![]() |
#1921 |
Raczkowanie
|
Dot.: Holandia
Holandia - mały kraj wielkich ludzi - w dosłownym znaczeniu. Można jej wiele zarzucać, ale jedno trzeba jej przyznać - jest piękna. Miniaturowe domki stawiane z małej czerwonej cegły, uśmiechają się uroczo, przyjaźnie zapraszając do swych małych ogródeczków.
Witam wszystkie forumowiczki od pierwszego marca mieszkam w Holandii i jak większość z nas przyjechałam za narzeczonym, obecnie mężem ![]()
![]() |
#1922 |
Raczkowanie
|
Witaj Trynity
![]() Ja jestem niecały tydzień w NL i narazie bardzo mi się podoba. Gdzie mieszkasz, jeśli można spytać?
![]() |
#1923 |
Raczkowanie
|
Mieszkam w Heerenveen, a raczej w okolicach. W poniedziałek wróciłam z wakacji w Polsce. Miałam drobny kryzys po powrocie, ale dziś znów świeci słońce - może tym razem będzie lepiej
![]()
![]() |
#1924 |
Zakorzenienie
|
Ej gaduły
![]() ![]() Pogoda taka piękna że szok-aż się żyć chce ![]() ![]() ![]() ![]() Najgorsze,że w sobotę robimy ur mojej córci, w Jungle we Vlaardingen a tam jest taaaaak gorąco ![]() Idę chyba na balkonik się podsmażyć ![]()
![]() |
#1925 |
Raczkowanie
|
Tynity z tego co widziałam to masz obok siebie sporo jezior
![]() Kasica Z chęcią sama bym się posmażyła ale mój balkon składa sięz drzwi balkonowych i barierki a drugi jest we wnęce i tam słońce nie dochodzi ![]() A ile córa ma lat? Sami chcemy powiększyć rodzinę ale narazie nie mamy warunków do tego ![]()
![]() |
#1926 |
Raczkowanie
|
Soral owszem jest tu sporo jezior od których niestety ostro wieje co potęguje uczucie chłodu. Dwukrotnie mieszkałam nad pięknym jeziorem, widoki super. Ja jednak wolała bym mieszkać w mieście.
Na razie żadnych fajnych rodaków i rodaczek nie spotkałam, więc jesteśmy skazani tylko na siebie. Do tego mamy ogromne problemy z mieszkaniem, nie możemy zaleźć nic na stałe. Teraz mamy wynajem na 15 dni ;/ Niestety mąż znalazł pracę właśnie tu wrrr, chciała bym mieszkać w Groningen, bo Heerenveen to mała wioska, a dookoła są tylko krowy, pola i jeziora. ---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Soral wy gdzie mieszkacie?
![]() |
#1927 |
Raczkowanie
|
Trynity mieszkamy w Noordwijkerhout. Mieścinka fajna, około 15 tys. mieszkańców i blisko morza.
Ja mam wrażenie, że nie wyjechałam z Polski ![]() Wieczorami równie często słyszę polski co holenderski. Położenie miasta bardzo mi się podoba, 30km do Amsterdamu i mniej więcej tyle samo do Hagi. Co dla mnie ważne nie jest to wiocha zabita dziurami tylko małe miestaczko. Na wsi nie umiem mieszkać, muszę mieć w zasięgu nóg sklepy, pocztę, aptekę, lekarza itp. PS My też nie spotkaliśmy nikogo z kim można się bliżej poznać ale Połówek jest tu dopiero 3 tygodnie a ja tylko tydzień, więc może coś się zmieni za jakiś czas ![]()
60-59-58-57-56-55-54-53-52-51-50 ![]() Amsterdam - 2 osoby Rotterdam - 1 osoba Edytowane przez Soral Czas edycji: 2011-08-17 o 16:23 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1928 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() I również witm rodaczkę ze śląska ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1929 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jesli przyjdzie mi kiedyś się przeprowadzić, to również na wies, gdzie jest cisza, spokój, dużo przestrzeni. Rozumiem jednak ze wy jesteście dużo młodsze i potrzebujecie rozrywek... Ja mam w pobliżu sklep, lekarza z apteką, boisko, sale gimnastyczną a nawet ośrodek oferujący pilates i inne ćwiczenia - i to wszystko na małej wiosce.
"Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło, Gdy cie walnie życia pięść. Nigdy nie poddawaj się - dzisiaj nie jest łatwo, Jutro będzie lepszy dzień..." Zapraszam na blogi: http://slodko-gorzkaholandia.bloog.pl/ http://iskierka71.blogspot.nl/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1930 |
Raczkowanie
|
Ja również ze śląska
![]() ![]() Oj mi tez by się podobało mieszkać nad morzem ![]() ![]() Ale właśnie za daleko ![]() W tym tygodniu leci miesiąc od przeprowadzki do Utrechtu. Za chiny ludowe nie chciałam tu mieszkać ![]() ![]() ![]() ![]() Ty też krótko tu mieszkasz. A cóż takiego Ci się nie podoba w tym mieście ? ![]() Tez już myślałam by jakoś przedłużyć gąbkę i jakoś umyć te nieszczęsne okna ![]() ![]() Widziałam już też kolesia, który na drabinie specjalną myjką szorował okna ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1931 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Córcia w niedzielę kończy 4 ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1932 |
Raczkowanie
|
Też mieszkamy blisko centrum na dość dużym osiedlu i przy dość ruchliwej ulicy. Właśnie ten tłok troszkę mi przeszkadza, tym bardziej że pracujemy w nocy i w dzień czasem trudno się wyspać. A poza tym jakoś mało tu zieleni, mimo że pod blokiem mamy mini park
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1933 |
Raczkowanie
|
Kij z gabka mozna kupic w blokkerze
![]() Bliskosc sklepow ![]() ![]() Zazdroszcze wam dziewczyny mieszkania blisko morza. Sama z Polski jestem z nad morza, a teraz zupelnie w glebi ladu mieszkam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1934 |
Raczkowanie
|
Kolejny dzień w Holandii i oczywiście chmury na niebie. Pokazałam właścicielom mieszkania zdjęcia ze ślubu i parę fotek z Polski odniosłam wrażenie, że byli zaskoczeni
![]() W końcu mamy i góry i morze oraz i zimę i lato ![]() Powiedzcie mi dziewczyny ile płacicie za wynajem i jak udało wam się znaleźć wasze mieszkanka.
![]() |
#1935 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja tam zawsze oszczędna byłam i nadal jestem, i na szczęście bliskość i wielki wybór sklepów tego nie zmienił ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Asiulek87 Czas edycji: 2011-08-18 o 10:49 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1936 |
Raczkowanie
|
ASIULEK87 dzięki serdeczne za odpowiedz
![]() Plusy to: internet, telewizor i ogrzewanie, które po pierwsze jest ![]()
![]() |
#1937 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Mogę spytać czemu zdecydowaliście sie na rozłąkę abyś mogła urodzić w Polsce? Matko, ja bym tak chyba nie potrafiła. Nawet nie chodzi o tęsknotę za Połówkiem ale przy nim czuję się absolutnie bezpieczna i zwłaszcza w ciąży nie wyobrażam sobie być daleko on niego. Podziwiam, że wytrzymałaś. Połówek chciał dziewczynce dać na imię Sonia ale okropnie brzmi z jego nazwiskiem. Oj u nas to będzie historia z wybraniem imienia ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
60-59-58-57-56-55-54-53-52-51-50 ![]() Amsterdam - 2 osoby Rotterdam - 1 osoba Edytowane przez Soral Czas edycji: 2011-08-18 o 11:28 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1938 |
Raczkowanie
|
A znasz może jakieś strony po polsku albo angielsku? Szukamy mieszkania i zależy nam na czasie. Niestety, oboje ni hu hu holenderskiego
![]() SORAL ja wszystko załatwiam translatorem ![]() ![]()
![]() |
#1939 |
Raczkowanie
|
Soral polecam tą stronkę http://ogloszenia.niedziela.nl/categories/showcat/21
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Także radzę uważać na takie osobniki... Trynity2011 dobry pomysł ![]() Edytowane przez Asiulek87 Czas edycji: 2011-08-18 o 11:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1940 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny co robicie na co dzień? Pracujecie? Pracowałyście? Macie zamiar pracować? Czy tylko wasze Połówki pracują?
Ja się tak strasznie nudzę, że chciała bym pójść do pracy, ale w swoim zawodzie to ja niczego nie znajdę ;/ Nigdy nie brałam pod uwagę możliwości mieszkania w NL niestety tęsknota zrobiła swoje i jestem ![]()
![]() |
#1941 |
Raczkowanie
|
Trynity haha rozwaliłaś mnie tym tekstem 'co sobie nie przetłumaczę to sobie dopowiem
![]() ![]() Świetny pomysł z tym translatorem. To biorę się za szukanie mieszkania. Na niedziela.nl są głównie oferty pokoju do wynajęcia a nie mieszkania ![]() EDIT Nie widziałam dalszych postów. W pośredników to nie chcemy się bawić bo nieufni jesteśmy (ale się dobraliśmy z Połówkiem ![]() Trynity jeszcze nie pracuję. Pewnie będę szukać pracy dopiero jak znajdziemy mieszkanie. Bez sensu szukać teraz jak za 2-4 tyg. możemy mieszkać 40km dalej. Samochodu nie mam i dojeżdząć taki kawał autobusem o ile takie połączenie będzie to nic miłego. Na pracę w zawodzie nie liczę, a nawet nie mam ochoty ![]() ![]()
60-59-58-57-56-55-54-53-52-51-50 ![]() Amsterdam - 2 osoby Rotterdam - 1 osoba Edytowane przez Soral Czas edycji: 2011-08-18 o 11:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1942 |
Raczkowanie
|
Soral ty masz prawidłowe podejście hehehe
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1943 |
Raczkowanie
|
Tyrnity w listopadzie stuknie mi 23
![]() ![]() Całe dzieciństwo, wiek nastoletni i pierwsze 2 lata studiów wszystkim się przejmowałam dzięki temu byłam ciągle znerwicowana, nie mogłam spać, ciągle czułam kłucie przy sercu i pewnie czekał mnie zawał serca na 30 urodziny. Teraz trochę wrzuciłam na luz bo przecież nad wszystkim nie mogę zapanować. Czilałt jest okej ![]() ![]() A kim jesteś z zawodu? Jeśli mogę spytać ![]()
60-59-58-57-56-55-54-53-52-51-50 ![]() Amsterdam - 2 osoby Rotterdam - 1 osoba Edytowane przez Soral Czas edycji: 2011-08-18 o 12:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1944 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To u nas jakoś na odwrót było, na lajcie sobie studiowaliśmy, a teraz jakoś nam się spoważniało ![]() ![]() ![]() Z zawodu jestem nauczycielem hehehe ![]()
![]() |
![]() |
#1945 |
Raczkowanie
|
Też szukamy swojego miejsca na ziemi
![]() To nie tak, że my na lajcie do wszystkiego podchodzimy. Połówek jak na swoje 20 lat jest poważniejszy niż niejeden znany mi 25 latek. Ja przestałam się przejmować rzeczami na które nie mam wpływu. Teraz będąc bez pracy nie przejmuję siębo wiem, że Połówek ma zapewnioną pracę i sobie poradzimy. Jakby tak nie było to bym sobie kłaki wyrywała i kombinowała co tu zrobić. Zawsze chciałam uczyć ![]()
![]() |
#1946 |
Raczkowanie
|
![]()
Hej dziewczyny!
![]() Już od jakiegoś czasu próbuję przeczytać cały wątek dotyczący Holandii ![]() ![]() ![]() ![]() Przepraszam, trochę się rozpisałam! ![]() W każdym razie chciałam Wam tylko powiedzieć, że mam nadzieję, że będzie Wam się dobrze żyło w NL i będziecie szczęśliwe żyjąc w tym pięknym kraju ![]() Ja też za kilka lat do Was dołączę ![]() Buziaki! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1947 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() My płacimy za 2 pokoje z kuchnia w Utrechcie 700 e inc. A mieszkanko było kompletnie umeblowane. Więc myślę że nie drogo, bo np. znajomi płacą 650e za pokój ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Nam się właśnie udało przez niedziela.nl znaleść mieszkanko. Przez mzrkplaats też szukaliśmy ale jak się pokazało ogłoszenie to bardzo szybko stawało się nieaktualne.
![]() |
![]() |
#1948 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Co do szukania mieszkań to ja bym polecała tylko maklerów holenderskich,ale wiem że oni mają też wymagania co do kaucji, kontraktu i zarobków ![]() My znależliśmy mieszkanie tu: www.indestaad.nl na: www.marktplaats.nl też można, ale trzeba uważać. www.vesteda.com też ma dużo mieszkań. My mamy mieszkanie duże i przestronne-3 sypialnie i duży salon,w tym korytarz jest bardzo duży, co w Holandii jest rzadko spotykane ![]() Płacimy za mieszkanie 670 euro. ---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- Cytat:
![]() Wiesz, myśleliśmy,że uda nam się do Pl wrócić na stałe,ale szybko spadliśmy na ziemię ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1949 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich
![]() Mój Małżowin od dwóch tygodni jest w Holandii. Dostał pracę z umową do końca roku. Mieszka w Leusden w prowincji Utrecht. Jako, że jest tam krótko, to jego przyjazd do nas, w najbliższym czasie, jest pod dużym znakiem zapytania ![]() Mamy 4 letniego synka więc taka rozłąka na dłuższą metę nie zda egzaminu ![]() Dziecko musi mieć Tatę a ja muszę mieć połóweczkę przy sobie ![]() Po długich rozmowach jest rozporządzenie!!! Za trzy tygodnie ruszamy w podróż życia ![]() Na razie ulokujemy w Leusden ale wstępnie ustaliliśmy, że 20 km. dalej jest miasteczko Bunschoten i tam zamieszkamy. Wynajęcie 2 pokojowego domku wynosi 550 eu. Mąż jest zauroczony tym miasteczkiem więc ja mu wierzę i jestem entuzjastycznie nastawiona ![]() Ale pozostają pytania moje drogie i moi drodzy! Jak udało Wam się załatwić dowód osobisty dla Waszych pociech? Ja byłam wczoraj w Urzędzie i miła Pani powiedziała mi, że pozwolenie ma być obojga rodziców więc Małżowin powinien tam jechać do konsulatu i na ichniejszym druku napisać mi upoważnienie albo zgłosić się do notariusza ![]() Jako, że podpisy mamy bardzo podobne chyba sama się za niego podpiszę a w urzędzie, jak zapytają, powiem, że Mąż dwa dni temu wyjechał ! Druga sprawa : jak znaleźć taniego przewoźnika ( jestem z Wrocławia )? Mąż miał przewóz zapewniony ale cena !! 250 zł. ![]() Będę wdzięczna za wszelakie odpowiedzi ![]() Pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1950 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A z tym mieszkaniem to parę minut temu dostałam motywację to szukania własnego. Siedzę sobie na balkonie z laptopem a przychodzi mój szanowny współlokator i na bezczela podchodzi i zagląda co robię ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:48.