|
|
#2011 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: skończyłam studia i jestem bezrobotna
Każdy żyje jak woli, ale nie wiem co to za bank był, gdyż ja znam ososby pracujące w bankach i majce tyle samo czasu dla rodziny co inni
|
|
|
|
|
#2012 |
|
przyczajona tygrysica
|
Uff... Znalałam pracę. I to satysfakcjonującą mnie
. Dziewczyny - nie poddawać się i walczyć o pracę, nie jakąkolwiek, ale taką, której nie będzie powodu się wstydzić, która wniesie coś do życiorysu i rozwinie Wasze umiejętności.Myślicie pewnie - mądra, bo znalazła... |
|
|
|
|
#2013 | ||
|
Zadomowienie
|
Witam
ja teraz nie mam jak wchodzić na neta, więc wszystko co piszę, to pewnie na niezbyt aktualne posty... W pracy dobrze, niedawno dostałam stażowe i odrazu za prawie całe opłąciłam mieszkanie... a tak chciałam sobie coś kupić za swoją pierwszą "wypłątę"... A tu buty mi się rozleciały, puder prawie skończył a ja mam w portwelu 50 zł do końca miesiąca tak więc wracam na promocje (o taką pracę nie jest trudno, gorzej jest jak się chce coś normalnego po studiach) Zaczynam w sobotę. Tylko z tymi promocjami jest o tyle gorzej, że wypłata będzie dopiero po 2 miesiącach Czyli za 2 miesiące będzie mnie stać na moje mieszkanie i te pare podstawowych potrzeb ![]() Cytat:
Ale tak czy inaczej, to na stancji nie ma takich imprez jak w akademikach, więc tylko trochę będę niewyspana ![]() Cytat:
a co do: to oczywiście że tak myślimy ![]() Mi w tym momencie przez usta by to zdanie nie przeszło, ciągle jestem na etapie szukania, ale do tego czasu wciąż jestem na tym marnym stażu i wezmę te promocje lepsze jest cokolwiek niż nic
|
|
|
#2014 |
|
Zakorzenienie
|
kasia083 Wybacz, że się wtrącam, ale w czasie stażu nie możesz mieć dodatkowych dochodów, nie możesz dodatkowo pracować np. na umowę zlecenie
|
|
#2015 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli to prawda to ja nie wiem kto takie bzdury wymyśla ...
|
|
|
|
|
|
#2016 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy byłam na stażu (pół roku, skończyłam w styczniu) babka w UP przy każdej wizycie pytała mnie czy miałam jakieś inne dochody bo nie można zarobić dodatkowo ani złotówki
|
|
|
#2017 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
A pracując tylko na umowy zlecenie lub o dzieło dalej ma sie status osoby bezrobotnej - sprawdzałam to.
Od dawna nie korzystam z tego profilu na wizażu tylko z innego. Edytowane przez kasia083 Czas edycji: 2009-08-20 o 16:29 |
||
|
|
|
|
#2018 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przecież te 600 zł to sobie można wsadzić ... jak za to przeżyć bez dodatkowych dochodów? toż to wegetacja nie życie ehh .. |
|
|
|
|
|
#2019 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale na swoje usprawiedliwienie napiszę, że pierwszy raz słyszę o takim rozwiązaniu, do tej pory słyszałam i czytałam w różnych źródłach, że nie wolno dodatkowo pracować i nie ma od tej reguły żadnych wyjątków. Hmm... Ale z tego co piszesz wynika, że i tak miesięcznie dostaniesz tylko te niecałe 700zł - chyba, że na promocjach itd. zarobisz więcej (niż wynosi stażowe). (???) (pogrubione) Wiem, czytałam
|
|
|
#2020 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nija_ trzeba sobie jakoś radzić...
|
|
|
#2021 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój maz pracuje od półtora w banku, ale jako pracownik biurowy, 8 nie przyniesie, raczej dzielnik owej kwoty W pokoju ma dzieciate, niedzieciate i stara pannę aż 20 paroletnią. Fakt pracuje i po godzinach jak terminy gonią. Zalezy na jakim stan0wisku... |
|
|
|
|
|
#2022 |
|
Zakorzenienie
|
witam Was dziewczyny
dawno tu nie zaglądałam... przeraziłam się sytuacją na rynku w moim mieście.... staże marne, tzn takie z ktgórych się nic nie naucze... wiec postanowiłam iść na dzienną ekonomie.... nie wiem czy to dobry pomysł, póki co jestem socjologiem, wiec ekonomia to i tak chyba coś lepszego jeśli chodzi o prace. Z socjologii jednak nie rezygnuję z racji zainteresowań. A jak tam u Was ze stażami w mieście? Urzędy mają jeszcze pieniądze na staże? pozdrawiam
|
|
#2023 |
|
☕ sprawia, że jestem☺
|
Wszędzie się pracuje po godzinach jak terminy gonią..
U mnie w pracy niesamowity bandżaj, zmiany, zmiany, zmiany..
|
|
|
#2024 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale uważam, że pieniądze za staż to jakaś kpina Ciekawe jak ktoś ma się za to utrzymać ![]() Cytat:
) U mnie ze stażami kiepsko, rzadko pojawiają się nowe, fajne oferty (bo dla fryzjerek, sprzedawców, itd. są). Ja teraz czekam na decyzję w sprawie kolejnego stażu, dostałam skierowanie z UP - stanowisko pracownika biurowego w bardzo fajnym miejscu . No ale nie wiadomo czy mnie wybiorą (bo jest "normalna" rekrutacja), w poniedziałek się dowiem.
|
|
|
#2025 |
|
Rozeznanie
|
U mnie staże są i to co kto woli i potarafi tzn. sa w uzrędach i to w naparwde bardzo róznych wydziałach, policji, prokuraturze, sądach, sanepidzie, w tlelemarketingu, w księgowości, a nawet widziałam raz w ...solarium
W sumie jeżlie człowiek chce taki to musi się sam potrudzić troche i poszukac sobie takiego parcodawce, który na taki staż się zgodzi ![]() A płace na stażu są powiedzmy jak to się mówi.... na waciki |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2026 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pierwszy to na przewodnika w muzeum wsi radomskiej ![]() a drugi w salonie samochodowym....super... w urzędach szybko się skończyły, dużo chętnych, mało miejsc i podobno normalna rekrutacja była... najlepiej znaleźć pracodawce który przyjmie na staż, absolutnie się z Tobą zgadzam...
|
|
|
#2027 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Bo cpo to za wybór ? Zarobić 500 zł i nie mieć zapłaconych rachunków zgodnie z prawem czy iśc też do pracy na czarno i jakoś ciągnąć finansowo. Kasia 083 czy mnozesz napisać coś o tej umowie zlecenie i innych. Ma sie status bezrobotnego i można pracować? w takimrazie jak się ma sytuacja osoby pobierającej zasiłek dl abezrobotnych i taka dodatkowa praca ? Może wiesz coś na ten temat. Dziękuje za odp. Poza tym gdybym zadała pytanie o umowe zlecenie a wynagrodzenie za szkolenie pewnie uzyskałabym odpowiedz w UP, że zadnych dochodów nie można otrzymywać. poza tym jak to się ma do tego : ,, Status bezrobotnego ma osoba która: 1. Nie jest zatrudniona tzn. nie wykonuje pracy na podstawie stosunku pracy, stosunku służbowego oraz umowy o pracę nakładczą. 2. Nie wykonuje innej pracy zarobkowej tzn. nie wykonuje pracy lub nie świadczy usług na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenia, umowy o dzieło albo w okresie członkostwa rolniczej spółdzielni produkcyjnej, spółdzielni kółek rolniczych lub spółdzielni usług rolniczych.,, Edytowane przez joaa12 Czas edycji: 2009-08-21 o 13:46 |
|
|
|
|
|
#2028 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bosko. Eh współczuję Wam serdecznie nie chciałabym teraz wchodzić na rynek pracy
|
|
|
|
|
|
#2029 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bez względu na to, czy od PUPy nic się nie dostawało, czy się miało jakiekolwiek pieniądze, to przy tych nieszczęsnych umowach nie traciło sie statutu bezrobotnego (chyba że przekroczyłoby się jakąś kwotę, nie pamiętam jaką), ale każdą taką umowę trzeba było pokazać w urzędzie i wtedy urząd pomniejszał pieniądze które miał nam dać o dokłądnie tą kwotę z umowy... Czyli wychodzi na to, że pracuje sie z adarmo ![]() Ale były u mnie na kursie osoby, które po prostu nie pokazywały lub nie podpisywały żadnych umów. Tego i tak nikt nie sprawdza
|
|
|
#2030 |
|
Przyczajenie
|
joaa12 zgodnie z kodeksem pracy osoba, która "pracuje" na umowę zlecenie lub o dzieło nie jest pracownikiem- takie umowy normuje kodeks cywilny, kontrole inspekcji pracy ich nie obejmują. Dodatkowo od jakiegoś czasu (chyba od 2 lat- nie pamiętam dokładnie) pracodawca ma w obowiązku informować urząd pracy o podpisaniu ww umów z bezrobotnymi, a my jako bezrobotni musimy pokazać coś jakby "świadectwo pracy" umowy zlecenie, o dzieło przy rejestracji w PUPie. Dlatego upominajcie się o te "świadectwa" u byłych pracodawców.
Kasia 083- podczytuję ten wątek już od dłuższego czasu, jestem pełna podziwu dla Ciebie, jakby taka osoba przyszła do mojego biura (i by było wolne miejsce to od ręki bym zatrudniła. Nie poddawaj się bo do takich osób jak Ty należy świat |
|
|
|
|
#2031 | |
|
☕ sprawia, że jestem☺
|
Cytat:
|
|
|
|
#2032 |
|
Rozeznanie
|
Nie wiem. Jakos mało prawdopodobne mi się to wszystko wydaje. Pamiętam, ze jak pracowałam na umowę zlecenie to mnie wyrejestrowaliz urzędu. Na każdej stronie urzędu pracy pisze, ze nie można pracować na umowę zlecenie. Ze wogóle żadnej pracy nie można podejmować nie licząc się z wyrejestrowaniem. Więc po co ten 7 dniowy termin powiadamiania o każdej pracy, jeżeli można być zatrudnionym na umowe zlecenie i dal;ej być bezrobotnym ? Więc naprawdę nie wiem jak to się ma do tego co piszecie. Z ciekawości się popytam.
|
|
|
|
|
#2033 |
|
Zakorzenienie
|
jak ja podpisywałam umowę-zlecenie - miałam 18 lat, kazali mi się wyrejestrować z urzędu.
znaczy się, sami mieli mi wyrejestrować, a potem się okazało ze UP mnie wyrejestrował dlatego, że nie przyszłam na spotkanie ![]() ale teoretycznie nawet umowa/zlecenie łączy się z utratą statusu bezrobotnego.
|
|
#2034 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2035 |
|
Rozeznanie
|
PRZEKLEJAM Z INNEGO WATKU HASENKI POST
Mam pytanie, mam nadzieje, ze któraś z was będzie umiała odpowiedzieć. Na stronie "swojego" UP znalazłam inf. że osobą bezrobotną "jest osoba niezatrudniona i niewykonująca innej pracy zarobkowej ...", a niżej: " nie uzyskuje miesięcznie przychodu w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę ... " Więc jak to właściwie jest? Czy będąc osoba bezrobotną, pobierająca zasiłek mogę uzyskać dochód o jakim mowa w tym drugim cytacie - mniejszy niż połowa min. wynagrodzenia, czyli np. 400 zł? Pytam, ponieważ znalzałam dosyć ciekawą ofertę, z tym, że jest to umowa o dzieło, lub zlecenie a praca 2 razy w tygodniu. I PO TELEFONIE DO UP Dzwoniłąm do UP dzisiaj i rzeczywiście nie mogę ... Tzn. mogę, ale musze się wtedy wyrejetrsować. |
|
|
|
|
#2036 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2037 |
|
Zakorzenienie
|
aaa
myślałam, że gdzieś w pobliżu Krakowa - bo też stąd jestem i byłam ciekawa po prostu w którym to okolicznym mieście płacą lepiej ![]() powodzenia
|
|
#2038 |
|
Przyczajenie
|
joaa przecież po to pracodawca informuje PUP, żeby bezrobotny nie miał zasiłku + np. 2tys. za umowę o dzieło. Co dalej dzieje się ze statusem takiej osoby niestety nie wiem, ponieważ nigdy nie byłam w takiej sytuacji i nie pracuję w PUPie, interesują mnie jedynie moje obowiązki. Umowa o dzieło lub umowa zlecenie to nie są umowy o pracę.
Snufki- pewnie wystarczy pokazać tylko umowę, ale u nas są sami mężczyźni i wszystko gubią, więc muszę im wypisywać to "świadectwo" ![]() Puntodivista- dzięki za cynk
Edytowane przez roksana22 Czas edycji: 2013-08-01 o 16:29 |
|
|
|
|
#2039 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#2040 |
|
Rozeznanie
|
Nie są. Ale na ich podstawie i tak wyrejestrowują z urzedu pracy. Bez znaczenia jest dla mnie czy ja to zgłaszam w urzedzie czy pracodawca. Jedyne co mnie interesuje to to, że nie traci się statusu bezrobotnego będąc na umowie zlecenia. A praktycznie urząd pracy i tak takie osoby wyrejestrowuje bez względu czy to umowa o pracę czy nie, czy umowa zlecenie czy o dzieło argementując to swoimi regułkami.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:49.

jeśli to prawda to ja nie wiem kto takie bzdury wymyśla ...

. No ale nie wiadomo czy mnie wybiorą (bo jest "normalna" rekrutacja), w poniedziałek się dowiem.