|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1981 |
lokalna gwiazda
|
Dot.: Wasze "ulubione" błędy językowe cz. 2.
Nie łódź się, że...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1982 |
Zakorzenienie
|
A czemu nie "nie statek się?"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1983 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, uświadomcie mnie. Dzisiaj pod jakimś demotywatorem czy czym w tym guście o usypianiu dzieci skomentowała dziewczyna, że "uśpić to można psa, a dziecko można uspać". Wut? Serio, uspać? To jakie wtedy dziecko jest, uspane? To jest prawidłowa forma? Brzmi wg mnie okropnie po prostu!
|
![]() ![]() |
![]() |
#1984 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wasze "ulubione& ;qu ot; błędy językowe cz. 2.
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;58904556]Dziewczyny, uświadomcie mnie. Dzisiaj pod jakimś demotywatorem czy czym w tym guście o usypianiu dzieci skomentowała dziewczyna, że "uśpić to można psa, a dziecko można uspać". Wut? Serio, uspać? To jakie wtedy dziecko jest, uspane? To jest prawidłowa forma? Brzmi wg mnie okropnie po prostu![/QUOTE]
Nie jest. Słownik odnotowuje tylko formę "uśpić". Zarówno w zakresie eutanazji zwierząt, jak i usypiania dziecka. http://sjp.pwn.pl/sjp/uspic;2533765.html NSPP mówi tak samo. Edytowane przez silesianna Czas edycji: 2016-04-13 o 21:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#1985 |
Konto usunięte
|
Całe szczęście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1986 |
niecnotliwa dziewica
|
Czwarty raz to usiłuję napisać i czwarty raz mnie z netu wyrzuca
![]() Czytam sobie "Bez skazy" Franzena. I co czytam? "Ubrała czarną krótką sukienkę." ![]() W co, kurna, ubrała?! Jeden ślepy redaktor i dwie niedouczone korektorki takiego babola puściły ![]()
#1987 |
Zakorzenienie
|
Może ubrała ją w żakiet albo sweter? Ewentualnie w płaszcz.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1988 |
niecnotliwa dziewica
|
W płaszcz w zasadzie mogła
![]() Ale irytuje mnie strasznie jak przez takie błędy nie mogę się skupić na fabule ![]() ![]()
#1989 |
Zakorzenienie
|
I słusznie robisz!
|
![]() ![]() |
![]() |
#1990 |
Zakorzenienie
|
O, przypomniałyście mi: ostatnio w jednym magazynie, który aspiruje do miana literackiego, znalazłam imię "Antonii". Powtórzone kilka razy. Do tego "Wygodnictwo" zamiast "Wydawnictwo" i kilka innych kwiatków. Gdybym puściła coś takiego jako korektor, spaliłabym się ze wstydu.
A koleżanka ostatnio zżymała się na "oglądnąć" w przekładzie hiszpańskojęzycznej książki. Tłumacz był z Krakowa, widocznie redaktor i korektor też ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1991 |
Zakorzenienie
|
Ja już nie pamiętam, "oglądnąć" jest dopuszczone na poziomie wzorcowym czy nie?
Mnie się bardzo to słowo nie podoba. Jak je słyszę to czuję wielkiego gluta w gardle. Serio. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1992 |
niecnotliwa dziewica
|
Również zdarza mi się spotkać z tym sformułowaniem, najczęściej w książkach
![]() Ale powtórzę: już się spotkałam z wyjaśnieniem, ze to, że na okładce jest podane nazwisko korektora, nic nie znaczy. Tekst mógł "sprawdzać" jakiś studencina za najniższą stawkę. Przy czym często odnoszę wrażenie, ze był to student dowolnego kierunku, ale z pewnością nie polonistyki ![]()
#1993 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Kiedyś pytałam o to i w odpowiedzi wysnuto przypuszczenie, że jest poprawne. --------------------------- Pytania prosimy kierować pod adres sfd$&^k@gmail.com. ---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ---------- Żadnemu pod sukienkę nie zaglądam a Ci mimo celibatu w majtki milionom kobiet!!!! (znalezione w podpisie pod wypowiedziami jednego z użytkowników internetu) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1994 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie sobie uświadomiłam, że mam koleżankę korektorkę z Krakowa. Muszę ją zapytać, czy w ogóle zauważa to "oglądnąć" ![]() Cytat:
![]() Wczoraj w radiu słyszałam jakiś polski utwór, w którym wokalista mocno podkreślał końcówki. Nie pamiętam tekstu, ale było to coś w stylu "mojOM miłościOM". Brzmiało zabawnie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1995 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1996 |
Zakorzenienie
|
Boli mnie to. http://sjp.pwn.pl/slowniki/Oglądnąć.html
I czasami nie rozumiem, czemu regionalne zakluczanie drzwi jest przez jezykoznawcow hejtowane, a już to ze można coś oglądnąć nie. Jeśli uznajemy, że w normie wzorcowej regionalizmow nie używamy, no to wszystkich i konsekwentnie. Mnie uczyli, że taka zasada panuje. Będę się do niej stosować i hejtować słowo "oglądnąć" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1997 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1998 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
![]() "metamorfozy polskich polityków i polityczek." No niestety, ale mnie śmiech pusty ogarnia na te wszystkie "-tyczki" ![]() ten sam artykuł: słynna sukienna przypominająca halkę ilość dziecka w domach dziecka (Rubik) ![]()
I wanna hurt you just to hear you screaming my name Edytowane przez Margot45 Czas edycji: 2016-04-14 o 10:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1999 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2000 |
niecnotliwa dziewica
|
rządze hormonalne
jestem wzorową pacjętką
I wanna hurt you just to hear you screaming my name Edytowane przez Margot45 Czas edycji: 2016-04-14 o 13:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#2001 |
Zakorzenienie
|
Ja spotykam się z "oglądnąć" użytym tylko w formie żartobliwej (coś jak "zazdraszczam" - wiadomo że to błędne wyrażenie, ale fajnie brzmi [no dobra, dla niektórych niefajnie]:P).
Jak się teraz zastanawiam, to przez użycie tego słowa, cała wypowiedź nabiera takiego lekkiego, żartobliwego tonu - przynajmniej dla mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2002 |
Konto usunięte
|
Nie trawię błędów, na które ludzie machają ręką, takich powtarzanych bezmyślnie i najczęściej, bo popełnia się je bez względu na wykształcenie; przykładowo właśnie:
te krzesło wy nie macie się bać, macie wychodzić na ulice dlaczego nie zwracasz na mnie uwagę to jest bariera, którą nie można przeskoczyć nawet nie zdajesz sobie z tego sprawę nałożył kurtkę standarty dekold ...i tym podobne. Właśnie takich nie lubię najbardziej, bo mają największe szanse na ekspansję ;P |
![]() ![]() |
![]() |
#2004 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2005 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja koleżanka mówi, że dziecko podgląduje przez szparę w drzwiach ![]() A właśnie: jeśli wasi znajomi/rodzina itp niepoprawnie się wyrażają to zwracacie im uwagę, poprawiacie czy dajecie sobie spokój?
![]() |
#2006 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zależy, czasem poprawiam (męża, rodziców, siostrę), ale już ludzi z pracy nie mam jakoś odwagi, a przydałoby się :/
![]() |
#2007 |
niecnotliwa dziewica
|
Z ludzi z pracy to ja mam zwyczajny ubaw.
Kiedyś już tu pisałam, jak mieliśmy panią dyrektor marketingu, która do notariusza pisała "parambuła" i "numer repetytorium" ![]() Znajomi "rzeczywiści" mówią raczej poprawnie, słowa pisanego w ich wydaniu nie widuję, natomiast nie ukrywam, ze cierpię mocno, kiedy muszę się powstrzymywać od poprawiania Wizażowych znajomych, które momentami sadzą takie byki, ze wszystko mi w środku cierpnie ![]() Niestety, regulamin Wizażu zdecydowanie popiera nieuctwo.
#2008 |
Zakorzenienie
|
Bliskich czasem poprawiam,ale to bardziej TŻ niż rodziców, oni już się nie przestawią.
#2009 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale teściów nie mam odwagi ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:47.