|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1981 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?
Mariola może być rzadka przez skojarzenia z Kiepskimi
|
|
|
|
#1982 | |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
M.in. Nikola. W SoLL była dziewczyna i tym imieniu (tak naprawdę miała Anciol, ale trzeba ją przeczytać, by wiedzieć o co chodzi) i właśnie tak myślałam, że imię rzadkie, a takie piękne. A teraz taki psikus Mam w rodzinie Seweryna, 10 lat, kuzyn. Od początku imię mi się spodobało i nie znam żadnego innego, ani nawet nie słyszałam .
|
|
#1983 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Właśnie, skoro już wywołałaś kwestię nazwisk rozumiem, że większość osób razi połączenie typu Jessica Kapusta albo Szanel Ogórek, ale na przykład Jessica Michalska albo Wanessa Wesołowska też waszym zdaniem brzmi tragicznie? ---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- Cytat:
)
|
|
#1984 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1985 |
|
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51616407]Ale część z nich pisze się przez "v".[/QUOTE]
Moja nauczycielka od polskiego miała Violetta. ---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Otóż to
|
#1986 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1987 | |
|
|
Przypomniało mi się. Koleżanka ma na imię Lilia
---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- [1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;51621361]Ja w tych dziwacznych natrafiłam jakiś czas temu na "Śnieżana". ![]() Niestety - podoba mi się. Ech, może jak będę miała białą kotkę kiedyś to jej tak dam. [/QUOTE]Ja mam białego kota i po przebojach z imionami - Snieżek, Filemon itp. - w niedługim czasie został ... Chamem I reaguje na to ![]() ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ---------- [1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;51621521]Ojej, to jest jedno z niewielu imion, którego brzmienia nie znoszę i to właściwie bez powodu. Drugie takie to Renata, brr.[/QUOTE] Mam w pracy Mariolę. Wcześniej tego imienia nie słyszałam, więc się z nim oswoiłam i podoba mi się. Ja nie znoszę Grażyny i Bożeny ![]() ---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ---------- A tak, dopóki nie poznałam Marioli z pracy, tak mi się to imię kojarzyło ![]() Ale ta 'moja' Mariolka jest solidna, konkretna, nie da sobie dmuchać w kaszę I jest pracowita i inteligentna. ---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- Cytat:
Ha, ha, nazwisko Seweryn też znam
|
|
#1988 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pewnie RóżaCytat:
Za granicą wiele osób normalnie używa polskiego nazwiska, a noszą imiona uznawane u nas za pretensjonalne i nie raz spotkałam już kogoś, kto miał polskie korzenie i trzymał się ostro polskiego nazwiska (tylko że wiadomo- z końcówką ski, np. Victoria Malovski), mimo że był już z pokolenia, które nie wie gdzie dokładnie Polska leży
Bohemian like you Edytowane przez phony Czas edycji: 2015-06-02 o 22:01 |
||
|
|
|
#1989 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1990 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51622201]Ale Polacy za granicą miewają też przyziemnie polskie nazwiska, jak Baran, Pierzyna, itd.
[/QUOTE] Tak, mają. Aczkolwiek jeśli ktoś myśli o tym żeby już nie wracać do kraju to lepiej jest zmienić nazwisko szeleszczące czy zawierające dużą ilość polskich znaków na prostsze, bo za dużo problemów to potem sprawia. Większość osób, które mam okazję poznać i które mają polskie korzenie oraz typowo polskie nazwiska posługuje się jednak takimi zakończonymi na -ski. Moja koleżanka właśnie jest na etapie zmieniania nazwiska (ma ciężkie do wymówienia, coś w stylu "Grzęszłowolska"-> chce zmienić na coś w rodzaju Greslovski), bo po prostu bardzo to utrudnia jej funkcjonowanie w USA, ciągle gdzieś ktoś się rypnie w jednej literce, nie mówiąc juz o tym, że może pomarzyć o tym że ktoś w ogole je zapamięta
|
#1991 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Masz nazwisko jakie masz, nie wybierasz go sobie, a zmiana to też nie takie hop siup, chyba że bierzesz ślub. Poza tym zagranico jest taki miszmasz kulturowy, że nikogo takie zestawienia nie dziwią i nie brzmią jakoś dziwacznie. Bardziej dziwacznie byłoby, gdyby Amerykanie polskiego pochodzenia dali swojej amerykanskiej córce na imię Grazyna, żeby pasowało do nazwiska przodków, nie wiem, Torbicky
|
|
|
|
|
#1992 |
|
Konto usunięte
|
Nel istnieje, moj nauczyciel tańca ma córkę Nel Melon
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#1993 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() wiesz, jeśli ktoś się nie utożsamia z Polską to bez sensu jest trzymanie się tego nazwiska, zwłaszcza że można sobie zmienić np. na nazwisko jednego z rodziców, bo zwykle to są już pokolenia będące dziećmi z par mieszanych. Więc jeśli jakiś Amerykaniec czuje się bardziej Amerykańcem niż Polakiem to dziwi mnie to, że nosi polskie nazwisko
Bohemian like you Edytowane przez phony Czas edycji: 2015-06-02 o 22:45 |
|
|
|
|
#1994 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
BTW skoro o nazwiskach. Najbardziej rozwalajacym połączeniem EVER dla mnie jest imię i nazwisko jednego goscia z You Can Dance. Brajan Poniatowski. .
|
|
|
|
|
#1995 |
|
Zakorzenienie
|
Ten temat od zawsze kojarzył mi się ze sceną z "Żywota Briana" i matroną rzymską Dupencją Syfilis
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
#1996 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1997 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
lepiej Brajan Poniatowski niż Brajan Wiewiór przykładowo. Zwłaszcza, jak dzieciak ma wadę wymowy
|
|
|
|
|
#1998 |
|
ctrl alt delete
|
|
|
|
|
#1999 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2000 |
|
Wtajemniczenie
|
Chłopak i tak w Stanach siedzi więc imię nie jest jakimś kompletnym nieporozumieniem :p
|
#2001 |
|
and cigarettes
|
Odnośnie Szakiry... Uważam, że w tym momencie urzędnik powinien się odezwać i sprzeciwić. Dlatego mają moc, by nie przyjąć jakiegoś imienia, by właśnie czemuś takiemu zapobiegać. Cóż...
To jeszcze zależy, w jakim wieku to dziecko. Jak miałam kilka lat (no, kilkanaście też, tak do mniej więcej 13-14 r.ż.) uważałam moje imię za okropne, bo nie ma naturalnego zdrobnienia (jak Katarzyna -> Kasia). Teraz uważam to za największą zaletę mojego imienia.
Edytowane przez coffee Czas edycji: 2015-06-03 o 02:49 |
|
|
|
#2002 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oddajmy władzę nad naszym życiem urzędnikom i wróćmy do PRLu. Każdy nazywa SWOJE dziecko jak chce. Swoje jest umyślnie napisane dużymi literami. Nikt nie nazywa twojego, czy pierwszego lepszego dziecka w celu skrzywdzenia go, tylko swoje. I kto powiedział, że dla tej Shakiry jak podrośnie to będzie wielka krzywda? Ja 20 lat temu w szkole miałam Roksanę a imię wtedy to było wtedy mega amerykańskie na mojej prowincji i ona bynajmniej z tej przyczyny nie cierpiała a wręcz przeciwnie. To są zmiany w społeczeństwie które dokonywały się już kiedyś i dokonują się cały czas. Niemal wszystkie imiona, które teraz nosimy i uznajemy je za tradycyjne kiedyś były nowe i obce np rzymskie czy greckie. No, ale skoro to było dawno temu to się nie licz, prawda? ![]() Gdyby były wątpliwości, to ja nie nadałabym córce imienia Shakira, za to mam w rodzinie Vanessę i nie podobało mi się jak jej nadawano to imię bo nie pasowało do nazwiska. |
|
|
|
|
#2003 |
|
Konto usunięte
|
A czy teraz jak się prawo zmieniło to nie jest tak że można nadać dowolne imię, byle wskazywało na płeć, nie było obraźliwe i odrzeczowe?
Szakira spełnia wszystkie warunki, więc urzędnik nawet gdyby chciał, to chyba niewiele ma do gadania. |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2004 |
|
O RLY?
|
o no tak. znam mloda Mariole - dziewczyna ma leb jak sklep, oczytana, zgarnia stypendia naukowe etc. a zawsze zdarzaja sie na poczatku znajomosci podsmiechujki, ze na pewno glupiutka jak ta z Kiepskich.
i to od doroslych ludzi.
|
|
#2005 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() Przypomniało mi to jeszcze jedną rzecz, która mnie rozwala. "Daliśmy mu na imię Brian/Kewin, bo może kiedyś zechce wyemigrować do Stanów i wtedy będzie jak znalazł!" ![]() Po pierwsze - jakby nie można było biednego dzieciaka nazwać Adam, Daniel, Gabriel, Robert. Też mógłby emigrowac do Stanów i byłoby jak znalazł ![]() Po drugie - czemu Kewin, a nie Xiao-hei albo Abdullah? Przecież może emigrować do Chin albo Zjednoczonych Emiratów Arabskich. No i po trzecie - ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- ![]() Bo wiecie, mimo tej wielostronnicowej dyskusji... Rodzice mogą skrzywdzić dzieci na tyle setek sposobów, że głupie imię to naprawdę najmniejszy problem latorośli ze Szlachetnej Paczki. |
|
|
|
|
#2006 |
|
O RLY?
|
a z "zenujacych" polaczen - chyba nie wspominalam na tym watku o...
Dżordżu Burakowskim (tak, tak - pisane przez "dż"). Dzieciak jest teraz w podstawowce i nie ma zycia przez imie.
|
|
#2007 |
|
Raczkowanie
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2008 |
|
O RLY?
|
w Warszawie jakas parka nazwala syna Belzebub. i tak - mysle, ze to imie bedzie dla dziecka problemem niezaleznie od srodowiska.
|
|
#2009 |
|
ctrl alt delete
|
|
|
|
|
#2010 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() kobieta w sensie Seweryna? "Seweryna podaj no chleb!"?---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:01.

nawet wczesniej nie wiedziałam ze takie imie istnieje:/
M.in. Nikola. W SoLL była dziewczyna i tym imieniu (tak naprawdę miała Anciol, ale trzeba ją przeczytać, by wiedzieć o co chodzi) i właśnie tak myślałam, że imię rzadkie, a takie piękne. A teraz taki psikus 

I jest pracowita i inteligentna.