![]() |
#2011 |
Przyczajenie
|
Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL
Witam wszystkich! Ja stosuję tetralysal od 3 tygodni 1x1 300mg do tego Dalacin T plus kwasy owocowe na noc. Nie mam typowego trądziku, największe problemy miałam z plecami i dekoldem. Z twarzą nigdy nie było źle czasem coś wyskoczyło. U mnie widać ogromne zmiany dekold mam idealnyyyy, z plecami idzie trochę wolniej, ale i tak jest o niebo lepiej. Mam 22 lata i mam już dość tego, że nie mogę założyć bluzki czy sukienki z dużym dekoldem albo bez pleców. Ja żadnych skutków ubocznych narazie nie dostrzegam. Zawsze miałam okropnie suchą skórę. Moja dermatolog przepisała mi kurację tylko na 2 miesiące sądzi, że mi tyle wystarczy. Zdziwiłam się bo czytałam ulotkę na temat stosowania. No cóż zobaczymy jak to będzie narazie zaufałam pani dermatolog.
![]() |
![]() |
#2012 |
Raczkowanie
|
mi minie w pt jakoś 6 tygodni od czasu jak zaczelam brac Tetra...i niestety zadnych rezultatow
![]() Trzymajcie sie!! ![]()
![]() |
![]() |
#2013 |
Przyczajenie
|
Witam!
Wczoraj byłem u swojego dermatologa i przepisał mi tetre tylko z tego co czytam na forum to na bardzo krótki okres bo najpierw przez dwa tygodnie 300mg co 12 godzin a póżniej dwa tygodnie po jednej tabletce (i oczywiście później kazał się pokazać). I jeszcze mam pytanko bo nie wiem czy już zacząć zażywać czy dopiero po Nowym Roku bo w Sylwestra szykuje się impreza fajna i pewnie z kolegami "popłyniemy" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2014 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2015 |
Raczkowanie
|
hej, ja kończę 3 miesieczną kurację tetralysalem 300 w czwartek, i odstawiam w sumie z z dnia na dzień.miałam go razem z epiduo zewnętrznie. z tego co tu czytam, to się stopniowo zmniejsza dawkę. boję się, że trądzik może wrócić, a teraz jest już ok, najwyżej parę krostek w okolicach okresu.
no ale z drugiej strony wszystkie inne antybiotyki typu zinnat czy duomox czy inne takie zwyczajne, też się odstawia od razu i też jest ok. na podtrzymanie kuracji mam zewn. aknemycin i epiduo dalej. co myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2016 |
Przyczajenie
|
Ja również zażywałam te antybiotyki jakieś dwa lata temu. Chyba po miesiącu nie zaczęły pojawiać się żadne nowe pryszcze, więc byłam bardzo zadowolona. Na wizycie u pani dermatolog polecono mi dalej stosować kurację. Jednak po odsatwieniu tetr.( po 3 miesiącach) trądzik powrócił w dawnej formie. Podejrzewam, że prawdopodobnie od momentu kiedy zaczęłam jeść takie pikantne cos tam do chrupania. Wtedy myślałam, że to może od tego znowu sie pojawiły
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2017 |
Raczkowanie
|
Zauważyłam ze bardzo modne jest łączenie tetralysal'u z epiduo. Jestem 4 dzien na antybiotyku. Bez podkladu na dzien nie ma opcij. cała twarz czerwona. Ale wiem, może to dziwne, widze juz poprawe. Pryszcze zaczeły sie powoli goić. Nie są już takie duże. Gorszym problemem są moje blizny, blizny czerwone. Mam nadzieje ze chociaz troche zbledną. Do pielegnacji codziennej używam calej serii z la roche effaclar. I jestem z niej bardzo zadowolona najbardziej z żelu do mycia twarzy, fakt wysusza skóre, ale jest gladka i nie podrażniona. Do tego łykam tabletki antykoncepcyjne, i boje się ze moja wątroba eksploduje, a mam dopiero 20 lat. Ale cóż. Badzmy dobrej myśli,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2018 |
Raczkowanie
|
bohho- mi dermatolog powiedziała, że blizny z czasem się odbarwiają, stapiają ze skórą. będzie ok. a na wątrobę uważaj, bierz może jakiś hepatil, chociaż w sumie podobno teraz tabletki nie są tak szkodliwe jak kiedyś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2019 |
Przyczajenie
|
Uważam, że czasami trzeba dać skórze "odpocząć" od tej całej chemii, nawet jakichkolwiek kremów, odstawić dosłownie wszystko... też używałam kosmetyków la roche effaclar, bo polecił mi je dermatolog, ale jak dla mnie cera była troche podrażniona. Trądzik to naprawde poważna sprawa, zwłaszcza taki, który zostawia po sobie "dołeczki" w twarzy już na zawsze. Jednak to wszystko stanowią dziedziczne geny, nie zawsze te dobre, przekazujące trądzik trudny do zlikwidowania. Znam kobiete mająca pozostałości po trądziku, jej twarz nie wygląda zbyt dobrze, córka jej ma już tak samo, zapewne też już walczy z tym paskudztwem na twarzy, ale w jej przypadku i tak nie da dobrych rezultatów. Ale trzeba próbować
![]()
![]() |
#2020 |
Zakorzenienie
|
Ehhh u mnie nieciekawie już była czysta buźka i teraz nagle wysyp i to całkiem niezły 4 gule na jednym policzku , 2 na drugim...
![]() ![]() niby schodzi teraz, nie ruszam tego, czekam...... oby chociaż do sylwestra jako tako wyglądać... trochę to dziwne bo już ok 2 msc biorę tetrę i do tej pory było lepiej i nagle... sruuuuu zostało mi ok 10 dni na 300mg
![]() |
#2021 |
Raczkowanie
|
ja tego nie rozumiem. Raz jest lepiej raz jest gorzej. % dzien na tetralysalu skóra mi schodzi płatami, policzki broda czerwona! Najchetniej zaszyłabym swi e domu i nigdzie z niego nie wychodziła. Kiedy beda jakies efekty? nigdy nie miałam problemu z tradzikiem, od wrzesnia zaczęły sie jakies kłopoty z cerą. Dlatego to tak strasznie boli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2022 |
Raczkowanie
|
Witam!!
chciałam podzielic sie z wami moim doswiadczeniem z tetralysalem. leczylam sie u dwoch dermatologow i kazdy z nich od razu mowil "tetralysal+ jakies tam masci" no i brzydko mowiac "żarłam" ten antybiotyk bardzo dlugo ![]() prawda jest taka ze chyba po 1,5 roku leczenia tetralysalem i przez chyba 3 miesiace metronizadolem wysiadl mi zoladek i mialam zle wyniki badan krwi.. tetralysal stosowaly tez dwie moje kuzynki( tradzik genetycznie w rodzinie czy jak :P ). zadnej z nas nie pomoglo jak sprawa wyglada teraz? jakis rok temu z powodu strasznych problemow z miesiaczkami gin zapisal mi tabletki antykoncepcyjne: w ciagu 2 miesiecy na moich plecach byly tylko blizny, po roku mam gladziutkie plecy i na prawde ladna skore na twarzy, czasami cos wyskakuje w okolicach okresu.... a moge powiedziec z reka na sercu ze tradzik mialam niezly podsumowujac: nie polecam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2023 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() majciaaa bardzo różnie bywa z tetrą z tego co czytałam jednym pomaga jednym nie.. moja derma powiedziała, że przewidzieć tego nie można nigdy
![]() |
![]() |
#2024 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam nadzieje ze w lutym zaczne widziec efekty, przynajmniej jezeli chodzi o brode. Gule chowają, to znaczy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2025 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czym smarujesz buzię? Omijasz stany zapalne? robisz peeling? (jeśli tak to jaki mechaniczny czy enzymatyczny?) czym się malujesz? czym myjesz? Ja samruję Cetaphilem i bardzo bardzo sobię go chwilę (dobry dla wrażliwców, trądzikowców i innych, świetnie nawilża itd poczytaj na KWC)kiedyś miałam duże problemy z opanowaniem buzi, w zimę była tragedia!! czerwona, podrażniona buzia... potem okazało się, że to wina złej pielęgnacji.. a nie mój wymysł - taką mam cerę. Być może to nie jest wina tetry? w zimę buzia ma niestety spore wymagania. Dlaczego nie nawilżasz skóry na noc? ja używam cetaphilu po każdym myciu buzi, również rano i wieczorem, sądzę, że w nocy tym bardziej masz okazję buzie nawilżyć, "uspokoić".
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2026 |
Przyczajenie
|
Kolejny tydzień stosuję Tetralysal jest bardzo dobrze
![]()
![]() |
![]() |
#2027 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale zakupie dzisiaj ten krem CETAPHIL, który mi poleciłaś ![]() Mam pytanie; od jakiego czasu bierzesz tetre? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2028 |
Raczkowanie
|
bohho- ja mam tak samo, od września problemy, a przed tem raz na ruski rok jakiś syfek. ten atak trądziku wykończył mnie psychicznie. jutro kończę brać tetrę (po 3 miechach), jest okej, chociaż zostały ślady. Ale myślę, że z czasem poznikają, skóra się w końcu regeneruje. Na początku tetry i epiduo miałam wysyp, trwał ponad miesiąc, potem już pojedynczo mi wyskakiwały niespodzianki, mniej i mniej. Najgorzej tak jak mówicie- przed okresem.
Teraz mam epiduo i aknemycin na zmianę, na dzień effaclar duo i filtr. Z makijażu używam antybakteryjnego korektora flos leku i puder sypki, mineralny z maybelline, nie lubię podkładów w kremie. Po posmarowaniu epiduo albo aknemycinem (smaruje sie nimi 20min po umyciu, tak mówiła pani dermatolog), po kolejnych 20min nakładam cetaphil, a i tak czasem jestem trochę przysuszona. Damy radę, jeszcze trochę i nie będzie śladu.. taa. ile macie lat? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2029 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#2030 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
chyba zaczne robic tak jak ty z tym epiduo, odczekam jakas godzine i nałoże cetaphil, który dzisiaj zakupiłam ![]() Mam nadzieje ze jakos skóra przezstanie być czerwona i wysuszona. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2031 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2032 |
Raczkowanie
|
Odsprzedam 1 niewykorzystane opakowanie Tetralysalu 300mg. Ma długi termin ważności. Odbiór w Gdańsku lub Olsztynie. Cena do uzgodnienia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2033 |
Raczkowanie
|
ja mam 17
![]() ![]() cetaphil ładnie łagodzi, przynajmniej mi, no i nie zapycha, ale nie nadaje się na dzień- strasznie się po nim pyszczycho świeci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2034 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, o której Cetaphilu dokładnie mówicie? Na KWC znalazłam kilka...
czy chodzi o Cetaphil DA Ultra (Emulsja nawilżająca) czy może o Cetaphil MD, Dermoprotektor do skóry twarzy i całego ciała czy też o Cetaphil, Daily Facial Moisturizer SPF 15?
![]() |
#2035 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2036 |
Raczkowanie
|
Cetaphil MD, Dermoprotektor do skóry twarzy i całego ciała
kosztuje jakieś 35 zł, 250ml, baaardzo wydajny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2037 |
Raczkowanie
|
Witam dziewczyny w 2011 roku? Jakieś zmiany na buzi?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2038 |
Zakorzenienie
|
Trochę lepiej
![]() Doszłam do tego skąd to zapchanie... używałam przez dłuższy czas kamuflażu Kryolana, (kółeczka) w składzie ma mineral oil, mogło mnie zapchać porządnie prawda? a codziennie smarowałam tym ślady ![]()
![]() |
#2039 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, a może wy się orientujecie, czy dermatolog może przepisać tabletki antykoncepcyjne?
Brałam kiedyś i jak kończyła mi się recepta to dermatolog mi przepisywał, ale wydawało mi się, że przepisywał dltaego, że wcześniej zalecił mi je ginekolog, a zastanawiam się, czy dermatolog sam może dobrać tabletki? Zastanawiam się ponownie nad zaczęciem ich stosowania, bo przy braniu wcześniejszych moja cera była idealna nawet pzred okresem, ale teraz zmieniłabym na jakieś inne.
![]() |
#2040 |
Raczkowanie
|
u mnie bez zmian...
do d*py... jutro mam wizytę u dermy bo zdecydowałam się na Aknenormin. Mam nadzieję, że to pomoże ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:06.