|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1981 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Czy któraś z Was używa/używała nawozu do storczyków Zielony Dom - Guano?
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1982 |
po prostu Łinli
|
a ja mam agrecol żel
![]()
#1983 |
Przyczajenie
|
Mój storczyk całą zimę cudownie kwitł, jakiś miesiąc temu zaczął bujnie rosnąć i pojawiło się mnóstwo nowych pędów i z oczekiwaniem czekałam az zakwitnie. Ale z pędów zaczął wyciekać sok, wygląda trochę jak żywica, a pędy zaczęły usychać. Wiecie co to może być?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1984 |
Zakorzenienie
|
A może jakieś robaczki podgryzaja pędy dlatego wycieka żywica i podsychaja, mós trorczyk, którego żarły robale po kąpieli w ludwiku i zmianie podłoża ma się lepiej, nawet spodni liść który już był podżółkły i oklapnięty stanął na baczność
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1985 |
Raczkowanie
|
Czemu to zawsze jest z prezentami że trzeba o nie walczyć.
Normalnie nie mam siły. Mój kuracjusz nie daje rady. Obciełam mu połowę liścia i pędy a na dodatek korzonki szok trafia............ Przesadziłam go do mieszanki spchangum i keramzytu. Zobaczymy cio z niego wyrosnie. A kolejne nabytki trafiły do mnie ale klapa. Jeden ma zgnilizne na liściu ale nie jest źle nie rozprzestrzenia się tak szybko a drugi hmmmmm sama nie wiem. Ma bladsze liście wpadające w źółte i tak jakby mozaika go dorwała albo to wina przędziorka bo tez zauważyłam jrdnego dziada jak wędrował na korzonku ale go uśmierciłam. Na razie są popryskane Topsinem a jak myślicie moge go od razu potraktować taki środkiem na przędziorki z ABC. Nie za dużo na raz. A wiem że to jest skuteczny środek ponieważ jak na razie zamordował moje wełnowce ale jeszcze dla pewności będzxie psiukane jeszcze raz ale dopiero w sobotę. Dopiero wtedy mam wolne a przecież o 20 go nie będe psikać jak wracam z roboty... |
![]() ![]() |
![]() |
#1986 |
Zadomowienie
|
A u mnie od jutra do niedzieli jest wystawa i kiermasz storczasów. Już się nie mogę doczekać, idę w sobotę, a raczej biegnę, żebym tylko nóg nie połamała! hehe. Zasadzam się na jakiegoś fioletowego lub czerwonego, a jak się znam to kupię obydwa o ile takie upoluję! Postaram się wkleić foty z wystawy.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1987 |
Przyczajenie
|
Norka!Liwias!
Dolny liść z biedroneczka jest ładny zielony,ale na zdjęciu wyszedl jakby miał cosd brzydkiego na sobie cos srebrnego, a tak naprawde było to miejsce gdzie przez niedopatrzenie nie zrobilam oprysku i był lekko zakurzony przez remont. Dziekuje Norko za link ![]() ![]() ![]() ![]() I zastanawiam się czy codziennie czyścic go wódka?.. Norko Biochron Al Jest na choroby grzybowe oraz szkodniki. W tym linku który mi podałaś zalecają pryskać Biochikolem, Topsinem lub Miedzianem. Co byś mi polecałą? I piszą ze kąpią go w roztworze z Topsinem , czyli doniczke klada do wody z tym preparatem tak?.. Jestem już bezradna…. :-( ![]() ![]() ![]() ![]() PS załączam fotki.. |
![]() ![]() |
![]() |
#1988 |
Zakorzenienie
|
Ale biedaczek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1989 |
Zakorzenienie
|
Monis on nie wyglada dobrze, jakby mu caly trzon w srodku zgnil, mam nadzieje ze przezyje ale to nie zapowiada sie ladnie, mysle ze cale jego centrum jest uszkodzone, juz tu dziewczyny mialy falki co im centrum zgnilo. Ale moze sie wyratuje albo pusci keika? Ja sama stosuje Topsin dlatego ze jest na bardzo wiele chorob. Ale na opakowaniu radza stosowac naprzemiennie z innymi srodkami - ja uzywam tylko topsin i dziala.U mnie tez jeden ma taka zgnilizne tyle ze sucha - u ciebie taka mokra byla. Wzielam roztwor topsinu na patyczek kosmetyczny i wkroplilam do tej rany. Nic nie wycinalam bo nie ma skalpela ale mysle ze ten alkohol zasuszy ranke tyle ze juz nie stouj chyba ze zacznie znowu brzydkie robic. Ja bym go nie kapala w tym Topsinie wystarczy jak go psikniesz. A co mu sie z korzeniami dzieje?
Z odzywek stosuje Agrecol i jestem zadowolona falki tez, Substral mi sie nie spodobal a o tym Zielonym domu juz ktos pisal ze wali okropnie i zmienia kolor na brunany czy cos. Ewelinka jak lisc gnije, mimo iz to nie postepuje utnij koniecznie kawalek za zgnilizn i brzeg sypnij cynamonem. Blade zolte liscie czesto sa wynikiem zlej gospodarki swietno wodnej i wodno azotowej. Odstaw go od okna troszke - moze na jakas szafke kolo okna, nie podlewaj go, daj mu podeschnac, a potem nie stosuj odzywki przez jakies 2 tyg. moze mu pomoze? Jak bedzie oklapywal poloz mokry papier toalet. na liscie albo wstaw go na noc do zamknietego worka. Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-05-21 o 18:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#1990 |
Raczkowanie
|
Witam Panie
![]() ![]() tylko martwi mnie nadal ciągły brak pączków kwiatek obciełam nad 4 kolankiem i czekam od grudnia az mnie zachwyci swoim pięknym kwiatostanem, lecz daremnie... ![]() co mam zrobic ? jak pobudzic moje cudeńko ![]() niedawno także wyrosły mu dwa piekne liście od gory ![]() ![]() Edytowane przez Fruzja Czas edycji: 2009-05-21 o 19:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#1991 |
Raczkowanie
|
Dzięki norka. Dzisiaj zauważyłam, że ta zgnilizna tak jakby zasychała. Ale to jest ostatni liść od dołu więc nic mu nie będzie jak się go pozbędę ponieważ zgnilizna była na środku liścia,,,,,,
Ok......... to mój przeblakły ląduje na boku. Zobaczymy co dalej z nim będzie. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1992 |
po prostu Łinli
|
powiedzcie prosze jeszcze co zrobić z tymi moimi storczykami, którym obciełam łodygi? odstawić je w ciemniejsze miejsce? podlewać tyle co nic czy w ogóle wcale?
#1993 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1994 |
Raczkowanie
|
Mam 18 storczyków
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1995 |
Zakorzenienie
|
Winyl ten co juz wcale nie ma kwiatkow moze sobie odpoczac, odstaw go gdziesz na szafke - byle by mial jasno, przestan dawac odzywke i podlewaj duzo mniej - znaczy sie jesli teraz wszystkie sa gotowe do podlania co 7 dni tego podlej po 12. I tak przez 5 - 6 tygodni. W lato jest latwiej bo go morzna postawic przy oknie zostawianym otwarte na noc. Jak sie zrobi cieplo przestaw go na okno i je otwieraj. Moze sie zmusi do kwitnienia. A ten drugi co ciagle ma kwiatki niech sobie dokwitnie do konca. Moze sie dokwieci
![]() Fruzja sie nie przejmuj, moj pierwszy sie zdecydowal dopiero po roku na kolejny ped a teraz ma jeden po drugim, moze one musza sobie odpoczac - pisalam kiedys ze pierwsze kwitnienie dla nich to mega meczarnia, sa naszprycowane paskudztwami. Jeden mial obciety kikut od listopada i dopiero w lutym zaczal wypuszczac z oczka ped a teraz juz m rosnie drugi. Cierpliwosci, one potrzebuja traktowania spartanskiego przez 6 tygodni by sie zmusic - jak pisalam do Winyl. Obnizenie dobowej temperatury - w nocy chlodniej, zmniejszeni podlewania, brak odzywki, zmiana warunkow swietlnych |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1996 |
Raczkowanie
|
Jeśli ja mogę coś poradzić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1997 |
po prostu Łinli
|
dziękuję za rady
![]() ![]() a kliwie tez przestawic? ![]()
I love M*A*D minerals Edytowane przez WinlyEm Czas edycji: 2009-05-22 o 09:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#1998 |
Raczkowanie
|
smutno mi...
ostatnio była ładna pogoda i wystawiłam swoje falki późnym popołudniem na chwilkę dosłownie 5-10 minut na słonce... nie świeciło on dość mocno bo zachmurzenie było.. ale dzisiaj widze u swojego jednego miejscowe zeschniecie płatków.. tzn pewne punkty ktore w dotyku przypominają sianą bądź zeschnięte liscie drzew... czyżby to było jakies poparzenie? i co JA TERAZ DLA NICH MOGE ZROBIC? bo chyba już nic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1999 |
Przyczajenie
|
Jolu2243 wiem ze biedaczek z niego..tym bardziej ze dostalam go rok temu od Chlopaka na dzien kobiet i jest mi bardzo bliski a teraz tak mi go szkoda….boje się o niego..
![]() Liwias wątpie by to przez wode w kacikach bo zawsze się staralam by jej nie było i latalam z papierem i wycierałam jeśli było leciutko wody.. Norko, wiem ze to nie zapowiada się najlepiej… i masz racje ze to wyglada jakby cały trzon zgnił… jest on twardy ale nie najlepiej wyglada.. Jeśli są tu jakies dziewczyny co też im trzon zgnil to proszę napiszcie cos na ten temat..Narazie niestety nie stać mnie na żadne środki wieć użyje biochronu który mam.. pisze ze jest na choroby grzybowe a zgnilizna zalicza się do tego?? Czyto zupełnie cos innego??...dziś patrzyłam to znów jakby czarne się pojawia.. może lekko zasusze alkoholem? Co Ty na to?.. Jeśli chodzi o korzenie to te w doniczce są bardzo zdrowe i zielone(przynajmniej te co widac przez doniczke a nie wiem jak w srodku). Korzenie powietrzne są w bardzo złym stanie przez twardą wodę… wiem ze powinnam używać gotowanej odstanej albo najlepiej deszczowki lecz niestety podlewam kranówka czasem gotowana.. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2000 |
Raczkowanie
|
Witam!
Norka - Dodaje zdjęcie tego liska. Mam nadzieję, że jednak to nie jakiś grzybek. Aha, no i mój nowy (znowu ![]() ![]() Edit: Zapomniałabym, mam jeszcze taki problem. Koło storczyków, przy podłożu latają takie małe meszki, wybijam jak mogę te cholerstwa, ale ciągle są, czy to moż ebyc szkodliwe dla moich cudeniek?
Nasz ślub ![]() Edytowane przez manekinka Czas edycji: 2009-05-22 o 12:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#2001 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2002 |
Zakorzenienie
|
Od poniedziałku w Netto storczyki w cenie 19.99 zł. Z tego co widziałam w reklamie to obecnie w Tesco też są storczyki w tej cenie
![]() ---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- I w Realu też ![]()
#2003 |
Zadomowienie
|
Norka powiedz mi ile czasu kuracji wysuszającej potrzebuje kwiatek który był ewidentnie za ostro podlewany ???
|
![]() ![]() |
![]() |
#2004 |
Raczkowanie
|
W castoramie falki jednopędowe są za 18 zli kilka grosików, dwupędowce natomiast za 22 zl zgrosikami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2005 |
Rozeznanie
|
Czesc dziewczyny, dawo mnie i nie bylo i musialam nadrobic pare stron
![]() ![]() Tak sie przywiazalam, ze dziwnie mi je zostawic - wyjezdzam na urlop na dwa tygodnie i dzis dalam dlugie instrukcje tacie jak ma je podlac jak juz rozpozna czy trzeba, mial mine bardzo nieszczesliwa, ale mus to mus ![]() Poza tym tz sprawil mi dzis mila niespodzianke - dlugo mu marudzilam o tych storczykach i braku miejsca bla bla bla i dzis przychodze z pracy, a w pokoju piekny, maly stoliczek, w sam raz na nowego kwiatka ![]() ![]()
#2006 |
Raczkowanie
|
w końcu udało mi się dorwać kropka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2007 |
Raczkowanie
|
już zdjęcia zrobione..... kolor fioletowego jest ciemny, taki jak na 1 zdjęciu
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2008 |
Zakorzenienie
|
![]()
Mój storczyk zakupiony w Biedronce za 5 zł stracił 1 kwiatka - 3 nadal bardzo dobrze wyglądają. Na dodatek od jakiegoś czasu rozwija się kolejny pęd kwiatowy. A kuracjusz - ten, który miał zgniłe korzenie, stracił 2 listki i ogólnie był w nieciekawym stanie - wraca do zdrowia. Jakiś czas temu przesadziłam go w końcu w nowe podłoże i chyba bardzo mu się to podoba, bo 3 stare listki zrobiły się bardzo jędrne i wygładziły się pomarszczenia + ładnie rosną 2 nowe listki. Mam nadzieję, że doczekam się kiedyś jego ponownego kwitnięcia.
#2009 |
Przyczajenie
|
Kochane wizażanki
Mój tata dostał 2 roślinki i poprosił mnie, żebym się nimi zajęłą. Podobno są to storczyki, jednak ja nie mam pojęcia co to za odmiana i jak się powinno o nie dbać - a są chyba trochę zaniedbane. Czy mógłby mi ktoś pomóc w zindentyfikowaniu tych roślinek? Byłabym bardzo wdzięczna! Oto zdjęcia: 1. http://img42.imageshack.us/img42/8613/storczyk1.jpg 2. http://img42.imageshack.us/img42/3838/storczyk2.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
#2010 |
Raczkowanie
|
Mam mały problem z moją kochaną orchidejką :
![]() ![]() ![]() ![]() może niewyrażnie ale mam takie cos na 2 liściach co to ?
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:09.