|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1921 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2
Cytat:
Ale w sumie kto wie, może z niektórych to tak wylazi? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1922 |
Raczkowanie
|
jak tak czytam to zaczynam sie powoli bać tego odstawienia. Kurczę nie byłam świadoma tego wszystkiego kiedy zaczynałam brać tabletki. Jednak to prawda, że człowiek z wiekiem staje się mądrzejszy :P mam nadzieję, że nie odczuję zbytnio odstawienia. Mam tez nadzieję, że nie będę miała zbytnich problemów z cerą. Przed tabletkami zawsze coś mi tak wyskakiwało na kilka dni przed okresem a przy tabletkach tego nie było.
ja to jestem taka, że jak jest coś nie tak to zaraz lecę do lekarza, dlatego radz i Wam dziewczyny. Jeżeli coś się dzieje z naszym organizmem to lepiej to skonsultować. |
![]() ![]() |
![]() |
#1923 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
wrzesień: oleje lniany - pestki winogron - oliwa z oliwek - sezamowy - arachidowy - oliwka BD - rycynowy kokos- ![]() olejek himalaya - ![]() słodkie migdały - ![]() oliwka hipp - ![]() drożdże-tran-seboradin hh 220' |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1924 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję za rady ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1925 |
Raczkowanie
|
Witam.Chciałabym prosić o poradę. Podczas badania krwi wykryto że mam stanowczo za dużo płytek krwi.Lekarka nie powiedziała mi jednak co to moze oznaczać.Przeczytałam później że przyczyną mogą być tabletki antykoncepcyjne.Zastanawi am się nad odstawieniem.Co o tym myślicie?
#1926 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1927 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1928 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#1929 |
Raczkowanie
|
Wiem że nie należy się się kierować danymi z neta,ale też trochę mnie uspokoiły.Znalazłam informacje na wszystkich stronach że górna granica to 450 tys. a ja mam coś ponad 530 tys. ,więc to jeszcze raczej nie trombocytoza. Przepraszam dziewczyny,straszna panikara ze mnie. Nie narzekam w ogóle na branie tabletek,wręcz przeciwnie,jestem po nich uspokojona,korzystnie wpływają na moja psychikę,w czasie tej 7 dniowej przerwy czuję sie gorzej.Minus jest jeden-strasznie boję się zakrzepicy,więc gdy dowiedziałam się że mam za dużo płytek krwi,a to przecież one odpowiadają za krzepnięcie,to aaaaaaaaaaaa pomocy!
#1930 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale lekarza można się podpytać, zawsze się uspokoisz Edytowane przez jakamilka Czas edycji: 2012-03-20 o 19:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1931 |
Raczkowanie
|
A gdzie można takie badania zrobić?
#1932 | |
Raczkowanie
|
to zależy gdzie mieszkasz. ja mieszkam w małym miasteczku ale krew zdaje u siebie a potem pielęgniarka wiezie je do pobliskiego miasta do stacji krwiodawstwa gdzie badają krew. Jeżeli nie chcesz płacić to weź skierowanie u rodzinnego lekarza. D-dimery są drogie. ja płaciłam za nie jakieś 37zł bodajże bo nie chciało mi się czekać w kolejce po skierowanie.
---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1933 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1934 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc wedle postanowienia udałam się do ginekologa i byłam pewna że da mi np. luteinę na wywołanie miesiączki ale... tak na prawdę nawet mnie nie zbadała, powiedziała że to normalne że po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych ja drugi miesiąc nie mam okresu, powiedziała że tak zwykle bywa, kazała czekać. A z racji tego że nigdy nie miałam USG to dała mi skierowanie, powiedziała że zobaczymy co na mim wyjdzie. Ale tabletek antykoncepcyjnych już brać nie będę mogła ( opowiedziałam jej o swoich problemach z wątrobą). Powiedziała że dobierzemy coś innego np. krążek lub plastry ..tylko że po USG. I tu jest problem bo są ogromne kolejki i zapisana jestem dopiero na czerwiec !!! i co ja mam zrobić ostatni okres w styczniu i teraz do czerwca mam czekać bez okresu ...???...wtf... Ja to mam nadzieję że się wreszcie pojawi sam... jeśli chodzi o wagę to jest ok, % tłuszczu też mam odpowiedni ( nawet trochę za dużo) więc okres powinien być... P.S Poza tym razem z moim Tż już spanikowaliśmy i robiłam teścik wczoraj, w ciąży nie jestem. ( a tak poza tym ...ile ja się tych testów narobiłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1935 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1936 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1937 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny a ja mam takie pytanie, czy po odstawieniu tabletek czekałyście jakiś okres czasu przed współżyciem z użyciem innej formy zabezpieczenia czy od razu był np. seks z prezerwatywą? Pytam dlatego, że mój lekarz mówił o okresie zwiększonej płodności który może wystąpić po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych i zastanawiam sie czy może dobrze byłoby na jakiś czas sie powstrzymać żeby się nie stresować. Jak to u Was było?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1938 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1939 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1940 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem właśnie że to za długo i to mnie nie pokoi... ---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:55 ---------- Cytat:
No dokładnie tak powiedziała... ![]() Też planuję chyba zmienić lekarza...dziś przeglądałam wątek "jakiego gin polecacie?'' ale szczerze nic nie znalazłam, jestem w Warszawy i wątpi żeby udało mi się zrobić wszystkie badania za te przykładowe 100zł , jeśli wiesz gdzie za tyle mogę je wykonać to daj jakieś info, bo z tego co się orientuję ceny są duuużo większe. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1941 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez jakamilka Czas edycji: 2012-03-24 o 12:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1942 |
Rozeznanie
|
Witam dziewczyny,
Chciałabym Was szczególnie uczulić na to, żeby odpowiednio dobrać tabletki, żeby lekarz wykonał Wam badania hormonalne przed wydaniem pierwszej recepty. Ja jakieś trzy lata temu dostałam pierwsze tabletki. Na początku wszystko wydawało mi się być okay... Czułam się znakomicie, miałam dużo energii, nie tyłam. Po jakimś czasie jednak zaczęłam zachowywać się jakbym miała klapki na oczach, mój organizm wysyłał sygnały, że coś jest nie tak, a ja nie chciałam tego widzieć. Utyłam kilka kg, zaczęłam zatrzymywać wodę w organiźmie, ale najgorsze było to, że przez przypadek odkryłam u siebie ogromne nadciśnienie. Lekarka kazała odstawić tabletki natychmiast, z dnia na dzień. Groziła, że jeśli tego nie zrobię to mogę dostać wylewu nawet tamtego dnia wieczorem. Odstawiłam... i koszmar się nie skończył, wręcz przeciwnie. Moja skóra stała się jak wata... sypała się, narobiło mi się dziesiątki rozstępów, mimo że nigdy ich nie miałam. O pomarańczowej skórce nie wspomnę. Oczywiście nadal tyłam. W tej chwili ważę jakieś 15 kg więcej niż przed braniem pigułek. Strasznie ciężko mi się z tym pogodzić... zawsze byłam szczuplutką laską, w tej chwili myślę tylko jak ukryć boczki. Nie czuję się atrakcyjna. Pojawiła się u mnie depresja, z tego co wiem i to może być powodowane zmianami hormonalnymi. Moje życie przypomina jedno wielkie przejmowanie się najmniejszą głupotą, kłopoty ze snem i placz bez powodu. Pojechałam do rodzinnego miasta wykonać wszystkie niezbędne (jak mi mówiono) badania. Wyszły doskonale... z tym że jedyny hormon jaki mi badano to hormon tarczycy. Lekarka (znajoma, nie ten pierwszy ginekolog) poradziła uspokojenie trybu życia, sport, przepisała leki (z grupy beta blokerów). Faktycznie, leki obniżały mi ciśnienie, ale jak je odstawiałam, wszystko od razu wracało. Waga również jak stała w miejscu tak stoi nadal. Dodam jeszcze, że przez okres kilku miesięcy ćwiczyłam fizycznie (biegi, siłownia, rower) i stosowałam rozsądną dietę (dużo warzyw, chudego mięska, ryb... minimum białego pieczywa). Schudłam może 3 kg, które wróciły dosłownie po kilku dniach. Do tej pory potrafię mieć tak, że jednego dnia ważę 75 kg, a następnego 77kg. Mając już dość swojego ciała i odkrywając, że te leki na ciśnienie raczej mi nie pomagają, a jedynie odrobinę maskują problem, postanowiłam przepisać się do kliniki w miejscu w którym mieszkam, przeniosłam papiery i jutro rano mam pierwszą wizytę u lekarza pierwszego kontaktu. Mam nadzieję, że jak opowiem pani doktor to wszystko co Wam tutaj to przynajmniej pomyśli o zrobieniu mi badań hormonalnych, może skieruje do endokrynologa. Pamiętajcie dziewczyny! nie bądźcie tak naiwne jak ja i nie dajcie sobie wcisnąć tabletek bez wcześniejszych badań! Ja zapłaciłam za to idealną figurą i skórą, ale przede wszystkim mogłam przepłacić za to życiem (moje ciśnienie było chwilami tak wysokie, że właściwie fartem nie doznałam, mówiąc delikatnie, powikłań). Czy może któraś z Was miala podobne przeżycia do moich? Szukam wsparcia... Pozdrawiam Was ciepło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1943 |
Przyczajenie
|
Witajcie , zaczęłam stosować plastry evra (jestem przy drugim plastrze), w przeciągu tyg przytyłam 3 kilo, chciałabym odstwic plastry - zaczekam do końca opakowania i tu pytanie czy mogę odstawić sama bez konsekwencji czy lepiej żebym skonsultowała się z lekarzem?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1944 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1945 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1946 |
dream big
|
.
who believe in the beauty of their dreams” Edytowane przez cherry pie Czas edycji: 2012-03-27 o 13:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#1947 |
Rozeznanie
|
Byłam dzisiaj u lekarza... i uczucia mam mieszane. Pani była bardzo miła, zbadała mnie tak ogólnie, zrobiła wywiad. Opowiedziałam jej wszystko to co tutaj Wam... a ona powiedziała, że badań hormonalnych nie będziemy robić, bo ona podejrzewa że mam nadciśnienie po rodzicach. Powiedziała, że mam schudnąć te nadprogramowe 8-9 kg. Na moją drobną sugestię, że robiłam w tym celu już chyba wszystko, odpowiedziała z uśmiechem, jakby w żarcie, że przede wszystkim mam przestać jeść. :/ Zleciła mi badania krwi, moczu (trochę takie rozszerzone), ekg i usg jamy brzusznej. Od razu zapisałam się też do ginekologa, może on zainteresuje się tymi hormonami.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1948 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1949 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Polly88 Czas edycji: 2012-03-27 o 15:34 Powód: literówki |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1950 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:32.