|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł kolejnej części? | |||
Mama w necie, do kontaktu palce wsadza dziecię - mamusie maj czerwiec 2013 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 3,77% |
Do majowo-czerwcowych kurator wkracza, kończy patologię, każda rozpacza - mamusie maj czerwiec 2013 |
10 | 18,87% |
Dziecko nie przebrane, obiad nie gotowy, zawsze jest czas na wizażowe rozmowy - mamy V VI 2013 |
4 | 7,55% |
Majówki od wizażu uzależnione, dzieci zaniedbane, samotne, nie nakarmione.- mamy maj czerwiec 2013 |
2 | 3,77% |
W domu syf, w domu smród przez Internet cierpię głód - dzieci majowo-czerwcowe 2013 |
5 | 9,43% |
Każda mama jak sarenka po wizażu hasa, a dzieci ich brudne i gile do pasa- mamusie maj czerwiec 2013 |
5 | 9,43% |
Jem warzywek kilkanaście, budzę się, gdy mama zaśnie- mamusie maj czerwiec 2013 |
14 | 26,42% |
Już mamusie lamentują, czy nam żółtka posmakują- mamusie maj czerwiec 2013 |
2 | 3,77% |
Jak ten czas nam szybko leci, pierwsza gwiazdka naszych dzieci - mamusie maj czerwiec 2013 |
21 | 39,62% |
Wątek wolno nam leci, bo pilnujemy dzieci- mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Kto rano wcześnie wstaje, temu dziecię spać nie daje - mamusie maj czerwiec 2013 |
5 | 9,43% |
Większość dzieci już ząbkuje, a Emil to nawet raczkuje - mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Na dworze chłód doskwiera, a u nas gorąca atmosfera- mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Pierwsze ząbki i obiadki, jak dobrze nam w roli matki - mamusie maj czerwiec 2013 |
2 | 3,77% |
Ząbki, marchewki, gluteny i cuda – za nami jesień złotoruda! - mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013 na odchowalni, cz.6 |
2 | 3,77% |
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2011 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013
Marchewka - dlatego pisałam, że moim zdaniem najwygodniej w dwójkę jeździć na basen. Jedna osoba się dzieckiem zajmuje gdy druga się przygotowuje do wejścia i wyjścia po basenie. Oczywiście samemu jak się chce to też się da. Ale z moją płaczką to wolę z kimś jeździć bo to ma być przyjemność a nie stres że się dziecko będzie darło.
#2012 |
siedzę i myślę
|
Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013
początek kolejnej ciaży, a moja siostra znowu zaczyna swoje mądrości
![]() ![]()
#2013 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2014 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() A ta co zazdrosna?
![]() |
#2015 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#2016 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2017 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Cytat:
![]() Teraz właśnie też śpi a ja obok niego z cycem 'w pogotowiu' ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#2018 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
wszystko zależy od sytuacji w jakiej się znajdujemy.. Jakbym miała rodzinę na miejscu albo tzta z pracą z której może się wyrwać to pewnie bym korzystała, bo łatwiej miec szofera i drugą parę rąk niż ich nie miec.. Niestety jestem w takiej sytuacji ze rodzice i teściowie (tu akurat dobrze) są ponad 200 km stąd.. TŻ wychodzi do pracy o 8 wraca o 19.. a na weekendy jeszcze robi dodatkowe projekty... także zostaje mi albo kiszenie się w domu, albo załatwienie wszystko samej... Oczywiście czasami jest mega ciężko gdy mam mase rzeczy ze sobą, jedną ręką niose dziecko bo ryczy, w drugiej pcham wózrek, albo trzymam go w chuście próbując pozbierać wszystkie rzeczy i do tego upchać je w wózek nie widząc zbyt wiele bo mi jego glowa zasłania.. czasami jacyś ludzie się litują i mi pomagają, czasami sama ich poproszę, a czasami natknę się na jakiegoś pa..la..nta -dzidka który twierdzi ze powinnam dziecko w drugiej części sklepu zostawić bo mu drogę tarasuje.. ale ja tam wierze ze jednak dobrych ludzi jest więcej i zawsze jak będę w trudnej sytuacji to kogoś poprosze i mi pomoże ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2019 |
Zakorzenienie
|
czeesc.
Karota ![]() Marchew wszystko da sie ogarnac. Tam gdzie my chodzilysmy to nawet przewijakoe nie bylo. basenie i prysznicu rozkladalam foliowa mate na podlodze i tam kladlan Sofie otulona recznikiem. Szybko wycieralam i przebieralam siebie, dopiero potem Sofie. Te 5min wytrzymywala raczej bez marudzenia. Potem albo najpierw cyc albo udawalo sie ja ubrac. Wyszykowane szlysmy do barku na jakas zupke czy wrapa. Sofia zazwyczaj odlatywala w wozku. Co do wlosow to ja robilam sobie koczka na czubku glowy, zeby sie jak najmniej zmoczyly. Bylismy dzis na wazeniu: 7540g w 28tyg.(6,5 mca) gdzie sie plasujemy w zestawieniu generalnym? Poza tym, ze tuz nad 50. centylem? O zmierzenie Sofii na dlugosc zapomnialam poprosic ale za 2tyg przychodzi do nas pielegniarka srodowiskowa i bedzie.m.in. mierzyc i wazyc. Podejrzewam, ze jakos ok 70cm ale zobaczymy. |
![]() ![]() |
![]() |
#2020 | ||
Zakorzenienie
|
A co do kąpieli z młodym.. Ja czasami się kąpie chociaż kąpielą to trudno nazwać.. Ja to raczej mocze tylek niż się kąpie...
Z reguly wygląda to tak, że mały już jest mega marudny mi już głowa pęka a nie zanosi się, żeby TŻ jakoś szybko wrócił.. Więc wrzucam małego do łóżeczka (o ile się da) spłukuje brodzik, płucze szybko siebie, lece mokra po dziecko, rozbieram wchodzimy do tego brodzika, siadam puszczam wode i go tak siedząc kąpie.. Jakbym miała więcej miejsca w łazience albo kurek niżej to bym kąpała go w tym brodziku.. ale nie jestem w stanie z zewnątrz dosięgnąć do kurka zeby nalać wodę więc muszę być w srodku zeby jednoczesnie go trzymać i kontrolować kurek.. Wiec u nas to jest raczej potrzeba chwili... ---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ---------- Cytat:
Cytat:
a Ty chodziłaś tam całkiem sama czy CI A. pomagał trochę? I na tą zupkę to po to zeby trochę jeszcze się dosuszyć? Kurcze ale jak tak o tym basenie myśle to w sumie trochę się boje ze to byloby w zimie... i jeszcze musiałam się naczytać jakiś marketingowych artykułów o tym jak to dzieciaczek ma teraz jeszcze odruchy z życia plodowego i to jest niepowtarzalna okazja zeby zacząć chodzic na basen bo potem będzie trudniej i w ogole.. boże czemu ja jestem podatna na taki bull shit... i czuje ze jak nie teraz to mu jakąś krzywdę wyrządze bo mógłby się lepiej rozwijac być zdrowszy, mądrzejszy, sprawniejszy i w ogóle naj naj naj.... ---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ---------- A tak zmieniając temat na słoikowy.. Są słoiki z pojedynczymi warzywami, z podwójnymi, z 3 składnikami ale to z reguly jest jakaś kombinacja kilku warzyw, a potem jest przeskok na delikatne jarzynki gdzie jest już np. por, seler, pietrucha... nie powinno się ich jakoś wprowadzić po kolei?? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2021 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2022 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() podobnie. jak nie jesteśmy na zajęciach to ja idę do szatni damskiej, wskakujemy z młodym pod prysznic, owijam go ręcznikiem, idę do przebieralni z przewijakiem, kładę go zawiniętego, wycieram siebie i ubieram (w międzyczasie następuje wrzask I. pt. jestem zmęczony), potem wycieram małego, zakładam pieluchę, pajaca, czapkę i wychodzimy. pakuje go do fotelika/daję mężowi na ręce a ja suszę włosy. jak idą z nami moi rodzice, to mama mi pomaga, tak że młody nie musi leżeć na przewijaku. jak chodzimy na zajęcia jest łatwiej bo przewijaki są przy basenie, więc ten kto wchodzi do wody płuka pod prysznicem dziecko, oddaje suchemu rodzicowi a sam zmyka się przebierać. 'suchy rodzic' oporządza w tym czasie dziecko
![]() |
#2023 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ten 'obiadek' do głownie, żeby się dostosować z powrotem do normalnej temperatury no i 'doschnąć'. Ze słoikami sama się zastanawiam więc nie pomogę. Ja mam jeszcze pytanie kuchenne. Macie parowary? Jakie polecacie? Już na poczekalni był ten temat ale nie pamiętam jakie marki/modele padały. Chciałabym kupić coś, żeby i Sofii i nam gotować, cobyśmy z czasem doszli do jedzenia tego samego razem. Ale nie wiem na co zwracać uwagę. Termomixa na gwiazdkę raczej nie dostanę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2024 |
Raczkowanie
|
wczoraj wróciłyśmy ze szpitala.
w sobotę wieczorem mała dostała prawie 40 stopni gorączki, dałam syrop gorączka spadła, ale w nocy to samo. w niedziele pojechaliśmy - lekarka z podejrzeniem zapalenia dróg moczowych zostawiła nas w szpitalu. zakładanie welflonu w głowkę masakra - mała łkała mi jeszcze 2 godziny później. ja noc praktycznie nie przespana, bo musiałam pilnować żeby się nie obracała i nie wyrwała tego. dostała 2 kroplówki wyniki z krwi, moczu i usg wyszły dobre. wczoraj nas wypuścili z diagnozą: gorączka 3 dniowa. matko co ja tam przeżyłam ![]() ![]() Hana na sam widok pielęgniarki płakała jak szalona. |
![]() ![]() |
![]() |
#2025 |
Zakorzenienie
|
Karolina, pamietam, ze w pierwszej ciazy twoja siostra tez tego typu madrosciami zablysla nie raz
![]() maarchewka, ja tez taka podatna na to cale bla bla, no i u nas to juz w ogole nie ma szans na to, ze Florek bedzie normalnym, szczesliwym dzieckiem ![]() ![]() ale zarty zartami... tylko na trzecia operacje to juz nie bedzie tak lajtowo... mlody juz za duzo bedzie kojarzyl...
#2026 | |
Zakorzenienie
|
Ash - ja mam taki parowar:
http://www.google.pl/imgres?start=91...31&tx=86&ty=37 nie miałam nigdy innego więc nie mam porównania. Ale ten się sprawdza. Mogę ugotować w nim cały obiad (mięso, ziemniaki + warzywka jakieś marchewkę czy coś). Ostatnio też gotowałam dla nas obiad i ziemniaka na Heli ![]() Ma miskę do gotowania ryży/kaszy czy zupy na parze. Ale jak dla mnie to taniej wychodzi na gazie i zdrowotnie różnicy gotowanie w tej misce nie robi. ---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ---------- Cytat:
![]() |
#2027 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
o jaa biedna dobrE ze to tylko 3 dnoowka uff Cytat:
Sent from my GT-I9100 using Wizaz Forum mobile app
![]() |
#2028 |
Zakorzenienie
|
karbie, najwazniejsze ze juz po wszystkim, i ze to tylko ta 3dniowka byla
![]()
#2029 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2030 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#2031 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2032 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sent from my GT-I9100 using Wizaz Forum mobile app
![]() |
#2033 |
Wtajemniczenie
|
hej
![]() pierwszy spacer w spacerówce już za nami ![]() ![]() ![]() ![]() karbie- dobrze, że jesteście już w domku uff i to nie jest zapalenie dróg moczowych, oby więcej nie było takich sytuacji, domyślam się, że miałaś mnóstwo stresu.. -- eehhh więcej nie napiszę, bo W . obudził się z płaczem ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2034 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2035 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najważniejsze jest to że jedzenie nie traci tylu wartości odżywczych ile w czasie gotowania w wodzie. U mnie po zblendowaniu pozostają grudki.
![]() |
#2036 |
Wtajemniczenie
|
karbie - biedny maluszek
![]() ![]() co do parowaru ja mam firmy clatronic, dostaliśmy go jakies 3 lata temu - nie kosztuje za duzo i bardzo dobrze się sprawuje, na początku miałam szał gotowania w nim, a teraz sluzy do obiadów dla małego ![]() mały spał mi 4 godziny w dzień, a z poranną drzemką 5 godzin, az się boje nocy - oczywiście z nim zasnełam bo inaczej by tyle nie spał a z blendowaniem czy będzie na gładko zależy jaki masz sprzęt ![]() Edytowane przez ankaaa206 Czas edycji: 2013-11-21 o 17:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#2037 |
Zakorzenienie
|
dzieki za odzew co do parowaru. czyli generalnie nawet te tansze daja rade przez lata
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2038 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas obojętne czy szatnia meska, czy damska - obie sa koedukacyjne ![]() gorzej jest po pływaniu...bo wychodzę z wody, instruktor podaje dziecko. ide i ubieram mala w body, później siebie i już. suszyc się nie trzeba, bo glowy nie moczysz ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2039 |
Wtajemniczenie
|
a ja nie mam nic do gotowania na parze
![]() i gotuję normalnie w wodzie... zawsze potem blenduję warzywka z tą wodą ,w których się gotowała, więc mam nadzieję, że jednak trochę tych witaminek tam zostaje..., ale chyba muszę sobie kupić chociażby garnek dzisiaj Wojtuś pierwszy raz jadł obiadek z łososiem. wciągnął prawie 200ml ,tak mu smakowało ![]() Wojtuś zrobił "pośliwkową" kupkę i już jest zadowolony, teraz szaleje na podłodze ![]() jestem w szoku ,bo pięknie bawi się kostką edukacyjną, nawet niewłączoną ![]() marchewka- co do słoiczków, to ja zawsze patrzę na składy i niektóre to po prostu mnie przerażają, wszystko chcą w nie wcisnąć ja wprowadzam po kolei warzywa, sama komponuję zupki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2040 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() My na chrzciny dostaliśmy takie cudo http://allegro.pl/philips-avent-blen...709696916.html ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:09.