Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-24, 11:13   #2011
bierka83
Zadomowienie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Fruzja jesli dobrze widze to chyba peka lisc...na moim najwiekszym storasku robi sie to samo widac jak zaczyna pekac wzdluz tego wglebienia liscia Czytalam gdzies ze niby to nie przeszkaza,ze mimo tych pekniec kwiat normalnie rosnie,ale jak jest naprawde sama nie wiem.
Mam nadzieje ze ktoras z dziewczyn jest w stanie powiedziec cos wiecej na temat pekania lisci...

Pozdrawiam serdecznie.moni.
Stary 2009-05-24, 13:11   #2012
anizda
Przyczajenie

witam wszystkie panie niedawno pozbylam sie robactwa a tu znowu cos dolaczylam zdjecia prosze o rade co mam z tym zrobic z gory bardzo dziekuje
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00627.jpg (37,1 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00624.jpg (50,1 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00625.jpg (44,3 KB, 35 załadowań)
anizda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-24, 14:19   #2013
liwias
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez berenice7 Pokaż wiadomość
Kochane wizażanki

Mój tata dostał 2 roślinki i poprosił mnie, żebym się nimi zajęłą. Podobno są to storczyki, jednak ja nie mam pojęcia co to za odmiana i jak się powinno o nie dbać - a są chyba trochę zaniedbane. Czy mógłby mi ktoś pomóc w zindentyfikowaniu tych roślinek? Byłabym bardzo wdzięczna!

Oto zdjęcia:
1. http://img42.imageshack.us/img42/8613/storczyk1.jpg
2. http://img42.imageshack.us/img42/3838/storczyk2.jpg
Na moje oko ten z pierwszego zdjęcia to chyba dendrobium - tylko nie wiem jakiego typu: czy nobile czy phalaenopsis. A jest to kwestia zasadnicza, bo z tego co wiem to traktuje się je zupełnie inaczej.
Tego z drugiego zdjęcia nie potrafię zidentyfikować, ale jest fatalnym stanie - nie wiem czy będzie można mu pomóc

Edytowane przez liwias
Czas edycji: 2009-05-24 o 14:23
liwias jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-24, 20:03   #2014
MonisiaBartusia
Przyczajenie

Witam!
Dostalam nowe storczyki: Paphipoedilum i Cattleya (nie wiem jak się to pisze).
W doniczce cattleyi (zdj 1 i 2) widoczne są jakby nowe bulwy Niewiem czy to nowe roślinki czy co? Po raz pierwszy mam takiego storczyka i Niewiem co i jak, wiec powiedzcie co to jest?? Jeśli możecie to dajcie jakies rady dotyczące hodowli tych kwiatkow.

Na pozostałych zdjęciach zamieściłam sabotka. Niewiem jednak co on ma z tymi liscmi i bulwa?? Jak to jest z jego kwitnieciem?? Na temat tych roslin także nic Niewiem wiec mam nadzieje ze ktoras z Was podzieli się poradami na temat hodowli..

Jeszcze jedno pytanko mam dot. Miniaturek w szkle. Jak często trzeba podlewać? Bo u mnie dość długo utrzymuje się para na szkle.

Proszę o rady i pozdrawiam.

ps. i jeszcze jedno pytanko: czy te dwie roslinki moga byc w takich bialych doniczkach jak mam czy muszą byc przezroczyste?? i jakie podloze do tego?? jak do phalenopsisów??
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (132,8 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (167,1 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 43630001.jpg (168,6 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 43630006.jpg (157,9 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 43630018.jpg (164,5 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 43630019.jpg (155,5 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 43630037.jpg (151,2 KB, 15 załadowań)

Edytowane przez MonisiaBartusia
Czas edycji: 2009-05-24 o 20:09 Powód: dopisanie pytań
MonisiaBartusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-24, 20:27   #2015
home
Przyczajenie

halo piekne panie mozecie mi powiedziec co to za paskudztwo bardzo dziekuje pozdrawiam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00628.jpg (41,8 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00629.jpg (39,2 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00630.jpg (51,4 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00631.jpg (47,7 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00632.jpg (46,1 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00633.jpg (38,3 KB, 10 załadowań)
home jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-24, 20:33   #2016
sunshain
Wtajemniczenie

a mój storczyk zaczyna przekwitać
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-24, 21:01   #2017
obca7
Wtajemniczenie

Witam
Mam pytanko Moje storczyki stoją sobie na oknie od strony zachodniej. I mam pytanie czy teraz jak sie robi ciepło słoneczko im nie zaszkodzi? Mogę je jedynie ustwić na oknie od strony pólnocnej, ael boję się, że tam znowu za mało słońca będą miały. I co ja mam zrobić??

Edytowane przez obca7
Czas edycji: 2009-05-24 o 21:06
obca7 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-24, 21:15   #2018
bierka83
Zadomowienie

obca7 jesli chodzi o mnie to kilka storczykow mam na parapetach od strony wschodniej-nie ma tam tak ostrego slonka,reszta stoi na stolach,meblach nawet na podlodze niedaleko okna(mam duze okna do podlogi wiec parapetow brak) i rosna jak szalone Miom zdaniem nie musisz sie martwic,przynajmniej nie popala sie od ostrego slonka.

Home ja mialam cos podobnego(te wglebienia zoltawe) zauwazylam malego robaczka takiego jakby jasno brazowego) niestety nie doradze jak sie tego pozbyc bo ja pozbylam sie calego kwiata-balam sie ze zarazi wszystkie moje storaski a tego bym nie przezyla.Oczywiscie nie polecam pozbywania sie calego kwiata na pewno znajdzie sie ktos kto bedzie w stanie Tobie pomoc
Pozdrawiam

Edytowane przez bierka83
Czas edycji: 2009-05-24 o 21:17
bierka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-25, 06:16   #2019
przedziorek
Raczkowanie

MonisiaBartusia ładne zdrowe te kwiatki te nowe pędy kiedyś będą bulwami , potrzeba dużo czasu bardzo dużo żeby zaczęły kwitnąc.Co do podlewania to te stare bulwy dostarczają młodym wodę.Stara bulwa jeśli zaczyna się marszczyć to znak że trzeba podlać.
przedziorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-25, 12:38   #2020
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Napisane przez esel12345 Pokaż wiadomość
smutno mi...
ostatnio była ładna pogoda i wystawiłam swoje falki późnym popołudniem na chwilkę dosłownie 5-10 minut na słonce...

nie świeciło on dość mocno bo zachmurzenie było..
ale dzisiaj widze u swojego jednego miejscowe zeschniecie płatków..
tzn pewne punkty ktore w dotyku przypominają sianą bądź zeschnięte liscie drzew...

czyżby to było jakies poparzenie?
i co JA TERAZ DLA NICH MOGE ZROBIC?

bo chyba już nic
Jak dla mnie to nie wina słonka tylko jakieś robactwo ci podjada kwiatuszka. Poszukaj czy jakieś paskudztwo się tam nie kręci. Mój storczyk też ma takie jakby podsuszone kwiaty ale zauważyłam że siedzą na nich takie małe czarne robale. Spryskałam Polysectem i cały czas obserwuję czy się znowu nie pojawiają, ale póki co robali brak! Juhu!
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-25, 14:03   #2021
Vika90
Raczkowanie

A ja dzisiaj zauważyłam...Że storczyk,który najszybciej sie rozwija rośnie na korze z mchem O_o Zastanawiam się nad zmianą podłoża, bo troche mnie to przeraża : P

A co do tamtego problematycznego falka.... To chyba jednak nie są uszkodzenia mechaniczne :/ Bo roślina stoi w miejscu,a jej stan sie pogarsza. Na paru liściach zauwazyłam takie jasne wgłębienia. Może rzeczywiście spryskać topsinem :/

Edytowane przez Vika90
Czas edycji: 2009-05-25 o 14:07
Vika90 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-25, 15:30   #2022
przedziorek
Raczkowanie

Obecnie kwitnące

Edytowane przez przedziorek
Czas edycji: 2009-05-25 o 15:31
Stary 2009-05-25, 16:16   #2023
jola2243
Zakorzenienie

też żółty jest cudny, nie widziałam nigdzie takiego z "czystymi" płatkami

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-25, 18:03   #2024
przedziorek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez berenice7 Pokaż wiadomość
Kochane wizażanki

Mój tata dostał 2 roślinki i poprosił mnie, żebym się nimi zajęłą. Podobno są to storczyki, jednak ja nie mam pojęcia co to za odmiana i jak się powinno o nie dbać - a są chyba trochę zaniedbane. Czy mógłby mi ktoś pomóc w zindentyfikowaniu tych roślinek? Byłabym bardzo wdzięczna!

Oto zdjęcia:
1. http://img42.imageshack.us/img42/8613/storczyk1.jpg
2. http://img42.imageshack.us/img42/3838/storczyk2.jpg
Czym Twój tatuś zasłużył na takie kwiaty Mam nadzieje że to nie był prezent od kogoś z rodziny
Stary 2009-05-25, 21:01   #2025
MonisiaBartusia
Przyczajenie

Przedziorek dzis podlalam oba storczyki. A spojrz dokladnie na sabotka czy ta rozeta z liści i te dwa żółte liscie to nie oznaki choroby?? Czy co się z nim dzieje?:confuse d: Jak długo musze czekac u katleji żeby te bulwy urosly? I ponawiam pytania: „czy te dwie roslinki moga byc w takich bialych doniczkach jak mam czy muszą byc przezroczyste?? i jakie podloze do tego?? jak do phalenopsisów??” Gratuluję slicznych kwiatów pięknie Ci kwitną!!!

Fruzja
ja tez mam liście niektóre pękniete i wszystko ok. nic zlego się nie dzieje z tymi kwiatkami wiec spokojnie.

Edytowane przez MonisiaBartusia
Czas edycji: 2009-05-25 o 21:03

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-25, 21:46   #2026
Isis23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez przedziorek Pokaż wiadomość

Obecnie kwitnące
fioletowy pieknyyyyy... marzy mi sie taki... moze kiedys

i moje wypocinki fotograficzne

mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010

Isis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-25, 21:52   #2027
przedziorek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MonisiaBartusia Pokaż wiadomość
Przedziorek dzis podlalam oba storczyki. A spojrz dokladnie na sabotka czy ta rozeta z liści i te dwa żółte liscie to nie oznaki choroby?? Czy co się z nim dzieje?:confuse d: Jak długo musze czekac u katleji żeby te bulwy urosly? I ponawiam pytania: „czy te dwie roslinki moga byc w takich bialych doniczkach jak mam czy muszą byc przezroczyste?? i jakie podloze do tego?? jak do phalenopsisów??” Gratuluję slicznych kwiatów pięknie Ci kwitną!!!

Fruzja
ja tez mam liście niektóre pękniete i wszystko ok. nic zlego się nie dzieje z tymi kwiatkami wiec spokojnie.
Żółte liście pewno z nadmiaru wody lub za dużo nawozu,muszą się przystosować do nowych warunków.Co do doniczki to u mnie rosną w takich białych nieprzezroczystych , podłoże stosuje raczej włókno kokosowe do kupienia w sklepach zoologicznych lub kwiaciarniach zmieszane z włóknami kokosowymi (to są artykuły do terrarium dla pająków ,jaszczurek włókna kokosowe to sprasowana kostka bardzo wydajna i najważniejsze musi być pozbawiona szkodliwych substancji) Na kwitnienie musisz poczekać u mnie takie małe bulwy rosną już ok roku jeszcze nie kwitną Życzę powodzenia w uprawie .

---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ----------

teraz patrze ten wielki biały z różowym noskiem ma podwójny kwiatek bliźniaki,albo zboczone kwiatuchy co one robią może lepiej nie wiedzieć.
Stary 2009-05-26, 10:11   #2028
mimi795
Przyczajenie

Witam Was serdecznie. Jestem od dzis nową posiadaczką orchidei, jest piękna i ma piękne białe kwiaty. Od dawna mi się podobały te piękne kwiaty ale jakoś niebyło okazji, a dzis dostałam od mojej 1,5 rocznej córeczki taki miły prezent. Mam tylko nadzieje że dam rade się nią opiekowac, żeby pięknie rosła. Mam związku z tym pytanie czy należy ją przesadzic tak od razu do nowej ziemi, oczywiście specjalnej dla tego gatunku, bo już z poprzednich wątków wiemże podlewać nie ma co tak od razu. Będe wdzięczna za odpowiedź.
mimi795 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-26, 11:49   #2029
DADA90
Raczkowanie

GG do DADA90

Lepiej narazie nie przesadzaj Jeśli orchidea kwitnie nie powinno się jej przesadzac. Tylko w bardzo wyjątkowych sytuacjach, pozatym o przesadzaniu możesz pomyślec, jesli korzonki będą się pchac baaaaardzo dołem i górą doniczki, ale myśle , że teraz tak nie jest Ja swoje kwiatuchy przesadziłam dopiero po roku ich pobytu w domku Pozdrawiam

Konsultantka ORIFLAME na poziomie:
0 - 3- 6 - 9 - 12 - 15 - 16 %
DADA90 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-26, 12:37   #2030
mimi795
Przyczajenie

Wielkie dzięki, zrobię tak jak radzisz. Juz nie moge się doczekać jak wróce do domu i znajde jakieś miejsce godne tak pięknego widoku. Juz mam ochote na inne kwiaty
mimi795 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-26, 15:24   #2031
norka27
Zakorzenienie

Alescie naprodukowaly albo mnie tak dlugo nie bylo hehe Egzaminy mi sie zblizaja i zakuwam.
Manekina - kawalek za ta plama utnij, nigdy nie wiadomo co to za paskudztwo jest. Falki sa mega wytrzymale na takie wycinanki, zasypiesz brzeg cynamonem i po kilku dniach bedzie cacy.
Ewka zawsze lepiej ratowac zasuszonego niz przelanego ale spoks wszystko jest wykonalne. Zalez jak on dlugo byl zalewany - trzeba sprawdzic podloze i korzenie, ewentualnie ucicac zgnile i jak masz jakis srodek grzybobojczy to je spryskac no i trzeba go dosuszyc a nie zasuszyc a to delikatnie bo on zwyczajny do wilgoci wiec co 7 dni podlewanko nawet po przesadzeniu, mysle ze po jakis 2 tygodniach juz zwyczajnie wrocisz do podlewania wtedy kiedy bedzie potrzebowal. Powycinaj mu w doniczce dziurki.
Paula alez ten ciapaty fajny jest Home takie bordowe liscie to podobno sie z przenawozenia robia ale mi to wyglada tez na porazenie grzybkiem, jak tam masz cos pod reka to go prysnij a tak to zafunduj mu miesica bez odzywki. Amizda te kropeczki z 1 fotki to chyba pozostalosci po podgryzieniach a to zolte marszczenie moze byc wynikiem bakteri lub jakiegos chorobska, to nie powinno sie tak marszczyc. Tak przynajmniej mi sie zdaje, cos go tam atakuje, jesli to zacznie zmieniac kolor lub sie powiekszac moze lepiej bedzie to ciachnac? Chociaz to tez moze byc zla gospodarka azotowo wodna wiec moze mu zafunduj wakacje bez nawozowe - no chyba ze nie nawozisz to moze on wlasnie nawozu potrzebuje? A u mnie kropek sie rozwinal w pelni tyle ze te poparzone liscie juz czarnieja... Urodzinowy tez w pelni kwiatkow no i jeden szykuje sie do otworzenia pierwszego kwiatka

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-05-26 o 15:28
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-26, 15:50   #2032
ButterBear
Zakorzenienie

Dziewczyny, mam pytanie. Dostałam miltonię od TŻ i dwa dni później jej kwiaty zaczęły się robić takie jakby 'sflaczałe'. Nie wiem co się z nią dzieje
Czy to może być spowodowane faktem, że była przelana, jak ją dostałam?
Jak myślicie?

Aha i jeszcze pytanie - czy miltonia też powinna być w przezroczystej doniczce? Bo moja oryginalnie była w zwykłej plastikowej, nieprzezroczystej....

Edytowane przez ButterBear
Czas edycji: 2009-05-26 o 15:52
ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-26, 15:55   #2033
przedziorek
Raczkowanie

ButterBear mitonia ma to do siebie że może więdnąc ja moją kupiłam z 2 pędami ,kwiaty utrzymywały się ok tygodnia .Po jakimś czasie wyrosły 3 pędy i kwiatek o dziwo pachniał , przy zakupie nic nie wskazywało żeby wydzielał zapach.Obecnie bardzo dobrze rosnie wypuszcza młode rozetki liści .
Stary 2009-05-26, 18:39   #2034
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez przedziorek Pokaż wiadomość
ButterBear mitonia ma to do siebie że może więdnąc ja moją kupiłam z 2 pędami ,kwiaty utrzymywały się ok tygodnia .Po jakimś czasie wyrosły 3 pędy i kwiatek o dziwo pachniał , przy zakupie nic nie wskazywało żeby wydzielał zapach.Obecnie bardzo dobrze rosnie wypuszcza młode rozetki liści .
Dzięki przedziorku. Mam nadzieję, że moja też się opamięta!
A w jakiej doniczce była Twoja?przezroczystej? I gdzie ją stawiasz?
ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-26, 19:46   #2035
norka27
Zakorzenienie

Cos mi sie obilo o uszy ze te miltonie to nie latwy orzech do zgryzienia, moze lepiej poczytac w necie o tej roslince bo wielu osobom one sie nie udaja a szkoda by zmarnowac kwiatka. Ja juz wiem ze na przyklad potrafie zmarnowac kazde dendrobium - najlatwiejsze falenopsis u mnie nie chce kwitnac, jak ma paczki to je zasusza Zobacz za miltonia tutaj http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html pod m Podobno lubi mega wilgotnosc powietrza i ciagly jego ruch.
Przedziorku alez masz parapecik - godny pozazdroszczenia

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-05-26 o 19:50
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-26, 20:07   #2036
przedziorek
Raczkowanie

ButterBear kwiatek jest nadal w tej doniczce w której został zakupiony doniczka jest mlecznobiała .Kwiatek cały czas stał na południowym parapecie ,teraz został przestawiony z powodu silnego nasłonecznienia,stoi na półce z dala od okna.Miltonia ma to do siebie,że na poparzenie słoneczne reaguje czarnymi kropkami na liściach co 2 dni spryskuje ziemie spryskiwaczem a co 10 dni mocze doniczke ok 5 minut. norka27 dzieki za komplement to są kwiatki które zakwitły u mnie nie prezentuje zakupionych kwitnących mam jeszcze całe mnóstwo badyli z liścmi ale nie ma na czym oka zawiesić Jeśli chodzi o dendrobium to zakupiłam piękne w kolorze biskupim po kilku dniach okazało się że liśćie przemarznięte kwiatki opadły obecnie wypuszcza nową bulwe a cała filozofia polega na podlewaniu w momencie gdy ziemia przeschnie , aż odejdzie od ścianek doniczki (dendrobium kupione w styczniu)
Stary 2009-05-26, 21:00   #2037
grzes
Przyczajenie

Witam wszystkich dzis wlasnie zakupilem ten oto kwiatek orchidee Twinkling stones dla mojej mamy na dzien kobiet i w tym jest rzecz ze niewiem jak tym kwiatkiem mam sie zaopiekowac zeby byl taki piekny jak na zdjeciu bo szkoda by bylo zeby zwiedl taki piekny prezent prosilbym o opisanie co mam robic ? jak go podlewac ,gdzie najlepiej trzymac z gory dziekuje.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz 002.jpg (156,8 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 004.jpg (151,0 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 003.jpg (159,8 KB, 20 załadowań)
grzes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-26, 21:28   #2038
MonisiaBartusia
Przyczajenie

DZIĘKUJE Przedziorek za odpisanie i rozjasnienie mi troszke umyslu w hodowli tych nowych u mnie w domku odmian storczykow. Dodatkowo poczytalam jeszcze kilka stron na temat sabotkow i katlei i moja wiedza nieco wzrosła, teraz tylko czekać na efekty moich działan.

Kiedyś któraś z dziewczyn napisala ze jest tu pewna GRUPKA DZIEWCZYN do ktorych ciężko się dostac i zgadzam się z tym.. Pisze od kilku dni mnostwo pytan (skierowanych glownie do norki z nadzieją o pomoc..) i pomocy udzielila mi jedynie jedna osóbka Przedziorek za co jej dziękuję
Norko odpisalaś chyba kazdemu kto prosil o pomoc a mnie jakoś ominęłaś szerokim łukiem..Przeciez moje posty widac z daleka i nawet jest podkreslony Twoj nick ale jakoś nie raczyłaś mi odpisać... bardzo mi przykro... Ale przecież nie będę błagać Cie na kolanach...... :-/

Stary 2009-05-27, 08:44   #2039
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Fotki z wystawy.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN3632 (Small).jpg (75,9 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN3633 (Small).jpg (45,9 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN3634 (Small).jpg (30,8 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN3635 (Small).jpg (24,5 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN3636 (Small).jpg (32,3 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN3637 (Small).jpg (29,3 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN3638 (Small).jpg (46,6 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN3640 (Small).jpg (74,0 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN3643 (Small).jpg (77,5 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN3646 (Small) (2).jpg (28,2 KB, 22 załadowań)
Stary 2009-05-27, 08:46   #2040
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Ciąg dalszy fotek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN3642 (Small).jpg (61,9 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN3649 (Small).jpg (51,7 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN3645 (Small).jpg (37,5 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN3644 (Small).jpg (26,7 KB, 20 załadowań)
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości