|
|
#1921 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Mamusie Majowo- Czerwcowe 2010 !!! (:
|
|
|
|
#1922 | |
|
Zadomowienie
|
cześć Mamusie
U mnie zimno, pada a ja zakatarzona... Cytat:
Jak da się zaświadczenie do pracy o ciąży to zwolnienie od każdego lekarza jest płatne 100%, bo jest kod B na zwolnieniu. Ja zanosiłam i od ginekologa i od rodzinnego i wypłaty mi nie zmniejszyli. Pakuję się dalej. Pozdrawiam |
|
|
|
|
#1923 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie schizuj. Ano właśnie nie można wykluczyć, w tym rzecz. Przykładowo: jeśli w jakimś tam wieku jest szansa na choroby gen. jak 1:300 to po takim badaniu jest szansa jak 1: 3000. Czyli dalej jest. Te badania nie mówią ani TAK ani NIE. A wyniki odnoszą się do statystyk, nie mówią dobrze albo źle. Mało tego, taka przezierność karkowa nie ma nawet swojej normy. ![]() Mówię oczywiście o tym 11-13 tyg. bo w 20tym widać więcej, tam już można konkretniej powiedzieć coś o zdrowiu malucha. Ale tamto bad. dotyczy innych wad i chorób. Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-10-12 o 11:08 |
|
|
|
|
#1924 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
na kolejnej wizycie o wszystko wypytasz. w sumie to masz rację.... Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#1925 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;14690766]witaj serdecznie. na kolejnej wizycie o wszystko wypytasz. w sumie to masz rację.... a tak w sumie, to co jeśli na takim usg okaże się, że jest coś bardzo źle?? [/QUOTE]wiedzieć na 100 % to będziemy wiedziały dopiero jak się maluchy urodzą... jeśli się okaże jest jest bardzo źle... powiem szczerze, nie wiem... lekarz zleca wtedy dodatkowe badania genetyczne, które potwierdzają albo podważają diagnozę... potem ciężko powiedzieć... to już chyba każdy musi sam podjąć decyzję i na pewno nie nam ją oceniać...
|
|
#1926 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;14690766]
a tak w sumie, to co jeśli na takim usg okaże się, że jest coś bardzo źle?? [/QUOTE]To zależy. Jeśli wynik badania pierwszego znacznie odbiegnie od normy, będą inne badania, testy z krwi, propozycja amniopunkcji... Jeśli na tym drugim i wady będą poważne - lekarz może złożyć propozycję usunięcia płodu. Matka decyduje czy rodzi czy nie. ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ---------- Cytat:
Nie ma normy. To takie założenie. Jeśli powyżej 2-2,5 to ot tak sobie zalecają inne badania. Ale może się okazać, że będzie 4 i dziecko urodzi się zdrowe... albo że będzie 1,5 i maluch będzie chory... Dla mnie to bliższe rachunkowi prawdopodobieństwa niż medycynie. |
|
|
|
|
#1927 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1928 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie na listopadowo grudniowych jest jedna olimpia. Cytat:
obłęd!Imiona: my stawiamy na Anastazję (ana, nastka) lub Adriannę. A chłopiec Michał, Mikołaj... Hania i Bartuś też mi si strasznie podobają ale widzę że już mocno zaklepane ![]() Popieram Jagoda i Piotruś bo tak mam na imię ja i Tż. Ja wprawdzie Jadwiga ale wołają Jagoda.Zresztą na razie staram sie o tym za dużo nie myśleć bo będzie tak jak ostatnio - mój Szymuś został Szymonem tydzień przed porodem bo poprzednie imię przez 8 m-cy po prostu już nam się znudziło. Miał być Dominik. A i z ciekawych połączeń to znam jednego 3-letniego Iwana Żylicza. Niby fajnie ale zbyt rosyjsko... Borys popieram! Starapanna - leż i myśl pozytywnie! Trzymam kciuki! Do miłego, papa!
|
|
|
#1929 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem jak to jest praktycznie. Wiem, że po samym NT lekarz nic nie wnioskuje jeszcze. Czytałam o przypadkach NT=7 i po amniopunkcji okazywało się, że jest dobrze, a dziecko rodziło się zdrowe. Znam przypadek, gdzie w 13 tyg. dziewczyna miała NT>5, a kości nosowej na USG w ogóle nie było widać i urodziła zdrową córkę. Czytałam o dziewczynie, która miała ryzyko Zespołu Downa jak 1:96, więc ogromne. Dziecko zdrowe. A rzekomo wynik NT potwierdzi w 70% przypadków chorobę ZD. A w przypadku braku kości nosowej w 90%.
|
|
|
|
|
#1930 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1931 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jak pytałam mojego to mi odp. to samo co znalazłam w sieci, że dobry wynik tego badania zmienia statystykę i z szansy jeden do kilkaset robi mi się jeden do kilkunastu tysięcy... |
|
|
|
|
#1932 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() własnie. Ja tez musze zrobić badania. tylko że wizyte mam miec najwczesniej 22.10. I gin kazał mi zrobic jak najwczesniej wizyty. Pójde w czwartek. jak bede miała wolne ![]() Ja tez miewam czarne myśli. Ale ostatnio jakoś ich nie mam. Wszystko jest ok. Dbam o siebie. Więc czemu ma być chore. Grunt to pozytywne nastawienie ![]() A teraz wsuwam leniwe ![]() Kropka znów mi narobilaś ochoty na jablko Chyba jak będę szła na pocztę to zajdę na stragany
|
|
|
|
|
#1933 |
|
Zadomowienie
|
Wynika z tego, że to usg genetyczne to rzeczywiście bardziej statystyka niż medycyna... Ktoś mi tłumaczył, że to jest też po to, żeby móc np. dziecko od razu leczyć - ale takiej diagnostyce służy chyba bardziej to usg w 20tc... Mam wrażenie, że dawniej było jakoś łatwiej - bez tej całej wiedzy, nauki i techniki
|
|
|
|
#1934 |
|
Zakorzenienie
|
Tez mi się tak wydaje
Że ludzie nie martwili się tym czy bedą mieli chore dziecko. Tylko że się cieszyli że wogole je będą mieli. Bo o tym nie wiedzieli. Teraz tyle tych chorób jest i wogole.
|
|
|
|
#1935 |
|
Zadomowienie
|
A ja właśnie zjadłam pyszną sałatkę owocową
TŻ mi wczoraj powiedział, że kanapkę i herbatę to mi może zrobić, podać obiad też, ale sałatki owocowej to nie będzie robił. Więc sama zlazłam i sobie zrobiłam
|
|
|
|
#1936 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ostatnio mam taką chęć na owoce
![]() Na kiwi, na truskawki, banany i na jabłka ![]() Kupiłam Tżowi tort urodzinowi i mam taką chęć go zjeść Ale już poczekam te 1,5 godz na niego
|
|
|
|
#1937 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a diagnostyce służy własnie to drugie usg, bo np cześć wad serca można leczyć już w łonie matki a teraz z innej beczki... powiem Wam coś fajnego... własnie się dowiedzieliśmy, że tata mojej Oli i jego druga żona spodziewają się dziecka.... efekt taki, że moja córka pomiędzy kwietniem a czerwcem zostanie podwójną siostrą nie wspominając o bracie którego już posiada od strony taty.... robi nam się całkiem duża rodzinka
|
|
#1938 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
nas jest czworo. a kuzynów takich najbliższych (czyli dzieci rodzeństwa moich rodziców) mam 19.
|
||
|
|
|
#1939 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak dziś wpieprzam mniej zdrowo, takie małe precelki w cukrze, z Żabki. ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1940 |
|
Zadomowienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;14693289]
duże rodzinki są fajne. nas jest czworo. a kuzynów takich najbliższych (czyli dzieci rodzeństwa moich rodziców) mam 19. [/QUOTE]tylko, że my to taka nietypowa rodzinka... Ja z Rafałem mamy jedno dziecko wspólne Olimpię; z drugą żoną Agnieszką Rafał ma syna Szymona; Ja z Bartkiem wychowujemy Olimpie i czekamy na Okrucha, a teraz dowiedzieliśmy się , że Rafał i Agnieszka też czekają na maleństwa... ja urodzę pewnie w kwietniu a Aga w czerwcu... a tak w ogóle to ja jedynaczka jestem ![]() a ja pożarłam macflurry i popiłam mirindą.... to się nazywa zdrowe odżywianie
|
#1941 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;14693289]duże rodzinki są fajne. nas jest czworo. a kuzynów takich najbliższych (czyli dzieci rodzeństwa moich rodziców) mam 19. [/QUOTE]Spora rodzinka Ja mam mala rodzine. Tak z 3 na krzyz nas jest ![]() Dziewczyny, wlasnie zaczal padac snieg z deszczemPlatki wiruja po niebie i nic za oknem nie widac oprocz sniegu.
|
|
#1942 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zjadłabym truskawki... niestety nie sezon.
|
|
|
|
|
#1943 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No ZD zdecydowanie się nie leczy
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1944 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;14693289] duże rodzinki są fajne. nas jest czworo. a kuzynów takich najbliższych (czyli dzieci rodzeństwa moich rodziców) mam 19. [/QUOTE]A ja jestem aspołeczna i cieszę się, że mam małą rodzinę (1 brat, 10 kuzynów), a większość jest daleko. ![]() ---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ---------- Cytat:
Czuję się rozgrzeszona moimi ciachami. ![]() ---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#1945 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
rozgrzeszam, rozgrzeszam... ja dziś wybitnie nie zdrowo się odżywiam... ale tłumacze sobie, że na co dzień tak zdrowo jadam, że mała wpadka w postaci niezdrowego żarełka jest jak najbardziej wskazana od czasu do czasu ![]() ja raczej też z tych aspołecznych jestem... z rodziną to owszem ale najlepiej na zdjęciu... mam tylko kilku sprawdzonych znajomych i tyle najlepiej mi we własnym domku i z własnym stadkiem
|
|
#1946 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie też deszcz ze śniegiem. brr.. najgorsze co może być
![]() dobra, mam jabłka! i to takie mm.. twarde, soczyste i słodkie Mm.. i świeżutkie wczoraj zrywane ![]() ja też aspołeczna ![]() Już sobie wyobrażam mase ludzi odwiedzających nas i nasze maleństwo Rodzina, znajomi.. brrr..A ja miałam wczoraj taki niezdrowy dzień ![]() Wyjadłam Tżowi chipsy (wybaczył ) wypiłam colę, zjadłam m&msy i czekolade
Edytowane przez kardashi Czas edycji: 2009-10-12 o 14:14 |
|
|
|
#1947 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Moi znajomi wiedzą, że do mnie trzeba się zapowiedzieć z wyprzedzeniem, a ludziom pukającym znienacka to nawet nie otwieram. Cytat:
![]() __________________ Laski - wchodzicie na wagę? Przytyłyście już? A jak tak to ile? |
|||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1948 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1949 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też już nie mam talii. |
|
|
|
|
#1950 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale wagowo dalej 54 kg. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:01.

a dziewczyny czy juz któras była 2 raz i o ile sie wam fasolinka urosła ?

Chyba jak będę szła na pocztę to zajdę na stragany
TŻ mi wczoraj powiedział, że kanapkę i herbatę to mi może zrobić, podać obiad też, ale sałatki owocowej to nie będzie robił. Więc sama zlazłam i sobie zrobiłam 

z deszczem![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
Rodzina, znajomi.. brrr..
) wypiłam colę, zjadłam m&msy i czekolade