|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2011 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Fruzja jesli dobrze widze to chyba peka lisc...na moim najwiekszym storasku robi sie to samo widac jak zaczyna pekac wzdluz tego wglebienia liscia
Czytalam gdzies ze niby to nie przeszkaza,ze mimo tych pekniec kwiat normalnie rosnie,ale jak jest naprawde sama nie wiem.Mam nadzieje ze ktoras z dziewczyn jest w stanie powiedziec cos wiecej na temat pekania lisci... Pozdrawiam serdecznie.moni.
|
#2012 |
|
Przyczajenie
|
witam wszystkie panie niedawno pozbylam sie robactwa a tu znowu cos
|
|
|
|
#2013 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tego z drugiego zdjęcia nie potrafię zidentyfikować, ale jest fatalnym stanie - nie wiem czy będzie można mu pomóc
Edytowane przez liwias Czas edycji: 2009-05-24 o 15:23 |
|
|
|
|
#2014 |
|
Przyczajenie
|
Witam!
![]() Dostalam nowe storczyki: Paphipoedilum i Cattleya (nie wiem jak się to pisze). W doniczce cattleyi (zdj 1 i 2) widoczne są jakby nowe bulwy Niewiem czy to nowe roślinki czy co? Po raz pierwszy mam takiego storczyka i Niewiem co i jak, wiec powiedzcie co to jest?? Jeśli możecie to dajcie jakies rady dotyczące hodowli tych kwiatkow.Na pozostałych zdjęciach zamieściłam sabotka. Niewiem jednak co on ma z tymi liscmi i bulwa? ? Jak to jest z jego kwitnieciem?? Na temat tych roslin także nic Niewiem wiec mam nadzieje ze ktoras z Was podzieli się poradami na temat hodowli.. Jeszcze jedno pytanko mam dot. Miniaturek w szkle. Jak często trzeba podlewać? Bo u mnie dość długo utrzymuje się para na szkle. Proszę o rady i pozdrawiam. ![]() ps. i jeszcze jedno pytanko: czy te dwie roslinki moga byc w takich bialych doniczkach jak mam czy muszą byc przezroczyste?? i jakie podloze do tego?? jak do phalenopsisów??
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez MonisiaBartusia Czas edycji: 2009-05-24 o 21:09 Powód: dopisanie pytań |
|
|
|
#2015 |
|
Przyczajenie
|
halo piekne panie mozecie mi powiedziec co to za paskudztwo bardzo dziekuje pozdrawiam
|
|
|
|
#2016 |
|
Wtajemniczenie
|
a mój storczyk zaczyna przekwitać
|
|
|
|
#2017 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() Mam pytanko Moje storczyki stoją sobie na oknie od strony zachodniej. I mam pytanie czy teraz jak sie robi ciepło słoneczko im nie zaszkodzi? Mogę je jedynie ustwić na oknie od strony pólnocnej, ael boję się, że tam znowu za mało słońca będą miały. I co ja mam zrobić??
Edytowane przez obca7 Czas edycji: 2009-05-24 o 22:06 |
|
|
|
#2018 |
|
Zadomowienie
|
obca7 jesli chodzi o mnie to kilka storczykow mam na parapetach od strony wschodniej-nie ma tam tak ostrego slonka,reszta stoi na stolach,meblach nawet na podlodze niedaleko okna(mam duze okna do podlogi wiec parapetow brak) i rosna jak szalone
Miom zdaniem nie musisz sie martwic,przynajmniej nie popala sie od ostrego slonka.Home ja mialam cos podobnego(te wglebienia zoltawe) zauwazylam malego robaczka takiego jakby jasno brazowego) niestety nie doradze jak sie tego pozbyc bo ja pozbylam sie calego kwiata-balam sie ze zarazi wszystkie moje storaski a tego bym nie przezyla.Oczywiscie nie polecam pozbywania sie calego kwiata na pewno znajdzie sie ktos kto bedzie w stanie Tobie pomoc ![]() Pozdrawiam
13.01.2012 -oficjalny kierowca- Edytowane przez bierka83 Czas edycji: 2009-05-24 o 22:17 |
|
|
|
#2019 |
|
Raczkowanie
|
MonisiaBartusia
ładne zdrowe te kwiatki te nowe pędy kiedyś będą bulwami , potrzeba dużo czasu bardzo dużo żeby zaczęły kwitnąc.Co do podlewania to te stare bulwy dostarczają młodym wodę.Stara bulwa jeśli zaczyna się marszczyć to znak że trzeba podlać.
|
|
|
|
#2020 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2021 |
|
Raczkowanie
|
A ja dzisiaj zauważyłam...Że storczyk,który najszybciej sie rozwija rośnie na korze z mchem O_o Zastanawiam się nad zmianą podłoża, bo troche mnie to przeraża : P
A co do tamtego problematycznego falka.... To chyba jednak nie są uszkodzenia mechaniczne :/ Bo roślina stoi w miejscu,a jej stan sie pogarsza. Na paru liściach zauwazyłam takie jasne wgłębienia. Może rzeczywiście spryskać topsinem :/ Edytowane przez Vika90 Czas edycji: 2009-05-25 o 15:07 |
|
|
|
#2022 |
|
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() ![]() Obecnie kwitnące
Edytowane przez przedziorek Czas edycji: 2009-05-25 o 16:31 |
|
|
|
#2023 |
|
Zakorzenienie
|
też żółty jest cudny, nie widziałam nigdzie takiego z "czystymi" płatkami
|
|
|
|
#2024 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czym Twój tatuś zasłużył na takie kwiaty Mam nadzieje że to nie był prezent od kogoś z rodziny |
|
|
|
|
#2025 |
|
Przyczajenie
|
Przedziorek dzis podlalam oba storczyki. A spojrz dokladnie na sabotka czy ta rozeta z liści i te dwa żółte liscie to nie oznaki choroby?? Czy co się z nim dzieje?
:confuse d: Jak długo musze czekac u katleji żeby te bulwy urosly? I ponawiam pytania: „czy te dwie roslinki moga byc w takich bialych doniczkach jak mam czy muszą byc przezroczyste?? i jakie podloze do tego?? jak do phalenopsisów??” Gratuluję slicznych kwiatów pięknie Ci kwitną!!!![]() Fruzja ja tez mam liście niektóre pękniete i wszystko ok. nic zlego się nie dzieje z tymi kwiatkami wiec spokojnie.
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez MonisiaBartusia Czas edycji: 2009-05-25 o 22:03 |
|
|
|
#2026 |
|
Zakorzenienie
|
fioletowy pieknyyyyy... marzy mi sie taki... moze kiedys
|
#2027 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- teraz patrze ten wielki biały z różowym noskiem ma podwójny kwiatek ![]() |
|
|
|
|
#2028 |
|
Przyczajenie
|
Witam Was serdecznie. Jestem od dzis nową posiadaczką orchidei, jest piękna i ma piękne białe kwiaty. Od dawna mi się podobały te piękne kwiaty ale jakoś niebyło okazji, a dzis dostałam od mojej 1,5 rocznej córeczki taki miły prezent. Mam tylko nadzieje że dam rade się nią opiekowac, żeby pięknie rosła. Mam związku z tym pytanie czy należy ją przesadzic tak od razu do nowej ziemi, oczywiście specjalnej dla tego gatunku, bo już z poprzednich wątków wiemże podlewać nie ma co tak od razu. Będe wdzięczna za odpowiedź.
|
|
|
|
#2029 |
|
Raczkowanie
|
Lepiej narazie nie przesadzaj
Jeśli orchidea kwitnie nie powinno się jej przesadzac. Tylko w bardzo wyjątkowych sytuacjach, pozatym o przesadzaniu możesz pomyślec, jesli korzonki będą się pchac baaaaardzo dołem i górą doniczki, ale myśle , że teraz tak nie jest Ja swoje kwiatuchy przesadziłam dopiero po roku ich pobytu w domku Pozdrawiam
|
#2030 |
|
Przyczajenie
|
Wielkie dzięki, zrobię tak jak radzisz. Juz nie moge się doczekać jak wróce do domu i znajde jakieś miejsce godne tak pięknego widoku. Juz mam ochote na inne kwiaty
|
|
|
|
#2031 |
|
Zakorzenienie
|
Alescie naprodukowaly albo mnie tak dlugo nie bylo hehe
Egzaminy mi sie zblizaja i zakuwam. Manekina - kawalek za ta plama utnij, nigdy nie wiadomo co to za paskudztwo jest. Falki sa mega wytrzymale na takie wycinanki, zasypiesz brzeg cynamonem i po kilku dniach bedzie cacy. Ewka zawsze lepiej ratowac zasuszonego niz przelanego ale spoks wszystko jest wykonalne. Zalez jak on dlugo byl zalewany - trzeba sprawdzic podloze i korzenie, ewentualnie ucicac zgnile i jak masz jakis srodek grzybobojczy to je spryskac no i trzeba go dosuszyc a nie zasuszyc a to delikatnie bo on zwyczajny do wilgoci wiec co 7 dni podlewanko nawet po przesadzeniu, mysle ze po jakis 2 tygodniach juz zwyczajnie wrocisz do podlewania wtedy kiedy bedzie potrzebowal. Powycinaj mu w doniczce dziurki. Paula alez ten ciapaty fajny jest Home takie bordowe liscie to podobno sie z przenawozenia robia ale mi to wyglada tez na porazenie grzybkiem, jak tam masz cos pod reka to go prysnij a tak to zafunduj mu miesica bez odzywki. Amizda te kropeczki z 1 fotki to chyba pozostalosci po podgryzieniach a to zolte marszczenie moze byc wynikiem bakteri lub jakiegos chorobska, to nie powinno sie tak marszczyc. Tak przynajmniej mi sie zdaje, cos go tam atakuje, jesli to zacznie zmieniac kolor lub sie powiekszac moze lepiej bedzie to ciachnac? Chociaz to tez moze byc zla gospodarka azotowo wodna wiec moze mu zafunduj wakacje bez nawozowe - no chyba ze nie nawozisz to moze on wlasnie nawozu potrzebuje? A u mnie kropek sie rozwinal w pelni tyle ze te poparzone liscie juz czarnieja... Urodzinowy tez w pelni kwiatkow no i jeden szykuje sie do otworzenia pierwszego kwiatka
Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-05-26 o 16:28 |
|
|
|
#2032 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mam pytanie. Dostałam miltonię od TŻ i dwa dni później jej kwiaty zaczęły się robić takie jakby 'sflaczałe'. Nie wiem co się z nią dzieje
![]() Czy to może być spowodowane faktem, że była przelana, jak ją dostałam? Jak myślicie? Aha i jeszcze pytanie - czy miltonia też powinna być w przezroczystej doniczce? Bo moja oryginalnie była w zwykłej plastikowej, nieprzezroczystej.... Edytowane przez ButterBear Czas edycji: 2009-05-26 o 16:52 |
|
|
|
#2033 |
|
Raczkowanie
|
ButterBear mitonia ma to do siebie że może więdnąc ja moją kupiłam z 2 pędami ,kwiaty utrzymywały się ok tygodnia .Po jakimś czasie wyrosły 3 pędy i kwiatek o dziwo pachniał , przy zakupie nic nie wskazywało żeby wydzielał zapach.Obecnie bardzo dobrze rosnie wypuszcza młode rozetki liści .
|
|
|
|
#2034 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w jakiej doniczce była Twoja?przezroczystej? I gdzie ją stawiasz? |
|
|
|
|
#2035 |
|
Zakorzenienie
|
Cos mi sie obilo o uszy ze te miltonie to nie latwy orzech do zgryzienia, moze lepiej poczytac w necie o tej roslince bo wielu osobom one sie nie udaja a szkoda by zmarnowac kwiatka. Ja juz wiem ze na przyklad potrafie zmarnowac kazde dendrobium - najlatwiejsze falenopsis u mnie nie chce kwitnac, jak ma paczki to je zasusza
Przedziorku alez masz parapecik - godny pozazdroszczenia
Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-05-26 o 20:50 |
|
|
|
#2036 |
|
Raczkowanie
|
ButterBear kwiatek jest nadal w tej doniczce w której został zakupiony doniczka jest mlecznobiała .Kwiatek cały czas stał na południowym parapecie ,teraz został przestawiony z powodu silnego nasłonecznienia,stoi na półce z dala od okna.Miltonia ma to do siebie,że na poparzenie słoneczne reaguje czarnymi kropkami na liściach
co 2 dni spryskuje ziemie spryskiwaczem a co 10 dni mocze doniczke ok 5 minut. norka27 dzieki za komplement to są kwiatki które zakwitły u mnie nie prezentuje zakupionych kwitnących mam jeszcze całe mnóstwo badyli z liścmi ale nie ma na czym oka zawiesić (dendrobium kupione w styczniu)
|
|
|
|
#2037 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich dzis wlasnie zakupilem ten oto kwiatek orchidee Twinkling stones dla mojej mamy na dzien kobiet i w tym jest rzecz ze niewiem jak tym kwiatkiem mam sie zaopiekowac zeby byl taki piekny jak na zdjeciu bo szkoda by bylo zeby zwiedl taki piekny prezent prosilbym o opisanie co mam robic ? jak go podlewac ,gdzie najlepiej trzymac z gory dziekuje.
|
|
|
|
#2038 |
|
Przyczajenie
|
DZIĘKUJE Przedziorek
Kiedyś któraś z dziewczyn napisala ze jest tu pewna GRUPKA DZIEWCZYN do ktorych ciężko się dostac i zgadzam się z tym.. Pisze od kilku dni mnostwo pytan (skierowanych glownie do norki z nadzieją o pomoc..) i pomocy udzielila mi jedynie jedna osóbka Przedziorek za co jej dziękuję Norko odpisalaś chyba kazdemu kto prosil o pomoc a mnie jakoś ominęłaś szerokim łukiem..Przeciez moje posty widac z daleka i nawet jest podkreslony Twoj nick ale jakoś nie raczyłaś mi odpisać... bardzo mi przykro... Ale przecież nie będę błagać Cie na kolanach...... :-/
|
#2039 |
|
Zadomowienie
|
Fotki z wystawy.
|
|
|
|
#2040 |
|
Zadomowienie
|
Ciąg dalszy fotek
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:57.

Czytalam gdzies ze niby to nie przeszkaza,ze mimo tych pekniec kwiat normalnie rosnie,ale jak jest naprawde sama nie wiem.

Po raz pierwszy mam takiego storczyka i Niewiem co i jak, wiec powiedzcie co to jest?? Jeśli możecie to dajcie jakies rady dotyczące hodowli tych kwiatkow.
Miom zdaniem nie musisz sie martwic,przynajmniej nie popala sie od ostrego slonka.
ładne zdrowe te kwiatki te nowe pędy kiedyś będą bulwami , potrzeba dużo czasu bardzo dużo żeby zaczęły kwitnąc.Co do podlewania to te stare bulwy dostarczają młodym wodę.Stara bulwa jeśli zaczyna się marszczyć to znak że trzeba podlać.

Czym Twój tatuś zasłużył na takie kwiaty