|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1921 |
Inkwizytor
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.4.
Ja to samo, może to zależy od regionu Polski?
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka książkowa |
![]() ![]() |
![]() |
#1922 |
Raczkowanie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;38991889]
wystarczy... jak jest się samemu to się na nikogo tego nie dzieli...[/QUOTE] Jak się jest samemu to zużywa się to też o połowę wolniej więc wychodzi na to samo. Kojarzę, że jesteś z zachodnio- pomorskiego, jak długo jedzie się od Ciebie do miejscowości nadmorskich takich jak Mielno, Kołobrzeg? : D Nie próbowałaś tam pojechać w sezonie i załapać się do pracy? W sezonie w takich miejscowościach bardzo chętnie zatrudniają osoby z niemieckim (wiem z autopsji, żeby nie było), bo przyjeżdża bardzo dużo Niemców, którzy nawet nie żałują kasy na napiwki, więc można nieźle dorobić...
#1923 |
Zadomowienie
|
Chyba tak, w końcu ze Śląska i z Zachodniopomorskiego blisko do Niemiec
![]() LiquidLuck, tak powinno być jak piszesz jeśli chodzi o opłacenie jedzenia czy proszku do prania, ale już detergenty typu domestos, CIF, płyny do okien i podłóg itp. już będą dzielić się na pół. Dodatkowo np. opłata za internet jest jedna, tak samo opłata za gaz będzie podobna w przypadku jednej czy dwóch osób, bo przy gotowaniu zużywana jest podobna ilość gazu, przy prądzie też jest różnica, gdyż jak siedzi się w pokoju przy włączonym świetle samemu czy z kimś, to opłata jest taka sama, to samo z ogrzewaniem. Najgorsze są opłaty za energię, bo pochłaniają większość miesięcznych wydatków.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi." ~Albert Einstein If you are good at something never do it for free. Edytowane przez Erite Czas edycji: 2013-02-03 o 09:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#1924 |
Inkwizytor
|
Coś w tym jest, ja jeszcze dodatkowo widzę ogłoszeni a z czeskim, ale tez mnie to tego jakos nie ciągnie
![]()
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka książkowa |
![]() ![]() |
![]() |
#1925 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
od razu widać, że jesteś w innej sytuacji i jesteś młodsza od reszty. Bo podzielić możesz co najwyżej jedzenie. Ale sprzątasz chyba tak samo używając detergentów, gotujesz też tyle samo, bo nie liczy się od ilości kartofli w garnku, płacisz za neta, czynsz, prąd... Możesz zmniejszyć te koszta, owszem, ale na pewno nie na połowę. Poza tym, rozmawiałam ostatnio z ciotką, która jest samotna i mieszka sama i... o dziwo rachunki miała porównywalne a finansowo dzieli ją ode mnie parę tysięcy miesięcznie... W pojedynkę jest trudniej. Wystarczy pogadać z tymi, którzy żyją sami. ---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- Cytat:
Może zamiast studiów mgr, które i tak powinnam zrobić już jakieś 4 lata temu, to jednak jakiś duński od października ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1926 |
Wtajemniczenie
|
Co do języków u mnie też sporo ogłoszeń gdzie wymagany jest niemiecki. Uczyłam się go dość długo, w szkole miałam właściwie same 5 ale nijak się to ma do mojej praktycznej jego znajomości... nie lubię tego języka, i chyba zdania poprawnie, jeszcze w stresie bym nie skleciła teraz :P a szkoda
Tak sobie rozmyślam o tym, dlaczego nikt nie dzwoni i mam pewną teorię ![]() ![]() ameryki nie odkryłam ale mam dzis dobry nastrój, może was zarażę optymizmem ![]()
#1927 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1928 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1929 |
Zadomowienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;39011157]Słonko,
od razu widać, że jesteś w innej sytuacji i jesteś młodsza od reszty. Bo podzielić możesz co najwyżej jedzenie. Ale sprzątasz chyba tak samo używając detergentów, gotujesz też tyle samo, bo nie liczy się od ilości kartofli w garnku, płacisz za neta, czynsz, prąd... Możesz zmniejszyć te koszta, owszem, ale na pewno nie na połowę. Poza tym, rozmawiałam ostatnio z ciotką, która jest samotna i mieszka sama i... o dziwo rachunki miała porównywalne a finansowo dzieli ją ode mnie parę tysięcy miesięcznie... W pojedynkę jest trudniej. Wystarczy pogadać z tymi, którzy żyją sami. ---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- skandynawskie są także na porządku dziennym. Może zamiast studiów mgr, które i tak powinnam zrobić już jakieś 4 lata temu, to jednak jakiś duński od października ![]() No właśnie - mieszka sama. Chyba nikt (?) nie planuje na początku pracy w innym mieście wynajęcia kawalerki i samodzielnego mieszkania ![]() Wtedy wiele kosztów dzieli się ze współlokatorami - czynsz (wiadomo...), opłaty (prąd, internet), najczęściej kupuje się wspólnie środki czystości, itd. |
![]() ![]() |
![]() |
#1930 |
Inkwizytor
|
[QUOTE=tusiamar]Słonko,
skandynawskie są także na porządku dziennym. Może zamiast studiów mgr, które i tak powinnam zrobić już jakieś 4 lata temu, to jednak jakiś duński od października ![]() To może na filologię? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1931 |
Zakorzenienie
|
Ogólnie to zgadzam się z Tusią.
Dajcie, spokój. Nikt mnie nie przekona, że łatwo się jest samemu utrzymać w większym mieście. Nie wierzę też w opowieści, że potem Ci się poprawi i będzie cool, najgorsze są początki itd. Jestem w podobnej sytuacji i płakać mi się chce jak sobie pomyślę, że muszę z kimś wymajmować mieszkanie. Mając lat tyle ile mam itd. No, ile tak można. ![]() Słonecznikowa - jacy to ludzie mogę realnie liczyć na najniższą krajową ? Bo jakoś tak dziwnie się poczułam jak obywatel drugiej kategorii albo matoł. ![]() W moich okolicach niemiecki jest wymagany już od dawna, zresztą już o tym pisałam na wątku.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2013-02-03 o 11:31 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1932 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dajcie jakiś przykład zawodu i stanowiska pracy, gdzie młody człowiek może liczyć na >2000/msc ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1933 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ogóle teraz jak mamy /?/ kryzys widać różncię w wysokości proponowanych zarobków teraz, a jeszcze rok, czy dwa lat temu - na gorsze. Nie wiem może młody człowiek może się łudzić, że kiedyś będzie lepiej zarabiać/ sama żyłam takimi marzeniami/ aktualnie jakoś w to już nie wierzę. Panuje wyzysk, wyzysk i jeszcze raz wyzysk. ![]()
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2013-02-03 o 11:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1934 | |
Inkwizytor
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#1935 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1936 | |
Inkwizytor
|
Cytat:
![]() ![]() Poza tym masz rację, stawki w tym kraju są mocno śmieszne, ale niestety można się co najwyżej wyprowadzić ![]() ---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- Hmm...bo będzie, tylko pytanie czy jeżeli po kilku latach pracy dostanie się te 400 zł więcej to czy to jakoś znacząco wpłynie na sytuacje materialną. Niestety żeby było odczuwalnie lepiej to ta najniższa krajowa musiałaby zamienić się po tych kilku latach w conajmniej dwa razy tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1937 |
Zakorzenienie
|
verda, mam znacznie więcej lat niż Ty.
![]()
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2013-02-03 o 12:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#1938 | ||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie każdy lubi dzielić z kimś lokum, bo w wieku 20 lat to można, ale jak masz 30 lat to już raczej nie, gdyż pragnie się mieć swój kąt a nie żyć na studencką łapę.[COLOR="Silver"] ---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Cytat:
![]() Poza tym po co mi drugi licencjat jak i jeden wiele nie zdziałał ![]() ---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 Czas edycji: 2013-02-03 o 12:15 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1939 |
Wtajemniczenie
|
No to mnie pocieszyłyście z tą moją "teorią" odnośnie oczekiwania na oddzew
![]() ![]() A odnośnie mieszkania samemu w dużym mieście... powiem tak: 5 lat wynajmowałam kawalerkę we wrocławiu. Zero luksusu, ale w miarę blisko centrum. Koszt wynajmu(czynsz, odstępne, opłaty) 1400zł nie wliczam oczywiście telefonu, internetu i cyfrowej tv... gdybym miała mieszkać tam sama to niedałoby rady bo ledwo wypłata by starczyła na opłaty... wynajmowalam z chłopakiem a i tak nie było lekko choć zarabialiśmy ciut więcej niż najniższa krajowa...
#1940 |
Konto usunięte
|
no to porównywalnie jak w stolicy, kawalerka 1500... a w centrum to i 2000. tylko ile osób może mieszkać w takiej kawalerce - góra dwie... bo to raptem jakieś 20 m2 :| więc i te koszty najmu w dużym mieście są duże...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1941 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1942 |
Konto usunięte
|
http://www.tvn24.pl/supermama-na-bil...,304002,s.html - widziałyście? ciekawe skąd wzięła kasę, bo wiem ile kosztuje wydruk takich plakatów i podpisanie umowy z właścicielem billboardów
![]() aczkolwiek pomysł ciekawy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1943 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do Kołobrzegu mam 95km. ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- Wiecie, co mnie dziwi?> Otóż od kilku lat widzę tych samych młodych chłopaków <30 lat obecnie, piją piwo, stoją wiosną/latem/jesienią pod blokami, wałęsają się. Nie sądzę, by pracowali? Dziwi mnie to, z czego oni zyją (domyślam się, że mieszkają z rodzicami ale ciekawe, jak długo). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1944 |
Raczkowanie
|
tajkuna, uważam że z mamą powinnyście poszukać pomocy - może zgłoście się do MOPSu i zapytajcie czy mogą Wam udzielić wsparcia - niekoniecznie finansowego.. ale psychicznego -> może pomogą Ci znaleźć pracę? Jesteś zarejestrowana w PUP?
musisz działać z mamą, bo to co się dzieje w Twoim domu wymaga pomocy. Wierzę, że kiedyś byłaś pogodną, wesołą osobą.. tylko te problemy Cię totalnie przytłoczyły. Czas zgłosić się po pomoc.. póki jesteś młoda i masz szansę zmienić swój los. Siedząc w domu i narażając się na kontakty z ojcem tylko wykańczasz się psychicznie. Jesteś inteligentką osobą.. i jestem pewna, że MOPS może Ci coś zaproponować - pracę w świetlicy środowiskowej itp. idź i zapytaj o to czy mogą w jakiś sposób Ci pomóc. |
![]() ![]() |
![]() |
#1945 | |
Raczkowanie
|
Jesteśmy dla siebie obcymi osobami, wracamy do domu o innych porach i mamy inne nawyki żywieniowe, nie gotujemy razem niczego, więc tak czy siak kuchenka jest włączana kilka razy. Nie siedzimy sobie na głowie i nie spędzamy czasu w jednym pokoju żeby oszczędzić kilka zł na energii i ogrzewaniu. Neta też mamy osobnego. Może gdybym rzeczywiście mieszkała z kimś bliskim to dałoby się oszczędzić, a tak po prostu nie ma takiej możliwości.
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;39015911]http://www.tvn24.pl/supermama-na-bil...,304002,s.html - widziałyście? ciekawe skąd wzięła kasę, bo wiem ile kosztuje wydruk takich plakatów i podpisanie umowy z właścicielem billboardów ![]() aczkolwiek pomysł ciekawy ![]() Tym bardziej, że al. Grunwaldzka to jedna z głównych ulic Gdańska i wynajem billboardu tam musi sporo kosztować... A sam artykuł widziałam kilka dni temu na portalu trojmiasto.pl i tam spotkałam się raczej z negatywnymi komentarzami. Cytat:
![]()
![]() |
#1946 |
Raczkowanie
|
Polecam Wam artykuł a może któraś z Was się nawet kwalifikuje do tego programu. http://wyborcza.pl/1,87648,13318213,...sie_udalo.html
Wreszcie ktoś spróbował na poważnie zrozumieć psychiczne problemy bezrobotnych i pomóc je rozwiązać. Życzę żeby program podłapały inne urzędy pracy i został rozszerzony na inne grupy bezrobotnych. |
![]() ![]() |
![]() |
#1947 |
Zakorzenienie
|
Aha, to raczej za daleko maM do Kł-u.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1948 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sumie nie wiem po co interesujesz sie tym z czego inni zyją ![]()
![]() |
#1949 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez szakal165 Czas edycji: 2013-02-03 o 17:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1950 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:50.