![]() |
#1981 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Cytat:
- podczas bycia zarejestrowanym w UP nie wolno wykonywać żadnej pracy ZAROBKOWEJ,tj. przynoszącej dochód; jest to więc Twoje ryzyko i Twoja odpowiedzialność czy podejmiesz pracę będąc zarejestrowaną; W takim razie muszę sprawdzić jak to się u mnie "praktykuje" ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#1982 |
Zakorzenienie
|
no chyba że tak jest praktykowane w Twoim miejscu pracy, ale z tego co wiem, to są raczej "druczki"
#1983 |
Rozeznanie
|
Witam cieplutko
![]() Ja mam znów pytanie w związku stażu ![]() Czy to może chodzić o decyzję dotyczącej wypłaty, czy coś innego? Słyszałam też, że trzeba chodzić w każdym miesiącu na jakieś podpisy do UP jeśli odbywa się staż. O co chodzi z tymi podpisami? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1984 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Najlepiej zadzwoń do UP i zapytaj w jakim celu masz przyjśc 8.09
![]() |
#1985 |
Zadomowienie
|
Witam moze ja pomoge.. wlasnie dzis dostalam staz i tak jak Ty musze sie zglosic ale dopiero po 3 miesiacach( u mnie tak jest) na podpis.. ta babka mowila, ze obojetnie czy dostane ten staz czy nie musze sie do nich zglaszac i im podpisywac to.. tak mi to tlumaczyla
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1986 |
Przyczajenie
|
![]()
Mam pytanie odbywam staż od ponad miesiąca jest bardzo sympatycznie, już dużo się nauczyłam, atmosfera jest bardzo sympatyczna, ludzie przemili, szefowa również, wiadomo że pieniążki nie są duże, ale zawsze to coś niż nic.Więc w czym problem? - zapytacie. Mój narzeczony dostał się na dzienne studia i chcemy się wyprowadzić, bo do uczelini która zajduje się we Wrocławiu mamy około 100km i codzienny dojazd byłby niemożliwy ja studiuje zaocznie więc nie mam problemu.Facet czeka na decyzje bo mieszkanko udało nam się załatwić i nie wiemy co dalej? Czy z powodu przeprowadzki do innego miasta (Wrocławia) mogę zrezygnować ze stazu lub poprosić o jakieś przeniesienie do Wrocławia na staż nie ponosząc większych kosztów niż zwrot za badania lekarskie które z tego co przeczytałam na innym farum kosztuje 40zł, czy będe musiała zwrócić całe stypendium, bądź pieniążki za przepracowane prawie 2 miesiące no i jestem osobą która dojeżdża na staż więc pewnie też muszę zwrócić pieniążki za dojazdy.Co zrobić? Musiałabym pewnie pracy poszukać we Wrocławiu przed rezygnacją ale z tą pracą to wiadomo jak jest szukam już na dzień dzisiejszy. Nie chce iść do PUP gdyż wydaje mi się że lepiej zapytać kogoś kto był w takiej, lub podobnej sytuacji żeby nie pogorszyć swojej sytuacji w urzędzie i nie stracić wszyskich praw które mi teraz przysługują, przez "głupote" i nie dopytanie.
Bardzo prosze o odpowiedź.Zalezy mi na czasie więc szukam pomocy min. tutaj! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1987 |
Zakorzenienie
|
Jeśli zrezygnujesz to zwracasz za badania i chyba tez za dojazd.
Gdybyś zameldowała sie wtym mieście do którego wyjeżdżasz to możesz sie zarejestrować w tamtejszym UP i iść na staż w tamtym mieście.
#1988 |
Przyczajenie
|
Tylko, że ja nie chce tam mieszkać na stałe nie chce się wymeldowywać, to mieszkanie to tylko na okres studiów..i to jest największy problem..nie chciałabym żeby to wszystko wymagało załatwiania, latania z tym wszystkim i nie wiadomo jeszcze jakie problemy by były z tym związane wiesz pewnie o co mi chodzi..nikt tego nie lubi a czasu nie mam za dużo..chciałabym tylko na 100% wiedzieć czy koszty które poniose to tylko te badania lekarsie i te dojazdy czy jeszcze coś strace w związku z moją decyzją o rezygnacji..no i chciałabym dalej być na stażu ale pewnie tak jak piszesz musiałabym się zameldować w tym mieście..albo szybko prace znaleść?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1989 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli Ci zalezy na stażu, to bym sie na Twim miesjcu zameldowała w tym mieście, a potem wymeldowała. Musiałabyś sie dowiedzieć co wtedy np. z dowodem osobistym - z tego co kojarze, to dostaje się zaświadczenie o miejscu zameldowania - nie trzeba zmieniaćd okumentów, ale głowy nie dam uciąć ![]()
![]() |
#1990 |
Przyczajenie
|
Może jest coś takiego na pobyt tymczasowy można coś takiego dostać i na określony czas?
Chciałabym to wiedzieć żeby uniknąć chodzenia po urzędach i pytania się o te sprawy tych "bardzo sympatycznych" pań które nie zawsze mają ochote odpowidać...cieszę się bardzo że mi doradzasz to miło z Twojej strony, teraz muszę faktycznie pomyśleć nad tym zameldowaniem...ale może da się to jakoś obejść w inny sposób żeby nie trzeba było tego robić? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1991 |
Zakorzenienie
|
Nie pracuje w UP, wiec tak dokładnych inf Ci nie podam. Najlepiej będzie jeśli zadzwonisz do "swojego" UP i sie dowiesz. Z tego co widze, te same sprawy są inaczej załatwiane przez rózne UP - choćby to "stawianie" sie nawet jeśli ma się staż - ja nie musiałam jeździć co miesiąc a dziewczyny pisały tu że musiałay. Poodbnie jak np. z listą obecności - je nie zawoziłam osobiscie - wysyłali to z miejsca stazu, a ktoś pisał że sam musiał dostarczać
![]()
![]() |
#1992 |
Przyczajenie
|
Masz racje muszę sama zanosić
![]() I tak jestem Ci bardzo wdzięczna mam już jakieś inforamcje na ten temat dzięki wielkie ![]() Ale myslę, że ktoś może też udzieli mi jakiś cennych informacji w związku z tym pobytem tymczasowym itd. , bo niestety bedąc na stażu nie mam mozliwości ani iść do UP ani zadzwonić..dlatego pytam..i szukam odpowiedzi tutaj.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1993 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1994 |
Przyczajenie
|
Do godziny 14 można było dzwonić a jak dzwoniłam przed 14 (z innym zapytaniem ) to połączenia nie uzyskałam, bo pokój z którym mnie połączono niestety nie odpowiadał, ale tak jak piszesz zadzwonić zawsze można, więc jutro spróbuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1995 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1996 |
Zakorzenienie
|
ja sie dowiadywałam tez pytałam w UP i moge zrezygnowac ze stażu zwracam za lekarza 35zł i ewentualnie jak dojazd to też zwrot jest,a pieniazki które sie zarobiło to sa twoje zarobione i sie nie oddaje,bo sie zapracowało na nie,a i traci sie status bezrobotnego na 3msc mi tak powiedziano
#1997 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1998 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1999 |
Zakorzenienie
|
Chodzio wizyty w UP. W niektorych urzedach co miesiac sa wizyty po wyplate stypendium stazowego. Wizyte i odbior placowki kwitujesz swoim podpisem
![]() |
#2000 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Hmm...Myślałam, że trzeba się pojawiać w UP "na podpis" w momecie kiedy nie zostanie się nigdzie zatrudniona pomimo rejestracji. Ale będąc na stażu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2001 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2002 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
Czyli nie jest tak źle. Jak dobrze że ktoś się na tym zna będe mogła sobie coś już zaplanować bo tak to niestety wszystko to był wielki znak zapytania..nie wiedziałam co facetowi od mieszkania mówić, czy szukać pracy czy nie szukać.. Dzięki za odpowiedź! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2003 |
Wtajemniczenie
|
Acha...Już kumam, bo co miesiąc wysyłam oświadczenie o dochodach
![]() Uff...Już myślałam że cos przeoczyłam...heh ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2004 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2005 |
Zakorzenienie
|
dokładnie to samo mi powiedziano, że będę raz w miesiącu pojawiać się w PUPie i przedstawiać im listę obecności. A powiedzcie mi jeszcze. Mam przyznane prawo do stypendium w wysokości 772,60/miesiąc. Ta kwota podlega waloryzacji, to ile z tego dostane na czysto ??
#2006 |
Zakorzenienie
|
ok 660zł na czysto za pełny miesiac
![]() |
#2007 |
Przyczajenie
|
Aktualnie skończyłam studia magisterskie II stopnia o profilu nauczycielskim w dziedzinie sztuk plastycznych. Niestety dla osób z nieco "innym" wykształceniem w naszym kraju nie ma pracy. SZukam wciąż na własną rekę.. firmy prywatne, sklepy odzieżowe, telefonia.. dosłownie wszystko. Nikt nie odpowiada. A akcie desperacji zgłosiłam się do UP, gdzie po 2 tyg kazano mi przyjść na spotkanie. Zaprezentowano mi oferty...STAŻ. Sklep meblowy i biurowa (z niepewnym zatrudnieniem :/) Wybrałam to drugie.
Dla mnie osobiście żenjący jest fakt, iż UP traktuje tak samo osoby z wyższym wykształceniem i mniej wyedukowanych. Moja koleżanka po ogólniaku dostała tą samą propozycję. Wniosek? Wciskają co mają byle zaniżyć statystyki bezrobocia. Dlaczego proponują tylko staże?? Może to nie powinno się nazywać UP tylko Urząd Staży?? Dla mnie żenada po wyższym zarabiać 600 zł. Staż jest ok 15 km od mojego miejsca zamieszkania z tym, że w innej dzielnicy, a za bilet mi nikt nie zwróci. Mam nadzieję, że nim zacznie się staż znajdę na własną rekę "godną" człowieka pracę. Staże są dobre dla licealistów i studentów. Ciekawi mnie gdzie znajdują pracę osoby po filozofii ?? Dochodzę do wniosku, iż na aktualny stan rynku pracy w naszym kraju nie warto studiować innych kierunków jak tylko zarządzanie i marketing, bankowość i finanse. Banki wyrastają jak grzyby po deszczu i tylko tam można znaleźć pracę z dobrym zarobkiem. Państwo powinno zlikwidować chyba inne kierunki, bo i tak nie ma po nich zatrudnienia. Po co realizować marzenia, jak później nie można dostać pracy i nie da się zarobić na chleb. Schowajmy sobie marzenia do kieszeni.... |
![]() ![]() |
![]() |
#2008 |
Zakorzenienie
|
ja tez co miesiac miedzy 1a 7 dniem trzeba sie stawic i przedstawic liste obecności
ja odebrałam wypłate pierwsza w wysokości 665,07zł nawet osoby po wyzszym wykrztałceniu musza od czegos zaczas,kokosów od razu sie nie ma
#2009 |
Zakorzenienie
|
Potrzebuję Waszej pomocy i porady
![]() Coś o mnie: Mam 22 lata, obroniłam licencjat z politologii. Studiowałam dziennie i w czasie studiów podejmowałam różne prace - na umowę tymczasową, na zlecenie. Od prawie roku (minie za 2 miesiące) posiadam stałą umowę o pracę na czas nieokreślony w wymiarze 1/4. Teraz chcę podjąć dalsze studia. I w sumie nie wiem, czy iść na dzienne czy zaoczne? Macie może jakieś porady? Co wg. Was jest rozsądniejsze? Rozumiem, że żeby dostać się na staż musiałabym zerwać umowę o pracę. Ale powiedzcie mi, czy to, że już trochę pracowałam nie przekreśla mojej szansy na staż? Wiem, że muszę się po te informacje wybrać do UP, ale może macie jakieś wskazówki?
![]() |
#2010 |
Raczkowanie
|
hej ja wlasnie cche sobie przwedluzyc staz tylko potrzebna mi umowa tzn druk wiecie moze gdzie moge takie cos znalesc i sciagnac?????
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:13.