po wczorajszej nocy zeby nie bylo niespodzianki, zebym nie byla ta jedna ze stu jestem załamana. Czy któraś tak miewa.
Cieszyłąm sie bo generalnie b.dobrze znosiłam tabletki i biorę regularnie o tej samej porze.

dodam ze 16 zien to właśnie dzien owulacji

Edytowane przez atroffika
Czas edycji: 2009-05-12 o 12:54
atroffika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 12:09   #1935
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
No właśnie, ale trochę się zdziwiłam, bo jeszcze na żadnym forum nie spotkałam się z taką sytuacja. Większość dziewczyn narzeka na suchość pochwy i po prostu dziwie się jak mój organizm działa na tą tabletkę. Jakby od razu był gotowy do działania, bo wiedział, że teraz to mi nic nie grozi Czasami mnie to bawi
to jesteśmy dwie!
<przybij piątkę>
kaktusica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 12:30   #1936
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

Cytat:
to jesteśmy dwie!
<przybij piątkę>
3 u mnie nigdy sucho nie było
Stary 2009-05-12, 12:39   #1937
FaberCastell
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiaso Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez kaktusica
to jesteśmy dwie!
<przybij piątkę>

3 u mnie nigdy sucho nie było
to ja jestem w tej wyliczance 4

a co do Yaz to jestem na drugim opakowaniu i tak jak pisałam, okres pojawił się na 3 białej tabletce - trwał 4,5 dnia ( był taki mniejszy) + 2 dniowe lekkie plamienie i teraz już bez jakichkolwiek skutków ubocznych

a co do libido od początku na bardzo wysokim poziomie i mój TŻ też twierdzi że jestem niewyżyta ( tak jak już któreś koleżance jej TŻ też to wypominał )
FaberCastell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 12:56   #1938
hanusia
Raczkowanie

dziewczyny, ja biore yaz ze wzgledu na problemy hormonalne (zbyt wysoki poziom androgenow) co powoduje dosc powazne zmiany tradzikowe na mojej twarzy, a mam 25 lat nie wiem czemu zostal przepisany mi akurat ten lek zwazywszy na fakt ze w Polsce jest od niedawna i nie wiem czy ktorys ze skladnikow yazu jest antyandrogenem...moje pytanie jest takie: ze wzgledu na to ze mam od niedawna faceta tabletki te przydadza mi sie w celach antykoncepcyjnych rowniez ale biore jeszcze takie leki jak sylimarol na watrobe, selen oraz omege 3...czy one nie beda obnizac efektu antykoncepcyjnego? przegladalam liste lekow ktore moga obnizac skutecznosc antkow i moich suplementow diety w nich nie znalazlam, ale wole dopytac.
hanusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 15:11   #1939
olunia969
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hanusia Pokaż wiadomość
ale biore jeszcze takie leki jak sylimarol na watrobe, selen oraz omege 3...czy one nie beda obnizac efektu antykoncepcyjnego? przegladalam liste lekow ktore moga obnizac skutecznosc antkow i moich suplementow diety w nich nie znalazlam, ale wole dopytac.
sylimarol nie a co do dwoch pozostalych smiem twierdzic ze rowniez nic sie nie dzieje ale tego nie jestem pewna na 100 %
olunia969 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 15:19   #1940
mada5m
Przyczajenie

Cześć dziewczyny!
Biorę tabletki od tygodnia i co mnie niepokoi- okres się nie kończy. Normalnie po 4-5 dniach miałam spokój a teraz już tydzień trwa.
I jeszcze małe pytanie- po ilu tabletkach zauważyłyście "powiększenie się" piersi? Bo to, można powiedzieć, najbardziej mnie interesuje bo niestety w tej kwestii natura o mnie chyba zapomniała :/
Pozdrawiam!
mada5m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 15:32   #1941
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez mada5m Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!
Biorę tabletki od tygodnia i co mnie niepokoi- okres się nie kończy. Normalnie po 4-5 dniach miałam spokój a teraz już tydzień trwa.
I jeszcze małe pytanie- po ilu tabletkach zauważyłyście "powiększenie się" piersi? Bo to, można powiedzieć, najbardziej mnie interesuje bo niestety w tej kwestii natura o mnie chyba zapomniała :/
Pozdrawiam!
Przeczytaj ulotkę i poczytaj wątek.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 15:50   #1942
mada5m
Przyczajenie

Czytałam nie raz. Wspomninają o plamieniach, krótszych krwawieniach... Czy przedłużenie się krwawienia mam też zaliczyć do normy? Wątek dość długi jest, także miłoby było, gdyby ktoś mnie uświadomił zanim dojdę do określonego postu;]
mada5m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 16:35   #1943
zana191
Przyczajenie

Dziewczyny, ile trwały/trwają wasze plamienia, jako skutki uboczne? Wzięłam dzisiaj 5 tabletkę z 3 blistra i wciąż mam plamienia...
zana191 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 16:41   #1944
hanusia
Raczkowanie

olunia969 dzieki za informacje
hanusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 18:22   #1945
pigula8876
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez anastazja1990 Pokaż wiadomość
tak, w opakowaniu pisze, że jeżeli nie przejdą skutki uboczne po 3 opakowaniu to trzeba zmienić tabletki, u mnie plamienia na szczęście przeszły po 1 opakowaniu. Dzisiaj dostałam okres, a jednak nie trzeba się martwić na zapas

Jednak martwi mnie to, że mam pierwszy dzień a prawie w ogóle ze mnie nie leci, czy też tak miałyście???

Pozatym ostatnio przy stosunku oodczuwam dyskomfort w postaci pieczenia, najprawdopodobniej przyczyną jest suchość pochwy, mam nadzieje, że mi to przeszło, czy też ktoś miał takie problemy???
Kupiłam sobie jakiś żel nawilżający, mam nadzieje, że on coś zaradzi, bo perzecież seks ma być przyjemnością, a nie cierpieniem
ja jak zaczelam brak tablety to przy pierwszych kilku stosunkach z tabletami tez mialam pieczenie ale pozniej bylo juz ok a co do zelu to tez uzywam i jest jeszcze lepiej polecam dureX zel nawilzajacy (niebieski) mi bardzo sluzy jest ok

---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ----------

Cytat:
ja tez mialam problem z suchoscia ale uzywam zel nawilzajacy i jest ok i wrocilo wszystko do normy nawet bez zelu jest dobrze ale z zelem jeszcze lepiej i co jeszcze ciekawego to ze zwiekszylo mi sie libido i to z normalnego na mega duze czesto mam ochote...
pigula8876 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 19:18   #1946
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mada5m Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!
Pozdrawiam!
ja jestem na czwartym opakowaniu i dopiero teraz co nieco zauważyłam w kwestii powiększenia piersi.
ale do tego doszedł zwiększony apetyt libido i zaparcia
Stary 2009-05-12, 19:56   #1947
daisy dot
Rozeznanie

na zaparcia dobrze pić czerwoną herbate i jesc Bratek w tabl, pomaga rowniez na cere
daisy dot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 22:34   #1948
Amani
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez redjelly Pokaż wiadomość
ja mam tylko nadzieje ze nie bede :/ w tym tyg. bede robic test...
Hej, i jak tam sytuacja u Ciebie? Ja robię test jutro. Chociaż sama zastanawiam się czy to ma sens, bo do miesiączki jeszcze daleko... Chociaż z drugiej strony, jeśli te objawy co mam, to rzeczywiście ciąża, to test też powinien coś wykazać...

-26kg

Amani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 00:21   #1949
soulsis
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
ja jestem na czwartym opakowaniu i dopiero teraz co nieco zauważyłam w kwestii powiększenia piersi.
ale do tego doszedł zwiększony apetyt libido i zaparcia
Zaparcia mogą być spowodowane yaz'em? Kończę 2 bilster,a od kilku dni mam z tym problem, a tak dobrze yaz się przyjął, że nawet o tym nie pomyślałam. Ciekawe...
soulsis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 06:39   #1950
martuskaa0496
Przyczajenie

ehh.. właśnie wzięłam trzecią białą tabletkę z trzeciego opakowania. juz sie martwię bo okres zawsze dostawałam przy pierwszej albo przy drugiej.... i co więcej zawsze wczesniej dosc mocno odczuwalny byl ból brzucha po wiczeniach na wf'ie.. a po wczorajszym wfie nic.. w sumie jest jeszcze czas żeby dosta okres ale ja juz panikuje ... ;/

Edytowane przez martuskaa0496
Czas edycji: 2009-05-13 o 06:40
martuskaa0496 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości