|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1981 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już ładnie wierszyki recytujemy ,4 latka mieć będziemy. III-IV. 2010 r.
Bao mój tez przeważnie czysty tyłek ma, pewnie chudzielce tak mają.
Nauczyliśmy go szybko wycierać , jak raz wrócił z przedszkola i wyszło że robił kupkę, a kolega mu wycierał On nie wycierał tylko dlatego że nie chce sobie rąk pobrudzić![]() Libra moją kotkę jak czasami nerwowa to na jej pluszaka daję kilka kropel walerianki, ona to zlizuje i od razu taka ululana się robi Podobno taki sam efekt dają krople nasercowe.Najbardziej krępujące jak siedzę nawet tylko na szybkie siusiu, nie zakluczę się w łazience to za chwilę mam widownie, zawsze wtedy pełno problemów do obgadania i jeden i drugi, często tez młodszy akurat pilnie musi siusiu. Tak się już wyrobiłam że potrafię się szybko ubrać bez pokazania kawałka ciała i majtek ![]() Jak siedzę w wannie, to lubię tak nawet około godzinki, parawan otwieram żeby mnie maskował.
|
|
#1982 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dzisiaj od rana jestem sama z dwójką dzieci. I tak będzie do środy wieczorem. Tz wyleciał dzisiaj do Szkocji. Do tego Oliwka przez to że na antybiotyku to nie pójdzie do przedszkola. Na samą myśl że dostaję dreszczey jak ja to wytrzymam. Wczoraj w celu przygotowania cały dzień czytałam książkę a wieczorem pojechałam sobie do Opola. TZ musiał odraobić wyjazd i zajmował się sam dziećmi i domem. Mrówka - ja mam z małą podobnie. tylko że już mam razy dwa. Jak nie jedna krzyczy maaaamaaaa to druga. Co prawda Nataszka jeszcze nie mówi pobaw się ze mną ale przyjdzie i ciągnie mnie za spodnie prowadząc w miejsce które chce. Kocham te moje dzieci ale naprawdę często mam ich dość. ---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ---------- A ja właśnie stoję w kuchni, obiad mi się gotuje, jedna przyklejona do jednej nogi a druga do drugiej. dobrze że ręce mam wolne to piszę ![]() Cytat:
Cytat:
Jeszcze wracając do pocierania to mój tz ostatnio zrobił cały wykład Oliwce jak i kiedy należy się podcierać. I w jakiej pozycji to robić. (np. że po kupce pocieramy się na siedząco bo wtedy pośladki się na rozchylają i dokładnie wszystko wycieramy itp.itd ). Dokładnie jej wszystko tłumaczył ja słuchałam i lałam. U mnie dziewczynki są kąpane w 90 % przez tz. Mnie kręgosłup boli
|
|
#1983 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak to jest że jak się wczytamy w literaturę to wszystkie nasze metody padają. Nie znaczy to że doskonali psychologowie teoretycy i praktycy są dobrymi rodzicami Cytat:
|
|
#1984 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
te moje koty to wlazły na stryszek nad garażem i siedziały tam ,bały się zejść. JUż myślałam ze tylko ja jestem jakimś dziwoloągiem co się zamyka w łazience ,też zaraz mały się dobija bo on raptem chce siku ,na szczęście w kotłowni po awaryjnej łazience został kibelek i tam go wyganiam ![]() Cytat:
No wychodzi na to że ja jestem jakaś konserwatywna ,albo przewrażliwiona ,ale nie chciałabym żeby np. w przedszkolu opowiadał że widzi gołą matkę i ojca jeszcze nas o molestowani posądzą. Nie wydaje mi się żeby oglądanie mnie nago było mu do czegoś potrzebne ,ja bym nie chciała moich rodziców oglądać gołych W około i tak jest tyle tej nagości ,seksu z reklam ,filmów, teledysków , nie potrzeba więcej Ja też nie wiem o co chodzi zerówką szkolną i przedszkolną ,zerówka to zerówka chyba nie? |
|||
|
|
|
#1985 |
|
Zakorzenienie
|
Zwyczajnie rodzic może zdecydować co mu bardziej pasuje czy dziecko będzie chodziło do zerówki w przedszkolu czy w szkole.
Ja chodziłam do szkolnej i idąc do I-ej klasy umiałam czytać (jak reszta grupy) te dzieciaki które chodziły do przedszkola miały duże zaległości. Ale tak się akurat u nas wydarzyło. Wszystko zależy od prowadzących.
|
#1986 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry..
dziś w indeksie pierwsze oceny, 4,5 i 5 ![]() stopy mi zmarzły, wiatr u nas troche i temperatura odczuwalna niższa iz na termometrze. \ kurka musze leciec obiad wzywa..
|
|
#1987 |
|
Zakorzenienie
|
Nadal nie rozumiem z tymi zerówkami ,to od kiedy tak jest?
|
|
|
|
#1988 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1989 |
|
Zakorzenienie
|
madziwinia
![]() Ja byłam pierwszym rocznikiem zerówki w szkole, później była przerwa i była możliwość tylko w przedszkolu. Z powodu braku potrzeby nie byłam zainteresowana tematem. Teraz od jakiegoś czasu znowu słyszę że jest w szkole. Jak evi pisała podstawa programowa jest taka sama
|
#1990 |
|
Zakorzenienie
|
Libra to raczej w większych miejscowościach jest wybór lub tak jak u mnie gdzie nasiane szkół a przedszkoli też trochę się porobiło. NIe wiem od kiedy tak jest ale np u Michała przedszkole ma grupę zerówkowiczów i przerabiają normalny program dla zerówki (jest tam raptem kilka os
), płaci się jak za przedszkole itd. Z kolei przy szkołach podstawowych funkcjonują zerówki za które się nie płaci, u nas np (Michała kuzyn chodzi) jest to jako normalna klasa 0 w podstawówce. Nie wiem dokładnie jak zajęcia wyglądają ale mają stołówkę, boisko, świetlicę itd ze starszymi klasami (czego efekty mogę zauważyć i niestety Michał podłapuje wszystko co złeMadziwnia gratuluje
|
#1991 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
też uważam że do niczego jej to nie potrzebne, ale ja to ja. ---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ---------- Cytat:
gratulacje!!! |
||
|
|
|
#1992 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A i mówię o tych nowych zasadach dla zerówek dla 5-latków (roczne obowiązkowe przygotowanie przedszkolne to się oficjalnie nazywa) |
|
|
|
|
#1993 |
|
Zakorzenienie
|
A no to u nas jest normalna zerówka , wtej szkole co MIko chodzi są 3 oddziały 4,5i6 lat bezpłatne i te 6 latki to zerówka ,czyli taka sam jak my mieliśmy ,
|
|
|
|
#1994 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zerówka szkolna jest wtedy, gdy w szkole edukacja zaczyna się od zerówki, a nie wcześniej |
|
|
|
|
#1995 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli w skrócie chodzi o to cze w zerówce uczą się już pisać i czytać ?
|
|
|
|
#1996 |
|
Rozeznanie
|
nie - w obu przypadkach podstawa jest taka sama
Różnią się tym, ile czasu muszą zapewnić dzieciom - czy tylko 5 godzin czy więcej. |
|
|
|
#1997 |
|
Zakorzenienie
|
durne to , u nas jest 5 godzin ,czyli to szkolna ?
|
|
|
|
#1998 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
a ty schleckerów jeszcze nie zlikwidowali? u nas już nie ma
Cytat:
twój charakterek ma ![]() dajesz radę, wielofunkcyjna jesteś matka polka a widzisz z tym wyborem szkolnym, to gdzieś dzwoniło, tylko nie wiadomo było gdzie. Czyli tylko jeden rocznik będzie miał wybór. Ja myślę, że nie powinniście mieć żadnych problemów z odroczeniem obowiązku szkolnego tatuś konkretny jest ![]() Cytat:
Cytat:
Kiedyś dysktuowałyśmy o tym kiedy jest ten moment, żeby się już jednak bardziej pilnować i wyszło nam, że jak dziecko samo zacznie się wstydzić. Wtedy będzie inaczej Cytat:
Ja z kolei chodziłam do przedszkolnej i umiałam pisać, liczyć (do dziś pamiętam jak siedziałam przy stoliku i dodawałam dwucyfrowe liczby), czytać. Wszystko zależy od osoby nauczyciela. Cytat:
Cytat:
I panie się żalą na te nowości, że no jak to dziecko, chce wiedzieć poznawać, a podstawa mówi inaczej i już. na to wygląda. U mnie to jeszcze inaczej jest- w przedszkolu w 5-6 latkach bezpłatne godziny są od 8-15 (albo i 16? jutro sprawdzę), a płaci się tylko nadwyżkę i za wyżywienie. W szkolnej dzieci mają zapewnioną opiekę do 17, przy czym nie wiem czy za te dodatkowe godziny się płaci czy nie. I u nas po swoich godzinach dydaktycznych są te co zostaną z obu grup w jednej z sal z panią zerówczanką.
|
|
|
#1999 |
|
Zakorzenienie
|
Co do nagości to ja normalnie przebieram się przy Zosi, ona nawet nie zwraca uwagi.
Wydaje mi się, że jak dziecko ma styczność z nagością od początku to na nim nie robi to wrażenia i to normalna rzecz. Mój tz nie rozbierze się przy Zosi, więc jak by teraz zobaczyła jego ptaszka to by było wielkie zaskoczenie co to jest. ![]() U mnie w mieście czy w okolicznych miejscowościach zerówka jest tylko w szkole. Z tego co wiem to dzieci w ostatniej grupie w przedszkolu czyli teraz w pięciolatkach mają przygotowanie do pisania. Uczą się literek. Zosia od września będzie w pięciolatkach i to przez dwa lata. Ale w zerówce nie ma przymusu nauki pisania i czytania i zazwyczaj jest tak, ze nauczyciele pytają rodziców czy wyrażają zgodę. Uczycie dzieci pisania literek? Zosia przez pół dnia siedzi i pisze, potrafi napisać prawie wszystkie literki i cyferki. Swoje imię też bez problemu napiszę. Oczywiście literki są krzywe i koślawe, ale się cieszy jak jej wyjdzie literkę Z często pisze odwrotnie ![]() Co do podcierania to Zosia zazwyczaj nas woła, żeby jej wytrzeć pupę. W przedszkolu tez pani dzieciom pomaga.
|
|
#2000 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak mi się wydaje że jeszcze jest. |
|
|
|
|
#2001 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Duma mnie rozpierała, uwielbiam takie jej zachowanie, jak robi to sama z siebie Mała pisze nawet teraz, oto dowód
Edytowane przez nataszka25 Czas edycji: 2014-01-25 o 18:00 |
|
|
|
|
#2002 |
|
Zakorzenienie
|
Moja nic nie pisze. Nie lubi w dalszym ciągu ani rysować ani malować ani pisać. Jej to całkowicie nie interesuje.
Zresztą specjalista stwierdził że ma problemy z motoryką rąk.
|
#2003 |
|
Zakorzenienie
|
Wpadam tylko na chwilę bo jestem mega zdołowana i na nic nie mam ochoty... mała znów ma zielony katar
Przedwczoraj byłam u laryngologa i jak jej zajrzała w nos to powiedziała, że coś się chyba koi bo śluzówka nabrzmiała i mokro. No i się sprawdziło. Jutro ide zrobić wymaz z nosa i gardła. Ja ledwo żywa bo wczoraj byliśmy u znajomych na domówce i wróciliśmy o 5.30 , a wstałam o 10 (od 8.30 leżałam, już nie spałam). uciekam
|
#2004 |
|
Zakorzenienie
|
Zosia nie pisze. Nie chce. Jeszcze niedawno znała literki ale to już przeszłość. Mylą się i tyle. Wróci jak będzie miała ochotę.
|
#2005 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Z tymi literami to nie przekombinujcie czasem Ja się przy dzieciakach rozbieram i mają to w nosie . ![]() A co do zabawy , to moje dzieci bawią się razem ![]() Z nami grają w gry itp , ale do zabaw mają siebie Weekend aktywnie bo znajomi u nas byli . w sobotę w koperniku byliśmy a mój TZ w pracy niestety . Potem do knajpy pojechaliśmy więc w sumie do domu o 21 wszej dotarliśmy . Nadal nie oblazłam wszystkiego w koperniku
|
|
#2006 |
|
Zakorzenienie
|
NATASZKA
.ANIA szwędaczka weekendowa widzę .Aż taki duży ten Kopernik, tyle atrakcji ? , mała była zainteresowana? Sa tam atrakcje dla takich małych dzieci ? ASIULEK w przedszkolu mała nie była, to gdzie to gowno zalapala? Moze wy ja jakoś nie świadomie zarażacie, jakieś bakterie macie, które u was nie wywołują objawów a ja bierze . No sama nie wiem .Współczuje oby to tylko lekka infekcja . |
|
|
|
#2007 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja czytać nie będę uczyła mnie się wydawało, że to za wcześnie jeszcze na pisanie literek, ale przecież jej nie zabronie
|
|
|
#2008 |
|
Zakorzenienie
|
chodziła ten tydzień do przedszkola, póki była w domu było ok, a od wczoraj atar i od razu żółty
|
#2009 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas w przedszkolu podobno chorobowo więc ja narazie małą trzymam w domu. Kaszel jeszcze chwilami brzydki jest. Ale widzę poprawę. ---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- Cytat:
A te zestawy co ma na zdjęciu ma dwa i są super, tam ma i szlaczki i literki - ma ochotę to się za to bierze. |
||
|
|
|
#2010 |
|
Zakorzenienie
|
Przegapiłam. Zdrówka
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:37.

On nie wycierał tylko dlatego że nie chce sobie rąk pobrudzić
Podobno taki sam efekt dają krople nasercowe.

. No sama nie wiem .