|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2011 |
Zadomowienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Fruzja jesli dobrze widze to chyba peka lisc...na moim najwiekszym storasku robi sie to samo widac jak zaczyna pekac wzdluz tego wglebienia liscia
![]() Mam nadzieje ze ktoras z dziewczyn jest w stanie powiedziec cos wiecej na temat pekania lisci... Pozdrawiam serdecznie.moni.
#2012 |
Przyczajenie
|
witam wszystkie panie niedawno pozbylam sie robactwa a tu znowu cos
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2013 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tego z drugiego zdjęcia nie potrafię zidentyfikować, ale jest fatalnym stanie - nie wiem czy będzie można mu pomóc ![]() Edytowane przez liwias Czas edycji: 2009-05-24 o 14:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2014 |
Przyczajenie
|
Witam!
![]() Dostalam nowe storczyki: Paphipoedilum i Cattleya (nie wiem jak się to pisze). W doniczce cattleyi (zdj 1 i 2) widoczne są jakby nowe bulwy Niewiem czy to nowe roślinki czy co? ![]() Na pozostałych zdjęciach zamieściłam sabotka. Niewiem jednak co on ma z tymi liscmi i bulwa? ![]() Jeszcze jedno pytanko mam dot. Miniaturek w szkle. Jak często trzeba podlewać? Bo u mnie dość długo utrzymuje się para na szkle. Proszę o rady i pozdrawiam. ![]() ps. i jeszcze jedno pytanko: czy te dwie roslinki moga byc w takich bialych doniczkach jak mam czy muszą byc przezroczyste?? i jakie podloze do tego?? jak do phalenopsisów??
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez MonisiaBartusia Czas edycji: 2009-05-24 o 20:09 Powód: dopisanie pytań |
![]() ![]() |
![]() |
#2015 |
Przyczajenie
|
halo piekne panie mozecie mi powiedziec co to za paskudztwo bardzo dziekuje pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#2016 |
Wtajemniczenie
|
a mój storczyk zaczyna przekwitać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2017 |
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() Mam pytanko ![]()
Edytowane przez obca7 Czas edycji: 2009-05-24 o 21:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#2018 |
Zadomowienie
|
obca7 jesli chodzi o mnie to kilka storczykow mam na parapetach od strony wschodniej-nie ma tam tak ostrego slonka,reszta stoi na stolach,meblach nawet na podlodze niedaleko okna(mam duze okna do podlogi wiec parapetow brak) i rosna jak szalone
![]() Home ja mialam cos podobnego(te wglebienia zoltawe) zauwazylam malego robaczka takiego jakby jasno brazowego) niestety nie doradze jak sie tego pozbyc bo ja pozbylam sie calego kwiata-balam sie ze zarazi wszystkie moje storaski a tego bym nie przezyla.Oczywiscie nie polecam pozbywania sie calego kwiata na pewno znajdzie sie ktos kto bedzie w stanie Tobie pomoc ![]() Pozdrawiam
13.01.2012 -oficjalny kierowca- ![]() ![]() ![]() Edytowane przez bierka83 Czas edycji: 2009-05-24 o 21:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#2019 |
Raczkowanie
|
MonisiaBartusia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2020 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2021 |
Raczkowanie
|
A ja dzisiaj zauważyłam...Że storczyk,który najszybciej sie rozwija rośnie na korze z mchem O_o Zastanawiam się nad zmianą podłoża, bo troche mnie to przeraża : P
A co do tamtego problematycznego falka.... To chyba jednak nie są uszkodzenia mechaniczne :/ Bo roślina stoi w miejscu,a jej stan sie pogarsza. Na paru liściach zauwazyłam takie jasne wgłębienia. Może rzeczywiście spryskać topsinem :/ Edytowane przez Vika90 Czas edycji: 2009-05-25 o 14:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#2022 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() ![]() Obecnie kwitnące ![]() Edytowane przez przedziorek Czas edycji: 2009-05-25 o 15:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#2023 |
Zakorzenienie
|
też żółty jest cudny, nie widziałam nigdzie takiego z "czystymi" płatkami
|
![]() ![]() |
![]() |
#2024 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2025 |
Przyczajenie
|
Przedziorek dzis podlalam oba storczyki. A spojrz dokladnie na sabotka czy ta rozeta z liści i te dwa żółte liscie to nie oznaki choroby?? Czy co się z nim dzieje?
![]() ![]() ![]() Fruzja ja tez mam liście niektóre pękniete i wszystko ok. nic zlego się nie dzieje z tymi kwiatkami wiec spokojnie. ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez MonisiaBartusia Czas edycji: 2009-05-25 o 21:03 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2026 |
Zakorzenienie
|
fioletowy pieknyyyyy... marzy mi sie taki... moze kiedys
![]()
#2027 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2028 |
Przyczajenie
|
Witam Was serdecznie. Jestem od dzis nową posiadaczką orchidei, jest piękna i ma piękne białe kwiaty. Od dawna mi się podobały te piękne kwiaty ale jakoś niebyło okazji, a dzis dostałam od mojej 1,5 rocznej córeczki taki miły prezent. Mam tylko nadzieje że dam rade się nią opiekowac, żeby pięknie rosła. Mam związku z tym pytanie czy należy ją przesadzic tak od razu do nowej ziemi, oczywiście specjalnej dla tego gatunku, bo już z poprzednich wątków wiemże podlewać nie ma co tak od razu. Będe wdzięczna za odpowiedź.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2029 |
Raczkowanie
|
Lepiej narazie nie przesadzaj
![]() ![]() ![]() ![]()
#2030 |
Przyczajenie
|
Wielkie dzięki, zrobię tak jak radzisz. Juz nie moge się doczekać jak wróce do domu i znajde jakieś miejsce godne tak pięknego widoku. Juz mam ochote na inne kwiaty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2031 |
Zakorzenienie
|
Alescie naprodukowaly albo mnie tak dlugo nie bylo hehe
![]() Manekina - kawalek za ta plama utnij, nigdy nie wiadomo co to za paskudztwo jest. Falki sa mega wytrzymale na takie wycinanki, zasypiesz brzeg cynamonem i po kilku dniach bedzie cacy. Ewka zawsze lepiej ratowac zasuszonego niz przelanego ale spoks wszystko jest wykonalne. Zalez jak on dlugo byl zalewany - trzeba sprawdzic podloze i korzenie, ewentualnie ucicac zgnile i jak masz jakis srodek grzybobojczy to je spryskac no i trzeba go dosuszyc a nie zasuszyc a to delikatnie bo on zwyczajny do wilgoci wiec co 7 dni podlewanko nawet po przesadzeniu, mysle ze po jakis 2 tygodniach juz zwyczajnie wrocisz do podlewania wtedy kiedy bedzie potrzebowal. Powycinaj mu w doniczce dziurki. Paula alez ten ciapaty fajny jest ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-05-26 o 15:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#2032 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mam pytanie. Dostałam miltonię od TŻ i dwa dni później jej kwiaty zaczęły się robić takie jakby 'sflaczałe'. Nie wiem co się z nią dzieje
![]() Czy to może być spowodowane faktem, że była przelana, jak ją dostałam? Jak myślicie? Aha i jeszcze pytanie - czy miltonia też powinna być w przezroczystej doniczce? Bo moja oryginalnie była w zwykłej plastikowej, nieprzezroczystej.... Edytowane przez ButterBear Czas edycji: 2009-05-26 o 15:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#2033 |
Raczkowanie
|
ButterBear mitonia ma to do siebie że może więdnąc ja moją kupiłam z 2 pędami ,kwiaty utrzymywały się ok tygodnia .Po jakimś czasie wyrosły 3 pędy i kwiatek o dziwo pachniał , przy zakupie nic nie wskazywało żeby wydzielał zapach.Obecnie bardzo dobrze rosnie wypuszcza młode rozetki liści .
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2034 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w jakiej doniczce była Twoja?przezroczystej? I gdzie ją stawiasz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2035 |
Zakorzenienie
|
Cos mi sie obilo o uszy ze te miltonie to nie latwy orzech do zgryzienia, moze lepiej poczytac w necie o tej roslince bo wielu osobom one sie nie udaja a szkoda by zmarnowac kwiatka. Ja juz wiem ze na przyklad potrafie zmarnowac kazde dendrobium - najlatwiejsze falenopsis u mnie nie chce kwitnac, jak ma paczki to je zasusza
![]() ![]() Przedziorku alez masz parapecik - godny pozazdroszczenia ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-05-26 o 19:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#2036 |
Raczkowanie
|
ButterBear kwiatek jest nadal w tej doniczce w której został zakupiony doniczka jest mlecznobiała .Kwiatek cały czas stał na południowym parapecie ,teraz został przestawiony z powodu silnego nasłonecznienia,stoi na półce z dala od okna.Miltonia ma to do siebie,że na poparzenie słoneczne reaguje czarnymi kropkami na liściach
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2037 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich dzis wlasnie zakupilem ten oto kwiatek orchidee Twinkling stones dla mojej mamy na dzien kobiet i w tym jest rzecz ze niewiem jak tym kwiatkiem mam sie zaopiekowac zeby byl taki piekny jak na zdjeciu bo szkoda by bylo zeby zwiedl taki piekny prezent prosilbym o opisanie co mam robic ? jak go podlewac ,gdzie najlepiej trzymac z gory dziekuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2038 |
Przyczajenie
|
DZIĘKUJE Przedziorek
![]() ![]() ![]() Kiedyś któraś z dziewczyn napisala ze jest tu pewna GRUPKA DZIEWCZYN do ktorych ciężko się dostac i zgadzam się z tym.. Pisze od kilku dni mnostwo pytan (skierowanych glownie do norki z nadzieją o pomoc..) i pomocy udzielila mi jedynie jedna osóbka Przedziorek za co jej dziękuję ![]() Norko odpisalaś chyba kazdemu kto prosil o pomoc a mnie jakoś ominęłaś szerokim łukiem..Przeciez moje posty widac z daleka i nawet jest podkreslony Twoj nick ale jakoś nie raczyłaś mi odpisać... bardzo mi przykro... Ale przecież nie będę błagać Cie na kolanach...... :-/
#2039 |
Zadomowienie
|
Fotki z wystawy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2040 |
Zadomowienie
|
Ciąg dalszy fotek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:15.