Panny młode 2023! - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2023-01-16, 21:53   #2011
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Dot.: Panny młode 2023!

Cytat:
Napisane przez GuiltyAsF_ck Pokaż wiadomość
No właśnie o to chodzi, zastanawiam się, czy skoro na co dzień celuję w wygodne ubrania to czy - zwłaszcza jak się trafi upał - to nie będę miała dość sukni po kilku godzinach. Wybrałam też suknię ze względu na wygodę, ale to jednak długa suknia, w której nie chodzę codziennie, nigdy w czymś takim nie przebywałam długi czas i domyślam się, że może to być męczące.

Znalazłam na razie 2 sukienki, które mi wpadły w oko i ceny wahają się od 1300 - 1700, także chyba postawię na jakąś prostą beżową sukienkę, żeby potem ją do czegoś założyć albo jakąś imprezową świecącą

Boję się przede wszystkim, że dzieci mnie ubrudzą :P z obserwacji wiem jak najbliższym dzieciakom, a zwłaszcza dziewczynkom włącza się miłość do cioci w sukni ślubnej i wystarczą niewytarte rączki z czekolady, owoców czy czegoś w tym stylu
Ja bym chciała tą drugą sukienkę prostą ekstremalnie, ale takie co mi się podobają to oczywiście muszą być u projektantów ą ę za ceny stanowczo przewyższające mój budżet na kieckę zapasową, więc zastanawiam się czy nie byłoby taniej uszyć u jakiejś krawcowej.

A co macie jako nakrycie wierzchnie do sukienki? Bo ja myślałam o jakimś sweterku, ale jak przeglądam to większość wygląda zbyt casualowo jak na taką okazję
PumpkinEyes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-16, 22:01   #2012
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PumpkinEyes Pokaż wiadomość
Ja bym chciała tą drugą sukienkę prostą ekstremalnie, ale takie co mi się podobają to oczywiście muszą być u projektantów ą ę za ceny stanowczo przewyższające mój budżet na kieckę zapasową, więc zastanawiam się czy nie byłoby taniej uszyć u jakiejś krawcowej.

A co macie jako nakrycie wierzchnie do sukienki? Bo ja myślałam o jakimś sweterku, ale jak przeglądam to większość wygląda zbyt casualowo jak na taką okazję
Nie mam nic i nie wiem czy będę kupować. W sierpniu może być upał,ale może być też chłodno i nie wiem...

Wysłane z mojego RMX3151 przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano o 00:01 ----------

Te co mi się podobają to za ciepłe na ten miesiąc

Misia452 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-16, 22:01   #2013
klapecznik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Misia452 Pokaż wiadomość
Świadkowa ci organizuje?

Tak, podałam tylko listę osób i kilka terminów, które mi pasują, które zdecydowanie nie.
Nakrycia wierzchniego raczej nie planuje, mam nadzieję, że w czerwcu będzie ciepło;D dodatkowo moja suknia na doczepiane długie rękawki.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka
klapecznik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-16, 22:02   #2014
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klapecznik Pokaż wiadomość
Tak, podałam tylko listę osób i kilka terminów, które mi pasują, które zdecydowanie nie.
Nakrycia wierzchniego raczej nie planuje, mam nadzieję, że w czerwcu będzie ciepło;D dodatkowo moja suknia na doczepiane długie rękawki.

Super i kiedy masz?

Stary 2023-01-16, 22:03   #2015
klapecznik
Raczkowanie

Cytat:
Super i kiedy masz?

Jeszcze nie wiem, chyba robią ankietę

Stary 2023-01-17, 06:37   #2016
kasiunia788742
Zakorzenienie

No my póki co załatwiamy sale. Dziś mamy spotkanie w innej restauracji. Zobaczymy, ale póki co inne przygotowania wstrzymane bo nie ma sensu. Sprawdziliśmy tylko czy nasza drukarka ładnie drukuje na grubym papierze aby zaproszenia wydrukować.

W piątek byliśmy na jednej sali - i ogólnie bardzo fajna, klimatyczna tylko cena o wiele większa niż była w poprzedniej.

Co do sukienki na przebranie - moja jest totalnie prosta, zwiewna więc pod kątem wygody nie będzie problemu, jedyne co do ubrudzenia się:P na pewno mam zakaz sama od siebie jedzenia czekolady - nie wiem jak to robię, ale choćbym mega uważała to się ufaflunie. No i latem sama chodzę w maksi kieckach więc jestem przyzwyczajona. Ogólnie mam druga też sukienkę jakbyśmy robili domowe poprawiny albo po prostu na wakacje więc ją bym wzięła w razie "w" na zmianę.

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-17, 06:55   #2017
GuiltyAsF_ck
Gotowa do ataku

Cytat:

Nie planuję żadnego nakrycia, moja suknia ma szerokie ramiączka i mam nadzieję, że będzie ciepło to nie będzie trzeba, a jak coś to wypożyczę z salonu
Stary 2023-01-17, 07:40   #2018
Magdallen
Zakorzenienie

Też myślę, żeby przygotować sobie jakąś suknię awaryjną, na przebranie. Ale to już za max 200-300 zł, może jakąś z Vinted.
Poza tym chciałabym sobie kupić jakąś ładną, zwykłą białą sukienkę, którą założę przed ślubem na wyjazd do makijażystki itd. Tak, żeby już od rana czuć się odświętnie. Wiele dziewczyn kupuje piękne szlafroczki na przygotowania, ale u mnie to akurat nie ma sensu, bo przygotowywać się będę głównie na mieście.

Okrycia wierzchniego nie mam i chyba nie będę nic specjalnie kupować. Liczę, że będzie ciepło, a jeśli nie, to mam dwa białe kardigany, które mogą się nadać. Kiedyś myślałam, że na ślub kupię sobie białą ramoneskę, ale jednak średnio by pasowała do mojej sukni.
Magdallen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-17, 07:48   #2019
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klapecznik Pokaż wiadomość

Ale takie rękawki ozdobne to raczej nie grzeją. Też będę mieć rękawki, ale to koronka tylko.

Ja jestem zmarzluch, a poza tym będę wychodzić do ogrodu pewnie w czasie imprezy i we wrześniu też różnie bywa z pogodą, więc muszę coś skombinować. W ogóle muszę się mocno pilnować, żeby nie przełożyć wyglądu nad względy praktyczne typu ciepło czy wygoda, bo wiem, że będę potem przeklinać swą głupotę

---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ----------

Cytat:
Napisane przez Magdallen Pokaż wiadomość
Też myślę, żeby przygotować sobie jakąś suknię awaryjną, na przebranie. Ale to już za max 200-300 zł, może jakąś z Vinted.
Poza tym chciałabym sobie kupić jakąś ładną, zwykłą białą sukienkę, którą założę przed ślubem na wyjazd do makijażystki itd. Tak, żeby już od rana czuć się odświętnie. Wiele dziewczyn kupuje piękne szlafroczki na przygotowania, ale u mnie to akurat nie ma sensu, bo przygotowywać się będę głównie na mieście.
Te szlafroczki z napisem Bride itp. mi się nie podobają.

Poza tym to kolejna pierdoła na jeden raz właściwie.

---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ----------

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
W piątek byliśmy na jednej sali - i ogólnie bardzo fajna, klimatyczna tylko cena o wiele większa niż była w poprzedniej.
Jeżeli w poprzedniej mieliście poniżej 300 zł to już teraz może być ciężko. Chyba że za sam obiad z deserem.

Jak w listopadzie szukałam to mi podali w jednym miejscu 270zł za talerzyk to się ucieszyłam, że tak tanio, a potem okazało się, że chcą jeszcze 13k za samo wynajęcie sali i nie zagwarantują mi stałości tej ceny
Stary 2023-01-17, 08:29   #2020
GuiltyAsF_ck
Gotowa do ataku

Cytat:
No my póki co załatwiamy sale. Dziś mamy spotkanie w innej restauracji. Zobaczymy, ale póki co inne przygotowania wstrzymane bo nie ma sensu. Sprawdziliśmy tylko czy nasza drukarka ładnie drukuje na grubym papierze aby zaproszenia wydrukować.

Co do sukienki na przebranie - moja jest totalnie prosta, zwiewna więc pod kątem wygody nie będzie problemu, jedyne co do ubrudzenia się:P na pewno mam zakaz sama od siebie jedzenia czekolady - nie wiem jak to robię, ale choćbym mega uważała to się ufaflunie. No i latem sama chodzę w maksi kieckach więc jestem przyzwyczajona. Ogólnie mam druga też sukienkę jakbyśmy robili domowe poprawiny albo po prostu na wakacje więc ją bym wzięła w razie "w" na zmianę.
W takim razie w dalszym ciągu trzymam kciuki za salę

Cena w tej, w której byliście jest dla Was nie do zaakceptowania?

Cytat:
Te szlafroczki z napisem Bride itp. mi się nie podobają.

Poza tym to kolejna pierdoła na jeden raz właściwie.

Jeżeli w poprzedniej mieliście poniżej 300 zł to już teraz może być ciężko. Chyba że za sam obiad z deserem.

Jak w listopadzie szukałam to mi podali w jednym miejscu 270zł za talerzyk to się ucieszyłam, że tak tanio, a potem okazało się, że chcą jeszcze 13k za samo wynajęcie sali i nie zagwarantują mi stałości tej ceny
Mi też się te szlafroki nie podobają. Może jeszcze jakby były z jakiegoś super materiału to może może, ale te które widziałam na FB wystawiane na grupach to wygląda jak 100% poliester

Ceny ogólnie szaleją. Dobrze, że zdecydowaliśmy się na ślub w tym roku, a nie na odwlekanie na kolejny, bo zakładam, że byłoby jeszcze ok. 20% drożej na wszystkim
Stary 2023-01-17, 08:39   #2021
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Cytat:
Ceny ogólnie szaleją. Dobrze, że zdecydowaliśmy się na ślub w tym roku, a nie na odwlekanie na kolejny, bo zakładam, że byłoby jeszcze ok. 20% drożej na wszystkim
Na pewno, bo my na początku planowaliśmy 2024, ale jak porównaliśmy oferty to właśnie wyszło nam jakieś 20% więcej na samych talerzykach/sali, a już teraz budżet mamy spory i nie liczę, że nam się zwróci.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2023-01-17, 08:55   #2022
Misia452
Zakorzenienie

Ja na przygotowania pewnie ubiorę spodenki i koszulke, też będę musiała dojechać do makijażystki i fryzjerki,a kupować szlafrok na jeden raz to też dla mnie bez sensu. Ewentualnie jakąś sukienkę,żeby było łatwo ściągnąć, tak żeby nie uszkodzić fryzury.
W ogóle to muszę się umówić na próbna fryzurę i makijaż. To chyba czas, tym bardziej,że kompletnie nie mam pomysłu jak mam wyglądać wiem,że włosy na pewno chce związane,ale tak poza tym to nic

Stary 2023-01-17, 09:30   #2023
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Cytat:
Mi też się te szlafroki nie podobają. Może jeszcze jakby były z jakiegoś super materiału to może może, ale te które widziałam na FB wystawiane na grupach to wygląda jak 100% poliester
Raczej poliester, ceny jedwabnych szlafroków zaczynają się od kilku stów. Takim bym nie pogardziła, ale oczywiście jakimś bardziej uniwersalnym niż dla PM

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ----------

Cytat:
W ogóle to muszę się umówić na próbna fryzurę i makijaż. To chyba czas, tym bardziej,że kompletnie nie mam pomysłu jak mam wyglądać wiem,że włosy na pewno chce związane,ale tak poza tym to nic

Też muszę. Ja nawet nie wiem czy rozpuszczone czy podpięte.
Stary 2023-01-17, 10:04   #2024
Imperfecta
Zakorzenienie

Ja w marcu mam próbną fryzurę, muszę znaleźć wianek do tego czasu.
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-17, 10:50   #2025
GuiltyAsF_ck
Gotowa do ataku

A ja nadal nie mam fryzjera ...
Stary 2023-01-17, 11:30   #2026
Sz05
Zakorzenienie

Cytat:
A ja nadal nie mam fryzjera ...
To samo. W sensie wiem gdzie chce iść, ale nadal tam nie poszłam xD
Stary 2023-01-17, 12:22   #2027
Misia452
Zakorzenienie

Dobra, tort zarezerwowany
Szczegóły mamy omawiać 2 miesiące przed ślubem. Na szczęście dowiozą mi go na salę także nie muszę latwic dodatkowo transportu.

Stary 2023-01-17, 12:36   #2028
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Zamówiłam suknię ślubną

To teraz szybko dodatki, żeby mieć to już z głowy

---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ----------

Cytat:
Dobra, tort zarezerwowany
Szczegóły mamy omawiać 2 miesiące przed ślubem. Na szczęście dowiozą mi go na salę także nie muszę latwic dodatkowo transportu.

Transport to chyba standard, bo mało kto ma auto z chłodzonym bagażnikiem do przewozu żywności. Ja bym się bała bez.
Stary 2023-01-17, 12:40   #2029
Sz05
Zakorzenienie

Cytat:
Zamówiłam suknię ślubną

---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ----------

Transport to chyba standard, bo mało kto ma auto z chłodzonym bagażnikiem do przewozu żywności. Ja bym się bała bez.
Tak, porządne cukiernie dowożą, bo mają te chłodnie. Moja też. Mi znajoma z marszu odradzała branie tortów od osób prywatnych. Jak dorabiała na weselach jako kelnerka to parę par wzięło torty od osób prywatnych i niestety większość się potopiła...
Stary 2023-01-17, 13:10   #2030
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
Zamówiłam suknię ślubną

Nie wiem czy standard, chyba różnie.
Ja zamówiłam u pani, która pośredniczy, ona się kontaktuje z cukiernia w innym mieście i zamawia, oni jej dowożą,a ona już dalej dowozi na salę. Ale torty jadłam stamtąd kilka razy,więc wiem,że są dobre.

---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

Pokaż sukienkę

Stary 2023-01-17, 17:10   #2031
kasiunia788742
Zakorzenienie

Ile Was wychodzi dekoratorka? Macie w to wliczone kwiaty?

Stary 2023-01-17, 17:13   #2032
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:

1700, kwiatów nie mamy, bo już są w cenie restauracji. W tej cenie mam świece na stołach, przybranie naszego stołu, ściankę za nami i ledon.
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-17, 17:36   #2033
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:

Około 5-5,5 tysiąca. Zalezy ile będą kosztować kwiaty.
Dekoracja sali, kościoła,auta, mój bukiet, butonierki, korsarz dla świadkowej, ozdoba do włosów. Jeszcze dodatkowo mogę wziąć np biały dywan czy sztalugę na plan stołów. Ja myślę,że wyjdzie za to z 6 tysięcy.

---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ----------

Sala ma też dużo dekoracji i oświetlenie także z tego też się coś wykorzysta.

---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

Żadnych innych pierdółek typu napis love nie chce

---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ----------

Jedynie ten biały dywan wezmę.

Stary 2023-01-17, 17:45   #2034
GuiltyAsF_ck
Gotowa do ataku

Cytat:
Zamówiłam suknię ślubną

Ooo super, pochwal się

Cytat:
Napisane przez Sz05 Pokaż wiadomość
Tak, porządne cukiernie dowożą, bo mają te chłodnie. Moja też. Mi znajoma z marszu odradzała branie tortów od osób prywatnych. Jak dorabiała na weselach jako kelnerka to parę par wzięło torty od osób prywatnych i niestety większość się potopiła...
Moja mama się ciągle upiera, żeby wszystkie ciasta i słodki stół zamówić u osoby prywatnej, bo bratowa zamawia tort na urodziny dzieci i jest ok. No i super tylko, że już pomijając nawet tę kluczową kwestię jak stan skupienia dostarczonych słodyczy ( ) to ostatnią rzeczą o jakiej marzę w dniu ślubu to jazda na sale weselną, wożenie tortu, przystrajanie go, układanie, rozkładanie słodkiego stołu itp. Może jestem leniwa albo zbyt wygodna, albo jak twierdzi moja mama - lubię rozwalać pieniądze - ale chcę mieć głowę spokojną, ze ktoś od A do Z to za mnie ogarnie.
Zdaję sobie sprawę, że inni ludzie też mogą nawalić, ale zakładam, że ktoś kto ma doświadczenie z mniejszym prawdopodobieństwem nawali niż ja, bez żadnego doświadczenia :P

Cytat:

3600. W tym dwa bukiety, dwie butonierki, przystrojenie samochodu, kwiaty na stołach, przystrojenie naszego stołu, łuk z kwiatami za naszym stołem i tablica z rozpiską stołów, i podziałem gości wraz z numerami stołów.
Stary 2023-01-17, 17:47   #2035
Misia452
Zakorzenienie

My chyba w ogóle na sali musimy mieć paragon za tort w razie kontroli sanepidu, więc zamówienie od kogoś prywatnie nie wchodzi w grę. Zresztą ja jestem wygodna. Nie wyobrażam sobie mieć na głowie jeszcze przewiezienia tortu.

Stary 2023-01-17, 17:58   #2036
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Cytat:

Ja na razie mam tylko florystkę (taką która dość regularnie współpracuje z moim miejscem), z którą się umówiłam na 4 tysiące za dekoracje kwiatowe i bukiet dla mnie, ale możliwe, że ta cena wzrośnie do 5 tysięcy. Resztę będę ustalać z managerem sali - obecnie w cenie mam białe obrusy, serwety, świece itp. Jak by mi się uwidziały jakieś inne kolory czy podtalerze to mówił, że może mi pomóc wynająć, ale nie wiem za ile.

---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ----------

Ech... boję się wstawić zdjęcie, że mnie ktoś rozpozna po sukni

---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ----------

Cytat:
My chyba w ogóle na sali musimy mieć paragon za tort w razie kontroli sanepidu, więc zamówienie od kogoś prywatnie nie wchodzi w grę. Zresztą ja jestem wygodna. Nie wyobrażam sobie mieć na głowie jeszcze przewiezienia tortu.

Ja też muszę mieć zaświadczenie dla sanepidu, bo mi inaczej tortu nie przyjmą na sali. Nikt nie będzie brał odpowiedzialności, że potruje kogoś wyrobami jakieś cioci Krysi, które nie wiadomo jak były przechowywane zanim dotarły do miejsca docelowego. Moim zdaniem aż tak oszczędzać to tutaj nie ma co. To już lepiej nie robić gościom żadnych prezentów niż zrobić prezent w postaci zatrucia salmonellą.

---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ----------

Idąc za ciosem zamówiłam sobie ozdobę na głowę

I mam już buty na oku, ale się zastanawiam czy 5 cm obcas słupek to nie za niski jednak.
Stary 2023-01-17, 18:01   #2037
kasiunia788742
Zakorzenienie

Pytam bo w drugiej sali, na jakiej dziś byliśmy byśmy musieli mieć własną dekoratorke/florystkę i nie wiem jak cenowo to porównać.

W pierwszej sali, która bierzemy pod uwagę jest 300 zl/stół + koszt kwiatów.

Znajomi 2.5 roku temu placili ok. 6k za dekoracje sali i kościoła.

Stary 2023-01-17, 18:04   #2038
klapecznik
Raczkowanie

Cytat:

6 tys, w cenie mój bukiet+mniejszy dla swiadkowej, dekoracja naszego stołu ze ścianka i ledonem, wysokie kompozycje kwiatowe (8 szt), sztalugi na plan stołów i tablice powitalna+tu jakieś lampiony itd. tzw. "aranżacja wejścia" , mniejsze bukiety na stół z ciastami i alkoholem, numery stołów, świeczki i świeczniki, w tym na nasz stół takie fajniejsze. Cena dotyczy tylko sali, kościół ogarnia jakaś pani z kościoła, ale jeszcze nie wiemy za ile. W każdym razie ksiądz nie wpuszcza obcych

Stary 2023-01-17, 18:05   #2039
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Cytat:
Pytam bo w drugiej sali, na jakiej dziś byliśmy byśmy musieli mieć własną dekoratorke/florystkę i nie wiem jak cenowo to porównać.

W pierwszej sali, która bierzemy pod uwagę jest 300 zl/stół + koszt kwiatów.

Znajomi 2.5 roku temu placili ok. 6k za dekoracje sali i kościoła.
Z tego co rozmawiałam z moją florystką to niestety ceny w ciągu ostatniego roku podobno mocno wzrosły i trudno przewidzieć jak będzie za kilka miesięcy, bo do hodowli kwiatów potrzeba dużo energii.
Stary 2023-01-17, 18:14   #2040
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
Ja na razie mam tylko florystkę (taką która dość regularnie współpracuje z moim miejscem), z którą się umówiłam na 4 tysiące za dekoracje kwiatowe i bukiet dla mnie, ale możliwe, że ta cena wzrośnie do 5 tysięcy. Resztę będę ustalać z managerem sali - obecnie w cenie mam białe obrusy, serwety, świece itp. Jak by mi się uwidziały jakieś inne kolory czy podtalerze to mówił, że może mi pomóc wynająć, ale nie wiem za ile.

---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ----------

Ech... boję się wstawić zdjęcie, że mnie ktoś rozpozna po sukni

---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ----------

Ja też muszę mieć zaświadczenie dla sanepidu, bo mi inaczej tortu nie przyjmą na sali. Nikt nie będzie brał odpowiedzialności, że potruje kogoś wyrobami jakieś cioci Krysi, które nie wiadomo jak były przechowywane zanim dotarły do miejsca docelowego. Moim zdaniem aż tak oszczędzać to tutaj nie ma co. To już lepiej nie robić gościom żadnych prezentów niż zrobić prezent w postaci zatrucia salmonellą.

---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ----------

Idąc za ciosem zamówiłam sobie ozdobę na głowę

I mam już buty na oku, ale się zastanawiam czy 5 cm obcas słupek to nie za niski jednak.
Zgadzam się.
Ja chciałabym jak najniższe, więc nie zastanawiałabym się

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości