![]() |
#2011 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
pokaz co napisalas
![]() bo najlepiej sie nauczyc na wlasnych bledach lub bez a nie czytac od razu kto cos napisal ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2012 | |
Zakorzenienie
|
Przechorowałam zajęcia z proszków i mam pytanie.
Rp. Atropini sulfurici 0,0005 Papaverini 0,002 Saloli 0,3 M.f. pulv. D.t.d No X D.S 3x dziennie 1 proszek. Policzyłam dawki, są ok. No i tu muszę zrobić rozcierkę z atropiny. 1:10 1 gram atropiny- 9 gram lakotzy czyli 1 gram rozcierki -0,1 gram atropiny A do całej recepty potrzebuję 0,0005 x10 =0,005 grama atropiny. Czyli 1-0,1 x-0,005 x=0,05 grama rozcierki do wykonania całej recepty. Czyli, masa jednego proszku to będzie: 0,3 g salolu+ 0,002g chlorowodorku papaweryny +0,005g rozcierki=0,307g??
![]() ![]() |
![]() |
#2013 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No i z pomocą koleżanki na tym forum zaczaiłam bazę ![]() Więc jak na moje oko i moje rozumowanie wszystko jest dobrze obliczone, zrobiłam na kartce i wyszło mi to samo ![]() A wiesz może jakie obliczenia się wykonuje, gdy zamieniamy Belladonnae Extractum siccum na Belladonnae Extractum fluidum? Wiem, że siccum występuje w triuracji 1+1 i wtedy używamy dwa razy tyle co w recepcie, a jak fluidum to 4krotnie więcej, tak? Ale jakie obliczenia są do tego..?
![]() |
#2014 | |
Zakorzenienie
|
Dziekuję
![]() Nigdy nie miałam o zamianie takiego czegoś..
![]() ![]() |
![]() |
#2015 |
BAN stały
|
3x dz po 20 kropli cały roztwór ma 17 g, jest to roztwór wodny więc wywnioskowałam że trzeba brać pod uwagę ilość kropli w wodzie czyli 20 wiec wyszło by 20x17=340 kropli ale tam jest jeszcze nalewka wiec chyba też trzeba wziąć pod uwage 53 krople w 1g, wiec nie wiem czy to też wziąć pod uwage i potem proporcjami dawki obliczyć, ale też nie wiem czy wziąć pod uwagę Nicethimidi sol jako głowną sub czynna czyli 4 g w proporcji do obliczenia dawek czy wszystkie sub w recepcie. Dopiero zaczeliśmy obliczanie dawek, więc się głubie. pomóżcie....
|
![]() ![]() |
![]() |
#2016 |
Przyczajenie
|
![]() P.S. Ale te Wasze obliczenia na prawdę mnie przerażają, nie wiem czy ja coś takiego ogarnę swoim humanistyczno - medycznym umysłem, a niestety nie w każdej szkole są nauczyciele tak świetnie wykładający jak Nasz Drogi Pan Dr ... Pozdrawiam i znikam. Edytowane przez Amelie Catherine Czas edycji: 2011-04-11 o 20:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#2017 |
Zakorzenienie
|
Czy zna ktos dawke aminophenazonu dobowa i jednorazowa max?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2018 |
Raczkowanie
|
-AMINOFENAZON-
Dawki maksymalne: jednorazowa- 0,5 dobowa- 1,5
#2019 |
Zakorzenienie
|
Slicznie dziekuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2020 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli łyżeczka deserowa ma 10,0 gramów to proporcja jest prawidłowa Ad1 Powyzsze stwierdzenie będzie słuszne jedynie wtedy gdy dawki wszystkich składników będą przekroczone dwukrotnie. Wówczas zmniejszenie ilości przyjmowanego leku z dwóch łyżeczek do jednej da nam obniżenie dawek tych składników do maxymalnych. W każdym innym przypadku należy zmniejszyć ilość przekoroczonych składników tak aby pacjent przyjmował dobowo dawkę max dla każdego z nich ![]() Ad2 Nigdy! Dlatego, że nigdy nie sprawdza się dawek i nie porównuje ze zwykle stosowanymi ale zawsze z maxymalnymi. Ad3 Zmniejszajac ilości składników zwiększamy proporcjonalnie ilość rozpuszcalnika /w roztworach/ lub proszku wypełniajacego /w proszkach/ tak aby całkowita ilość leku /masa pojedynczej dawki/ się nie zmieniła Ad4 W takim przypadku sprawa jest bardziej skomplikowana, należy wtedy wydzielic z leku taki składnik /zrobić osobne proszki z tylko tym jednym składnikiem i np laktozą/ i zalecić pacjentowi stosowanie go częściej w ciągu doby /zmniejszając dawki jednorazowe tak by nie była przekroczona jedn max./ przy zachowaniu dobowej która jest nieprzekroczona. Pozostały lek po wydzieleniu takiego składnika pacjent ma stosować wg wskazań lekarza ![]() ---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 23:33 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:33 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez Dr PajChiWo Czas edycji: 2011-04-11 o 22:31 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2021 |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=Dr PajChiWo;26305301]Moim zdaniem 1:4 oznacza 1czesc wagowa kodeiny+3 czesci wagowe proszku obojetnego, Czyli w 4 gramach trituracji jest 1 gram substancji czynnej czyli kodeiny /trituracja jest 25%
Jeśli łyżeczka deserowa ma 10,0 gramów to proporcja jest prawidłowa Ad1 Powyzsze stwierdzenie będzie słuszne jedynie wtedy gdy dawki wszystkich składników będą przekroczone dwukrotnie. Wówczas zmniejszenie ilości przyjmowanego leku z dwóch łyżeczek do jednej da nam obniżenie dawek tych składników do maxymalnych. W każdym innym przypadku należy zmniejszyć ilość przekoroczonych składników tak aby pacjent przyjmował dobowo dawkę max dla każdego z nich ![]() Ad2 Nigdy! Dlatego, że nigdy nie sprawdza się dawek i nie porównuje ze zwykle stosowanymi ale zawsze z maxymalnymi. Ad3 Zmniejszajac ilości składników zwiększamy proporcjonalnie ilość rozpuszcalnika /w roztworach/ lub proszku wypełniajacego /w proszkach/ tak aby całkowita ilość leku /masa pojedynczej dawki/ się nie zmieniła Ad4 W takim przypadku sprawa jest bardziej skomplikowana, należy wtedy wydzielic z leku taki składnik /zrobić osobne proszki z tylko tym jednym składnikiem i np laktozą/ i zalecić pacjentowi stosowanie go częściej w ciągu doby /zmniejszając dawki jednorazowe tak by nie była przekroczona jedn max./ przy zachowaniu dobowej która jest nieprzekroczona. Pozostały lek po wydzieleniu takiego składnika pacjent ma stosować wg wskazań lekarza ![]() Dzieki wielkie!Jestem Ci dozgonnie wdzieczna,bardzo mi pomogles ![]() ---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni posot napisan:26 ---------- Edytowane przez memento12 Czas edycji: 2011-04-12 o 07:54 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2022 |
Przyczajenie
|
U mnie w pracy jak już mówiłam jest Pani mgr. i Pani tech. szczerze , absolutnie nie widzę miedzy nim i różnicy , ba nawet niejednokrotnie się zdarza , że Pani tech. podchodzi do klienta lepiej , więcej powie o leku , więcej wytłumaczy , a naprawdę wię bardzo dużo , i skończyła OMEGę ... więc nie wydaje mi się , że ma znaczenie jaka szkoła , uważam , że to od człowieka zależy i od jego checi itd. Ja pracuje w aptece jako pomoc , krople od syropu odrózniałam , wydaje mi się , od początku
![]() Wiele już o lekach wiem , dużo się pytam podczas pracy , gdy przychodzi nowy lek , czytam ulotkę , lub pytam na co ? śledzę nowości w lekach , zapisuję nazwy tych bez rec. i przynoszę te nowinki do pracy . ![]() ![]() Gdy jestem z przodu i robię coś przy okienku , jak przyjdzie pacjent i prosi o jakiś lek , to ja w myślach szybko myślę co bym podała ![]() ![]() ![]() Znajomy właściciel apteki , który przyjeżdża do nas, niejdenokrotnie opowiadał , że w aptece ma dwa okienka , w jednym mgr. w drugim tech . i do tech. kolejka a do mgr. nie... bo ludzie wolą , bo lepiej tłumaczy , ma lepszy kontakt ![]() Ja chodź bym chciała to na dzienne nie dam rady i wogóle na studia , bo mnie zwyczajnie nie stać , a na dzienne nie mogę sobie pozwolić , mam dzieci , pracę ... itd. Przepraszam , za wywód , ale tak jakoś ![]() Tak wogóle świetnie , że jest ta strona , ten temat , tak czytam te Wasze obliczenia , i STARAM się załapać , bo naprawdę wygląda to GROźNIE ![]() ![]() ![]() Edytowane przez MartaB82 Czas edycji: 2011-04-12 o 08:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#2023 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2024 |
Przyczajenie
|
Co do tego, co ktoś jako technik, reprezentuje sobą, swoją wiedzą i umiejętnościami, to ja myślę, że to jednak zależy również od szkoły, bo czasami sami chęci nie wystarczą ... inaczej nie miałabym takiego problemu z wyborem szkoły.
Jeśli jakiś materiał nie jest dobrze wytłumaczony przez nauczyciela albo zupełnie przez niego pominięty, no to samemu ciężko rozkminić takie obliczenia na przykład. Pewnie, że nie można generalizować i mówić, że wszystkie szkoły państwowe, Omegi, Stopki tudzież inne są dobre albo złe, bo tych szkół i filii w całej Polsce jest wiele, w każdej inni nauczyciele, inne pracownie i to zależy od konkretnego miejsca gdzie się trafi. Ja osobiście jestem w stanie nauczyć się naprawdę sporo, ale urodzonym geniuszem nie jestem i jak nauczyciel nie wytłumaczy czegoś, to ja sama takich obliczeń z kosmosu nie wynajdę, więc jak dla mnie od szkoły też sporo zależy. No a to jakie ktoś ma podejście w aptece do pacjentów/klientów, to fakt od szkoły raczej nie zależy, tylko od tego jakim ktoś jest po prostu człowiekiem. Dobra, kończę już ten mój wywód ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2025 |
Zakorzenienie
|
Do ilu liczb po przecinku liczycie w szkole?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2026 |
Raczkowanie
|
Zależy jak kalkulator liczy ;p
Żartuję ![]() Ja zawsze liczyłam do trzeciej po przecinku, nie wiem czy prawidłowo. Zresztą jak zdawałam egzamin to w karcie było podane, które wyniki należy podać z jaką dokładnością, w jednych wymagali do 0,1, a w innych do 0,01 i do 0,001, więc trzeba uważnie czytać, a w szkole robić tak jak każą ![]()
#2027 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2028 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() P.S. Co z tego że przyjmiesz dokładność do mikrograma jak i tak nie będziesz w stanie odważyć takiej ilości... ---------- Dopisano o 08:26 ---------- Poprzedni post napisano o 08:19 ---------- Cytat:
statystycznie lepiej wykształconymi technikami są osoby po szkołach państwowych tzn. więcej niż po prywatnych zdaje egzamin i są chętniej zatrudniani... Podejście do pacjenta, empatia itd. zależą od człowieka a od szkoły i wychowawczej roli nauczycieli trochę pewnie też, ale to już zależy od ich indywidualnej postawy i tu nie widzę różnicy pomiędzy prywatnymi a państwowymi. Natomiast jest ogromna różnica na korzyść państwowych jeśłi chodzi o wyposażenie!! Oczywiście są nieliczne wyjątki, kiedy prywatne są również w miarę dobrze wyposażone ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2029 |
Przyczajenie
|
Zgodzę się z wami , jeśli chodzi o szkołę , bardzo istotne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2030 | |
Zakorzenienie
|
Ja się dziś podłamałam. Uczę się, umiem, mama mnie zawsze przepytuje
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2031 |
Zakorzenienie
|
U nas jest wykładowca,który z góry powiedział,że nie liczy się ilość wiadomości napisanych na zaliczeniu,a jakość. I że zazwyczaj wystarczą trzy kluczowe słowa w definicji,żeby zaliczyć całe polecenie. Różni wykładowcy różnie oceniają. Może ten Twój też ma jakiś swój system.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2032 |
Rozeznanie
|
Mam pytanie co do ocen
![]()
#2033 | |
Zakorzenienie
|
No pewnie tak
![]() Dla mnie to logiczne, że nie liczy sie ilość, a jakość, wiadomo. Nic, spinam się i uczę się dalej. ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2034 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Do pracy w aptece liczy się dyplom technika farmaceutycznego lub magistra farmacji. Żadne inne dokumenty do pracy w aptece się nie liczą. Chyba że pracodawca chce sprawdzić jak się uczyłaś, żeby zobaczyć czy byłaś pilna to może Cię poprosić o każdy dokument włącznie ze świadectwem np. z religii a tobie jak będzie zależało na pracy to mu go przedłożysz, ale w oficjalnej dokumentacji się to nie liczy. ---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- Cytat:
Też miałem różnych nauczycieli/wykładowców na różnych etapach swojej edukacji ![]() ![]() Edytowane przez Dr PajChiWo Czas edycji: 2011-04-13 o 21:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2035 |
Raczkowanie
|
Również zastanawiam się nad technikiem farmacji. Dwa lata temu, jak zdawałam maturę wszyscy mówili mi, bym szła na farmację. Ja się uparłam i wylądowałam na kierunku humanistycznym. W liceum chodziłam na rozszerzenie biol-chem. Z obu przedmiotów byłam dość dobra. Szczerze powiedziawszy brakuje mi biologii i chemii. Rozmawiałam z kolegą farmaceutą i stwierdził, że coraz więcej osób idzie na technika i w większych miastach ciężej o pracę. Poza tym taki technik co słabo orientuje się w chemii jest słabo przydatny. Fakt faktem ludzie kierują się dość dobrymi zarobkami a studia farmaceutyczne są ciężkie do przejścia zważając na chemię nieorganiczną, fizyczną i analityczną - kosmos. Może któraś z Pań mogłaby mi polecić jakąś dobrą we Wrocławiu? Taką która nie olewa uczniów i ma dużo laborek?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2036 | |
Zakorzenienie
|
Miałam dzisiaj próbny projekt z maści. Kamfora, ichtiol, smalec i lanolina. To już ostatni próbny egzamin w tym roku to chyba nie chcieli nas męczyć
![]() ---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- Cytat:
Swoją drogą zawsze zastanawia mnie po co tyle chemii ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2037 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2038 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Technik nie może być kierownikiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2039 |
Raczkowanie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;26363147]Właścicielem apteki może być każdy , nawet kompletnie nie związany z farmacja.
Technik nie może być kierownikiem.[/QUOTE] Ooo! To własnie miałam na myśli, ale źle ubrałam w słowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2040 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W mojej okolicy punkt apteczny jest jakieś 15km. za miastem,więc nie wiem czy to taka pipidówa. A po praktykach mogę powiedzieć-za żadną kasę nie chciałabym być kierownikiem apteki. Ile przepisów,papierów musi codziennie ogarniać to szczęka opada. Kierowniczka nam pokazywała, nie wiem czy 1/10 tego zapamiętałam,czarna magia. Mega odpowiedzialność. Cały czas coś się zmienia. Ja bym chyba nie mogła spać spokojnie będąc kierownikiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:11.