Styczeń, Luty już za pasem, czas przywitać się z Bobasem - styczeń-luty 2011 cz.IV - Strona 66 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-15, 10:59   #1951
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3
Dot.: Styczeń, Luty już za pasem, czas przywitać się z Bobasem - styczeń-luty 2011 cz

vilya ja to nic nie czułam kompletnie. A ostatnio stwierdziłam, że dziecię takie spokojne i leniwe po tatusiu, bo mnie nosi wszędzie, a on mógłby przespać cały dzień.

Zapodałam sobie właśnie obiadek A w drugim garnku gotuje się rosołek.
oczywiście ze mnie ciapa, bo nie włączyłam bojlera i siedzę w piżamie czekając na ciepłą wodę grrrrrr
lilijka3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-15, 11:07   #1952
anka_bzzz
Wtajemniczenie

Dot.: Styczeń, Luty już za pasem, czas przywitać się z Bobasem - styczeń-luty 2011 cz

Cytat:
Napisane przez _havana_ Pokaż wiadomość
Witam!

Chantalle mmmmm naleśniki z bananem i nutella uwielbiam

kma1982 trzymaj się dzielnie na pewno dobrze się Wami zajmą i wszystko będzie wporządku
Też jestem ciekawa jakie miałaś objawy.

Dokładnie wiem o czym mówisz. Ja się nieraz zastnawiam jak to jest możliwe, że czuje małą w tylu miejscach naraz

Co do kombinezonów to naprawdę polecam lumpiki. Ja kupiłam dwa misiowate firmy mark&spancer i next po 12 zł każdy. Radze iść w dniu dostawy, zapłacić trochę więcej, ale mieć w czym wybierać

A ja wczoraj wieczorem wyciągnęłam puszkę ananasa i zjadłam połowę z bitą śmietana taką zachciankę miałam

U mnie jak o kombinezoniki chodzi to ciężko... Nic fajnego nie widziałam dla małej. No w sumie wtedy nie wiedziałam, że będzie mała

Zjadłabym sałatkę owocową. Ale mam tylko banany i mandarynik. No jednego grejpfruta.

Cytat:
Napisane przez lilijka3 Pokaż wiadomość
vilya ja to nic nie czułam kompletnie. A ostatnio stwierdziłam, że dziecię takie spokojne i leniwe po tatusiu, bo mnie nosi wszędzie, a on mógłby przespać cały dzień.

Zapodałam sobie właśnie obiadek A w drugim garnku gotuje się rosołek.
oczywiście ze mnie ciapa, bo nie włączyłam bojlera i siedzę w piżamie czekając na ciepłą wodę grrrrrr
Gosh, ja jeszcze śniadania nie jadłam.
anka_bzzz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-15, 11:09   #1953
_havana_
Raczkowanie

A kupowałyście już liście malin? Byłam w trzech aptekach i nic takiego nie mieli Pozostanie mi chyba tylko z allegro zamówić...
Stary 2010-12-15, 11:10   #1954
kaskup
Rozeznanie

a jak moja ma czkawke to czuje w calym brzuchu a nie jak WY piszecie ze w dole tam gdzie ma buźkę, ja bardziej czuje jakby ona cała tak podskakiwała a nie tylko buzia..
i u mnie czkawka srednio trzy razy dziennie.. i to czesto po jakis posiłkach wiec pewnie cos jej tam smakuje i zachłannie wody sie nałyka
kaskup jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-15, 11:17   #1955
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

Cytat:
Napisane przez anka_bzzz Pokaż wiadomość

Zjadłabym sałatkę owocową. Ale mam tylko banany i mandarynik. No jednego grejpfruta.

Gosh, ja jeszcze śniadania nie jadłam.
też zjadłabym sałatkę, chyba jak będę wracać to kupię sobie po drodze kilka owoców

ja jadłam śniadanie o 5 rano, kiedy nie mogłam spać, a małe domagało się śmiesznym głaskaniem. Tak więc teraz czułam ogromny głód i zrobiłam sobie obiadek. Teraz wcinam ostatni kawałek ciasta ze śliwką i popijam kawusię.
I znowu mam mnie mdli po jedzeniu, chyba coś musi uciskać mi na żołądek............
Stary 2010-12-15, 11:17   #1956
agape
Zadomowienie

ja jak ostatnio pokazałam TŻtowi gdzie dzieciaczek ma pupke to mu klapsa dał właśnie się kręci strasznie a ja tego nie lubie jak w pracy jestem bo mnie rozprasza

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019
agape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-15, 11:21   #1957
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

Cytat:
A kupowałyście już liście malin? Byłam w trzech aptekach i nic takiego nie mieli Pozostanie mi chyba tylko z allegro zamówić...
nie i nie kupuję
jeśli masz w pobliżu aptekę Dbam o Zdrowie (DOZ) to możesz sobie tam kupić, bo na pewno jest. Możesz też zamówić internetowo u nich.

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ----------

Cytat:
Napisane przez agape Pokaż wiadomość
ja jak ostatnio pokazałam TŻtowi gdzie dzieciaczek ma pupke to mu klapsa dał właśnie się kręci strasznie a ja tego nie lubie jak w pracy jestem bo mnie rozprasza
hehehe
moje to robi przeboje jak jadę w autobusie...... wtedy uśmiecham się, a ludzie patrzą na mnie jak na wariatkę No cóż uroki małego brzuszka
Stary 2010-12-15, 11:27   #1958
make_up_istka
BAN stały

Uff, ja dziś w końcu się wyspałam... z tym, że tak twardo spałam, że obudziłam się o 8:30, a TŻ miał do pracy na 8:00 (zawsze ja go budzę) i zaspał Nie było czasu, żebym się wyszykowała i z nim wyszła (miał mnie zawieźć do przychodni na badanie krwi), więc wróciłam do lóżka i poszłam spać... Okazało się za to, że samochód znowu nam zamarzł (może to faktycznie świece do wymiany? dziś byliśmy umówieni z mechanikiem żeby je sprawdził) i TŻ musiał pojechać tramwajem... Znowu zostaliśmy bez auta... Teraz to już zapowiedziałam Gabrysi, że nigdzie ma się na razie nie wybierać, bo jej tatuś nawet nie miałby czym nas zawieźć do szpitala

Myślałam, że przeszedł mi ból pleców, ale wystarczyło zjeść śniadanie na siedząco i wrócił... Masakra. Jakby ból był w krzyżu to bym się niepokoiła, że coś się może zaczyna, ale jest w odcinku lędźwiowym i ciut wyżej. Także teraz znowu leżę i nie wiem co ze sobą sensownego zrobić. Nie umiem nawet czytać książek na leżąco...

Moja córka daje o sobie znać codziennie i to prawie bez przerwy - już się boję co będzie po urodzeniu albo macha rękami i nogami (tylko już nie tak zamaszyście) albo baaardzo mocno wypina dupkę...

olbka zaciskaj nogi i wypoczywaj a ktoś inny powinien za Ciebie zabrać się za przygotowania do Świąt.

Herbatka z liści malin jest na pewno w aptece DOZ (przez internet chyba 3,50zł za 50g). Ja ciągle się zbieram do kupienia... No i w sklepach zielarskich można kupić.
make_up_istka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-15, 11:30   #1959
mysiopez
Zadomowienie

a te liście malin to na wywołanie porodu czy na co?

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e66lgchoj.png
mysiopez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-15, 11:32   #1960
_havana_
Raczkowanie

Kurczę a właśnie byłam wczoraj w aptece DoZ i nie mieli... i w ogóle jeszcze facet się na mnie dziwnie spojrzał jakbym sobie coś abstrakcyjnego wymyśliła...
Herbatka ta ma pomóc w łatwiejszym porodzie
Stary 2010-12-15, 11:36   #1961
make_up_istka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mysiopez Pokaż wiadomość
a te liście malin to na wywołanie porodu czy na co?
Podobno usprawnia i uelastycznia mięśnie macicy - czyli pomaga łatwiej i szybciej urodzić -, a nie wywołuje poród, wbrew powszechnej opinii.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-15, 11:37   #1962
kaskup
Rozeznanie

Cytat:
czyli jakie ma działanie?? ja myślałam ze tylko ma poród przyspieszyc..

ale ja na pewno przed 14.01 nie bede jej pic..
jejciu jak ja sie boje ze nie doczekam końca dezynfekcji..
Stary 2010-12-15, 11:38   #1963
make_up_istka
BAN stały

Cytat:
Kurczę a właśnie byłam wczoraj w aptece DoZ i nie mieli... i w ogóle jeszcze facet się na mnie dziwnie spojrzał jakbym sobie coś abstrakcyjnego wymyśliła...
Z|amów przez internet. Ja tak zamawiałam w DOZie i mieli tylko ciągle po nią nie poszłam...

W jakim czasie trzeba w DOZie odebrać zamówienie??
Stary 2010-12-15, 11:40   #1964
kaskup
Rozeznanie

nawet nie wiedziałam ze u mnie sa tez te apteki
Stary 2010-12-15, 11:48   #1965
Patrilla
Zakorzenienie

Cytat:
idź do zielarskiego sklepu
I mnie dopadło choróbsko zionę czosnkiem idę leżeć miłego dnia Mamusie
Stary 2010-12-15, 11:50   #1966
Koperco
Zakorzenienie

witam,

ja po 3 nieprzespanych nocach w końcu dziś się wyspałam!! spałam do..11
ja nie wiem jak to możliwe ale ja mam zgagę całą dobę i już mi się płakać chce bo nie mogę wytrzymać...mleko już nie pomaga, renni tylko na chwilę a nie będę przecież brać co chwilę. CO ja mam zrobić??wizyta u gina dopiero we wtorek..
dziś SR i poród rodzinny mają nam wyłożyć a małż znów nie zdąży;( a tak mi zależy.Ja mam ostatnio dużo stresów, mam nadzieję, że gin nie powie mi że mi się szyjka skraca bo już wtedy chyba zwariuję do końca.Za dużo się martwię-znacie jakieś sposoby na rozluźnienie?(nie mam wanny niestety).
s_a|_j dzięki za poradę, wyrobię sobie na 100%tę kartę bo w Gdańsku od cholery tych aptek
i jeszcze znów wróciły karaluchy..już nie mam sił..
chociaż młody się rusza to wiem że z nim wszytsko ok.
Koperco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-15, 11:54   #1967
mysiopez
Zadomowienie

idę z małzem do biedronki bida w domu. mleko się skończyło

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e66lgchoj.png
mysiopez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-15, 11:54   #1968
make_up_istka
BAN stały

Aha, co do odwrócenia się dziecka do pozycji do porodu, podobno dobre jest pływanie oraz pozycja na czworaka (można np. oglądać tak TV i wtedy ręce podeprzeć np. na pufie) bo wtedy kiedy brzuch swobodnie zwisa, robimy dziecku nieco więcej miejsca
Stary 2010-12-15, 12:01   #1969
dizi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Patrilla Pokaż wiadomość
idź do zielarskiego sklepu
I mnie dopadło choróbsko zionę czosnkiem idę leżeć miłego dnia Mamusie
Ja też się kuruję czosnkiem, bo coś mnie chyba pobiera. Mój małżowinek również, więc od wczoraj całujemy się jak eskimosy

Cytat:
Napisane przez Koperco Pokaż wiadomość
witam,

ja po 3 nieprzespanych nocach w końcu dziś się wyspałam!! spałam do..11
Ja przebudziłam się ok.6.00, usnęłam i też kimałam do 11.00. Aż mi wstyd, że tak długo... A tyle mam na dziś zaplanowane.
dizi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-15, 12:01   #1970
MARIKA.S
Zadomowienie

kma, olbka trzymajcie się dziewczyny I nie martwcie się po 34 tygodniu możecie być spokojne o zdrowie Waszych Maluszków. To sa już te bezpieczne tygodnie

muron pisałaś o tym, że dzieci są na początku niezbyt ładne Ja się kiedyś pamiętam spierałam z koleżankami na studiach (zanim miałyśmy praktyki na położnictwach), że każde dziecko jest inne. One uważały, że noworodki są wszystkie jednakowe.
Ale zrobiły oczy jak zobaczyły tę różnorodność
Bo jeden noworodek może mieć długi nos, wąskie usta, drugi odstające uszka i małe śmieszne oczka.
Dla mnie np. Sara jest najśliczniejszą istotka na świecie, ale doskonale wiem, ze rodzą się o wiele ładniejsze dziewczynki Niektóre to normalnie "Tap madl"

make_up_istka tak jak piszesz, te torby, które spakowałaś to najbardziej rozsądne rozwiązanie
Ja zrobiłam dokładnie tak samo

kaskup Sara też szalała w brzuszku a teraz śpi jak Aniołek

A my mamy następny problem.....jak nie urok to sraczka.....Ehhh. Dupcię jej wyleczyłam to teraz się przyplątało zaropiałe oczko.
Cóż.....z tym też damy sobie radę

Na odchowalni wstawiam parę nowych zdjęć Sarci
MARIKA.S jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-15, 12:04   #1971
cytrynka3002
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez make_up_istka Pokaż wiadomość
Podobno usprawnia i uelastycznia mięśnie macicy - czyli pomaga łatwiej i szybciej urodzić -, a nie wywołuje poród, wbrew powszechnej opinii.
Mojej przyjaciółce kazali pić herbatę z liści malin, jak była już po terminie, na wywołanie...
Ja może się na nią skuszę po 38tc.

A ja skończyłam prasować, teraz zabieram się za przepakowywanie toreb, jak wczoraj pisałaś.

Miłego popołudnia dziewczyny!

http://lb1f.lilypie.com/zZUqp1.png

Edytowane przez cytrynka3002
Czas edycji: 2010-12-15 o 12:06
cytrynka3002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-15, 12:06   #1972
karinaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cytrynka3002 Pokaż wiadomość
Kinga trzymaj się...my mamy praktycznie ten sam termin, nawet wczoraj przed snem myślałam, która pierwsza się rozpakuje...dobrze, że idziesz do szpitala, tam na pewno pomogą Tobie w razie "w". Pozdrawiam Ciebie i Julianka.

Świetny pomysł...chyba w takim razie też tak przepakuję torby, żeby mieć tą jedną, podręczną najmniejszą. Resztę mąż może dowozić. Chociaż u nas nie ma odwiedzin kurka, ostatnio lekarz mówił...ale chyba trobę podrzucić będzie można.

Jejku, trzymajcie się dziewczyny mocno!! Faktycznie, byle tylko dotrwać do tego 36 tygodnia...zaciskaj te nogi Kochana!!

Witam środowo!! Ale się wystraszyłam tych Waszych skróconych szyjek...ja mam wizytę u lekarza w poniedziałek, boję się. Tym bardziej, że od kilku dni brzuch twardnieje mi częściej i na dole pobolewa, jak na @. A niektóre pisały tutaj, że to objaw tej skracającej się szyjki. Wczoraj nawet mówiłam Małemu, że MUSI wytrzymać chociaż do sylwestra, wtedy mam skończone 36tc...mam nadzieję, że to tylko moje paranoje są i ginek mnie uspokoi na wizycie...

i ja taki system pakowania zrobie ,choc u nas dziecko jesli wszystko jest dobrze moga juz po 6 godz wypisac

Cytat:
Napisane przez anka_bzzz Pokaż wiadomość

Dzięki dziewczyny, coś wybiorę na pewno. Z doborem ciuszków na wyjście mam największy problem. Najgorsze, że nie wiem, jak duża córa się urodzi. Ale kombinezon to chyba na 62, nie 56?
ciuszki male jak najbardziej ale kombinezon to wez lepiej wiekszy.
ja mam praktycznie same spiosz,body i inne bluzeczki od urodzenia wlasnie na 56 ,a kombinezon od 0-3 i drugi wiekszy.
chcialabym kupic juz wieksze ubranka ale nie jestem pewna co do plci wiec sie powstrzymuje

Cytat:
Napisane przez kaskup Pokaż wiadomość
ja miałam tak z Amelką, tez bardzo słabo czułam ruchy, tak jak piszesz czułam jak sie przesuwa jak kładłam reke na brzuchu i jak miała czkawke.. tez wszyscy mówili ze pewnie spokojniutka bedzie.. i rzeczywiście do pół roku spokojniutka była, całe noce przespała ale jak zaczeła pełzac to juz sie skończyło.. od tego momentu na tyłku 5 minut nie usiedzi, cały czas musi cos robic, mówic, gledzic, spiewac, tańczyc.. nawet przy jedzeniu co chwile musze ja upominac zeby przynajmniej spokojnie zjadła, a nie latała bo jej sie cos nagle przypomni..
ale jedno jej zostało.. uwielbia długo spac..

a ta mała teraz to szaleje okrutnie, az sie boje co bedzie jak sie urodzi..
i ja mialam bardzo podobnie ,tez moja cora siedziala w brzuszku spokojnie a pozniej ,jak zaczela biegac to jak tajfun ,moj maz mowi ze ona musi miec adhd bo on sobie nie wyobraza aby mozna byc jeszcze bardziej aktywnym niz Amelka .a moze Amelki tak maja

moj dzidzis w brzuchu raczej potrafi godzinani sie rozpychac ,doslownie czuje wtedy takie rozpychanie z kazdej strony, czasem mnie to az meczy

popralam firanki i zaslony ,teraz czekam az przeschnał bo musze je podkleic aby byly krótsze. no i umylam drzwi ogrodowe ale tylko od wewnatrz sprayem

i mnie boli od 4 dni brzuch jak na okres ,do tego czesto sie napina.martwie sie swoja ciaza bo cokolwiek mowie dla poloznej to jej zdaniem jest wszystko normalne a nie mam nigdy robionego zadnego badania wiec nikt mi szyjki nie sprawdza ,ani nie mam ktg a usg bylo w 20 tyg,wiec generalnie praktycznie na ta chwile nic nie wiem tak jak wy co widac przez usg.ani jakie jest polozenie ,waga
bezsensu
karinaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-15, 12:08   #1973
make_up_istka
BAN stały

Oj zgadzam się, ze dzieci są różne. Ja nie jestem (może niestety) z tych które wychwalają każde dziecko jak ładne jest, bo nie rozpływam się nad urodą każdego (tylko czasami wolę nie powiedzieć nic) - dla jego rodziców i tak jest najpiękniejsze i to jest ważne - ale uważam że Sara jest naprawdę prześliczna

Idę się w końcu ubrać, umyć i wyjdę na spacer (ale ślizgawica... nic nie odśnieżyli...) to mi trochę ból pleców przejdzie. Zajdę może też do lumpka

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-12-15, 12:09   #1974
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

Dziewczyny, mam do Was dwa pytania za 100 punktów:

1. Którą stroną kładzie się materac w łóżeczku, kokosem czy gryką do góry? Czy może to obojętne?
2. Czy któraś z Was ma laktator LOVI i co o nim sądzicie?

...ja jak zwykle niewyspana. Idę nadrabiać

stalowamagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-15, 12:11   #1975
make_up_istka
BAN stały

Gryką zaczyna się kłaść zdaje się dopiero wtedy jak dziecko zacznie wstawać, zeby masowała stópki.
Stary 2010-12-15, 12:14   #1976
magdaka13
Wtajemniczenie

Ello,

widze, ze wszystkie pozno dzisiaj wstaly...ja na nogach od 8:15-ale tylko dlatego, ze wizyta u lek. z wynikami EKG-okazalo sie, ze jest wszystko ok, a zadyszka na tym etapie ciazy to normalne. A te niby wyzsze cisnienie czyli 120/80 i puls - to nerwy. Normalnie kamien z serca- bo juz myslalam, ze mam cos z sercem...

A dzisiaj w planach - obiadek, prasowanie,pakowanie torby i w koncu poleze i poczytam ksiazeczki ... A co
Borysek ur. 05.04.2013

Vivere non necesse est. Navigare necesse est.
magdaka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-15, 12:18   #1977
agape
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MARIKA.S Pokaż wiadomość

muron pisałaś o tym, że dzieci są na początku niezbyt ładne Ja się kiedyś pamiętam spierałam z koleżankami na studiach (zanim miałyśmy praktyki na położnictwach), że każde dziecko jest inne. One uważały, że noworodki są wszystkie jednakowe.
Ale zrobiły oczy jak zobaczyły tę różnorodność
Bo jeden noworodek może mieć długi nos, wąskie usta, drugi odstające uszka i małe śmieszne oczka.
Dla mnie np. Sara jest najśliczniejszą istotka na świecie, ale doskonale wiem, ze rodzą się o wiele ładniejsze dziewczynki Niektóre to normalnie "Tap madl"
ja to uważam że dzieci bezpośrednio po porodzie są brzydkie ale pewno moje będzie najpiękniejsze psycholodzy uważają że dziecko którego rodzice uważają je za piękne jest pewniejsze siebie w dorosłości niż inne dzieci

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019
agape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-15, 12:19   #1978
Patrilla
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też się kuruję czosnkiem, bo coś mnie chyba pobiera. Mój małżowinek również, więc od wczoraj całujemy się jak eskimosy
dizi mój maż lojalnie je czosnek żebyśmy oboje ładnie pachnieli Moja córeczka je w tabletach
Materac Kokos twardszy na początek

bryyy
Stary 2010-12-15, 12:24   #1979
make_up_istka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Patrilla Pokaż wiadomość
dizi mój maż lojalnie je czosnek żebyśmy oboje ładnie pachnieli Moja córeczka je w tabletach
Materac Kokos twardszy na początek

bryyy
Mój wczoraj zjadł kanapkę z warzywami, szynką, serem i czosnkiem i twierdził, że jak potem zje kawałek czekolady i popije mlekiem, to nic nie poczuje. Jasssssssssne... Myślałam że go z łóżka później wywalę... Nos ciężarnej okazał się niezawodny...
Stary 2010-12-15, 12:24   #1980
MARIKA.S
Zadomowienie

magdaka13 ciśnienie 120/80 to nie jest wysokie tyko w normie.....Ale dobrze, że badania Cie uspokoiły

Nie opowiadałam Wam co zrobił mój mąż......Jak byłam z Małą jeszcze w szpitalu, to razem z Esterką wysprzątali dom......Nie było by w tym nic takiego gdyby nie to, ze tak posprzątali, że teraz nie mogę znaleźć kartek na święta.....Wypisałam je trzy dni przed porodem. Razem 12 kopert, które leżały na stole w salonie...
Zapadły się pod ziemię.....Nie ma. Ani mąż ani Esterka nie pamiętają gdzie je włożyli.....A ja przeszukałam już wszystko i nie ma.....Normalnie jak kamfora...
MARIKA.S jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości