Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-20, 17:08   #1981
Maggie93
Zakorzenienie

GG do Maggie93
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Czy któraś z Was używa/używała nawozu do storczyków Zielony Dom - Guano? (tak, niestety śmierdzi ) Zakupiłam takowy wczoraj, dzisiaj zastosowałam, ale zastanawiam się czy to ma sens? Czy faktycznie działa? Bo widzę, że tutaj raczej Substral jest popularny..
Stary 2009-05-20, 17:13   #1982
WinlyEm
po prostu Łinli

GG do WinlyEm

a ja mam agrecol żel

I love M*A*D minerals
WinlyEm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-20, 22:30   #1983
anj
Przyczajenie

Mój storczyk całą zimę cudownie kwitł, jakiś miesiąc temu zaczął bujnie rosnąć i pojawiło się mnóstwo nowych pędów i z oczekiwaniem czekałam az zakwitnie. Ale z pędów zaczął wyciekać sok, wygląda trochę jak żywica, a pędy zaczęły usychać. Wiecie co to może być?
anj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 06:09   #1984
jola2243
Zakorzenienie

A może jakieś robaczki podgryzaja pędy dlatego wycieka żywica i podsychaja, mós trorczyk, którego żarły robale po kąpieli w ludwiku i zmianie podłoża ma się lepiej, nawet spodni liść który już był podżółkły i oklapnięty stanął na baczność

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 06:35   #1985
ewelinka2026
Raczkowanie

Czemu to zawsze jest z prezentami że trzeba o nie walczyć.
Normalnie nie mam siły. Mój kuracjusz nie daje rady. Obciełam mu połowę liścia i pędy a na dodatek korzonki szok trafia............ Przesadziłam go do mieszanki spchangum i keramzytu. Zobaczymy cio z niego wyrosnie.
A kolejne nabytki trafiły do mnie ale klapa. Jeden ma zgnilizne na liściu ale nie jest źle nie rozprzestrzenia się tak szybko a drugi hmmmmm sama nie wiem. Ma bladsze liście wpadające w źółte i tak jakby mozaika go dorwała albo to wina przędziorka bo tez zauważyłam jrdnego dziada jak wędrował na korzonku ale go uśmierciłam. Na razie są popryskane Topsinem a jak myślicie moge go od razu potraktować taki środkiem na przędziorki z ABC. Nie za dużo na raz. A wiem że to jest skuteczny środek ponieważ jak na razie zamordował moje wełnowce ale jeszcze dla pewności będzxie psiukane jeszcze raz ale dopiero w sobotę. Dopiero wtedy mam wolne a przecież o 20 go nie będe psikać jak wracam z roboty...
ewelinka2026 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 13:07   #1986
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

A u mnie od jutra do niedzieli jest wystawa i kiermasz storczasów. Już się nie mogę doczekać, idę w sobotę, a raczej biegnę, żebym tylko nóg nie połamała! hehe. Zasadzam się na jakiegoś fioletowego lub czerwonego, a jak się znam to kupię obydwa o ile takie upoluję! Postaram się wkleić foty z wystawy.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 13:16   #1987
MonisiaBartusia
Przyczajenie

Norka!Liwias!
Dolny liść z biedroneczka jest ładny zielony,ale na zdjęciu wyszedl jakby miał cosd brzydkiego na sobie cos srebrnego, a tak naprawde było to miejsce gdzie przez niedopatrzenie nie zrobilam oprysku i był lekko zakurzony przez remont.

Dziekuje Norko za link, który mi podesłałaś. Przeczytałam cały wątek. I Zrobiłam tak jak tam pisze i tak jak Ty mówiłaś. Wyciełam żółty liść i bylam przerazona jak zobaczylam jak wszystko tam gnije..wycielam brzydkie czarne kawalki ..oczyściłam wszystko..i posmarowałam wódeczką.. Brzydko to teraz wyglada.. jest jedna wielka dziura i coś twardego w środku… Liście dwa pierwsze z góry się kołyszą przez to wycięcie... jestem podłamana…boje się co z tym będzie dalej..
I zastanawiam się czy codziennie czyścic go wódka?..
Norko Biochron Al Jest na choroby grzybowe oraz szkodniki. W tym linku który mi podałaś zalecają pryskać Biochikolem, Topsinem lub Miedzianem. Co byś mi polecałą? I piszą ze kąpią go w roztworze z Topsinem , czyli doniczke klada do wody z tym preparatem tak?..
Jestem już bezradna…. :-(
PS załączam fotki..
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg S5003820.jpg (148,6 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S5003821.jpg (138,6 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S5003823.jpg (147,8 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S5003825.jpg (149,4 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S5003832.jpg (151,5 KB, 39 załadowań)
MonisiaBartusia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-21, 13:21   #1988
jola2243
Zakorzenienie

Ale biedaczek, niech szybciutko wraca do siebie

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 18:12   #1989
norka27
Zakorzenienie

Monis on nie wyglada dobrze, jakby mu caly trzon w srodku zgnil, mam nadzieje ze przezyje ale to nie zapowiada sie ladnie, mysle ze cale jego centrum jest uszkodzone, juz tu dziewczyny mialy falki co im centrum zgnilo. Ale moze sie wyratuje albo pusci keika? Ja sama stosuje Topsin dlatego ze jest na bardzo wiele chorob. Ale na opakowaniu radza stosowac naprzemiennie z innymi srodkami - ja uzywam tylko topsin i dziala.U mnie tez jeden ma taka zgnilizne tyle ze sucha - u ciebie taka mokra byla. Wzielam roztwor topsinu na patyczek kosmetyczny i wkroplilam do tej rany. Nic nie wycinalam bo nie ma skalpela ale mysle ze ten alkohol zasuszy ranke tyle ze juz nie stouj chyba ze zacznie znowu brzydkie robic. Ja bym go nie kapala w tym Topsinie wystarczy jak go psikniesz. A co mu sie z korzeniami dzieje?
Z odzywek stosuje Agrecol i jestem zadowolona falki tez, Substral mi sie nie spodobal a o tym Zielonym domu juz ktos pisal ze wali okropnie i zmienia kolor na brunany czy cos.
Ewelinka jak lisc gnije, mimo iz to nie postepuje utnij koniecznie kawalek za zgnilizn i brzeg sypnij cynamonem. Blade zolte liscie czesto sa wynikiem zlej gospodarki swietno wodnej i wodno azotowej. Odstaw go od okna troszke - moze na jakas szafke kolo okna, nie podlewaj go, daj mu podeschnac, a potem nie stosuj odzywki przez jakies 2 tyg. moze mu pomoze? Jak bedzie oklapywal poloz mokry papier toalet. na liscie albo wstaw go na noc do zamknietego worka.

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-05-21 o 18:16
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 19:04   #1990
Fruzja
Raczkowanie

Witam Panie ja równiez przyszłam sie pochwalic moim kochanym kwiatkiem i jego nowymi osiągnięciami

tylko martwi mnie nadal ciągły brak pączków kwiatek obciełam nad 4 kolankiem i czekam od grudnia az mnie zachwyci swoim pięknym kwiatostanem, lecz daremnie... martwi mnie to. Moja szwagierka obcinała swojego przy łożyżce i pieknie jej kwitnie lecz ja sie boję....
co mam zrobic ? jak pobudzic moje cudeńko ?

niedawno także wyrosły mu dwa piekne liście od gory a dwa od dołu "umarły"... Troszeczke poparzyłam moją kochaną ale narazie stoi koło mnie na biurku dalej od słońca i wydaje mi się, że ma sie o wiele lepiej, ma twardsze liście i jest bardziej zielona mam nadzieję że poparzenia w postaci uschniętych koncówek lisków(wiadć jedno na fotografii) jakoś znikną....
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P5170007.jpg (164,3 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P5170010.jpg (164,9 KB, 38 załadowań)

Edytowane przez Fruzja
Czas edycji: 2009-05-21 o 19:15
Fruzja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 19:19   #1991
ewelinka2026
Raczkowanie

Dzięki norka. Dzisiaj zauważyłam, że ta zgnilizna tak jakby zasychała. Ale to jest ostatni liść od dołu więc nic mu nie będzie jak się go pozbędę ponieważ zgnilizna była na środku liścia,,,,,,
Ok......... to mój przeblakły ląduje na boku. Zobaczymy co dalej z nim będzie.
ewelinka2026 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 19:24   #1992
WinlyEm
po prostu Łinli

GG do WinlyEm

powiedzcie prosze jeszcze co zrobić z tymi moimi storczykami, którym obciełam łodygi? odstawić je w ciemniejsze miejsce? podlewać tyle co nic czy w ogóle wcale?

I love M*A*D minerals
Stary 2009-05-21, 20:33   #1993
kamyczek89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kamyczek89 Pokaż wiadomość
witajcie Dziewczyny
udało mi się zapylić moje storczyki. jednak wiem, że zanim wytworzą się nasionka to minie troszkę czasu.

czy któraś z Was ma doświadczenie w rozmnażaniu storczyków przez nasiona? byłabym bardzo wdzięczna za udzielenie kilku wskazówek.
ponawiam pytanie i proszę o odpowiedź.

kamyczek89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 20:44   #1994
mujerguapisima
Raczkowanie

Mam 18 storczyków Poczytałam wasze forum z przyjemnością. Al zrobiłam coś głupiego. Jednego falka coś zaatakowało, jakieś choróbsko na liściach, 3 najmłodsze usunęłam wraz z 4, którego jeszcze nie było widać... Tak wiem, głupio zrobiłam. Stożek zmasakrowany lekko posypałam cynamonem, żeby zdezynfekować. Myślicie, że wypuści jeszcze jakiegoślistka?
mujerguapisima jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 23:08   #1995
norka27
Zakorzenienie

Winyl ten co juz wcale nie ma kwiatkow moze sobie odpoczac, odstaw go gdziesz na szafke - byle by mial jasno, przestan dawac odzywke i podlewaj duzo mniej - znaczy sie jesli teraz wszystkie sa gotowe do podlania co 7 dni tego podlej po 12. I tak przez 5 - 6 tygodni. W lato jest latwiej bo go morzna postawic przy oknie zostawianym otwarte na noc. Jak sie zrobi cieplo przestaw go na okno i je otwieraj. Moze sie zmusi do kwitnienia. A ten drugi co ciagle ma kwiatki niech sobie dokwitnie do konca. Moze sie dokwieci
Fruzja sie nie przejmuj, moj pierwszy sie zdecydowal dopiero po roku na kolejny ped a teraz ma jeden po drugim, moze one musza sobie odpoczac - pisalam kiedys ze pierwsze kwitnienie dla nich to mega meczarnia, sa naszprycowane paskudztwami. Jeden mial obciety kikut od listopada i dopiero w lutym zaczal wypuszczac z oczka ped a teraz juz m rosnie drugi. Cierpliwosci, one potrzebuja traktowania spartanskiego przez 6 tygodni by sie zmusic - jak pisalam do Winyl. Obnizenie dobowej temperatury - w nocy chlodniej, zmniejszeni podlewania, brak odzywki, zmiana warunkow swietlnych
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-22, 09:17   #1996
mujerguapisima
Raczkowanie

Jeśli ja mogę coś poradzić Ja bym nie robiła z nim nic.Zakwitnie, gdy zaczną się zmieniać warunki, czyli wiosnna/jesień, tak przynajmniej jest u mnie. A swoją drogą to prawda, że roślina kosztuję 18 zl, jest sztucznie hodowana, aby szybko zakwitła i na sprzedaż, wiec trzeba dać jej czasu. Mam jasnoróżowego falka, wypuścił u mnie 2 listki, dużo korzeni,ale nie kwitnie,mimo tego, że mam parę powtórnie kwitnących roślin, które sąsłabsze od niego.
Stary 2009-05-22, 09:26   #1997
WinlyEm
po prostu Łinli

GG do WinlyEm

dziękuję za rady w takim razie przestawiam go do pokoju po drugiej stronie domu, od strony północnej gdzie mniej światła, też jasno, ale nie słonecznie i chłodniej (w moim pokoju od str. południowej jest gorąco), niech sobie odpoczywa piękności

a kliwie tez przestawic?

I love M*A*D minerals

Edytowane przez WinlyEm
Czas edycji: 2009-05-22 o 09:28
Stary 2009-05-22, 10:32   #1998
esel12345
Raczkowanie

smutno mi...
ostatnio była ładna pogoda i wystawiłam swoje falki późnym popołudniem na chwilkę dosłownie 5-10 minut na słonce...

nie świeciło on dość mocno bo zachmurzenie było..
ale dzisiaj widze u swojego jednego miejscowe zeschniecie płatków..
tzn pewne punkty ktore w dotyku przypominają sianą bądź zeschnięte liscie drzew...

czyżby to było jakies poparzenie?
i co JA TERAZ DLA NICH MOGE ZROBIC?

bo chyba już nic
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1111.jpg (50,9 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2222.jpg (48,3 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 333.jpg (41,6 KB, 17 załadowań)
esel12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-22, 12:04   #1999
MonisiaBartusia
Przyczajenie

Jolu2243 wiem ze biedaczek z niego..tym bardziej ze dostalam go rok temu od Chlopaka na dzien kobiet i jest mi bardzo bliski a teraz tak mi go szkoda….boje się o niego..

Liwias wątpie by to przez wode w kacikach bo zawsze się staralam by jej nie było i latalam z papierem i wycierałam jeśli było leciutko wody..

Norko, wiem ze to nie zapowiada się najlepiej… i masz racje ze to wyglada jakby cały trzon zgnił… jest on twardy ale nie najlepiej wyglada.. Jeśli są tu jakies dziewczyny co też im trzon zgnil to proszę napiszcie cos na ten temat..Narazie niestety nie stać mnie na żadne środki wieć użyje biochronu który mam.. pisze ze jest na choroby grzybowe a zgnilizna zalicza się do tego?? Czyto zupełnie cos innego??...dziś patrzyłam to znów jakby czarne się pojawia.. może lekko zasusze alkoholem? Co Ty na to?.. Jeśli chodzi o korzenie to te w doniczce są bardzo zdrowe i zielone(przynajmniej te co widac przez doniczke a nie wiem jak w srodku). Korzenie powietrzne są w bardzo złym stanie przez twardą wodę… wiem ze powinnam używać gotowanej odstanej albo najlepiej deszczowki lecz niestety podlewam kranówka czasem gotowana..

co teraz?.... chciałabym żeby puścił chociaż keika...
MonisiaBartusia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-22, 12:36   #2000
manekinka
Raczkowanie

Witam!
Norka - Dodaje zdjęcie tego liska. Mam nadzieję, że jednak to nie jakiś grzybek.

Aha, no i mój nowy (znowu) storczyk Ale to już prezencik. Oto fotki:

Edit:
Zapomniałabym, mam jeszcze taki problem. Koło storczyków, przy podłożu latają takie małe meszki, wybijam jak mogę te cholerstwa, ale ciągle są, czy to moż ebyc szkodliwe dla moich cudeniek?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg storczyslaw 003.jpg (146,5 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyslaw 004.jpg (159,1 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyslaw 005.jpg (164,4 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyslaw 006.jpg (166,8 KB, 25 załadowań)

Edytowane przez manekinka
Czas edycji: 2009-05-22 o 12:38
manekinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-22, 13:39   #2001
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez manekinka Pokaż wiadomość
Witam!
Norka - Dodaje zdjęcie tego liska. Mam nadzieję, że jednak to nie jakiś grzybek.

Aha, no i mój nowy (znowu) storczyk Ale to już prezencik. Oto fotki:

Edit:
Zapomniałabym, mam jeszcze taki problem. Koło storczyków, przy podłożu latają takie małe meszki, wybijam jak mogę te cholerstwa, ale ciągle są, czy to moż ebyc szkodliwe dla moich cudeniek?
Piękny

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-22, 17:10   #2002
cypressangel
Zakorzenienie

Od poniedziałku w Netto storczyki w cenie 19.99 zł. Z tego co widziałam w reklamie to obecnie w Tesco też są storczyki w tej cenie

---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ----------

I w Realu też

Stary 2009-05-22, 17:50   #2003
Ewkaaa8891
Zadomowienie

Norka powiedz mi ile czasu kuracji wysuszającej potrzebuje kwiatek który był ewidentnie za ostro podlewany ???
Ewkaaa8891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-22, 19:07   #2004
mujerguapisima
Raczkowanie

W castoramie falki jednopędowe są za 18 zli kilka grosików, dwupędowce natomiast za 22 zl zgrosikami
Stary 2009-05-22, 20:22   #2005
henieczka
Rozeznanie

Czesc dziewczyny, dawo mnie i nie bylo i musialam nadrobic pare stron moje storczyki rosna swietnie, jakos daje rade, chociaz troche obawialam sie czy od razu ich nie usmierce
Tak sie przywiazalam, ze dziwnie mi je zostawic - wyjezdzam na urlop na dwa tygodnie i dzis dalam dlugie instrukcje tacie jak ma je podlac jak juz rozpozna czy trzeba, mial mine bardzo nieszczesliwa, ale mus to mus Najgorsze, ze obydwa przesychaja w roznym czasie i bedzie musial dwa razy do mnie przyjsc, albo jednego przesusze, przekwita, wiec chyba mu nie zaszkodzi?

Poza tym tz sprawil mi dzis mila niespodzianke - dlugo mu marudzilam o tych storczykach i braku miejsca bla bla bla i dzis przychodze z pracy, a w pokoju piekny, maly stoliczek, w sam raz na nowego kwiatka Teraz jeszcze musze wymarudzic wyprawe do sklepu

henieczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-23, 12:01   #2006
paulaaaa
Raczkowanie

w końcu udało mi się dorwać kropka jest cudowny, a mamie na wtorek kupiłam fioletowego- gdyby nie ciapek to był by pewnie dla mnie... Zdjęcia wstawię nie długo ale jestem szczęśliwa!!!!!!!! to już nałóg te storczyki:P
paulaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-23, 13:12   #2007
paulaaaa
Raczkowanie

już zdjęcia zrobione..... kolor fioletowego jest ciemny, taki jak na 1 zdjęciu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpe DSC01028.JPE (14,6 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpe DSC01030.JPE (15,8 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpe DSC01032.JPE (15,0 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpe DSC01033.JPE (14,8 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpe DSC01035.JPE (15,1 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpe DSC01036.JPE (15,0 KB, 10 załadowań)
paulaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-24, 10:10   #2008
cypressangel
Zakorzenienie

Talking Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Mój storczyk zakupiony w Biedronce za 5 zł stracił 1 kwiatka - 3 nadal bardzo dobrze wyglądają. Na dodatek od jakiegoś czasu rozwija się kolejny pęd kwiatowy. A kuracjusz - ten, który miał zgniłe korzenie, stracił 2 listki i ogólnie był w nieciekawym stanie - wraca do zdrowia. Jakiś czas temu przesadziłam go w końcu w nowe podłoże i chyba bardzo mu się to podoba, bo 3 stare listki zrobiły się bardzo jędrne i wygładziły się pomarszczenia + ładnie rosną 2 nowe listki. Mam nadzieję, że doczekam się kiedyś jego ponownego kwitnięcia.

Stary 2009-05-24, 10:46   #2009
berenice7
Przyczajenie

Kochane wizażanki

Mój tata dostał 2 roślinki i poprosił mnie, żebym się nimi zajęłą. Podobno są to storczyki, jednak ja nie mam pojęcia co to za odmiana i jak się powinno o nie dbać - a są chyba trochę zaniedbane. Czy mógłby mi ktoś pomóc w zindentyfikowaniu tych roślinek? Byłabym bardzo wdzięczna!

Oto zdjęcia:
1. http://img42.imageshack.us/img42/8613/storczyk1.jpg
2. http://img42.imageshack.us/img42/3838/storczyk2.jpg
berenice7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-24, 11:08   #2010
Fruzja
Raczkowanie

Mam mały problem z moją kochaną orchidejką :

może niewyrażnie ale mam takie cos na 2 liściach co to ?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg h.jpg (144,9 KB, 38 załadowań)

Walka o mniejszą wartość na wadze
Fruzja jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości