|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1981 |
Zakorzenienie
|
Dot.: sklepy internetowe - wady i zalety (podziel się opinią)
Po kilka np. po 3,5.
![]()
![]() |
#1982 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Na targu pewnie się można targować ale czy w zwykłym sklepie czy supermarkecie podchodząc do kasy prosisz o gratis bo masz rachunek na 170zł? Bo przecież tylko prosisz - to nie jest w złym tonie.... ![]()
![]() |
#1984 |
Zakorzenienie
|
Nikomu nie mówię, jak się powinien przy płaceniu zachowywać, sama także nie wspominam, jak sama postępuję, za to mało kto wie, że może się targować nawet w ''zwykłych sklepach''.
![]() ![]() To chyba jeszcze mentalność z czasów, gdy człowiek się cieszył, że namierzył czekoladę i lenteks ![]() ![]()
![]() |
#1985 |
Zadomowienie
|
Odnośnie sklepów, gratisów i cen:
Oczywiście, że gratisy, tak jak i opakowanie, w którym wysyłają towar to część poboczna, ale też ważna! To taka różnica jak być obsłużonym w sklepie przez miłą panią, która mówi, że te brakujące 30gr odda się przy okazji, a grubą, nieprzyjemną panią z wąsami, która przez brak 5gr nie sprzeda Ci towaru ![]() I oczywiście, że nie chodzi o te parę groszy, bo skoro robię zakupy, to stać mnie na nie, ale o sam fakt! Tak samo te gratisy, jeśli są ładnie dobrane to znak, że ktoś się o mnie troszczy jako o klienta i zależy im na mnie, bo chcą żebym dalej kupowała - to miłe. A co do cen - zależy od sklepu i od materiału. Dmuchane szkło jest droższe ok. 1-1,5zł. W koralowie mają bardzo tanie te droższe cloisonne, malowaną porcelanę i gypsy glass - to malowane szkło. Porcelana jest na tyle tania, że nie opłaca się zamawiać za granicą, a gypsy glass jest niewiele tańszy na FMG, zwł. licząc przesyłkę i cło. Są niektóre sklepy, które faktycznie mają takie ceny, że aż mi się nie chcę u nich kupować, bo jak można tak klientów naciągać?! Ale je przemilczę, nie będę nikomu robić antyreklamy Najdroższe (wszędzie) są zawieszki z żywicy. Ja z cłem, przesyłką, vatem i wszystkim płaciłam niecałe (!!) 4,5zł za dwie, kiedy w sklepach najtańsze są 5zł/szt. To akurat uważam za straszne zdzierstwo. Podobnie jest ze spectrą - ok. 10zł (w sumie, ze wszystkim) zapłaciłam za dwa sznurki kolorowym 12mm. Było ich (o ile się nie mylę) ok. 80 sztuk. To niecałe 13gr za sztukę. Nie muszę chyba komentować? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1986 |
Zakorzenienie
|
Btw, zawsze mnie rozbrajały panie w sklepach z droga galanterią, droższymi ciuchami czy sprzętem rtv, gdy spojrzawszy na klienta, pod nosem traktowały go od razu jak byle chłystka, bo go nie stać przecież na butki za 500 (takich za 2 koła to już nawet nie mówię
![]() ![]()
![]() |
#1987 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1988 |
Zadomowienie
|
Nie ma to wg. mnie nic do rzeczy, bo zakupy, jakie robią sklepy internetowe to nie tysiąc, a pewnie 5 lub 10 tysięcy złotych - pewnie mają duże zniżki, a skoro na jednym towarze potrafią dać atrakcyjną cenę, to czemu nie na innych?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1989 |
Wtajemniczenie
|
bo jakby na wszystkich towarach dawali atrakcyjne ceny, to sami by nic nie zarobili
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1990 |
Zakorzenienie
|
to może ja coś powiem z tego co widzę
![]() w zeszłym tygodniu wreszcie przyszła dostawa z Chin. Wreszcie, bo czekała w Polsce chyba z miesiąc na oclenie, bo firma z Gdańska która zajmowała się transportem ma wszystkich w d., pracownicy nie odbierają telefonów, centrala nie odbiera telefonów, pracownicy na urlopy idą i sprawę będą mogli podjąć jak wrócą. A ci co wyjeżdżają nikomu tego nie przekazują. I podobno większość firm tak do tego podchodzi. Od tego co się kupi trzeba zapłacić cło. Nie wiem czy takie jak z fmg, czy większe bo to na sprzedaż, nie interesuję się i nie siedzę w finansach firmy. Potem trzeba kartony rozpakować... W tym co przyjdzie sporo nadaje się do wyrzucenia, bo nie wiem czy tym po ścianach rzucają, czy wszystko z Chin tak ma, ale kamienie są poobijane a szkło potłuczone. Wczoraj dali nam na biżuteryjny stół kilkanaście pobitych sznurów kwarcu dymnego, w tym 3 sznury łezek tak pięknych, że szczękę zbierałam z podłogi podskakując na myśl że na pewno w tych 3 sznurach znajdę ze 4 całe sztuki i odkupię ja na kolki. Figa z makiem, KAŻDY koralik był obity. Weneckie zawieszki, muszle, wszystko ma spory odpad. Do wyrzucenia, kasa zmarnowana. Poza tym jak przyjdzie kilkadziesiąt kartonów pełnych korali to pracownicy firmy siedzą, rozpakowują, metkują, układają, dodają do sklepu. Za ich pracę też się płaci. Zdjęcia korali na chińskich stronach PODOBNO niekoniecznie oddają rzeczywiśtość. Pamiętacie zdjęcia fmg? Niektóre rzeczy też były kiepskie. Najlepiej więc polecieć do Chin i pomacać osobiście i powiedzieć chcę to i to i to. Bo jak sie ufa zdjęciom i nieznajomym to można się przejechać i wtopić kasę. Szefowa mówi że w Chinach jest ogromny wybór korali - tylko mnóstwo badziewia i za ciekawymi i dobrymi jakościowo koralami trzeba się dobrze narozglądać. Od tego co się sprzeda w sklepie trzeba zapłacić vat. Plus podatek dochodowy od dochodu. Darmowe przesyłki też opłaca przecież sklep. No i trzeba zarobić tą godziwą pensję dla siebie, w końcu to jest praca ![]() No i nerwy trzeba mieć do tej pracy naprawdę.... Jeśli chce się mieć duży wybór to i zainwestować trzeba na początek sporo. Nie żebym tu jakąś pochwałę właścicieli sklepów wygłaszała, ale to naprawdę bardzo ciężka praca i nie mam pretensji że jakoś tam zarabiają ![]() ![]()
#1991 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie, w marketach robią te same numery - obniżka na jednych towarach, by przyciągnąć klienta - a zwyżka na innych (w stos. do innych sklepów), bo Klient zawsze kupuje jeszcze coś, żeby nie płacić 2 razy za przesyłkę. po co ma kupować gdzieś, gdzie jest o 50 gr taniej na sztuce, jak może dostać w jednym zamówieniu i wyjdzie mu na to samo (choć gdy ja tak robię, to tyle mi wychodzi, że i tak taniej bym miała z przesyłką ale czasem nie umiem się opanować przy zakupach
![]() Ach i zapewniam, że niejedna osoba targuje się z konkretnymi sklepami netowymi powszechnie tu znanymi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1992 |
Zadomowienie
|
law
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1993 |
Zakorzenienie
|
nagaLy, a i owszem. Niektórzy np dwa tygodnie targują się żeby przesyłka kosztowała 6 nie 8 zł. Oskarżając przy tym właściciela sklepu o 'brak honoru'. Kiedy nic nie wskórają, i tak płacą za zakupy 2 zł mniej. Z życia wzięte
![]()
#1994 |
Zakorzenienie
|
Lawendo, nie o to mi chodziło. Nie o targowanie się o 2 zł przy przesyłce tylko o targowanie się o ceny produktów przy zakupie hurtowym. Klient wybiera najbardziej atrakcyjną ofertę, to przecież normalne. Jeśli jeden sklep zaoferuje mi 25% upustu, jeśli deklaruję wydać w nim 7 tysięcy - a inny sklep zaoferuje tylkko 15% to kupię tam, gdzie dostanę większy upust 9zakładając, że pułap cen podstawowych jest porównywalny).
Sklep, gdy kupuje koraliki z Chin - też wybiera najbardziej atrakcyjną dla siebie ofertę. |
![]() ![]() |
![]() |
#1995 |
Zakorzenienie
|
Wiem że nie o to Ci chodziło
![]() ale to o tym że 'potrafią' ![]()
#1996 |
Wtajemniczenie
|
właśnie złożyłam zamówienie w loopiku
![]() ![]() a teraz bede umierać z ciekawości jak się spiszą, bo to moje pierwsze w życiu zakupy przez internet ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1997 |
Zakorzenienie
|
Normalny biznes, każdy, kto zamawia towar chce upustów, każdy, kto go oferuje, chce go wypchnąć jak najdrożej. I to się nigdy nie zmieni, bo na charytatywności to się nikt raczej nie dorobi.
![]() Bywa, że sprzedawcy mają ceny przyzwoite, bywa, że windują standardowe ![]() ![]() Nigdy nie powiedziałam, czy nie powiem, jaki zarobek jest łatwy. Zresztą, każdy, kto miał do czynienia z pracą, i nie na ulgowej taryfie w firmie tatusia, wie, jak się zarabia pieniądze i o tym, jak jest, nie ma za bardzo co się rozwodzić...
![]() |
#1998 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1999 |
Zakorzenienie
|
To jest wszystko w bąbelkach niby, ale nie wiem w jakim stanie oni to pakują do środka...
#2000 |
Zakorzenienie
|
Niestety paczki są tragicznie traktowane.
Nie zapomnę jak byłam kiedyś na poczcie i babka przede mną wysyłała "coś kruchego" w paczce - prosiła babkę w okienku o spejcalne oznaczenie, dopłaciła itp. po czym babka z okienka wzięła tą paczkę i nie odwracając się rzuciła za siebię na podłogę. Tej co nadawała paczkę szczęka opadła, a babka w okienku powiedziała na ten widok " o przepraszam" (jak gdyby nigdy nic). Kolega pracował kiedyś przy sortowaniu przesyłek w Anglii; opowiadał, że sie specjalnie zabawiali - jak na paczce pisało ostrożnie, szkło to rzucali nią po ścianiach. Straszne. Dlatego stan przesyłek nigdy mnie nie dziwi ![]()
![]() |
#2001 |
Raczkowanie
|
coż - ja bym tej babie zrobiła taką awanturę że woah
![]() znaczy w zasadzie to jej kierownikowi. wszyscy by potem każdą przesyłkę starannie kładli. uuuuh ! jak mnie wkurza takie podejście - nie moje to mogę zniszczyć.. wrr.. roz-szar-pa-ła-bym !
#2002 |
Zakorzenienie
|
Niejedna przesyłka szła do mnie z innego miasta a wyglądała, jakby cały świat objechała minimum kilka razy... listonosz też niczego sobie - gdy polecony z oksydą nie zmieścił się do skrzynki - to zastosował metodę użycia siły i maxymalnie spłaszczył butelkę. A na opakowaniu napisane jak byk "OSTROŻNIE". Byłam w szoku, że nie pękła...
A wracając.. Lawenda - nie myślałaś, że można taki odrzut spróbować sprzedać na allegro? Jeśli masz możliwość poddania takiego pomysłu szefostwu, to spróbujcie. Wrzućcie od ceny, która Wam się zwróci za wystawienie aukcji - myślę, że znajdą się odoby chętne, choćby takie, które mają opanowaną umiejętność obróbki szkła i kamieni na własny użytek. Ja osobiście sama niejednokrotnie robiłam z połamanych kamyczków, montowałam je w siateczkę i wsio wyglądało ok - a nie bawię się szlifierką. Myślę, że nic nie stracicie a możecie zyskać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2003 |
Zakorzenienie
|
nie wiem wiesz... one są naprawdę w złym stanie, nie wiem czy warto inwestować w szlifowanie czegoś, co można kupić za grosze bo nie są to drogie minerały. A klienci są różni, potrafią przeczytać że to piąty gatunek i potem awanturować się że to popękane. W dodatku jeśli jakiś nop jaspis jest ugryziony, można go jakoś przykryć/owinąć, ale przy kamieniach tak przejrzystych jak kwarc dymny czy kryształ górski... I tak chyba byłoby widać.
Raczej oddamy za darmo jeśli ktoś będzie chciał wziąć ![]() a poza tym, dostałam w pracy pytanie o gratisy ![]() ![]()
![]() |
#2004 |
Raczkowanie
|
ja przygarnę te ponadgryzane
![]() każdy typ i ilość ![]()
#2005 |
Zadomowienie
|
ja też, ja też!!!
![]()
#2006 |
Zakorzenienie
|
ja też bym przygarnęła - wsypałabym do wanny i się w nich kąpała
![]() a, i jeszcze małe 'wieści' z Astari ![]() ![]() ale za jakiś czas, jak już się urządzi z koralikami w Krakowie, planuje otwarcie sklepu w centrum, takiego gdzie będzie można samemu kupić i pomacać, coś jak Kikami, tylko na pewno w lepszym wydaniu ![]()
#2007 |
Zakorzenienie
|
i ja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2008 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do tych "odpadków" może zamiast allegro (bo to jednak koszt jakby nie było) można je normalnie sprzedawać ale za minimalną możliwą cenę (symboliczny grosz) ? - myślę że znajdą nabywców ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2009 |
Zakorzenienie
|
Kikami to taki sklep w Warszawie, na Elektoralnej, 'samoobsługowy'
![]() ![]()
#2010 |
Zakorzenienie
|
W związku z tym zastanawia mnie czy jak się przeniosą do Krakowa i otworzą realny sklep to ceny będą takie jak w sklepie internetowym?
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:25.